Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Yπόθεση Εργκενεκόν


Σύμφωνα με τον Τύπο, αρχίζει σήμερα στο Κακουργιοδικείο της Κων/πολης [στις φυλακές της Σηλυβρίας] η δεύτερη δίκη για την υπόθεση Εργκενεκόν, βάσει του δεύτερου εκ 1.909 σελίδων κατηγορητηρίου που συνέταξαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς και περιλαμβάνει κατηγορίες κατά 56 υπόπτων, μεταξύ των οποίων και οι ε.α. στρατηγοί Χουρσίτ Τολόν και Μεχμέτ Σενέρ Ερουϊγούρ, οι οποίοι κατηγορούνται αντιμετωπίζοντας αυστηρότατες ποινές, μαζί με άλλους 10, ως οι εγκέφαλοι του παράνομου παρακρατικού δικτύου, που αποσκοπούσαν στη βίαιη ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς και για ανάμειξή τους στην ένοπλη επίθεση εναντίον μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη βομβιστική ενέργεια κατά της εφημερίδας Cumhuriyet.


Υπενθυμίζεται ότι οι 16 από τους 56 υπόδικους βρίσκονται ήδη στη φυλακή, ότι αυστηρή ποινή έχει ζητηθεί και για τον Σινάν Αϊγκιούν, πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άγκυρας και κατηγορούμενο για συμμετοχή στο παράνομο δίκτυο, και ότι μεταξύ των υποδίκων περιλαμβάνονται και δύο γνωστοί δημοσιογράφοι, ο Μουσταφά Μπαλμπάι, επικεφαλής της Cumhuriyet στην Άγκυρα, και ο Τουντζάι Οζκάν.

Το κατηγορητήριο αποτελείται από 5 κεφάλαια, εκ των οποίων το πρώτο συνοψίζει τις κατηγορίες που περιλάμβανε το αρχικό κατηγορητήριο, το δεύτερο δίνει πληροφορίες για την Εργκενεκόν, το τρίτο και το τέταρτο απαριθμούν τις δραστηριότητες και τα αδικήματα της οργάνωσης και το πέμπτο αναφέρεται στις ατομικές πράξεις των κατηγορουμένων.

Κατά πρώτον, αναμένεται το δικαστήριο να αποφασίσει αν χωρεί συγχώνευση του εν λόγω κατηγορητηρίου με το αρχικό κατηγορητήριο, βάσει του οποίου ήδη δικάζονται άλλα 86 άτομα για συμμετοχή τους στο παρακρατικό δίκτυο, σχεδίαση δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων και πρόκλησης χάους στη χώρα προς ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης.

****
Μικρή προβολή από τον Τύπο του Σαββατοκύριακου δόθηκε σε διαδήλωση 5.000 περίπου ατόμων, σύμφωνα με την Αστυνομία, που οργανώθηκε το Σάββατο στο κέντρο της Κων/πολης υπέρ της συνέχισης της δίκης Εργκενεκόν και κατά του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων [HSYK], το οποίο προειδοποιήθηκε να μην αλλάξει τους εισαγγελείς που παρακολουθούν την υπόθεση υπό το πρόσχημα των ετήσιων διορισμών δικαστικών.

****
Σύμφωνα με τον Τύπο των τριών τελευταίων ημερών, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια στη διερεύνηση των κατηγοριών κατά του αντιπροέδρου του, Οσμάν Πακσούτ, για τον οποίο υπήρχαν ισχυρισμοί ότι διέρρεε σε ύποπτους της υπόθεσης Εργκενεκόν πληροφορίες για σημαντικές αποφάσεις του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο εισηγητή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι ισχυρισμοί κατά του Πακσούτ, που βασίζονται σε παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, κρίνονται αθεμελίωτοι. Το Δικαστήριο αποδέχθηκε σχεδόν ομόφωνα την άποψη του εισηγητή, με την οποία διαφώνησε το μέλος Σερρούχ Καλελί, που είχε κατηγορηθεί από τη σύζυγο του Πακσούτ για δωροδοκία προκειμένου να ψηφίσει κατά της απαγόρευσης λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP