Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ με ακύρωση της προμήθειας των F-35


Τα δόντια της τρίζει η Άγκυρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες διαμηνύοντας ότι σταματάει τη διαδικασία προμήθειας των μαχητικών F-35 Lightnng II της Lockheed Martin, παρότι είναι εταίρος στο πρόγραμμα. Η Άγκυρα έχει δεσμευτεί για την προμήθεια 100 μαχητικών του τύπου έναντι 16 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τη σκλήρυνση της στάσης της την επέλεξε σε μια προσπάθεια να πιέσει τις ΗΠΑ στο ζήτημα της πρόσβασης στα τεχνολογικά μυστικά του αεροσκάφους.

Πέραν του ζητήματος της «βαφής στελθ», του υλικού δηλαδή που χρησιμοποιείται στο αεροσκάφος ώστε αυτό να δίνει όσο το δυνατόν μικρότερη «υπογραφή» στα ραντάρ, οι Τούρκοι ζήτησαν και πρόσβαση στους πηγαίου κώδικες (source codes) συστημάτων που ενσωματώνονται, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν και να τα επαναπρογραμματίζουν.

Οι Τούρκοι, μετά από συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου (SSİK) που υλοποιεί τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, παρουσία του πρωθυπουργού Ερντογάν και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Κοτσανέρ, στην έδρα του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM).

Ουσιαστικά, οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται το γεγονός των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα του F-35 και απειλούν με αποχώρηση, πράγμα μάλλον δύσκολο. Ανακοινώνουν ότι θα επανεξετάσουν την υπόθεση στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου και πως η απόφασή τους θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι όλο και κάτι θα λάβουν οι Τούρκοι από τους Αμερικανούς ως αντάλλαγμα για να μην εγκαταλείψουν το πρόγραμμα, μια απόφαση που θα είχε σοβαρότατες συνέπειες και για τις δύο πλευρές…

http://www.defencepoint.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP