Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ


Συνεδριάζει και πάλι σήμερα, όπως μεταδίδεται από τα τηλεοπτικά δίκτυα, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων [HSYK] για τους διορισμούς και τις μεταθέσεις εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών.

Στη συνεδρίαση, που είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα για τον ίδιο σκοπό, δεν είχε λάβει μέρος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, είχαν κυκλοφορήσει έντονες φήμες ότι κατά την εν λόγω συνεδρίαση ενδέχεται να αλλάξουν οι εισαγγελείς και οι δικαστές που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση και εκδίκαση της υπόθεσης Εργκενεκόν.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων τερμάτισε την περασμένη εβδομάδα τη συνεδρίασή του χωρίς να εκδώσει καμία απόφαση σχετικά με τους νέους διορισμούς και τις μεταθέσεις, αναφέροντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την προσεχή εβδομάδα, δηλαδή από σήμερα Δευτέρα.

Όπως μεταδίδεται, στη σημερινή συνεδρίαση του HSYK παρέστη ο Υπουργός Δικαιοσύνης επί 2 ώρες και, στη συνέχεια, αποχώρησε. Μέχρι στιγμής, δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση όσον αφορά τα αποτελέσματα, ούτε είναι γνωστό κατά πόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα επανέλθει στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση.

Ο Τύπος γράφει ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ θα δεχτεί σήμερα τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χασάν Γκερτσέκερ. Η συνάντηση θα γίνει, μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου, σήμερα στις 17:00.

Στο μεταξύ, προσελκύει την προσοχή το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιείται, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις όσον αφορά το θερινό διάταγμα, που αναμένεται να εκδοθεί σχετικά με τους διορισμούς, τις μεταθέσεις και τις προαγωγές των ανώτατων εκπροσώπων της Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών, προκάλεσε δημόσιες συζητήσεις το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γκερτσέκερ, εκφράζοντας άποψη σχετικά με το νόμο, που επικυρώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανοίγει το δρόμο της πολιτικής δικαιοσύνης στην εκδίκαση αδικημάτων που διαπράττουν στρατιωτικοί, είχε πει ότι στην ουσία αντίκειται στο Σύνταγμα, προκαλώντας την αντίδραση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος δήλωσε ότι, εφόσον το θέμα βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη [το CHP άσκησε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τον εν λόγω νόμο], δεν είναι σωστό να γίνονται σχετικές δηλώσεις από προσωπικότητες και μάλιστα από υψηλόβαθμα στελέχη της Δικαιοσύνης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP