Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Σύντομα η απόφαση για την επιλογή του νέου τουρκικού ελικοπτέρου γενικής χρήσης


Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα με στόχο την επίλυση την επαναβεβαίωση του καλού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών τουλάχιστον όπως το βλέπουν κάποιοι κύκλοι στην Αθήνα και στην Άγκυρα και την επίλυση των διαφορών όπως δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας.

Στα πλαίσια αυτού του κλίματος τον τελευταίο καιρό τόσο από την Τουρκία, όσο και από την Ελλάδα ακούγονται συνεχώς προτάσεις για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, ως μέσο για την βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο κρατών και ως μέτρο για την επίτευξη του μερίσματος ειρήνης για τους λαούς των δύο χωρών από την υποτιθέμενη εξομάλυνση των σχέσεων τους.

Στο πνεύμα αυτής του νέου στόχου, τον οποίο ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ χαρακτήρισε την προσπάθεια αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών ως «το όραμα και τον υπέρτατο στόχο της εξωτερικής πολιτικής και αξίζει να δουλέψουμε με συστηματικό τρόπο γι’ αυτό», η Τουρκία πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει τον νικητή του διαγωνισμού για την απόκτηση 123 ελικοπτέρων με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμα 92 ελικόπτερα.

Πιο συγκεκριμένα το Τουρκικό κράτος έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την αγορά

30 ελικοπτέρων για τη Στρατοχωροφυλακή
20 ελικοπτέρων για τον τουρκικό Στρατό
20 ελικοπτέρων για την Αστυνομία
20 ελικοπτέρων για την Δασική Υπηρεσία
11 ελικοπτέρων για τις ειδικές δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού
6 ελικοπτέρων για το τουρκικό Ναυτικό
6 ελικοπτέρων για την τουρκική Αεροπορία
6 ελικοπτέρων για την τουρκική Ακτοφυλακή
2 ελικόπτερα με ηλεκτρονικό εξοπλισμό και
2 ελικόπτερα για το γραφείο του Πρωθυπουργού

Όπως φαίνεται και από τη διάρθρωση του διαγωνισμού από τα 123 ελικόπτερα τα 81 ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Ακτοφυλακή.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με δηλώσεις των υποψηφίων του διαγωνισμού, η αγορά του ελικοπτέρου που θα επιλεγεί θα συνοδευτεί με την υποχρέωση του κατασκευαστή να μεταφέρει την απαραίτητη τεχνολογία για την κατασκευή του ελικοπτέρου στην Τουρκία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μελλοντικές νέες αγορές, αναβαθμίσεις και εξαγωγές.

Με βάση το γεγονός ότι οι πρώτες δηλώσεις περί αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών προήρθαν από την τουρκική πλευρά και πιο συγκεκριμένα από τον Βουλευτή και Σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού Egemen (Ηγεμόνας) Bağış ο ελληνικός λαός θα περίμενε να δει μεταξύ άλλων την ακύρωση αυτού του προγράμματος όταν και εφόσον οι δύο πλευρές φτάσουν σε συμφωνία για την αμοιβαία μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Σε τελική ανάλυση το ερωτηματικό που τίθεται είναι απλό: Ποιος δουλεύει ποιόν?

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP