Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Κινδυνεύει το μέλλον της ΤΔΒΚ??????


Ο διπλωματικός συντάκτης της Cumhuriyet, Μπαχαντίρ Σελίμ Ντιλέκ, σε άρθρο του στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας και, στη συνέχεια, στις εσωτερικές γράφει ότι το ερώτημα που εγέρθηκε πριν την 35η επέτειο της "ειρηνευτικής επιχείρησης", εάν δηλ. θα εορτάσουμε για τελευταία φορά την 20η Ιουλίου στην "ΤΔΒΚ", έθεσε τη σφραγίδα του στην ημερήσια διάταξη.

Στην περίοδο που ξεκίνησε το 2002 με το κυβερνών κόμμα AKP, η Τουρκία έχασε σε σημαντικό βαθμό έδαφος με τις υποχωρήσεις που έγιναν στην πολιτική της για το Κυπριακό. Η φάση, στην οποία φτάσαμε με τις ουσιαστικές συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, δείχνει ότι γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστούν σε καθεστώς μειονότητας οι Τ/κ.

Ο Μ. Α. Ταλάτ, έχοντας και την υποστήριξη του AKP, κατά τις συνομιλίες με το Χριστόφια δεν είναι γνωστό τι παραχωρήσεις κάνει. Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν [ο Ταλάτ με την Άγκυρα] στο Προεδρικό Μέγαρο της Τσάνκαγια για συμφωνία λύσης μέχρι το τέλος του 2009, δείχνει ότι η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως και για νέες υποχωρήσεις.

Ο συσχετισμός, που γίνεται από την κυβέρνηση AKP μεταξύ επίλυσης του Κυπριακού και της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., θέτει σε κίνδυνο όλα τα κέρδη που εξασφαλίστηκαν από πολιτικής και στρατηγικής άποψης μετά το 1974.

Η φόρμουλα, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλ. «μαζί με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. λύση και στο Κυπριακό», μετατράπηκε επί διακυβέρνησης AKP σε προσέγγιση «πρώτα λύση στο Κυπριακό και μετά ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Μετά την έναρξη εφαρμογής αυτής της προσέγγισης, η Άγκυρα άρχισε να υποχωρεί στην πολιτική Κύπρου που ασκεί.

Στα θέματα που συζητήθηκαν, δεν επιτεύχθηκε πλήρης συμφωνία. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Ιουλίου στην Αμμόχωστο και στους συνδέσμους των Τ/κ στο εξωτερικό αναφέρθηκαν ορισμένες ανησυχίες. Ζητήθηκε, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, να καθοριστούν εκ των προτέρων εναλλακτικοί χάρτες πορείας και να υπάρχει ετοιμότητα για τη στάση, που θα τηρηθεί ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Όμως, λόγω των εξελίξεων μετά το τελευταίο δημοψήφισμα του 2004, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψει «όχι» από ένα νέο πιθανό δημοψήφισμα. Για το λόγο αυτό, ο Ταλάτ και το AKP επιθυμούν η οριστική απόφαση να ληφθεί ή από τη "Βουλή" ή από την "κυβέρνηση", χωρίς να ερωτηθεί ο "λαός". Όμως, το γεγονός ότι με τις τελευταίες "εκλογές" ήρθε στην "εξουσία" το Κόμμα Εθνικής Ενότητας δημιούργησε πρόβλημα τόσο για τον Ταλάτ όσο και για το AKP.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP