Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Θράκη: Διαμαρτύρονται οι τουρκοπράκτορες για την γιορτή της 25ης Μαρτίου


Οι "σκληροί" της Θράκης, υπαγορεύουν ακόμη και το πως θα γίνονται οι ελληνικές εθνικές γιορτές στα σχολεία των χωριών της μειονότητας. Είχαν προκαλέσει μέγα θέμα την 28η Οκτωβρίου, γιατί δάσκαλοι είχαν δώσει μεταξύ πολλών ποιημάτων κι ένα που θεωρήθηκε ότι έχει ρατσιστικό περιεχόμενο! Διαβάστε την επιστολή προς την υπουργό Παιδείας για να καταλάβετε τι κατάσταση επικρατεί στη Θράκη:

ΘΕΜΑ : ¨ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ¨
Κομοτηνή, 21-10-2010, αρ. πρωτ. Νο 59
Κυρία Υπουργέ

Όπως ενημερώθηκε ο σύλλογος μας από τους κηδεμόνες του μειονοτικού δημοτικού Λυκείου του νομού Ροδόπης, κάποιοι δάσκαλοι του ελληνικού προγράμματος, επ΄ευκαιρία της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου έδωσαν στους μειονοτικούς μαθητές ποιήματα που περιλαμβάνουν τους στίχους ¨Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω¨ και ¨Ελληνάκι¨. Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά προκάλεσε αγανάκτηση στα μέλη μας. Τέτοιου είδους κινήσεις είναι απαράδεκτες.

Οι ταυτότητες των κοινοτήτων δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις επιλογές των δασκάλων . Όπως και η συμμετοχή στην προσευχή της εκκλησίας δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στις επιλογές των γραμματέων των δήμων και κοινοτήτων.
Συμφωνώντας με τις παραπάνω αρχές, προσδοκούμε την βοήθεια σας για την διασφάλιση της τάξης ώστε στο μέλλον αυτοί οι δάσκαλοι να μην διαταράσσουν την ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή, και θέλουμε να αναφέρουμε πως πρόκειται για παιδιά και είναι ανάγκη να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία. Ελπίζουμε στην άμεση επέμβαση του υπουργείου στο θέμα αυτό. Παρακαλούμε ως σύλλογος να ενημερωθείτε για το θέμα αυτό

Εξ ονόματος του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ
Ο Γενικός Γραμματέας Ο πρόεδρος
Ιμπραίμ Μεμέτ Μεχμέτ Ντερντιμάν

Τώρα στην εορτή της 25ης Μαρτίου, όλα πήγαν όπως τα ήθελαν οι "σκληροί". Δεν γνωρίζουμε τι ποίηματα απαγγέλθηκαν από τους μαθητές όμως το περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί, μας πληροφορεί:

Ο εορτασμός έγινε χωρίς τα φανατικά ποιήματα !!!
Σήμερα είναι η μέρα που η Ελλάδα επαναστάτησε και κήρυξε την ανεξαρτησία της απέναντι στο Οθωμανικό κράτος. Η εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου όπως σε όλη την Ελλάδα, γιορτάστηκε και στα μειονοτικά σχολεία της μειονότητας στην Δυτική Θράκη.

Το πιο ενδιαφέρον από τις τελετές υπήρξε στο χωριό Λύκειο. Στην περασμένη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είχαν δοθεί από χριστιανούς δασκάλους σε παιδιά του μειονοτικού σχολείου φανατικά και ρατσιστικά ποιήματα, και ο κόσμος ως αντίδραση μποϊκοτάρισε την γιορτή της 28ης, και κανένας δεν μετείχε στην τελετή.

Σήμερα φάνηκε ότι οι διοικούντες πήραν μάθημα από το παρελθόν. Δεν δόθηκαν φανατικά και ρατσιστικά ποιήματα στα παιδιά. Βλέποντας το αυτό ο κόσμος του χωριού ενδιαφέρθηκε για την γιορτή. Περίπου 150 άτομα παρακολούθησαν την τελετή. Στην τελετή πολύ σύντομη ομιλία για την σημασία της μέρας έκανε ο δάσκαλος Αλή Ντερβίς. Ακολούθως το 1ο και 2ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο κατέθεσαν στεφάνια, έψαλαν τον εθνικό ύμνο και κράτησαν ενός λεπτού σιγή. Ακολούθως απήγγειλαν ποιήματα.

Το χωριό Λύκειο με αυτόν τον τρόπο, έδωσε ένα μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να παίξουν παιχνίδια πάνω στη Τουρκική μειονότητα. Οι χωρικοί του Λυκείου απέδειξαν πως δεν συγχωρούνε αυτούς που επιτίθενται στις εθνικές και πνευματικές τους αξίες και δίνουν την δέουσα απάντηση τον καιρό που πρέπει.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/25_27.html


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Τελικά για να καταλάβουμε κι εμείς... ποιός είναι τελικά ο εθνικιστής, ο φασίστας και το ακραίο στοιχείο;;; Αυτός που πρέπει να μιλάει για την πατρίδα του στις εθνικές εορτές, ή αυτός που τις απαγορεύει με μη νόμιμα μέσα;;;;


Read more...

Τηλεοπτική εκπομπή για τους…καταπιεσμένους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης»


Μία ακόμη από τις τουρκικές προκλήσεις σε σχέση με την ελληνική Θράκη σάς επισημαίνουμε σήμερα. Ακροθιγώς και ενδεικτικά βεβαίως, καθότι με την κλιμάκωση της τουρκικής νεοθωμανικής προπαγάνδας, που παρατηρείται τα τελευταία 2 χρόνια εντός και εκτός (τουρκικών) συνόρων, τι να πρωτογράψεις πλέον! Ο λόγος για μια εκπομπή σε τούρκικο τηλεοπτικό σταθμό με θέμα τα προβλήματα των…Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Παραθέτουμε (σε μετάφραση του Μ.Κ.) το σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ΒΑΤΤΑΜ (δηλαδή του …«Κέντρου Έρευνας Τούρκων Δυτικής Θράκης») στις 20-3-2011:

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ¨Η ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ, ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ¨
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σουλεϊμάν Πεχλιβάν στην εκπομπή ¨ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΤΙΑ¨ του τηλεοπτικούs καναλιού Καρεσί TV είχε ως θέμα ¨Η Δυτική Θράκή και τα προβλήματα των Τούρκων που ζούνε στην Δυτική Θράκη, χτες και σήμερα¨. Η εκπομπή αυτή του Καρεσί TV παρακολουθήθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον από τους τηλεθεατές του καναλιού.

Μετά από πολλά αιτήματα αναφέρθηκε από τον πρόεδρο των Τουρκικών Εστιών-τμήματος Μπαλίκεσίρ, πως θα ήταν επωφελής η οργάνωση μιας ειδικής εκπομπής. Σε αυτήν κλήθηκε ως ομιλητής ο πρόεδρος του ΒΑΤΤΑΜ Οζκάν Χουσείν. Ο Οζκάν Χουσείν ενημέρωσε τους μετέχοντες στο Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Δυτική Θράκη.
Επίσης περιγράφηκαν τα προβλήματα της κοινότητας, οι προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων, ο αγώνας που δίνουν οι σύλλογοι στην Ευρώπη, καθώς και οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών σε βάρος των Τούρκων στην Δυτική Θράκη.
Σχόλιο: Περί επιθέσεων εμείς φυσικά ουδέν γνωρίζουμε. Εκτός βέβαια και αν υπό τον όρο εννοούνται οι προνηπιακού επιπέδου γελοιότητες με τα…κοτέτσια στα μειονοτικά χωριά (μα ούτε μια προβοκάτσια της προκοπής δεν είναι ικανοί επιτέλους να στήσουν;). Γνωρίζουμε όμως ότι η σημαία στην φωτογραφία είναι της ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης, καθώς και ότι ο ομιλητής δεξιά είναι ο κύριος Οζκάν Χουσείν, γνωστός και για τις δηλώσεις του πως η Δυτική Θράκη νομικά δεν ανήκει στην Ελλάδα. Είπατε τίποτε;

proxeneio-stop

Read more...

Έρχεται ένταση στο Αιγαίο!


Του Μενέλαου Τασιόπουλου

- Όταν όλες οι αρμάδες του κόσμου είναι μαζεμένες στη Μεσόγειο, πλην της Ρωσικής, με στραμμένη την προσοχή στη Λιβύη, είναι μια κατάλληλη στιγμή η Τουρκία να επιδιώξει να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο Αιγαίο. Το κρίσιμο σημείο είναι έξω από το Καστελόριζο στο σημείο που ενώνονται η νόμιμη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδος με την Κυπριακή άρα και με την Ισραηλινή , αλλά και η επιδιωκόμενη , εκτός Διεθνούς Δικαίου, Τουρκική με την Αιγυπτιακή. Απόψε συγκεντρώνεται στον ναύσταθμο απέναντι από την Ρόδο, οι περισσότερες δυνάμεις Ναυτικού και Αεροπορίας της Τουρκίας.

Μέσα στις επόμενες μέρες και ενώ θα εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε, όπου το ελληνικό ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στα ζητήματα οικονομίας, η Άγκυρα με μεθοδολογία Ψυχρού Πολέμου, θέλει να δείξει ότι η περιοχή έξω από το Καστελόριζο είναι διεθνής και όχι Ελληνική, ενώ μπλοκάροντας τεράστιες περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιβεβαιώνει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Το ζήτημα για την Ελληνική κυβέρνηση, γίνεται αρκετά απλό. Ή θα σταματήσει τους «ενδοτισμούς» και τους περιπάτους στο Βερολίνο και θα συγκεντρωθεί στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ή πολύ γρήγορα η Τουρκία αντιδρώντας στα νέα δεδομένα στη Μεσόγειο και την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, που αυτή δημιουργεί μαζί με τη Γερμανία στο «μέτωπο» της Λιβύης , θα πετύχει νέα δεδομένα σε επίπεδο «ζωνών διεκδίκησης» και όχι στις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
Στη δεύτερη περίπτωση μετά το 1974 ελληνική κυβέρνηση θα χρεωθεί εθνική ήττα και αυτό όσο και αν η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο, θα φέρει ραγδαίες εξελίξεις, όπως και τότε. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει τη δυνατότητα στην παρούσα φάση να κλείσει τα θέματα των ΑΟΖ, μαζί με αυτήν του Αιγαίου. Οι συμμαχικές δυνάμεις που θα στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολύ μεγαλύτερες και σημαντικότερες από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι συσχετισμοί με Αμερικανούς, Γάλλους και Ισραηλινούς είναι υπέρ μας. Αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα, θάρρος και έμπειροι χειρισμοί για να υπάρξει το θετικό πολύ απλό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο παράγοντες. Ο πρώτος ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη γίνονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. Δεύτερον ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει με αιφνιδιασμό να δημιουργήσει νέα δεδομένα υπέρ της, σε κρίσιμους τομείς , όπως το πέρασμα της στο νότιο μέρος της Μεσογείου και οι συνθήκες κοινής διαχείρισης στο Αιγαίο, άσχετα με το μέλλον του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά της Ελλάδος, σε επίπεδο χειρισμών αλλά και σε επίπεδο στρατηγικής δίνει το μήνυμα του Ερζερούμ. «Προχωρήστε και δεν θα βρείτε αντίσταση». Ομοίως χειρίζεται και το Σκοπιανό. Αυτό που δεν γίνεται προφανώς αντιληπτό είναι ότι οι συνθήκες από το 1999 έχουν αλλάξει. Επίσης ότι το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδος δεν λύνεται με το Μνημόνιο, ούτε με το «Σύμφωνο του ευρώ». Αλλά με διπλωματία υψηλής έντασης και γεωπολιτική προσέγγιση πολύ διαφορετική απ’ ότι την τελευταία 20ετια.
Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν το μέλλον και η μεγάλη αναστροφή και ευκαιρία είναι εκεί έξω. Στο ελληνικό αρχιπέλαγος του Αιγαίου!

newscode

Read more...

Η Τουρκία "χτίζει" προβοκάτσιες και... επιτίθεται


Τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 2011 διαπιστώθηκε πως ΑΓΝΩΣΤΟΙ επιχείρησαν να βεβηλώσουν το τουρκικό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Νίκαια. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίστηκε ως κλασσικό δείγμα προβοκάτσιας, αφού δεν συνέτρεχε κανένας απολύτως λόγος να πραγματοποιηθεί (ακόμη και από θερμοκέφαλους) βεβήλωση τάφων. Την επομένη ημέρα, δηλαδή σήμερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε συνέχεια στο θέμα, σε μία καταφανή προσπάθεια δημιουργίας έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Για όσους παρακαλουθούν εκ του σύννεγυς τις τουρκικές κινήσεις, η συγκεκριμένη δράση και αντίδραση ήταν απολύτως αναμενόμενη, αν και η προβοκάτσια αναμένονταν κυρίως στην Θράκη και στη Ρόδο.

Με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται έντονη καταδίκη της "επίθεσης" και της απόπειρας βεβήλωσης του τουρκικού νεκροταφείου. Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα πως η χρήση της λέξης "επίθεση" υποδηλώνει όχι μόνο την αυστηρότητα της τουρκικής διαμαρτυρίας, αλλά καταδεικνύει ταυτόχρονα την τάση για δημιουργία έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη λέξη χρησιμοποιείται ως "καταλύτης" προκειμένου να υπάρξει η "κατάλληλη συνέχεια" από τα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και η κατάλληλη χρήση στους διεθνείς οργανισμούς, εις βάρος της Ελλάδας.

«Μας προκαλεί εντύπωση η στιγμή αυτής της επίθεσης», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι αυτές οι ενέργειες που προέρχονται από όσους ενοχλούνται από την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

«Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να εντοπίσουν το συντομότερο δυνατόν τους δράστες της επίθεσης, η οποία πλην του τουρκισμού προσβάλλει θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες, και να τους οδηγήσουν στην δικαιοσύνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

'Ηδη από χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, είχε εκφράσει εκ μέρους της κυβέρνησης τον αποτροπιασμό του για την απαράδεκτη όπως είπε και καταδικαστέα απόπειρα βεβήλωσης του τουρκικού στρατιωτικού κοιμητηρίου στη Νίκαια.

"Πρόκειται για χυδαία απόπειρα προσβολής της μνήμης νεκρών. Οι πράξεις αυτές είναι αντίθετες προς τον πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας μας. Οι δράστες επιχείρησαν να αμαυρώσουν την εθνική επέτειο και προσέβαλαν τις αξίες για τις οποίες δόθηκε ο αγώνας για την ελευθερία. Η προβοκάτσια τους δεν θα πετύχει γιατί έχει απέναντί της ολόκληρη την κοινωνία", κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

Μήπως, όμως, ο κύριος Πεταλωτής θα έπρεπε να ζητήσει - απαιτήσει από τον κύριο Παπουτσή να αρχίσει έρευνες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, προκειμένου να βρεθούν οι δράστες της προβοκάτσιας; Μήπως θα έπρεπε πέρα από τα λόγια, ο κύριος Πεταλωτής, να ζητήσει να πράξει το ίδιο η τουρκική κυβέρνηση για τις συνεχείς βεβηλώσεις ελληνικών νεκροταφείων που έγιναν κατά το παρελθόν μέσα στην τουρκική επικράτεια;

Εμείς αναρωτιόμαστε, γιατί δεν ύψωσε ποτέ τον τόνο και την ένταση των διαμαρτυριών (σε παρόμοιες περιπτώσεις) καμία Ελληνική κυβέρνηση...

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_3001.html

Read more...

«Eπιδέξια ουδέτερη» η Τουρκία


Γράφει ο Παναγιώτης Ήφαιστος
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων-Στρατηγικών Σπουδών

Η «Στρατηγική βάθους» του Νταβούτογλου βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και οι ελιγμοί της Τουρκίας στις Μεσανατολικές κρίσεις είναι αποκαλυπτικοί για την Davutoglou-Coverαποφασιστικότητα της Άγκυρας να καταστεί ηγεμονικός άξονας. Την «επιτήδεια ουδετερότητα», η Άγκυρα καταφέρνει να την καθιστά «επιδέξια ουδετερότητα» με απώτερο σκοπό ένα ακραία ιδιοτελή νέο-Οθωμανικό πρωταγωνιστικό ρόλο.

Άγνοια περί την τουρκική διπλωματία είναι πλέον αδικαιολόγητη. Η πρόσφατη κυκλοφορία των βιβλίων του Αχμέτ Νταβούτογλου Στρατηγικό βάθος η Διεθνής θέση της Τουρκίας (Ποιότητα 2010) και Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες (Ποιότητα 2011) φώτισε πλήρως τους τουρκικούς σκοπούς: Κατάκτηση μιας ηγεμονικής θέσης που προϋποθέτει εκμηδένιση της Ελλάδας και της Κύπρου για να διευκολυνθεί γεωπολιτικά η πρόσβαση στην πλούσια σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστικά, εν μέσω κρίσεως και τουρκικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στο Καστελλόριζο που υποδηλώνουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό ως προς τον ΑΟΖ, οι τούρκοι έθεσαν ως όρο συναίνεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Λιβύη ένα πρωταγωνιστικό τουρκικό ρόλο στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, τον έλεγχο του αεροδρομίου της Βεγγάζης και τον ναυτικό έλεγχο μεταξύ Βεγγάζης και Κρήτης. Οι τούρκοι, επιπλέον, λειτουργώντας καιροσκοπικά κατηγορούν τους άλλους για … οπορτουνισμό. Όπως γράφτηκε πρόσφατα, «αν καταλάβεις ποιος είναι ο ψεύτης αντιλαμβάνεσαι ποιος είναι ο κλέφτης».

Κτίζοντας πάνω στην κατά Νταβούτογλου ύπαρξη μιας κοινής ισλαμικής κοσμοθεωρίας και ενός κοινού Οθωμανικού παρελθόντος, οι τούρκοι ηγέτες διακρίνουν μεταξύ των δυτικόστροφων εξουσιαστικών ελίτ και των μουσουλμανικών πληθυσμών στους οποίους διεισδύουν μεθοδικά και υποχθόνια. Βέβαια, πιστεύουν στον σκοπό τους: Η ισλαμική κοσμοθεωρία, λέει ο Νταβούτογλου, είναι βαθιά ριζωμένη στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των οποίων η ζωή μέσα στην πολιτική σφαίρα δεν μπορεί παρά να είναι «εξαρτημένη από την θεοκεντρική δομή πίστης προκειμένου να δικαιολογήσει το κοινωνικοπολιτικό τους σύστημα» (Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες, σ. 415).

EnallaktikesDavutogluΤα αιτιώδη κίνητρα των ισλαμιστών νεότουρκων είναι κάτι περισσότερο από σαφή. Ο «Δάσκαλος Νταβούτογλου», όπως τον αποκαλεί ο Ερτογάν, μεταξύ πολλών άλλων, ανατρέχει στα «λάθη» της παρελθούσης οθωμανοτουρκικής «εγκατάλειψης της πλούσιας σε φυσικές πηγές πλούτου Μέσης Ανατολής» και της παρελθούσης άνευ όρων, όπως γράφει, λανθασμένης «σύμπραξης με τους αποικιοκράτες στην Τρίπολη και στην Αλγερία». Η Τουρκία, υποστηρίζει, «δεν μπορεί να παραμείνει και δεν θα παραμείνει αδιάφορη στις κρίσεις που λαμβάνουν χώρα στη Βοσνία, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή». Δεν πρέπει να επαναληφτούν τα λάθη, συνεχίζει, όταν η Τουρκία «απέτυχε να χρησιμοποιήσει τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την κυριαρχία της στα εδάφη αυτά, η οποία διήρκησε επί 500 χρόνια». Απώτερος σκοπός η συμμετοχή «στη διαδικασία διαμοιρασμού των φυσικών πηγών πλούτου, ικανών να καθορίσουν τις σχέσεις σε παγκόσμια κλίμακα» (Στρατηγικό βάθος σελ. 34,102,107).

Κάποια μη κυβερνητικά διεθνικά «ιδρύματα» εδώ και καιρό φρόντισαν να τυφλώσουν διπλωματικά την Ελλάδα. Καλλιέργησαν την λανθασμένη θέση πως επίκεινται δήθεν χαρούμενα γλέντια μέσα σε έναν ανθόσπαρτο παγκοσμιοποιημένο πλανήτη και μέσα σε μια μυρωδάτη ενωμένη Ευρώπη όπου θα συμβιώνουμε αγκαλιασμένοι με μια ευρωεξημερωμένη Τουρκία. Έτσι, εν μέσω κοσμογονίας στην διεθνή πολιτική και επιτήδειων δόλιων τουρκικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, η Ελλάδα αποκοιμήθηκε. Ύπνος από τον οποίο κινδυνεύει να μην ξυπνήσει. Φαντάζει ως περίπου απόφαση ευθανασίας.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/e.html

Read more...

Η Υψηλή Πύλη και οι κλόουν της ελληνικής διπλωματίας


Της Ζέζας Ζήκου

H επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα ήταν ασφαλώς πληθωρική ως προς τις προκλητικές αξιώσεις της. Ευτυχώς που πραγματοποιήθηκε, για να γίνει σαφές ότι η τουρκική πλευρά όχι μόνο παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, αλλά δεν χάνει την ευκαιρία να προσθέτει κι άλλες.

Υπό την αιδήμονα σιωπή του κ. Δρούτσα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αμφισβήτησε ευθέως ότι το Καστελόριζο ανήκει στο Αιγαίο –άρα δεν διεκδικεί υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ–, επιστρατεύοντας μια καινοφανή γεωγραφική θεωρία, ότι το νοτιότερο αυτό νησί της Ελλάδας ανήκει στη... Μεσόγειο! Δηλαδή, στην ουσία προσπαθεί να το αποκόψει από την ελληνική επικράτεια και να το εντάξει ευθέως στις αμφισβητούμενες περιοχές. Αν γίνει αποδεκτή η αξίωση αυτή της Τουρκίας, ακόμη και ως απλή διαπραγμάτευση, αυτόματα θα περιστείλει ελληνικά γεωπολιτικά δικαιώματα. Και οι... κλόουν της ελληνικής διπλωματίας δεν έκαναν τον κόπο να το αντικρούσουν ευθύς αμέσως με επίσημη ανακοίνωση...

Η χώρα στερείται πολιτικής και διπλωματικής σοβαρότητας και οι έχοντες την ευθύνη των ελληνοτουρκικών χειρισμών κινούνται μεταξύ ανεπάρκειας, ερασιτεχνισμού ή και εθνικής μειο δοσίας, και, υπό την πίεση της οικτρής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, υπάρχει κίνδυνος παραχωρήσεων σε ζητήματα ζωτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και είναι προτιμότερο, αν όχι αναγκαίο, τα σχετικά ζητήματα να παραμένουν ανέγγιχτα ή αρρύθμιστα. Βεβαίως, αποσιωπάται το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια de facto προωθήσει τις θέσεις της έναντι της Ελλάδας –στο Αιγαίο και στη Θράκη–, και μάλιστα σε εποχές όπου θεωρούνταν ότι η χώρα μας διέθετε πλεονέκτημα οικονομικής ισχύος, με την ένταξή της στο σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ και του ευρώ.

Αλλά τώρα δεν πρόκειται απλώς περί αυτού· ο Ερντογάν ενδιαφέρεται πλέον να εξασφαλίσει και την de jure συγκατάθεση της Ελλάδας σε μια σειρά θεμάτων, για τα οποία η Άγκυρα πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να αυτενεργεί, κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων. Πιστεύει ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ως φορέας της νεοοθωμανικής ιδεολογίας και στρατηγικής, επιχειρεί να καταστήσει την Τουρκία κέντρο και ηγεμόνα του μεταοθωμανικού χώρου. Και ορθώς βιάζεται να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες. Η Τουρκία περνά περίοδο οικονομικής και πολιτιστικής άνθησης, κάνει ανοίγματα προς πολλές κατευθύνσεις, έχει καταστήσει την Κωνσταντινούπολη σημαντικό διεθνές κέντρο, η αστική της τάξη αποπνέει αίσθημα αυτοπεποίθησης και η πολιτική της ηγεσία έχει αποδείξει ότι είναι ικανή. Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο παρακμής και σε βαθιά οικονομική κρίση.

Ο Παπανδρέου –που δεν έχει το γνώθι σαυτόν– πιστεύει στην προσωπική διπλωματία, και αυτό ευνοεί την Άγκυρα. Συν τοις άλλοις, είναι διατεθειμένος να προβεί σε όσες υποχωρήσεις χρειάζονται για να επιλύσει τα υφιστάμενα προβλήματα και να διαμορφώσει φιλικές σχέσεις με την Άγκυρα.

Έπειτα από πολυετή θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να διακατέχεται από αίσθημα αυτοπεποίθησης. Από την εποχή, όμως, που ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε το χειρισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την «κρίση Οτσαλάν» έχουν συντελεστεί σημαντικότατες αλλαγές. Η εποχή της «διπλωματίας των σεισμών» ή του «ζεϊμπέκικου» που χόρευε με τον ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ έχει παρέλθει. Προφανώς, δεν το αντιλαμβάνεται.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι μπορούν, οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν, να καταλύσουν το διαλυμένο και διεφθαρμένο ελληνικό κράτος, που μόνο μια «επανίδρυση» θα το έσωζε. Βλέπουν και κρίνουν πόσο ανίκανοι είναι οι Ελλαδίτες πολιτικοί να δια χειριστούν τα απλούστερα των προβλημάτων, πόσο το ενδιαφέρον τους εξαντλείται αποκλειστικά και αρρωστημένα στην εκλογή ή επανεκλογή τους.

Η στελέχωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών από τη σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί αποκλειστικά μικροκομματικές σκοπιμότητες απίθανης φτήνιας, η δε ανικανότητα και η μικρόνοια καταντούν επικίνδυνη την εξωτερική μας πολιτική.

Εγκλωβισμένος στα ασφυκτικά αυτά δεδομένα, ο τυχόν ανήσυχος Έλληνας παρακολουθεί τα ρεαλιστικά και οξυδερκή πολιτικά οράματα του κ. Νταβούτογλου από θέση κυριολεκτικά μηδενικής ισχύος.

Τέλος, να επισημανθεί ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση της Ελλάδας έχει αναβιώσει στην Τουρκία παλαιές και ανθεκτικές προκαταλήψεις εναντίον της χώρας μας, που ήδη διατυπώνονται στις τουρκικές εφημερίδες. Παρά τις περί του αντιθέτου αντιλήψεις στην Ελλάδα, για πολλούς Τούρκους η Ελλάς –και όχι η Τουρκία– είναι το «κακομαθημένο παιδί» της Δύσης. Κατ’ αυτούς, με ανεξαρτησία δοτή από το συμμαχικό στόλο στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, η Ελλάς απέφυγε με δυτική παρέμβαση τα χειρότερα το 1897 και το 1922.

Η εύνοια της Ευρώπης και πάλι εκδηλώθηκε το 1979, όταν αποφασίστηκε η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, παρά την αρνητική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά την άποψη αυτή, η Ευρώπη πληρώνει σήμερα το τίμημα της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2001, η οποία έγινε χωρίς η ελληνική οικονομία να πληροί στην πραγματικότητα τα σχετικά κριτήρια.

Άλλοι σχολιαστές προσκαλούσαν τους Τούρκους τραπεζίτες να αδράξουν την ευκαιρία και να εξαγοράσουν ελληνικές τράπεζες τώρα που αυτές βρίσκονται σε στενωπό. Η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική έχει πληγώσει προφανώς τον εθνικισμό πολλών στη γείτονα και ήδη αναζητείται «εκδίκηση»...

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_4957.html

Read more...

Κορύφωση της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη Τουρκία


Επιβεβλημένη θεωρείται πλέον η ανάπτυξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στο νότιο Αιγαίο μετά την έντονη στρατιωτική κινητικότητα που παρατηρείται από τη Τουρκία. Επωφελούμενη από την ελληνική αδράνεια, η Άγκυρα προχωρά σε ευθεία διεκδίκηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Κρήτης δεσμεύοντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγάλη θαλάσσια έκταση για την πραγματοποίηση αεροναυτικής άσκησης στη περιοχή νότια του Καστελόριζου σε μία ακόμη επίδειξη ισχύος. Παράλληλα, η Τουρκία παρατύπως και μονομερώς εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) γνωστοποιώντας ότι το ιταλικό πλοίο R/V EXPLORA που πραγματοποιεί ήδη συμπληρωματικές έρευνες στη περιοχή βρίσκεται άνωθεν τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης 22 Μαρτίου, προτού κοινοποιηθεί ελληνική αγγελία η οποία θα γνωστοποιούσε στα παραπλέοντα πλοία την πορεία του ιταλικού ερευνητικού.

Η ελληνική NAVTEX εκδόθηκε κατά πληροφορίες το βράδυ της Τρίτης και αφού προηγουμένως η τουρκική αγγελία είχε ήδη διανεμηθεί. Αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει άδεια μόνον από τις ελληνικές αρχές και επισημαίνουν υπαινικτικά ότι από ενημέρωση των ιταλικών αρχών έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι οι ιδιοκτήτες του ΕΧPLORA δεν ζήτησαν άδεια διενέργειας εργασιών και από την τουρκική πλευρά.

«Η αγγελία αυτή της Τουρκίας είναι παράτυπη. Η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή» επισημαίνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, προσθέτοντας ότι «τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», προκειμένου να γνωστοποιήσει ότι η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα πραγματοποίησε σήμερα διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το περιστατικό που έχει κινητοποιήσει τις ελληνικές διπλωματικές αρχές δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 12 Μαρτίου κι ενώ το ιταλικό πλοίο ΕΧΡLORA έπλεε στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου, η κορβέτα TCG BANDIRMA (F502) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισε το ερευνητικό πλοίο και με την απειλή χρήσης βίας κάλεσε το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου να απομακρυνθεί από την περιοχή, επειδή δήθεν έπλεαν πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική πλευρά, με καθυστέρηση τριών 24ώρων (δηλαδή την Τρίτη 15 Μαρτίου) προχώρησε σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στην πρόκληση της Άγκυρας. Όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη των γεγονότων η τουρκική διπλωματία δεν πτοήθηκε από την ελληνική διαμαρτυρία.

http://www.strategyreport.gr/?p=8313

Read more...

Εκνευρισμός στην Αθήνα για το "τουρκικό φέσι" στη Λιβύη


Προβληματισμό προκάλεσε στην Αθήνα η απόφαση του ΝΑΤΟ να παραχωρήσει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη στη Τουρκία,αν και ο ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας προσπάθησε με δηλώσεις του να υποβαθμίσει τη σημασία της απόφασης. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν και η Ελλάδα από τη πρώτη στιγμή των επιχειρήσεων έδωσε τα πάντα σε επίπεδο υποδομών στο ΝΑΤΟ,δεν φαίνεται να κερδίζει κάτι ακόμη και σε επίπεδο αναγνώρισης. Τόσες μέρες,μόνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έχει κάνει μια αναφορά στη χρησιμότητα των ελληνικών βάσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών το 40% των διευκολύνσεων για την επιχείρηση της πολυεθνικής συμμαχίας στη Λιβύη ,παρέχεται από τη Σούδα.

Ο ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας ρωτήθηκε για την στάση που κράτησε η Τουρκία,στο θέμα της Λιβύης. Τελείως αρνητική στην αρχή,τελικά όχι μόνο συμμετέχει με σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις,αλλά αναλαμβάνει και τη διοίκηση.

Ο ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Τουρκία συνηθίζει «να φέρνει τις αντιρρήσεις της όπου νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει κάτι σε ένα άλλο μέτωπο», αλλά στην προκειμένη περίπτωση «δεν έχει πάρει τίποτα απ’ αυτή την απόφαση του ΝΑΤΟ και ας λέει ό,τι θέλει».

Ζήτησε επίσης να μη συνδέονται αυτά τα θέματα, με θέματα όπως το Καστελόριζο, του οποίου την ελληνικότητα ουδείς αμφισβητεί. Επέρριψε μάλιστα ευθύνη σε «κάποιες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα», με αποτέλεσμα «εμείς οι ίδιοι να είμαστε οι μόνοι οι οποίοι δημιουργούμε προβλήματα στους εαυτούς μας». «Υπευθυνότητα από όλους, αυτό είναι το ζητούμενο», υπογράμμισε.

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση, ότι ο κ. Νταβούτογλου έχει κάνει τις περίφημες δηλώσεις περί Καστελορίζου, σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται περισσότερο στη Μεσόγειο, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι οι προσπάθειες και οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές καθώς και αυτά που είπε πρόσφατα ο κ. Νταβούτογλου, αλλά ζήτησε «να δίνουμε, πολύ περισσότερο βάρος σε αυτά που λέει η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση».

Νομίζω, είπε κλείνοντας, ότι η ελληνική κυβέρνηση, η κάθε ελληνική κυβέρνηση λέει τα πράγματα με το όνομά τους και πάνω σε αυτό πρέπει να βασιστούμε.

http://www.onalert.gr

Read more...

Μήπως έφτασε η ώρα να επικαλεσθούμε, κατ’ αναλογία με τον Νταβούτογλου, «ψυχολογική ανάγκη» και να κάνουμε αβλαβείς διελεύσεις στα τουρκικά ύδατα;;;


Του Γιώργου Γεννηματά – Πρέσβης επί τιμή

Πέρασαν 100 χρόνια από την εποχή εκείνη του Δεκεμβρίου του 1912, όταν ο ναύαρχος Κουντουριώτης έστελνε στα πλοία του ελληνικού στόλου το ιστορικό σήμα «…εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακάθεκτου και με την πεποίθησιν της νίκης κατά του εχθρού του γένους». Έκτοτε, οι σχέσεις των δυο κρατών έχουν εξελιχθεί, αν και δεν έφτασαν ποτέ στο ίδιο σημείο με το 1930. Τότε που οι Συμφωνίες της Άγκυρας Βενιζέλου – Ατατούρκ προέβλεπαν μεταξύ άλλων και Ναυτικό Πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο τα δύο μέρη ανελάμβαναν την υποχρέωση να ειδοποιούν έξι μήνες πριν, το ένα το άλλο, για κάθε παραγγελία αγοράς ή ναυπήγησης πολεμικών πλοίων. Τούτο, όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν, προκειμένου, με φιλική ανταλλαγή απόψεων, μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας, να προλαβαίνουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Οι εποχές εκείνες πέρασαν ανεπιστρεπτί. Οι στόλοι των δυο κρατών έπαυσαν να πλέουν σε κατάσταση «πολεμικής εγέρσεως», όταν ευρίσκονται στην όψη αλλήλων. Τα τελευταία όμως χρόνια, η Άγκυρα έχει επιδοθεί οε μια αδιάλειπτη επίδειξη ναυτικής ισχύος, με τη συχνή εμφάνιση του στόλου της στο Αιγαίο. Εμφάνιση που προκαλεί πολλά ερωτήματα και συντηρεί το κλίμα καχυποψίας που υποβόσκει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία είτε συνοδεύουν ερευνητικά σκάφη είτε πραγματοποιούν, υπό το πρόσχημα των αβλαβών διελεύσεων, επίδειξη σημαίας στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της θάλασσας, εντός των χωρικών του υδάτων, το παράκτιο κράτος ασκεί πλήρως την κυριαρχία του. ‘Έχει όμως την υποχρέωση να σέβεται το δικαίωμα των ξένων πλοίων να πλέουν ανεμπόδιστα μέσα από τη χωρική του θάλασσα, να κάνουν χρήση δηλαδή του δικαιώματος της αβλαβούς διέλευσης. Αβλαβής διέλευση είναι το δικαίωμα όλων των πλοίων των άλλων κρατών να πραγματοποιούν, χωρίς τη συγκατάθεση του παράκτιου κράτους, διέλευση μέσα από τα χωρικά του ύδατα.

Η διέλευση πρέπει να είναι συνεχής, χωρίς ελιγμούς, να μη διακόπτεται και να είναι ταχεία. Μόνο σε περίπτωση ανώτερης βίας το πλοίο μπορεί να διακόψει την πορεία του, ακόμη και να αγκυροβολήσει, προκειμένου να παράσχει τη συνδρομή του σε κινδυνεύοντα πλοία ή αεροσκάφη ή ακόμη σε πρόσωπα που ευρίσκονται σε κίνδυνο. Τα παραπάνω προβλέπονται ρητά από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας του Δεκεμβρίου του 1982, που η χώρα μας -ως γνωστόν- έχεν επικυρώσει από το 1995 (Ν. 2321/1995). Το πότε θεωρείται μια διέλευση αβλαβής το προβλέπει η ίδια Σύμβαση, που ορίζει σαφώς ότι πρέπει αυτή να μη στρέφεται κατά της ειρήνης, της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας του παράκτιου κράτους.

Αντίθετα, η Σύμβαση ρητώς ορίζει ποιες δραστηριότητες του διερχόμενου πλοίου προκαλούν διατάραξη της ειρήνης, της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας του παράκτιου κράτους, που δεν είναι συμβατές με την αβλαβή διέλευση. Οι κυριότερες από αυτές είναι η οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας κατά της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας του παράκτιου κράτους, οι ασκήσεις που διεξάγονται με πολεμικά όπλα, οι πράξεις που συνιστούν άσκηση προπαγάνδας ή συλλογή πληροφοριών, οι υδρογραφικές έρευνες, οι προνηώσεις ή απονηώσεις παντός είδους αεροσκαφών και η αλιεία. Δηλαδή ενέργειες που συναρτώνται με την κίνηση ή τη συμπεριφορά του πλοίου.

Από την άσκηση του δικαιώματος της αβλαβούς διέλευσης δεν εξαιρούνται τα πολεμικά πλοία τρίτου κράτους και κατά συνέπεια ούτε τα υποβρύχιο. Τα τελευταία, όμως, μπορούν να ασκούν το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης μόνον πλέοντα στην επιφάνεια και όχι σε κατάδυση, επιδεικνύοντας συγχρόνως τη σημαία τους.

Τα τελευταία χρόνια, υπό το πρόσχημα των αβλαβών διελεύσεων, τα τουρκικά πολεμικά πλοία κάνουν συχνές εμφανίσεις στο Αιγαίο, σε μικρή μάλιστα απόσταση από τις ακτές μας, για να καλύψουν, αν δανειστούμε τα λόγια του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών, την «ψυχολογική ανάγκη» των Τούρκων να αισθάνονται ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνική θάλασσα. Κατά την επίσημη τουρκική άποψη, όλες οι διελεύσεις των τουρκικών πολεμικών είναι αβλαβείς και, σύμφωνα πάντα με τον κ. Νταβούτογλου, ουδόλως αποτελούν απειλή εναντίον της χώρας μας.

Αυτή είναι και η επίσημη θέση της Τουρκικής πλευράς, που προβάλλει μάλιστα σαν δικαιολογία το επιχείρημα ότι η θαλάσσια επικοινωνία μεταξύ των νότιων και των βόρειων ακτών της Τουρκίας επιβάλλει συχνές αβλαβείς διελεύσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχείρημα όμως που δεν ευσταθεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις, τα τουρκικά πολεμικά πλέουν σε μικρή απόσταση από νησιά που είναι εκτός των θαλασσίων οδών που συνδέουν τα βόρεια με τα νότια γεωγραφικά διαμερίσματα της Τουρκίας.

Είναι σαφές ότι η ναυτική παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο αποτελεί πάγια και σταθερά επιδίωξη της πολιτικής της γείτονος. Ασχέτως βέβαια του «ψυχολογικού», κατά κ. Νταβούτογλου, υποβάθρου της τακτικής αυτής, ευεξήγητη σκοπιμότητα ωθεί το τουρκικό Ναυτικό να περιπλέει το Αιγαίο. Εκτός από την επίδειξη ισχύος, που συνδέεται με την επιδίωξη πρόκλησης φοβικών συνδρόμων, ο βαθύτερος σκοπός των τουρκικών διελεύσεων πρέπει να αναζητηθεί στην καλλιέργεια αποθάρρυνσης της ελληνικής πλευράς να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, κάνοντας χρήση του απόλυτα νόμιμου δικαιώματος που της παρέχεται από τη Σύμβαση του Δικαίου της θάλασσας. Υπό το πρόσχημα της αβλαβούς διέλευσης, η Άγκυρα επιδιώκει σταθερά να υπενθυμίζει τη ναυτική της παρουσία, διά της επίδειξης της σημαίας της, όχι τόσο για να πιστοποιεί τη σύμφωνα με τους ναυτικούς κανονισμούς χώρα προέλευσης του πλοίου, όσο για να δηλώνει τη διαρκή παρουσία της και να ασκεί μέσω αυτής διπλωματική πίεση.

Βασικό συστατικό στοιχείο της αβλαβούς διέλευσης είναι, εκτός της κίνησης, και η συμπεριφορά του πλοίου. Ενδεικτικά, ένα στοιχείο της συμπεριφοράς αποτελεί, επί παραδείγματι, η διαπίστωση αν το πλήρωμα ευρίσκεται ή όχι σε κατάσταση συναγερμού επί του καταστρώματος. Πολλές φορές, όμως, υπάρχει δυσκολία αποτύπωσης της «κακής» συμπεριφοράς του πλοίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδειχθεί ασφαλώς η μη αβλαβής διέλευσή του.

Είναι γεγονός ότι η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας στο Αιγαίο, όταν μάλιστα τα τουρκικά πολεμικά πλησιάζουν σε μικρή απόσταση τις ελληνικές ακτές, προκαλεί σειρά διαμαρτυριών της ελληνικής πλευράς, αφού οι ενέργειες αυτές ενέχουν χαρακτήρα πρόκλησης. Αντίθετα, η συμπεριφορά της χώρας μας είναι απόλυτα συμβατή με τους ναυτικούς κανόνες και ουδεμία επίκριση μπορεί να προκαλέσει. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, η συμπεριφορά της Ελλάδος θα μπορούσε να ήταν διαφορετική και αν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση.

Αν αποκλείσει κανείς το ακραία σενάριο, νομίζω ότι υπάρχει απάντηση. Είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της αποστολής τους, τα ελληνικά πολεμικά πλέουν στο Θρακικό Πέλαγος. Ας υποθέσουμε ότι ένα πολεμικό που πλέει ανατολικά της Σαμοθράκης πρέπει να συνεχίσει την αποστολή του στο Κεντρικό Αιγαίο. Κάνοντας χρήση του δικαιώματος της αβλαβούς διέλευσης, θα μπορούσε να κινηθεί ανατολικά της Ίμβρου και πλέοντος αβλαβώς, μεταξύ Ίμβρου και χερσονήσου Καλλιπόλεως, να βρεθεί στο κεντρικό Αιγαίο, στην ευρύτερη δηλαδή θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νήσων Λήμνου – Λέσβου – Αγίου Ευστρατίου. Έτσι, το πολεμικό μας θα κέρδιζε χρόνο, αφού θα έφθανε συντομότερα στον προορισμό του, θα έπλεε ασφαλώς με καλύτερες συνθήκες ναυτιλίας λόγω των βελτιωμένων καιρικών φαινομένων που κρατούν στη περιοχή και ασφαλώς θα είχε οικονομία καυσίμων. Παράλληλα, μια αβλαβής διέλευση ελληνικού πολεμικού θα συνέβαλε πολύ στην περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των νησιωτικών- και όχι μόνο- πληθυσμών μας και θα ανεδείκνυε, ενδεχομένως, τις δυνατότητες ανάληψης ανθρωπιστικών αποστολών, αν παρίστατο ανάγκη.

Ίσως υπάρχουν και άλλες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο εντός των οποίων το ελληνικό Ναυτικό θα μπορούσε να πλεύσει κάνοντας χρήση του δικαιώματος της αβλαβούς διέλευσης. Υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι να κρίνουν. Αν δει κανείς όμως τον χάρτη του Αιγαίου, θα διαπιστώσει ότι η περιοχή της Ίμβρου αποτελεί μια ενδεδειγμένη περίπτωση που τα ελληνικά πολεμικά θα μπορούσαν να πλεύσουν αβλαβώς, καθόσον τα λοιπά νησιωτικά συμπλέγματα είναι ελληνικά και ως εκ τούτου δεν νοείται αβλαβής διέλευση.

Κατά την τελευταία εδώ επίσκεψη του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις συχνές εμφανίσεις του τουρκικού στόλου, είπε, στην συνέντευξη του στην «Καθημερινή» της Κυριακής 6ης Μαρτίου, ότι, αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιηθεί αβλαβή διέλευση από το τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη και στην περίπτωση που περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενδοχώρα, οι τουρκικές Αρχές δεν θα αντιδράσουν. Το αντίθετο μάλιστα, θα το καλωσορίσουν σε κάποιο από τα λιμάνια τους και θα προσφέρουν και μια κούπα καφέ;;; στο πλήρωμα του. Θα μπορούσαμε λοιπόν ίσως και εμείς να επικαλεσθούμε «κατ’ αναλογία» «ψυχολογική ανάγκη», προκειμένου να ασκήσουμε ένα καθόλα νόμιμο δικαίωμα μας στη θαλάσσια περιοχή που αναφέραμε.

Εφημερίδα: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Read more...

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Α.Ο.Ζ. ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΓΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ


Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών βλέπουν με προβληματισμό τις συνεχείς προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας, κάνει ό,τι μπορεί, για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, στις θαλάσσιες ζώνες, όπως προβλέπεται βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Μεγαλύτερος "βραχνάς" της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μεγάλη άσκηση... που πρόκειται να διεξαχθεί στο Καστελλόριζο, όπου θα συμμετέχουν ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πρόσφατη "άδεια", που πήρε ιταλικό ερευνητικό σκάφος από την Τουρκία, για χαρτογράφηση του βυθού νότια της Κρήτης, σε χωρό δηλαδή, που ανήκει στην Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζουν Έλληνες αναλυτές, η μέθοδος της Τουρκίας, είναι γνωστή.
Ανοίγει πολλά "μέτωπα", θέλοντας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΑΟΖ, με απώτερο στόχο να προκαλέσει "θερμό επεισόδιο" και μέσω αυτού τετελεσμένα γεγονότα. αι από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις αντιδράσεις και τις κινήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, τα κέρδη μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα.

Τρόπος και σχέδιο αντίδρασης, της ελληνικής κυβέρνησης, υπάρχει; ε ένα τέτοιου είδους θερμό επισόδειο, η Ελλάδα πρέπει να θερμάνει τον "πισινό των Τούρκων" γιατί στις συγκυρίες αυτές έχει, αν προσέξει, και την υποστήριξη του Ισραήλ. Σε μία τέτοια περίπτωση ο καλύτερος διπλωμάτης θα είναι ένας πύραυλος αέρος αέρος.

http://www.liako.gr/news/home/32146-greek-turkey-aoz.html

Read more...

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Η ευθύνη του Παπανδρέου


Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com

Η πρόκληση των Τούρκων στο Καστελόριζο είναι μία ενέργεια που πραγματοποιήθηκε κατόπιν άδειας-εντολής στο ανώτατο επίπεδο. Την υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ πριν την εκτέλεσή της ενημερώθηκε, ως είθισται, ο πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιουλ. Οι πληροφορίες προέρχονται από σοβαρό συνάδελφο με έδρα την Αγκυρα, ο οποίος θεωρείται αξιόπιστος και ο οποίος στο παρελθόν έδωσε σοβαρές και αξιόπιστες πληροφορίες που αφορούσαν το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν και την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Αλλωστε, δεν χρειάζεται καν αυτή η πληροφόρηση για να γνωρίζει κανείς ότι τέτοιες πράξεις λαμβάνονται μόνο με απόφαση της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Οι αρμόδιοι στην Αθήνα γνώριζαν για την απαράδεκτη τουρκική πρόκληση, απάντησαν με διάβημα, αλλά δεν ένιωσαν την ανάγκη να πληροφορήσουν τον ελληνικό λαό. Και εάν δεν ενημέρωνε την κοινή γνώμη η εφημερίδα “Αυγή” δεν θα γνωρίζαμε ότι τουρκική κορβέτα παρενόχλησε ιταλικό σκάφος που έπλεε -εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- στην περιοχή του Καστελόριζου με άδεια της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Τούρκοι είπαν στον Ιταλό πλοίαρχο ότι πρέπει να αποχωρήσει πάραυτα διότι βρισκόταν σε ...τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)!

Ουδείς πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι οι Τούρκοι θα προστατεύσουν αυτά που θεωρούν συμφέροντά τους στη Μεσόγειο. Ουδείς πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα προχωρήσουν και στη δημιουργία κρίσης στο Αιγαίο εάν θεωρήσουν ότι παρόμοιες ενέργειες, όπως η περίπτωση του ιταλικού πλοίου, ενδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τις ελληνικές θέσεις. Το ζήτημα δεν είναι αυτό, διότι στην πράξη απέδειξαν ότι όχι μόνο παλεύουν για τα συμφέροντά τους, αλλά μάχονται και για θέματα στα οποία δεν έχουν ίχνος δικαίου. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι πράττει η Ελλάδα για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα.

Δυστυχώς η Αθήνα αδρανεί και η ευθύνη δεν ανήκει στον υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά στον πρωθυπουργό. Αυτός έλαβε την απόφαση να “θάψει” το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, και δικό του δόγμα είναι η πορεία προσέγγισης με την Τουρκία ανεξάρτητα από προκλήσεις και παραβιάσεις των ελληνικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Πρέπει να είμαστε σαφείς και απόλυτοι: Και να ήθελε ο κ. Δρούτσας να οριστεί η ελληνική ΑΟΖ, ο κ.Παπανδρέου δεν θα το επέτρεπε. Η πολυπολιτισμική θεωρία από την οποία κυριαρχείται απαγορεύει ακόμα και τις πολιτικές συγκρούσεις, εκτός αν πρόκειται για αδύνατα χαμηλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαγράφονται στο δευτερόλεπτο επειδή αμφισβητούν την οικονομική πολιτική. Η θεωρία απαγορεύει ειδικά τις συγκρούσεις με τους γείτονες. Και αποτελεί μία μεγάλη αλήθεια αυτό που υποστηρίζουμε πολλοί ότι εάν δεν τον καθήλωνε η οικονομική κρίση, θα έκανε προσπάθεια να κλείσει όλα τα θέματα που έχει η Ελλάδα στην ταραγμένη γειτονιά των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

Το μέγα ερωτηματικό, που διακινεί ως εκφοβιστικό εργαλείο ο πρωθυπουργός, αποτελεί πάντα η αντίδραση της Τουρκίας. Πώς θα αντιδράσει στην πράξη σε εκείνη την περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση ορίσει τις οικονομικές της ζώνες. Και το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό: Θα κηρύξει πόλεμο; Ο,τι και να πράξει -και ο πόλεμος πρώτα και πάνω απ’ όλα δεν συμφέρει στην ίδια την Τουρκία- η Ελλάδα έχει δικαιώματα και πρέπει να τα ασκήσει και να τα προστατεύσει. Ο τρόπος άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα της ΑΟΖείναι μη παραδεκτός και η ευθύνη ανήκει μόνο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας...

ΕΡΩΤΗΣΗ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Είναι δυνατόν να εμπιστεύεστε τις σκέψεις σας στην πολυτάλαντη σύμβουλο του Ελληνα πρωθυπουργού; Δεν γνωρίζατε ότι δεν κρατά το στόμα της κλειστό; Δεν είχατε πληροφορηθεί τα προβλήματα που δημιουργούσε πυκνά-συχνά στον μακαρίτη τον Τάσσο; Εχω και μία άλλη απορία κύριε Πρόεδρε: Ποια είναι η κυρία για να χάνετε τόσο πολύτιμο χρόνο για να ακούτε τις αμπελοφιλοσοφίες της; Σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδος, θα πείτε. Και επειδή συμβουλεύει τον κ. Παπανδρέου εσείς πρέπει να της αποκαλύπτετε σκέψεις που φαντάζομαι δεν μοιράζεστε ούτε με τους συνεργάτες σας; Με την ευκαιρία, μπορεί να μας πει ο αγαπητός Στέφανος ποιοι άλλοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με την εν λόγω κυρία;

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 27/03/2011

Read more...

Πόσο στοιχίζουν τα στρατηγικά σας συμφέροντα


Άρθρο του Σενέρ Λεβέντ στην Αφρίκα

ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ η Τουρκία και επιβάλλεται στη ΤΔΒΚ; Στη δήθεν οικονομική βοήθεια που της προσφέρει.Και πού βασίζεται και θέλει να διοικεί την ΤΔΒΚ με τις εντολές της; Και πάλι στην οικονομική βοήθεια που της προσφέρει.Ισχυρίζεται ότι από τη στιγμή που πληρώνει, δικαιούται να κάνει ό,τι θέλει. Ισχυρίζεται ακόμη ότι έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει πού δαπανώνται τα εμβάσματά της.

Αναφέρεται στη βοήθειά της κάθε φορά που οι Τ/κ σηκώνουν κεφάλι και λένε «Η χώρα αυτή μας ανήκει, εμείς θα τη διοικούμε». Μάλιστα δε, όταν παραθυμώσει, δεν διστάζει να προσβάλει και να μας πει ότι μας ταϊζει.Με άλλα λόγια μας κάνει να μετανιώσουμε για τα ψίχουλα που μας προσφέρει Έχει, όμως, δικαίωμα η Τουρκία να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο προς τους Τ/κ; Σίγουρα όχι.

Είναι ένα αδίστακτο ψέμα το να λέει ότι είμαστε τρόφιμοί της. Αυτό αποδεικνύεται από τις καταστάσεις των όσων δίνει και των όσων παίρνει από την ΤΔΒΚ Ο Υπουργός Τσιτσέκ επανέλαβε τελευταία τα όσα προσφέρει η Τουρκία στους Τ/κ ενώ, όπως πάντα, προσπάθησε να αποσιωπήσει τα όσα παίρνει η Τουρκία από αυτούς. Το περίεργο είναι ότι ούτε ένας δημοσιογράφος δεν του ζήτησε να το σχολιάσει. Όπως είπε ο Τσιτσέκ, πριν την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης, η Τουρκία πρόσφερε 200 εκατ. δολάρια και επί διακυβέρνησης Ερντογάν το κονδύλι έφθασε τα 600 εκατ. δολάρια.

Την εποχή που ο φανατικός υποστηρικτής της Μητέρας Πατρίδας Ραούφ Ντενκτάς καθαιρέθηκε από τον προεδρικό θώκο από τον Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία εισπράττει στο πολλαπλάσιο από αυτά που προσφέρει στους Τ/κ.

Τα ίδια είχε δηλώσει και ο πρώην Υπουργός για κυπριακές υποθέσεις Σουκρού Σινά Γκιουρέλ σε Τούρκους επιχειρηματίες. Τους είχε πει: «Μην έχετε παράπονα επειδή μας επιστρέφεται, τουλάχιστον στο διπλάσιο, η βοήθεια που τους εμβάζουμε».

Η τελευταία ανακοίνωση του Συμβουλίου Εισαγωγέων Τουρκίας αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2010 η ΤΔΒΚ εισήγαγε προϊόντα αξίας 801 εκατ. δολάρια από 60 διαφορετικούς νομούς της Τουρκίας. Το κονδύλι αυτό θα έφθασε το ένα δισεκατομμύριο μέχρι τέλους του έτους . Με άλλα λόγια, το διπλάσιο κονδύλι από τη «βοήθεια» που ισχυρίζεται ο Τσιτσέκ.

Αυτά είναι η μια πλευρά του νομίσματος.Υπολογίζεται ότι η Τουρκία έχει στείλει στο νησί κάπου 700.000 πολίτες της. Αν τα 600.000 εκατ. τα διαιρέσουμε διά του πληθυσμού αυτού, αντιστοιχούν σε 2,5 δολάρια την ημέρα. Τα 600 εκατ. δολάρια που εμβάζει η Τουρκία δεν αρκούν ούτε για αντιμετώπιση των αναγκών στους τομείς της υγείας και εκπαίδευσης. Τι όμως να πούμε για τα στρατηγικά της συμφέροντα στο νησί; Το δήλωσε και η ίδια: «Βρίσκομαι εκεί για στρατηγικά συμφέροντα». Τα 600 εκατ. δολάρια είναι πολύ λίγα έστω και για μόνο τα «στρατηγικά συμφέροντα.»

Κύριοι, ακούστε με καλά. Δεν έχει ούτε στο ελάχιστο δικαίωμα η Τουρκία να μας επιβάλει τις εντολές της προβάλλοντας το ψέμα «Σας βοηθώ». Έχουμε να παίρνουμε από αυτή και όχι να δίνουμε. Όχι μόνο 600 εκατ. δολάρια αλλά και δύο δισ. δολάρια να μας δίνατε, και πάλι θα ήταν λίγα έναντι αυτών που σας προσφέρουμε.


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 27/03/2011

Read more...

Η Χάγη έχει «αγκάθια» και για την Ελλάδα Το χρονοδιάγραμμα, οι προσεγγίσεις και τα νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά


Της Δωρας Aντωνιου

Το χρονοδιάγραμμα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, το οποίο έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας με τη συνέντευξή του στην «Κ» την περασμένη Κυριακή, δείχνει να προβληματίζει έμπειρους διπλωμάτες ως προς τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητά του. Το σίγουρο είναι ότι σε μεγάλο βαθμό εξέπληξε πολλούς στο υπουργείο Εξωτερικών, σε υπηρεσιακό επίπεδο, που δεν ήταν ενήμεροι των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας να προβεί σε αυτή τη δημόσια τοποθέτηση, η οποία διαμορφώνει νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά.

Από τη διατύπωση του κ. Δρούτσα και ιδιαίτερα από την αναφορά του ότι θα κριθεί η αξιοπιστία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις κινήσεις του μετά τις εκλογές, σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές, διπλωματικές πηγές εξάγουν το συμπέρασμα ότι ο κ. Ερντογάν έχει αναλάβει σχετικές δεσμεύσεις, ουσιαστικά έχει αποδεχθεί ή έχει συνδιαμορφώσει χρονοδιάγραμμα στις διερευνητικές επαφές, με ορόσημο τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά είχε θέσει, διά στόματος του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, θέμα χρονοδιαγράμματος από πέρυσι τον Μάιο, όταν άρχισαν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές, με διάθεση εντατικοποίησης της διαδικασίας.

Εδώ και καιρό έχει διαφανεί ότι στο πλαίσιο των διερευνητικών υπάρχει καταρχήν συμφωνία όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα, με κυμαινόμενο και διαφοροποιημένο εύρος κατά περιοχή. Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι το Καστελλόριζο δεν περιλαμβάνεται στη συζήτηση αυτή και η αντίδραση της Αθήνας ότι «συζητάμε για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόριζο», αναδεικνύουν ένα σημείο, στο οποίο οι δύο πλευρές ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει.

Στις τάξεις των διπλωματών, σε σχέση με την απόφαση του κ. Δρούτσα να αναφερθεί δημοσίως σε χρονοδιάγραμμα, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι είναι χρήσιμο να υπενθυμίζεται στην Τουρκία ότι η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των διερευνητικών διεξάγεται εντός συγκεκριμένων παραμέτρων, μία από τις οποίες είναι και η χρονική διάρκειά τους.

«Αγκάθια»
Δεν λείπουν και εκείνοι που αναφέρουν, ωστόσο, ότι η Αθήνα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στο χρονοδιάγραμμα που η ίδια προβάλλει. Οπως λένε, η Αγκυρα μπορεί κάλλιστα να αποδεχθεί την πρόταση για παραπομπή στη Χάγη, εξέλιξη που θα προσδώσει νέα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη διαδικασία. Η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει τη σύνταξη συνυποσχετικού από τις δύο πλευρές, η οποία έχει «αγκάθια» και για τη χώρα μας, που θα πρέπει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα: εάν αποδέχεται ότι υπάρχουν περισσότερες της μιας (υφαλοκρηπίδα) διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ώστε αυτές να καταγραφούν στο συνυποσχετικό. Εμπειροι διπλωμάτες τονίζουν ότι η Τουρκία θα θελήσει, στην περίπτωση σύνταξης συνυποσχετικού, να συμπεριλάβει σε αυτό όλες τις διεκδικήσεις και τις αμφισβητήσεις της.

Η Αθήνα θα πρέπει να απαντήσει επίσης για τη θέση της επί της τουρκικής θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», από την οποία εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί η Αγκυρα. Είναι αποδεκτή από ελληνικής πλευράς η από κοινού παραπομπή του θέματος στη Χάγη και υπό ποίες προϋποθέσεις;

Ενα άλλο θέμα επί του οποίου οι δύο πλευρές θα κληθούν να συμφωνήσουν κατά τη σύνταξη συνυποσχετικού, είναι η νομική βάση επί της οποίας θα ζητηθεί η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Η Αθήνα επαναλαμβάνει στις τοποθετήσεις της ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι το πλαίσιο εντός του οποίου εξετάζει και εδραιώνει τις θέσεις της. Ωστόσο, η Αγκυρα, που δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, εκτιμάται ότι σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη θα έθετε θέμα διαφορετικής νομικής βάσης. Το επιχείρημα που η Τουρκία κατά καιρούς ανασύρει και προβάλλει είναι ότι το Αιγαίο είναι κλειστή θάλασσα και ως τέτοια θα πρέπει να αξιολογηθεί.

http://news.kathimerini.gr

Read more...

Ο «ψυχρός πόλεμος» για τους αγωγούς


«Η Ελλάδα έχει αναπάντεχα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειακών θεμάτων, εξαιτίας των αγωγών TGI και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», σημειώνει τον Μάρτιο του 2006 σε τηλεγράφημά του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, με σκοπό να προετοιμάσει την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις για την επικείμενη επίσκεψη Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «ανησυχούμε για την αρπακτική Γκάζπρομ» και ότι «οι Eλληνες δεν πρέπει να γεμίσουν τον αγωγό Τουρκίας Ελλάδας Ιταλίας με αέριο της Γκάζπρομ», αλλά με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, έτσι ώστε να μην μετατραπεί ο αγωγός σε ένα ακόμη «εξάρτημα» του ενεργειακού μονοπωλίου της «Γκάζπρομ».

Η ισορροπία Ελλάδας - ΗΠΑ
Οταν τον Απρίλιο του 2008, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Μάθιου Μπράιζα έφτανε στην Ελλάδα, κύριο μέλημά του, σύμφωνα με σειρά αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που βρίσκονται στην κατοχή της «Κ», ήταν τα ενεργειακά ανοίγματα της Ελλάδας και συγκεκριμένα η προσπάθεια της Αμερικής να προωθήσει τον αγωγό φυσικού αερίου TGI (Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας) από τη μια, και η ανησυχία για το «φλερτ» της κυβέρνησης Καραμανλή με αυτήν του Πούτιν για τον αγωγό South Stream από την άλλη.

Η συνάντηση άλλωστε Καραμανλή - Πούτιν για την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας που αφορούσε την κατασκευή και τη λειτουργία του ελληνικού τμήματος του αγωγού ήταν προγραμματισμένη μόλις δύο εβδομάδες αργότερα.

Οπως σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Σπέκχαρντ, στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα 08ATHENS576, «παρότι ο Μπράιζα δεν προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση να αποσύρει την υποστήριξή της στην πρόταση για τον South Stream, κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να χρίσει η ελληνική κυβέρνηση - και δημόσια - τον TGI, ως την απόλυτη κρατική προτεραιότητα». Σύμφωνα με τον Μπράιζα, τόσο ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας όσο και η τότε ΥΠ.ΕΞ. Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισαν, σε εκείνη την επίσκεψή του, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στον TGI και υποβάθμισαν τις μέχρι τότε επαφές με τους Ρώσους για τον South stream, απλώς ως μια προσπάθεια της Ελλάδος να εξασφαλίσει αέριο από διαφορετικές πηγές.

Εξομολογήσεις για το «τέρας»
Μια από τις επαφές του Μπράιζα, στην τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2008, έδωσε στον αναπληρωτή βοηθό ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ μια τελείως διαφορετική εκδοχή από την επίσημη εικόνα για τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας: ο τότε πρόεδρος της ΔΕΠΑ και σημερινός αναπληρωτής τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ., Μάκης Παπαγεωργίου, εξομολογήθηκε, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, στον Μπράιζα κατά την επίσκεψη εκείνη, ότι η ρωσική «Γκάζπρομ» ήταν ιδιαιτέρα σκληρή διαπραγματεύτρια.

Ο Παπαγεωργίου παρότρυνε μάλιστα τον Μπράιζα στη συνάντηση που θα είχε με τον Φώλια να τον «σκληραγωγήσει». Η «Γκάζπρομ», συνέχισε ο Παπαγεωργίου, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, είναι ένα «άπληστο, μονοπωλιακό τέρας που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Σε άλλο τηλεγράφημα, τον Ιούλιο του 2008, ο Παπαγεωργίου φαίνεται να επικοινωνεί τηλεφωνικά με την πρεσβεία εκδηλώνοντας την ανησυχία του για ενδεχόμενο κίνδυνο με τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στη χώρα μας, καθώς, όπως φέρεται να είπε στον πρέσβη, τα αποθέματα «έφταναν μόνο για πέντε επιπλέον ημέρες». Σύμφωνα με το εμπιστευτικό τηλεγράφημα 08ATHENS1019 ο Παπαγεωργίου, παρότι ξεπέρασε το πρόβλημα, προμηθευόμενος επιπλέον ποσότητα φυσικού αερίου από την Τουρκία, φέρεται να λέει στον Αμερικανό πρέσβη ότι είναι πεπεισμένος πως η «επισκευή αγωγού», που σύμφωνα με την «Γκάζπρομ» ευθυνόταν για την έλλειψη, ήταν απλά «μια πρόφαση, μια μορφή εκβιασμού της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου» που είχε προηγουμένως αρνηθεί να «ενδώσει» στις πιέσεις της «Γκάζπρομ» για απευθείας πρόσβαση στην ελληνική αγορά μέσω της θυγατρικής της στην Αθήνα.

To ρωσικό «φλερτ»
Σε άλλο τηλεγράφημα, τον Ιούλιο του 2008, οι Αμερικανοί διπλωμάτες καταπιάνονται με την προσπάθεια των Ρώσων να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, μέσα από προσωπικές επαφές. Στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα 08ATHENS996, η πρεσβεία της Αθήνας περιγράφει συνάντηση υπηρεσιακού της παράγοντα με τον τότε γενικό γραμματέα της Βουλής, Νίκο Στεφάνου. Ο Στεφάνου, παλιός γνώριμος της πρεσβείας από τα χρόνια του ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ανάπτυξης κοντά στον Δ. Σιούφα, επιχείρησε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, στη συνάντηση αυτή να καθησυχάσει τη μεγάλη ανησυχία των Αμερικανών, επισημαίνοντας την πεποίθησή του σχετικά με τον South Stream «πως η κυβέρνηση της Ελλάδος μπήκε στο παιχνίδι και τώρα δεν ξέρει πώς να βγει», υπονοώντας, σύμφωνα με την πρεσβεία, πως οι λεπτομέρειες για τον αγωγό παραμένουν αβέβαιες και ασαφείς.

O Στεφάνου σημείωσε ότι στο πρόσφατο ταξίδι που είχε κάνει με τον Δημήτρη Σιούφα στη Μόσχα ήταν εμφανές πως οι Ρώσοι ήθελαν να τους καλοπιάσουν, κανονίζοντας συνάντηση με τον ίδιο τον Πούτιν και «κάνοντας τα πάντα για να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας». Στο ίδιο τηλεγράφημα, εμφανώς προβληματισμένος ο Αμερικάνος πρέσβης σχολιάζει πως η επιθυμία του Σιούφα να επισκεφθεί το αμερικανικό Κογκρέσο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τον «υποδεχθούμε όπως του αρμόζει, αφού είχε αποδειχθεί σημαντική επαφή σε μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού».

Αλλωστε, οι Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν ήδη διαπιστώσει τις διαθέσεις του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, καθώς σε συνάντησή του, το καλοκαίρι του 2006, με τον αναπληρωτή βοηθό ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ Μπράιζα είχε ανοιχτά εκδηλώσει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να αγοράσει αέριο για τον TGI από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ είχε εξηγήσει στον Μπράιζα, σύμφωνα με το εμπιστευτικό τηλεγράφημα 06ATHENS1913, ότι οι Ρώσοι συνομιλητές του είχαν -στην πορεία του χρόνου- «γίνει αλαζόνες και προσπαθούσαν να επιβάλουν» τη γνώμη τους. «Αρνούμαι να επιτρέψω στην Ελλάδα να πέσει στα πόδια της «Γκάζπρομ»», είχε καταλήξει τότε ο Σιούφας, αναφερόμενος στις υπερβολικές απαιτήσεις των Ρώσων για τα ποσοστά στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.


Οι Ρώσοι, το ΥΠΕΞ και ο Παπανδρέου
Τον Δεκέμβριο του 2009 σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα που φέρνει σήμερα στο φως η «Κ» με τον εύγλωττο τίτλο «Η Ρωσία επιδιώκει να φλερτάρει τη νέα κυβέρνηση», το Νο 2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Ντέμπορα Μακάρθι σημειώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη σύσφιξη στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας. Οπως αποκαλύπτει η Μακάρθι, υπάλληλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εξομολογήθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι «ανησυχούν» για την τότε πρόσφατη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και την άνοδο στο πρωθυπουργικό αξίωμα του Γιώργου Παπανδρέου. «Σύμφωνα με την ανάλυση» των ίδιων Ελλήνων υπαλλήλων, γράφει η Μακάρθι, «οι σχέσεις των Ρώσων με την κυβέρνηση Καραμανλή ήταν σχετικά καλές, αλλά η Ρωσία είχε ενδείξεις ότι ο Παπανδρέου δεν θα ήταν και τόσο φιλικός με τη Ρωσία». Στη συνέχεια του ίδιου τηλεγραφήματος οι Ελληνες διπλωματικοί υπάλληλοι μοιράζονται με τους Αμερικανούς ομολόγους τους παράκληση που έκανε κατά τη διάρκεια συνάντησής τους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ στον πρωθυπουργό Παπανδρέου, ζητώντας του να ζητήσει τη δέσμευση της Βουλγαρίας στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Τέλος, οι ίδιοι υπάλληλοι και υφιστάμενοι του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, εκείνη την εποχή, ενημερώνουν την αμερικανική πρεσβεία για τα σχέδια του Παπανδρέου να ταξιδέψει στη Μόσχα, όπως και έγινε τελικά τον Φεβρουάριο του 2010, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Πούτιν που μετέφερε ο Λαβρόφ

Ο «απαγορευμένος» πρέσβης, η Κύπρος και το αέριο
Στις αρχές Ιουνίου του 2006 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα σε μία προσπάθεια να «σπρώξει» τη σύμπραξη Ελλήνων με τους Αζέρους στον αγωγό TGI και να αποφύγει ως τελικό προμηθευτή αερίου την «Γκάζπρομ», συναντάται με τον τότε πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Μιρ Χάμζα Εφέντιεφ. Ο Αζέρος πρέσβης εξομολογείται στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η προώθηση των αζερικών συμφερόντων στην Αθήνα, έχει γίνει γι’ αυτόν -εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο- «μια πολύ δύσκολη υπόθεση». Σύμφωνα με όσα κατέγραψε στο τηλεγράφημα ο Αμερικανός πρέσβης, ο Αζέρος δεν είχε καταφέρει να συναντηθεί τον τελευταίο χρόνο παρά μόνο με τον τότε υπουργό Πολιτισμού, ενώ κάθε φορά που ζητούσε συνάντηση με κάποιον υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης, το θέμα «πάγωνε ή μπλόκαρε». Η αιτία για όλα αυτά, όπως περιγράφεται στο τηλεγράφημα από τη συνάντηση των δύο πρέσβεων, δεν ήταν άλλη από μια πτήση που είχε πάρει ο ίδιος από το Μπακού στη Βόρεια Κύπρο. Ετσι, χωρίς κανείς να τον έχει ενημερώσει επισήμως ότι αυτή του η ενέργεια θα επέσυρε την μήνιν των ελληνικών και κυπριακών αρχών, βρέθηκε να προσπαθεί -χωρίς αποτελέσματα- να αποσπάσει την υπόσχεση οποιουδήποτε στην ελληνική κυβέρνηση για μια δεύτερη συνάντηση της Ελληνοαζέρικης Επιτροπής για την χρήση/αγορά Ενέργειας, που είχε συστηθεί ήδη από το 2003. Στο σχόλιό του, ο Αμερικανός πρέσβης αξιολογεί το περιστατικό ως εξαιρετικά σοβαρό, ενώ γράφει πως «απειλεί να κλειδώσει την Ελλάδα στην αγκαλιά της “Γκάζπρομ”», ενώ συνεχίζει σημειώνοντας ότι οφείλει να επισημάνει στην ελληνική πλευρά πως στη συγκεκριμένη περίπτωση «μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και ότι τέτοια διπλωματικά παιχνίδια μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας».

.http://news.kathimerini.gr

Read more...

Οι ΗΠΑ ήξεραν ότι για να δεχτούν οι Ελληνοκύπριοι το σχέδιο Ανάν έπρεπε να γίνουν αλλαγές


Από τα τηλεγραφήματα των αμερικανικών πρεσβειών Λευκωσίας και Αθήνας, του φθινοπώρου του 2005, συνάγεται ότι οι σχεδιασμοί της αμερικανικής διπλωματίας διαφοροποιήθηκαν ενάμιση χρόνο μετά το δημοψήφισμα του 2004 και απέκτησαν δύο νέους στόχους, οι οποίοι, όπως προκύπτει πλέον από τα γεγονότα, υλοποιήθηκαν. Πρώτος στόχος ήταν το να διασφαλίσουν ότι το Κυπριακό θα παραμείνει στα πλαίσια του ΟΗΕ και δεν θα μεταφερθεί στην ατζέντα της Ε.Ε. και δεύτερος το να αναλάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι την ιδιοκτησία της διαδικασίας.

Τα παραπάνω αποκαλύπτονται από την ιστοσελίδα Wikileaks και τα τηλεγραφήματα που εξασφάλισε για την Κύπρο η "Καθημερινή" Κύπρου. Ειδικότερα οι Αμερικανοί, προς εξυπηρέτηση των στόχων τους, άλλαξαν τη ρητορική τους στο Κυπριακό. Από το φθινόπωρο του 2005, απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στο Σχέδιο Ανάν και περιορίστηκαν στη γενικόλογη στήριξή τους προς τον γ.γ. του ΟΗΕ και τις καλές του υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, επί των πιο πάνω ζητημάτων, στο τηλεγράφημα 05NICOSIA1585, με την ένδειξη εμπιστευτικό (ημερομηνίας 29/9/2005), της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία , που συντάχθηκε από την υπ’ αριθμόν δύο της Αποστολής, επιτετραμμένο Τζέιν Ζίμερμαν, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι, από την ημέρα των δημοψηφισμάτων, «η ρητορική και η θέση μας πάνω στο Κυπριακό υπήρξε ξεκάθαρη και συνεπής.

Υποστηρίζουμε τον γ.γ. του ΟΗΕ και την αποστολή των καλών του υπηρεσιών. Πιστεύουμε πως το Σχέδιο Ανάν αντιπροσώπευε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Επιπρόσθετα, επιθυμούμε όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά -η οποία και απέρριψε το Σχέδιο- διατυπώσει τις ανησυχίες της "με σαφήνεια και οριστικότητα", ούτως ώστε ο γ.γ. να μπορέσει να αξιολογήσει κατά πόσον οι ενστάσεις δικαιολογούν την έναρξη άλλης μιας προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος.

Παρά το ότι η συνέπεια αποτελεί αρετή, το μήνυμα αυτό διαστρεβλώθηκε, τόσο από την ελληνοκυπριακή ηγεσία, όσο και από τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, σε βαθμό που πλήττονται τα συμφέροντά μας. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο συζητούμε το Κυπριακό στις δημόσιες δηλώσεις μας, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την ικανότητα των Ελληνοκυπριακών κ και του ελληνόφωνου Τύπου να προκαλούν ζημιά. Η Πρεσβεία μας εισηγείται να περιοριστούμε στο να εκφράζουμε τη στήριξή μας προς τον γ.γ. του ΟΗΕ και την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ενισχύοντας την αμέριστη στήριξή μας γενικώς (και όχι ιδιαίτερα επί του Σχεδίου Ανάν) για λύση του Κυπριακού, καθώς και τη σημασία του να αναλάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι την ιδιοκτησία της διαδικασίας».

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης εκτιμά ότι, ενάμιση χρόνο μετά τα δημοψηφίσματα, η όποια αμερικανική δημόσια στήριξη στο Σχέδιο Ανάν ως βάση λύσης για το Κυπριακό συνεχίζει να υποσκάπτει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επαναφέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η ελληνοκυπριακή ηγεσία έχει μετατρέψει σε εργαλείο της το δημόσιο μας μήνυμα προκειμένου να ενισχύσει τα δικά της διαπιστευτήρια, ότι δηλαδή υπερασπίζεται τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα από τις επιδρομές των ξένων Τουρκόφιλων.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και οι σύμμαχοί του αποκομίζουν παράλληλα πολιτικό όφελος από την έκκλησή μας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να διατυπώσει τις ανησυχίες της "με σαφήνεια και οριστικότητα". Η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ορισμένοι συντηρητικοί σχολιαστές έχουν δηλητηριάσει τόσο πολύ την κατάσταση, που οποιαδήποτε προσπάθεια να υπερασπιστείς κάποια ιδιαίτερη πρόνοια του Σχεδίου εκλαμβάνεται ως μέρος μιας αγγλοαμερικανικής συνωμοσίας που θέλει να επιβραβεύσει την Τουρκία και να τιμωρήσει τους Ελληνοκύπριους».

Παρακάτω διατυπώνει την εκτίμηση ότι η όλη συζήτηση για το αν το Σχέδιο Ανάν αποτελεί "βάση διαπραγμάτευσης", "βάση λύσης", "σημείο αναφοράς" ή "σημείο εκκίνησης", είναι στείρα και αντιπαραγωγική και προσθέτει: «Δεν θέλουμε να δώσουμε μάχη σε αυτό το πεδίο. Το απλό γεγονός είναι πως θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο επίλυσης του ΟΗΕ, ώστε να γίνει αποδεκτό και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν βοηθά σε τίποτα να προσποιούμαστε πως τα πράγματα δεν έχουν έτσι αλλά αλλιώς».

Η Τζέιν Ζίμερμαν συνεχίζει σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία επιμένει πως έχει ικανοποιήσει το αίτημα του γ.γ. για "σαφήνεια και οριστικότητα" στις θέσεις των Ε/κ (πράγμα το οποίο η ίδια αμφισβητεί) και ότι ο Τ. Παπαδόπουλος δηλώνει με τρόπο πειστικό (τουλάχιστον εντός της κοινότητάς του) πως η αποστολή Τζιωνή στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2005 έχει ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα και πως όποιοι δεν το αναγνωρίζουν αυτό, είναι "νεροκουβαλητές" της Άγκυρας. Χαρακτηριστικά, δε, προσθέτει ότι "αυτή η ατάκα φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση στο ελληνοκυπριακό κοινό".

Με παραλήπτες του τηλεγραφήματος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τις αμερικανικές πρεσβείες σε Άγκυρα, Αθήνα και Λονδίνο και τις διπλωματικές αποστολές στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, η κ. Ζίμερμαν καταθέτει τις πιο κάτω εισηγήσεις:
«-Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά δεσμευμένες για λύση του Κυπριακού και θα εργαστούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
-Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η Ε.Ε. που θα βρουν λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Η πρωτοβουλία και οι ιδέες πρέπει να έρθουν από τους ίδιους τους Κύπριους. Είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε όλα τα μέρη σε αυτή τη διαδικασία».

Οκτώ μέρες μετά τη λήψη του τηλεγραφήματος από τη Λευκωσία, η πρεσβεία στην Αθήνα συνεχίζει τη σχετική συζήτηση με διαπιστώσεις και εισηγήσεις του πρέσβη Τσαρλς Ρις.

Στο τηλεγράφημα 05ATHENS2647, ημερομηνίας 07/10/2005, μεταξύ άλλων διατυπώνεται η εκτίμηση ότι "o όλος καβγάς σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου προσφέρει μια καλή ευκαιρία να δούμε με μια φρέσκια ματιά το κυπριακό πρόβλημα και να υπογραμμίσουμε τη σημασία της κατανόησης του ακανθώδους αυτού ζητήματος".

Στη συνέχεια διατυπώνεται η εκτίμηση πως, αν η αμερικανική πλευρά ζητήσει από την Αθήνα να ασκήσει πίεση στον Παπαδόπουλο, θα λάβει για άλλη μια φορά την πάγια απάντηση πως τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις είναι δύσκολες, και ο Αμερικανός πρέσβης προχωρεί στην εξής εισήγηση:

«Συνεπώς, προκειμένου να εξέλθουμε από το τέλμα, να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις και να αλλάξει το κλίμα, εισηγούμαστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο όπως η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών διορίσει μια "ομάδα σοφών", η οποία να αποτελείται από διακεκριμένους Έλληνες, Τούρκους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με επικεφαλής μια διεθνούς κύρους προσωπικότητα. Για να είναι επιτυχής, μια τέτοια ομάδα πρέπει να έχει εξειδικευμένη εντολή, η οποία να αποκλείει διαμφισβητούμενες διαδικασίες τύπου συζητήσεων με μηδενικό αποτέλεσμα και να εστιάζει στο ενδεχόμενο ενός θετικού κοινού μέλλοντος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν μαζί στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Στην 8η παράγραφο του ίδιου τηλεγραφήματος παρατίθενται και "μερικές επιπρόσθετες ιδέες":
- Από την Ελλάδα: Βραχυπρόθεσμα, χρειαζόμαστε να επαναλάβει τη δέσμευσή της για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, πως η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη και πως ο τόπος (locus) των προσπαθειών παραμένουν τα Η.Ε. (και όχι η Ε.Ε.).
- Επίσης με την Ελλάδα: Μεσοπρόθεσμα, να βρεθούν θέματα τα οποία είναι σημαντικά για τον Τ. Παπαδόπουλο και τα οποία εξαρτώνται από τη βοήθεια της Ελλάδας. Ίσως έτσι δημιουργηθούν οι συνθήκες για την άσκηση των κατάλληλων πιέσεων.
- Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να γίνει μια συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα της Κύπρου, προκειμένου να τονιστεί η πρωτοκαθεδρία των Η.Ε. σε ότι αφορά τη διαδικασία επίλυσης.
- Να γίνουν στενές διαβουλεύσεις με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. προκειμένου να διασφαλίσουμε πως Ρωσία και Κίνα δεν θα ασκήσουν βέτο για να μπλοκάρουν τη διαδικασία, αλλά και επειδή είναι λογικό να έχουμε τις δύο αυτές σημαίνουσες (μη μέλη της Ε.Ε.) χώρες να στηρίζουν την όλη προσπάθεια.
- Εντός της Ε.Ε.: Να εντοπίσουμε 2-3 μέλη - "κλειδιά" που να συμφωνούν με την άποψη πως η Ε.Ε. δεν είναι το σωστό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να επιδιωχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού.

http://www.agelioforos.gr

Read more...

Ενοποίηση των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας «βλέπει» ο Νταβούτογλου


“Είμαστε στα πρόθυρα μιας ιστορικής ενοποίησης” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και βασικός εκφραστής του νεο–οθωμανικού πολιτικού προγράμματος Αχμέτ Νταβούτογλου από το βήμα συμποσίου στο οποίο συμμετείχε και πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο «Κίσινγκερ» της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι «Το 2023 είναι το 100ο έτος της Δημοκρατίας μας.

Όπως κατακερματίστηκε σε κομμάτια ένα κράτος που ήταν το πολιτικό κέντρο ενός πανάρχαιου πολιτισμού, διαχωρίστηκαν τα ιδρυτικά στοιχεία αυτού του κράτους, απομακρύνθηκαν ψυχολογικά και ιστορικά το ένα από το άλλο, μέσα στα 12 χρόνια που πέρασαν από το 1911, ξεκινώντας από την Τρίπολη, και μέχρι το 1923, και όπως στο ιστορικό αποτέλεσμα αυτής της απομάκρυνσης, το 1923 γεννήθηκε μια νέα δημοκρατία, ως ένα νέο εθνικό κράτος και με αυτούς που απομείνανε επωμίστηκε τον αγώνα να μεταφέρει στο κόσμο κάποια συγκεκριμένα μηνύματα, έτσι και εμείς τώρα από το 2011 μέχρι το 2023 είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη να ενοποιήσουμε ξανά αυτά τα διασπασμένα, αποχωρισμένα εθνικά στοιχεία».
Το 2023 ο μεγάλος στόχος
Στις 21/5/2009, δηλαδή πριν από περίπου δύο χρόνια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε ομιλία, την οποία είχε πραγματοποιήσει στην οικία του πρέσβη της Τουρκίας στις Βρυξέλλες είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι το έτος 2023, δηλαδή στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Τουρκία θα είναι δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας.
Μάλιστα είχε κάνει λόγο για νέο «Πόλεμο Ανεξαρτησίας», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Το μέλλον της Τουρκίας είναι λαμπρό.
Την Τουρκία δεν μπορεί κανένας να τη διασπάσει και να την εντάξει σε θέση χώρας δεύτερης κατηγορίας.
Ο αγώνας μας τώρα δεν είναι πόλεμος της ανεξαρτησίας.
Είναι ένας αγώνας να μετατρέψουμε την Τουρκία σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου.
Αυτή τη στιγμή, στις γύρω περιοχές δεν σημειώνεται καμία εξέλιξη χωρίς τη βούληση της Τουρκίας, χωρίς να το έχει υπόψη της η Τουρκία και χωρίς να υπάρχει η έγκρισή της.
Είθε, όταν εορτάζουμε την 100η επέτειο της Ίδρυσης της Δημοκρατίας, να μην συμβαίνει τίποτε στον κόσμο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και χωρίς να είναι εκείνη ενήμερη».
«Ένωση του Καυκάσου»
Ταυτόχρονα η τουρκική διπλωματία επεξεργάζεται το πρόγραμμα «Ενωμένος Καύκασος» με το πρώτο βήμα να γίνεται μέσω της κατάργησης της χρήσης διαβατηρίων από Τούρκους πολίτες ώστε να μεταβαίνουν στην Γεωργία αντίστροφα.
Το πρόγραμμα «Ενωμένος Καύκασος», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκία Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Γεωργιανό Πρόεδρο Μιχαήλ Σακασβίλι πριν από περίπου ένα μήνα σε συνάντηση που είχαν οι δύο τους στην Τιφλίδα.
Η λεγόμενη «Ένωση του Καυκάσου», η οποία προωθείται με αντικειμενικό σκοπό να αποτελέσει μια μικρογραφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή του Καυκάσου στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στην Γεωργία, αλλά και ευρύτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότιου Καυκάσου.
Για την Τιφλίδα αποτελεί ζήτημα εξαιρετικά μεγάλης στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας, δεδομένων των κακών σχέσεων με τη Μόσχα, οι οποίες καθιστούν, κυρίως μετά τις στρατιωτικές συγκρούσεις του 2008, τη θέση της Γεωργίας εξαιρετικά επισφαλή.
Σε αυτή τη βάση η Γεωργία επιδιώκει την ενίσχυση των σχέσεων της με την Τουρκία, οι οποίες είναι παραδοσιακά πάρα πολύ καλές ιδιαίτερα σε τομείς όπως η οικονομία, η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές και ο πολιτισμός.
Η «Ένωση του Καυκάσου», αν πετύχει ως πολιτικό και οικονομικό σχέδιο και πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει εκτός από την Τουρκία και τη Γεωργία και τις υπόλοιπες χώρες του νότιου Καυκάσου, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία και εκτός των άλλων θα έχει ως ζητούμενο την επίλυση των διαφορών μεταξύ τους.

Πηγή: www.newscode.gr

Read more...

«Γκρίζα» πετρελαϊκά «φιλέτα» πουλάει η Τουρκία στο Καστελόριζο


Ένα ακόμη επεισόδιο προστέθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει de facto καταστάσεις σχετικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Στο μάτι» έβαλε αυτή τη φορά έντεκα θαλάσσια «οικόπεδα» νοτίως του Καστελλόριζου, που συγχέονται με την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής».

Μια τουρκική εταιρεία πετρελαίου, η Turkish Petroleum Corp. (TPAO) προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια τρισδιάστατων σεισμικών στοιχείων (3D seismic offshore data acquisition) γενικά για τη Μεσόγειο, χωρίς να αναφέρονται πιο συγκεκριμένα στοιχεία για την περιοχή στην οποία αφορά ο διαγωνισμός. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι μέχρι τις 15 Απριλίου.

Η κίνηση χρίζει παρακολούθησης από την ελληνική πλευρά, καθώς η εταιρεία αυτή έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για την απόκτηση του 50% έντεκα «οικοπέδων» που καλύπτουν θαλάσσια έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον κόλπο της Αττάλειας, αλλά και νοτιότερα, δηλαδή σε περιοχή που συγχέεται με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο νέος διαγωνισμός έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Τουρκίας.
Στόχος αυτών των τουρκικών προσπαθειών είναι να δημιουργηθούν τετελεσμένα τόσο για τον ορισμό της ΑΟΖ όσο και για τα ενεργειακά αποθέματα που κρύβονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Η πολιτική αυτή της Τουρκίας είναι διακηρυγμένη σε θεωρητικό και διπλωματικό επίπεδο από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.
Στην πράξη, οι τουρκικοί ισχυρισμοί προϋποθέτουν ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει καμία θαλάσσια ζώνη, εκτός από τα δικά του χωρικά ύδατα.
Η μέχρι στιγμής αντίδραση σε ανάλογα περιστατικά της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αποστολή διαβημάτων στην Άγκυρα, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται δεν αρκεί για την αντιμετώπιση μιας οργανωμένης πολιτικής για τη διαμόρφωση νέων «γκρίζων ζωνών».

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Ο Ερντογάν «καρφώνει» τον Γιώργο για τους μουφτήδες


Η Λιβύη και το χρέος φέρνουν σε δεύτερη μοίρα το νέο γύρο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τα όσα συνέβησαν στις 12 Μαρτίου νοτίως του Καστελόριζου αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη της αδιέξοδης τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση με την Άγκυρα. Οι δηλώσεις Ερντογάν ήταν ακόμα χειρότερες, η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να κλείσει μέτωπα ή να μειώσει την ένταση (άρα κινδύνους έκρηξης) έχει λογική. Το πρόβλημα είναι ότι η διαχείριση αυτής της βασικής αρχής έχει πολλές παραμέτρους.

Μέσα σε λίγες μέρες ο Ρ.Τ. Ερντογάν εξέθεσε την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό προσωπικά και τη χώρα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία τις πρώτες μέρες του Μαρτίου «καρφώνει» τον Γ. Παπανδρέου ότι του υποσχέθηκε «προεκλογικά» (περιφερειακές εκλογές) ότι θα αναγνωρίσει το δικαίωμα να εκλέγονται μουφτήδες στη Θράκη. Αυτό που δεν είπε, αλλά υπονόησε ο Ερντογάν, είναι το αντάλλαγμα.
Που ήταν να δοθεί γραμμή στο σκληρό πυρήνα της μειονότητας να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Έτσι εξηγείται και η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Έτσι εξηγείται η προεκλογική συνάντηση του Σ. Ξυνίδη με τον ψευτομουφτή Ξάνθης που ήταν μια έμμεση αναγνώριση του ρόλου του.
Λίγα 24ωρα αργότερα (8.3) ο Νταβούτογλου βρέθηκε στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου και με τον Δ. Δρούτσα.
Έθεσε θέμα Καστελόριζου, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν «γιοκ». Το Καστελόριζο έχει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και βεβαίως δεν είναι αποδεκτό κάποιο παζάρι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Ο Νταβούτογλου πήγε στη Θράκη, έκανε σκληρές δηλώσεις για Αιγαίο και μειονότητα και ζήτησε παράδοση άνευ όρων στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Η συνέχεια όμως στις 12 Μαρτίου δεν περιείχε μόνο σκληρές δηλώσεις. Τουρκική φρεγάτα εκδίωξε από ελληνική περιοχή ιταλικό ερευνητικό σκάφος. Η ελληνική απάντηση ήταν τα συνήθη διαβήματα.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου (12.3) ιταλικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιούσε, για λογαριασμό του Ισραήλ και με ελληνική άδεια, έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με στόχο την πόντιση καλωδίου.
Η έρευνα αποσκοπούσε στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων σχετικά με τη μορφολογική σύσταση του βυθού και εντασσόταν στο πλαίσιο των μελετών για την πιθανή οδό διέλευσης αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο και από την Κύπρο στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των γεγονότων, στις 19.50 το βράδυ του Σαββάτου, τουρκική φρεγάτα, αφού πρώτα παρενόχλησε το ιταλικό σκάφος, απαίτησε στη συνέχεια την απομάκρυνσή του γιατί βρισκόταν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Από το ερευνητικό σκάφος ζητήθηκαν τα όρια της ΑΟΖ και η τουρκική φρεγάτα έδωσε στους Ιταλούς τις συντεταγμένες που συμπεριελάμβαναν και το σημείο που βρισκόταν το σκάφος.
Αμέσως μετά η τουρκική φρεγάτα ανάγκασε το ιταλικό σκάφος να απομακρυνθεί και, όταν αυτό έφθασε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, απομακρύνθηκε.
Αντίστοιχο περιστατικό είχε καταγραφεί πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν νορβηγικό σκάφος διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό της Ελλάδας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία, πάλι με παρέμβαση φρεγάτας, απαίτησε τη διακοπή των ερευνών, ζήτησε μάλιστα χάρτη με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως και έγινε.
Τα γεγονότα είναι ανησυχητικά και αφήνουν εκτεθειμένη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

paraskevi13.com

Read more...

Ο γραφικός κ.Μπαγίς ξαναχτυπά!


Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγεμέν Μπαγίς μας έχει συνηθίσει σε προκλητικές δηλώσεις τις οποίες “εξαπολύει” με τέτοια συχνότητα που τον έχουν καταστήσει πλέον “γραφικό”. Ο πελώριος Μπαγίς, βρέθηκε στα Σκόπια, “χάϊδεψε” αυτιά “Μακεδόνων” και εξέφρασε τον μόνιμο πλέον καημό του για τη Κύπρο. Γράφει η ΧΟΥΡΙΕΤ:

Ο υπουργός επικρατείας και αρχιδιαπραγματευτής Εγεμέν Μπαγίς κατά την επίσκεψη του στην ¨Μακεδονία¨-χώρα με την οποία έχουν θυμώσει οι Έλληνες, είπε λόγια που πάλι θα τους ερεθίσουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ¨Μακεδονία¨ είναι το θέμα του ονόματος ¨Μακεδονία¨.
Η Ελλάδα εναντιώνεται στο όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας καθώς έχει μέσα στα σύνορα της περιοχή με το όνομα Μακεδονία με την δική της ιστορία και πολιτιστική κληρονομιάç
Η Τουρκία αναγνωρίζει την Μακεδονία με αυτό το όνομα. Ο Μπαγίς κατά την επίσκεψη που έκανε στα Σκόπια, αναφερόμενος στο θέμα αυτό κατηγόρησε τους Έλληνες :


¨Μα θα άλλαζα το όνομα μου επειδή το ζητήσατε εσείς ; Ή θα αλλάζατε το όνομα σας επειδή το ζήτησα εγώ ; Αυτά τα εδάφη αποκαλούνται Μακεδονία.

Ο Μπαγίς υποσχέθηκε πως η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί για να εισέλθει η Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα λόγω του θέματος του ονόματος με την Μακεδονία, ασκεί βέτο στην υποψηφιότητα της χώρας αυτής σε αυτούς τους φορείς.

Ο Μπαγίς απευθυνόμενος στους Μακεδόνες σχετικά με αυτό το θέμα είπε : ¨Μη λυπάστε, και εμείς βιώνουμε το ίδιο θέμα¨ εννοώντας την Κύπρο.

Ο Μπαγίς είπε πως « Η επίλυση του Κυπριακού δεν υπήρξε ως όρος για την είσοδο των Ελληνοκυπρίων στην Ε.Ε., αλλά τίθεται ως όρος για τη υποψηφιότητα της Τουρκίας.
Η διεθνής κοινότητα όταν θέλει να βρει δικαιολογίες, το κάνει πολύ πετυχημένα¨


tourkikanea.gr/2011/03/26/bagis-2/#more-4699

Read more...

Βιασμοί στρατιωτών από ανωτέρους τους στη Τουρκία.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Το στρατοδικείο σητν Τουρκία ερευνά δύο υποθέσεις βιασμών τούρκων στρατιωτιών απο τους ανώτερους τους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η πρώτη περίπτωση αφορά το φυλάκιο στην πόλη Μπόλου της Δυτικής Τουρκίας. Στις 15 Ιανουαρίου του 2011 ο λοχαγός C.A. πήγε τον φαντάρο M.Ç στην αποθήκη και άρχισε να τον βιάζει. Μετά απο καταγγελίες έφτασαν στην περιοχή άνδρες της στρατοχωροφυλακής και συνέλαβαν τον λοχαγό. Ο οποίος φυλακίστηκε και βρίσκεται ήδη στην Άγκυρα.

Η δεύτερη περίπτωση βιασμού είναι στην πόλη Μπιλέτζικ της Δυτικής Τουρκίας. Στο κέντρο εκπαίδευσης οπου βρίσκονταν περίπου 1500 άνδρες υπήρξε η περίπτωση βιασμού. Το περιστατικό συνέβη στις 11 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την καταγγελία του φαντάρου, τη νύχτα περίπου στις 2 τον βίασαν 3 άνδρες μέσα στο στρατόιπεδο.

Το στρατοδεικείο θεωρεί υπεύθυνο τον αξιωματικό του στρατοπέδου που πιθανότατα γνώριζε ή ακομα οτι σχεδίασε το περιστατικό. Και στις δυο περιπτώσεις βιασμών συνεχίζονται οι ανακρίσεις και οι έρευνες.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Η Τουρκία δεν “βλέπει” πυρηνικά στο Ακούγιου


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ.

Παρά τα διαφορετικά σενάρια και συζητήσεις, η Τουρκία ακόμη δεν έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία σχετικά με την αγορά και εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας (απέναντι από την Κύπρο) που γεννά σοβαρές ανησυχίες καθώς βρίσκεται σε εξαιρετικάσεισμογενή περιοχή.

Η προχθεσινή παρέμβαση τόσο του Κύπριου ΥΠΕΞ, Μάρκου Κυπριανού όσο ικαι του Έλληνα ομολόγου του, Δημ. Δρούτσα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, μετά το Ιαπωνικό πυρηνικό ατύχημα, ενίσχυσαν τις παρατηρήσεις που είχαν προηγουμένως ακουστεί από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών στο αντίστοιχο Συμβούλιο Ενέργειας.

Ωστόσο η Τουρκία ακόμη βρίσκεται μακρυά από μια συμφωνία με η Μόσχα για την εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου νέας τεχνολογίας, όπως αναφέρεται.
Παρά τις διθυραμβικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, η Ρωσία δεν φαίνεται ακόμη διατεθειμένη να υπογράψει παρόμοια συμφωνία, με τους εξαιρετικά βολικούς για την Τουρκία, οικονομικούς όρους.
Ο λόγος πως πέρυσι στη διάρκεια των συζητήσεων ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν, η Μόσχα είχε ζητήσει και είχε λάβει διαβεβαιώσεις για μια σειρά τουρκικών κινήσεων και αποφάσεων, με τις οποίες θα δινόταν προτεραιότητα στον αγωγό South Stream.
Καμιά ενέργεια όμως δεν πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της Τουρκίας (αντιθέτως κινήθηκε για μια συμφωνία που αφορά τον, με αποτέλεσμα η Μόσχα τώρα νακαθυστερεί με τη σειρά της τις δικές της αποφάσεις.

dragoumanos.gr

Read more...

Προβλήματα οικονομικής αποτίμησης του προγράμματος των 6 τουρκικών Type 214 TN


Σοβαρά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει το πρόγραμμα ναυπήγησης των 6 υποβρυχίων Type 214 TN του τουρκικού Ναυτικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Bugün, το οποίο αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα TODAY’S ZAMAN στις 26 Μαρτίου. Με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας η σχεδιαζόμενη όπως αναφέρει συμφωνία για την εγχώρια ναυπήγηση των έξι υποβρυχίων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά το τελικό κόστος του προγράμματος, και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υποβρυχίου.

Καθώς τα φώτα της δημοσιότητας στην Τουρκία έχουν πέσει πάνω στα εξοπλιστικά προγράμματα με αφορμή την πρόσφατη κρίση που προκλήθηκε στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αναφορικά με την παράδοση στην Τουρκία των πηγαίων κωδικών του νέου αεροσκάφους F-35, η υπόθεση της ναυπήγησης των νέων υποβρυχίων αποκτά ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας της Τουρκίας είχε εκφράσεις τις αντιρρήσεις του στη συμφωνία λόγω του πολύ υψηλού επιτοκίου με το οποίο το τουρκικό κράτος θα δανειζόταν για να πληρώσει την αγορά των υποβρυχίων. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις το υπουργείο επείσθη να συμφωνήσει και το πρόγραμμα προχώρησε.

Όμως στρατιωτικός αναλυτής που μίλησε στην τούρκικη εφημερίδα επεσήμανε το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχουν και άλλα έξοδα τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η επιβάρυνση του πληθωρισμού, και το εργατικό κόστος για την ναυπήγηση των υποβρυχίων. Σύμφωνα με τον αναλυτή το επιπλέον κόστος φτάνει τα 1 δις ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό κόστος του προγράμματος στα 3,5 δις ευρώ.

Με βάση αυτή την εκτίμηση το κόστος του κάθε υποβρυχίου φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ όπως επισημαίνει ο αναλυτής μόνο η Τουρκία και η Κορέα παρήγγειλαν έξι υποβρύχια σε ένα ναυπηγικό πρόγραμμα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται και το βεβαρημένο παρελθόν της εταιρείας που σχεδίασε και ναυπηγεί τα υποβρύχια, της γερμανικής HDW η οποία κατηγορείται για δωροδοκία σε Ελλάδα Πορτογαλία Αργεντινή και Κολομβία προκειμένου να λάβει νέα συμβόλαια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Μπαίνουν και οι Κούρδοι της Τουρκίας στον χορό των επαναστάσεων;


Μπορεί η Άγκυρα να τα λέει καλά στη θεωρία και να μεσολαβεί σε όλα τα μέτωπα, δε σημαίνει όμως αυτό ότι έχει τα του οίκου της σε τάξη… Το Κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία της Τουρκίας και το έτερο κόμμα Κογκρέσο Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), ζήτησαν από τους Κούρδους να προβούν στις 25 Μαρτίου σε πράξεις «πολιτικής ανυπακοής»! Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ανέφεραν ότι προσπάθειά τους θα είναι η αποφυγή συγκρούσεων και θανάτων, ωστόσο, δεν τους μένει άλλη επιλογή από την «πολιτική ανυπακοή» για την προάσπισης των δικαιωμάτων τους.

Ζήτησαν από την κυβέρνηση να μη στείλει τις – γνωστές για το δημοκρατικό τους φρόνημα είναι το δικό μας σχόλιο – δυνάμεις ασφαλείας, αλλά να στείλει αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών για να καταγράψει τα προβλήματα των Κούρδων της Τουρκίας και να τους συναντήσει. Η πρώτη πράξη «πολιτικής ανυπακοής» αναμένεται να είναι καθιστική διαμαρτυρία στο Ντιγιάρμπακιρ, για να κλιμακωθούν στη συνέχεια, ενώ θα συνεχιστούν μέχρι να παραχθούν αποτελέσματα…


http://www.defencepoint.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP