Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η Άγκυρα “παίζει” με τις ΗΠΑ για την επιλογή αντιπυραυλικού συστήματος.


Η Άγκυρα ,παίζει με τα νεύρα των ΗΠΑ και εξακολουθεί να περιλαμβάνει στις επιλογές της για προμήθεια μεγάλου βεληνεκούς αντιπυρυαλικού συστήματος,Ρωσία και Κίνα. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας οι δυτικοί επιμένουν ότι αυτές οι επιλογές δεν μπορεί να είναι συμβατά με τα νατοϊκά συστήματα. Η Τουρκία επιμένει μαζί με τους αμερικανικούς Patriot να εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικών ή κινεζικών συστημάτων. S-300 ή S-400 προσφέρει η Τουρκία, HQ-9 η Κίνα και από κοντά η Γαλλία με τα Aster.

Δυτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η επιλογή ρωσικών ή κινεζικών συστημάτων θα έδιναν σε Μόσχα και Πεκίνο την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχουν τεχνικά μέσα για να εμποδίσουν τους Κινέζους και τους Ρώσους από την πρόσβαση σε πληροφορίες του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό θα αυξήσει δραστικά την τιμή”, λένε ειδικοί.

Μια εξήγηση είναι ότι η Τουρκία δεν θέλει να επιλέξει την κινεζική ή την Ρωσική λύση, αλλά τις διατηρεί μεταξύ των επιλογών της για να ασκήσει πίεση στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους να μειώσουν τις τιμές τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι από τους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας είναι αντίθετοι στην ένταξη κάθε ρωσικού ή κινεζικού συστήματος στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ.

onalert

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP