Σάββατο 15 Μαΐου 2010

"Δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθούν οποιεσδήποτε εξουσίες στη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου"


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας της χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι είναι κοινή η θέση Ελλάδας και Κύπρου για διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

Για τη θέση Ερντογάν στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία με ταυτόχρονο άνοιγμα των λιμανιών της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθούν οποιεσδήποτε εξουσίες στη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου"». Σημείωσε, δε, πως «τα λιμάνια στα κατεχόμενα δεν μπορούν να ανοίξουν ως αντιπαροχή στην αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας».


«Εμείς -είπε ο κ. Χριστόφιας- έχουμε κατατεθειμένη ως αφετηρία, την πρόταση για παράδοση της πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για τις θέσεις, που διατύπωσε για το κυπριακό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Επισήμανε πως πρόκειται για «θέσεις αρχής και θέσεις στρογγυλές», από τις οποίες εξαρτάται η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και η πλήρης ανάπτυξή τους.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_6648.html#ixzz0o0JJvglL

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP