Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΜΕ:ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ XINJIANG


Σε αναδημοσίευση στη στήλη γνώμης της ε/φ China Daily άρθρου, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου στην τουρκική ε/φ Today’s Zaman, επισημαίνεται ότι «η συναισθηματικά φορτισμένη ρητορική» του Τούρκου π/θ Erdogan ουσιαστικά ακυρώνει τη δυνατότητα της Τουρκίας να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην κινεζική Κυβέρνηση και στη μειονότητα των Ουιγούρων, και κατ’ αυτόν τον τρόπο να προστατεύσει τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, η αντίδραση αυτή, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ένταση τις σινοτουρκικές σχέσεις κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Gul, που παρουσίασε την παρουσία της εθνότητας των Ουιγούρων στην Κίνα ως μέσο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Εκτενή δημοσιεύματα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua αναφέρονται στη διαρκή αύξηση της διεθνούς υποστήριξης προς τους χειρισμούς της κινεζικής Κυβέρνησης, τόσο από ακαδημαϊκούς όσο και από αξιωματούχους άλλων κρατών. Κοινό παρονομαστή όλων των δηλώσεων αποτελεί η εκτίμηση για την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κίνας, ως παράγοντα ιδιαίτερης σημασίας για τη διεθνή σταθερότητα και ανάπτυξη.

Μία διαφορετική πτυχή των αντιδράσεων της διεθνούς κοινής γνώμης αναδεικνύει δημοσίευμα στην ε/φ South China Morning Post, το οποίο αναφέρεται στην πορεία υποστήριξης των Ουιγούρων της Xinjiang από τους ομοεθνείς τους στο Καζακστάν, όπου διαμένει η μεγαλύτερη κοινότητα Ουιγούρων εκτός Κίνας. Ανάλογες εκδηλώσεις υποστήριξης σημειώθηκαν και στο Παρίσι, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των αποσχιστικών τάσεων και του εξτρεμισμού εντάσσεται η κοινή στρατιωτική άσκηση Κίνας - Ρωσίας, με τον κωδικό "Mission 2009", αναφέρεται σε δημοσίευμα της ε/φ China Daily, στο οποίο παρατίθενται δηλώσεις του Υποστράτηγου Wang Haiyun. Αναφερόμενος στη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων, ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε ότι η συνεργασία αυτή δεν συνεπάγεται κάποιο είδος συμμαχίας, καθώς και οι δύο χώρες, ως μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, δεσμεύονται από την αρχή των «3 όχι»: όχι σε συμμαχία, όχι σε αντιπαράθεση, όχι σε επίθεση σε τρίτο κράτος.

Read more...

Νότα στην Ελλάδα για βασανιστήρια......


Η διπλωματική συντάκτης της Sabah, Ντουιγκού Γκιουβέντς, στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας και με τον τίτλο «Νότα στην Ελλάδα για βασανιστήρια», γράφει ότι το Τ/ΥΠΕΞ επιλήφθηκε της υπόθεσης σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι δύο Τούρκοι νέοι, που ανοίχτηκαν στη θάλασσα με πνευστή λέμβο την περασμένη Παρασκευή, υπέστησαν βασανιστήρια σε πλοίο του ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Το Υπουργείο ήρθε χθες σε επαφή με το Αρχηγείο των Ναυτικών Δυνάμεων και το Αρχηγείο της Ακτοφυλακής και πήρε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του 26χρονου Ονούρ Τσετίν και του 25χρονου Μπουράκ Μπουλμπούλ. Το Τ/ΥΠΕΞ θα εξετάσει αυτή την περίπτωση, «που αντιβαίνει με το πνεύμα του ναυτικού δικαίου», και θα ζητήσει πληροφορίες από την Αθήνα.

Αρμόδιος του Τ/ΥΠΕΞ, που είπε ότι η Τουρκία θα προβεί σε ενέργειες προς την Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση, τόνισε ότι «βάσει των αρχών του ναυτικού δικαίου παρέχεται βοήθεια σε ανθρώπους, που χάνουν το δρόμο τους. Το να κατάσχονται τα κινητά τους, τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους αντικείμενα και οι ίδιοι να αφήνονται αβοήθητοι είναι πειρατεία». Ο αρμόδιος του Τ/ΥΠΕΞ με τα λόγια αυτά έδειξε την αντίδρασή του. Η Άγκυρα καθιστά υπεύθυνη την Αθήνα για την ένταση, που κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο. Υποστηρίζεται πως η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μπακογιάννη, για να παίξει στην ηγεσία στην εσωτερική πολιτική, μεταφέρει το θέμα του Αιγαίου στην ημερήσια διάταξη.

Στο θέμα των ισχυρισμών των δύο νεαρών Τούρκων αναφέρεται και η αγγλόγλωσση Today’s Zaman σε μονόστηλο δημοσίευμα των εσωτερικών της σελίδων με τον τίτλο «Turkish men severely beaten by Greek coast guard».

Read more...

Yπόθεση Εργκενεκόν


Σύμφωνα με τον Τύπο, αρχίζει σήμερα στο Κακουργιοδικείο της Κων/πολης [στις φυλακές της Σηλυβρίας] η δεύτερη δίκη για την υπόθεση Εργκενεκόν, βάσει του δεύτερου εκ 1.909 σελίδων κατηγορητηρίου που συνέταξαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς και περιλαμβάνει κατηγορίες κατά 56 υπόπτων, μεταξύ των οποίων και οι ε.α. στρατηγοί Χουρσίτ Τολόν και Μεχμέτ Σενέρ Ερουϊγούρ, οι οποίοι κατηγορούνται αντιμετωπίζοντας αυστηρότατες ποινές, μαζί με άλλους 10, ως οι εγκέφαλοι του παράνομου παρακρατικού δικτύου, που αποσκοπούσαν στη βίαιη ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς και για ανάμειξή τους στην ένοπλη επίθεση εναντίον μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη βομβιστική ενέργεια κατά της εφημερίδας Cumhuriyet.


Υπενθυμίζεται ότι οι 16 από τους 56 υπόδικους βρίσκονται ήδη στη φυλακή, ότι αυστηρή ποινή έχει ζητηθεί και για τον Σινάν Αϊγκιούν, πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άγκυρας και κατηγορούμενο για συμμετοχή στο παράνομο δίκτυο, και ότι μεταξύ των υποδίκων περιλαμβάνονται και δύο γνωστοί δημοσιογράφοι, ο Μουσταφά Μπαλμπάι, επικεφαλής της Cumhuriyet στην Άγκυρα, και ο Τουντζάι Οζκάν.

Το κατηγορητήριο αποτελείται από 5 κεφάλαια, εκ των οποίων το πρώτο συνοψίζει τις κατηγορίες που περιλάμβανε το αρχικό κατηγορητήριο, το δεύτερο δίνει πληροφορίες για την Εργκενεκόν, το τρίτο και το τέταρτο απαριθμούν τις δραστηριότητες και τα αδικήματα της οργάνωσης και το πέμπτο αναφέρεται στις ατομικές πράξεις των κατηγορουμένων.

Κατά πρώτον, αναμένεται το δικαστήριο να αποφασίσει αν χωρεί συγχώνευση του εν λόγω κατηγορητηρίου με το αρχικό κατηγορητήριο, βάσει του οποίου ήδη δικάζονται άλλα 86 άτομα για συμμετοχή τους στο παρακρατικό δίκτυο, σχεδίαση δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων και πρόκλησης χάους στη χώρα προς ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης.

****
Μικρή προβολή από τον Τύπο του Σαββατοκύριακου δόθηκε σε διαδήλωση 5.000 περίπου ατόμων, σύμφωνα με την Αστυνομία, που οργανώθηκε το Σάββατο στο κέντρο της Κων/πολης υπέρ της συνέχισης της δίκης Εργκενεκόν και κατά του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων [HSYK], το οποίο προειδοποιήθηκε να μην αλλάξει τους εισαγγελείς που παρακολουθούν την υπόθεση υπό το πρόσχημα των ετήσιων διορισμών δικαστικών.

****
Σύμφωνα με τον Τύπο των τριών τελευταίων ημερών, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια στη διερεύνηση των κατηγοριών κατά του αντιπροέδρου του, Οσμάν Πακσούτ, για τον οποίο υπήρχαν ισχυρισμοί ότι διέρρεε σε ύποπτους της υπόθεσης Εργκενεκόν πληροφορίες για σημαντικές αποφάσεις του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο εισηγητή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι ισχυρισμοί κατά του Πακσούτ, που βασίζονται σε παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, κρίνονται αθεμελίωτοι. Το Δικαστήριο αποδέχθηκε σχεδόν ομόφωνα την άποψη του εισηγητή, με την οποία διαφώνησε το μέλος Σερρούχ Καλελί, που είχε κατηγορηθεί από τη σύζυγο του Πακσούτ για δωροδοκία προκειμένου να ψηφίσει κατά της απαγόρευσης λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Read more...

Η αμερικανική Chevron θα αναζητήσει πετρέλαιο στη Ν. Κύπρο


Η Hurriyet [19/7] δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες ανταπόκριση του Ομέρ Μπιλγκέ από τα κατεχόμενα με τον τίτλο «Η αμερικανική Chevron θα αναζητήσει πετρέλαιο στη Ν. Κύπρο».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι η "ε/κ διοίκηση", μετά τη σκληρή αντίδραση της Τουρκίας στις ενέργειές της για εξεύρεση πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, έβαλε στο κύκλωμα αμερικανική εταιρεία πετρελαίων για ανταπόδοση.

Οι Ε/κ ισχυρίστηκαν ότι η Chevron ενδιαφέρεται και ότι αγόρασε τους σεισμογραφικούς χάρτες για την περιοχή, για την οποία είχε αντιδράσει η Τουρκία.

Στη συνέχεια της ανταπόκρισης γίνεται αναφορά σε σχετικό δημοσίευμα της ε/κ εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ.

Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου δημοσιεύματος γίνεται αναφορά και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας, που δημοσιεύθηκε, την περασμένη Πέμπτη, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τον τίτλο «Η TPAO θα αναζητήσει πετρέλαιο στη Μεσόγειο».

Η Turkiye στο σημερινό της [20/7] φύλλο αναφέρεται ειδησεογραφικά στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ με τον τίτλο «Η ε/κ εφημερίδα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα ψάξουν για πετρέλαιο στην Κύπρο».


Read more...

Ερντογάν: Επίθεση στον Μπαϋκαλ.....


Όπως αναφέρεται τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στο γραπτό Τύπο, ο Π/Θ Ερντογάν σε ομιλία του στο νομαρχιακό συνέδριο του κόμματός του στην Άγκυρα επέκρινε και πάλι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τελευταίες δηλώσεις του, ότι η χώρα βρίσκεται υπό την κηδεμονία του [του Ερντογάν], και τόνισε ότι ο ίδιος είχε πει κάποτε πότε θα αφήσει την πολιτική, ενώ απευθυνόμενος προς τον Μπαϋκάλ και στο κόμμα του, προβαίνοντας σε έκκληση, είπε:

«Εσείς ακόμη δεν χορτάσατε; Δεν υπάρχουν άλλοι εκτός από εσάς στο κόμμα σας για να γίνουν βουλευτές; Εμείς δεν ασκούμε πίεση στους θεσμούς και αντιτιθέμεθα σε κάθε είδους παρέμβαση. Δεν υπάρχει κηδεμονία του Ερντογάν. Αξιότιμε κ. Μπαϋκάλ, πες και εσύ πότε θα φύγεις.

Αξιότιμοι Μπαϋκάλ και Μπαχτσελί, δεν χορτάσατε ακόμη; Δεν υπάρχουν άλλοι να γίνουν βουλευτές; Εγώ είμαι 55 ετών και είπα ότι θα αφήσω την πολιτική.

Είχα πει και παλαιότερα ότι θα θέσω υποψηφιότητα και στις εκλογές του 2011 για τελευταία φορά και ότι θα αφήσω στη συνέχεια τη θέση μου στους νέους. Έλα κ. Μπαϋκάλ και πες το και εσύ. Εσύ έφτασες τα 70 και ακόμη δεν το λες.

Οι βουλευτές σου είναι στη Βουλή για να ακυρώνουν τους νόμους της ίδιας της Βουλής. Την πρόταση νόμου, που έγινε όσον αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη στρατιωτική στην πολιτική δικαιοσύνη, την ψήφισαν όλοι. Γιατί στέλνεις στη Βουλή αυτούς που κοιμούνται; Γιατί δεν στέλνεις τους ξύπνιους και μετά δημιουργείς θέμα και αμέσως προσφεύγεις στο Συνταγματικό; Ήδη την περίοδο αυτή προσφύγατε 33 φορές στο Συνταγματικό. Είναι ντροπή. Όταν δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους στη Βουλή, πάνε αμέσως στην πόρτα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ασφαλώς, φαίνεται ότι έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό, διότι συνέχεια είναι εκεί. Στην Τουρκία δεν υπάρχει κηδεμονία του AKP, αλλά στο CHP είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει η καταδυνάστευση του Μπαϋκάλ».

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι γνωστές οι αρμοδιότητες των τριών εξουσιών του κράτους. Δεν πρέπει τόνισε να χώνει τη μύτη του κανείς στα καθήκοντα του άλλου. Πρέπει ο καθένας να ξέρει ποια είναι η θέση του.

Read more...

Κινδυνεύει το μέλλον της ΤΔΒΚ??????


Ο διπλωματικός συντάκτης της Cumhuriyet, Μπαχαντίρ Σελίμ Ντιλέκ, σε άρθρο του στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας και, στη συνέχεια, στις εσωτερικές γράφει ότι το ερώτημα που εγέρθηκε πριν την 35η επέτειο της "ειρηνευτικής επιχείρησης", εάν δηλ. θα εορτάσουμε για τελευταία φορά την 20η Ιουλίου στην "ΤΔΒΚ", έθεσε τη σφραγίδα του στην ημερήσια διάταξη.

Στην περίοδο που ξεκίνησε το 2002 με το κυβερνών κόμμα AKP, η Τουρκία έχασε σε σημαντικό βαθμό έδαφος με τις υποχωρήσεις που έγιναν στην πολιτική της για το Κυπριακό. Η φάση, στην οποία φτάσαμε με τις ουσιαστικές συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, δείχνει ότι γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστούν σε καθεστώς μειονότητας οι Τ/κ.

Ο Μ. Α. Ταλάτ, έχοντας και την υποστήριξη του AKP, κατά τις συνομιλίες με το Χριστόφια δεν είναι γνωστό τι παραχωρήσεις κάνει. Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν [ο Ταλάτ με την Άγκυρα] στο Προεδρικό Μέγαρο της Τσάνκαγια για συμφωνία λύσης μέχρι το τέλος του 2009, δείχνει ότι η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως και για νέες υποχωρήσεις.

Ο συσχετισμός, που γίνεται από την κυβέρνηση AKP μεταξύ επίλυσης του Κυπριακού και της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., θέτει σε κίνδυνο όλα τα κέρδη που εξασφαλίστηκαν από πολιτικής και στρατηγικής άποψης μετά το 1974.

Η φόρμουλα, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλ. «μαζί με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. λύση και στο Κυπριακό», μετατράπηκε επί διακυβέρνησης AKP σε προσέγγιση «πρώτα λύση στο Κυπριακό και μετά ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Μετά την έναρξη εφαρμογής αυτής της προσέγγισης, η Άγκυρα άρχισε να υποχωρεί στην πολιτική Κύπρου που ασκεί.

Στα θέματα που συζητήθηκαν, δεν επιτεύχθηκε πλήρης συμφωνία. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Ιουλίου στην Αμμόχωστο και στους συνδέσμους των Τ/κ στο εξωτερικό αναφέρθηκαν ορισμένες ανησυχίες. Ζητήθηκε, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, να καθοριστούν εκ των προτέρων εναλλακτικοί χάρτες πορείας και να υπάρχει ετοιμότητα για τη στάση, που θα τηρηθεί ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Όμως, λόγω των εξελίξεων μετά το τελευταίο δημοψήφισμα του 2004, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψει «όχι» από ένα νέο πιθανό δημοψήφισμα. Για το λόγο αυτό, ο Ταλάτ και το AKP επιθυμούν η οριστική απόφαση να ληφθεί ή από τη "Βουλή" ή από την "κυβέρνηση", χωρίς να ερωτηθεί ο "λαός". Όμως, το γεγονός ότι με τις τελευταίες "εκλογές" ήρθε στην "εξουσία" το Κόμμα Εθνικής Ενότητας δημιούργησε πρόβλημα τόσο για τον Ταλάτ όσο και για το AKP.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ


Συνεδριάζει και πάλι σήμερα, όπως μεταδίδεται από τα τηλεοπτικά δίκτυα, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων [HSYK] για τους διορισμούς και τις μεταθέσεις εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών.

Στη συνεδρίαση, που είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα για τον ίδιο σκοπό, δεν είχε λάβει μέρος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, είχαν κυκλοφορήσει έντονες φήμες ότι κατά την εν λόγω συνεδρίαση ενδέχεται να αλλάξουν οι εισαγγελείς και οι δικαστές που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση και εκδίκαση της υπόθεσης Εργκενεκόν.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων τερμάτισε την περασμένη εβδομάδα τη συνεδρίασή του χωρίς να εκδώσει καμία απόφαση σχετικά με τους νέους διορισμούς και τις μεταθέσεις, αναφέροντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την προσεχή εβδομάδα, δηλαδή από σήμερα Δευτέρα.

Όπως μεταδίδεται, στη σημερινή συνεδρίαση του HSYK παρέστη ο Υπουργός Δικαιοσύνης επί 2 ώρες και, στη συνέχεια, αποχώρησε. Μέχρι στιγμής, δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση όσον αφορά τα αποτελέσματα, ούτε είναι γνωστό κατά πόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα επανέλθει στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση.

Ο Τύπος γράφει ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ θα δεχτεί σήμερα τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χασάν Γκερτσέκερ. Η συνάντηση θα γίνει, μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου, σήμερα στις 17:00.

Στο μεταξύ, προσελκύει την προσοχή το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιείται, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις όσον αφορά το θερινό διάταγμα, που αναμένεται να εκδοθεί σχετικά με τους διορισμούς, τις μεταθέσεις και τις προαγωγές των ανώτατων εκπροσώπων της Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών, προκάλεσε δημόσιες συζητήσεις το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γκερτσέκερ, εκφράζοντας άποψη σχετικά με το νόμο, που επικυρώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανοίγει το δρόμο της πολιτικής δικαιοσύνης στην εκδίκαση αδικημάτων που διαπράττουν στρατιωτικοί, είχε πει ότι στην ουσία αντίκειται στο Σύνταγμα, προκαλώντας την αντίδραση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος δήλωσε ότι, εφόσον το θέμα βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη [το CHP άσκησε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τον εν λόγω νόμο], δεν είναι σωστό να γίνονται σχετικές δηλώσεις από προσωπικότητες και μάλιστα από υψηλόβαθμα στελέχη της Δικαιοσύνης.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP