Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Τι συνέβη πριν λίγες μέρες στον Έβρο;;;;;;




Read more...

Νέες απώλειες για τον τουρκικό Στρατό στην Νοτιοανατολική Τουρκία


Τρείς νεκρούς και τρείς τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα των συγκρούσεων του τουρκικού Στρατού με τους μαχητές του PKK σε ορεινή περιοχή της κωμόπολης Semdili κοντά στα σύνορα Τουρκίας Ιράκ.

Ακολούθησαν οι συνήθεις βομβαρδισμοί από το τουρκικό πυροβολικό στην περιοχή Zap και Haftanin εντός των εδαφών του ιρακινού Κουρδιστάν. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και στις περιοχές των χωριών Şikefta, Kulê, Kopena και Meleya.

Συνολικά 30 τούρκοι στρατιώτες και αξιωματικοί έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του χρόνου στην νοτιοανταολική Τουρκία κατα τη διάρκεια μαχών με τους μαχητές του PKK και 3 από τη δράση αριστερών οργανώσεων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η φρενίτιδα των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και η αφέλεια (;) της ελληνικής κυβέρνησης...


Μόνο η λέξη "φρενίτιδα" μπορεί να περιγράψει τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα και το "μπουμ" στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας σήμερα. Παρά τα δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Egemen Bağış περί "αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών" και τις αντίστοιχες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, στην χθεσινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και είναι απορίας άξιο πως η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί αυτή την πολύ σκληρή πραγματικότητα: Η Τουρκία έχει σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ (!), αν εξαιρέσουμε κάποιους πολύ ειδικούς τομείς, όπως τα πυρηνικά όπλα και τα αεροπλανοφόρα. Η δε τουρκική πολεμική βιομηχανία, όχι απλώς ανθεί, αλλά μέχρι το 2020 βάσει του εθνικού προγράμματος αμυντικής αυτάρκειας θα εφοδιάζει με το 80% τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που τα συστήματα που έχουν ανάγκη!

Πιο συγκεκριμένα πριν από ένα περίπου μήνα ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας ΤΑΙ η κατασκευή των πρώτων από τα συνολικά 30 μαχητικών F-16 Block 50 Adv, η κατασκευή του πρώτου εγχώρια σχεδιασμένου εκπαιδευτικού αεροπλάνου, ενώ πραγματοποιήθηκε η παράδοση του πρώτου κατασκοπευτικού UAV TIHA-A επίσης τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής. Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Γραμματέας της Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας και ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Παράλληλα προχωρούν κανονικά τα προγράμματα ανάπτυξης του μαχητικού F-35 JSF από τις τουρκικές εταιρείες υπεργολάβους με το κόστος της τουρκικής βιομηχανικής συμμετοχής να φτάνει τα 6 δις ευρώ, ενώ μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μεταγωγικού Α400 η Τουρκία θα αναγκαστεί να καταβάλει ως συμμετέχουσα χώρα 193 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στον τομέα των διαστημικών προγραμμάτων με τα οποία εμπλέκεται η εταιρεία ΤΑΙ ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκτοξεύσεων των υπό κατασκευή δορυφόρων. Σύμφωνα με αυτό ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Gokturk-IΙ (E/O) τουρκικής κατασκευής, ο οποίος θα χρησιμοποιείται από την μυστική υπηρεσία της χώρας ΜΙΤ, θα εκτοξευτεί το 2012 και ο δεύτερος ιταλοτουρκικής κατασκευής Gokturk-I (E/O) θα εκτοξευτεί το 2013.

Τα επόμενα βήματα είναι οι δορυφόροι Gokturk-IΙΙ (SAR) με ραντάρ συνθετικής απεικόνισης και ο τηλεπικοινωνιακός τουρκικής κατασκευής Tusat-1 οι οποίοι θα εκτοξευτούν το 2014 και 2015 αντίστοιχα. Τέλος το 2011 ξεκινά η ανάπτυξη από την ΤΑΙ αεροχημάτων καταστολής αεράμυνας, βασισμένα στην τεχνολογία που έχει αποκτηθεί από τα ισραηλινά Harpy.

Εν των μεταξύ στα τέλη Μαρτίου ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση ανάπτυξη του αντιαρματικού πυραύλου OMTAS, ενώ προχωρά η ανάπτυξη του επίσης αντιαρματικού πυραύλου UMTAS. Τα δύο αυτά βλήματα αναπτύσσονται από την κρατική εταιρεία Roketsan η οποία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές της νέας κατευθυνόμενης με δέσμη Laser ρουκέτα των 2,75 inch, ενώ πρόσφατα η εταιρεία ανέλαβε το συμβόλαιο για την ανάπτυξη του νέου φορητού αντιαρματικού πυραύλου για τον τουρκικό Στρατό με υπεργολάβους τις επίσης κρατικές τουρκικές εταιρείες MKEK, Aselsan και το κρατικό ερευνητικό ίδρυμα Tubitak SAGE.

Στο τομέα των ναυπηγικών κατασκευών αναμένεται η έναρξη των θαλασσίων δοκιμών της κορβέτας Milgem τον Ιούλιο του 2010, ενώ η ναυπήγηση της δεύτερης κορβέτας Buyukada F-512 προχωρά κανονικά. Τον Μάιο θα ολοκληρώθηκαν οι ερευνητικές εργασίες για την τεχνολογία που θα ενσωματώνει το νέο υπό σχεδίαση αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων TF-2000, ενώ τουρκικές εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα θα αναβαθμίσουν τα συστήματα C2, STIR, ED/ET, WAIS, το σύστημα αντιμέτρων για τορπίλες, το σύστημα ναυτιλίας, το Σύστημα Ελέγχου Πυρός και το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης για τις 8 φρεγάτες MEKO-200 του τουρκικού Ναυτικού.

Παράλληλα η τουρκική εταιρεία Havelsan Raytheon πρόκειται να υποβάλουν πρόταση εκσυγχρονισμού του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης των πακιστανικών φρεγατών O.H Perry αξιοποιώντας το τουρκικό σύστημα Genesis. Αυτή την περίοδο ναυπηγούνται στα τουρκικά ναυπηγεία 2 αποβατικά, 3 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης για το Ναυτικό, 2 κορβέτες, 1 πυραυλάκατος, 3 κορβέτες για την Ακτοφυλακή, 1 ναρκαλιευτικό, 2 μικρών περιπολικών σκαφών για την Ακτοφυλακή, συνολικής αξίας 2 δις ευρώ.

Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια πρόκειται να ναυπηγηθούν ακόμα στα τουρκικά ναυπηγεία 6 κορβέτες, 13 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης για το Ναυτικό, 4 φρεγάτες, 6 αντιτορπιλικά AAW, 1 κορβέτα για την Ακτοφυλακή, 7 LCT, 1 LSD, 1 LPD ελικοπτεροφόρο, 1 Πλοίο Ανεφοδιασμού Στόλου, 2 μεγάλα ρυμουλκά, 1 πλοία διάσωσης πληρωμάτων υποβρυχίων, 6 υποβρυχίων Τ214ΤΝ, και ο εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών κλάσης O.H. Perry, και 4 υποβρυχίων Τ209/1200.

Φυσικά όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την αιγίδα του κράτους και των οργάνων του. Έτσι κατά τη διάρκεια διασκέψεως στο Istanbul Technical University (ITU), που αφορούσε τη συνεργασία των πολεμικών βιομηχανιών της Τουρκίας με τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ο Γραμματέας της Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας Murat Bayar, δήλωσε ότι το 2008 οι πολεμικές βιομηχανίες της χώρας δαπάνησαν 200 εκατ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη και άλλα 200 εκατ. ευρώ δαπανηθήκαν από το κράτος για τον ίδιο σκοπό.

Συνολικά η Τουρκία δαπανά το 0,7% το ΑΕΠ της για έρευνα και Ανάπτυξη δηλαδή όσο ως ποσοστό του ΑΕΠ δαπανά η Ελλάδα για την αγορά οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον Bayar στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των Τούρκων επιστημόνων στα Πανεπιστήμια για την εγχώρια ανάπτυξη οπλικών συστημάτων…..

Η Τουρκία όπως δήλωσε ο Murat Bayar μπορεί να κατασκευάζει ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα σε όλους τους τομείς, ενώ επεσήμανε τα ακόλουθα εκπληκτικά στοιχεία. Με βάση τα στοιχεία της τουρκικής Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας το 60% των ακαδημαϊκών επιστημόνων του Πανεπιστημίου METU στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών ασχολείται με την πολεμική βιομηχανία, ενώ άνω του 50% των εταιρειών του Πανεπιστημίου συνεργάζονται με την πολεμική βιομηχανία της χώρας.

Φυσικά και ο πρωθυπουργός της χώρας Ertogan, ακόμα και αν υποστηρίζει τον αμοιβαίο αφοπλισμό των δύο χωρών, δεν χάνει ευκαιρία να συμμετέχει με χαρά στις τελετές έναρξης ναυπηγήσεων πολεμικών πλοίων τα οποία θα ενισχύσουν την τουρκική παρουσία στο Αιγαίο.

Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι ουσιαστικά 4 μέρες μετά την συζήτηση για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών (την Τρίτη 18 Μαίου) ο Τούρκος πρωθυπουργός θα κληθεί να αποφασίσει μαζί με τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ την επιλογή του νέο μεταφορικού ελικοπτέρου που θα αποκτήσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αγοράς 123 ελικοπτέρων συνολικής αξίας τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ.

Τελικά το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος τελικά επιθυμεί τον αμοιβαίο αφοπλισμό οι Τούρκοι ή κάποιοι πολιτικο-οικονομικοί κύκλοι στην Αθήνα που δεν έχουν συναίσθηση της έννοιας στρατιωτική και πολιτική ισχύ και πως αυτή χρησιμοποιείται από μία δυνάμει ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη όπως η Τουρκία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Συμφωνίες και μνημόνια επικοινωνιακής σημασίας μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου


Σειρά συμφωνιών και μνημονίων, περισσότερο επικοινωνιακής παρά πρακτικής σημασίας προχώρησε η τουρκική αντιπροσωπεία με ελληνικούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπέγραψε με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν κοινή διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας. Με την Κοινή Διακήρυξη για την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, ειδικότερα για την προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας σε υποθέσεις που αφορούν τη ναυτιλία.

Επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τραπεζικός τομέας και ο τουρισμός, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κοινά έργα και προγράμματα σε τρίτες χώρες.

«Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης, διεύρυνσης και εξειδίκευσης της συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στους τομείς του Εμπορίου και των Επενδύσεων. Επίσης, αυτή η Κοινή Διακήρυξη σηματοδοτεί την επιδίωξη συνεργασίας και σε τρίτες χώρες όπου υπάρχει κοινό επιχειρηματικό συμφέρον», δήλωσε η Λούκα Κατσέλη.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επενδύσεων, η υπουργός συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν για συνεργασία μεταξύ του Invest in Greece και του αντίστοιχου Investment Support and Promotion Agency of Turkey.

Το Μνημόνιο προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των δύο φορέων στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών και στις δύο χώρες, στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας και την προώθηση των επενδύσεων, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το μνημόνιο», είπε η κ. Κατσέλη.

Επίσης, υπεγράφησαν Μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου Τουρκικού, Turkish Standards Institution, για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε νέα πεδία, όπως την ανταλλαγή πληροφοριών πιστοποιημένων εταιρειών και προϊόντων, με στόχο την προστασία του καταναλωτή και του εμπορίου εν γένει.

Σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεσίρ Αταλάι υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας, ενώ σε κοινή απόφαση υπεγράφη, η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών. Όπως συμφωνήθηκε, το συγκεκριμένο λιμάνι θα διατηρήσει τη χρήση αυτή υπό οποιαδήποτε νέα συμφωνία ή πρωτόκολλο υπογραφεί μελλοντικά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής, ενώ πλέον θα ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη της τετραμερούς συνεργασίας που ξεκίνησε το 2005 στον τομέα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης με την πιθανή συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής.

Υπεγράφη επίσης κοινή διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο Τούρκος ομόλογός του Ερτουργρούλ Γκιουνάι υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

• Την προώθηση κοινών (ελληνοτουρκικών) ταξιδιωτικών πακέτων προς τρίτες χώρες, κυρίως προς την Κίνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου κοινό ταξίδι Κινέζων αξιωματούχων από τον χώρο του τουρισμού προς Ελλάδα και Τουρκία.

• Τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού κυρίως μέσω των πολιτιστικών διαδρομών (π.χ. Δρόμου του Κρασιού, Δρόμοι της Ελιάς κ.α..)

• Τη διεξαγωγή του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Αθήνα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

• Ενδυνάμωση της ήδη καλής συνεργασίας του Ελληνικού Οργανισμού Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (HATTA), με τον Οργανισμό Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TURSAB).

Στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα δυο υπουργεία:

• Θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρίες σε θέματα προστασίας, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, κυρίως δε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που επηρεάζεται από μεγάλα δημόσια έργα.

• Θα συνεργαστούν για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή παράνομων ανασκαφών και διακίνησης αρχαιοτήτων.

• Θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία στον τομέα των ανασκαφών και θα γίνει ανταλλαγή επισκέψεων αρχαιολόγων από τις δυο χώρες.

• Θα οργανώσουν κοινές διασκέψεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της παγκόσμιας κοινότητας.

Στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού τα δυο υπουργεία:

• Θα ενθαρρύνουν την αμοιβαία διοργάνωση κινηματογραφικών εβδομάδων αφιερωμένων στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

• Θα ενθαρρύνουν την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ θεατρικών οργανισμών και την συμμετοχή τους σε φεστιβάλ των δυο χωρών. Θα προωθηθεί η ανταλλαγή μιας θεατρικής παράστασης κάθε δυο χρόνια. Αντίστοιχη πρωτοβουλία θα ληφθεί για τον χορό.

• Θα προωθηθεί η συνεργασία διευθυντών ορχήστρας κάθε χώρας, με μεγάλες Συμφωνικές Ορχήστρες της άλλης χώρας.

• Θα προωθηθεί η περαιτέρω συνεργασία των κρατικών οργανισμών βιβλίου, συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών και θα γίνουν κοινές συσκέψεις και συνεδρίες για την προσέγγιση των μεταφράσεων.

• Θα προωθηθεί η ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών.

H υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης (MoU) στον τομέα της ενέργειας.

Με το μνημόνιο αυτό σφραγίζεται η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την επίτευξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης διαδρομών και πηγών.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην προώθηση του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI), αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.

Επιπλέον οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συσφίξουν τους ενεργειακούς τους δεσμούς στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως ηλιακή, αιολική ενέργεια, ηλιακή θέρμανση και ψύξη, κ.ά. Σε αυτούς τους τομείς συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες για αμοιβαίες επενδύσεις.

Επίσης, προβλέπεται η σύσταση μίας Υψηλού Επιπέδου Κοινής Ομάδας Ενέργειας (High Level Joint Energy Group) στην οποία θα συμπροεδρεύουν οι Γενικοί Γραμματείς των δύο υπουργείων που θα συνεδριάζει κάθε έξι μήνες με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω μνημονίου και την επίτευξη των κοινών στόχων των δύο χωρών.

Η κ. Μπιρμπίλη υπέγραψε και σειρά συμφωνιών που αφορούν θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, δασοπροστασίας, αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων και διαχείρισης υδατικών πόρων με τον Τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος και Δασών Βεϊσέλ Έρογλου.

Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι τα δύο μέρη:

- αποφάσισαν να θεσπίσουν και να θέσουν σε λειτουργία σύστημα μόνιμης συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της λεκάνης του Έβρου με στόχο τη βελτίωση του επίπεδου διαβίωσης των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών, τη σώφρονα χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού λαού

- θα εξετάσουν την εκπόνηση και υλοποίηση μέτρων διαχείρισης των υδατικών πόρων, από τα οποία θα επωφελούνται και οι δύο χώρες κατά τρόπο ώστε η κάθε χώρα να περιορίζει τη ρύπανση και να εξασφαλίζει τις αναγκαίες ποσότητες ποιοτικού ύδατος για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών και τις οικολογικές ανάγκες του ποταμού Έβρου

- θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος των πλημμυρών στη λεκάνη του Έβρου, καλώντας όλες τις χώρες της εν λόγω λεκάνης να συμμετέχουν και να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης

- θα εργαστούν στην κατεύθυνση κοινά συμφωνημένων τεχνικών διαχείρισης για τη διατήρηση του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής του Έβρου

- αποφάσισαν τη δημιουργία, εντός δύο μηνών από την υπογραφή της Κοινής Ανακοίνωσης, μιας Κοινής Επιτροπής για ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών με στόχο την εκπόνηση - αν αυτό καταστεί δυνατό - ενός ενιαίου διαχειριστικού σχεδίου για τον Έβρο, εξασφαλίζοντας τον συντονισμό των διαφορετικών σχεδίων και μέτρων

- θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας και θα εργαστούν από κοινού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των επιπτώσεών της.

Ειδικότερα, στον τομέα της δασοπροστασίας, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, σε διαδικτυακό σύστημα πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές, στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και των υποβαθμισμένων δασικών περιοχών, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης, κλπ. Κοινή Επιτροπή για την υλοποίηση της συνεργασίας θα δημιουργηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα: την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων, τη συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και την κοινή δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ.

Στον τομέα της Εκπαίδευσης, της Ερευνας και της Τεχνολογίας η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς: Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας-ΤUBITAK.

Επίσης η κ. Διαμαντοπούλου υπέγραψε με την ομόλογό της κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού: Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Στον τομέα των Μεταφορών υπεγράφησαν απο τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ: μνημόνιο προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, κοινή διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, καθώς και κοινή διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών.

Επίσης, ο Διευθυντής Συντάξεως του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης υπέγραψε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρακτορείου Anadolu Δρ. Χιλμί Μπενγκί πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Επίσης, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εκπροσωπούμενη απο τον Γ.Γ. κ. Γκόρτσο και η Τουρκική πλευρά από τον Εκρεμ Κεσκίν υπέγραψε

Τέλος, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών (Banks Association of Turkey).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Nα "αποκοιμίσουν" τους Έλληνες ζήτησε από τα ελληνικά ΜΜΕ ο Ταγίπ Ερντογάν!


Να "αποκοιμίσουν" τους Έλληνες και "να μην αναπαράγουν ειδήσεις για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, γιατί έτσι δεν μεταδίδουν τα σωστά μηνύματα" (!), ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν από διευθυντές ελληνικών ΜΜΕ με τους οποίους είχε συνάντηση το πρωί σήμερα μαζί τους. Στiς ερωτήσεις περί των υπερπτήσεων, ο κ. Ερντογάν απάντησε προτρέποντας τα ΜΜΕ να αποδίδουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μη λειτουργούν μόνον ως «ραντάρ», αναπαράγοντας ειδήσεις για παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς -όπως είπε- «στα επτάμισι χρόνια, που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα".

"Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι, πώς θα μεταδώσετε σωστά τα μηνύματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας;». Σημείωσε, δε, πως θα εξετάσει την πρόταση Παπανδρέου για την υποβολή σχεδίων πτήσεων. Απίστευτα πράγματα... Φυσικά ψεύδεται γιατί επανειλημμένα έχει βομβαρδίσει θέσεις Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ. Άλλωστε μετά το 1974 κανείς Τούρκος πρωθυπουργός δεν βομβάρδισε ξένη χώρα με εξαίρεση τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία το 1999.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου με την απαγόρευση δημοσιοποίησης των τουρκικών προκλήσεων ήδη συνεργάζεται με την Τουρκία στο θέμα αυτό. Δεν καταλαβαίνουν ότι όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πατριώτες και δεν πρόκειται να πειθαρχήσουν σε καμία τέτοια απαγόρευση, όπως ήδη αρνούνται...

Επιπλέον, επανέλαβε ότι «τα τουρκικά μαχητικά δεν απογειώνονται οπλισμένα, όπως τα ελληνικά μαχητικά» και τόνισε πως «αν εξαλείψουμε αυτή τη διαφορά, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη». Και όλα αυτά η κυβέρνηση τα ακούει χωρίς να αντιδρά!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του στρατού, παρέπεμψε στο «σχέδιο Βαριοπούλα», διευκρινίζοντας ότι «θέλαμε μια καθαρή κυβέρνηση», που δεν θα ποδηγετείται, καθώς «η δημοκρατία πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με την οικονομία. Είμαι επτάμισι χρόνια πρωθυπουργός και δεν με έχει εξουσιάσει κανείς». Για τα σχέδια εισβολής στον Έβρο δεν είπε τίποτα...

Σημείωσε ακόμη ότι έχει προτείνει στην ελληνική πλευρά να διευκολύνει η χώρα του την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών (!), διαπιστώνει, όμως, ότι η πρότασή του αντιμετωπίζεται με καχυποψία. «Γιατί ενοχλείστε;» διερωτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπογράμμισε πως «όταν ήρθαμε στην εξουσία οι αμυντικές δαπάνες βρίσκονταν στην πρώτη θέση του προϋπολογισμού μας. Τώρα, στην 1η θέση είναι οι δαπάνες για την Παιδεία, στη 2η οι δαπάνες για την Υγεία και οι αμυντικές δαπάνες είναι στην 4η ή την 5η, κι αυτό γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας».

Το defencenet.gr απορρίπτειι την πρόταση Ερντογάν και δεν δέχεται να μην ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες. Άλλωστε η λογική αυτή είναι καθαρά ανατολίτικη. "Δεν το μαθαίνει κανείς, άρα δεν συμβαίνει". Σε ποιούς νομίζει ότι απευθύνεται; Σε ασπόνδυλους διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αμυντική συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας - Προμήθεια S-400 και ελικοπτέρων; - Δυσθυμία Μόσχας για Αθήνα


O πολύ γνωστός μας από τις διαπραγματεύσεις για το ΤΟΜΑ BMP-3HEL πρόεδρος της ρωσικής Ομοπσονδιακής Υπηρεσίας για Αμυντική-Τεχνολογική Σευνεργασία Michail Dmitriyev, δήλωσε σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων πως «Η Ρωσία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Τουρκία για την πώληση στην τελευταία αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και ελικοπτέρων. Έχουμε διάφορες συζητήσεις, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε τι θα συμφωνήσει η Τουρκία» ανέφερε ο Michail Dmitriyev.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση Ρώσου αξιωματούχου που αφορά την πώληση συστήματος S-400 στην Τουρκία. Πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι πλέον η Ρωσία συζητά να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το Α/Α σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ μέχρι στιγμής αρνείτο για δύο βασικούς λόγους, ο ένας επιχειρησιακός και ο άλλος πολιτικός: Σε ότι αφορά το επιχειρησιακό μέρος υπήρχε ανησυχία για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών των S-400, αλλά οι Τούρκοι τους δίνουν τα εχέγγυα για ασφαλή διακίνηση των απαραίτητων πληροφοριών κατά την διάρκεια της αξιολόγησης.

Γενικά η Άγκυρα έχει αφήσει τους Ρώσους να καταλάβουν ότι προτιμούν σαφώς και για οικονομικούς και για επιχειρησιακούς, αλλά και για λόγους βιομηχανικής συμμετοχής τα S-400, έναντι των Patriot PAC-3.

O δεύτερος ήταν πολιτικός λόγος: Υπήρχε – και τυπικά εξακολουθεί να υπάρχει – πολιτική δέσμευση έναντι της Ελλάδος για μη πώληση των S-400 στην Τουρκία, τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσει η Ελλάδα για την προμήθεια ή όχι του συστήματος. Οι συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ 2006-2008 για την προμήθεια των S-400 δεν φαίνεται να καταλήγουν πουθενά.

Ενώ αντίθετα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εθνικής άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στην Μόσχα 30-31 Μαρτίου, συζητήθηκε τόσο το διακρατικό πρόγραμμα προμήθειας BMP-3HEL, όσο και η προμήθεια SHORADS Τοr-M2, αλλά και ένα τρίτο κρίσιμο στρατηγικά οπλικό σύστημα το οποίο αποκαλύπτεται στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί στην ερχόμενη Δευτέρα 17/05, εν τούτοις δεν υπήρξε από ελληνικής πλευράς καμία συζήτηση για τα S-400.

Για τα ελικόπτερα ανάλογη συζήτηση γίνεται για την τεράστιο πρόγραμμα των 126 μεταφορικών ελικοπτέρων που θα συζητήσει την Τρίτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ (αυτοί δεν «ντρέπονται να αγοράζουν όπλα», όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος). Η Ρωσία δίνει πλήρες πακέτο βιομηχανικής συμμετοχής. Δε αποκλείεται να συζητηθεί και η πώληση επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52 Kamov ή Μil Mi-28, ως ενδιάμεση λύση στο πρόγραμμα του Τ-129 που φαίνεται να καθυστερεί.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις προθέσεις ακύρωσης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και γενικότερα τις στενές σχέσεις που έχουν συνάψει εντός μόλις 10 μηνών από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, η Ρωσία και η Τουρκία σηματοδοτούν έναν στρατηγικό κίνδυνο για την Ελλάδα που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αντιμετωπίσει.

Φυσικά τυχόν προμήθεια συστηματων S-400 μα ακτίνα του βλήματος 200 χλμ και 90% ποσοστά επιτυχίας θα αλλάξει ολόκληρη την ισορροπία στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδας...

Η Μόσχα είναι ιδιαίτερα χολωμένη με την ελληνική αναβλητικότητα στο θέμα της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας (προμήθεια των BMP-3HEL, κυρίως, αλλά και ουσιαστική αχρήστευση των ΖUBR, καθυστερήσεις στην βολή των S-300PMU1 κλπ) και δεν διστάζει να το δείξει. Μάλιστα στο θέμα των BMP-3HEL δεν αποκλείεται να δούμε και πολύ δυσάρεστες για τα ελληνικά συμφέροντα, κινήσεις από ρωσικής πλευράς, που κατηγορούν την Ελλάδα για "ουσιαστική αθέτηση κρατικής υπογραφής" λόγω των ατέρμονων διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Αμυντική-Τεχνολογική Συνεργασία κος Mikhail Dmitriyev δήλωσε πως η Ρωσία θα προμηθεύσει τη Συρία με αναβαθμισμένα μαχητικά MiG-29, αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Pantsir και TOMA ΒΜP-3, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν τις επίσημες επισκέψεις του Ρώσου πρόεδρου Medvedev στη Δαμασκό και την Άγκυρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ελληνοτουρκικός διάλογος: Σχόλια και παρατηρήσεις


Ορισμένες σκέψεις περί ελληνοτουρκικού διαλόγου:

Πρώτον, υπάρχει λανθασμένη αντίληψη αναφορικά με τον επεκτατισμό της γείτονος. Μεγάλο τμήμα της αριστεράς θεωρεί ότι είναι κατευθυνόμενος από το εξωτερικό και ότι δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να χωρίζει τους δυο λαούς. Επίσης, αναλυτές προσανατολισμένοι να τονίζουν τον ρόλο του οικονομικού παράγοντα πιστεύουν ότι ο επεκτατισμός της Τουρκίας είναι ευκαιριακός λόγω οικονομικών προβλημάτων και εσωτερικών ανωμαλιών.

Όσο και αν οι διαθέσεις του άρπαγα γείτονα ενθαρρύνονται από τις ΗΠΑ και οι αναθεωρητικές διαθέσεις οξύνονται από την ανώμαλη εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας, ο επεκτατισμός της τελευταίας είναι δομικός και βρίσκεται εντός του πολιτικού συστήματος και της παρακαταθήκης του Ατατούρκ και για αυτό δεν κατευνάζεται με διάλογο αλλά ανακόπτεται μέσω υιοθέτησης στρατηγικής αποτροπής.

Ακόμα και αν η Τουρκία γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ο επεκτατισμός της Άγκυρας θα λάβει άλλες μορφές -ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, υιοθέτηση δυσμενών για την Ελλάδα αποφάσεων μέσω της τουρκικής παρουσίας στους μηχανισμούς της ΕΕ η οποία θα έχει και το πλεονέκτημα ότι θα περιβάλλεται από την νομιμότητα της ΕΕ.

Δεύτερον, ο διάλογος είναι χρήσιμος όταν έχουμε να κάνουμε με συνεργατικές σχέσεις. Αντίθετα οι αξιώσεις Ελλάδος –Τουρκίας στο Αιγαίο και Κύπρο είναι αντιθετικές, αποκλειόμενες μεταξύ τους. Όπως είχε γράψει ο αείμνηστος Μιχάλης Δούντας, όταν υφίσταται διαμετρικά αντίθετες αξιώσεις τότε η απόσταση μεταξύ τους ‘ δεν είναι θέμα φόρμουλας αλλά αλλαγής στόχων’. Επίσης, ο διάλογος είναι χρήσιμος όταν μια πλευρά θέλει να κερδίσει χρόνο είτε για να ενδυναμωθεί η διαπραγματευτική της θέση ή να επιδεινωθεί αυτή του αντιπάλου. Αυτό δεν ισχύει για την ελληνική πλευρά η οποία φαίνεται να έχει αναγάγει τον διάλογο σε στρατηγική επιλογή για να καλύψει την παντελή απουσία στρατηγικής. Ο διάλογος σε αυτή την περίπτωση είναι ένα θλιβερό και ανεπαρκές υποκατάστατο.

Τρίτον, επέρχεται απάθεια της διεθνούς κοινής γνώμης καθώς δεν γίνεται διάκριση μεταξύ επιτιθέμενου (1974,Κύπρος) ή αυτού ο οποίος απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση κατά την οποία γειτονικό κράτος εξασκήσει νόμιμο δικαίωμα (επέκταση χωρικών υδάτων 12 ν.μ.) και αμυνόμενου αλλά υπάρχει τήρηση ίσων αποστάσεων και από τους δυο. Η Τουρκία κερδίζει νομιμοποίηση των διεκδικήσεων της και πιστοποιητικά καλής θέλησης τα οποία θα την διευκολύνουν στον επόμενο γύρο αξιώσεων. Μέσα από την διαδικασία διαλόγου η Τουρκία κερδίζει την εύφημο μνεία από τον διεθνή παράγοντα για την ‘εποικοδομητική της στάση, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και στην προσήλωση της στον διάλογο’, πολλώ δε μάλλον όταν η έναρξη του διάλογου είναι πρωτοβουλία της.

Τέταρτον, ο διάλογος όπως διεξάγεται είναι ζημιογόνος γιατί υπό την κυρίαρχη επιρροή ενός ραγιάδικου νεορεαλισμού και υποχωρητικότητας οδηγεί σε διολίσθηση προς τις πάγιες τουρκικές θέσεις -αποδοχή στο Νταβός, Μαδρίτη και Ελσίνκι ότι υπάρχουν και άλλες διαφορές στο Αιγαίο πέραν της υφαλοκρηπίδας.

Πέμπτο, διάλογος και μάλιστα αναβαθμισμένος με την δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αποπροσανατολίζει την ελληνική κοινή γνώμη από την ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών. Επέρχεται παροπλισμός ψυχικών αντιστάσεων και απονεύρωση αγωνιστικού φρονήματος όταν οι Έλληνες πολίτες βλέπουν την ελλαδική πολιτική ηγεσία να χαριεντίζεται με τους Τούρκους οι οποίοι κατέχουν τμήμα της Κύπρου και ορέγονται το Αιγαίο. Ας αναλογιστεί η ελλαδική πλευρά τα αισθήματα ανασφάλειας τα οποία προκαλούνται στους Κύπριους αδελφούς οι οποίοι παρακολουθούν την ελλαδική πλευρά να συμπεριφέρεται ωσάν να μην υπάρχει Κυπριακό ζήτημα. Το αγωνιστικό φρόνημα του Ελληνισμού είναι το ισχυρότερο όπλο στην διαπάλη με την αναθεωρητική Τουρκία· και αυτό το όπλο η άφρονα ελλαδική ηγεσία κάνει ότι μπορεί για να το αχρηστεύσει. Η συνεχής προσφυγή σε διάλογο μαρτυρεί σύμπλεγμα ήττας και έλλειψη φρονήματος. Η προσφυγή σε διάλογο έχει καταστεί η συνήθης ενστικτώδη λύση.

Έκτον, ο διάλογος πρέπει να διεξάγεται όταν υπάρχουν απτές αποδείξεις περί αλλαγής της συμπεριφορά της Τουρκίας. Ποια γεγονότα μεσολάβησαν τα οποία να συνηγορούν σε αλλαγή στάσης της γείτονος έτσι ώστε να διανοίγεται νέα προοπτική επιτυχίας; Ακόμα και εάν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί την ανάγκη να καταφύγουμε σε κάποιου είδους ανταλλαγή απόψεων έτσι ώστε να μην δώσουμε την εντύπωση του αδιάλλακτου στην διεθνή κοινή γνώμη θα ήταν δυνατό να λάβουν χώρα διερευνητικές συναντήσεις εις το περιθώριο συναντήσεων κορυφής εις το ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ ή Ηνωμένα Έθνη και να εγκαινιαστεί διάλογος μόνον εφόσον υπάρχει μεταστροφή των τουρκικών αδιάλλακτων θέσεων ή όταν λάβουν χώρα γεγονότα τα οποία θα άλλαζαν υπέρ ημών τον μεταξύ των δυο χωρών συσχετισμό δυνάμεων.
Έβδομον, ο διάλογος δεν διεξάγεται εις το κενό αλλά είναι συνυφασμένος με το ισοζύγιο ισχύος των συμμετεχόντων κρατών το οποίο αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγεται η συνδιαλλαγή. Αποτελεί νεφελοβασία εάν κάποιος πιστεύει – και στην σημερινή κυβέρνηση το πιστεύουν- ότι ο διάλογος είναι υποκατάστατο της πολιτικής, της διπλωματίας και της ανάγκης να υπάρχει ισχυρός στρατός. Το κυριαρχικό στοιχείο στην διαδικασία του διαλόγου είναι η ισχύς. Δεν είναι μια νοητική άσκηση στην οποία το καλύτερο επιχείρημα κερδίζει. Δεν είναι μια διαδικασία την οποία χρησιμοποιούμε για να ξεφύγουμε από τον κόσμο των εξοπλισμών, της ισχύος, των εθνικών συμφερόντων αλλά αποτελεί μια διαδικασία άμεσα συνδεδεμένη με αυτά τα στοιχεία.

Τι πρέπει να γίνει

Απαραίτητο στοιχείο σοβαρής και σε βάθος χρόνου εφαρμοζόμενης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ύπαρξη οράματος. Όραμα για την απελευθέρωση της Κύπρου, όραμα για το Αιγαίο, όραμα για την θέση την οποία θα έχει ο Ελληνισμός στον χώρο της Μεσογείου. Για να γίνει αυτό, όμως, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προετοιμασίας της ελλαδικής και κυπριακής κοινωνίας. Έως τότε θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι θα πρέπει να συμβιώσουμε με εκκρεμότητες (Κύπρος, Αιγαίο). Πρέπει να αποβληθεί η ο ελληνικός μικροαστισμός του ‘εδώ και τώρα’, μικροαστισμός ο οποίος κατά τον Ν. Ψυρούκη ‘…προτιμάει να ονειρεύεται από το να αντιμετωπίζει τη σκληρή πραγματικότητα. Γι’ αυτό και την κλάψα της μιας μέρας τη διαδέχονται οι λεονταρισμοί και η κομπορρημοσύνη της άλλης ημέρας. Και δεν είναι ανάγκη να εξηγήσουμε γιατί η κατάσταση αυτή οδηγεί στην αβάσιμη αισιοδοξία, που πάντα καταλήγει στην αποκαρδίωση και στην παράλυση της θέλησης για αληθινή πάλη.’ Απαιτείται η ψύχραιμη και δραστήρια αναμονή, όπως έγραφε ο Δ. Δούντας. Αυτή η επιλογή καθίσταται, δυστυχώς, εξαιρετικά δυσχερής υπό τις σημερινές συνθήκες. Η μεταπρατική νοοτροπία της ελληνική πολιτικής ελίτ-αν υπάρχει κάτι τέτοιο- εις την οποία κυριαρχούν οι γρήγοροι συμβιβασμοί και βραχύβιες συναλλαγές δεν επιτρέπουν την χάραξη στρατηγικής σε βάθος δεκαετιών. Μια τέτοια πολιτική απαιτεί φρόνημα και αγωνιστική διάθεση. Χαρακτηριστικά τα οποία η ψοφοδεής ελληνική ηγεσία δεν διαθέτει και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μεταδώσει στους πολίτες αυτής της χώρας.

Ιωάννης Σ. Λάμπρου

Read more...

Δίνει Χάλκη και ορφανοτροφείο και ζητάει μουφτή στην Θράκη ο Τ.Ερντογάν


Δίνει τη Σχολή της Χάλκης και ένα ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο και σε αντάλλαγμα ζητάει τον έλεγχο της μουσουλμανικής μειονότητας με μουφτήδες επιλογής του Προξενείου στην Θράκη ο Ταγίπ Ερντογάν!
“Διαβεβαίωση” – υπό όρους – ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Χάλκης και ότι θα επιστραφεί το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, αμοιβαιότητα στην επικύρωση των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης με υπόδειξη προς την αντιπολίτευση «να συνεργαστεί με την κυβέρνηση», διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο θα συνεχιστούν από το σημείο που βρίσκονταν επί Ταλάτ, ήταν μερικά από τα κύρια σημεία των απαντήσεων που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πέραν από αυτά που ήδη έχει δημοσιεύσει το defencenet.gr


Eπίσης:
- Για το θέμα της βίζας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ να επιφυλάξει για τη χώρα του την ειδική μεταχείριση που προέβλεψε για τη Σερβία.
- Για το Κυπριακό, ο Ερντογάν σημείωσε καταρχάς πως «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις από το σημείο όπου είχαν μείνει οι συνομιλίες από τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ», πρότεινε την ταυτόχρονη συνεισφορά των Εγγυητριών Δυνάμεων, εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ΕΕ και σημείωσε πως «ως το τέλος του χρόνου μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα». Ως προς την παρουσία του «κατοχικού στρατού», ο Τ.Ερντογάν ανέτρεξε στο σχέδιο Ανάν για να θυμίσει, ότι αν είχε γίνει δεκτό «σήμερα θα βρίσκονταν στο νησί 650 Τούρκοι στρατιώτες», ενώ επίσης ανέφερε ότι στο Μπύργκενστοκ «από ελληνικής πλευράς προτάθηκε να αναβληθεί η διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Ο Κόφι Ανάν όμως, στον οποίο είχα δεσμευτεί ότι αν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, θα με έβρισκε ένα βήμα πιο μπροστά απ΄αυτόν, απάντησε στον Τ. Παπαδόπουλο και τον Κ. Καραμανλή ότι δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί η διαδικασία».
- Για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός συσχέτισε την απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας στους υποψήφιους Πατριάρχες με την επικύρωση από την ελληνική πολιτεία των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, σημειώνοντας πάντως πως κατά τους αρμόδιους υπουργούς «τελικά θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα». Επίσης, ο Ερντογάν συνδύασε επί του θέματος και το αίτημα για την αποκατάσταση του τεμένους Φετιγιέ στην Αθήνα.
- Για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης τέλος,ο Ερντογάν δήλωσε ότι ”οι λύσεις δεν επιβάλλονται από τρίτους, παρά διαμορφώνονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους”. Δεν συνεννοήθηκαν καλά με τον Θ.Πάγκαλο, φαίνεται…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Διεθνή διαιτησία για τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δέχθηκε η κυβέρνηση


Μείζον εθνικό και πολιτικό θέμα δημιουργείται με την φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στο «Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό forum», όπου τοποθετήθηκε υπέρ διεθνούς διατησίας για τις εδαφικές διεκδικήσεις της Άγκυρας και συνακόλουθα πιθανής παραχώρησης ελληνικών εδαφών του Αιγαίου στην Τουρκία!
Η φράση του «όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο», είναι η πρώτη δημόσια δήλωση Έλληνα αξιωματούχου, που δέχεται ότι υπάρχουν αμφισβητούμενα εδάφη στο Αιγαίο.

Aυτά τα εδάφη τα χαρακτηρίζει «λεπτομέρειες» ο αντιπρόεδρος της ελληνικής (;) κυβέρνησης και δέχεται αυτά τα εδάφη να αποτελέσουν αντικείμενο διαιτησίας και να αποφασίσουν «τρίτοι» για την τύχη τους! Και επειδή σε μία διαιτησία ποτέ δεν ξέρεις το αποτέλεσμα, πρακτικά δέχεται ακόμα και την παραχώρηση ελληνικών εδαφών ως αποτέλεσμα αυτής της διαιτησίας.
Το θέμα είναι τεράστιο και δείχνει τις διαθέσεις της κυβέρνησης ως προς το που προτίθεται να οδηγήσει τις σχέσεις με την Τουρκία. Βέβαια δεν διευκρίνισε το είδος των «εδαφικών λεπτομερειών ή των γεωγραφικών ιδιομορφιών» ακόμα, αλλά είναι βέβαιο ότι αναφερόταν στις «γκρίζες ζώνες».
Η απόφαση της κυβέρνησης για προσφυγή σε διαιτησία «τρίτων» για την τύχη ελληνικών εδαφών που διεκδικεί η Τουρκία, αποτελεί και την κυριότερη είδηση που βγάζει η επίσκεψη Ερντογάν. Δηλαδή συνολικά όλα Χάγη: Εδαφικό, υφαλοκρηπίδα, “γκρίζες” ζώνες…
Ιδού ολόκληρη η δήλωση του Θ.Πάγκαλου για το θέμα:
“Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, πρόσθεσε ότι, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, που δουλειά τους , όπως είπε, είναι «να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές».
Ενα μεγάλο μέρος των διαφορών μπορεί να ξεπεραστεί, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν αποδεχθεί κανείς μερικές βασικές αρχές, όπως την απαγόρευση χρήσης και απειλής βίας, δεύτερον ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας και τρίτον, όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο”.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τα Κομμάτια του δύσκολου παζλ των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.


Του ΘΑΝΟΥ Π. ΝΤΟΚΟΥ
Το παρόν κείμενο επιχειρεί να προσφέρει μια εξαιρετικά συνοπτική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των διμερών προβλημάτων.
- Αιγιαλίτιδα ζώνη (Χωρικά ύδα­τα): Στο Αιγαίο και οι δύο πλευρές έχουν χωρικά ύδατα 6μιλίων. Στη Μαύρη Θάλασσα και στην ακτή της κατά μήκος της Μεσογείου η Τουρ­κία έχει εφαρμόσει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό (και όπως αποτυπώνεται από τη νέα Σύμβαση του 1982. άρθρο 3), η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ. Με απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (1995), τυχόν επέκταση των ελληνικών χω­ρικών υδάτων θα αποτελέσει αιτία πολέμου (casus belli).

- «Γκρίζες ζώνες* Μετά την κρίση των Ιμίων (1996) η τουρκική πλευρά εμμένει στη θέση ότι στο Αιγαίο υπάρχουν αγκρίζε5 ζώνες» Κυριαρχίας, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 100 μικρά σε έκταση νησιά, μερικά εκ των οποίων είναι κατοικημένα.

- Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Το δικαστικό όργανο του Οργα­νισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλά­δα έχει αποδεχθεί την υποχρεω­τική δικαιοδοσία του, εκτός από θέματα εθνικής ασφάλειας, ενώ η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί τη δι­καιοδοσία.
- Διερευνητικές συνομιλίες: Από το 2002 έχουν πραγματοποιηθεί 42 συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών, με στόχο τη διερεύνηση των θέσεων των δύο πλευρών προς ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.
- Εθνικός Εναέριος χώρος (ΕΑΧ):
Με Προεδρικό Διάταγμα του 1931 η Ελλάδα όρισε το εύρο5 του ΕΑΧ τηs στα 10 ναυτικά μίλια. Η Τουρ­κία άρχισε να αμφισβητεί, μέσω δηλώσεων και πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών, το εύρο5 του ΕΑΧ μετά την εισβολή του 1974 στην Κύπρο, ισχυριζόμενη ότι η επέ­κταση του ελληνικού εναέριου χώρου στη ζώνη μεταξύ 6 και 10 μιλίων είναι παράνομη διότι, σύμ­φωνα με το διεθνές δίκαιο (Σύμ­βαση Σικάγου), ο ΕΑΧ ταυτίζεται με το έδαφος και την αιγιαλίτιδα ζώνη. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι το διεθνώς γνωστό cos «Ελληνικό Παράδοξο» έχει εθιμική ισχύ, αφού για 40 χρόνια η Τουρκία δεν το αμ­φισβήτησε.
- Ερευνά και Διάσωση: Η Ελλά­δα θεωρεί ότι η ζώνη έρευνας και διάσωσης συμπίπτει με τη ζώνη του FIR. Συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει υπάρξει, διότι η Τουρκία προσπαθεί να εξομοιώσει τα αεροπορικά με τα ναυτικά α­τυχήματα και κατ’ επέκταση να αμφισβητήσει τα όρια του FΙR Αθηνών.
- Μειονότητες: Η Τουρκία συ­στηματικά παραβίασε τις υποχρεώσεις που τις επέβαλε η Συν­θήκη της Λωζάννης σε θέματα μει­ονοτήτων. Η μουσουλμανική μει­ονότητα της δυτικής Θράκης το 1923 αριθμούσε 86.000 άτομα, ε­νώ σήμερα φθάνει τα 105.000 (περίπου το 50% τουρκογενείς, 30%-35% Πομάκοι και 15%-20% Αθίγγανοι).
- Πρωτόκολλο Παπούλια-Γιλμάζ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης): Προέβλεπε μεταξύ άλλων δίμηνο μορατόριουμ στην πραγματοποί­ηση στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Για σημαντικά χρονικά διαστήματα το Πρωτό­κολλο δεν τηρήθηκε στην πράξη, Κυρίως με τουρκική υπαιτιότητα.
- Παραβάσεις (διεθνών κανονι­σμών): Είσοδος τουρκικών μαχη­τικών αεροσκαφών στην Περιοχή Πληροφόρησης Πτήσεων (FIR) Αθηνών χωρίς προειδοποίηση και χωρίς τήρηση των σχετικών κα­νονισμών. Έχουν γίνει προσπάθειες. με νατοϊκή διαμεσολάβηση, για επίλυση του προβλήματο5 με την παροχή ορισμένων πληροφο­ριών πτήσεων από τις τουρκιάςπρος τις ελληνικές αρχές. που έφθασαν κοντά σε συμφωνία.
- Παραβιάσεις (εθνικού εναέριου χώρου): Είσοδος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας (συνήθως) στο χωρικό διάστημα ανάμε­σα στα 6 και 10 ν.μ.). Σε περιπτώ­σει παραβάσεων ή παραβιάσεων, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίζονται και αναχαιτίζονται από αντίστοιχα ελληνικά.
- Συμφωνία Ελσίνκι (1999): Στη συνάντηση κορυφής τηs ΕΣ. στο Ελσίνκι (Δεκέμβρη 1999) συμ­φωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα απο­σύρει “τις αντιρρήσεις “της (βέτο) και θα υποστηρίξει “τις προσπάθειες της τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε., με δύο ανταλλάγματα: (α) την είσοδο ms Κύπρου στην Ε.Ε., ανεξάρτητα αν θα έχει επι­λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, (β) εάν οι διμερείς προσπάθειες επί- λυση5 των ελληνοτουρκικών δια­φορών δεν στεφθούν με επιτυχία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004, τότε οι δύο χώρες συμφωνούν να κα­ταφύγουν στο Διεθνές Δικαστή­ριο τηs Χάγης.
- Συμφωνίες Χαμηλής Πολιτικής •Οικονομικές σχέσεις: Έχουν υπο­γραφεί περίπου 20 διμερείς συμφωνίες, μεταξύ αυτών και για τη λαθρομετανάστευση (την οποία η τουρκική πλευρά ουσιαστικά δεν εφαρμόζει) κλπ. Οι οικονομία σχέσεΐ5 των δύο πλευρών βελτιώ­θηκαν σημαντικά με το διμερές ε­μπόριο να φθάνει τα $3 δισ. (2007) έναντι μόλΐ5 S638 εκατ. το 1999.
- FIR: Περιοχή Πληροφοριών Πτήση5 (Flight Information. Συμφωνίες Χαμηλής Πολιτικής •Οικονομικές σχέσεις: Έχουν υπο­γραφεί περίπου 20 διμερείς συμφωνίες, μεταξύ αυτών και για τη λαθρομετανάστευση (την οποία η τουρκική πλευρά ουσιαστικά δεν εφαρμόζει) κλπ. Οι οικονομία σχέσεΐ5 των δύο πλευρών βελτιώ­θηκαν σημαντικά με το διμερές ε­μπόριο να φθάνει τα $3 δισ. (2007) έναντι μόλΐ5 S638 εκατ. το 1999.
- FIR: Περιοχή Πληροφοριών Πτήση5 (Flight InformationRegion). To FIR Αθηνών καλύ­πτει ολόκληρο τον ελληνικό εθνι­κό εναέριο χώρο και επιπλέον διάσπαρτα τμήματα του διεθνού5 εναέριου χώρου. Σύμφωνα με zoos κανόνες του ICAO και τη διεθνή πρακτική, η Ελλάδα απαιτεί, για λόγους ασφάλειας των πολιτικών πτήσεων, όντως όλα τα αεροσκάφη πολιτικά και στρατιωτικά, υπο­βάλλουν σχέδια πτήσεω5 πριν α­πό την είσοδο τουε στο FIR Αθη­νών. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι κρα­τικά αεροσκάφη {στα οποία συ­μπεριλαμβάνονται και τα στρα­τιωτικά) δεΛΓ είναι υποχρεωμένα να τα υποβάλλουν.
Η υφαλοκρηπίδα.
Βασικό κίνητρο των διεθνών προσπαθειών οριοθέτησης της υφαλο­κρηπίδας ήταν η εκμετάλλευση υποθαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πόρων (κυρίως υδρογονάνθρακες) και αυτό φαίνεται ότι ισχύει και στην περίπτωση Ελλάδας και Τουρκίας Η Άγκυρα θεωρεί ότι: (α) το θεμελιώδες κριτήριο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι η φυσική-γεωλογική συγγένεια ταυ εδάφους της ξηράς με το έδαφος του βυθού, (β) τα νησιά αποτελούν ειδικές περιστάσεις (γ) το Αιγαίο είναι μια ημίκλειστη θάλασσα που απαιτεί την εφαρμογή ιδιαίτερων, εξαιρετικών κανόνων και (δ) η αρχή που πρέπει να εφαρμοστεί είναι αρχή της ευθυδικίας (equity). Η Ελλάδα απαντά ότι (α)τα νησιά δικαι­ούνται υφαλοκρηπίδα ακριβώς όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη και (β) η οριοθέτηση πρέπει να γίνει με τον κα/ά/α της μέσης γραμμής/γραμμής ίσης απόστασης, που λαμβάνει ως βάση μέτρησης τα νησιωτικά παράλια της Ελλάδας και τα ηπειρωτικά παράλια της Τουρκίας. Θέμα δε δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος:
(α) τον μη εγκλωβισμό ελληνικών νησιών σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και
(β) την ανάγκη πολιτικής συνέχειας της ελληνικής επικράτειας. Το πρόβλημα δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι τμήμα των θαλασσίων συνόρου στο Αιγαίο δεν έχει οροθετηθεί.

Read more...

Ερντογάν:Εξετάζουμε την υποβολή σχεδίων πτήσεων στο Αιγαίο


Στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα εξετάσει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για την υποβολή σχεδίων πτήσεων των τουρκικών αεροσκαφών.

"Δεν είμαστε οι δύο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Μέχρι τώρα λειτουργούμε μέσω του ΝΑΤΟϊκού σταθμού, που μεταφέρει εκατέρωθεν τις πληροφορίες για τις υπερπτήσεις μας. Δεν βλέπω, όμως, γιατί να μην αλληλο-ενημερωνόμαστε για τις πτήσεις μας, ταυτόχρονα με την ενημέρωση προς το ΝΑΤΟ" είπε ο Ρ. Τ. Ερντογάν αναφορικά με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και επισήμανε ότι θα εξετάσει το θέμα με τους αρμόδιους αξιωματούχους, όταν επιστρέψει στην Άγκυρα.

"Τα τουρκικά μαχητικά δεν απογειώνονται οπλισμένα, όπως τα ελληνικά μαχητικά. Αν εξαλείψουμε αυτή τη διαφορά, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη" ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια σύστησε στους Έλληνες δημοσιογράφους να προβάλλον τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μην μεταδίδουν μόνο ειδήσεις για παραβιάσεις του εναέριου χώρου. "Στα επτάμισυ χρόνια, που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα. Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι, πώς θα μεταδώσετε σωστά τα μηνύματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας;".

Όπως επανέλαβε ο κ. Ερντογάν "κάνουμε ένα νέο βήμα, γιατί θέλουμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Υπάρχουν φοβίες κι από τις δύο πλευρές, θα ξεπεραστούν όμως. Δώστε λίγο χρόνο σε εμάς και τους συνεργάτες μας".

Στη συνομιλία που είχε με διευθυντές ΜΜΕ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας διευκρίνησε ότι "δεν έχουμε βλέψεις σε βάρος της χώρας σας. Είμαστε μια μεγάλη χώρα και έχουμε πολλά εδάφη να αξιοποιήσουμε". Παράλληλα, υποσχέθηκε μια καλύτερη πορεία στις σχέσεις των δύο χωρών και ανέφερε πως συνάντησε στο ξενοδοχείο τρεις Ρωμηούς που "δυστυχώς, για κάποια γεγονότα, που κανένας δεν θα επιθυμούσε, εγκατέλειψαν την Τουρκία και ζουν εδώ. Τους είπα πως μπορούν να επιστρέψουν, αν θέλουν, θα κινήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να γίνει αυτό εφικτό".


Αναφορικά με το κυπριακό υπογράμμισε ότι "ο Έρογλου είχε διαφορετική στάση επί Ταλάτ, εμείς, όμως, ως εγγυήτριες χώρες πρέπει να διευκολύνουμε τη διαδικασία".

Σε ερώτηση σχετικά με την πρότασή του για τη σύγκληση πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό και τις δυνατότητες συμφωνίας, που «γεννά» ένα τέτοιο πολυπρόσωπο σχήμα, απάντησε: "γιατί νομίζετε πως βρίσκεται ο ΟΗΕ τόσα χρόνια στην Κύπρο;" και εξήγησε ότι τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η ΕΕ, δραστηριοποιούνται στο Κυπριακό.

Ο Δ. Χριστόφιας απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε σχόλιο του για τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας είπε ότι είναι κοινή η θέση Ελλάδας και Κύπρου για διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

Για τη θέση του κ. Ερντογάν στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία με ταυτόχρονο άνοιγμα των λιμανιών της Κύπρου, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι «"εν είναι δυνατόν να εκχωρηθούν οποιεσδήποτε εξουσίες στη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου"" και συμπλήρωσε ότι "τα λιμάνια στα κατεχόμενα δεν μπορούν να ανοίξουν ως αντιπαροχή στην αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας"."Εμείς -είπε ο κ. Χριστόφιας- έχουμε κατατεθειμένη ως αφετηρία, την πρόταση για παράδοση της πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις θέσεις, που διατύπωσε για το κυπριακό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Επισήμανε πως πρόκειται για "θέσεις αρχής και θέσεις στρογγυλές", από τις οποίες εξαρτάται η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και η πλήρης ανάπτυξή τους.

Read more...

Γιατί παραμένει το casus belli – συνέντευξη Ερντογάν στα «Νέα»


Σε νέα βάση ετέθη χθες η ελληνοτουρκική συνεργασία με την πολιτική διακήρυξη του Γιώργου Παπανδρέου και του Ταγίπ Ερντογάν που θεσμοθετεί το Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας σε επίπεδο υπουργών- δύο φορές τον χρόνο- και με το κοινό ανακοινωθέν 21 συμφωνιών, για τη λαθρομετανάστευση, την οικονομία, το εμπόριο και τις τράπεζες, την ενέργεια, την παιδεία και το περιβάλλον. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν στην ελληνοτουρκική προσέγγιση και στην επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών. Ωστόσο, όπως φάνηκε τόσο κατά τις συναντήσεις των αντιπροσωπειών όσο και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, τα «αγκάθια» για το Αιγαίο, το Κυπριακό και τα μειονοτικά παραμένουν.

Συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στον Χρήστο Μεμή για τα «Νέα»


-Κύριε πρωθυπουργέ, υπό την ηγεσία σας η Τουρκία εξελίσσεται σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, πιο ανοιχτή και πιο δημοκρατική απ΄ ό, τι ήταν πριν αναλάβετε την εξουσία. Ταυτόχρονα όμως και πιο ισλαμική, όπως επισημαίνουν οι αντίπαλοί σας εντός της Τουρκίας αλλά και πολλοί παρατηρητές στη Δύση, με το βλέμμα της στραμμένο περισσότερο προς την Ανατολή. Πού οδηγείτε την Τουρκία; Πώς φαντάζεστε την Τουρκία σε 10-15 χρόνια από σήμερα;


ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Στον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης η Τουρκία είναι ένας παίκτης που η σημασία του δεν μπορεί να αγνοηθεί, που καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να συμβιβάσει τη Δύση με την Ανατολή, τον Βορρά με τον Νότο και που δραστηριοποιείται προς όλες τις κατευθύνσεις.
Κατά την άποψή μου μία χώρα όπως η Τουρκία, που ανήκει ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές και που έχει τη δυνατότητα απευθείας παρέμβασης, δεν είναι σωστό να υιοθετεί πολιτικές για μια μόνο συγκεκριμένη περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα μία από τις περιοχές όπου μαζί με την Αφρική, την Απω Ανατολή και τη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια θέσαμε τις σχέσεις μας σε πιο συστηματικό και θεσμικό πλαίσιο είναι και η Μέση Ανατολή. Συγχρόνως είναι σε όλους γνωστές οι πρωτοβουλίες που ξεκινήσαμε στον Καύκασο με στόχο την επικράτηση κλίματος σταθερότητας, ειρήνης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.


Βασική προτεραιότητα


Η Μέση Ανατολή, που ιστορικά υπήρξε λίκνο θρησκειών, κουλτούρας και πολιτισμών, έδειξε τον δρόμο για την πρόοδο της ανθρωπότητας. Δεν θέλουμε να ζούμε αιωνίως με τα προβλήματα που επηρεάζουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ζώνης όπου θα κυριαρχεί όχι ο πόλεμος αλλά η ειρήνη, όχι ο φόβος αλλά η εμπιστοσύνη, όχι ο τρόμος και η βία αλλά η ηρεμία, όχι η πείνα και η φτώχεια αλλά η ευημερία και κάνουμε αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.


Στρατηγική επιλογή


Όσοι βλέπουν αυτές τις προσπάθειές μας ως εναλλακτικές της προσέγγισης με την Ευρώπη κάνουν λάθος. Η ένταξη στην Ε.Ε. είναι στρατηγική επιλογή και στόχος της Τουρκίας. Η εξασφάλιση της ταχύτερης δυνατής ένταξης στην Ε.Ε. είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής. Σ΄ αυτό το θέμα η στάση μας είναι καθαρή: στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη.
Πιστεύουμε ότι ο διευρυνόμενος και βελτιούμενος διάλογός μας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου ενισχύει και την προσπάθεια της ένταξής μας στην Ε.Ε. Στόχος μας είναι, φτάνοντας στην 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας (σ.σ.: το 2023) μέσα από οικουμενικές αξίες όπως η δημοκρατία, η ευνομία, ο πλουραλισμός, η οικονομία της αγοράς, η χρηστή διαχείριση, η διαφάνεια, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες να βρεθεί η Τουρκία μεταξύ των δέκα πρώτων οικονομιών του κόσμου: χάρη στη σταθερότητα και την ευημερία που εξασφαλίζουμε να καταστεί ένας από τους πυλώνες της ειρήνης στην περιφέρειά μας και στον κόσμο.


-Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν έναν «προνομιακό συνεταιρισμό». Πιστεύετε ότι στα επόμενα χρόνια η Τουρκία θα μπορέσει να ικανοποιήσει τα πολιτικά κριτήρια για την πλήρη ένταξή της; Σε αυτή την προοπτική βλέπετε να παίζει η Ελλάδα κάποιο ρόλο;


ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε το 2005 συνεχίζεται με στόχο την πλήρη ένταξη. Ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη και εναλλακτικός στόχος δεν υπάρχει. «Προνομιακός συνεταιρισμός» στο ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν υπάρχει. Εχοντας ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση προχωρούμε με αποφασιστικότητα προς τον στόχο της ένταξης στην Ε.Ε. Η χώρα μας ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια περνά από μία διαδικασία ευρείας μεταρρύθμισης και μετασχηματισμού. Οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται μόνο επειδή αποτελούν μέρος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων αλλά πραγματοποιούνται πρωτίστως με σκοπό την ανύψωση του επιπέδου ζωής του λαού μας σε όλους τους τομείς. Οπως έχει επιβεβαιωθεί και από την Ε.Ε. η Τουρκία από το 2004 και μετά καλύπτει επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια. Παρά ταύτα εμείς εξακολουθούμε να κάνουμε ό, τι πρέπει για να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και την ευνομία. Η Τουρκία, όπως έπραξε ως τώρα, θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί στην κατεύθυνση της ένταξης στην Ε.Ε. Οπως είναι φυσικό, για να προχωρήσει η διαδικασία δεν αρκεί να καταβάλλει προσπάθειες μόνο η Τουρκία. Περιμένουμε και η Ε.Ε. να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Στο πλαίσιο αυτό η γειτονική Ελλάδα πιστεύω πως με μία εποικοδομητική προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην άρση κάποιων τεχνητών εμποδίων που τίθενται στην Τουρκία.


-Πολλοί Ελληνες αντιμετωπίζουν με καχυποψία την «επίθεση φιλίας» που κάνετε προς την Αθήνα, ειδικά όταν αυτή ακολουθείται από αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, με τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από ελληνικά νησιά. Εν ολίγοις, η Τουρκία φαίνεται να στέλνει προς την Ελλάδα αντιφατικά μηνύματα. Γιατί συμβαίνει αυτό;


"Συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το μόνο μήνυμα που στέλνουμε σε όλους τους γείτονές μας είναι μήνυμα καλής γειτονίας και συνεργασίας. Το όραμά μας είναι: «Μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές μας, το μέγιστο της συνεργασίας». Η υλοποίηση το συντομότερο αυτού του οράματος είναι προς το κοινό συμφέρον των δύο χωρών. Γιατί μόνο μ΄ αυτό τον τρόπο μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών μας, να ανυψώσουμε το επίπεδο ευημερίας τους και να προσαρμοστούμε στον κόσμο που αλλάζει. Με την αντίληψη αυτή πιστεύω ότι στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να κυριαρχεί η ένταση αλλά η συνεργασία και ότι θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις που θα ανεβάζουν την ένταση. Στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου ταυτόχρονα με τα ελληνικά αεροσκάφη πραγματοποιούν τακτικές εκπαιδευτικές πτήσεις και τουρκικά αεροσκάφη. Ασφαλώς οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να γίνονται με τέτοιον τρόπο ώστε να μην αποτελούν αιτία για επικίνδυνες καταστάσεις και ένταση στις διμερείς σχέσεις μας. Γι΄ αυτό μπορούμε να ενισχύσουμε τα μέτρα που είχαμε πάρει παλαιότερα και να κάνουμε και νέα βήματα. Στο πλαίσιο αυτό δίνω ιδιαίτερη σημασία στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποβλέπουν στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτικών Αρχών των δύο χωρών. Πιστεύω ότι μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη διαδικασία."


-Μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση για το ότι η «προειδοποίηση» της Άγκυρας για το casus belli εξακολουθεί να ισχύει;


"Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν στο Αιγαίο νόμιμα και ζωτικής σημασίας συμφέροντα και ανησυχίες που σχετίζονται με την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους. Και οι δύο χώρες πρέπει να δείξουν σεβασμό στα συμφέροντα και τα δικαιώματα αυτά και να αποφεύγουν τις μονομερείς ενέργειες. Στις μονομερείς ενέργειες συμπεριλαμβάνονται η παραχώρηση νέων ζωνών ναυτικών αρμοδιοτήτων και η μονομερής επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Στο Αιγαίο, όπου κυριαρχούν ειδικές συνθήκες, η μονομερής επέκταση των χωρικών υδάτων είναι για την Τουρκία ζωτικής σημασίας. Η ανακοίνωση της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 εγκρίθηκε μετά την απόφαση της 1ης Ιουνίου 1995 της Βουλής των Ελλήνων που έδινε στην ελληνική κυβέρνηση τη δικαιοδοσία να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Πιστεύω πως αν τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να μην προβούμε σε μονομερείς ενέργειες δεν θα αντιμετωπίσουμε περιττά προβλήματα. Εξάλλου, αν στα προβλήματα του Αιγαίου βρούμε λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, δίκαιη, μόνιμη, αποδεκτή, που θα λαμβάνει υπόψη τα εκατέρωθεν ζωτικά συμφέροντά μας θα πάψουν κατ’ επέκτασιν να είναι σημαντικά και άλλα θέματα που σχετίζονται με τα προβλήματα αυτά."


-Στο παρελθόν, έχετε αναφέρει ότι είναι στις προθέσεις σας το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Υπάρχει κάποια εξέλιξη που να μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους ότι αυτό μπορεί να γίνει στο προσεχές διάστημα;


"Πρωτίστως θέλω να τονίσω ότι τις μειονότητες και στις δύο χώρες τις βλέπουμε σαν γέφυρα φιλίας. Οπως είναι προτεραιότητά μας η ευημερία και η ευτυχία όλων των συμπατριωτών μας, έτσι πρέπει να είναι και των μειονοτήτων των χωρών μας. Στην Τουρκία οι μη μουσουλμανικές μειονότητες επωφελούνται από τις νέες ευκαιρίες που τους παρέχουν οι ευρείες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η κυβέρνησή μας και απευθύνονται σε όλους τους συμπατριώτες μας ανεξαρτήτως εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής. Ο νέος νόμος για τα βακούφια, για παράδειγμα, εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο. Οσον αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης γνωρίζω ότι υπάρχουν προσδοκίες στη μειονότητα των Ρωμιών Ορθοδόξων συμπατριωτών μας. Συνεχίζουμε τη σχετική με το θέμα αυτό έρευνά μας. Σημειώνουμε κάποια πρόοδο. Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι πρόκειται για διαδικασία, η οποία έχει και τη νομική της πτυχή. Τα παράλληλα βήματα στην υπέρβαση των προβλημάτων των μειονοτήτων μας θα συμβάλουν στο να κινηθούμε ταχύτερα."


-Στην πρόσφατη επιστολή σας προς τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου φέρεστε να έχετε προτείνει νέες προσπάθειες για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τις δύο χώρες. Ο έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θεωρεί την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου ως το μόνο θέμα που μπορεί να συζητηθεί αυτή τη χρονική στιγμή σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Βλέπετε την Τουρκία και την Ελλάδα να προσφεύγουν ταυτοχρόνως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με το θέμα της υφαλοκρηπίδας;


"Στο Αιγαίο βλέπω σειρά προβλημάτων που συνδέονται μεταξύ τους. Πιστεύω ότι και από την άποψη του διεθνούς δικαίου η κατάσταση είναι ίδια. Στην πραγματικότητα θα πρέπει λύνοντας τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μία θάλασσα φιλίας και συνεργασίας. Η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές θα είναι αυτή. Με την αντίληψη αυτή θα φθάσουμε στην αμοιβαία συμφωνία. Δεν απορρίπτουμε εκ των προτέρων καμία συναινετική λύση."


-Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της κυβέρνησής σας έχετε ταχθεί υπέρ μιας αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που να περιορίσουν τις τριβές στο Αιγαίο με αποτέλεσμα μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων αλλά και τη μείωση του κινδύνου ενός θερμού επεισοδίου;


"Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας. Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή είναι βασικός στόχος και των δύο χωρών. Η αντίληψή μας έναντι της Ελλάδας δεν είναι αυτή της απειλής. Οσο αναπτύσσονται οι σχέσεις και η συνεργασία μας πιστεύω ειλικρινά ότι θα ενδυναμωθεί και στην Ελλάδα η ίδια αντίληψη. Μία τέτοια κοινή αντίληψη θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν πραγματικότητα τα σημεία που αναφέρατε."


-Η «εκλογή» του Ντερβίς Έρογλου έχει προκαλέσει ανησυχία σε ό, τι αφορά την ομαλή εξέλιξη των συνομιλιών που άρχισαν οι Χριστόφιας- Ταλάτ το 2008. Πιστεύετε ότι, παρά την εξέλιξη αυτή, μπορεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες στην ίδια βάση, αξιοποιώντας αυτό που μέχρι σήμερα θεωρείται κεκτημένο των συνομιλιών;


"Ο τουρκοκυπριακός λαός με την ελεύθερη βούλησή του στις εκλογές της 18ης Απριλίου επέλεξε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν και πάλι με τη συνάντηση των ηγετών στις 26 Μαΐου. Ο πρόεδρος Έρογλου πριν αλλά και μετά τις εκλογές μάς διαβεβαίωσε επανειλημμένως ότι τις διαπραγματεύσεις θα τις συνεχίσει από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν, στην ίδια εποικοδομητική γραμμή και με σκοπό να υπάρξει αποτέλεσμα το συντομότερο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν δύο χρόνια πήρε πολλές πρωτοβουλίες με δυναμικό και εποικοδομητικό τρόπο, ότι είχε φέρει στο τραπέζι πολλές προτάσεις για να ανοίξει τον δρόμο προς μία δίκαιη και μόνιμη λύση, ότι κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες. Τελικώς, όση πρόοδος σημειώθηκε στη διαδικασία ήταν καρπός αυτής της προσπάθειας. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορούσε να ανταποκριθεί με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο και με την ίδια ειλικρίνεια, σίγουρα θα είχαμε φθάσει σε μία ολοκληρωμένη λύση. Πάντως, για να υπάρξει λύση μέχρι τα τέλη του έτους, στο επόμενο διάστημα είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαβούλευση. Στη συνάντηση που είχα χθες το βράδυ (σ.σ. 11 Μαΐου) με τον κ. Έρογλου μου επιβεβαίωσε ότι είναι της ίδιας άποψης.
Συνεπώς, αντί να μένει στη σκιά ο στόχος της λύσης και να κατηγορείται η άλλη πλευρά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι πολύ σημαντικό να πυκνώσουν οι διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το υπόβαθρο και το πλαίσιο για να βρεθεί λύση το συντομότερο. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση, και η τουρκική πλευρά στο θέμα αυτό δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Πάντως, ο χρόνος είναι λίγος. Οτι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον δεν είναι άποψη μόνο της τουρκικής πλευράς."


-Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο. Σε πρόσφατη συνάντησή σας με ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους δημοσιογράφους είχατε πει ότι αν η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η Τουρκία δεν θα είχε αντίρρηση να την υλοποιήσει. Η δέσμευσή σας αυτή παραμένει σε ισχύ;


"Μία δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο θα είναι ένα βήμα μπροστά για τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συμβάλει τα μέγιστα στη νέα περίοδο των σχέσεων μεταξύ των δύο μητέρων πατρίδων, που είναι η Τουρκία και η Ελλάδα. Αυτό είναι το όραμά μας. Η συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια Ελλάδα για τη λύση ήταν ένα στοιχείο που υποστηρίξαμε από την αρχή. Αν ενώσουμε τις προσπάθειές μας, είναι δυνατό να φθάσουμε το συντομότερο σε λύση. Στις 27 Φεβρουαρίου δέχθηκα αντιπροσωπεία από ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους και έλληνες δημοσιογράφους και τους εξήγησα το όραμά μας και τις προσδοκίες μας. Από τις αντιδράσεις αποκόμισα την εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει το όραμά μας και ότι η πολιτική μας σχεδόν τους αποκρύπτεται. Οι δε ελληνοκυπριακοί κύκλοι με βιαστικές αρνητικές δηλώσεις προσπάθησαν να εμποδίσουν οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της κοινής γνώμης τους. Στη συνάντηση εκείνη είπα ότι η Τουρκία θα σεβαστεί τη λύση στην οποία ελεύθερα θα καταλήξουν τα δύο μέρη και θα κάνει ό, τι της αναλογεί. Οπως είναι γνωστό, η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο Νησί στηρίζεται στη Συμφωνία του 1960.


Εφόσον στο Νησί εφαρμοστεί μία συνολική λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, θα είναι εφικτή και η μείωση των δυνάμεών μας στα επίπεδα που θα συμφωνηθούν αμοιβαίως. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά στο δημοψήφισμα του 2004 δεν είχε απορρίψει το Σχέδιο Ανάν, ο τουρκικός και ο ελληνικός στρατός στο Νησί θα είχε μειωθεί στα επίπεδα που προβλέπονταν στη Συμφωνία του 1960. Ομολογουμένως οι αντιδράσεις τους, οι οποίες μας έδωσαν την εντύπωση ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν γνώριζαν ούτε αυτά τα βασικά στοιχεία του συνολικού Σχεδίου Ανάν, μας εξέπληξαν."


-Υπάρχουν πολλές προσδοκίες από την επίσκεψή σας στην Αθήνα. Εχουν αναφερθεί η τόνωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η καθιέρωση κοινών τομέων συνεργασίας, η κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου, ακόμη και η αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών. Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι σας γι’ αυτή την επίσκεψη;


"Οπως γνωρίζετε, η επίσκεψή μου στην Αθήνα είναι αποτέλεσμα της κοινής βούλησης των ηγεσιών των δύο χωρών να ανοίξουν μία νέα σελίδα στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο αξιολογούμε ως μηχανισμό που θα συμβάλει στην πρόοδο των σχέσεων των δύο χωρών και στη μέγιστη συνεργασία. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η ευκαιρία, παράλληλα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, να αναζητηθούν σε υψηλό επίπεδο οι πιθανότητες συνεργασίας και να υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα. Επιθυμούμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Συμβουλίου να υπάρξουν πολλά κείμενα συμφωνιών. Επίσης, με την ευκαιρία της επίσκεψης θα διοργανωθεί συνάντηση του τουρκο-ελληνικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Δίνω ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη πολλών επιχειρηματιών μας στην Αθήνα με την ευκαιρία αυτή. Ελπίζω ότι οι επιχειρηματικοί δεσμοί και οι συνεταιρισμοί που θα δημιουργήσουν με τους ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες όχι μόνο στις χώρες μας αλλά και σε τρίτες χώρες.

Ασφαλώς, η κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για τα μονοήμερα ταξίδια καθώς και για τα ειδικά διαβατήρια κάποιων συμπατριωτών μας θα συμβάλει τα μέγιστα στις προσπάθειες προώθησης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεών μας. Γνωρίζω ότι στην Ελλάδα όσοι ζουν στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές έχουν τις ίδιες προσδοκίες. Ελπίζουμε και περιμένουμε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό το συντομότερο. Η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε αυτό το επίπεδο ασφαλώς θα ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Στο τέλος, η μείωση των εξοπλισμών θα μπορεί να είναι το φυσικό επακόλουθο. Ως Πρωθυπουργός μιας περιόδου κατά την οποία ο προϋπολογισμός της άμυνας υπερβαίνει τον προϋπολογισμό για την παιδεία, μόνο ευτυχία μπορώ να νιώσω από μία τέτοια εξέλιξη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπ’ όψιν και ότι οι ανάγκες άμυνας της κάθε χώρας εξαρτώνται και από πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους παράγοντες."


-Ποια συμβουλή θα δίνατε στους Έλληνες με βάση την εμπειρία της Τουρκίας από το ΔΝΤ;


"Η υπομονή και η σκληρή δουλειά θα φέρουν αποτέλεσμα. Θα βοηθήσουν όμως τρεις προϋποθέσεις: η ασφάλεια, η ειρήνη και η συνεργασία με τους γείτονές σας."


-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην Ελλάδα και τον λαό της;


"Η διαδικασία διαλόγου που άρχισε το 1999 μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με τη θέσπιση πολλών μηχανισμών συνεργασίας βοήθησε στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Εμείς όμως θέλουμε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και να φτάσουν αυτές σε επίπεδο εταίρων. Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι διαπιστώνοντας ότι την ίδια επιθυμία έχει και η ελληνική κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι πως η βούληση της πολιτικής ηγεσίας και στις δύο χώρες για μια νέα πνοή στις τουρκοελληνικές σχέσεις έχει την ισχυρή στήριξη του τουρκικού και του ελληνικού λαού. Ο σύγχρονος κόσμος είναι γεμάτος απειλές και προκλήσεις: από την παγκόσμια οικονομική κρίση ως την ενεργειακή ασφάλεια, από την παράνομη μετανάστευση ως την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος απαιτείται σκληρή μάχη. Στο περιβάλλον αυτό η μη συμμετοχή στις εξελίξεις δεν μπορεί πλέον να είναι επιλογή. Ολες οι χώρες πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια για την παγκόσμια ειρήνη και τη διατήρησή της, για την αύξηση της ευημερίας, για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο στον οποίο θα έχουν μια καλύτερη ζωή. Υπό το πρίσμα αυτό, κάθε βήμα προόδου που θα γίνει σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, για την υπέρβαση τόσο των διμερών προβλημάτων όσο και των σχετικών δυσκολιών, θα εξυπηρετεί ασφαλώς τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών, καθώς και την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη. Ο τουρκικός λαός είναι έτοιμος να προχωρήσει σ’ αυτόν τον δρόμο μαζί με τον ελληνικό."


-Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία, ιδιαίτερα από ελληνικές τράπεζες. Είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα και σε ποιους τομείς;


"Παράλληλα προς την πρόοδο των διμερών εμπορικών σχέσεών μας, ήδη στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 390 ελληνικές επιχειρήσεις, των οποίων οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν στα 6 δισ. δολάρια. Από την άλλη, ο αριθμός των τουρκικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έμεινε περιορισμένος. Ο τραπεζικός τομέας είναι από αυτούς που έχουν έλθει στο προσκήνιο, στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας. Οι επενδύσεις της ελληνικής Εθνικής Τράπεζας και της ΕFG Εurobank ήταν περίπου 3 δισ. δολάρια. Από την άλλη, τα υποκαταστήματα της Ζiraat Βankasi σε Αθήνα και Κομοτηνή άνοιξαν επισήμως τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για να ανοίξουν και νέα υποκαταστήματα. Πάντως, αυτό δεν το θεωρούμε αρκετό. Παρά τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια στις οικονομικές σχέσεις μας, υπάρχει περιθώριο εξέλιξης τόσο στις εμπορικές συναλλαγές όσο και στις κοινές μας δραστηριότητες σε περιφερειακό επίπεδο. Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι η προσέλκυση τούρκων επενδυτών στην Ελλάδα και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων ελλήνων επενδυτών στην Τουρκία θα είναι ωφέλιμη. Η ενέργεια, οι τράπεζες και ο τουρισμός μπορούν να είναι τομείς πρόσφοροι από την άποψη αυτή."

Read more...

Υπάρχουν στρατιωτικά όπλα σε χέρια φανατικών μουσουλμάνων στη Θράκη?????


Η γειτονιά στα Βαλκάνια είναι έτοιμη να πάρει φωτιά, κυριολεκτικά. Οι Αλβανοί του Κοσόβου απειλούν ευθέως την ειρήνη, την ακεραιότητα και την κρατική οντότητα των Σκοπίων, αφού η υπομονή τους τελείωσε... Συνέχεια βρίσκονται όπλα, κρυσφύγετα και οι ένοπλες συγκρούσεις (αυτές που καταγράφονται από τα ΜΜΕ) δείχνουν πως "κάτι" αρχίζει στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Οι μουσουλμάνοι, είναι ιδιαίτερα νευρικοί και συμμερίζονται στην βιασύνη τον Γιώργο Παπανδρέου, στο να "κλείσουν" ανοιχτά ζητήματα... Τουλάχιστον αυτοί είναι αποφασιστικοί...

Τι συμβαίνει όμως στη Θράκη; Πολλά ακούγονται και κάποιοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου για την ακριτική περιοχή. Λαμβανομένου, μάλιστα, υπόψιν πως ο Ταγίπ Ερντογάν, ο τούρκος πρωθυπουργός, έχει δηλώσει ευθαρσώς πως θεωρεί "πολίτες του" τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης, οι ημέρες αυτές γίνονται ιδιαίτερα δραματικές, αφού είναι γνωστό πως έχουν υπάρξει συμφωνίες ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, οι οποίες θα κυρωθούν (υπογραφούν) με την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Ελληνική πρωτεύουσα.

Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου (Χουριέτ 1988) αναφερόταν σε σοβαρή πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικών επιχειρήσεων από τους μουσουλμάνους της Θράκης, εάν αποτύγχαναν οι δημοκρατικές διαδικασίες μέσω των οποίων απαιτούσαν (και συνεχίζουν να απαιτούν) ένα ιδιότυπο καθεστώς για την περιοχή. Μάλιστα, η (παράνομη) κυβέρνηση που ορκίστηκε από μουσουλμάνους των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, έχει σαφή στοχοθεσία την ανεξαρτησία της Ελληνικής Θράκης, φτάνοντας στο σημείο της επίσημης έκδοσης και... σημαίας(!), ενώ είναι γνωστή η στήριξη και οι καλές σχέσεις της "κυβέρνησης" με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Να σημειωθεί, πως, όλοι οι εκάστοτε μουσουλμάνοι βουλευτές της Θράκης τελούν μέλη αυτής της "κυβέρνησης" που φέρει την ονομασία "Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης"...!
Η θρασύτητα αυτών των ανθρώπων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην αγορά ελληνικής γης και επιχειρήσεων, με χρήματα η προέλευση των οποίων είναι η τράπεζα τουρκικών συμφερόντων Ziraat. Πριν από την τουρκική τράπεζα, την οικονομική "διευκόλυνση" για αγορές γης ανελάμβανε το τουρκικό προξενείο και μέσα από ειδικές καταστάσεις φρόντιζε να ικανοποιεί τις "ανάγκες" των φίλα προσκείμενων στην "μητέρα πατρίδα" μουσουλμάνων.
Μέχρις αυτού του σημείο όλα είναι γνωστά. Σημειώνεται όμως πως η προκλητικότητα συνεχώς αυξάνεται, ενώ πριν από μερικές ημέρες μουσουλμάνος καταδικάσθηκε για κατασκοπεία (συνελήφθη επ' αυτοφώρω) με ποινή 4 χρόνων, ενώ είναι γνωστό πως τέτοιου είδους εγκλήματα αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερα βαριές ποινές. Μάλλον θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την ελληνική δικαιοσύνη που δεν επέβαλε την έκτιση της ποινής σε κάποιο ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη ή στην Σμύρνη!!!
Το ζητούμενο, όμως, που απασχολεί τις ειδικές κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας και πηλροφοριών, καθώς και τις υπηρεσίες ασφάλειας του Δ' Σώματος Στρατού, είναι η σοβαρή πιθανότητα (έως απόλυτη βεβαιότητα) ύπαρξης και φύλαξης στρατιωτικού οπλισμού από ομάδες μουσουλμάνων της Θράκης...
Την παρουσία οργανωμένων πυρήνων της τουρκικής ΜΙΤ στο Αιγαίο (Ρόδο) και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές είχε φέρει στη δημοσιότητα η κυριακάτικη εφημερίδα "Το Παρόν" με ρεπορτάζ το οποίο κάνει λόγο για "δημιουργία ομάδων εντός της χώρας απο της τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που μπορούν ανα πάσα στιγμή να προκαλέσουν καταστάσεις εσωτερικού αντιπερισπασμού" δηλαδή ένοπλης ανατρεπτικής δράσης απο οργανωμένους πυρήνες.
Φυσικά η αλήθεια είναι ότι οι εν λόγω υπηρεσίες ουδέποτε περιορίστηκαν σε αμιγώς κατασκοπευτικές δραστηριότητες εντός της ελληνικής επικράτειας καθώς η δράση τους περιελάμβανε κάθε λογής "αγαθοεργίες" απο συστηματικούς εμπρησμούς μέχρι πάσης φύσεως δολιοφθορές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν λόγω δράσης αποτελεί η (παλιά μεν, επίκαιρη δε) υπόθεση του λαθρεμπορικού Ivy-B την οποία αποκάλυψε αρχικά η εφημερίδα "Το Βήμα" στις 3 Ιουλίου 1983 και στην οποία αναφέρεται εκτενώς ο δημοσιογράφος Μάνος Ηλιάδης (βλ. "Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η ΜΙΤ", σελ. 423).
Το Ivy-B, ένα παλιό φορτηγό 334 τόνων με αγγλική σημαία (φωτό) ήταν ο πρωταγωνιστής σε αυτή την άγνωστη εν πολλοίς ιστορία, η οποία είναι ενδεικτική της μεθοδικότητας αλλά και μακρόχρονης ανατρεπτικής δράσης των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Θράκη καθότι μιλάμε για το 1983, δηλαδή 27 ολόκληρα χρόνια πριν από την Θράκη του προξενείου, του Μουσταφά Σαρνίτς και των λοιπών αστέρων του τουρκικού παρακράτους...
Το εν λόγω σκάφος (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις λαθρεμπορίας όπλων για τους Ταμίλ) αρχικά εθεάθει να πλέει χωρίς φώτα πορείας ανοιχτά του Πόρου, γεγονός το οποίο κίνησε την περιέργεια του πληρώματος του περιπολικού σκάφους της τότε θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας το οποίο και διενήργησε έλεγχο επι του σκάφους.
Ο έλεγχος απέδωσε περι του 2,5 τόνους όπλων, πυρομαχικών και έντυπου υλικού τα οποία όμως αποκάλυψαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την δράση και τους σκοπούς των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Το φορτίο περιείχε συνολικά 90 τυφέκια G-3 χωρίς αριθμούς σειράς και 180 γεμιστήρες, 2 πυροβόλα MG-3 και 35.000 φυσίγγια των 7,62mm για τα προαναφερθέντα όπλα, 10 ημιαυτόματα πιστόλια με 3.200 φυσίγγια των 9mm, 200 πλάκες ΤΝΤ με 1000 μέτρα βραδύκαυστου φυτιλιού, πυροκροτητές και συστήματα ηλεκτρικής πυροδότησης καθώς και αριθμό φορητών ασυρμάτων.
Το υλικό συνοδευόταν απο τουρκικά φυλλάδια για την χρήση των όπλων και λοιπό έντυπο υλικό για την διεξαγωγή ανορθόδοξων επιχειρήσεων, πάντα στην τουρκική. Προφανώς και δεν επρόκειτο για μια απλή υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων.
Πιθανολογείται ότι τελικός προορισμός του πλοίου ήταν κάποια ερημική τοποθεσία στην Αττική, όπου οι σύνδεσμοι τοπικοί σύνδεσμοι των Τούρκων θα φρόντιζαν για την προώθηση των όπλων στους τελικούς παραλήπτες στην Δυτική Θράκη.
Όπως έγινε γνωστό τα όπλα προέρχονταν απο την τουρκική κρατική βιομηχανία όπλων ΜΚΕΚ και σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε ο Ιρλανδός καπετάνιος το φορτίο είχε παραγγείλει η τουρκική κρατική Κτηματική Τράπεζα και είχε φορτωθεί στην Νικομήδεια, πλησίον στον (αυστηρότατα) φρουρούμενο ναυστάθμο του Τουρκικού Ναυτικού...
Το ερώτημα που προβάλει μέσα από αυτή την ιστορία είναι ένα και πολύ απλό αν και τρομακτικό: Υπάρχουν σήμερα όπλα στη Θράκη, τα οποία έχουν μεταφερθεί από την ΜΙΤ; Φυσικά η ΜΙΤ ενδιαφερόταν και ενδιαφέρεται για την μεταφορά πολεμικού οπλισμού, ώστε στη συνέχεια αυτός να δοθεί μέσω των "ειδικών" σε γηγενείς μουσουλμάνους για να δημιουργηθούν έτσι οι κατάλληλοι "πυρήνες" που εάν ποτέ χρειαστεί (ή αποφασισθεί από την Άγκυρα) κάποια ένοπλη "διαμαρτυρία", αυτή να μπορέσει να υλοποιηθεί από τους εγκάθετους, τους πρακτορίσκους και τους μισθωμένους υπαλλήλους του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής...
Η ιστορία αυτή έρχεται όμως να προσθέσει ένα ακόμη τρομακτικό στοιχείο, στα ήδη υπάρχοντα και να δικαιολογήσει τους φόβους των Ελληνικών αρχών για πιθανή απόπειρα δημιουργίας σοβαρών ένοπλων αναταραχών στην ευαίσθητη αυτή ακριτική περιοχή της χώρας μας, στη Θράκη. Το υλικό, το οποίο κατασχέθηκε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά από κατάλληλη εκπαίδευση. Αλλά για να σταλεί το στρατιωτικό αυτό υλικό, έπρεπε να είχε εξασφαλισθεί το ανθρώπινο δυναμικό που είχε κριθεί ικανό να παρακολουθήσει εντός της Ελλάδας τα εκπαιδευτικά αυτά στρατιωτικής φύσης "σχολεία" (εκτός και εάν είχε ήδη προηγηθεί εντός της Τουρκίας). Η φύση της εκπαίδευσης (εκ του οπλισμού) δείχνει πως είχε να κάνει με δολιοφθορές, ψυχολογικές επιχειρήσεις και γενικότερα με ανορθόδοξο πόλεμο - ανταρτοπόλεμο. Η ποσότητα των εκρηκτικών ΤΝΤ πρόδιδε στόχευση σε έργα υποδομής και επικοινωνιών (γέφυρες, δρόμοι, υδραγωγεία κ.α.).
Ως εκ τούτου, η δραστηριότητα της ΜΙΤ στην Θράκη κρίνεται πως έχει ιστορικό υπόβαθρο και ίσως κάποιοι θα έπρεπε να ανησυχούν για τις σημερινές δραστηριότητες της εν λόγω υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, η οποία δείχνει πως συνεχίζει να δημιουργεί ομάδες-πυρήνες που δεν έχουν ως μοναδικό στόχο την συλλογή πληροφοριών... Υπάρχει σήμερα οπλισμός στη Θράκη ή μήπως η μοναδική προσπάθεια για την μεταφορά τέτοιου στρατιωτικού υλικού σταμάτησε με την σύλληψη του λαθρεμπορικού Ivy-B;
Πραγματικά, θα ήταν μεγάλη κουταμάρα να πιστεύει κανείς πως η ΜΙΤ σταμάτησε την συγκεκριμένη δραστηριότητά της, φοβούμενη πιθανή δεύτερη σύλληψη του πολεμικού υλικού ή των μεταφορέων του. Εξάλλου, τα σύνορα της Θράκης τόσο με την Τουρκία όσο και με την Βουλγαρία, έχει αποδειχθεί πως δεν έχουν την μέγιστη δυνατή -ποιοτικά- φύλαξη, δυστυχώς, οπότε...
ΝΑΤΟϊκές ενισχύσεις για τη φύλαξη των συνόρων του Κοσόβου με την ΠΓΔΜ
Ενισχύσεις για τη φύλαξη των συνόρων με την ΠΓΔΜ στέλνει η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) στη σκιά ενός εκ των πλέον σοβαρών επεισοδίων εθνοτικής βίας από τη σύγκρουση του 2001. Τέσσερις ένοπλοι Αλβανοί έπεσαν νεκροί σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία της ΠΓΔΜ κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.
Ο εκπρόσωπος της KFOR δήλωσε ότι μονάδες ταχείας επέμβασης της ΝΑΤΟϊκής δύναμης εστάλησαν για να ενισχύσουν τη δύναμη των συνοριοφυλάκων της αστυνομίας του Κοσσόβου στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ και θα παραμείνουν εκεί «για όσο καιρό χρειαστεί».
Η ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων του Κοσσόβου με την ΠΓΔΜ ακολουθεί το επεισόδιο μεταξύ της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και τεσσάρων Αλβανών που είχαν στην κατοχή τους μεγάλη ποσότητα όπλων και εμβλήματα με τα διακριτικά του UCK.
Οι ένοπλοι επιχειρούσαν να μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα όπλων σε ένα μικρό φορτηγό. Ενεργώντας κατόπιν πληροφοριών η αστυνομία της ΠΓΔΜ έστησε ενέδρα στην περιοχή διενεργώντας ελέγχους στα διερχόμενα οχήματα. Όταν επιχείρησε να σταματήσει το φορτηγό, οι τέσσερις επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ κατά της αστυνομικής περιπόλου.
Οι αστυνομικές δυνάμεις επέστρεψαν τα πυρά και οι επιβαίνοντες στο φορτηγό σκοτώθηκαν. Από την πλευρά της αστυνομίας δεν υπήρξαν θύματα.
Στο φορτηγό εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα όπλων -τρεις εκτοξευτήρες χειροβομβίδων, τρεις τσάντες με χειροβομβίδες, έξι τσάντες με εκρηκτικά ΤΝΤ, τυφέκια ακριβείας, νάρκες και πυρομαχικά.
Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης έξω από το χωριό Ραντούσα, κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο.
Ο UCK διαλύθηκε και αφοπλίστηκε στα τέλη του 2001 μετά την ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη με τη μεσολάβηση της Δύσης, και η οποία τερμάτισε τη σύγκρουση δίνοντας περισσότερα πολιτικά δικαιώματα στους Αλβανούς, οι οποίοι αποτελούν το ένα τρίτο σε συνολικό πληθυσμό δύο εκατομμυρίων κατοίκων της ΠΓΔΜ.
Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την ΠΓΔΜ ότι η συμφωνία βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της εθνικιστικής ρητορικής που χρησιμοποιούν πολιτικοί από αμφότερες τις πλευρές
Πριν δύο εβδομάδες σε ένα άλλο σημείο στη μεθόριο της ΠΓΔΜ με το Κόσσοβο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακάλυψε τέσσερις κρύπτες με μεγάλη ποσότητα οπλισμού που φυλάσσονταν από ομάδα ενόπλων.
Ερωτήματα προς τον Γιώργο Παπανδρέου
Με βάση τις συγκεκριμένες εξελίξεις στα σύνορα των Σκοπίων με το Κόσοβο, την έκρυθμη κατάσταση στο Τέτοβο και το "παρελθόν" αλλά και το παρόν της δράσης της ΜΙΤ στην ελληνική Θράκη και στη Ρόδο, τι προτίθεται να κάνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν; Τι μέτρα πρόκειται να πάρει (προσωπικά πιστεύω πως δεν θα κάνει απολύτως τίποτε) για τα όσα σχεδιάζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες "ξεσαλώνουν" πλέον στην Θράκη; Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συναίσθηση τη ευθύνης, αλλά κυρίως της σκληρής πραγματικότητας, που σχηματίζεται από τους "καλοκάγαθους" συνομιλητές του για περιοχές της Ελληνικής επικράτειας (Θράκη και Δωδεκάνησα);
Σε αναμονή των απαντήσεων... (που ποτέ δεν θα έρθουν, λόγω... ύπνου)

Ευχαριστώ το Εν Κρυπτώ για μέρος των πληροφοριών που παρατέθηκαν.

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθούν...υπάρχουν όμως σοβαρές υπόνοιες για τέτοιου είδους κινήησεις.....προσεχώς μια έκθεση σχετικά με τη στάση της μειονότητας σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής σύρραξης...

Read more...

Συμφωνία επαναπροώθησης λαθρομεταναστών στην Τουρκία υπέγραψε ο Χρυσοχοΐδης


Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα η τουρκική αντιπροσωπεία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνάντησε τον Τούρκο ομόλογο του κ. Becir Atalay και υπέγραψε διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας...!

Μάλιστα σε κοινή απόφαση που συνυπέγραψαν, η Τουρκία, συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης.
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών.
Επίσης οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι το συγκεκριμένο λιμάνι θα διατηρήσει τη χρήση αυτή υπό οποιαδήποτε νέα συμφωνία ή πρωτόκολλο υπογραφεί μελλοντικά.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής, ενώ πλέον θα ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών.
Τέλος ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών κ. Becir Atalay, δεσμεύτηκε η Τουρκία να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη της τετραμερούς συνεργασίας που ξεκίνησε το 2005 στον τομέα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης με την πιθανή συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής.

Read more...

Βραδιά γιορτής και πανηγυρισμών χθες για τους τουρκόφρονες της Θράκης


Πανηγύρια σε ταβέρνες αλλά και στα σπίτια όλων των τουρκόφρονων της Ελληνικής Θράκης, είχαμε χθες το βράδυ. Φυσικά, οι φανατικοί τουρκόφρονες μουσουλμάνοι της Θράκης γιόρταζαν την επίσκεψη Ερντογάν, αλλά κυρίως γιόρταζαν για τα όσα τραγικά κατά της Ελλάδας και υπέρ των τουρκικών συμφερόντων ξεστόμισε ο φερόμενος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.
Το τι υπογράφηκε, ακριβώς, μέσα σε αυτά τα 21 μνημόνια της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, θα το μάθουμε με το πέρασμα του χρόνου, αφού αποτελεί πάγια τακτική των ελλήνων πολιτικών να μην ανακοινώνουν ΤΙΠΟΤΕ από αυτά που υπογράφουν σε διεθνείς συνθήκες. Γιατί δεν το ανακοινώνουν;

Έτσι, ακολουθώντας πιστά τις προσωπικές τους πεποιθήσεις -αλλά ο λαός δεν τους εξέλεξε γι αυτές- τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο έτερος θλιβερός και συνεπής στην ανεπάρκεια πολιτικός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της "κυβέρνησης τσίρκο" του ΔΝΤ και κάποιων άλλων, Θόδωρος Πάγκαλος, ξεσπάθωσαν και έβγαλαν τα απωθημένα τους, υποθηκεύοντας -λόγω και έργω- την ίδια τη χώρα στο παρόν αλλά και στο μέλλον, βάλλοντας ευθέως κατά των εθνικών συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική επικράτεια του Αιγαίου. Μήπως κάποιος νομικός συνταγματολόγος θα έπρεπε να αναρωτηθεί (όχι εάν αλλά) κατά πόσο καταπατήθηκε το Σύνταγμα της χώρας μας από τους ίδιους τους κυβερνώντες και δη από την ηγεσία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;
Οι αθλιότητες που ξεστόμισαν και οι δύο, ξεσήκωσαν τους φανατικούς υπαλλήλλους του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής (μην ξεχνάμε πως στην "κατάσταση μισθοδοσίας" του, το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έχει περίπου 2800 ανθρώπους), οι οποίοι δοθείσης της ευκαιρίας έστησαν μικρές γιορτές σε ταβέρνες και σε καφενεία, για να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να γιορτάσουν τη νίκη της "μητέρας πατρίδας Τουρκίας" έναντι των Ελλήνων!!!
Και γιατί να μην πανηγυρίζουν οι πράκτορες και οι τουρκόφρονες μισθοδοτούμενοι του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός(;) της Ελλάδας αναγνώρισε ύπαρξη τουρκικών νησιών στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Να μπορούμε να μιλάμε μόνο για το ποσοι τουρίστες Τούρκοι και άλλοι από άλλες περιοχές της γης θα έρθουν στα νησιά μας Ελληνικά ή Τούρκικα νησιά...”!!!!! Αυτό είναι ανήκουστο, ανιστόρητο και ανεπανάληπτο. Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου “ανακάλυψε” και ΤΟΥΡΚΙΚΑ νησιά, στο ΑΙΓΑΙΟ!!! Να μην απορούμε, λοιπόν, εάν στο μέλλον η Άγκυρα ανακαλύψει τουρκικά νησιά και νοτίως της Κέρκυρας...!!!
Συνοδεύοντας στην πολιτική αθλιότητα τον πρωθυπουργό, ο Πάγκαλος θεώρησε ντροπή να πληρώνει έστω και ένα ευρώ για την άμυνα της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ελληνοτουρκικές εδαφικές διαφορές στο Αιγαίο, παραπέμποντας σε διεθνή διαιτησία και ανοίγοντας την "πόρτα" για νέες -και αυτή τη φορά δικαιολογημένες- τουρκικές απαιτήσεις για ελληνικά νησιά του Αιγαίου... Πρόκειται για πολιτική ανικανότητα ή κάτι άλλο, άραγε...;
Με αυτά, αλλά άλλα πολλά θλιβερά και άκρως επικίνδυνα για την χώρα, οι τουρκόφρονες της Θράκης έστησαν χορούς και διασκέδασαν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής. Κάποιοι από αυτούς φώναζαν και τραγουδούσαν πως η "ελευθερία είναι κοντά"... Τι εννοούσαν άραγε;
Κωνσταντίνος

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP