Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Τουρκία. Αναζητώντας επειγόντως UAV


Απογοητευμένη από την απόπειρα εφοδιασμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με το UAV Heron από το Ισραήλ, η Τουρκία αναζητά τώρα νέες διεξόδους.
Οι Τούρκοι στράφηκαν προς τις ΗΠΑ συζητώντας το ενδεχόμενο αγοράς UAV Reaper, της εκσυγχρονισμένης δηλαδή έκδοσης του Predator. Η Τουρκία επισήμως ζητά τα UAV Reaper με τη δικαιολογία ότι θα τα χρησιμοποιήσει στον δικό της «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ».
Υπενθυμίζεται ότι το MQ-9 Reaper είναι ένα UAV πραγματικός κυνηγός. Τρείς φορές ταχύτερο από το Predator, ικανό να μεταφέρει πυραύλους αέρος – αέρος ΑΙΜ-9, βλήματα αέρος – εδάφους Hellfire και «έξυπνες» βόμβες GBU-12 Paveway II, χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς επιχειρησιακά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με θεαματικά αποτελέσματα.


Η προμήθεια από την Τουρκία του συγκεκριμένου UAV συνιστά σοβαρή απειλή για την Ελλάδα εφόσον είναι βέβαιο ότι η πρόταξη της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από την Άγκυρα δεν αποτελεί παρά απλή δικαιολογία, για να στηρίξει το αίτημά της για την απόκτηση του συγκεκριμένου συστήματος, την άδεια εξαγωγής του οποίου έχουν μέχρι τώρα εξασφαλίσει μόνο η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Η Τουρκία παρέλαβε μόνο δύο UAV Heron από τα 10 που είχε παραγγείλει στο Ισραήλ, αλλά αυτά, κατά τους Τούρκους, παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα, που απέτρεψαν την ένταξή τους σε υπηρεσία. Η Τουρκία απειλεί έκτοτε να ακυρώσει το ύψους 185 εκατομμυρίων δολαρίων συμβόλαιο, ζητώντας μάλιστα την καταβολή των ανάλογων ρητρών από το Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους κατηγορούν τους Τούρκους για τα προβλήματα, εστιάζοντας την κριτική τους στις τουρκικής κατασκευής κάμερες που θα εφοδίαζαν τα Heron, οι οποίες όμως είναι βαρύτερες των αντίστοιχων ισραηλινών, γεγονός που έχει επίπτωση στις επιδόσεις του UAV. Το πρόβλημα όμως φαίνεται πως επιλύθηκε και οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι από τον Αύγουστο θα ξεκινήσουν οι παραλαβές και των υπολοίπων Heron.
Παράλληλα πάντως οι Τούρκοι επέδειξαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εξέλιξης του νέου ευρωπαϊκού – της EADS – UAV Talarion, το οποίο όμως δεν αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία πριν το 2015.
Παρά την «απογοήτευση» τους οι Τούρκοι προχώρησαν πάντως πιστεύεται ότι προχώρησαν στην υπογραφή νέου συμβολαίου ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ για την προμήθεια του UAV Harop, ενός βελτιωμένου υποδείγματος των ήδη υπηρετούντων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις Harpy.
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP