Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Πόσο στοιχίζουν τα στρατηγικά σας συμφέροντα


Άρθρο του Σενέρ Λεβέντ στην Αφρίκα

ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ η Τουρκία και επιβάλλεται στη ΤΔΒΚ; Στη δήθεν οικονομική βοήθεια που της προσφέρει.Και πού βασίζεται και θέλει να διοικεί την ΤΔΒΚ με τις εντολές της; Και πάλι στην οικονομική βοήθεια που της προσφέρει.Ισχυρίζεται ότι από τη στιγμή που πληρώνει, δικαιούται να κάνει ό,τι θέλει. Ισχυρίζεται ακόμη ότι έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει πού δαπανώνται τα εμβάσματά της.

Αναφέρεται στη βοήθειά της κάθε φορά που οι Τ/κ σηκώνουν κεφάλι και λένε «Η χώρα αυτή μας ανήκει, εμείς θα τη διοικούμε». Μάλιστα δε, όταν παραθυμώσει, δεν διστάζει να προσβάλει και να μας πει ότι μας ταϊζει.Με άλλα λόγια μας κάνει να μετανιώσουμε για τα ψίχουλα που μας προσφέρει Έχει, όμως, δικαίωμα η Τουρκία να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο προς τους Τ/κ; Σίγουρα όχι.

Είναι ένα αδίστακτο ψέμα το να λέει ότι είμαστε τρόφιμοί της. Αυτό αποδεικνύεται από τις καταστάσεις των όσων δίνει και των όσων παίρνει από την ΤΔΒΚ Ο Υπουργός Τσιτσέκ επανέλαβε τελευταία τα όσα προσφέρει η Τουρκία στους Τ/κ ενώ, όπως πάντα, προσπάθησε να αποσιωπήσει τα όσα παίρνει η Τουρκία από αυτούς. Το περίεργο είναι ότι ούτε ένας δημοσιογράφος δεν του ζήτησε να το σχολιάσει. Όπως είπε ο Τσιτσέκ, πριν την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης, η Τουρκία πρόσφερε 200 εκατ. δολάρια και επί διακυβέρνησης Ερντογάν το κονδύλι έφθασε τα 600 εκατ. δολάρια.

Την εποχή που ο φανατικός υποστηρικτής της Μητέρας Πατρίδας Ραούφ Ντενκτάς καθαιρέθηκε από τον προεδρικό θώκο από τον Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία εισπράττει στο πολλαπλάσιο από αυτά που προσφέρει στους Τ/κ.

Τα ίδια είχε δηλώσει και ο πρώην Υπουργός για κυπριακές υποθέσεις Σουκρού Σινά Γκιουρέλ σε Τούρκους επιχειρηματίες. Τους είχε πει: «Μην έχετε παράπονα επειδή μας επιστρέφεται, τουλάχιστον στο διπλάσιο, η βοήθεια που τους εμβάζουμε».

Η τελευταία ανακοίνωση του Συμβουλίου Εισαγωγέων Τουρκίας αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2010 η ΤΔΒΚ εισήγαγε προϊόντα αξίας 801 εκατ. δολάρια από 60 διαφορετικούς νομούς της Τουρκίας. Το κονδύλι αυτό θα έφθασε το ένα δισεκατομμύριο μέχρι τέλους του έτους . Με άλλα λόγια, το διπλάσιο κονδύλι από τη «βοήθεια» που ισχυρίζεται ο Τσιτσέκ.

Αυτά είναι η μια πλευρά του νομίσματος.Υπολογίζεται ότι η Τουρκία έχει στείλει στο νησί κάπου 700.000 πολίτες της. Αν τα 600.000 εκατ. τα διαιρέσουμε διά του πληθυσμού αυτού, αντιστοιχούν σε 2,5 δολάρια την ημέρα. Τα 600 εκατ. δολάρια που εμβάζει η Τουρκία δεν αρκούν ούτε για αντιμετώπιση των αναγκών στους τομείς της υγείας και εκπαίδευσης. Τι όμως να πούμε για τα στρατηγικά της συμφέροντα στο νησί; Το δήλωσε και η ίδια: «Βρίσκομαι εκεί για στρατηγικά συμφέροντα». Τα 600 εκατ. δολάρια είναι πολύ λίγα έστω και για μόνο τα «στρατηγικά συμφέροντα.»

Κύριοι, ακούστε με καλά. Δεν έχει ούτε στο ελάχιστο δικαίωμα η Τουρκία να μας επιβάλει τις εντολές της προβάλλοντας το ψέμα «Σας βοηθώ». Έχουμε να παίρνουμε από αυτή και όχι να δίνουμε. Όχι μόνο 600 εκατ. δολάρια αλλά και δύο δισ. δολάρια να μας δίνατε, και πάλι θα ήταν λίγα έναντι αυτών που σας προσφέρουμε.


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 27/03/2011

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP