Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ερχεται στη Θράκη ο Νταβούτογλου


«Θέλω να έρθω στην Ελλάδα οδικώς και να περάσω από τη Θράκη».Την επιθυµία αυτή είχε εκφράσει ο Αχµέτ Νταβούτογλου στην ελληνική διπλωµατική αποστολή στο Ερζερούµ. Οδικώς δεν θα έρθει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών – πραγµατοποιεί επίσηµη επίσκεψη το διάστηµα 8-10 Μαρτίου – αλλά από τη Θράκη θέλει να περάσει. Αυτή, λένε διπλωµατικές πηγές, ίσως να είναικαι η µόνη είδηση που θα προκύψει στο µέτωπο των ελληνοτουρκικών, τουλάχιστον µέχρι τις εκλογές της 12ης Ιουνίου στηνΤουρκία.

Οπου δεν πρέπει βέβαια να αποκλείονται και «δείγµατα γραφής» από τις τουρκικές ένοπλες δυνάµεις, όπως φάνηκε από την πιο πρόσφατη διέλευση της τουρκικής κορβέτας απότις Κυκλάδες, Παρότι οι ηµεροµηνίες και το ακριβέςπρόγραµµα της επίσκεψης του Αχµέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα ανταποδώσει την επίσηµη επίσκεψη που πραγµατοποίησε τον περασµένο Απρίλιο στην Αγκυρα ο ∆ηµήτρης ∆ρούτσας,βρίσκονται ακόµηυπό διαµόρφωσηκαι θα ανακοινωθούν τις επόµενες µέρες, διπλωµατικές πηγές θεωρούν βέβαιη την επίσκεψη του τούρκου υπουργού στη Θράκη.


Κι αυτό διότι ο ίδιος είχε εκφράσει και τον περασµένο Μάρτιο την επιθυµία να µεταβεί στη Θράκη – κατά τη διάρκεια της επίσηµης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα – αλλά κατόπιν συνεννοήσεως µε τον έλληνα οµόλογό του συµφώνησαν ότι θα ήταν καλύτερονα αποφευχθεί το πέρασµααπό τη Θράκη και να προγραµµατιστείσε άλλη χρονική στιγµή.
ΝΑΥΑΓΗΣΕ η ΤΡΙΜΕΡΗΣ.
Μάλιστα, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο Αχµέτ Νταβούτογλου είχεπροτείνει πριν από την άφιξήτου στην Αθήνα την οδική µετάβασή του στη Βουλγαρία και την πραγµατοποίηση στα σύνορα µιας τριµερούς ελληνο-τουρκο-βουλγα ρικής συνάντησης για τα µέτρα που λαµβάνονται στα σύνορα για τουςπαράνοµους µετανάστες.

Σχεδίαζε κατόπιν να συνεχίσει οδικώς στη Θράκη και µετά στην Αθήνα. Η ιδέα της τριµερούς συνάντησης ναυάγησε, καθώς υπήρχεκώλυµα από τη βουλγαρική πλευρά κι έτσι µένει η Θράκη...

Οπως όλα δείχνουν, ο τούρκος ΥΠΕΞ θα µεταβεί στην Αθήνα για συνάντηση µε τον έλληνα ΥΠΕΞ και κατόπιν στη Θράκη. Αν και η ελληνική πλευρά διαµηνύει ότι «εµείς δεν έχουµε τίποτα να φοβηθούµε», ουδείς αποκλείει ότι ο Αχµέτ Νταβούτογλου θα ανεβάσει τους τόνους λόγω της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, ενώ διπλωµατικές πηγές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θαεπαναφέρει το ζήτηµα της αµοιβαιότητας µε την Ελλάδα στο θέµα των µειονοτήτων, επαναλαµβάνοντας τις τουρκικές θέσεις για απευθείας εκλογή των µουφτήδων από τηµειονότητα, καθώς και για ενίσχυση των µειονοτικών σχολείων στη Θράκη. Αλλωστε, σηµειώνουν οι ίδιες πηγές, αυτήν τη φορά η τουρκικήπλευρά θα προβάλλει και το επιχείρηµα ότι η κυβέρνηση Ερντογάνχορήγησε τουρκικές υπηκοότητες σε έλληνες µητροπολίτεςπου επιθυµούν να συµµετάσχουν στη ζωή του Πατριαρχείου.

Την ίδια ώρα, η ελληνοτουρκική συνεργασία σε θέµατα χαµηλής πολιτικής προχωρεί,µε την Αθήνανα στηρίζει και να προωθεί τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος βίζας για τους τούρκους πολίτες, µε επιχείρηµα το αυξηµένο ρεύµα τουριστών προς την Ελλάδα.


Κλιµακωτά µέχρι τα 12 µίλια
Από την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούµ κι έπειτα, έχει πραγµατοποιηθεί µόνο µια συνάντησητων δύο οµάδων στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, αναµένεται ναπραγµατοποιηθεί ακόµη µια συνάντηση των πρέσβεων Παύλου Αποστολίδη και ΦεριντούνΣινιρλίογλου στο τέλος Μαρτίουκι αυτή θα είναι η τελευταία µέχρι τις βουλευτικές εκλογές της12ης ίουνίου στην Τουρκία. Αλλά παρότι έχει σηµειωθεί κάποια πρόοδος στο θέµα τωνχωρικών υδάτων, ούτε σε αυτό το ζήτηµα έχει επιτευχθεί συµφωνία επί ορισµένου εύρους. Σε κάθε περίπτωση όπως, εµµέσως πλην σαφώς, κατέστησε σαφές ο ΤαγίπΕρντογάν στον Γιώργο Παπανδρέου κατά τη συνάντησή τους στο Ερζερούµ, ο διάλογοςαναµένεται να εντατικοποιηθεί αµέσως µετά τις εκλογές στηνΤουρκία. Γι’ αυτό και ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον έλληνα οµόλογό του να καθυστερήσει την επίσηµη επίσκεψή τουστην Αγκυρα και να την προγραµµατίσει τον ίούλιο.

Read more...

Τσετιν Μανταντζη: Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού στο Δημάριο θα επιφέρουν λύσεις στα χρόνια και καθημερινά προβλήματα της μειονότητας


Ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη σχετικά με την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο χωριό Δημάριο του Δήμου Μύκης έκανε την παρακάτω ανακοίνωση τύπου :

¨Αισθάνομαι την ανάγκη ως βουλευτής μειονότητας του ΠΑΣΟΚ, να εκφράσω μπροστά σε εσάς τον κόσμο, την ευχαρίστηση μου για το ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για μια ακόμη φορά μας τίμησε με την επίσκεψη του στην περιοχή μας. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι μόνο ο πρώτος πρωθυπουργός που από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους ως τώρα επισκέφτηκε το Δημάριο, αλλά και ένας πολιτικός που έχει εισαγάγει την δικαιοσύνη και την ισότητα –αρχές της δημοκρατίας- στην καθημερινή πολιτική πρακτική.

Δείγμα αυτής της πολιτικής του ήταν και η τελευταία του επίσκεψη στο Δημάριο, ενώ ο λαός μας τον υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο προσφέροντας του ντόπια φαγητά και ποτά.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο καφενείο του χωριού με τον κόσμο, και εκεί άκουσε τα καθημερινά αλλά και τα μειονοτικά θέματα του κόσμου της μειονότητας.

Στην συνάντηση αυτή που ξεπέρασε τις δύο ώρες, ο πρωθυπουργός τόνισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης σε αυτά τα θέματα :

Ανεύρεση λύσης για την συνεχώς αυξανόμενη ανεργία που ωθεί, ειδικά τους νέους της μειονότητας σε ανθυγιεινές δουλειές όπως στα ναυπηγεία της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Διαφύλαξη και στήριξη του μπασμά, ως της καλύτερης ποικιλίας του καπνού.

Ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε να μπορέσει η περιοχή να επωφεληθεί από τα προτερήματα της και να διασφαλιστεί η συνέχεια στην ανάπτυξη της.

Σχετικά με τα προβλήματα στην καθημερινή ζωή ο πρωθυπουργός έδωσε τις παρακάτω υποσχέσεις :

Δυνατότητα προφορικής εξέτασης στα τουρκικά για τους υποψήφιους οδηγούς. Διορισμοί μελών της μειονότητας στα ΚΕΠ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σχετικά με αυτό το θέμα έχει δώσει σχετική οδηγία προς τον υπουργό Εσωτερικών. Διασφάλιση της σύνδεσης με το διαδίκτυο (κάτι που επανειλημμένα είχαν ζητήσει οι νέοι του χωριού) καθώς και της δυνατότητας παρακολούθησης ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον ευρισκόμενο στην συνάντηση Γ.Γ. της Περιφέρειας να δοθεί προτεραιότητα στο θέμα. Εξεύρεση λύσης για τα προβλήματα που σχετίζονται με τις άδειες που αφορούνε κατασκευές και επισκευές μικρής έκτασης στα τζαμιά. Υποσχέθηκε πως το θέμα θα λυθεί από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πτώση της δαπάνης που απαιτείται για άδεια κατασκευής στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, μέσα από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ο πρωθυπουργός σχετικά με τα χρόνια προβλήματα που ενδιαφέρουν την μειονότητα έδωσε τις ακόλουθες υποσχέσεις :

Συνέχιση των προσπαθειών ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο η ΕΠΑΘ να συνδεθεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιον, και να μπορούνε έτσι να σπουδάζουν εκεί τα παιδιά της μειονότητας. Ο στόχος όπως τον περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι ¨η άνοδος του επιπέδου της εκπαίδευσης και το να μπορούνε οι απόφοιτοι της σχολής να υπηρετήσουν στις μειονοτικές περιοχές¨.

Διερεύνηση του θέματος του τρόπου διοίκησης των βακουφίων και εξεύρεση λύσης για το θέμα.

Τέλος ο πρωθυπουργός που επισκέφτηκε και το τζαμί του χωριού, ανέφερε πως είναι έτοιμος να ακούσει προτάσεις και απόψεις για το θέμα των μουφτήδων.

Οι υποσχέσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στο Δημάριο, αποτελούνε εγγύηση για την πραγμάτωση μιας πρωτοπόρας πολιτικής που θα επιφέρει λύσεις και στα χρόνια και στα καθημερινά προβλήματα της μειονότητας.

Άλλωστε και οι δικές μου μέχρι σήμερα προσπάθειες ως βουλευτή Ξάνθης είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Στόχος μας είναι η συντομότερη δυνατή πραγματοποίηση των παραπάνω.¨

http://tourkikanea.gr/

Read more...

Μια υπόθεση κατασκοπείας που συγκλονίζει τη γειτονική Τουρκία


Του Μανώλη Κυπραίου

- Οι εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης άσκησαν τελικά την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011, δίωξη σε 56 υπόπτους με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος της Τουρκίας, από τους οποίους οι 40 είναι στρατιωτικοί εν ενεργεία. Όπως αποκαλύπτει όμως ο τουρκικός τύπος η υπόθεση αποδείχθηκε κατά την πορεία της ανάκρισης πως θέτει σε «απόλυτο κίνδυνο» την ασφάλεια της Τουρκίας, ενώ οι εισαγγελείς ανάμεσα στις κατηγορίες που απάγγειλαν στους κατηγορούμενους ήταν και αυτή της: «συνεργασίας με ξένες χώρες», τις οποίες προς το παρόν δεν κατονόμασαν, γεγονός που κρύβει πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το πώς αυτό το στοιχείο θα χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν από την πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας.

Οι αρμόδιοι εισαγγελείς μετά την συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων για τη στοιχειοθεσία κατηγορητηρίου, τα απέστειλαν προς το Γενικό Επιτελείο της χώρας, ζητώντας την γνωμοδότησή σου για το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει αυτό το κατασκοπευτικό δίκτυο.
Η επίσημη απάντηση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου περίπου πριν από ένα μήνα δεν άφηνε περιθώρια για το μέγεθος των διαρροών.
«Η ασφάλεια της χώρας είναι σχεδόν βέβαιο πως κλονίστηκε από αυτές τις διαρροές. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου» αναφέρεται σε μια από τις παραγράφους της απάντησης. Επίσης στην απάντηση του Γενικού Επιτελείου δίνεται ιδιαίτερο βάρος αναφορικά με το σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας και μέσα σε αυτή εκτιμάται επίσης πως: «η κατασκοπευτική ομάδα συγκέντρωνε στοιχεία για τα ραντάρ της χώρας ώστε όταν και αν χρειαζόταν να τα πλήξει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άμυνα μας».
Και αυτό είναι μόνο το ένα σκέλος. Η ομάδα αυτή, είχε συγκεντρώσει άκρως απόρρητα στοιχεία για τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βιομηχανίες της Τουρκίας και είχε ξεχωριστό φάκελο για… 5.000 υπαλλήλους που εργάζονταν σε θέσεις-κλειδιά σε αυτές τις βιομηχανίες.
Μάλιστα όπως έγινε γνωστό από τα στοιχεία που «διέρρευσαν» στον τουρκικό τύπο, ανακριτές και εισαγγελείς έδωσαν εντολή στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ- Milli İstihbarat Teşkilatı) να προχωρήσει άμεσα στην επανεξέταση τεσσάρων υποθέσεων αυτοκτονίας αρχιμηχανικών της μεγαλύτερης στρατιωτικής βιομηχανίας της Τουρκίας, της ASESLAN, το 2007, λόγω του γεγονότος πως υπάρχουν πλέον στοιχεία πως οι εν λόγω επιστήμονες δεν αυτοκτόνησαν αλλά δολοφονήθηκαν από μέλη της ομάδας που κατηγορείται για κατασκοπία.
Πρόκειται για τους Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal και Evrim Yançeken που εργάστηκαν σε άκρως απόρρητα προγράμματα επικοινωνιών για τις διακλαδικές ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ αυτών και του συστήματος μεταφοράς δεδομένων σε «πραγματικό χρόνο» από ξηρά-αέρα και θάλασσα προς το Γενικό Επιτελείο.
Παράλληλα, οι ανακριτές πέρα από τις κατηγορίες που έχουν απαγγείλει στους 56 εμπλεκόμενους, εξετάζουν άλλους 60 υπόπτους για συμμετοχή τους στο δίκτυο κατασκοπίας, ενώ όπως έγινε γνωστό η δίκη θα ξεκινήσει στις 20 Απριλίου σε κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης. Τριάντα έξι αξιωματικοί του στρατού ξηράς, 30 από τους βρίσκονταν σε ενεργό υπηρεσία, και τέσσερις ειδικοί κρυπτολόγοι της υπηρεσίας Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TUBITAK/Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) είναι μεταξύ των 56 κατηγορουμένων.
Πως έγινε η ανακάλυψη του δικτύου
Όλα ξεκίνησαν από μια τυπική επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας, η οποία κατέληξε σε κατασκοπευτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Συγκεκριμένα, πριν από ένα χρόνο, η διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας της τουρκικής αστυνομίας, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ξεκίνησε έρευνα η οποία αφορούσε τον εκβιασμό από ομάδα του υποκόσμου αξιωματικών του τουρκικού ναυτικού, οι οποίοι κατά καιρούς είχαν δεχθεί τις «περιποιήσεις» γυναικών-συνοδών.
Όμως ξαφνικά αυτή η έρευνα άρχισε σιγά-σιγά να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τις διωκτικές αρχές να ανακαλύπτουν πως μόλις είχαν ανακαλύψει ένα από τα μεγαλύτερα κατασκοπευτικά σκάνδαλα στην ιστορία της Τουρκίας, με τη διαρροή 16.000 εγγράφων υψίστης ασφαλείας, παρακολουθήσεις, στρατηγικές στοχεύσεις, δολοφονίες και γνώση των κωδικών επικοινωνιών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.


newscode

Read more...

Στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Κοσσυφοπεδίου


Το υπουργείο των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου υπέγραψε σήμερα (χθες) επίσημη συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας. Από την πλευρά των Δυνάμεων του Κοσσόβου υπέγραψε ο διοικητής πτέραρχος Σουλεϊμάν Σελίμι και εξ ονόματος της προεδρίας του Γενικού Επιτελείου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο συνταγματάρχης Μουμτάζ Αϊντεμίρ.Η συμφωνία προβλέπει την εκπαίδευση των μελών των Δυνάμεων του Κοσσόβου στις στρατιωτικές ακαδημίες της Τουρκίας.Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ με την υπογραφή.

Τίτλος: FSK, Marrëveshje Bashkëpunimi me Ushtrinë turkeΔημοσίευση: Zëri, 25.2.2011.
echedoros-a

Read more...

Συμφωνία-μαμούθ για τη τουρκική αμυντική βιομηχανία


Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Μαλαισίας Najib Razak τη περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα υπεγράφη η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Η τουρκική FNSS εξασφάλισε συμβόλαιο για τη κατασκευή 257 τεθωρακισμένων οχημάτων PARS (8×8) για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της ασιατικής χώρας. Ο Γενικός Διευθυντής της FNSS Nail Kurt ανέφερε ότι πρόκειται για συμφωνία ύψους $600 εκατ. ενώ “το μέχρι τώρα ρεκόρ ήταν η συμφωνία των $324 εκατ. που είχαμε υπογράψει πέρσι με την Σαουδική Αραβία”. Υπενθυμίζεται ότι η Μαλαισία είχε προμηθευτεί στο παρελθόν 211 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΑCV-300 κατασκευής FNSS.


strategyreport

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP