Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Προβληματίζεται η Άγκυρα για το ταξίδι Ερντογάν στην Αθήνα.


Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δημιουργεί προβληματισμό στην Άγκυρα, ακόμη και για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην ελληνική πρωτεύουσα, που έχει προγραμματισθεί για τις 14-15 Μαΐου.
Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα αναβολής της επίσκεψης», αφήνοντας, όμως, το ενδεχόμενο αναβολής να επικρέμαται εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί.

Πάντως από το κέντρο Τύπου του Τούρκου Πρωθυπουργού έχει ανακοινωθεί ότι ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 14-15 Μαΐου. Αναφέρεται ότι θα έχει διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου και θα συμπροεδρεύσει στην πρώτη συνάντηση του «Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου», το οποίο, όπως αναφέρεται, «θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη νέα επιτάχυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Προστίθεται ότι ο κ. Ερντογάν θα μιλήσει στο ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και τονίζεται ότι «αυτή η επίσκεψη θα ενισχύσει τις σχέσεις φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε κάθε τομέα».

Πάντως στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV και με τίτλο «Η Ελλάδα ανάστατη, άραγε ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί;», αναφέρεται ότι εάν συνεχιστούν τα επεισόδια, είναι πιθανό να υπάρξει αναβολή της επίσκεψης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουράτ Μερτζάν δήλωσε στην ιστοσελίδα τα ακόλουθα: «Τα γεγονότα μάς λυπούν όλους και μας ανησυχούν. Είναι πράγματα, τα οποία δεν επιθυμούμε. Υπάρχει ανησυχία εάν τα γεγονότα αυτά δημιουργήσουν κάποιαν αλλαγή στην πολιτική εικόνα, όπως συνέβη στην Ουκρανία και την Κιργιζία. Εάν τα επεισόδια συνεχιστούν στις τελευταίες διαστάσεις τους, ενδέχεται ν’ αναβληθεί η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.
Εάν επικρατήσει η λογική και τα συνδικάτα δεν κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί. Η πραγματοποίηση ή μη της επίσκεψης θα κριθεί ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανταλλαγές απόψεων που θα γίνουν. Αυτήν τη στιγμή τα πάντα βαίνουν όπως είχαν προγραμματισθεί».
Ο Τούρκος κοινοβουλευτικός χαρακτήρισε την επίσκεψη σημαντική. «Πολλά θέματα θα συζητηθούν πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι περίπου 10 οι Υπουργοί που θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό και θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κοινού Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Θα απαιτήσουν αλλαγές στα βιβλία.
Ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι τον Τούρκο Πρωθυπουργό θα συνοδεύει και η Υπουργός Παιδείας Νιμέτ Τσουμπουκτσού, η οποία θα ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογό της απάλειψη των εχθρικών αναφορών κατά της Τουρκίας στα ελληνικά σχολικά βιβλία.
Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι, εδώ και τρία χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας εργάζεται για την απάλειψη αρνητικών αναφορών στα τουρκικά σχολικά βιβλία που αφορούν τους Ρωμιούς και τους Αρμενίους.
Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά θα ζητήσει την υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να προσδιοριστούν αναφορές οι οποίες θα ενισχύσουν την αμοιβαία αντίληψη μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από τα σχολικά βιβλία του Δημοτικού και της Μέσης Εκπαίδευσης.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τα βήματα τα οποία θα πραγματοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή θα έχουν ως στόχο να διευκολύνουν το διάλογο μεταξύ των επόμενων γενεών.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP