Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ερντογάν:Εξετάζουμε την υποβολή σχεδίων πτήσεων στο Αιγαίο


Στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα εξετάσει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για την υποβολή σχεδίων πτήσεων των τουρκικών αεροσκαφών.

"Δεν είμαστε οι δύο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Μέχρι τώρα λειτουργούμε μέσω του ΝΑΤΟϊκού σταθμού, που μεταφέρει εκατέρωθεν τις πληροφορίες για τις υπερπτήσεις μας. Δεν βλέπω, όμως, γιατί να μην αλληλο-ενημερωνόμαστε για τις πτήσεις μας, ταυτόχρονα με την ενημέρωση προς το ΝΑΤΟ" είπε ο Ρ. Τ. Ερντογάν αναφορικά με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και επισήμανε ότι θα εξετάσει το θέμα με τους αρμόδιους αξιωματούχους, όταν επιστρέψει στην Άγκυρα.

"Τα τουρκικά μαχητικά δεν απογειώνονται οπλισμένα, όπως τα ελληνικά μαχητικά. Αν εξαλείψουμε αυτή τη διαφορά, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη" ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια σύστησε στους Έλληνες δημοσιογράφους να προβάλλον τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μην μεταδίδουν μόνο ειδήσεις για παραβιάσεις του εναέριου χώρου. "Στα επτάμισυ χρόνια, που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα. Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι, πώς θα μεταδώσετε σωστά τα μηνύματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας;".

Όπως επανέλαβε ο κ. Ερντογάν "κάνουμε ένα νέο βήμα, γιατί θέλουμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Υπάρχουν φοβίες κι από τις δύο πλευρές, θα ξεπεραστούν όμως. Δώστε λίγο χρόνο σε εμάς και τους συνεργάτες μας".

Στη συνομιλία που είχε με διευθυντές ΜΜΕ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας διευκρίνησε ότι "δεν έχουμε βλέψεις σε βάρος της χώρας σας. Είμαστε μια μεγάλη χώρα και έχουμε πολλά εδάφη να αξιοποιήσουμε". Παράλληλα, υποσχέθηκε μια καλύτερη πορεία στις σχέσεις των δύο χωρών και ανέφερε πως συνάντησε στο ξενοδοχείο τρεις Ρωμηούς που "δυστυχώς, για κάποια γεγονότα, που κανένας δεν θα επιθυμούσε, εγκατέλειψαν την Τουρκία και ζουν εδώ. Τους είπα πως μπορούν να επιστρέψουν, αν θέλουν, θα κινήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να γίνει αυτό εφικτό".


Αναφορικά με το κυπριακό υπογράμμισε ότι "ο Έρογλου είχε διαφορετική στάση επί Ταλάτ, εμείς, όμως, ως εγγυήτριες χώρες πρέπει να διευκολύνουμε τη διαδικασία".

Σε ερώτηση σχετικά με την πρότασή του για τη σύγκληση πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό και τις δυνατότητες συμφωνίας, που «γεννά» ένα τέτοιο πολυπρόσωπο σχήμα, απάντησε: "γιατί νομίζετε πως βρίσκεται ο ΟΗΕ τόσα χρόνια στην Κύπρο;" και εξήγησε ότι τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η ΕΕ, δραστηριοποιούνται στο Κυπριακό.

Ο Δ. Χριστόφιας απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε σχόλιο του για τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας είπε ότι είναι κοινή η θέση Ελλάδας και Κύπρου για διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

Για τη θέση του κ. Ερντογάν στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία με ταυτόχρονο άνοιγμα των λιμανιών της Κύπρου, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι «"εν είναι δυνατόν να εκχωρηθούν οποιεσδήποτε εξουσίες στη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου"" και συμπλήρωσε ότι "τα λιμάνια στα κατεχόμενα δεν μπορούν να ανοίξουν ως αντιπαροχή στην αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας"."Εμείς -είπε ο κ. Χριστόφιας- έχουμε κατατεθειμένη ως αφετηρία, την πρόταση για παράδοση της πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις θέσεις, που διατύπωσε για το κυπριακό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Επισήμανε πως πρόκειται για "θέσεις αρχής και θέσεις στρογγυλές", από τις οποίες εξαρτάται η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και η πλήρης ανάπτυξή τους.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP