Διπλή γλώσσα από την Αγκυρα
Θερμά λόγια από τον Τούρκο πρωθυπουργό στη συνάντηση με τον Κ. Παπούλια. «Είμαστε γείτονες, θα παραμείνουμε γείτονες και πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», του επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την υποδοχή του
Οι δυσκολίες και τα εμπόδια που πρέπει να υπερβούν Αθήνα και Αγκυρα, προκειμένου να γυρίσει πραγματικά νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναδείχτηκαν χθες την πρώτη ημέρα της πολύ σημαντικής επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία συνέχισαν και χθες κανονικά την παράνομη δραστηριότητά τους, προσγείωσαν ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών τις προσδοκίες που δημιούργησε με τις «επιθέσεις φιλίας και γοητείας» ο Τ. Ερντογάν.
Εύχομαι αυτή η επίσκεψη να έχει καλά αποτελέσματα, είπε στον Τ. Ερντογάν ο Κ. Παπούλιας. «Είμαστε γείτονες, θα παραμείνουμε γείτονες και πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες». Με αυτήν τη φράση υποδέχτηκε ο Κ. Παπούλιας τον Τούρκο πρωθυπουργό, διαμηνύοντάς του με έμμεσο πλην ξεκάθαρο τρόπο πως η καλή γειτονία, την οποία επικαλείται στα λόγια η Τουρκία, δεν συνάδει με τις συνεχείς και προκλητικές -ακόμη και χθες ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα- παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Την εμφανή επιδίωξη του Τούρκου πρωθυπουργού να παρουσιάσει την επίσκεψή του στην Αθήνα ως μία νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έδειξε να συμμερίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υποδέχτηκε τον Τ. Ερντογάν με ευγένεια, όπως απαιτεί η ελληνική φιλοξενία, αλλά και συγκρατημένες εκφράσεις, όπως αρμόζει σε έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει την ιστορία.
Στις μεγάλες προσδοκίες που απέδωσε στην επίσκεψή του ο Τούρκος πρωθυπουργός, «αφετηρία για την αναρρίχηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», «διαφορετικό φινάλε» αυτής της επίσκεψης σε σχέση με τις πέντε προηγούμενες, «επίσκεψη άκρως σημαντική και ιστορική», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιορίστηκε να εκφράσει την ευχή να υπάρξουν καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας που επιθυμούν οι λαοί των δύο χωρών: «Εχουμε χρέος απέναντι στους λαούς μας», υπογράμμισε ο Κ. Παπούλιας.
Το πλατύ χαμόγελο, η σταθερή περπατησιά, αλλά και η αναφορά του Τ. Ερντογάν στον αριθμό της τουρκικής αποστολής (320 άτομα) σηματοδοτούσαν το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ο Τούρκος πρωθυπουργός όχι μόνο προς τη χώρα μας και το εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέλος της οποίας φιλοδοξεί να γίνει η Τουρκία.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια συμβολική κίνηση καλής γειτονίας, υποδέχτηκε τον Τούρκο πρωθυπουργό στον προθάλαμο του γραφείου του.
Ο διάλογος
Στη συνέχεια, στο προεδρικό γραφείο και μπροστά στους δημοσιογράφους διεξήχθη ο εξής διάλογος, ο οποίος αποκαλύπτει τις διαθέσεις του υψηλού επισκέπτη μας και την επιφυλακτικότητα του Προέδρου τη Δημοκρατίας απέναντι στην τουρκική επίθεση φιλίας.
Κ. Παπούλιας: Είναι γεγονός ότι είμαστε γείτονες, θα παραμείνουμε γείτονες και πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες. Σας καλωσορίζω.
Τ. Ερντογάν: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τα λόγια σας. Αυτή η επίσκεψή μου είναι η τρίτη μου επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου είναι η έκτη επίσημη ή ανεπίσημη επίσκεψη που πραγματοποιώ στη χώρα σας. Πιστεύω, όμως, ότι αυτή η επίσκεψη θα έχει «ένα διαφορετικό φινάλε».
Κ. Παπούλιας: Το πιστεύω, το εύχομαι, αυτή η επίσκεψη να έχει καλά αποτελέσματα, να ενισχύσει το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, που το επιθυμούν και οι λαοί μας. Και έχουμε χρέος απέναντι στους λαούς μας.
Τ. Ερντογάν: Οπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, ήρθα συνοδευόμενος από 10 υπουργούς. Συνολικά ήρθαμε εδώ 320 άτομα. Οι επιχειρηματίες μας θα πραγματοποιήσουν ένα ευρύ συμβούλιο επιχειρηματιών και βιομηχάνων. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη είναι άκρως σημαντική. Πιστεύω ότι είναι μια «ιστορική» επίσκεψη.
Στη συνάντηση Παπούλια - Ερντογάν, διάρκειας μισής ώρας, παραβρέθηκαν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και ο αρχαιότερος βουλευτής Ο. Τσελίκ και από ελληνικής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο γεν. γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Κ. Γεωργίου.
Στη Βουλή
Ιστορική και άκρως αποδοτική χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός την επίσκεψή του στην Αθήνα, κατά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον πρόεδρο του Σώματος Φ. Πετσάλνικο. Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι «είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία οι δύο γειτονικές φιλικές χώρες να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ακόμα καλύτερο».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά.
Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, διήρκησε περίπου 50 λεπτά. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι κ. Δ. Αβραμόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Νταβούτογλου και Ε. Μπαγίς.
Νίκος Μελέτης, Γιάννα Μπαλή
ΕΘΝΟΣ
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_8323.html#ixzz0o0GsTLgM
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου