Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Πρωινή πρόκληση μεταξύ Λήμνου και Λέσβου από 6 τουρκικά F-16


Οπλισμένα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Λέσβου και της Λήμνου χθες το πρωί, δύο μόλις ώρες πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, έξι τουρκικά F-16 έδρασαν χθες το πρωί ως προπομπός της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα.

Στις 9:21 π.μ., τέσσερα τουρκικά F-16 απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Μπαλί Κεφίρ, ενώ άλλα δυο F-16 οπλισμένα απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Μπατίρμα. Και τα έξι μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών και πέταξαν μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Τα οπλισμένα τουρκικά F-16 προσέγγισαν τις ακτές της Λέσβου και της Λήμνου σε απόσταση μικρότερη των 9 ναυτικών μιλίων. Αμέσως, απογειώθηκαν δύο ελληνικά F-16 από την αεροπορική βάση της Λήμνου, όπου έσπευσαν, αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά.


Τα συγκεκριμένα τουρκικά αεροσκάφη δεν συμμετείχαν σε προγραμματισμένα αεροναυτικά γυμνάσια, αλλά εκτιμάται ότι ήταν κίνηση του στρατιωτικού κατεστημένου της Aγκυρας που έστελνε μήνυμα και στις δύο πλευρές ( Τ. Ερντογάν και Γ. Παπανδρέου) ότι στην Τουρκία διαφεντεύουν οι στρατηγοί και όχι οι πολιτικοί. Για την ενέργεια αυτή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ενημερώθηκε αμέσως ο Β. Βενιζέλος, ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν ήδη στο Hilton μαζί με τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία των συζητήσεων με τον Τ. Ερντογάν. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ελληνική πλευρά δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο χθεσινό γεγονός, αλλά το χαρακτηρίζει ενδεικτικό του κλίματος και των δυσκολιών που υπάρχουν στη γείτονα χώρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και της επίλυσης των εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ένα τουρκικό ελικόπτερο που συμμετείχε σε προγραμματισμένα τουρκικά αεροναυτικά γυμνάσια παραβίασε ελληνικό εναέριο χώρο βορειοδυτικά της Λέσβου.

Δήμος Βερύκιος
ΕΘΝΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/6-f-16.html#ixzz0o0Fdtn8P

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP