Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η Άγκυρα “παίζει” με τις ΗΠΑ για την επιλογή αντιπυραυλικού συστήματος.


Η Άγκυρα ,παίζει με τα νεύρα των ΗΠΑ και εξακολουθεί να περιλαμβάνει στις επιλογές της για προμήθεια μεγάλου βεληνεκούς αντιπυρυαλικού συστήματος,Ρωσία και Κίνα. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας οι δυτικοί επιμένουν ότι αυτές οι επιλογές δεν μπορεί να είναι συμβατά με τα νατοϊκά συστήματα. Η Τουρκία επιμένει μαζί με τους αμερικανικούς Patriot να εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικών ή κινεζικών συστημάτων. S-300 ή S-400 προσφέρει η Τουρκία, HQ-9 η Κίνα και από κοντά η Γαλλία με τα Aster.

Δυτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η επιλογή ρωσικών ή κινεζικών συστημάτων θα έδιναν σε Μόσχα και Πεκίνο την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχουν τεχνικά μέσα για να εμποδίσουν τους Κινέζους και τους Ρώσους από την πρόσβαση σε πληροφορίες του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό θα αυξήσει δραστικά την τιμή”, λένε ειδικοί.

Μια εξήγηση είναι ότι η Τουρκία δεν θέλει να επιλέξει την κινεζική ή την Ρωσική λύση, αλλά τις διατηρεί μεταξύ των επιλογών της για να ασκήσει πίεση στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους να μειώσουν τις τιμές τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι από τους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας είναι αντίθετοι στην ένταξη κάθε ρωσικού ή κινεζικού συστήματος στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ.

onalert

Read more...

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ


του Μιχάλη Ιγνατίου *

Πριν από 18 μήνες, όταν η Ελλάδα δεν είχε πληγεί από την χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, το θέμα θα ήταν πρωτοσέλιδο για πολλές μέρες. Στις 20 Μαΐου θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός του Ισραήλ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές επιθυμούν να τοποθετηθεί στην ατζέντα των συνομιλιών το θέμα της ενέργειας στη Μεσόγειο. Λόγω του Ισραήλ, το οποίο πολιτεύεται με τρόπο που εξυπηρετεί στο έπακρον τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά την τουρκική εισβολή εναντίον της Κύπρου, κυκλοφόρησε ότι ο πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε πει στους συνεργάτες του ότι δυστυχώς το νησί παρήγαγε λεμόνια και πορτοκάλια, όχι πετρέλαιο.
Εάν όντως ειπώθηκε αυτή η κουβέντα, οφείλω να ομολογήσω ότι αποκάλυπτε μία ωμή πραγματικότητα.
Ότι η Αμερική, αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες χώρες, μετρούν τα συμφέροντά τους όχι με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα -ιδανικά που χρησιμοποιούν κατά περίσταση- αλλά με τα συμφέροντά τους.
Και για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους ανακαλύπτουν τον τρόπο να επιβάλλουν πραξικοπήματα ανατρέποντας δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, να δικαιολογούν εισβολές και κατοχές και να επιτίθενται ας πούμε στον Καντάφι, αλλά όχι στον Άσαντ.
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου θα μπορούσαν να αλλάξουν το πολιτικό παιγνίδι στην περιοχή εάν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί και δεν κυριαρχήσει το συναίσθημα. Με λίγα λόγια θα μπορούσε να πολιτευθεί η Λευκωσία -διότι αυτήν αφορά περισσότερο- όπως η Τουρκία. Και το παράδειγμα της κατοχικής δύναμης είναι το πλέον χαρακτηριστικό υπό την έννοια ότι δημόσια είναι εναντίον όλων για να ικανοποιεί το «λαϊκό αίσθημα», ενώ ιδιωτικά προσφέρει σε όλους γην και ύδωρ -ιδιαίτερα στους Αμερικανούς.
Επειδή μερικοί θα ενοχληθούν σπεύδω να διευκρινίσω ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν χρειάζεται να παίξει αυτού τα είδους τα βρόμικα παιγνίδια που εισήγαγαν στην πολιτικο-οικονομική διπλωματία οι Τούρκοι.
Απαιτείται να κάνει τις ορθές κινήσεις -και μέχρι στιγμής τις κάνει- χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που υπάρχουν άφθονα στη θαλάσσια περιοχή της.
Τον περασμένο Ιανουάριο επισκέφθηκε τη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φιλ Γκόρντον.
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες διέρρευσαν τότε ότι η επίσκεψη αφορούσε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά μας είχε κάνει εντύπωση ότι στην ενημέρωση υπερτόνιζαν τις πολύ καλές σχέσεις των ΗΠΑ και της Κύπρου σε εμπορικά και οικονομικά θέματα.
Ο κ. Γκόρντον ασχολήθηκε ελάχιστα με το Κυπριακό και χρησιμοποίησε τον περισσότερο χρόνο του να ρωτά για τη νέα σχέση με το Ισραήλ και τα ενεργειακά ευρύτατα στην Μεσόγειο. Δεν παρέλειψε βέβαια να ζητήσει από τον Δημήτρη Χριστόφια να επιτρέψει το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας για την Τουρκία, κάτι που αρνήθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται για την Ελλάδα και την Κύπρο, και μην έχετε αμφιβολία ότι η αλλαγή οφείλεται στη νέα σχέση με το Ισραήλ.
Υποστηρίζουν ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να συνεχίσουν την καθαρά συμφεροντολογική σχέση τους με το Τελ Αβίβ και ισχυρίζονται ότι η οποιαδήποτε ενόχληση των Αράβων δεν θα λάβει διαστάσεις εκδίκησης. Για να το λένε, κάτι περισσότερο γνωρίζουν από εμάς…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Δεν μπορείτε να πείτε… Εγώ προειδοποίησα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την “αμαρτωλή” USΑΙD.
Ο κ. Χριστόφιας αναγκάστηκε να δώσει εντολή στον πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον να υποβάλει διάβημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον τρόπο δράσης των ανθρώπων της USΑΙD, οι οποίοι έχουν στην κυριολεξία καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Δρουν ανεξέλεγκτα, προκαλούν και ισοπεδώνουν τις κυπριακές αρχές.
Η κυπριακή κυβέρνηση, αφού δεν μπορεί να σταματήσει τους Αμερικανούς, ας απαιτήσει να ενημερώνεται για τον τρόπο ενίσχυσης «δικοινοτικών ομάδων». Πρέπει να επιβληθεί ο νόμος και να γίνει έλεγχος των οικονομικών στοιχείων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ/ΝGΟ).

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Ξένοι διπλωμάτες προβλέπουν πως εάν το ΑΚΕΛ τερματίσει δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές θα αναγκαστεί να κάνει ένα βήμα πίσω στο Κυπριακό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιλέξει να παρουσιάσει σκληρές θέσεις στις διαπραγματεύσεις… Λογική πρόβλεψη.
Οσον αφορά τον ΔΗΣΥ, ο πρόεδρός του φάνηκε πιο έξυπνος. Λένε πως σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ που προτίμησε να κατέλθει με προβεβλημένους οπαδούς του “ΝΑΙ”, ο κ. Αναστασιάδης τοποθέτησε στα ψηφοδέλτια του και γνωστούς υποστηρικτές του “ΟΧΙ” για να κρατήσει στο μανδρί τους “εθνικόφρονες”…

ΠΗΓΗ: ”ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”

Read more...

Χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των τουρκικών Α400Μ


Στελέχη της Airbus ανέφεραν σήμερα τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων των τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών Airbus Α400Μ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το πρόγραμμα είναι στην τελική ευθεία πλέον και το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί το 2013. Τα υπόλοιπα οκτώ θα έχουν παραδοθεί μέχρι και το 2018. Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν σε εγχώρια ΜΜΕ ότι το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό, μετά από τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις. Τα έξι C-130 που θα προμηθευτεί από τη Σαουδική Αραβία είναι ενδιάμεση λύση μέχρι την παραλαβή των Α400Μ.

http://www.defence-point.gr/news/?p=10691


Read more...

Επεισόδιο με "χρώμα" Ιμίων στο Αγαθονήσι


Τούρκος απόστρατος αξιωματικός, υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) που έχει κατηγορηθεί για στενές σχέσεις με την ΜΙΤ, αποπειράθηκε να αποβιβαστεί στο Αγαθονήσι μερικές ημέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Αρχηγού του κόμματος Namik Kemal Zeybek που ισχυρίστηκε σε δήλωση του ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα το Φαρμοκονήσι και το Αγαθονήσι.

Ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία Ümit Yalım αποπειράθηκε να αποβιβαστεί στο τουρκικό νησί όπως δήλωσε στους Έλληνες λιμενικούς μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος του. Όπως δήλωσε στα τουρκικά ΜΜΕ μόλις επέστρεψε πίσω στα τουρκικά παράλια, ζήτησε από τους Έλληνες λιμενικούς στο Αγαθονήσι να του επιτρέψουν να επισκεφτεί το «δικό μας (τουρκικό) νησί» και δεν τον άφησαν.

Τους έδειξε δε και το διπλωματικό του διαβατήριο χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού οι άνδρες του λιμενικού όπως αναφέρει δεν τον άφησαν να αποβιβαστεί στο νησί. Συνεχίζοντας το κρεσέντο προκλητικότητας ο υποψήφιος Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην Συνταγματάρχης Ümit Yalım δήλωσε στα τουρκικά ΜΜΕ ότι το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι βρίσκονται υπό ελληνική στρατιωτική κατοχή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο Αρχηγός του κόμματος Namik Kemal Zeybek ισχυρίστηκε ότι προτίθεται να επισκεφτεί τα νησιά αυτά χωρίς βίζα, χωρίς διαβατήριο, και ότι αν δεν βρει βάρκα για να πάει στα δύο νησιά θα κολυμπήσει μέχρι αυτά. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του σημείωσε ότι «Ξέρω ότι το έθνος δεν θα με αφήσει μόνο».

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι δουλέμποροι επέλεγαν "εντελώς τυχαία" τα δύο αυτά νησιά για να αποβιβάζουν τις χιλιάδες των παράνομων μεταναστών πιέζοντας απελπιστικά τον τοπικό πληθυσμό ο οποίος κάποια στιγμή είχε φτάσει στα όρια του.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή της απόπειρας αποβίβασης του Τούρκου υποψήφιου Βουλευτή, έρχεται να δέσει με τις αποκαλύψεις του Wikileaks που δημοσιεύει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σήμερα για τις αληθινές προθέσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ahmet Davutoglou όσον αφορά το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, ο οποίος όπως αναφέρεται στο απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2009 ότι «η κυριαρχία αυτών των “βράχων” ήταν υπό αμφισβήτηση, όπως τα Ίµια» (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4631367).

Η αντίδραση αυτή του Davutoglou ήρθε σε απάντηση της τοποθέτησης του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα συγκεκριμένα νησιά θα πρέπει να σταματήσουν. Με απλά λόγια δηλαδή ο Τούρκος ΥΠΕΞ μπορεί να μας μιλά περί μηδενικών προβλημάτων με τους γειτόνους χωρίς όμως να ξεχνά τις επεκτατικές βλέψεις του τουρκικού κράτους που όπως αποδεικνύεται είναι διαχρονικές ανεξαρτήτως αν στην εξουσία της γειτονικής χώρας είναι οι κεμαλιστές ή οι ισλαμιστές.

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση όλων αυτών που προπαγανδίζουν και προωθούν την ελληνοτουρκική φιλία ειδικότερα δε οι τοπικοί άρχοντες των νησιών του Αν. Αιγαίου που πιστεύουν ότι οι Τούρκοι ξαφνικά ξέχασαν τον μακροχρόνιο επεκτατικό γεωπολιτικό τους σχεδιασμό και αποφάσισαν να συμπεριφερθούν ως μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Μαζικές παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου


Σε εικοσιεννέα παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν την Τρίτη έντεκα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων. Στην περιοχή μεταξύ της Χίου και της Λέσβου εκτυλίσσονται τα σενάρια δύο μεγάλων τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων, της «efes» και της «deniz cordu», στις οποίες παίρνουν μέρος το σύνολο των μονάδων του τουρκικού στόλου, ελικόπτερα που απονηώνται από τις τουρκικές φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης.

Στο πλαίσιο των τουρκικών παιγνίων, 15 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών μπήκαν στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν προηγουμένως ενημερώσει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και σε 29 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο.

Δεν σημειώθηκαν εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής(...) Και χθες Δευτέρα, τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν 13 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από συνολικά 36 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Πρώτο Θέμα

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP