Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ / DEUTSCHE WELLE


35 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα δίλημμα: από την μια πλευρά θέλει την επίλυση του προβλήματος λόγω EE, δυσκολεύεται όμως να πείσει στο εσωτερικό για περαιτέρω ‘υποχωρήσεις’.
Η τελευταία μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού ήταν τον Απρίλιο του 2004, λίγο πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Οι Ελληνοκύπριοι είπαν τότε "όχι" στο σχέδιο του τότε ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είχαν πει "ναι". Ο Τζεκερίγια Ακτσάμ είναι σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης και μιλώντας στο τουρκικό πρόγραμμα της Deutsche Welle θυμάται τις δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο ίδιο του το κόμμα όταν αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο Ανάν. «Η πολιτική του AKP ήταν πολύ θαρραλέα και επικίνδυνη. Αλλά ήταν σωστή και αναγκαία. Το AKP φρόντισε ώστε η Τουρκία να σηκωθεί από το εδώλιο του κατηγορουμένου όπου καθόταν 35 με 40 χρόνια» δήλωσε ο κ. Τζεκερίγια Ακτσάμ.


Ο αέρας της επανένωσης έπαψε να φυσά στην Κύπρο μετά το δημοψήφισμα. Ο Χιούτζ Ποπ από τη μή κυβερνητική οργάνωση ‘International Crisis Group’ θεωρεί την ΕΕ συνυπεύθυνη για το γεγονός ότι το Κυπριακό βρέθηκε σε αδιέξοδο: «Η ΕΕ έλεγε πριν από πέντε χρόνια πως η λύση βρίσκεται στο σχέδιο Ανάν. Τα ΗΕ και οι ΗΠΑ πίστευαν ακριβώς το ίδιο. Μετά όμως η ΕΕ είπε στους Ελληνοκύπριους ότι θα τους δεχόταν, παρόλο που είπαν 'όχι' στο σχέδιο Ανάν. Έτσι η ελληνική πλευρά πήρε μια λευκή επιταγή και σήμερα είναι πολύ ευχαριστημένη που κάθεται στο τραπέζι της ΕΕ. Μερικοί πιστεύουν ότι η ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ θα τους βοηθήσει να βρουν μια λύση. Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τα επόμενα βήματα».

Εδώ και ένα χρόνο οι δυο πλευρές έχουν ξεκινήσει και πάλι διαπραγματεύσεις για την επανένωση με στόχο νέα δημοψηφίσματα και στις δυο πλευρές. Η τουρκική πλευρά ελπίζει σε μια λύση για να μπορέσει να επισπεύσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Εξαιτίας του Κυπριακού τα 8 από τα 35 κεφάλαια που αφορούν αυτή τη διαδικασία πάγωσαν. Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Στην Τουρκία όμως η απογοήτευση είναι μεγάλη. Ο Χιουτζ Ποπ λέει: «Στην Άγκυρα κυριαρχεί το συναίσθημα ότι ανεξάρτητα του τι κάνουμε δεν μας θέλουν. Κοιτάξτε, λένε, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που με κάθε ευκαιρία λένε πως δεν μας θέλουν. Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν ανασφάλειες στους Τούρκους. Ναι, το AKP είναι το πιο προοδευτικό κόμμα όσον αφορά το θέμα της Κύπρου. Αλλά πόσες υποχωρήσεις μπορεί να κάνει; Χρειάζεται την ενθάρρυνση της ΕΕ».

35 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο και όσο δίκαιη θεωρεί η ελληνική πλευρά τις δικές της θέσεις, άλλο τόσο δίκαιες θεωρεί η Τουρκία τις δικές της. Η τουρκική σύνταξη της Deutsche Welle στο ρεπορτάζ της αναφέρει πως στην Τουρκία θεωρούν απολύτως δικαιολογημένη την εισβολή στην Κύπρο το 1974 μια και ήταν εγγυήτρια δύναμη. Επίσης ο Τζεκερίγια Ακτσάμ, μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε πως εύχεται η ελληνική πλευρά να φανεί πιο διαλλακτική αλλά "και να μην βρεθεί λύση δεν είναι το τέλος του κόσμου". Τέλος ο Χιουτζ Ποπ από τη μή κυβερνητική οργάνωση ‘International Crisis Group’ πιστεύει πως αυτή την περίοδο η λύση του Κυπριακού είναι πιο κοντά από ποτέ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP