Σάββατο 15 Μαΐου 2010

«Η Ελλάδα χαίρεται για την 'τουρκική εισβολή'»


Το μέλλον του ευρώ, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τις Βρυξέλλες αλλά και η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σχολιάζονται σήμερα από τον γερμανικό τύπο.

H Tageszeitung σημειώνει για το ευρώ: «Ο πανικός επέστρεψε στην Ευρώπη και μαζί ο φόβος ότι το ευρώ δεν θα μπορούσε να επιζήσει. Και πάλι η μια κυβέρνηση τηλεφωνεί στην άλλη, και πάλι ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα σηκώνει το ακουστικό για να επιπλήξει του Ευρωπαίους συναδέλφους του. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία αιφνιδίως ανακοινώνουν επιπλέον δραστικά μέτρα περικοπών για να μειώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα ελλείμματά τους. Και πάλι όμως αυτές οι περικοπές μόνο για λίγο θα ηρεμήσουν τις αγορές. Αρκετές χώρες της ευρωζώνης έπεσαν στη παγίδα των ελλειμμάτων. Έτσι η Ελλάδα για παράδειγμα πλήττεται από τους τόκους επί των τόκων. Και η χώρα μπορεί να τους πληρώσει μόνο εάν πάρει και νέα δάνεια, κάτι βέβαια που αυτόματα αυξάνει και πάλι τους τόκους».


Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί ολοσέλιδο άρθρο του καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννη Βούλγαρη. Το άρθρο τιτλοφορείται «Επιβάτες στο τελευταίο βαγόνι» και πλαισιώνεται από έναν πίνακα του Ντε Κίρικο με τον τίτλο ‘Ο μισθός του μάντη’. Η εφημερίδα έχει επιλέξει να αναδείξει με μεγαλύτερα γράμματα το εξής απόσπασμα: «Για την Ελλάδα η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο κοινό νόμισμα είναι πάνω από όλα ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού. Η χώρα άργησε και ανέβηκε την τελευταία στιγμή στο τρένο. Ένα κράτος όμως που πρέπει να φροντίσει για όλα και που τα ιδιωτικά συμφέροντα μπορούν ανά πάσα στιγμή να το εξαπατήσουν δεν έχει τη δύναμη να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Η Kölner Stadt Anzeiger κρίνει τα πρόσφατα σχέδια της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ως απογοητευτικά: «Ο Επίτροπος Όλι Ρεν και ο διευθυντής του ο Μπαρόζο φοβήθηκαν. Δεν μας είπαν πώς μπορεί να γίνει ο καλύτερος οικονομικός συντονισμός στην ευρωζώνη. Μίλησαν για πράγματα που ήδη υπάρχουν. Είπαν πως θέλουν να ελέγχουν τους προϋπολογισμούς των κρατών για να εντοπίζουν εάν αυτοί ενέχουν κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα άλλων κρατών. Ασαφές πάντως παραμένει πώς οι Βρυξέλλες θα λύσουν προβλήματα χωρίς να παραβιάζουν τα δικαιώματα των κρατών στη σύνταξη του προϋπολογισμού τους. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στην πράξη και αυτό φαίνεται και από τις αντιδράσεις του Βερολίνου και του Παρισιού».

Στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται η Tagespiegel του Βερολίνου και επιγράφει το άρθρο της «Η Ελλάδα χαίρεται για την 'τουρκική εισβολή'» και σημειώνει: «Ιδίως τώρα στη μεγάλη κρίση οι δυο ‘εχθροί΄ ήρθαν πιο κοντά. Ο σαρκασμός, η ειρωνεία και η υπεροψία, με την οποία ορισμένα γερμανικά μίνια αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, δεν υπάρχει στις τουρκικές εφημερίδες. Τα σχόλιά τους είναι πολύ περισσότερο γεμάτα κατανόηση και ενδιαφέρον. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Τουρκία πέρασε η ίδια μια μεγάλη οικονομική δοκιμασία το 2001. Εννιά χρόνια όμως αργότερα η χώρα είναι πιο εύρωστη παρά ποτέ οικονομικά».

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_2878.html#ixzz0o0DiU5ds

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP