Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Συμφωνία και για τον Εβρο


Σύστημα μόνιμης συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της λεκάνης του Εβρου με στόχο τη βελτίωση του επίπεδου διαβίωσης των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών, τη σώφρονα χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού λαού πρόκειται να θεσπίσουν Ελλάδα και Τουρκία, έπειτα από σχετική συμφωνία των υπουργών Περιβάλλοντος των δύο χωρών κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και κ. Β. Ερογλου.

Στο πλαίσιο πακέτου συμφωνιών, που υπεγράφη από τους δύο υπουργούς, θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος των πλημμυρών στη λεκάνη του ποταμού, καλώντας όλες τις χώρες της περιοχής να συμμετέχουν και να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ θα ακολουθηθούν κοινά συμφωνημένες τεχνικές διαχείρισης για τη διατήρηση του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής.


Παράλληλα, θα εξετασθεί η εκπόνηση και υλοποίηση μέτρων διαχείρισης των υδατικών πόρων, από τα οποία θα επωφελούνται και οι δύο χώρες, έτσι ώστε η κάθε χώρα να περιορίζει τη ρύπανση και να εξασφαλίζει τις αναγκαίες ποσότητες ποιοτικού ύδατος για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών και τις οικολογικές ανάγκες του Εβρου, ενώ εντός δύο μηνών θα δημιουργηθεί κοινή επιτροπή για ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών με στόχο την εκπόνηση, αν αυτό καταστεί δυνατό, ενός ενιαίου διαχειριστικού σχεδίου.

Συμφωνήθηκε ακόμη να ληφθούν μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, καθώς και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των επιπτώσεών της, ενώ στον τομέα της δασοπροστασίας, θα υπάρξει συνεργασία, μεταξύ άλλων, σε διαδικτυακό σύστημα πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές, στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και των υποβαθμισμένων δασικών περιοχών.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_448.html#ixzz0o0EhltlZ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP