Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΜΕ:ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ XINJIANG


Σε αναδημοσίευση στη στήλη γνώμης της ε/φ China Daily άρθρου, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου στην τουρκική ε/φ Today’s Zaman, επισημαίνεται ότι «η συναισθηματικά φορτισμένη ρητορική» του Τούρκου π/θ Erdogan ουσιαστικά ακυρώνει τη δυνατότητα της Τουρκίας να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην κινεζική Κυβέρνηση και στη μειονότητα των Ουιγούρων, και κατ’ αυτόν τον τρόπο να προστατεύσει τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, η αντίδραση αυτή, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ένταση τις σινοτουρκικές σχέσεις κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Gul, που παρουσίασε την παρουσία της εθνότητας των Ουιγούρων στην Κίνα ως μέσο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Εκτενή δημοσιεύματα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua αναφέρονται στη διαρκή αύξηση της διεθνούς υποστήριξης προς τους χειρισμούς της κινεζικής Κυβέρνησης, τόσο από ακαδημαϊκούς όσο και από αξιωματούχους άλλων κρατών. Κοινό παρονομαστή όλων των δηλώσεων αποτελεί η εκτίμηση για την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κίνας, ως παράγοντα ιδιαίτερης σημασίας για τη διεθνή σταθερότητα και ανάπτυξη.

Μία διαφορετική πτυχή των αντιδράσεων της διεθνούς κοινής γνώμης αναδεικνύει δημοσίευμα στην ε/φ South China Morning Post, το οποίο αναφέρεται στην πορεία υποστήριξης των Ουιγούρων της Xinjiang από τους ομοεθνείς τους στο Καζακστάν, όπου διαμένει η μεγαλύτερη κοινότητα Ουιγούρων εκτός Κίνας. Ανάλογες εκδηλώσεις υποστήριξης σημειώθηκαν και στο Παρίσι, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των αποσχιστικών τάσεων και του εξτρεμισμού εντάσσεται η κοινή στρατιωτική άσκηση Κίνας - Ρωσίας, με τον κωδικό "Mission 2009", αναφέρεται σε δημοσίευμα της ε/φ China Daily, στο οποίο παρατίθενται δηλώσεις του Υποστράτηγου Wang Haiyun. Αναφερόμενος στη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων, ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε ότι η συνεργασία αυτή δεν συνεπάγεται κάποιο είδος συμμαχίας, καθώς και οι δύο χώρες, ως μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, δεσμεύονται από την αρχή των «3 όχι»: όχι σε συμμαχία, όχι σε αντιπαράθεση, όχι σε επίθεση σε τρίτο κράτος.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP