Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ο Ρώσος πρόεδρος Ν.Μεντβέντεφ ξαφνικά στην Τουρκία – “Εκτός στρατηγικού άξονα η Αθήνα”;


Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί στις 11 και 12 Μαΐου ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προκειμένου να οριστικοποιήσει συμφωνίες στο τομέα της άμυνας και της ενέργειας. Πριν την Τουρκία ο Ν.Μεντβέντεφ θα πραγματοποιήσει στις 10 και 11 Μαΐου επίσκεψη στη Συρία. Η Μόσχα πλέον εξαιρεί την Αθήνα από τον άξονα στρατηγικού ενδιαφέροντός της, θεωρώντας ότι “η Αθήνα έχει επιστρέψει πλήρως στην “ατλαντική” ομάδα της Ευρώπης”, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά Ρώσος διπλωμάτης στην Αθήνα.
Στο επίκεντρο της επίσκεψης στην Τουρκίας, βρίσκεται η πρώτη σύνοδος του ρωσο-τουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας, του οποίου θα προεδρεύσουν ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Κρεμλίνο χαρακτηρίζοντας το συμβούλιο αυτό έναν νέο μηχανισμό για τη διμερή συνεργασία.

Η Ρωσία έχει εξελιχθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε φυσικό αέριο. Η Τουρκία εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 60% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου πρόεδρου στη χώρα με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου, αλλά πλέον στενών στρατηγικών συμμάχων μιας συμμαχίας που κτίστηκε επάνω στις στάχτες της πάλαι ποτέ “ελληνορωσικής στρατηγικής συνεργασίας”. Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η Μόσχα συζητεί να δώσει έγκριση για την πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP