Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Σύντομα η απόφαση για την επιλογή του νέου τουρκικού ελικοπτέρου γενικής χρήσης


Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα με στόχο την επίλυση την επαναβεβαίωση του καλού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών τουλάχιστον όπως το βλέπουν κάποιοι κύκλοι στην Αθήνα και στην Άγκυρα και την επίλυση των διαφορών όπως δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας.

Στα πλαίσια αυτού του κλίματος τον τελευταίο καιρό τόσο από την Τουρκία, όσο και από την Ελλάδα ακούγονται συνεχώς προτάσεις για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, ως μέσο για την βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο κρατών και ως μέτρο για την επίτευξη του μερίσματος ειρήνης για τους λαούς των δύο χωρών από την υποτιθέμενη εξομάλυνση των σχέσεων τους.

Στο πνεύμα αυτής του νέου στόχου, τον οποίο ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ χαρακτήρισε την προσπάθεια αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών ως «το όραμα και τον υπέρτατο στόχο της εξωτερικής πολιτικής και αξίζει να δουλέψουμε με συστηματικό τρόπο γι’ αυτό», η Τουρκία πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει τον νικητή του διαγωνισμού για την απόκτηση 123 ελικοπτέρων με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμα 92 ελικόπτερα.

Πιο συγκεκριμένα το Τουρκικό κράτος έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την αγορά

30 ελικοπτέρων για τη Στρατοχωροφυλακή
20 ελικοπτέρων για τον τουρκικό Στρατό
20 ελικοπτέρων για την Αστυνομία
20 ελικοπτέρων για την Δασική Υπηρεσία
11 ελικοπτέρων για τις ειδικές δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού
6 ελικοπτέρων για το τουρκικό Ναυτικό
6 ελικοπτέρων για την τουρκική Αεροπορία
6 ελικοπτέρων για την τουρκική Ακτοφυλακή
2 ελικόπτερα με ηλεκτρονικό εξοπλισμό και
2 ελικόπτερα για το γραφείο του Πρωθυπουργού

Όπως φαίνεται και από τη διάρθρωση του διαγωνισμού από τα 123 ελικόπτερα τα 81 ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Ακτοφυλακή.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με δηλώσεις των υποψηφίων του διαγωνισμού, η αγορά του ελικοπτέρου που θα επιλεγεί θα συνοδευτεί με την υποχρέωση του κατασκευαστή να μεταφέρει την απαραίτητη τεχνολογία για την κατασκευή του ελικοπτέρου στην Τουρκία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μελλοντικές νέες αγορές, αναβαθμίσεις και εξαγωγές.

Με βάση το γεγονός ότι οι πρώτες δηλώσεις περί αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών προήρθαν από την τουρκική πλευρά και πιο συγκεκριμένα από τον Βουλευτή και Σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού Egemen (Ηγεμόνας) Bağış ο ελληνικός λαός θα περίμενε να δει μεταξύ άλλων την ακύρωση αυτού του προγράμματος όταν και εφόσον οι δύο πλευρές φτάσουν σε συμφωνία για την αμοιβαία μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Σε τελική ανάλυση το ερωτηματικό που τίθεται είναι απλό: Ποιος δουλεύει ποιόν?

Read more...

Απίστευτες αποκαλύψεις απο χήρα νεκρού Τούρκου στρατιώτη.


Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται κανένας σχολιασμός. Όσοι ξέρουν, μπορούν να καταλάβουν τί παίζεται στο Κουρδιστάν, για να υπερασπιστούν καλύτερα την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη. Εν τω μεταξύ σήμερα, άλλοι δυο στρατιώτες έπεσαν νεκροί κατά την επίθεση ανταρτών του ΡΚΚ στο φυλάκιο Ντάγλιτζα.

Και τί δεν είπε στη δημοσιογράφο Γιασεμίν Τσογκάρ της εφημερίδας ΤΑΡΑΦ η χήρα γυναίκα του Τούρκου στρατιώτη Kemal Koçyiğit, που έπεσε νεκρός από σφαίρες ανταρτών του ΡΚΚ, όταν επιτέθηκαν στο φυλάκιό τους, στο Σαρίγιαϋλα του Ντέρσιμ.

Η 23χρονη Λαλέ Κότσγιγιτ, που κατοικεί στην Καισάρεια είναι φοιτήτρια στο τέταρτο έτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Καισάρειας.
Παραθέτουμε αποσπάσματα της επίμαχης συνέντευξης:
-Ο στρατός τοποθέτησε τους δικούς του στρατιώτες στο συγκεκριμένο φυλάκιο και τους ξέχασε. Ξέρω ότι πλενόταν με νερό που έπερναν από το ρέμα. Μαγείρευαν με νερό που έπερναν από το ρέμα.
-Ο άνδρας μου έβγαζε φρονιμίτη. Γιατρός δεν υπήρχε. Με τα πολλά βρήκε ένα αντιβιοτικό, το οποίο όμως είχε λήξει. Το πήρε και είπε: Αν είναι να πεθάνω ας πεθάνω.
-Μου έλεγε ότι το φυλάκιο ήταν επικίνδυνο. "Δεν κατεβαίνουμε στο χωριό", είπε. "Αν είναι να έλθει κάποιος, έρχεται από το χωριό. Εμείς δεν κατεβαίνουμε".
-Τα καημένα τα παιδιά. Φοβούνται. Πιστέψτε με, ζούνε μεσα στο φόβο. Τρομάζουν μόνο από τον ήχο των όπλων, το καταλαβαίνετε;
-Έμαθα ότι το ασθενοφόρο ήλθε στο φυλάκιο πριν από τις ενισχύσεις. Σαν να είπαν στους τρομοκράτες: "Κάντε τη δουλειά σας με την ησυχία σας, εμείς ερχόμαστε με το πάσο μας".
-"Τρώμε συνεχώς κονσέρβες" μου έλεγε. Η μόνη τους διασκέδαση ήταν όταν κάποιος τους έστελνε φουντούκια και φυστίκια.
Ο στρατιώτης Kemal Koçyiğit σε πρόσφατη φωτογραφία, πριν πέσει νεκρός από πυρά ανταρτών του ΡΚΚ

-Πρήζονταν οι αμυγδαλές του και αρρώσταινε τακτικά. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαν ήταν ληγμένα.
-Μου είπε ότι βρήκε ένα φάρμακο. Έψαξα στο διαδίκτυο να δω αν κάνει για την αρρώστεια του. Μετά μου είπε ότι είχε περάσει η ημερομηνία λήξης.

-Οι στρατιώτες δεν κάνουν τη θητεία τους με τη θέλησή τους. Πράγματι υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας. Δεν προστατεύονται. Άλλωστε οι στρατοχωροφύλακες είναι η κατώτερη τάξη στρατιωτών, δεν τους δίνουν καμιά σημασία και έχουν τη χειρότερη μεταχείριση. Δεν λένε τίποτα απ' όλα αυτά γιατί φοβούνται.
-Στα βουνά πρέπει να βγαίνουν ειδικά εκπαιδευμένοι στρατιώτες. Τί δουλειά έχει ένας στρατιώτης που βγήκε από τη μονάδα νεοσυλέκτων πριν ένα μήνα στα βουνά του Τούντζελι και του Χακιάρι; Τί δουλειά έχουν τα παιδιά αυτά εκεί;

-Υπάρχουν τοίχοι που δεν τους διαπερνούν σφαίρες, υπάρχουν αλεξίσφαιρα τζάμια και γιλέκα, υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός, γιατί δεν τον χρησιμοποιούν; Αν είναι έτσι, ας πάνε οι ίδιοι να υπηρετήσουν σ' αυτά τα φυλάκια κάτω από τέτοιες συνθήκες.

-Είναι δυνατόν ο άνθρωπος να φοβάται μέσα στην ίδια του την πατρίδα; Τί είναι αυτό. Είναι πλήρης ανεξαρτησία; Όχι, δεν είναι. Και να μην το ξαναπεί κανελις αυτό, να μη μιλήσει για "εντελώς ανεξάρτητη Τουρκία". Άλλωστε αυτό είναι μια πικρή αλήθεια.

-Επί τριάντα χρόνια φωνάζουμε το σύνθημα "Οι ήρωες δεν πεθαίνουν, η πατρίδα δεν διαμελίζεται". Και σας ρωτώ, τί άλλαξε τόσα χρόνια;

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑΡΑΦ

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σήμερα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα προβλέπει τη μείωση της δύναμης των δικαστικών και του στρατού, σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Το επόμενο βήμα μας θα είναι να μπούμε στην διαδικασία (της διεξαγωγής δημοψηφίσματος). Έχουμε αρχίσει τις προετοιμασίες. Εμείς θα το παρουσιάσουμε στο έθνος», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν συμφωνήσει να ολοκληρώσουν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή τη δεύτερη και τελική ανάγνωση των τροποποιήσεων του Συντάγματος. Το ΑΚΡ δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να προχωρήσει στην αυτόματη και μόνιμη μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

Read more...

Πέντε δώρα Αθήνας στον Ερντογάν


Τα «ελληνικά δώρα», που έχουν ήδη δοθεί στην Αγκυρα, πολύ διακριτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ίσως αποδειχθούν μακροπρόθεσμα, πολύ πιο σοβαρά από τις τρέχουσες «συμφωνίες κορυφής» που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Αναλυτικότερα:

1 Ο «Καλλικράτης» έφερε τα πάνω κάτω στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα, από άποψη πληθυσμιακών αναλογιών, χριστιανών και μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών του Νομού Ξάνθης. Οι αναδιατάξεις του δρουν υπέρ της διαμόρφωσης πλειοψηφικών μουσουλμανικών δήμων τα επόμενα χρόνια, λόγω των αναμενόμενων μεταδημοτεύσεων, αλλά και της σταθερής αύξησης του μουσουλμανικού στοιχείου έναντι της υπογεννητικότητας των χριστιανών δημοτών. Από τους 4 δήμους του νομού, ο Δήμος Ξάνθης, με 66,4% χριστιανικό και 33,6% μουσουλμανικό πληθυσμό, δεν παρουσιάζει πρόβλημα.

Ο Δήμος Μύκης
Το πρόβλημα παρουσιάζεται στον Δήμο Μύκης, με 100% πληθυσμό Πομάκων, στον οποίο δραστηριοποιείται εντονότατα το τουρκικό προξενείο (σ.σ. έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό προξενείο διαθέτει μόνον για «μισθούς» το ποσόν των 15 εκατ. ευρώ).
Αντιθέτως, ο Δήμος Τοπείρου παραμένει ως έχει (58% και 42% αντιστοίχως χριστιανοί και μουσουλμάνοι) και παραμένει υπό την επήρεια του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Ξυνίδη. Οι προηγούμενες προτάσεις να ενωθούν στον δήμο αυτό οι περιοχές των Αβδήρων και της Βιστονίδας (σ.σ. όπου η Ν.Δ. είναι «δυνατή») δεν ευδοκίμησαν. Ετσι δημιουργήθηκε ο Δήμος Δημοκρίτου, που συνενώνει τα Αβδηρα, τη Βιστονίδα, αλλά και το άκρως προβληματικό Σέλερο, του οποίου το 90,4% είναι μουσουλμάνοι. Ετσι, για λόγους κομματικούς, αλλά και εσωκομματικούς, ο Δήμος Δημοκρίτου είναι ένας δεύτερος άκρως προβληματικός δήμος με πολύ ευαίσθητη αναλογία πληθυσμού 59% χριστιανοί, 41% μουσουλμάνοι. Ετσι από εδώ και πέρα το τουρκικό προξενείο θα έχει «να παίζει» στην Ξάνθη, όχι με έναν, αλλά με δύο δήμους, εξαρτώντας στην ουσία από τις διαθέσεις του την εκλογή -και ποιων- των χριστιανών υποψηφίων σε τοπικές και όχι μόνον εκλογές.
Οπως είναι φυσικό, ο «Καλλικράτης» (ή Χατζηκαλλικράτης) στον τοπικό πληθυσμό έχει δημιουργήσει σοβαρές έριδες μέσα στο ΠΑΣΟΚ στην περιοχή αυτή, ανάμεσα στους «Σγουριδικούς» και τους «Ξυνιδικούς» του ΠΑΣΟΚ, με δυο λόγια ανάμεσα στο «παλιό» και το «νέο» ΠΑΣΟΚ.

Το τζαμί
2 Το δεύτερο ελληνικό «δώρο» είναι η ξαφνική και στη «ζούλα», εν μέσω της «μάχης» με την οικονομική τρόικα, ανέγερση του τζαμιού στον Βοτανικό. Η ανέγερση του μουσουλανικού τζαμιού στην Αθήνα είναι αναμφισβήτητη υποχρέωση του ελληνικού κράτους απέναντι στους μουσουλμάνους κατοίκους της Ελλάδας, ως ευρωπαϊκής χώρας. Η επιλογή όμως της τελικής ανακοίνωσης ανέγερσής του, με κρατικά χρήματα εν μέσω αιματηρών περικοπών των δημοσίων δαπανών, λίγες μόνον ημέρες πριν από την έλευση του κ. Ερντογάν, δίνει όλες τις δυνατότητες στην Αγκυρα να εκμεταλλευθεί το γεγονός και φυσικά να πείσει ότι το τζαμί στην Αθήνα γίνεται πραγματικότητα χάρη μόνον στις πιέσεις και απαιτήσεις της Αγκυρας για όλους «τους Τούρκους αδελφούς της οικουμένης».
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι στα υλοποιήσιμα τουρκικά σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία θέσης «οικουμενικού μουφτή», με πρώτο «επιλαχόντα» τον ψευδομουφτή Μέτε, που θα «συνενώσει» τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων.
3 Το τρίτο «δώρο» είναι η εκφρασμένη ελληνική πρόθεση να μειώσει μονομερώς και δραστικά τις δαπάνες εξοπλισμών, χωρίς ανάλογη κίνηση της Αγκυρας, η οποία έτσι και αλλιώς έχει ολοκληρώσει πριν από λίγο καιρό τις παραγγελίες της για τους επόμενους εξοπλισμούς της χώρας.

Το Συμβούλιο
4 Η «αυθόρμητη» αποδοχή της Αθήνας στην πρόταση της Αγκυρας απ' τον περασμένο Δεκέμβριο, να δημιουργηθεί το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» με τη στενή συνεργασία 10 υπουργείων από κάθε χώρα, βρίσκει την Ελλάδα με σοβαρό έλλειμμα οικονομικής δύναμης απέναντι στην Τουρκία του κ. Ερντογάν. Η Αγκυρα ενδιαφέρεται πρωτίστως να επιβεβαιώσει τη δύναμή της στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνον ως ισχυρή οικονομική δύναμη, αλλά και ως χώρα που ελέγχει σχεδόν απόλυτα τις οδούς μεταφοράς, οδικές και θαλάσσιες, των ενεργειακών υλών προς την Ευρώπη.
5 Η σιωπηλή αλλά έμπρακτη «υποχώρηση» της Αθήνας στο Αιγαίο, από τον 25ο παράλληλο και ανατολικά, με τις μόνιμες τουρκικές υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου, τις μόνιμες σχεδόν 12μηνες δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο για τουρκικές ασκήσεις κατά παράβαση του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ, την ελαχιστοποίηση των ελληνικών αναχαιτίσεων, γίνεται προσπάθεια να «εξισορροπηθεί» από την «αύξηση» της διμερούς συνεργασίας στον τουριστικό τομέα και τα οφέλη για τα ελληνικά νησιά, τα οποία όμως κατ' ανάγκην θα «προσδεθούν» στην οικονομική τροχιά της Τουρκίας.

Ο Αποστολίδης
Τέλος, είναι άξια απορίας η επιλογή τού κατά τα άλλα καλού διπλωμάτη και πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παύλου Αποστολίδη στη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές και τούτο γιατί ο κ. Αποστολίδης φέρει και την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank, που έχει εκφράσει μόνιμο ενδιαφέρον για οικονομική συνεργασία στην Τουρκία. *

Read more...

Σε αναμονή του Τούρκου πρωθυπουργού, πνιγμένοι με τα οικονομικά μας, τα τουρκικά αεροσκάφη αλωνίζουν στο Αιγαίο με δήθεν εκπαιδευτικές πτήσεις!


Σε αναμονή του Τούρκου πρωθυπουργού, πνιγμένοι με τα οικονομικά μας, τα τουρκικά αεροσκάφη αλωνίζουν στο Αιγαίο με δήθεν εκπαιδευτικές πτήσεις. Το ΓΕΣ της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 6 Μαίου, ότι τουρκικά αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική άσκηση νότια της Χίου υπό στενή παρακολούθηση ελληνικών αεροσκαφών τύπου F-16 από τη Λήμνο και τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποίησαν προληπτικές αναχαιτίσεις. Το ξέρουμε αλλά το αποσιωπούμε. Οι μόνοι που χαίρονται για την οικονομική μας κατάντια δεν είναι οι Ευρωπαίοι που μας κατακρίνουν και μας λοιδωρούν, αλλά οι εξ ανατολάς «φίλοι» μας, μέχρι να φάμε τη ξαφνική φάπα…

Εις αναμονήν, λοιπόν, του "φίλου" Ερντογάν…

Read more...

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΘΑ - Τουρκοαμερικανικά παιχνίδια - ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Τις τουρκικές θέσεις για την διασυνδεσιμότητα των ραντάρ και ουσιαστικά τον αεροπορικό έλεγχο του Αιγαίου, στο πλαίσιο της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, υιοθέτησε ο διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου της Συμμαχίας στη Σμύρνη σε επιστολή του προς τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΑ και το διοικητή του CAOC της Λάρισας. Με την κίνηση αυτή άνοιγε επί της ουσίας το δρόμο στους Τούρκους να ελέγχουν το Αιγαίο.

Μετά από επιστολή που συνέταξαν, κατόπιν συνεννοήσεως με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλο οι κ.κ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας και έστειλαν στον αμερικανό διοικητή της Σμύρνης, ο διοικητής του Νατοϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου αντιλήφθηκε το ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε και ανακάλεσε στις 6 Απριλίου με νέα του επιστολή της αρχικής της 29ης Μαρτίου. Σημειώνεται πώς η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ προβλέπει την κατάργηση του CAOC του Εσκί Σεχίρ και την αναβάθμιση του CAOC της Λάρισας, το οποίο θα ελέγχει όλον τον εναέριο χώρος της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ του οποίου και ο επιχειρησιακός έλεγχος της Τουρκίας. Αυτό η Άγκυρα δεν το δέχεται, αντιδρά και προσπαθεί να περάσει στη νέα δομή της Συμμαχίας την εικόνα του δικού της εναέριου χώρου αλλά και του Αιγαίου να τη δίδουν στο CAOC της Λάρισας τα τουρκικά ραντάρ. Από την αρχή η Ελλάδα έχει πει όχι, με αποτέλεσμα οι όποιες διαπραγματεύσεις να έχουν φθάσει σε αδιέξοδο και απ΄ότι φαίνεται θα παραμείνουν εν λειτουργία και τα δύο CAOC, Λάρισας και Εσκί Σεχίρ με τις ίδιες αρμοδιότητες.
Η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε στο έγγραφο της πώς οι θέσεις που εκφράζονται από τον διοικητή της Σμύρνης προκαλούν παρεξηγήσεις και θίγουν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας. Γι΄αυτό και η νέα επιστολή εστάλη ξανά προς όλους τους παραλήπτες της αρχικής λίστας τους αποστολέα.
Η χώρα μας έχει ξεκαθαρίσει επίσης σε ένα ενδεχόμενο προώθησης και της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ πώς δεν θα αποδεχθεί και την εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή στο CAOC της Λάρισας. «Το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007. Μία κρίσιμη πτυχή της νέας αυτής δομής αφορά τον αριθμό και την διοίκηση των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) και υποστρατηγείων (CAOC). Στο πλαίσιο αυτό είχε δημιουργηθεί στους Νατοϊκούς κύκλους η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει, το Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάιο 2009 στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Συνεχίζει στην ανακοίνωση του το υπουργείο επισημαίνοντας ότι, «μία τέτοια διευθέτηση δημιουργούσε προφανή ανισορροπία σε σχέση με τη στελέχωση του CCAIR Σμύρνης και την παρουσία Έλληνα ανώτατου αξιωματικού στο επιτελείο του. Επιπλέον, τέθηκαν, από τουρκικής πλευράς, κρίσιμα ζητήματα διασυνδεσιμότητας των ραντάρ μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα- σύμφωνα με τις οδηγίες μου και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών- η Ελλάδα να ζητήσει να μην εφαρμοστεί η νέα δομή διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, το CAOC Λάρισας παραμένει υπό την μόνιμη διοίκηση του Έλληνα αντιπτεράρχου, Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ. Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν στο επίπεδο των ανωτάτων οργάνων διοίκησης του ΝΑΤΟ και όχι στο χαμηλότερο επίπεδο του CCAIR Σμύρνης».

diplomatia.gr

Read more...

Με F-16 «υποδέχθηκαν» οι Τούρκοι στρατιωτικοί τη δίκη της Εργκένεκον


Σάλο έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 πάνω από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της πόλης του Ερζουρούμ, καθώς άρχιζε η δίκη των κατηγορούμενων για συμμετοχή στην παρακρατική οργάνωση Εργκένεκον στρατιωτικών. Ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους, ο Δκτης της 3ης Στρατιάς στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο.
Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι δεν μπορούσε να μεταβεί στην επαρχιακή πόλη, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων στην Άγκυρα. Όσον αφορά στις υπερπτήσεις στην κατοικημένη περιοχή, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Χασάν Ακσάι, δήλωσε ότι επρόκειτο για εκπαιδευτικές πτήσεις και έκανε λόγο για σύμπτωση.

Η στάση του στρατηγού Μπερκ προκάλεσε πλήθος σχολίων. «Δεν έχει τίποτα να πει και στέλνει τα καταδιωκτικά αεροσκάφη», ανέφερε σχολιαστής τηλεοπτικής εκπομπής.

Read more...

Ο Ρώσος πρόεδρος Ν.Μεντβέντεφ ξαφνικά στην Τουρκία – “Εκτός στρατηγικού άξονα η Αθήνα”;


Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί στις 11 και 12 Μαΐου ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προκειμένου να οριστικοποιήσει συμφωνίες στο τομέα της άμυνας και της ενέργειας. Πριν την Τουρκία ο Ν.Μεντβέντεφ θα πραγματοποιήσει στις 10 και 11 Μαΐου επίσκεψη στη Συρία. Η Μόσχα πλέον εξαιρεί την Αθήνα από τον άξονα στρατηγικού ενδιαφέροντός της, θεωρώντας ότι “η Αθήνα έχει επιστρέψει πλήρως στην “ατλαντική” ομάδα της Ευρώπης”, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά Ρώσος διπλωμάτης στην Αθήνα.
Στο επίκεντρο της επίσκεψης στην Τουρκίας, βρίσκεται η πρώτη σύνοδος του ρωσο-τουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας, του οποίου θα προεδρεύσουν ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Κρεμλίνο χαρακτηρίζοντας το συμβούλιο αυτό έναν νέο μηχανισμό για τη διμερή συνεργασία.

Η Ρωσία έχει εξελιχθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε φυσικό αέριο. Η Τουρκία εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 60% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου πρόεδρου στη χώρα με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου, αλλά πλέον στενών στρατηγικών συμμάχων μιας συμμαχίας που κτίστηκε επάνω στις στάχτες της πάλαι ποτέ “ελληνορωσικής στρατηγικής συνεργασίας”. Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η Μόσχα συζητεί να δώσει έγκριση για την πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αθήνα και Άγκυρα «στρώνουν» τραπέζι με… δύσπεπτο μενού.


ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ Παρασκευή θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά το μισό ελληνικό υπουργικό συμβούλιο και το μισό τουρκικό. Πρόκειται για το πρώτο κοινό ελληνοτουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των δυο πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Ρ.Τ. Ερντογάν και 17 συνολικά υπουργών, 7 Ελλήνων και 10 Τούρκων (λόγω διαφορετικών αρμοδιοτήτων).
Είναι σίγουρα το πιο τολμηρό βήμα που έχουμε δει στις σχέσεις δυο χωρών, για το αποτέλεσμα της οποίος όμως κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Την επόμενη Παρασκευή θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί: Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και Α. Νταβούτογλου, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Αλή Μπαμπατζάν, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη και Βέισελ Έρογλου (Περιβάλλοντος) και Τανέρ Γιλντίζ (Ενέργειας). Υποδομών Δ. Ρέππας και Μουσταφά Μτεμίρ και Μπίναλι Γιλντιρίμ, Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος κοι Ερτουγκρούλ Γκιουνέι, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης και Μπεσίρ Αταλάι, Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και Νιμέτ Τσουμπουκτσού.

Θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις πριν από τη συνεδρίαση όπως και κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο πρωθυπουργών. Εδώ και μέρες υπάρχει έντονη διαβούλευση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ανάμεσα στα υπουργεία, προκειμένου να διαμορφωθεί η κοινή ατζέντα της ελληνοτουρκικής συνάντησης. Κάθε υπουργείο στέλνει τις θέσεις του γιο τα ποια θέματα θα μπορούσαν να συζητηθούν και για ποια θα μπορούμε να υπάρξει συμφωνία ή υπογραφή κάποιου Μνημονίου. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, μια μέρα πριν από τη συνάντηση. Το γενικό συντονισμό έχουν τα δυο υπουργεία Εξωτερικών και τα γραφεία πρωθυπουργών. Εξετάζονται λοιπόν όλα τα θέματα διμερώς (μεταξύ των υπουργείων δηλαδή) αλλά γενικώς για να μην προκύψουν εκπλήξεις και αντιφάσεις την τελευταία στιγμή. Έχουμε ήδη εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες τις επιφυλάξεις μας για την αναβαθμισμένη τουρκική συνάντηση.
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτή τη στιγμή π ελληνική κυβέρνηση έχει την ψυχραιμία να διαπραγματευθεί με την Τουρκία. 0 λόγος είναι φυσικά η κρίση, η συμφωνία με το Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ, οι έντονες αντιδράσεις και η ανησυχία για τις μελλοντικές εξελίξεις μετά το θάνατο των τριών τραπεζοϋπαλλήλων.
Δεν πρόκειται να «ξεπουληθεί» έδαφος ή να συμφωνηθεί κάτι που θα θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Όμως οι απειλές της Τουρκίας θα είναι εντονότερες και η προσπάθειά της για οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνη.
Η προσπάθεια της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΒΟΤΑΣ να μπει στον Ελληνοϊταλικό αγωγό αερίου, είναι μια ισχυρή ένδειξη.
Από το παρασκήνιο στο προσκήνιο…
Ο ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ, που είναι ο μόνος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, θεωρείται ο αρχιτέκτονας της πολιτικής του Ερντογάν που συνοψίζεται στη φράση «μηδέν πρόβλημα με τους γείτονες» καθώς και της πρόσφατης πολιτικής της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή (πρόσκληση της Χαμός το 2006, επαφές με Ιρακινούς Κούρδους ηγέτες κ.λπ.). Ο γεννημένος στην Τασκένδη το 1959 Νταβούτογλου δήλωσε, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠ.ΕΞ., που έγινε το περασμένο Σάββατο: Ή τουρκική εξωτερική πολιτική έχει αλλάξει σημαντικά, πέρασε από την προσέγγιση “αντιδρούμε όταν υπάρχει κρίση” στην προσέγγιση “εξωτερική πολιτική με όραμα”.
Η προσπάθεια μου θα είναι να προχωρήσουμε και να μετατρέψουμε την πολιτική του μηδενικού προβλήματος στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες σε πολιτική όπου η κάθε χώρα θα απολαμβάνει το “μάξιμουμ των συμφερόντων της”».Το «νεο- οθωμανικό όραμα· του Νταβούτογλου, έγκειται σε αυτό που επανέλαβε στη συνέχεια των εν λόγω δηλώσεών του, ότι «η Τουρκία είναι ως προς τα όρια της, χώρα βαλκανική, του Καυκάσου, της Μαύρης θάλασσας, της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και της Κασπίας και ως προς την επιρροή της χώρα του Κόλπου·.
Ο τουρκικός Τύπος σχολιάζοντας την υπουργοποίηση Νταβούτογλου γράφει ότι ο ίδιος προτιμούσε το παρασκήνιο και δεν στάθηκε εύκολη υπόθεση να πεισθεί να βγει στο προσκήνιο της διπλωματίας». Για να γίνει αυτό χρειάστηκε, λένε, να μεσολαβήσει και ο πρόεδρος της Τουρκίας Γκιούλ. 0 νέος υπουργός Εξωτερικών είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων: ‘Alternative Paradigms- (Εναλλακτικές Νοοτροπίες) και “Clvlllzational Transformations and the Muslim World» (Πολιτισμικοί μετασχηματισμοί στον μουσουλμανικό κόσμο), • Kuresel Bunalim» (Παγκόσμια Κρίση, 2002) και · Stratejlk Derinlik- (Στρατηγικό Βάθος, 2001) στα τουρκικά. Σ’ αυτό το τελευταίο, που έχει κάνει μέχρι σήμερα 20 ανατυπώσεις, ο Νταβούτογλου βασίζει τις θέσεις του στη θέση του Σάμιουελ Χάντιγκτον για τη «σύγκρουση των πολιτισμών» και είναι σαφές ότι έχει ως «ιδανικό· παράδειγμα την «αμερικανική οπτική προς τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου·. Να δούμε κατά πόσο θα τον αναγκάσει το «προσκήνιο· να προσαρμόσει το όραμα του σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα – αν βέβαια η πολιτική Ομπάμα αποδειχτεί όντως -διαφορετική·. Γεγονός είναι πάντως ότι ο Νταβούτογλου παραβλέπει, στο εν λόγω πόνημά του, την παράμετρο της «οικονομικής πολιτικής».
Αλή Μπαμπατζάν και Αχμέτ Ντοβούτογλου: Οι άνθρωποι-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν.
ΑΛΗ Μπαμπατζαν, Αχμέτ Νταβούτογλου. Αυτοί Είναι οι δυο ισχυροί άνδρες της τουρκικής κυβέρνησης στους οποίους ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογσν έδωσε μεγάλες εξουσίες αλλά και μεγάλες ευθύνες, με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή. Ο Α. Μπαμπατζαν παίρνει στα χέρια ίου το τιμόνι της οικονομίας και ο Α. Νταβούτογλου παύει πλέον να είναι σκιώδης ΥΠ.ΕΞ. και αναλαμβάνει επίσημα την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Το σημαντικότερο είναι άτι ο κ. Νταβούτογλου μετέχει στο πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μαζί με δυο ακόμα υπουργούς, Αρϊντς και Εργκιν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός με τη νέα σύνθεση του 27μέ\όύς Υπουργικοί) Συμβουλίου (το προηγούμενο ήταν 26μελές, ενώ προστέθηκε το υπουργείο Προεδρίας) έστειλε μήνυμα στην κομματική βάση με δύο στελέχη (που ανήκουν στους ριζοσπάστες, ισλαμιστές) που δεν κρύβουν λογία στις επικρίσεις τους εναντίον του στρατού. Τον Μπουλέντ Αρίντς και τον Ομερ Ντίντσερ. Τον πρώτο τον είχε διακριτικά απομακρύνει από την Προεδρία της Εθνοσυνέλευσης και τον δεύτερο τον κρατούσε γ.γ. της Πρωθυπουργίας ως ενός είδους «συμβιβασμού με την καθεστηκυία κοσμική τάξη. Τώρα, επαναφέρει τον πρώτο σαν δεξί του χέρι και υπουργοποιεί τον δεύτερο στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο Ερντογάν έφερε ακόμα πιο κοντά τους δικούς του ανθρώπους και επιβράβευσε τις γυναίκες (που ψήφισαν μαζικό το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ σης δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου).
Υπουργοποίησε τη Σελμά Αλιγιε Καβαφ πρόεδρο της Οργάνωσης Γυναικών του ΑΚΡ θέση την οποία προηγουμένως κατείχε η Νιμέτ Τσουμπουκτσού. π οποία. τώρα. είναι η νέα υπουργός Εθνικής Παιδείας. Βασικές προτεραιότητες της νέος κυβέρνησης είναι η οικονομία και η εξωτερική πολιτική. Ο Ερντογάν απομάκρυνε 8 υπουργούς, που είχαν παραμείνει στην ίδια θέση εδώ και περίπου 7 χρονιά, πράγμα που τους είχε φθείρει αρκετά, ενώ θεωρείται ότι 5 από αυτούς (Τσελίκ, Σαχίν. Τουζμεν. Γκιουλέρ. Μπασεζγκίογλου) «τους -τιμώρησε·· γιατί ίο ΑΚΡ κατατροπώθηκε στις Δημοτικές στις περιοχές όπου εκλέγονται. Τα νέα υπουργικά συμβούλια αποτελείται κατά το 1/3 από πρόσωπα που πρόσκεινται στην * Εθνική Αντίληψη (Milli Goru). δηλαδή, το ιδεολογικά ρεύμα ηου εγκαθίδρυσε ο ισλαμιστής Νετίμετίν Ερμπακον, οπό το οποίο αίρει τις καταβολές του ίο ΑΚΡ κοι οι ιδρυτές του. Σε αυτό πρόσκεινται 9 σημερινοί υπουργοί: Χαγιατί Γιαζιτζί, Φαρουκ Τσελικ, Βεισελ Ερογλου, Μηινολι Γιλνκριμ. IVIcxvti Εκερ, Μηουλέντ Αριντς. Σοντουλαχ Εργκιν. Νιχατ Εργκιουν και Μουσταψα Ντεμιρ. Στο νέο τουρκικό Υπουργικό Συμβουλιο. ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 55,6 χρόνια (του προηγούμενου ήταν 53,8). Ο γηραιότερος είναι ο 70χρονος υπ. Εθνικής Άμυνας Βετζντι Γκιονουλ, οι νεότεροι είναι τρεις 42χρονοι: Αλι Μηπμπητζαν. Μεχμέτ Σιμσέκ και οΤζεβντέτ Γιλμάζ.
Το μεγαλύτερο νυστέρι, ομολογουμένως, έπεσε στην οικονομία, όπου εκδιώχθηκε όλο το επιτελείο και τα ηνία δόθηκαν στα χέρια του επιτυχημένου το διάστημα 2002 2007 ως υπουργού Προεδρίας Αρμόδιου για την Οικονομία Αλη Μπαμπατζαν. Η αδράνεια του ΑΚΡ στο θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και οι κακές επιλογές στο θέμα της λήψης μέτρων, θεωρούνται ο κύριος λόγος της πτώσης ιου ποσοστού του ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές (40% έναντι 47% που είχε πάρει στις βουλευτικές του Ιουλίου 2007). Τώρα. ο Μπαμπατζάν χρίστηκε -υπέρ-υπουργός Οικονομίας. Ο θεωρούμενος παιδί του Γκιουλ Μηαμπατζάν χρημάτισε ΥΠ.ΕΞ στυ διάστημα 29.8.2007· 1.5.2009. υπό τπ σκιά όμως του καθηγητή και πρέσβη εκ προσωπικοτήτων Αχμέτ Νταβούτογλου. ο οποίος είχε μέχρι προχθές επισήμως τον τίτλο του Συμβούλου του Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι γνωστό, ωστόσο, ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες και στον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. ο οποίος τον είχε φέρει στη θέση του Συμβούλου του πρωθυπουργού στη διάρκεια ιης πρωθυπουργίας τou {58η κυβέρνηση Γκιουλ, 18.11,2002 14,3.2003). Παρ’ όλα αυτά ο Μπαμπατζαν θεωρήθηκε προφανώς ανεπαρκής ως ΥΠ.ΕΞ. Το ΑΚΡ ετοιμάζεται επίσης για συνέδριο τον Σεπτέμβριο 2009, πράγμα που προοιωνίζει αλλαγές και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Πάντως, οι δρόμοι που έχει να επιλέξει το ΑΚΡ (και η νέα του κυβέρνηση) δεν φαίνεται να είναι περισσότεροι από τρεις:
(1) ο δρόμος της αλλαγής και τωνευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων,
(2)ο δρόμος που εστιάζει μόνο στο αποτέλεσμα των εκλογών του 2011. και
(3) ο δρόμος που οδηγεί από το «δημοκρατικό συντηρητισμό- στην επιστροφή στονθρησκευτικό συντηρητισμό.
Ο ανασχηματισμός δείχνει προς αλλαγές στα θέματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της ενεργείας και είναι τόσο εκτεταμένος ώστε να επιδέχεται την ανακοίνωση προγραμματικών δηλώσεων·. Δεν θα αργήσουμε, σε κάθε περίπτωση, να δούμε τις προθέσεις.

Εφημερίδα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ + 13

Read more...

Συνάντηση Γιάγκου – Μπασμπούγ.


Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του στρατηγό Ιλκέρ Μπαομπούγ είχε προχθές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος (1) Γιάννης Γιάγκος μετά το πέρας της πρώτης μέρας της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee) του NATO σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε χθες.
Μια συνάντηση από την οποία δεν ανα­κοινώθηκε τίποτε απολύτως, αλλά σημειώθηκε δέκα μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, επικεφαλής δέκα μελών της κυβερνήσεως του, γεγονός που από μόνο του απόκτα τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Στη διάρκεια της συνόδου συζη­τήθηκαν θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας ανά τον κόσμο, στο Κοσσυφοπέδιο με την KFOR, την επιχείρηση «Active Endeavour» για την πάταξη της τρομο­κρατίας και την επιχείρηση «Ocean Shield» εναντίον της πει­ρατείας έξω από τις ακτές της Σομαλίας. Τη σύνοδο απασχόλησε επίσης το θέμα της διαχειρίσεως των οικονομικών πόρων στις προαναφερθείσες επιχειρήσεις, στην υφιστάμενη δομή διοίκησης και στις ανάγκες μετασχηματισμού της Συμμαχίας, ενώ οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ρωσίας, Ουκρανίας και Γεωργίας παρου­σίασαν στους ομολόγους τους την εξέλιξη του επιπέδου συνερ­γασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών τους με το NATO.

Read more...

Προβληματίζεται η Άγκυρα για το ταξίδι Ερντογάν στην Αθήνα.


Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δημιουργεί προβληματισμό στην Άγκυρα, ακόμη και για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην ελληνική πρωτεύουσα, που έχει προγραμματισθεί για τις 14-15 Μαΐου.
Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα αναβολής της επίσκεψης», αφήνοντας, όμως, το ενδεχόμενο αναβολής να επικρέμαται εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί.

Πάντως από το κέντρο Τύπου του Τούρκου Πρωθυπουργού έχει ανακοινωθεί ότι ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 14-15 Μαΐου. Αναφέρεται ότι θα έχει διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου και θα συμπροεδρεύσει στην πρώτη συνάντηση του «Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου», το οποίο, όπως αναφέρεται, «θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη νέα επιτάχυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Προστίθεται ότι ο κ. Ερντογάν θα μιλήσει στο ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και τονίζεται ότι «αυτή η επίσκεψη θα ενισχύσει τις σχέσεις φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε κάθε τομέα».

Πάντως στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV και με τίτλο «Η Ελλάδα ανάστατη, άραγε ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί;», αναφέρεται ότι εάν συνεχιστούν τα επεισόδια, είναι πιθανό να υπάρξει αναβολή της επίσκεψης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουράτ Μερτζάν δήλωσε στην ιστοσελίδα τα ακόλουθα: «Τα γεγονότα μάς λυπούν όλους και μας ανησυχούν. Είναι πράγματα, τα οποία δεν επιθυμούμε. Υπάρχει ανησυχία εάν τα γεγονότα αυτά δημιουργήσουν κάποιαν αλλαγή στην πολιτική εικόνα, όπως συνέβη στην Ουκρανία και την Κιργιζία. Εάν τα επεισόδια συνεχιστούν στις τελευταίες διαστάσεις τους, ενδέχεται ν’ αναβληθεί η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.
Εάν επικρατήσει η λογική και τα συνδικάτα δεν κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί. Η πραγματοποίηση ή μη της επίσκεψης θα κριθεί ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανταλλαγές απόψεων που θα γίνουν. Αυτήν τη στιγμή τα πάντα βαίνουν όπως είχαν προγραμματισθεί».
Ο Τούρκος κοινοβουλευτικός χαρακτήρισε την επίσκεψη σημαντική. «Πολλά θέματα θα συζητηθούν πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι περίπου 10 οι Υπουργοί που θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό και θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κοινού Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Θα απαιτήσουν αλλαγές στα βιβλία.
Ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι τον Τούρκο Πρωθυπουργό θα συνοδεύει και η Υπουργός Παιδείας Νιμέτ Τσουμπουκτσού, η οποία θα ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογό της απάλειψη των εχθρικών αναφορών κατά της Τουρκίας στα ελληνικά σχολικά βιβλία.
Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι, εδώ και τρία χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας εργάζεται για την απάλειψη αρνητικών αναφορών στα τουρκικά σχολικά βιβλία που αφορούν τους Ρωμιούς και τους Αρμενίους.
Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά θα ζητήσει την υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να προσδιοριστούν αναφορές οι οποίες θα ενισχύσουν την αμοιβαία αντίληψη μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από τα σχολικά βιβλία του Δημοτικού και της Μέσης Εκπαίδευσης.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τα βήματα τα οποία θα πραγματοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή θα έχουν ως στόχο να διευκολύνουν το διάλογο μεταξύ των επόμενων γενεών.

Read more...

Σενάρια «ελληνοτουρκικής συμφωνίας» για το Αιγαίο. Hurriyet: «Καιρός να συμφωνήσουμε για τα σύνορα στο Αιγαίο»


Κλίμα υπέρ της επιτάχυνσης των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιχειρεί να διαμορφώσει η Αγκυρα στην τελική ευθεία για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Σε συνέχεια των δηλώσεων κορυφαίων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης (κατά σειράν Εγκεμέν Μπαγκίς, Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσφατα Αλί Μπαμπατζάν) αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα σεναριολογία με βάση την ιδέα του αμοιβαίου περιορισμού των αμυντικών δαπανών. Τη σκυτάλη από τους τρεις υπουργούς που έθεσαν το θέμα σε δημόσιες δηλώσεις τους παρέλαβε χτες ο τουρκικός Τύπος, με δύο μεγάλες εφημερίδες να δημοσιεύουν άρθρα στην ίδια κατεύθυνση.

«Η ειρήνη θα επικρατήσει στο Αιγαίο αργά ή γρήγορα», είναι ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής «Ζαμάν», ενώ στο άρθρο αναφέρεται πως «ίσως η εξελισσόμενη οικονομική κρίση επιταχύνει τουλάχιστον το σταδιακό περιορισμό της κούρσας εξοπλισμών ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δε θα στήσουν οδόφραγμα προ του αμοιβαίου περιορισμού των αμυντικών δαπανών».
Τα σύνορα στο Αιγαίο.
Και η «Χουριέτ» κάνει ένα βήμα παραπέρα με το θεαματικό τίτλο «Καιρός να συμφωνήσουμε για τα σύνορα στο Αιγαίο», ενώ συμπληρώνει ότι υπάρχει η προσδοκία να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των δύο πρωθυπουργών το θέμα των εξοπλισμών: «Μία συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας δε θα έπρεπε να αποτελεί ένα περίπλοκο διπλωματικό έργο… Νομίζουμε ότι το Αιγαίο είναι ένα θέμα όπου ο πραγματισμός και η κοινή λογική μπορούν και πρέπει να επικρατήσουν».
Στον αντίποδα, ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθυμίζουν τις κατηγορηματικές δηλώσεις των Γ. Παπανδρέου και Δ. Δρούτσα ότι δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά συζητάμε μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Αίσθηση προκαλεί ότι κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή δύο πολιτικοί αρχηγοί (ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα) τόνισαν απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό ότι η χρονική στιγμή δεν προσφέρεται για διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, εν όψει της πίεσης που ασκείται στην Αθήνα λόγω της οικονομικής κρίσης.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ

Read more...

«Αγοράστε ό, τι πουλάνε οι Έλληνες στα Βαλκάνια» Εντολή από το «βαθύ κράτος» της Άγκυρας για τους Ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους.


Σύμφωνα με τη δαρβινική θεωρία, ό, τι δεν ανανεώνεται εξαφανίζεται. Συνήθως, όμως, η φύση φροντίζει να καλύπτει τέτοιου είδους κενά. Φαίνεται, λοιπόν, ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση της ελληνικής τραπεζικής παρουσίας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπου μετά από μια περίοδο ιδιαίτερης άνθησης, η ελληνική χρηματοπιστωτική κοινότητα οδεύει προς φθίνουσα πορεία. Ενίοτε και προς εξαφάνιση. Το καλό είναι ότι η πορεία αυτή μπορεί να αντιστραφεί. Το κακό είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ρόλο της «φύσης» φιλοδοξεί να παίξει η αντίστοιχη τουρκική κοινότητα. Πληροφορίες της «Deal» αναφέρουν ότι από το βαθύ κράτος της Άγκυρας έχει δοθεί σαφής εντολή «να αγοράζεται οτιδήποτε ελληνικό πωλείται αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια». Και όχι μόνο, θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει. Αγοραστικό ενδιαφέρον δεν αποκλείεται να υπάρξει από τουρκικής πλευράς και για οτιδήποτε βγει προς πώληση και μέσα στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: δεν πέρασε δί­μηνο – κι ενώ η κρίση εντός της χώρας όδευε προς κορύφωση – από τη μέρα που σε τουρκική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε μια είδηση που ήθελε γνωστό τουρκικό τραπεζικό όμιλο να ενδιαφέρεται για την περίπτωση της… Εμπορικής.
Όπως αναφέρονταν, το ενδιαφέρον θα εκδηλώνονταν αν κι εφόσον η μητρική της τελευταίας, και συγκεκριμένα η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, αποφάσιζε να αποεπενδύσει από την Ελλάδα. Η φασαρία που προκλήθηκε στους τραπεζικούς κύκλους, και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ήταν -όπως αναμένονταν – μεγάλη. Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα, ακολούθησε μια μάλλον χλιαρή διάψευση του ενδιαφέροντος, από τον γενικό διευθυντή της τουρκικής τράπεζας, όμως, οι εντυπώσεις είχαν δημιουργηθεί και είχαν μείνει.
Αποτελεί κοινό μυστικό στο τραπε­ζικό λόμπι της Αθήνας, ότι ο τουρκικός παράγων θα ήθελε πολύ να αντικατα­στήσει τον ελληνικό, ως κυρίαρχη τρα­πεζική δύναμη στα Βαλκάνια, κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και πολύ περισσότερο να διαψευσθεί από κανέ­ναν. Οπότε δεν θα πρέπει να αποκλεί­ονται εξελίξεις και από το συγκεκρι­μένο μέτωπο, σύντομα.
Πάντως, από την πλευρά της Εμπο­ρικής, μάλλον θα αργήσουν, καθώς το Παρίσι επαναβεβαίωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να στηρίξει την ελληνι­κή επένδυσή του, στο πλαίσιο ενός νέ­ου τριετούς προγράμματος. Δεν απο­κλείεται, όμως, «ευκαιρίες» να πα­ρουσιασθούν αλλού.
Ενδεχομένως, δε, η κίνηση να γίνει κι αυτόνομα. Μέσω, δηλαδή, της από­κτησης παρουσίας στην Ελλάδα τουρ­κικών τραπεζών. Μέσα στο γενικότερο κλίμα χαλάρωσης, λόγω των γνωστών οικονομικών – δημοσιονομικών προ­βλημάτων, που αντιμετωπίζει η χώρα, όλο είναι πιθανά. Υποψήφιοι, πάντως, υπάρχουν.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται η τουρ­κική Αγροτική Τράπεζα. Έχει ήδη υπο­βάλλει αίτημα στις αρμόδιες ελληνι­κές εποπτικές αρχές, για τη λειτουρ­γία δύο καταστημάτων της στη χώρα μας και λέγεται ότι στην πρώτη περίπτωση έχει βρεθεί και το ακίνητο που θα φιλοξε­νήσει το κατάστημα, κάπου στο Κο­λωνάκι. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η λει­τουργία τους δεν έχει καταστεί δυνα­τή, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών προ­βλημάτων, το οποία όμως αργά ή γρήγορα κάποια στιγμή θα ξεπερασθούν. Οπότε, το δίκτυο της τουρκικής τράπεζας θα αρχίσει και να «στήνεται» και κατόπιν να λειτουργεί. Ανάλογο εν­διαφέρον, τέλος, έχει επιδείξει και η Isbank, η οποία εκτιμάται ότι θα απο­τελέσει την αιχμή του δόρατος των τουρκικών τραπεζών που θα επεκτα­θούν στην ελληνική αγορά το 2010.

Εφημερίδα: DEAL – ΣΕΛ.38

Read more...

Ισραηλινές ανησυχίες για τον ισλαμικό προσανατολισμό της Τουρκίας


Νέα επιδείνωση καταγράφεται στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, μετά τις υπόνοιες ότι η Άγκυρα ενδέχεται να προμηθεύσει τη Συρία με στρατιωτική τεχνογνωσία. Η αντίδραση του Ισραήλ επιβεβαιώνει τη ριζική αλλαγή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεχιζόμενη ψύχρανση στις σχέσεις Άγκυρας και Τελ Αβίβ.

Σοβαρές ανησυχίες στην ισραηλινή ηγεσία φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει οι στενές σχέσεις που αναπτύσσει η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα τόσο με τη Δαμασκό όσο και με την Τεχεράνη. Την εβδομάδα που πέρασε, δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο αποκάλυψαν ότι υπάρχουν σοβαροί φόβοι για το ότι η αλλαγή ιδεολογικού προσανατολισμού που έχει επέλθει στην Άγκυρα θα μπορούσε να διευκολύνει την παροχή απόρρητης στρατιωτικής τεχνογνωσίας από την Τουρκία προς τον αντιισραηλινό άξονα.


Οι λόγοι που οδήγησαν την ισραηλινή ηγεσία να εξετάζει τόσο απαισιόδοξα σενάρια είναι οι σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν για το ολίσθημα της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ προς το αντιισραηλινό στρατόπεδο στη Μέση Ανατολή. Αφορμή υπήρξε η επανάληψη και φέτος των τουρκοσυριακών στρατιωτικών ασκήσεων στην τουρκική επικράτεια. Η τριήμερη τουρκοσυριακή στρατιωτική άσκηση έλαβε χώρα στην περιοχή Κιλίς της τουρκοσυριακής μεθορίου. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, η άσκηση είχε στόχο να σφυρηλατήσει τη φιλία, τη συνεργασία και την ασφάλεια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και τη βελτίωση των περιθωρίων συνεργασίας μεταξύ τους! Ας σημειωθεί ακόμη ότι δεν επετράπη στους εκπροσώπους του Τύπου να παρακολουθήσουν την άσκηση και ότι ελήφθησαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από τον χώρο διεξαγωγής των γυμνασίων.

Με το θέμα ασχολήθηκε και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος βρισκόταν για εργασίες στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ εξέφρασε τις ανησυχίες της κυβέρνησής του για τη φιλοϊρανική και φιλοσυριακή στάση της Άγκυρας, θέτοντας το ζήτημα απευθείας στους αμερικανούς αξιωματούχους. Εξάλλου, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο περί άρνησης του Ισραήλ να προμηθεύσει την Τουρκία με αμυντικά συστήματα νέας γενιάς, όπως οι πύραυλοι Barak-8, που συνδέονται άμεσα με τους εκφρασμένους φόβους περί διοχέτευσης τεχνογνωσίας από την Άγκυρα προς τη Δαμασκό και την Τεχεράνη, καθώς και τον εν γένει προσανατολισμό της Τουρκίας προς ισλαμικές επιλογές. Στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να έχει εκφράσει τις ανησυχίες της και η Ινδία, συμπαραγωγός χώρα, καθώς είναι ενοχλημένη από τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Άγκυρα με το Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα με την οποία το Νέο Δελχί ως γνωστόν έχει τεταμένες σχέσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ισραηλινό Κοινοβούλιο θα κληθεί να συζητήσει προσεχώς την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, γεγονός που έχει εξοργίσει ήδη το κυβερνών ισλαμικό κόμμα της Τουρκίας. Η απόφαση για τη συζήτηση του θέματος προέρχεται βέβαια από την αντιπολίτευση, είναι όμως φανερό ότι η στάση των Ισραηλινών επί του εν λόγω θέματος σταδιακά μεταβάλλεται υπέρ των θέσεων των Αρμενίων.

Η υπό διαμόρφωση νέα ισορροπία στη Μέση Ανατολή φαίνεται να μην ευνοεί το Ισραήλ. Η απώλεια της Άγκυρας ως «συμμάχου» αλλάζει άρδην τα δεδομένα στις γεωστρατηγικές ισορροπίες κάνοντας τη θέση του Τελ Αβίβ, θεωρητικά τουλάχιστον, πιο επισφαλή στη μεσανατολική σκακιέρα. Η πολιτική αλλαγή στην ηγεσία της Τουρκίας και ο ιδεολογικός προσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς το Ισλάμ θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση τους λόγους που είχαν οδηγήσει στη σύναψη της τουρκοϊσραηλινής συμμαχίας πριν από μία περίπου δεκαπενταετία. Κι αυτό γιατί είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο εν λόγω άξονας ωφέλησε κυρίως αν όχι και αποκλειστικά την Τουρκία, η οποία ακόμη και κατά τις μεσολαβητικές προσπάθειες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι έκλινε υπέρ της δεύτερης. Αξίζει, λοιπόν, να μελετηθεί εις βάθος η περίπτωση της τουρκοϊσραηλινής συμμαχίας και οι λόγοι κατάρρευσής της για τη διεξαγωγή ωφέλιμων συμπερασμάτων πριν από την επίσκεψη του ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας στη χώρα μας….

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Ο τουρκικός στρατός ξηράς του χθες και του σήμερα


Του Χρήστου Μηνάγια
Με την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας αποτελούντο από 3 στρατιές, οι οποίες υπαγόταν απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εν λόγω στρατιές διέθεταν συνολικά 3 μεραρχίες ιππικού και 9 σώματα στρατού των 2 μεραρχιών έκαστο. Το 1949 συγκροτήθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού το οποίο υπήχθη στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και ανέλαβε τη διοίκηση των χερσαίων δυνάμεων της χώρας (3 στρατιές).

Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων, η Τουρκία, όπως τα περισσότερα κράτη, ακολούθησε τις εξελίξεις και αποφάσισε να αλλάξει το δόγμα της συγκρότησης των χερσαίων δυνάμεών της. Συγκεκριμένα, η αλυσίδα συγκρότησης σύνταγμα-μεραρχία-σώμα στρατού αντικαταστάθηκε από τη νέα δομή τάγμα-ταξιαρχία-σώμα
στρατού, η οποία αύξησε τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μονάδων δεδομένου ότι το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η συγκρότηση μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων ταξιαρχιών.
Η υπάρχουσα δομή του τουρκικού στρατού ξηράς είναι η ακόλουθη:
· Γενικό Επιτελείο Στρατού με έδρα στην Άγκυρα.
· 1η Στρατιά: Εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και έχει τομέα ευθύνης
στην ανατολική Θράκη.
· 2η Στρατιά: Εδρεύει στη Μαλάτια και έχει τομέα ευθύνης στην
νοτιοανατολική Τουρκία.
· 3η Στρατιά: Εδρεύει στο Eρζιντζάν και έχει τομέα ευθύνης στην
ανατολική Τουρκία.
· Στρατιά Αιγαίου (πρώην 4η Στρατιά): Εδρεύει στη Σμύρνη και έχει
τομέα ευθύνης στα παράλια της Μικράς Ασίας.
· Διοίκηση Εκπαιδεύσεως και Δόγματος με έδρα στην Άγκυρα.
· Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας με έδρα στην Άγκυρα.
· 4ο Σώμα Στρατού με έδρα στην Άγκυρα.
· Διοίκηση Τουρκικών «Ειρηνευτικών» Δυνάμεων Κύπρου με έδρα στην
Κερύνεια (πρώην 11ο Σώμα Στρατού).

Από το 2003 οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις βρίσκονται υπό αναδιοργάνωση που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2014 και της οποίας οι κύριοι άξονες που ακολουθούν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των επιχειρησιακών αναγκών ενός σύγχρονου συμβατικού πολέμου καθώς επίσης και των ασύμμετρων απειλών:

· Ο πολεμικός εξοπλισμός να προέρχεται ως επί το πλείστον από την εγχώρια αγορά.
· Μείωση του αριθμού των ταξιαρχιών.
· Μείωση των μονάδων ελιγμού των ταξιαρχιών από 4 σε 3 με
παράλληλη όμως αύξηση της ισχύος πυρός τους με σύγχρονα οπλικά συστήματα.
· Επαγγελματοποίηση των ταξιαρχιών καταδρομών (5 ταξιαρχίες του στρατού ξηράς και 1 ταξιαρχία στρατοχωροφυλακής).
· Δυνατότητα μεταφοράς μίας ταξιαρχίας με ελικόπτερα σε μία διαδρομή, ημέρα και νύκτα.
· Δυνατότητα άμεσης οδικής μεταφοράς μίας μηχανοκίνητης ή τεθωρακισμένης ταξιαρχίας από το ένα άκρο της Τουρκίας στο άλλο.
· Απόκτηση ισχύος πυρός με σύγχρονα οπλικά συστήματα τα οποία θα έχουν δυνατότητα προσβολής στόχων μέχρι την απόσταση των 150 χλμ.
· Απόκτηση συστημάτων επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου τα οποία θα υποστηρίζουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις ενός σύγχρονου πεδίου επιχειρήσεων.
· Επαύξηση των δυνατοτήτων αναγνώρισης, επιτήρησης και εντοπισμού στόχων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
· Εκσυγχρονισμός του συστήματος διοικητικής μερίμνης και λογιστικής υποστήριξης.

Εκτιμάται ότι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά διότι η αύξηση της τουρκικής μαχητικής ισχύος ειδικά στην περιοχή της Θράκης, του Αιγαίου και της Κύπρου αποσκοπεί στην ανατροπή των ισορροπιών δυνάμεων υπέρ της Τουρκίας σε όλες τις διαστάσεις του μελλοντικού πεδίου αντιπαράθεσης.

Πηγές: Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων (Συνέντευξη του αρχηγού των
τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγού Isik Kosaner)

Read more...

Πώς η Τουρκία αποφοίτησε με άριστα από τη "Σχολή ΔΝΤ": μαθήματα για την Ελλάδα


Τέλος λαμβάνει φέτος το μακρό ειδύλλιο της Τουρκίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μία σχέση που καθόρισε την οικονομική πολιτική της χώρας την περίοδο 1998 – 2008. Το Μάρτιο, η κυβέρνηση Έρντογαν ανακοίνωσε πως έδωσε τέλος στις συνομιλίες με το ΔΝΤ σχετικά με τη σύναψη νέου δανείου. Ο λόγος, πως «η Τουρκία μπορεί σήμερα να στηριχθεί στα πόδια της και δε χρειάζεται εξωτερική χρηματοδότηση», όπως δήλωνε ο πρωθυπουργός Έρντογαν.

Πράγματι, η σημερινή Τουρκία μοιάζε με μία άλλη χώρα εν σχέσει με την Τουρκία του 2001. Για δεκαετίες, η Τουρκία έδινε την εικόνα μιας χώρας που μαστιζόταν από οικονομική αρρυθμία. Τις βραχείς περιόδους ανάπτυξης διαδέχονταν κατακλυσμιαίες οικονομικές κρίσεις. Η οικονομία ήταν κλειστή και η εμπιστοσύνη που η χώρα ενέπνεε στο διεθνή επενδυτικό κόσμο περιορισμένη. Η θεαματική ανάκαμψη της Τουρκίας από την κρίση του 2000-2001 επιτεύχθηκε χάρη σε μία πολιτική που κατήρτισαν οι τουρκικές κυβερνήσεις σε συνδυασμό με το ΔΝΤ. Η ανάκαμψη οδήγησε, για πρώτη φορά ίσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (στον οποίο δε συμμετείχε η Τουρκία), στην πολυπόθητη οικονομική σταθερότητα. Οι βάσεις μάλιστα που κτίσθηκαν την περίοδο 2002-2007, κατά την πρώτη διακυβέρνηση από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ήταν τόσο γερές ώστε η Τουρκία να περάσει τη διεθνή οικονομική κρίση με μικρές – σε σχέση με τις δυτικές οικονομίες – απώλειες, στηριζόμενη στις δικές της αποκλειστικά δυνάμεις.

Το 2001, η Τουρκία ήταν στα πρόθυρα οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Παρότι η χώρα είχε περάσει από πολλές κρίσεις, εκείνη του 2001 ήταν κατά γενική ομολογία η πιο σοβαρή. Κατά τη διάρκεια του 2001, το ΑΕΠ της Τουρκίας μειώθηκε κατά 5.7%, ο πληθωρισμός στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών έφθασε το 55% και η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 51% έναντι των κυρίων ξένων νομισμάτων. Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων ανακοινώνονταν η μία μετά την άλλη, και χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο.

Για να αντιμετωπίσει την κρίση, η τότε κυβέρνηση Έτσεβιτ μετακάλεσε τον επιφανή οικονομολόγο Κεμάλ Ντερβίς από την Παγκόσμια Τράπεζα και του ανέθεσε το υπουργείο οικονομικών. Αν και η θεαματική ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας είθισται να αποδίδεται στο ΑΚΡ, γίνεται δεκτό πως οι βάσεις της βρίσκονται στο τολμηρό πρόγραμμα του Ντερβίς. Ο τεχνοκράτης, που εργάσθηκε για 22 χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα, επελέγη λόγω της κρισιμότητας της καταστάσεως και του φόβου μιας λαϊκής εξέγερσης που διακατείχε την τότε πολιτική τάξη της Τουρκίας. Ήταν μία άριστη επιλογή, καθώς ο Ντερβίς ήταν ανεξάρτητος από τα τοπικά συμφέροντα στην Τουρκία και τα κυκλώματα διαφθοράς που λυμαίνονταν την οικονομική ζωή. Με τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και των συλλογικών του οργάνων, ο Ντερβίς προώθησε ένα τολμηρότατο πρόγραμμα, το πολιτικό κόστος του οποίου καμμία κυβέρνηση ως τότε δε θα είχε τολμήσει να αναλάβει.

Σημειωτέον ότι πέραν της έξυπνης επιλογής ενός τεχνοκράτη, στην Τουρκία τα συλλογικά όργανα των εργοδοτικών οργανώσεων, όπως ο Σύνδεσμος Τούρκων Εμποροβιομηχάνων (TUSIAD) διαθέτουν σημαντική και υπεύθυνη δράση και επιρροή, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Τοποθετούνται δε παραδοσιακά υπέρ της οικονομικής και πολιτικής φιλελευθεροποίησης, της ένταξης στην ΕΕ και του εκδημοκρατισμού της χώρας. Παράλληλα, οι εν λόγω οργανώσεις αποφεύγουν τη μικροκομματική αντιπαράθεση και δεν επιχειρούν να προωθήσουν συμφέροντα ιδιωτών – μελών τους.

Χαίροντας μίας γενικότερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, ο τεχνοκράτης της Παγκόσμιας Τράπεζας συνεργάσθηκε, από την κυβερνητική του πια θέση, με το ΔΝΤ και κατήρτισε ένα πακέτο μέτρων σταθερότητας που άλλαξε ριζικά το δομικό πλαίσιο της τουρκικής οικονομίας και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα με μέτρα εξυγίανσης των τραπεζών και των θεσμών, ο Ντερβίς χρησιμοποίησε το διεθνές του κύρος από τη θητεία του στην Παγκόσμια Τράπεζα για να δανεισθεί 20 δις δολάρια από την εν λόγω τράπεζα και το ΔΝΤ. Τουρκία και ΔΝΤ είχαν υπογράψει συμφωνία το 1998, που παρείχε στον οργανισμό τη δυνατότητα στενής εποπτείας και ελέγχου της τουρκικής οικονομίας από ειδικό «κλιμάκιο της Τουρκίας» στα πλαίσια του ταμείου. Η χώρα αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο δανειστή του ΔΝΤ, λαμβάνοντας την περίοδο 19999-2008 46 δις δολάρια.

Ωστόσο, η «ανάσταση» της Τουρκικής οικονομίας δεν επετεύχθη κυρίως χάρη στα δάνεια του ΔΝΤ, αλλά των βαθύτατων δομικών αλλαγών που ξεκίνησε ο Κεμάλ Ντερβίς και συνέχισαν οι δύο κυβερνήσεις του ΑΚΡ. Στο κέντρο του πακέτου σταθεροποίησης ήταν η περικοπή των κρατικών δαπανών, το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των εταιρικών φόρων και αύξηση μιας σειράς άλλων, η αναμόρφωση της γραφειοκρατίας προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των ξένων επενδύσεων και η ιδιωτικοποίηση των σημαντικότερων κρατικών επιχειρήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις και μόνο απέφεραν πάνω από 20 δις δολάρια στο δημόσιο ταμείο την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΡ. Παράλληλα, η Τουρκία εγκατέλειψε τη σύνδεση της ισοτιμίας της λίρας με το καλάθι νομισμάτων που παρακολουθούσε, και η τιμή της αφέθηκε να καθορισθεί από την αγορά. Το γεγονός ωφέλησε σημαντικά τους Τούρκους εξαγωγείς, που έζησαν τη χρυσή εποχή τους ώσπου η διεθνής κρίση τους αποστέρησε από μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς.

Πίσω από την πρωτοφανή για τα χρονικά της Τουρκικής Δημοκρατίας άνθηση της τουρκικής οικονομίας, ωστόσο, βρίσκεται, κατά γενική γνώμη των αναλυτών, η μαζική εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα. Η κυβέρνηση Έρντογαν ακολούθησε μία πολιτική ιδιαίτερα φιλική προς το ξένο κεφάλαιο, απομακρύνοντας μεγάλο μέρος των νομικών περιορισμών που δυσκόλευαν τις ξένες επενδύσεις, και ενθαρρύνοντας την εξαγορά τουρκικών εταιριών. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα έφθασαν κατά μέσο όρο τα 5 δις δολάρια το χρόνο. Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης κατόρθωσε να μειώσει τον πληθωρισμό, που τη δεκαετία του 1990 κάλπαζε στο 70%, στο 12% το 2003. Το τραπεζικό σύστημα οχυρώθηκε με αυστηρούς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε οι τουρκικές τράπεζες – όσες γλίτωσαν την κρίση του 2000-2001 – να περάσουν αλώβητες τη διεθνή κρίση του 2008. Σήμερα μάλιστα, η κατάσταση έχει αναστραφεί, με τις τουρκικές τράπεζες να ερευνούν ευκαιρίες εξαγορών στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ ενθάρρυναν τις τουρκικές επιχειρήσεις να ψάξουν αγορές για τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Σήμερα, τα τουρκικά καταναλωτικά αγαθά, οι τουρκικές κατασκευαστικές έχουν σαρώσει τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.

Όπως σημειώνει το ίδιο το ΔΝΤ στις σχετικές με την Τουρκία εκθέσεις του, η θεαματική ανάκαμψη της Τουρκικής οικονομίας πραγματοποιήθηκε στις πλάτες των μισθωτών, που ανέλαβαν δυσανάλογα μεγάλο μέρος του βάρους της σχετικής προσπάθειας. Τα μέτρα οδήγησαν σε θεαματική αύξηση της ανεργίας. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από το πάγωμα του 2002, σημειώνεται στις εκθέσεις του οργανισμού. Παράλληλα, εκφράζεται ανησυχία για την «υπερβολική εξάρτηση» της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα από την εισροή ξένου κεφαλαίου, υπό τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων. Η εξάρτηση αυτή οδήγησε σε πτώση του ρυθμού ανάπτυξης λόγω της έλλειψης ρευστότητας στις αγορές μετά τη διεθνή κρίση του 2007.

Αν ο πρωθυπουργός Έρντογαν δηλώνει πως η Τουρκία «μπορεί πια να προχωρήσει μόνη της και δε χρειάζεται δάνεια – δεκανίκια», πολλοί είναι οι Τούρκοι αναλυτές που δηλώνουν πως η Τουρκία «αποφοίτησε από τη σχολή του ΔΝΤ». Από το 2006, η ΕΕ χαρακτηρίζει την τουρκική οικονομία στις ετήσιες εκθέσεις της ως «λειτουργούσα οικονομία της αγοράς». Πριν την οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και επέφερε μία έλλειψη ρευστότητας, οι ξένοι επενδυτές χαρακτήριζαν την Τουρκία «επενδυτικό παράδεισο».

Ο παράδεισος αυτός της ελεύθερης και απαλλαγμένης από τη γραφειοκρατία, ταχύτατα αναπτυσσόμενης τουρκικής οικονομίας προκάλεσε και το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων. Έτσι, η Εθνική Τράπεζα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό, αγοράζοντας την τουρκική Finansbank, ενώ η Eurobank ακολούθησε αποκτώντας την Tekfenbank. Ο όμιλος Υγεία εξαγόρασε τα ιδιωτικά νοσοκομεία Safak. Σήμερα όμως, η κατάσταση αντιστρέφεται, καθώς οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν θησαυρίσει εκμεταλλευόμενες τις ευνοϊκές ευκαιρίες των τελευταίων ετών ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις κοιτούν προς την ελληνική αγορά για ευκαιρίες εξαγορών επιχειρήσεων, που υπόσχονται ανάπτυξη στο μέλλον αλλά ενδεχομένως βρίσκονται σε δύσκολη θέση στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Μπορεί άραγε η τουρκική εμπειρία οικονομικής ανάκαμψης να αποτελέσει παράδειγμα για την Ελλάδα; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί διεθνείς αναλυτές, την τουρκική κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών. Η Τουρκία ήδη προσέφερε οικονομική αρωγή στην Ελλάδα, πρόταση που η κυβέρνηση Παπανδρέου απέρριψε. Η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Αλί Μπαμπατζάν στην Ελλάδα θεωρείται πως προετοιμάζει το έδαφος για την επερχόμενη επίσκεψη Έρντογαν το Μάιο, αλλά και εκείνο της ενδεχόμενης παροχής οικονομικών συμβουλών προς την κυβέρνηση της «χειμαζόμενης Ελλάδας».

Πολλοί Τούρκοι αναλυτές ζήτησαν επίμονα από την κυβέρνηση Έρντογαν να παράσχει συμβουλές στην Ελλάδα, αλλά και οικονομική στήριξη. Στον τουρκικό τύπο έγινε συχνά λόγος για ανικανότητα της ΕΕ να συνδράμει ένα μέλλον που δεινοπαθεί, και εκφράσθηκαν πολλές φορές ανησυχίες ακόμη και για τη βιωσιμότητα της τελευταίας. Η Τουρκία έχει ηθικό χρέος, από την κοινή ιστορία των δύο λαών, να εμποδίσει τη γειτονική χώρα να «κατασθεί αποικία του ΔΝΤ», έγραψαν ουκ ολίγοι σχολιαστές.

«Είναι εύλογο να μας στενοχωρεί η σημερινή κατάσταση στη γειτονική χώρα, με την οποία επιθυμούμε να εγκαθιδρύσουμε σχέσεις οικονομικής αλληλεξάρτησης και στρατηγικού εταίρου, στο χώρο της μεταφοράς ενέργειας και σε πολλούς άλλους. Ίσως στην παρούσα συγκυρία δημιουργείται το πεδίο για τουρκικές επιχειρήσεις να αγοράσουν ελληνικές, βοηθώντας τις να επιβιώσουν της κρίσης και να επιταχύνουν τους ρυθμούς αύξησής τους. Παράλληλα, εμείς που περάσαμε μία αντίστοιχη εμπειρία θα μπορούσαμε να προσφέρουμε την πείρα μας σε κυβερνητικό επίπεδο» είπε στο newstime.gr μέλος του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργικού γραφείου. «Ωστόσο αντιλαμβάνομαι πως για πολλούς το ζήτημα είναι πολιτικό και για το λόγο αυτό δε θα επιθυμούσα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, ούτε σε επώνυμο σχόλιο» πρόσθεσε.

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης είπε στο newstime.gr πως η βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης και ιδίως των Τούρκων επιχειρηματιών «είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον γίνεται με καλές προθέσεις και όχι από δεσπόζουσα θέση». Δεν κατέστησε όμως σαφέστερο τι εννοούσε με το «καλές προθέσεις» και «δεσπόζουσα θέση».

Τούρκοι αναλυτές που είναι πιο εξοικειωμένοι με την ελληνική πραγματικότητα αποδίδουν τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα στη διαφθορά, την κακοδιοίκηση και την απροθυμία των κυβερνήσεων να αναλάβουν το πολιτικό κόστος των μέτρων που απαιτούνται για την ανάκαμψη. Η δέσμη μέτρων που εξαγγέλθηκε χαρακτηρίσθηκε «γενναία, αλλά ανεπαρκής». Τούρκοι οικονομολόγοι τονίζουν πως τα μέτρα δεν καλύπτουν τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στις τάξεις των οποίων παρατηρείται η εντονότερη φοροδιαφυγή, ενώ συχνά γίνεται λόγος για την παραοικονομία και το υδροκέφαλο κράτος.

Το πρώτο άμεσο συμπέρασμα της σύγκρισης των δύο περιπτώσεων είναι πως στην Ελλάδα λείπει ο τεχνοκράτης της εμβέλειας του Ντερβίς που θα αναλάμβανε το συντονισμό της εθνικής προσπάθειας οικονομικής εξυγίανσης. Λείπει η πολιτική και κοινωνική συναίνεση που γεννήθηκε στην Τουρκία όταν η χώρα έφθασε στο χείλος του γκρεμού, λείπουν οι συλλογικές επαγγελματικές οργανώσεις – όπως η TUSIAD – και οι ΜΚΟ που θα συνεισέφεραν στο δημόσιο διάλογο και θα στήριξαν την κυβερνητική πρωτοβουλία να ληφθούν σκληρά και αντιδημοφιλή μέτρα. Και για πολλοστή φορά, ένα σοβαρότατο ζήτημα όπως η επαπειλούμενη χρεοκοπία της χώρας, καθίσταται αντικείμενο όχι συναίνεσης αλλά μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Αν σε όλα αυτά προστεθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα δε διαθέτει το βιομηχανικό και βιοτεχνικό οπλοστάσιο που έχει καταστήσει την Τουρκία χώρα – εξαγωγέα μιας εντυπωσιακής γκάμας προϊόντων και περιφερειακή οικονομική δύναμη, ενώ δεν μπορεί να λάβει μέτρα υποτίμησης του νομίσματός της όπως η Τουρκία το 2000-1 για να αντεπεξέλθει στην κρίση, τότε η σύγκριση γίνεται ακόμη πιο επαχθής για τη χώρα μας.

Read more...

Οι Τούρκοι σχολιάζουν την "τεμπελιά" και τη "διαφθορά" της Ελλάδας


Στην αρχή κυριαρχούσε η έκπληξη και η προσπάθεια πληροφόρησης. "Τι κάνουμε για να δούμε Ελληνική τηλεόραση; Μα καλά, δεν έχετε στην Ελλάδα κάποιο κανάλι συνεχών ειδήσεων σαν το CNN Turk; Πώς είναι δυνατό να απεργούν οι δημοσιογράφοι όταν γίνονται τέτοια πράγματα;"

Οι Τούρκοι συνάδελφοι μας βομβάρδιζαν με τηλεφωνήματα από χθες το πρωί. Μεγαλωμένοι σε μία κοινωνία όπου ο τύπος δε διανοείται να απεργήσει όταν απεργούν όλοι οι άλλοι, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πώς οι Έλληνες ανατρέχαμε στα blogs και τα ξένα πρακτορεία για να μάθουμε τι συνέβαινε στη χώρα μας. «Μα δεν καταλαβαίνω πώς σκέφτεστε και πώς λειτουργείτε» μου έλεγε μπαφιασμένη Τούρκισσα συνάδελφος.

Μετά ακολούθησε η σύγχυση και τέλος η φρίκη. «Περαστικά». Νομίζω πως όλοι οι Έλληνες που ζούμε στην Πόλη θα ακούσαμε άπειρες φορές την ευχή εχθές. Και σήμερα, οι προσπάθειες να ερμηνευθεί το πώς μία πορεία διαμαρτυρίας οδήγησε στην τριπλή εν ψυχρώ δολοφονία. «Τέτοια πράγματα μόνο ακουστά τα έχουμε, από το χάος που επικρατούσε στην Τουρκία τη δεκαετία του 1970, λίγο πριν τη χούντα Εβρέν» λένε πολλοί νέοι συνάδελφοι. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται τις καθημερινές εκατόμβες της κοινωνικής αναταραχής της περιόδου εκείνης και όλοι εκφράζουν λύπη και αποτροπιασμό με τη δολοφονία των τριών τραπεζοϋπαλλήλων.

«Η Ελλάδα μετρά τις πληγές της», «Λαϊκή εξέγερση στην Ελλάδα», «Στάση στην Αθήνα», «Τρεις κάηκαν ζωντανοί», «Η απεργία μετρά τρεις νεκρούς», «Ντροπή», «Ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές λόγω Ελλάδος», «Αντίσταση κατά του ΔΝΤ στη γείτονα», «Κατάρρευση της ΕΕ» είναι μερικοί από τους τίτλους στον τουρκικό τύπο και διαδίκτυο. Οι αναλυτές, αλλά και οι αναγνώστες που κατά εκατοντάδες αφήνουν τα σχόλιά τους στις ιστοσελίδες των εφημερίδων και των πρακτορείων, προσπαθούν να βρουν μία εξήγηση για το «πώς φθάσαμε ως εδώ»: για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας και τη λαϊκή οργή. Διαβάζοντας προσεκτικά τους Τούρκους αναλυτές και αναγνώστες, διαπιστώνει κανείς αμέσως πως επικρατεί προβληματισμός και πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ τους, τόσο στις ερμηνείες όσο και στα συναισθήματά τους.

Κάποιοι Τούρκοι εμφορούνται από το στερεότυπο ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και έχουν μάθει να ζουν «με τα χρήματα άλλων». Από το στερεότυπο βέβαια δε λείπει μεγάλη δόση αληθείας. Όσοι Έλληνες κατοικούν στην Τουρκία σίγουρα θα έχουν ακούσει την έκπληξη των Τούρκων που επισκέπτονται την Ελλάδα με τη μεσημεριανή σιέστα των καταστημάτων, το γεγονός ότι τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες κλείνουν για το κοινό στις 14:00 και όλα σχεδόν τα καταστήματα την Κυριακή. Στην Τουρκία, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες είναι ανοικτές από τις 9:00 ως τις 17:00 για το κοινό, η σιέστα είναι ανήκουστη και τα καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων μένουν συχνά ανοικτά ως μετά τις 22:00. Η γενική απεργία είναι σπάνιο φαινόμενο.

Εκκινώντας συνεπώς από τη θέση της ελληνικής οκνηρίας, ελάχιστοι σχολιαστές αλλά πολλοί αναγνώστες θεωρούν πως η σημερινή κατάσταση της Ελλάδος είναι αποτέλεσμα μίας στάσης ζωής. «Αυτά συμβαίνουν όταν έχεις μάθει να ζεις με τα χρήματα άλλων τεμπελιάζοντας, χρήματα κάποιων όπως οι Γερμανοί για τους οποίους η εργασία είναι ιερή» γράφει ένας αναγνώστης, και εκατοντάδες σχόλια συντάσσονται με αυτή τη θέση. «Η εποχή της τεμπελιάς τελείωσε διεθνώς, εσείς με τις πλάτες της ΕΕ ξεκοκκαλίσατε τη χώρα σας, τώρα ήλθε η ώρα για δίαιτα». «Οι Έλληνες μόνοι τους προκάλεσαν την κρίση, είπαν ψέμματα στην ΕΕ για τα δημοσιονομικά τους, ενώ σήμερα κόβουν το λογαριασμό στην Ένωση. Είναι λογικό να είναι έξαλλοι οι Γερμανοί». Η Ελλάδα περιγράφεται ως «το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης», μαθημένη να ζει με ψέμματα, δεκανίκια και ξένα κονδύλια. «Τώρα που το παιχνίδι τελείωσε, αρχίζει η τραγωδία» γράφει άλλη αναγνώστις, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν το «game over για την Ελλάδα».

Πέραν της υπολαμβανόμενης οκνηρίας του πληθυσμού, υπεύθυνη για το «μαύρο χάλι» της Ελλάδος θεωρείται η διαφθορά της πολιτικής τάξης. Τη διαφθορά αυτή βλέπουν οι Τούρκοι αναγνώστες ως αίτιο της οργής λαού στη χώρα μας. «Ο λαός της Ελλάδος ξεσηκώνεται γιατί δε θέλει να πληρώσει τα σπασμένα των αποφάσεων μιας πολιτικής τάξης, που η ίδια έχει θησαυρίσει» επισημαίνουν σχολιαστές. «Στην Ελλάδα, οι πολιτικοί κλέβουν και χρηματίζονται, υπάρχουν αυλές ημετέρων, τα ήθη έχουν εκπορνευθεί, η χώρα λειτουργεί βάση της αρχής της κλίκας, δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Εν ολίγοις, συμβαίνει εκεί ακριβώς ότι και σε μας» γράφει αναγνώστης, και εκατοντάδες συμφωνούν με την εξίσωση αυτή.

Πολλοί είναι εκείνοι που προστρέχουν να αναλύσουν τις ομοιότητες και διαφορές της ελληνικής κοινωνίας με την τουρκική. Πίσω από τις συγκρίσεις αυτές ελλοχεύει η ανησυχία πως εάν η Ελλάδα βυθιστεί στο κοινωνικό χάος, αυτό εύκολα μπορεί να μεταλαμπαδευθεί και εδώ. Πολλοί αναφέρονται στη στωϊκότητα των Τούρκων, και το γεγονός ότι τα δύσκολα έχουν περάσει για τη χώρα με την κρίση του 2000-2001, οπότε δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Εμείς ως λαός έχουμε μείνει χρόνια στο ίδιο οικονομικό επίπεδο και έχουμε συνηθίσει τις [οικονομικές] κρίσεις. Γι αυτό και δε βγάζουμε κιχ πια σε παρόμοιες περιπτώσεις. Και να φωνάζαμε ποιος μας άκουγε; Οι Έλληνες όμως συνήθισαν στην καλοπέραση, και γι’ αυτούς τα τωρινά είναι δύσκολα...» γράφει αναγνώστης. «Οι Έλληνες πρωτογνορίζονται με την οικονομική κρίση και κατάρρευση, και γι΄αυτό προκλήθηκε κοινωνικός σεισμός». Οι περισσότεροι θεωρούν πως η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε καλή οικονομική κατάσταση, ενώ επισημαίνουν πως ξεπέρασε την παγκόσμια οικονομική κρίση με τις δικές της δυνάμεις και δίχως βοήθεια από το ΔΝΤ ή άλλους εξωτερικούς φορείς.

Μία μεγάλη μειοψηφία όμως διαφωνεί. «Η κατάστασή μας είναι χειρότερη από της Ελλάδος. Είμαστε μεταξύ των χωρών που το ΑΕΠ τους πέφτει κατακόρυφα. Αν οι Έλληνες ζούσαν εδώ, θα περνούσαν χειρότερα» γράφει αναγνώστης, ενώ πολλοί κάνουν λόγω για την παροιμοιώδη οικονομική διαφθορά της κυβέρνησης Έρντογαν, την ανεργία και τις κοινωνικές πληγές της Τουρκίας. Η ενδεχόμενη κατάρρευση μιας γειτονικής χώρας «με τόσες κοινωνικές ομοιότητες» θα πρέπει να προκαλεί συναγερμό, τονίζουν.

Στους αριστερούς και φιλελεύθερους Τούρκους, ωστόσο, επικρατεί ενθουσιασμός με τη λαϊκή εξέγερση στην Ελλάδα, ενθουσιασμός που κάνει πολλές φορές και τον αποτροπιασμό για τους τρεις απανθρακωθέντες να περνά σε δεύτερο πλαίσιο. Όπως συνέβη και με το «φλεγόμενο Δεκέμβρη» του 2008, οι Τούρκοι της φιλελεύθερης διανόησης πανηγυρίζουν το γεγονός ότι οι Έλληνες «αντιστέκονται» σε ό,τι υπολαμβάνουν εκείνοι πως εχθρεύεται τη λαϊκή βούληση ή καταπατά τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα. Σχολιαστές και αναγνώστες στέλνουν συγχαρητήρια «στον ελληνικό λαό για τον ξεσηκωμό του», ενώ εκφράζουν απελπισία με την παθητικότητα και την έλλειψη αντίστασης των ομοεθνών τους.

«Πρέπει να συγχαρούμε τον ελληνικό λαό. Εμείς οι Τούρκοι δεν αντιδρούμε σε τίποτε», «Αυτοί πρώτη φορά παρακάθισαν με το ΔΝΤ και η χώρα σηκώθηκε στο πόδι. Σε μας αυξάνονται οι φόροι κάθε τόσο, και κανείς δεν αντιδρά. Τι κοπάδι ζώα είμαστε. Κρίμα σε μας», «Αυτοί δεν είναι κοπάδι να ακολουθούν τον αρχηγό. Ζήτω οι λαοί που φωνάζουν, που ξεσηκώνονται», «Αν και καταδικάζω τη βίαιαη κατάληξη της πορείας, αισθάνομαι πως πρέπει να συγχαρούμε τους Έλληνες πολίτες. Έστω και με το λάθος τρόπο, έδειξαν τι σημαίνει λαϊκή βούληση. Δεν ξεπουλούν τις ψήφους τους από εκλογές σε εκλογές όπως εμείς.» Κάποιοι σχολιαστές προχωρούν και παραπέρα. «Είναι η κατάρρευση του καπιταλισμού. Και συμβολικά, αρχίζει από την Ελλάδα, από όπου άρχισαν όλα. Για το καλό όλης της ανθρωπότητας» «Στην Ελλάδα γίνεται σήμερα ό,τι συνέβη σε μας επί Οθωμανών με τις Διομολογήσεις. Το διεθνές κεφάλαιο αρπάζει τις μικρές χώρες, και με το πρόσχημα της οικονομικής βοήθειας τις κάνει υποχείριά του. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καταπιούν οι μεγάλοι της ΕΕ, αλλά έπονται κι άλλες». Οι Έλληνες δέχονται εκκλήσεις από το τουρκικό διαδίκτυο να συνεχίσουν τον αγώνα τους απτόητοι, «αλλά με προσοχή, ώστε να μην τιμωρείτε, όπως σήμερα, αθώους πολίτες».

Οι αναγνώστες του φασιστικού χώρου και της κεμαλικής εθνικιστικής δεξιάς αισθάνονται φρίκη στην ιδέα της αναρχίας και του ξεσηκωμού. «Αυτοί οι Έλληνες είναι μία άτιμη ράτσα που δε γνωρίζει τις ιερές έννοιες όπως πατρίδα και εθνικισμός» γράφει ένας, ενώ άλλος προσθέτει: «Αυτοί οι Έλληνες δεν αγαπούν τη χώρα τους και με αφορμή ένα μικρό επεισόδιο (?) προκάλεσαν χάος. Δεν έχουν υπομονή, δε γνωρίζουν τι είναι πατριωτισμός. Δηλαδή αν τους κηρύξουμε πόλεμο δε θα βρεθούν στρατιώτες να πολεμήσουν στην πλευρά τους». Οι φασιστικών – εθνικιστικών αποχρώσεων αναγνώστες θεωρούν ότι η τάση των Τούρκων «να καταπίνουν αδιαμαρτύρητα όλες τις δυσκολίες» και να υπακούουν στις «οδηγίες των μεγάλων ανδρών μας [πολιτικών]» δεν είναι παρά απόδειξη του τουρκικού ψυχικού μεγαλείου και τιμής, χαρακτηριστικό ενός έθνους που «βάζει την πατρίδα πάνω απ’ όλα». Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι ένα κακό παράδειγμα, και η έλλειψη πειθαρχίας θα τους οδηγήσει στο χάος και την συντριβή, υποστηρίζουν.

Οι περισσότεροι, σχολιαστές και αναγνώστες, τάσσονται υπέρ της άποψης ότι η Τουρκία έχει «ανθρωπιστικό και ιστορικό καθήκον και υποχρέωση γειτονίας» που της υπαγορεύουν να βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία και να ορθοποδήσει. Καλούν την κυβέρνηση Έρντογαν να συνδράμει την Ελλάδα, είτε μέσω της παροχής οικονομικής βοήθειας, είτε μέσω της παροχής οικονομικών συμβουλών. «Εμείς που έχουμε μακρά εμπειρία στο ξεπέρασμα κρίσεων και που τόσο καλά τα καταφέραμε τα τελευταία χρόνια πρέπει να τους δείξουμε το δρόμο και να τους στηρίξουμε ηθικά» γράφει αναγνώστης.

Αν και μικρή μειοψηφία, που δέχεται μάλιστα τις ύβρεις και τις κατάρες των υπολοίπων, δε λείπουν και οι εθνικιστές που θεωρούν πως η Τουρκία πρέπει να εκμεταλλευθεί προς το «εθνικό της συμφέρον» την παρούσα συγκυρία. «Τώρα που βρίσκονται στο κακό τους χάλι πρέπει να φάνε όλα τα γκολ που πρέπει να τους δώσουμε» γράφει ένας, ενώ άλλος ισχυρίζεται: «Πρέπει να τους δώσουμε δάνεια για να τους έχουμε στο χέρι, να ανοίξουμε εκεί τουρκικά ξενοδοχεία, τζαμιά, μέχρι και κόμμα για τους Τούρκους [της Δυτικής Θράκης]». Άλλοι πάλι εθνικιστές θεωρούν ότι η πτώση της Ελλάδας υπήρξε «θεία δικαιοσύνη». Οι εθνικιστές προσπαθούν να υπενθυμίσουν στους πάντες ότι η Ελλάδα «εκπαίδευε τρομοκράτες του ΡΚΚ σε στρατόπεδα». «Όποιος μιλήσει στους Έλληνες έστω και για δύο λεπτά καταλαβαίνει ότι μας μισούν και δε βρίσκουν ευκαιρία να τους μειώσουν με κάθε πρόσχημα. Παρότι η Ελλάδα δε διαθέτει βομηχανία και ζούσε με δανεικά, μας αντιμετώπιζαν πάντοτε σαν φτωχούς και ταλαίπωρους. Αν τα σημερινά δεν είναι θεία δίκη, τι είναι;» «Είναι αχάριστοι. 450 χρόνια πέραζαν ζωή και κότα υπό την Οθωμανική διακυβέρνηση και μας πρόδοσαν πισώπλατα. Σήμερα βρίζουν την ΕΕ που τους τάιζε».

Μία μεγάλη πλειοψηφία, ιδίως κεμαλιστών, βλέπει στα γεγονότα της Ελλάδος την κατάρρευση του οικοδομήματος της ΕΕ. Θέσεις όπως «η ΕΕ πνέει τα λοίσθια», «ακόμη και η Μέρκελ παραδέχεται τον κίνδυνο για την ΕΕ», «αν η ΕΕ δεν μπορεί να βοηθήσει τη μικρή Ελλάδα, τι καθόμαστε και ασχολούμαστε μαζί της» κατακλύζουν τις αναλύσεις του τύπου και τα σχόλια στις σχετικές ιστοσελίδες. Πολλοί ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει να επιδιώκει την ένταξη και να προβαίνει στις αντίστοιχες «παραχωρήσεις». «Η Ευρώπη έχει ξοφλήσει. Πρέπει να συναιτερισθούμε με τις ανερχόμενες δυνάμεις, Κίνα, Ρωσία, Ινδία» γράφουν πολλοί.

Εν ολίγοις, είναι προφανές πως οι Τούρκοι βλέπουν την Ελλάδα μέσω από το πρίσμα της ατζέντας και των φόβων που φέρει ο καθένας, και σκέπτονται και αισθάνονται ανάλογα με τις επιθυμίες και τους φόβους αυτούς. Εξ ου και η πλήρης διάσταση απόψεων. Από τα 825 σχόλια αναγνωστών στις ιστοσελίδες των γνωστότερων εφημερίδων και ειδησιογραφικών δικτύων που διάβασα, ωστόσο, προκύπτει κατά πλειοψηφία ένα κύμα συμπάθειας προς τους Έλληνες και ανησυχία για την ίδια την Τουρκία. Το ίδιο το ΔΝΤ εξάλλου έχει εκφράσει την ανησυχία πως η τουρκική οικονομία και ανάπτυξηη στηρίζεται υπερβολικά στη σταθερή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, και δεν είναι λίγοι όσοι αισθάνονται ότι η σημερινή σταθερότητα και ευμάρεια στη χώρα μπορεί να είναι επίπλαστη, απατηλή.

Read more...

Λιλλήκας με Μορατίνος για Κυπριακό


Ο κυπριακή εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Λιλλήκας είδε χθες τον Μορατίνος», αναφέρει, τα εξής: «Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας είχε χθες στη Μαδρίτη συνάντηση με τον Ισπανό ΥΠΕΞ, Μορατίνος, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη συνάντηση συζήτησαν το Κυπριακό, την ‘εκλογή’ Έρογλου καθώς και τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Συζήτησαν ακόμη και το θέμα της Αμμοχώστου. Ως γνωστόν ο Ισπανός ΥΠΕΞ γνωρίζει πολύ καλά το θέμα αυτό καθώς το 2006 είχε αναλάβει πρωτοβουλία, που συνδέθηκε και με το εμπόριο. Με τον κ. Λιλλήκα στη Μαδρίτη μετέβη και αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών για την επιστροφή της Αμμοχώστου».

Read more...

Ο Ερντογάν σε διεθνή περιοδεία


Η Milliyet στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Κούβα» και τον υπέρτιτλο «Μετά το θέμα του Συντάγματος βγαίνει περιοδεία στον κόσμο» γράφει ότι ο Π/Θ Ερντογάν μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για την τροποποίηση του Συντάγματος στη Βουλή θα πραγματοποιήσει σύντομη περιοδεία στον κόσμο και θα επισκεφθεί πολλές χώρες, από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Βραζιλία, από την Ελλάδα μέχρι την Κούβα. Ο Ερντογάν στις 14 – 15 Μαΐου θα επισκεφθεί την Ελλάδα, η οποία βιώνει δύσκολες μέρες, όπου θα είναι Συμπρόεδρος στην πρώτη Σύνοδο του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Μετά την Ελλάδα θα μεταβεί στις 17 Μαΐου στο Αζερμπαϊτζάν και στη Γεωργία. Το βασικό θέμα συζήτησης στο Αζερμπαϊτζάν θα είναι οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας.

Στις 22 Μαΐου, ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Ισπανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του και θα λάβει μέρος στη Β΄ Σύνοδο της Συμμαχίας των Πολιτισμών. Ο Ερντογάν στις 28, 29 και 30 Μαΐου θα βρίσκεται στη Βραζιλία, η οποία είναι μαζί με την Τουρκία μη μόνιμο μέλος του Σ.Α. των Η.Ε. και τήρησε παρόμοια στάση με την Τουρκία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Ερντογάν μετά τη Βραζιλία θα πραγματοποιήσει μονοήμερες επισκέψεις στην Αργεντινή και στη Χιλή όπου θα έχει επαφές.

Στις 26 – 27 Ιουνίου θα μεταβεί στον Καναδά, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο της G – 20. Έγινε γνωστό ότι στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κούβα. Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ο Π/Θ Ερντογάν ενδέχεται να συναντηθεί με τον Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του το 2008, εφόσον το επιτρέψει η υγεία του.

Read more...

«Πολιτιστική ανάλυση» αλά Τούρκα για τη Θράκη


Μια εβδομάδα πριν την εμφάνιση του Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα και τις αναμενόμενες πολυσυζητημένες συνομιλίες που θα έχει με τον Γ. Παπανδρέου, πολιτιστικός συντάκτης τουρκικής εφημερίδας, πραγματοποιήσε περιοδεία στη Θράκη, συνοδεία του Τούρκου προξένου, και παρουσιάζει το ακόλουθο πολιτιστικό ρεπορτάζ… O Beşir Ayvazoğlu σε άρθρο του στη Zaman με τίτλο «Παρατηρήσεις από την Κομοτηνή» γράφει:
«Σήμερα θα ήθελα να σας αναφέρω τις παρατηρήσεις μου από την Κομοτηνή. Ως γνωστόν, είχα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραστώ στην εκεί οργανωθείσα «Έκθεση Βιβλίου». Με το Γενικό Πρόξενο, Mustafa Sarnıç, είχα γνωρισθεί και κατά την περίοδο που υπηρετούσε στην Πρίστινα. Συναντήθηκα, ευχάριστα, και πάλι μαζί του στην Κομοτηνή. Μετά από μια σύντομη συνομιλία στο οίκημα του Γενικού Προξενείου, μεταβήκαμε για γεύμα σε ένα μικρό εστιατόριο. Ήταν ένα πεντακάθαρο τουρκικό εστιατόριο. Μια άλλη ευχάριστη έκπληξη ήταν η συμμετοχή στο γεύμα και του İbrahim Şerif.

Τώρα, τι συζητήσαμε κατά το γεύμα; Βεβαίως τα ατελείωτα και ανεπίλυτα προβλήματα των “Τούρκων” της δυτικής Θράκης… Πάντως, διερωτώμαι εάν υπάρχουν Έλληνες λόγιοι ή όχι, οι οποίοι να υπερασπίζονται τα δικαιώματα της “τουρκικής” μειονότητας της Ελλάδας, αλλά και την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Οθωμανών, στο «πλαίσιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Η απάντηση που έλαβα ήταν: «Βεβαίως, όχι». Πάντως, είναι γεγονός ότι στην Τουρκία έχουμε κάποιους λόγιους, οι οποίοι με μεγάλη ζέση υποστηρίζουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη διαφύλαξη της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς και ενίοτε αυτά, τα οποία γράφουν, χρησιμοποιούνται εκ μέρους των ελληνικών ΜΜΕ εναντίον των “Τούρκων” της δυτικής Θράκης.
Μετά το γεύμα μεταβήκαμε στο «Σύνδεσμο Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» και συναντηθήκαμε με “Τούρκους” δημοσιογράφους. Οι φίλοι μας αυτοί ήταν εξοργισμένοι εναντίον πολύ γνωστού Τούρκου αρθρογράφου, μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας, για όσα γράφει περί δυτικής Θράκης. Στις δικές τους εφημερίδες του δίνουν και την κατάλληλη απάντηση. Όμως, το διάσημο αυτό δημοσιογράφο τον κατηγορούν ότι δεν έχει ιδέα περί των “Τούρκων” που ζουν στη δυτική Θράκη, αλλά και περί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Αναφέρουν ότι στη δυτική Θράκη δεν υπάρχει “τουρκική” εφημερίδα ημερήσιας κυκλοφορίας. Όλες σχεδόν οι εφημερίδες είναι εβδομαδιαίας έκδοσης και, προκειμένου να μπορούν να ορθοποδήσουν, πρέπει να γυρίσουν όλα τα χωριά για να τις μοιράσουν. Επιπλέον, οι εφημερίδες αυτές βρίσκονται και κάτω από την βαριά πίεση της ελληνικής δικαιοσύνης. Επειδή έκαναν αντικείμενο δημοσίευσης κάποιες αναφορές μιας Ελληνίδας δασκάλας, ζητούν από τις εφημερίδες Birlik, Gündem και Millet αποζημιώσεις ύψους ενός εκατομμυρίου Ευρώ από την κάθε μια.
Εάν αναλογισθούμε ότι μια τέτοια αγωγή αποζημίωσης εκπορεύεται από μια Ελληνίδα κυρία, η οποία παράλληλα είναι και δασκάλα, μπορείτε να υπολογίσετε τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζει η “τουρκική” μειονότητα στη δυτική Θράκη, όσον αφορά το θέμα εκπαίδευσης. Άλλωστε, μια είδηση η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Millet, την 15η Απριλίου 2010, δίνει αρκετές λεπτομέρειες για το τι πρέπει να γίνει για το θέμα αυτό.

Στις περιοχές, όπου οι “Τούρκοι” της δυτικής Θράκης αποτελούν την πλειοψηφία, θα πρέπει να συσταθούν σχολεία δημοτικής, μέσης εκπαίδευσης και λυκειακού επιπέδου, που θα παρέχουν εκπαίδευση σε δύο γλώσσες. Επίσης, να αρχίσει η χρησιμοποίηση στα Λύκεια της τεχνολογίας της πληροφορικής, προκειμένου να μπορούν να παρέχουν σύγχρονη εκπαίδευση. Επίσης, ο διορισμός δασκάλων πληροφορικής, η λειτουργία ειδικών σχολείων για αυτιστικά παιδιά, η άδεια για πινακίδες με τουρκικά ονόματα κ.τ.λ.

Βεβαίως, ένα άλλο πρόβλημα είναι και η ποσόστωση του 5% που εφαρμόζεται έναντι της μειονότητας της δυτικής Θράκης, στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η ποσόστωση αυτή αντιβαίνει τόσο στα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και στην ισότητα των ευκαιριών. Ο «Σύνδεσμος Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» έχει συσταθεί, προκειμένου να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα της “τουρκικής” νεολαίας, η οποία δεν μπορεί να μπει στα πανεπιστήμια, αλλά και δεν μπορεί να βρει εργασία ακόμη και αν έχει αποφοιτήσει από αυτά.

Ο Σύνδεσμος αυτός είχε παραμείνει κλειστό για αρκετά χρόνια, διότι έφερε την ονομασία «τουρκικό». Τον τελευταίο καιρό με απόφαση του ΕΔΑΔ έχει κερδίσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την ονομασία αυτή. Όμως, είχε αναγραφεί στον Τύπο ότι λόγω του ότι χρησιμοποιεί την ονομασία αυτή όχι μόνο δέχεται τις πιέσεις των Ελλήνων, αλλά ενίοτε γίνεται και αντικείμενο επιθέσεων. Οι φίλοι δημοσιογράφοι μας ανέφεραν ότι τον περασμένο Μάρτιο είχαν πετάξει πέτρες και έσπασαν τα τζάμια του Συνδέσμου. Τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά. Ένα από τα προβλήματα, τα οποία ανησυχούν σφόδρα τους “Τούρκους” της δυτικής Θράκης, είναι η συνεχής λεηλασία των βακούφικων περιουσιών. Ο τίτλος της εφημερίδας Millet, της ίδιας ημερομηνίας, έχει ως εξής: «Συνεχίζεται η λεηλασία των βακούφικων περιουσιών».

Μια άλλη λεηλασία – αλλά και η προσπάθεια για να μετατραπεί η “τουρκική” πλειοψηφία σε μειονότητα στις “τουρκικές” συνοικίες – εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και εκ μέρους των Ελλήνων εργολάβων. Αφαιρούν από τα χέρια των “Τούρκων” τις κατοικίες που διαθέτουν και έναντι αντιπαροχής ενός διαμερίσματος οικοδομούν πενταόροφες και δεκαώροφες πολυκατοικίες. Με τον τρόπο αυτό αλλάζουν και τον κοινωνικό ιστό των μαχαλάδων αυτών. Εν ολίγοις, φαίνεται ότι τα προβλήματα των ομοεθνών μας δεν πρόκειται να λάβουν τέλος.
Αναχωρώντας από την Κομοτηνή, ένας γνωστός μας είπε: «Οι μυστικές υπηρεσίες με δύο αυτοκίνητα σας παρακολούθησαν μέχρι εδώ». Τα δύο αυτά αυτοκίνητα δεν μας εγκατέλειψαν μέχρι να βγούμε έξω από τα όρια της Κομοτηνής.
Λες και δύο δημοσιογράφοι του πολιτιστικού ρεπορτάζ θα γκρεμίζαμε την Ελλάδα!
Ήμαρτον, ήμαρτον…»

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP