Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

“Χαμηλώνει” τους τόνους η Άγκυρα ενόψει επίσκεψης Ερντογάν


«Μπορεί να γίνει συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε τομείς που δεν παραπέμπουν εννοιολογικά σε θέματα κυριαρχίας», υπογραμμίζει η Άγκυρα ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Ο στόχος, που θέτει η Τουρκία, είναι η εδραίωση του κλίματος συνεργασίας και όπως αναφέρει έγκυρη τουρκική πηγή, το ζητούμενο είναι «η αλλαγή του μοντέλου της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών». Η τουρκική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στις περίπου 20 συμφωνίες συνεργασίας, που αναμένεται να υπογραφούν με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, αναφέρονται οι συνεργασίες στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, στον τομέα της υγείας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υπόθεση του Έβρου και των καταστροφών, που σημειώνονται κάθε χρόνο με τις πλημμύρες. Ως προς το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων από την Τουρκία προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα τις μονοήμερες εκδρομές κυρίως προς τα ελληνικά νησιά, η Άγκυρα είναι αισιόδοξη σε βαθμό σιγουριάς ότι «θα γίνει, αλλά όχι αμέσως».

Τη σημασία της συνεργασίας υπογράμμισε με δήλωσή του στο ΑΠΕ και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, σημειώνοντας τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε, ως εταίρο και όχι ως εχθρό, την Ελλάδα. Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας επηρεάζουν και την Τουρκία. Η ευημερία της Ελλάδας θα επιδράσει θετικά και στην Τουρκία».

Η “φιλική στάση”

Στο μεταξύ, επιδεικνύοντας στην πράξη το πως εννοούν τη “φιλική στάση”, στην περιοχή του Αιγαίου, όπου διεξάγεται τουρκική αεροναυτική άσκηση, την Τρίτη 11 Μαϊου 2010, ελληνικό μεταφορικό αεροσκάφος και στη συνέχεια, δύο σχηματισμοί ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, εκλήθησαν μέσω ασυρμάτου από τουρκική φρεγάτα να δηλώσουν,το μεν μεταφορικό την «πρόθεσή του», τα δε μαχητικά την «ταυτότητά τους».
Το περιστατικό δεν αξιολογείται, από στρατιωτικής πλευράς, ως ιδιαίτερης βαρύτητας, επειδή η κλήση πραγματοποιήθηκε λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στην περιοχή, αφενός μεν, ελληνικών αεροσκαφών και αφετέρου δε, τουρκικών πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην άσκηση, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Εντούτοις, γίνεται σαφές πως “τίποτε δεν έχει αλλάξει” και πως η κυβέρνηση της Άγκυρας παραμένει αδύναμη μπροστά στις αποφάσεις του στρατιωτικού κατεστημένου.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP