Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε στο Αιγαίο - Αναχαίτιση τουρκικής ακταιωρού


Τα τουρκικά ΜΜΕ έδιναν "πολεμικό" κλίμα, χθες όλη μέρα με αφορμή μία αναχαίτιση ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής η οποία ρυμουλκούσε βάρκα με λαθρομετανάστες (!), προς την ακτή της Λέσβου, από ελληνικό σκάφος του Λιμενικού στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Αϊβαλί.Το τουρκικό σκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει μαζί με τους λαθρομετανάστες στα τουρκικά παράλια, αλλά τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσίαζαν το όλο θέμα ως "παρενόχληση ψαράδων από ελληνικά σκάφη του Λιμενικού".

Θαλάσσιες και υποθαλάσσιες έρευνες πραγματοποίησε τις δύο τελευταίες ημέρες τουρκικό ερευνητικό σκάφος από την περιοχή του Τσεσμέ μέχρι την θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου, στο κόλπο του Αδραμυτίου.
Πρόκειται για το σκάφος «Ντογκόζ Εϊλούλ ΙΙ» το οποίο καθόλη την διαδρομή του παρακολουθείτο από ελληνικά πολεμικά σκάφη, ενώ από απόσταση το ακολουθούσαν σκάφη του τουρκικού Ναυτικού.
Ουσιαστικά πρόκειται για τον προάγγελο της κρίσιμης κίνησης που αποφάσισε να κάνει η Άγκυρα: Υποθαλάσσιες έρευνες για πετρέλαιο, εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.
Τον περασμένο Οκτώβριο η μίνι κρίση με το ενοικιασμένο από τους Τούρκους νορβηγικό σκάφος, αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι είχαν καταπατήσει την συμφωνία του 1987 μεταξύ Παπούλια-Γιλμάζ για υποθαλάσσιες έρευνες επί του πυθμένα. Το νορβηγικό σκάφος είχε πραγματοποιήσει τέτοιες έρευνες, αλλά η Αθήνα το κατάπιε...
Η παρουσία και η διαδρομή του «Ντογκόζ Εϊλούλ ΙΙ» ήταν γνωστή στην ελληνική πλευρά, η οποία μετά από λίγες ώρες πληροφορήθηκε ότι στην τουρκική εφημερίdα της Κυβερνήσεως, δημοσιεύθυκε απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου για τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και στην περιοχή που τα δκαιώματα ερευνών ανήκουν στην Κυπριακή δημοκρατία η οποία μάλιστα έχει προκηρύξει και σχετικό διεθνή διαγωνισμό.
Η ανακοίνωση, τον περασμένο μήνα, εκ μέρους της Κύπρου, ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.
Άρθρο της αγγλόφωνης έκδοσης της φιλοκυβερνητικής Ζαμάν αναφέρει ότι «Η ενέργεια αυτή της Άγκυρας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κοντά στα κυπριακά παράλια, αναμένεται να προκαλέσει διαμάχη, καθώς πιθανότατα θα ερμηνευτεί από πολλούς ως επίδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στην περιοχή, όταν αντιμετωπίσει μια μονομερή κίνηση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων σχετικά με την έρευνα για πετρέλαιο».
Οι έρευνες θα γίνουν σε τέσσερις περιοχές -δυο στην περιοχή της Αττάλειας και δυο στην περιοχή της Μούγλα- συνολικής θαλάσσιας έκτασης 2 εκατομμυρίων εκταρίων.
Η πρώτη περιοχή «δέσμευσης» για τις σεισμολογικές έρευνες βρίσκεται ανοιχτά της πόλης Μούγλα και εκτείνεται σε μια απόσταση 681 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων.
Η περιοχή εκτείνεται σε μια ακτίνα από τα βόρεια της νήσου Κω έως τα νότια της Ρόδου.
Το δεύτερο «δεσμευμένο» από τους Τούρκους θαλάσσιο κομμάτι είναι νότια της Αττάλειας, σε μια ακτίνα 227 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων.
Η απόφαση του τουρκικού υπουργικού Συμβουλίου αναφέρει ότι η εντολή - άδεια στην κρατική εταιρεία για σεισμολογικές έρευνες έχει αρχικά διάρκεια ενός έτους, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα, της επιτρέπεται να κάνει τις έρευνες μόνη της ή σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες.
Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεων της Τουρκίας απόφασης περί γεωφυσικών ερευνών νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρ. Δελαβέκουρας σημειώνει πως αυτό αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Επισημαίνει ακόμη πως σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Καταλήγοντας τόνιζει πως ήδη ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επικοινώνησε με τους αρμοδίους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας πως η το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και προβαίνει σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Tμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP