Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ιράκ-Τουρκία στα «μαχαίρια» για τα υδάτινα αποθέματα


Διαμάχη ξέσπασε μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας για τα υδάτινα αποθέματα του Ευφράτη. Το Ιράκ, που μαστίζεται από ξηρασία, είχε τον περασμένο μήνα λάβει τουρκικές διαβεβαιώσεις ότι είχαν αυξηθεί οι ροές προς το έδαφός του.
Ωστόσο, χθες, ο υπουργός Υδάτων του Ιράκ, Αμπντούλ Ρασίντ, κατηγόρησε την Αγκυρα ότι δεν έχει κάνει τίποτα. Ιρακινά εργοστάσια διύλισης νερού δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αφού από τους σωλήνες τρέχει λάσπη. Οι αγρότες στις παραδοσιακά εύφορες περιοχές του Τίγρη και του Ευφράτη αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, ενώ ήδη μεγάλες σοδειές έχουν καταστραφεί από την ξηρασία.


Read more...

Μπαίνει στα κουρδικά πετρέλαια η Τουρκία


Προκαταρκτική συμφωνία για συγχώνευση με την Genel Energy International, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Cukurova Group, με στόχο τη δημιουργία ομίλου αξίας περίπου 5,5 δισ. δολαρίων του οποίου οι δραστηριότητες θα εστιάζονται στο ιρακινό Κουρδιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία Heritage Oil.

Η βρετανική εταιρία συμμετέχει στην εξερεύνηση μπλοκ σε πετρελαϊκά κοιτάσματα στο ιρακινό Κουρδιστάν ενώ, τον προηγούμενο μήνα, είχε ενημερώσει ότι η επιτυχής γεώτρησή της στο Μιράν έδωσε ενδείξεις ότι τα εκεί αποθέματα ενδέχεται να ανέρχονται σε 4,2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Η Heritage διευκρίνισε ότι η Genel Energy International έχει συμμετοχή στο Μιράν, στα πεδία άντλησης Τακ Τακ και Τάουκε, καθώς και την άδεια ανάπτυξης του διυλιστηρίου Taq Taq Petroleum, η εκτιμώμενη παραγωγή του οποίου τοποθετείται στα 60.000 βαρέλια την ημέρα, το 2012.

Η Βαγδάτη έχει, ωστόσο, χαρακτηρίσει παράνομες τις άδειες.
Στην ανακοίνωση της βρετανικής εταιρίας, αποσαφηνίζεται ότι η συγχώνευση θα λάβει τη μορφή εξαγοράς της Genel από τη Heritage, με την τελευταία να προσφέρει μετοχές και τους μετόχους της τουρκικής εταιρίας να καταλήγουν με έλεγχο ποσοστού περίπου 50% στην HeritaGe Oil Plc, την εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία, ο ιδρυτής της Heritage Oil και τέως μισθοφόρος Τόνι Μπάκιγχαμ θα αναλάβει τα καθήκοντα του εκτελούντος χρέη προέδρου στη νέα εταιρία, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Genel τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της HeritaGe Oil Plc, ενώ τα καθήκοντα του εκτελεστικού διευθυντή θα αναλάβει ο Μεχμέτ Εμιν Καραμεχμέτ, ένας από τους πλουσιότερους στη γείτονα, ο οποίος ελέγχει τον όμιλο Cukurova.
Ο όμιλος Cukurova είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους συμφερόντων στην Τουρκία, με δραστηριότητες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις κατασκευές, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στον οποίο ανήκει η μεγαλύτερη τουρκική εταιρία κινητής τηλεφωνίας Turkcell.

Read more...

Απόρριψη των κατηγοριών διαφθοράς κατά του Γκιούλ ζητά η τουρκική Γενική Εισαγγελία


Ο επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας της Τουρκίας ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να απορρίψει τις κατηγορίες που εκκρεμούν από τη δεκαετία του 1990 κατά του προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, για διαφθορά, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η πρόταση αυξάνει τις πιθανότητες να μπει στο αρχείο η υπόθεση εναντίον του Γκιουλ, ο οποίος ως πρόεδρος χαίρει ασυλίας. Ελάχιστοι είναι οι αναλυτές που αναμένουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, που έχει τον τελευταίο λόγο, θα ταχθεί υπέρ τη διεξαγωγής της δίκης.

Τον περασμένο μήνα, ποινικό δικαστήριο της Αγκυρας γνωμοδότησε υπέρ της διεξαγωγής της δίκης με κατηγορούμενο τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος φέρεται εμπλεκόμενος σε κακοδιαχείριση εκατομμυρίων δολαρίων από τα κομματικά ταμεία.

Το προεδρικό γραφείο είχε ασκήσει κριτική στην γνωμοδότηση αυτή, υπενθυμίζοντας ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να δικαστεί μόνο για προδοσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, είχε κριθεί ένοχος πριν από πέντε χρόνια για την ίδια υπόθεση απάτης. Ο Ερμπακάν (πρωθυπουργός μεταξύ 1996-1997) έχει κριθεί ένοχος για πλαστογράφηση εγγράφων με στόχο την υπεξαίρεση εκατομμυρίων τουρκικών λιρών από το κράτος.

Ο Ερμπακάν τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, γλιτώνοντας τη φυλάκιση χάρη σε ευνοϊκό νόμο που προώθησε το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πέρυσι, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος διατέλεσε υπουργός του Κόμματος Ευημερίας στην κυβέρνηση Ερμπακάν μεταξύ 1996 και 1997, απένειμε πέρυσι χάρη στον πρώην πρωθυπουργό.

Read more...

Υπέρπτηση στο Αγαθονήσι την ώρα που αποφεύχθηκε τραγωδία με την πτώση του μαχητικού (συνεχής ροή)


Στις 10:27, δηλαδή ακριβώς έξι λεπτά πριν το ατύχημα με το F-16, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν του Αγαθονησίου σε ύψος 1.500 ποδών.
Τα αεροσκάφη της Άγκυρας αναχαιτίσθηκαν από μαχητικά της ΠΑ, η οποία αντιμετώπιζε ταυτοχρόνως δύο κρίσεις στις δύο άκρες της Ελλάδας, μία στην Ήπειρο και μία στο ανατολικό Αιγαίο.


) Το αεροσκάφος φαίνεται να έχει πέσει περίπου 5 μίλια νότια των Ιωαννίνων, στο δημοτικό διαμέρισμα Μιχαλιτσίου του Δήμου Τζουμέρκων. Στην περιοχή, από την πτώση του αεροσκάφους έχει ξεσπάσει πυρκαγιά και έχουν ήδη σπεύσει τρία οχήματα της Πυροσβεστικής, το έργο όμως της κατάσβεσής της, είναι δύσκολο μιας και η περιοχή είναι δύσβατη.
Η πτήση του μαχητικού γινόταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς ενώ εκτιμάται πως μάλλον το αεροσκάφος δεν θα πρέπει να μετέφερε το ατρακτίδιο LANTIRN, η πτήση ήταν πρωινή, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
-----------------------
(Ανανέωση 11:35) Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) ανακοινώθηκε πως περί τις 11:20, ο ιπτάμενος περισυνελλέγη από το ελικόπτερο ΑΒ-205 το οποίο έχει σπεύσει στην περιοχή, ενώ για προληπτικούς λόγους θα μεταφερθεί, με αεροσκάφος C-130, στο 251 ΓΝΑ.
-----------------------
(Ανανέωση 11:30) Επιβεβαιώνεται πως ο ιπτάμενος του μονοθέσιου μαχητικού είναι κάλα στην υγεία του και έχει επικοινωνία με τα διασωστικά μέσα. Στην επιχείρηση περισυλλογής συμμετέχουν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 καθώς και δύο ελικόπτερα, ένα Super Puma και ένα ΑΒ-205.
Σύμφωνα δε με τις πρώτες πληροφορίες η πτώση του αεροσκάφους αποδίδεται σε εισρόφηση πτηνού στον κινητήρα του αεροσκάφους, γεγονός που θα πρέπει να είχε και ακαριαία αποτελέσματα αναφορικά με τα περιθώρια αντίδρασης του χειριστή.
------------------------

Το διθέσιο μαχητικό 082 της 341 (c) φωτογραφία αρχείου
Mε διαφορά έξι λεπτών, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) αντιμετώπισε δύο επικίνδυνες κρίσεις οι οποίες όμως αποδεικνύουν και την ετοιμότητά της. Ενώ αναχαίτιζε τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αγαθονήσι, ταυτοχρόνως είχε να αντιμετωπίσει και το ατύχημα με το F-16. Τα δύο γεγονότα τα οποία λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα καταδεικνύουν και την "λογική" της σκληρής εκπαίδευσης της ΠΑ και υπογραμμίζουν πως η ΠΑ θα εξακολουθεί να εκπαιδεύεται όπως θα πρέπει να πολεμήσει, "πληρώνοντας" όμως και το ανάλογο τίμημα ...
Πιο συγκεκριμένα, στις 10:33 μαχητικό τύπου F-16 της 347 Μοίρας έπεσε στην περιοχή των Ιωαννίνων. Ο χειριστής του αεροσκάφους κατάφερε να χρησιμοποιήσει το αλεξίπτωτο και να προσγειωθεί με ασφάλεια. Ο πιλότος έχει ήδη μιλήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΑ και αυτή τη στιγμή ελικόπτερο σπεύδει να τον παραλάβει.
Η 347 Μοίρα "Περσεύς" εδρεύει στην 111 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου και επειχειρεί με αεροσκάφη F-16 C/D Block 50 και χρησιμοποιεί το σύστημα LANTIRN.
Tα μαχητικά τα οποία υπηρετούν στην 347 είναι μέρος των 40 αεροσκαφών, 32 μονοθέσια F-16C και 8 διθέσια F-16D, τα οποία αποκτήθηκαν μέσω του προγράμματος Peace Xenia II, στα μέσα της προυγούμενης δεκαετίας. Η δεύτερη μοίρα που χρησιμοποιεί αεροσκάφη του προγράμματος Peace Xenia II, είναι η 341 Μοίρα "Βέλος", η οποία εκτελεί αποστολές SEAD.
Ας σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, στα αεροσκάφη του Peace Xenia II δεν είχε σημειωθεί κάποιο μείζον ατύχημα. Το σημερινό συμβάν ουσιαστικά αποτελεί και την πρώτη απώλεια αεροσκάφους της συγκεκριμένης έκδοσης.

Read more...

Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Δόγμα Οζάλ: "Για να τελειώνουμε με την Ελλάδα αρκεί να στείλουμε μερικά εκατομμύρια ανθρώπους από εδώ".-

Στις 2 Ιουνίου 2009, είδαμε στα ΜΜΕ της Τουρκίας, εκτενείς αναφορές για την σύλληψη 85 λαθρομεταναστών, στην πόλη Ακσαράι (Aksaray) σε φορτηγό που ερχόταν από Βαν (Van), προερχόμενοι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Είχε προηγηθεί στις 17 Μαρτίου 2009, η σύλληψη, 67 λαθρομεταναστών από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, σε ξεχωριστές επιχειρήσεις στις επαρχίες Μούγλα (δυτική Τουρκία), Μπίτλις και Βαν (ανατολική Τουρκία). Οι λαθρομετανάστες προέρχονται από τη Μυανμάρ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Οι δύο επιχειρήσεις αυτές, αποτελούν τις μοναδικές συλλήψεις της Τουρκίας, από αρχές του έτους 2009. Προηγήθηκαν, αναφορές και καταγγελίες εις βάρος της Τουρκίας και στις δύο περιπτώσεις, από όργανα της ΕΕ για την διακίνηση των λαθρομεταναστών.

Στις 5 Μαίου 2009, εφημερίδα Zaman, αναφέρεται στο «καυτό» περιεχόμενο του ημερολογίου του ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ, ο οποίος περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Εκεί αναγράφεται ότι στις 21 Οκτωβρίου 2004, ένας αξιωματικός του πλοίου Ερτουρούλ «πήγε στην Ιταλία για άσκηση και μετέφερε 5 κιλά ηρωίνης». Ο Ορνέκ συνεχίζει λέγοντας ότι το παράνομο «πακέτο» παραδόθηκε σε συνεργάτη του αξιωματικού στη Σαρδηνία και μάλιστα ότι αυτό έγινε εν γνώσει του καπετάνιου του πολεμικού καραβιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν αξιωματικός και καπετάνιος επέστρεψαν, άνοιξαν δύο μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το Τουρκικό πλοίο συμμετείχε στη νατοϊκή άσκηση που έγινε μεταξύ 30/9 και 16/10 του 2004 στη Σαρδηνία.

Η συνέχεια κάτωθι.-

Στις 8 Μαΐου 2009, Αλβανός διπλωμάτης συνελήφθη στην Τουρκία κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αλβανικές αρχές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι συνελήφθη καθώς μετέφερε 65 κιλά ηρωίνης. Η σύλληψη του Αγκίμ Χατζίου, δεύτερου γραμματέα της αλβανικής πρεσβείας στην ΠΓΔΜ, συνιστά το δεύτερο περιστατικό αυτού του τύπου, μετά τη σύλληψη πέρυσι στην Ιταλία οδηγού της αλβανικής πρεσβείας, ο οποίος μετέφερε ένα κιλό κοκαΐνης.

Στις 24 Μαΐου 2009, δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν κατά της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών σε συνάντησή τους στην Τεχεράνη, οι πρόεδροι του Ιράν, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Ο τελικός αποδέκτης όλων αυτών των «προϊόντων» η Τουρκία, απουσίαζε από την συνάντηση αυτή.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2008,στα πλαίσια των ερευνών για την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, συνελήφθη ο πρώην αστυνομικού διευθυντού, Σερντάρ Σατσάν (Serdar Saçan), και αποκαλύφθηκε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (JİTEM) ήταν ο συντονιστής της διακίνησης ηρωίνης από το Ιράν προς την Ευρώπη.

Σε φάκελο που βρέθηκε σε αποθήκη του συλληφθέντος πρώην αστυνομικού, βρέθηκαν στοιχεία για τη δολοφονία δυο Ιρανών το 1995 στην Κωνσταντινούπολη, του Asker Simko και του Zeya Nazım, οι οποίοι θεωρούνταν ως πράκτορες της MOD, που είναι η αντίστοιχη με τη JİTEM υπηρεσία του Ιράν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν στο φάκελο, αλλά και με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου της εποχής, οι δυο δολοφονηθέντες ήταν οι σύνδεσμοι της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι εξασφάλιζαν τον απαραίτητο συντονισμό με την JİTEM στο θέμα της διακίνησης της ηρωίνης που είχε προορισμό την Ευρώπη.

Ο Σίμκο και ο Ναζίμ κατοικούσαν μόνιμα σε πανάκριβες βίλες στην Κωνσταντινούπολη και συνεργάζονταν με τα στελέχη της JİTEM και της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ στη διακίνηση της ηρωίνης, εξασφαλίζοντας τεράστια οικονομικά ανταλλάγματα για τους ίδιους και για τους ανωτέρους τους.

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘90 η Τουρκία επέτρεψε τη δημιουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης σε μέλη της οργάνωσης “Μουτζαχεντίν του Λαού“, που έκανε αντιπολίτευση στο καθεστώς του Αγιατολλάχ Χομεϊνί. Το στρατόπεδο αυτό, που βρισκόταν στο Βαν, λειτουργούσε υπό την ευθύνη της JİTEM. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν, το οποίο με τη σειρά του επέτρεψε στο ΡΚΚ να ιδρύσει στρατόπεδο στο ιρανικό έδαφος, στο οποίο δραστηριοποιούνταν ο αδελφός του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, Οσμάν, με 500 αντάρτες. Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε ψύχρανση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ JİTEM και MOD στον τομέα της διακίνησης της ηρωίνης που προοριζόταν για τις χώρες της Ευρώπης.

Τελικά, την ψύχρανση των σχέσεων των δυο υπηρεσιών την πλήρωσαν οι σύνδεσμοι, Σίμκο και Ναζίμ, οι οποίοι απήχθησαν από μέλη της JİTEM, υπό την καθοδήγηση του στελέχους της, ταγματάρχη Ερσεβέρ, και δολοφονήθηκαν, αφού έχασαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και χρήματα (μετά από δυο χρόνια βρέθηκε δολοφονημένος στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο Ερσεβέρ, ο οποίος είχε διαφωνήσει με τον ισχυρό άνδρα της JİTEM, προφυλακισμένο σήμερα, στρατηγό ε.α. Βελή Κιουτσούκ).

Όταν έγινε η δολοφονία των Ιρανών πρακτόρων (15 Ιανουαρίου 1995), η JİTEM είχε διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο το σενάριο ότι οι δυο Ιρανοί είχαν δολοφονηθεί από το ΡΚΚ, επειδή “δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά των εσόδων από τη διακίνηση της ηρωίνης”. Όπως προκύπτει τώρα από τα στοιχεία που βρέθηκαν στο φάκελο, το σενάριο αυτό είχε διαρρεύσει σκόπιμα από τη JİTEM στον τουρκικό τύπο, αφ’ ενός για να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη σε σχέση με τους πραγατικούς ενόχους και αφ’ εταίρου να αμαυρωθεί έτι περαιτέρω η εικόνα του ΡΚΚ στην τουρκική κοινή γνώμη. Να σημειωθεί ότι το σενάριο αυτό είχε προβάλλει και το πρώην ανώτατο στέλεχος της ΜΙΤ, Mehmet Eymür, στην ιστοσελίδα που είχε στο διαδίκτυο (www.atin.org).

Να σημειωθεί ότι η εμπλοκή των υπηρεσιών του τουρκικού επίσημου κράτους στη διακίνηση ναρκωτικών προς τις χώρες της Ευρώπης είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αλλεπάλληλες φορές τον τουρκικό και το διεθνή τύπο, ενώ πρόσφατα έχει γραφεί επίσης στον τουρκικό τύπο ότι πίσω από τη διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα κρύβεται και πάλι η τουρκική στρατοχωροφυλακή (Jandarma).

Τον αριθμό-ρεκόρ συλλήψεων 146.337 λαθρομεταναστών κατέγραψαν πέρυσι, οι αρχές ασφαλείας της χώρας . Συνελήφθησαν 2.211 άτομα ελληνικής, τουρκικής, αλβανικής και βουλγαρικής υπηκοότητας, ως διακινητές των Λαθρομεταναστών.

Στις διαστάσεις αυτής της μάχης έρχεται να προστεθεί -σύμφωνα με την ελληνική έκθεση- και η συστηματική άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Έτσι, ενώ μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε ζητήσει από τους γείτονες να δεχθούν πίσω 60.875 λαθρομετανάστες, η Τουρκία συμφώνησε μόλις για 7.472, και τελικά δέχθηκε μόνο 2.206. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές καταλογίζουν στις αντίστοιχες τουρκικές πως όχι μόνο αρνούνται την επανείσοδο λαθρομεταναστών, αλλά και ότι ανέχονται (αν δεν ενθαρρύνουν) τη διοχέτευση μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα. Προς τούτο, το Λιμενικό έχει καταγράψει σε βίντεο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το εμπόριο ναρκωτικών, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την λαθρομετανάστευση.

Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις, παράγουν το 90% του οπίου παγκοσμίως.

Τα ναρκωτικά αυτά, διακινούνται μέσω των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες αυτές.

Αφγανοί και Πακιστανοί, προωθούνται κυρίως στο Ιράν και την Συρία, φορτωμένοι με ικανές ποσότητες ναρκωτικών, προς την Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου με την απόλυτη συνεργασία του Τουρκικού κράτους και των υπηρεσιών του, λειτουργούν, «συνεργεία υποδοχής». Τα «συνεργεία υποδοχής» παραλαμβάνουν τα ναρκωτικά και τα προωθούν στους Τούρκους μεγαλέμπορους ναρκωτικών. Ο κάθε λαθρομετανάστης, λαμβάνει ως αμοιβή, ένα μεγάλο ποσό, που συνήθως ανταποκρίνεται στα έξοδα μεταφοράς του στις ακτές του Αιγαίου και στην «διεκπεραίωσή απέναντι», δηλ. στην Ελλάδα.

Οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών, σε συνεργασία με το Τουρκικό κράτος, είναι συνδεδεμένοι με τα δίκτυα διακίνησης των λαθρομεταναστών (ουσιαστικά είναι οι ίδιοι).

Το «κύκλωμα» είναι απόλυτα ελεγχόμενο από την Τουρκία.

Ο υποψήφιος Αφγανός, Πακιστανός κλπ, λαθρομετανάστης, έρχεται σε επαφή με τα δεκάδες και εμφανώς εγκατεστημένα «κέντρα διακίνησης» που υπάρχουν στις χώρες αυτές. Του γνωστοποιείται το κόστος μεταφοράς του, μέχρι τις ακτές του Αιγαίου και της μεταφοράς του στην Ελλάδα. Τα ποσά αυτά είναι παντελώς απαγορευτικά για τους πάμφτωχους υποψηφίους, που λιμοκτονούν στις χώρες αυτές. Τα 2-3 χιλιάδες δολάρια, που συνήθως απαιτούνται, είναι ασύλληπτο σε μέγεθος ποσό για τους ανθρώπους αυτούς. Την απογοήτευσή τους, ακολουθεί η πρόταση των «κέντρων διακίνησης», για μεταφορά ναρκωτικών και την αντίστοιχη αμοιβή τους. Συνήθως όλοι δέχονται την πρόταση. Κατόπιν ξεκινούν τα καραβάνια των λαθρομεταναστών, προς τις ακτές του Αιγαίου, φορτωμένα με ναρκωτικά.

Τα Τουρκικά δίκτυα της ΜΙΤ, της JITEM, και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών της Τουρκίας, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα δίκτυα της Πακιστανικής ISI, της Ιρανικής SAVAK και VEVAK, των Τουρκομάνων του Ιράκ, κλπ, εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην Τουρκία. Κύριος προορισμός τους, οι στρατοκρατούμενες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι συνθήκες στην Νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, εξασφαλίζουν απόλυτα το «ξεφόρτωμα» των διακινητών-λαθρομεταναστών, στα κέντρα διαχείρισης ναρκωτικών.

Οι λαθρομετανάστες, αναλόγως των προθέσεών τους, γίνονται κατόπιν αντικείμενα περαιτέρω εκμετάλλευσης από τους Τούρκους. Το μεγαλύτερο ποσοστό, αμείβεται για την μεταφορά των ναρκωτικών και κατόπιν, τα ίδια κυκλώματα, παίρνουν πίσω τα χρήματα που τους έδωσαν, για την προώθησή τους στο Αιγαίο! Δηλαδή, η μεταφορά ναρκωτικών από τα κέντρα παραγωγής τους, γίνεται δωρεάν, καθώς οι αμοιβές των διακινητών-μεταφορέων, επιστρέφουν ξανά στα ίδια πρόσωπα, μέσω των δικτύων που προαναφέρθηκαν. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία 2 χρόνια, οι αμοιβές αυτές να γίνονται σε πλαστά χαρτονομίσματα, για μην υπάρχουν «απώλειες», καθώς σε κάποιες περιπτώσεις χάνεται ο έλεγχος μερικών λαθρομεταναστών.

Σε αρκετές περιπτώσεις, πολλοί λαθρομετανάστες, χρησιμοποιούνται κατόπιν και σε παράνομη εργασία στην Τουρκία, με αντάλλαγμα, την μεταφορά τους στα παράλια του Αιγαίου. Τα κέρδη από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες των Τουρκικών Υπηρεσιών, είναι τεράστια.

Η Τουρκία, είναι ο διοργανωτής ολόκληρου αυτού του τεράστιου κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών και ναρκωτικών από την Κεντρική Ασία.

Παρόμοιες μεθόδους χρησιμοποιεί και για τις χώρες του Καυκάσου.

Κατόπιν, τα ναρκωτικά επεξεργάζονται στα εκατοντάδες, εργαστήρια της Τουρκίας και λαμβάνουν «μορφή κατανάλωσης». Μέσο της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, διακινούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας, στερούνται σοβαρών μέσων Λιμενικής Αστυνομίας και Ακτοφυλακής, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία, να διακινεί τόνους ναρκωτικών με ασφάλεια. Εκατοντάδες μεγάλα και μικρά εμπορικά πλοία, που διακινούν το εμπόριο, μεταξύ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, μεταφέρουν τόνους ναρκωτικών, στην Οδησσό, την Κωνστάντζα, το Μπουργκάς, την Βάρνα και άλλα λιμάνια.

Η Τουρκική μαφία που είναι πανίσχυρη και διάσπαρτη σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, και ηγείται του εμπορίου ναρκωτικών, είναι ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων της λαθρομετανάστευσης.

Η Τουρκική μαφία, ηγείται του εμπορίου ναρκωτικών στην Ευρώπη, για δεκαετίες τώρα, έχοντας ως εκτελεστικά της όργανα, την Αλβανική και Τσετσένικη μαφία.

Ανατριχιαστικά στοιχεία φέρνει στη δημοσιότητα έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης: Περισσότερες από 5.000 εγκληματικές οργανώσεις έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ευρώπη.

Εκατομμύρια μέλη αριθμούν πλέον οι οργανώσεις που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ευρώπη και έχουν θέσει εαυτές στην υπηρεσία του εγκλήματος, που, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί, πλέον, μία παγκόσμια υπερδύναμη.

Εξειδικευμένοι νομικοί και εγκληματολόγοι, που επιχείρησαν να συνθέσουν το «παζλ» της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, από δύο, τουλάχιστον, σοβαρές διαπιστώσεις.

l Τα κεφάλαια και οι άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος, ανά τον κόσμο, βρίσκονται παντού: από τα ανώτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, από την εξάλειψη των αποβλήτων μέχρι τον κλάδο των οικοδομών και, βεβαίως, εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες είσπραξης μεγάλων δημόσιων κονδυλίων.

l Η δράση τους, που, πολλές φορές, συνδέεται και με τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων, έχει τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινο και κοινωνικό επίπεδο (λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, εμπορία ανθρώπων και οργάνων, βία, διαφθορά κ.ά.) και προκαλεί σοβαρές αναταράξεις όχι μόνον στην ελεύθερη αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό, αλλά και στους ίδιους τους κανόνες της πολιτικής.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκταση και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη Γηραιά Ήπειρο, οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να χωριστούν σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο «διαβρωμένες» είναι από τις εγκληματικές οργανώσεις.

l Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία και η Ουκρανία, όπου, σε κάθε μία από αυτές, έχει υπολογιστεί ότι δραστηριοποιούνται 500 περίπου εγκληματικές οργανώσεις.

l Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αγγλία, όπου, σε κάθε μία απ’ αυτές, διαπιστώθηκε ότι αλωνίζουν από 200 μέχρι και 500 οργανώσεις.

l Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Μολδαβία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η ΠΓΔΜ, όπου στην κάθε μία δραστηριοποιούνται από 100 έως 200 οργανώσεις.

l Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν η Δανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Τουρκία και στην κάθε μία από αυτές εντοπίζεται οργανωμένη δράση από 25 μέχρι και 100 εγκληματικών οργανώσεων.

Στην πέμπτη κατηγορία, τέλος, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, μαζί με την Ανδόρα, την Αυστρία, την Κροατία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Μάλτα, τη Νορβηγία και το Λουξεμβούργο, εντοπίζεται οργανωμένη δράση 25 τουλάχιστον εγκληματικών οργανώσεων.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων της πολυσέλιδης έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις ξεπερνούν τις 5.000 στις 46 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, έχουν στις τάξεις τους στρατολογημένους εκατομμύρια ανθρώπους και, βέβαια, η δράση τους δεν είναι κατά ανάγκην ανταγωνιστική μεταξύ τους: δείχνουν να έχουν μοιράσει μεταξύ τους τόσο την επικράτεια των χωρών όπου δραστηριοποιούνται, εγκληματικά, ανά τον κόσμο όσον και το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους. Μέσα σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται:

α. Εισαγωγές ηρωίνης από το Αφγανιστάν, κοκαΐνης από την Κολομβία και εξαγωγές «έκσταση» από την Ευρώπη.

β. Λαθρεμπόριο προϊόντων απομίμησης, που παράγονται φθηνά και είναι χαμηλής ποιότητας, όπως cd, dvd, απομιμήσεις τζιν και αρωμάτων, πλαστά προφυλακτικά, ανταλλακτικά αεροσκαφών, φρένα αυτοκινήτων, φάρμακα, παιδικές τροφές και πολλά άλλα.

γ. Κλοπές ταυτοτήτων, μέσω του Διαδικτύου, όπου πείθουν αφελείς ευρωπαίους να αποκαλύψουν, οικειοθελώς, τα τραπεζικά τους στοιχεία ή τον αριθμό της κοινωνικής τους ασφάλισης για να μπορέσουν να κλέψουν τα χρήματά τους.

δ. Παράνομο εμπόριο γυναικών για πορνεία, παιδιών για παιδεραστία και εκμετάλλευση της παράνομης μετανάστευσης.

ε. Παραχαράξεις νομισμάτων, λαθρεμπόριο τσιγάρων και οινοπνεύματος και ένοπλες ληστείες πολυτελών οχημάτων, τα οποία πουλάνε στη συνέχεια στην Aνατολική Ευρώπη.

στ. Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, για τη συγκάλυψη της εγκληματικής του προέλευσης, όπως η περίπτωση της μαφίας, που εξαγόρασε τράπεζες στη Λετονία.

Ιδιαίτερα βίαια και με την ιστορία τους να αρχίζει από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι τα μέλη των τούρκικων δικτύων που, όπως τονίζεται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν σχεδόν μονοπωλήσει το εμπόριο ηρωίνης μεταξύ της Kεντρικής Ασίας και της Ευρώπης, ενώ ασχολούνται, παράλληλα, με τις απομιμήσεις ηλεκτρονικών, την πορνεία και την εμπορία ανθρώπων.

(Ολόκληρη η έκθεση-http://ar2006.emcdda.europa.eu/download/ar2006-el.pdf)

Η εμπλοκή των Διπλωματικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας, στο εμπόριο ναρκωτικών έχει αναφερθεί και απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές ασφαλείας της Ευρώπης.

Το 2006, ο Αστυνομικός Διευθυντής του Λονδίνου, σε έκθεσή του, επισημαίνει την εμπλοκή στελεχών της Τουρκικής Στρατιωτικής Αποστολής, με έδρα την Τουρκική Πρεσβεία, ως μεγαλέμπορους και διακινητές μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ακόμη και με διπλωματικούς σάκους!

Ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό κύκλωμα, αποτελούμενο από Τούρκους πράκτορες, Τούρκους Στρατιωτικούς και Διπλωμάτες, «Γκρίζους Λύκους» και χιλιάδες χιλιάδων Τούρκων μεταναστών εμπλέκεται στην διακίνηση και διάθεση ναρκωτικών στην Ευρώπη, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με το καταστροφικό γεγονός της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα.

Πέρυσι τον Απρίλιο συνελήφθη για διακίνηση λαθρομεταναστών, ο 38χρονος Τούρκος Αρχιλοχίας των Ειδικών Δυνάμεων και στέλεχος της ΜΙΤ, SARKAN KAYA, στην Μυτιλήνη από άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Αν και μεμονωμένο το περιστατικό, αποδεικνύει και την «εκτελεστική εμπλοκή» της ΜΙΤ στην λαθρομετανάστευση και τα Τουρκικά σχέδια εις βάρος της Ελλάδος.

Τα τεράστια κυκλώματα της ΜΙΤ στην Τουρκία, εκτελούν τα σχέδιά τους απροκάλυπτα πλέον.

Οι Τούρκοι δουλέμποροι τους παραλαμβάνουν στην πόλη Hakkari. Από εκεί, με λεωφορεία και φορτηγά τους οδηγούν από τις πόλεις Elazig και Adapazari στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη. Στην Κωνσταντινούπολη, οι δουλέμποροι τους «στοιβάζουν» σε φθηνά ξενοδοχεία, στην συνοικία Aksaray, όπου είναι εγκατεστημένο όλο το κύκλωμα: Τουριστικά πρακτορεία που στην πραγματικότητα ασχολούνται μόνο με την προώθηση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, γραφεία παραχαρακτών για διαβατήρια και ταυτότητες, και βεβαίως οι «πιάτσες» όσων θησαυρίζουν από την «δουλειά».

Τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών, έχουν δημιουργηθεί «στρατόπεδα» συγκέντρωσης σε αρκετές πόλεις των μικρασιατικών παραλίων (Σμύρνη, Μάρμαρις, Αλικαρνασσός, Turgut Reis) με την ανοχή των τουρκικών αρχών. Όλα αυτά τα καραβάνια, εκατοντάδες εξαθλιωμένοι, περιμένουν ως και δύο μήνες για να βρεθεί το σαπιοκάραβο και οι βάρκες προς την Ελλάδα.

Τέτοιας έκτασης επιχείρηση, καθιστά βεβαιότητα το ότι οι αρχές της Τουρκίας γνωρίζουν τα πάντα και υποθάλπτουν την κατάσταση. Οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλά ποιοί είναι οι δουλέμποροι, αλλά δεν συλλαμβάνουν κανέναν διότι πολύ απλά θέλουν να ξεφορτωθούν τους μετανάστες, αφού πρώτα τους απομυζήσουν. Ένα πλαστό διαβατήριο κοστίζει από 500-1.000 δολλάρια, και από αυτά 10% ως 20% παίρνει ως προμήθεια η τουρκική αστυνομία, όπως βεβαιώνει ο Halil Nebiler, συγγραφέας του έργου «Η πολιτική οικονομία της τουρκικής μαφίας». Το τουρκικό λιμενικό τους συνοδεύει από απόσταση μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ως προπομπός-ανιχνευτής και αφ’ ετέρου για να σιγουρευτεί ότι έφυγαν.

Οι αμοιβές των Τούρκων δουλεμπόρων ποικίλλουν αναλόγως της χώρας προέλευσης των μεταναστών. Οι τιμές αρχίζουν από 1.000 ευρώ και φθάνουν τις 3.000 το άτομο. Αν σε ένα σαπιοκάραβο μαζευτούν για την Ελλάδα 50 ή 30 λαθρομετανάστες, καταλαβαίνουμε για τι ποσά μιλάμε. Οι Toύρκοι δουλέμποροι, στις περιπτώσεις μαζικών μεταφορών χρησιμοποιούν παλιά και σάπια πλοιάρια για την μεταφορά των λαθρομεταναστών στα ελληνικά νησιά, ένα ταξίδι 5 ή 10 το πολύ μιλίων. Αν υπολογιστεί ότι το σύνηθες κόμιστρο που πληρώνουν οι λαθρομετανάστες είναι 1.500 δολάρια και σε ένα τέτοιο καρυδότσουφλο στοιβάζονται 30 ή και 50 άτομα, τότε από ένα τέτοιο ταξίδι μίας ή δύο ωρών, οι δουλέμποροι βγάζουν 45.000 ή 75.000 δολάρια αντίστοιχα.

Oι καταθέσεις Ελλήνων αξιωματικών του Λιμενικού, είναι αποκαλυπτικές, θάβονται όμως για να μην ενοχληθούν οι αντιρατσιστές, προοδευτικοί, πλασιέ της πολυφυλετικής κοινωνίας και λοιπές «δημοκρατικές» δυνάμεις. Καταθέτει σχετικά τέως λιμενάρχης μεγάλου νησιού μας: «Η διακίνησή των λαθρομεταναστών γίνεται με την βοήθεια Τούρκων λιμενικών. Τα τουρκικά περιπολικά σκάφη λειτουργούν ως ανιχνευτές των παράνομων σκαφών που μεταφέρουν λαθρομετανάστες, παραβιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Συχνά, τουρκικά αλιευτικά σκάφη λειτουργούν ως ανιχνευτές της κίνησης γύρω από ελληνικά λιμάνια, δίνοντας σήμα την κατάλληλη στιγμή στα σκάφη που μεταφέρουν λαθρομετανάστες να ξεκινήσουν την διαδρομή τους. Διεξάγουμε πόλεμο με απίστευτες διαστάσεις, η κατάσταση είναι δραματική. Άνθρωποι των τουρκικών αρχών ασφαλείας (αστυνομία, MIT) είναι αναμεμειγμένοι σε αυτή την ιστορία παρέχοντας σχετική πληροφόρηση στους δουλέμπορους».

Η βιομηχανία της λαθρομετανάστευσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 8 δις. Δολάρια το έτος στη Τουρκία σύμφωνα με έκθεση της Τουρκικής αστυνομίας που είδε το φως πριν από μερικούς μήνες. Μάλιστα οι ίδιες εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το τομέα κατέχουν και τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών και στην ουσία το οργανωμένο έγκλημα σε αυτή τη χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολυσυλλεκτικό, πολυπλόκαμο και κατά βάση ενιαίο ως προς τη δομή του και τις λειτουργίες του.

Οι «Τιμές» διάβασης του Αιγαίου από τις Μικρασιατικές ακτές, συχνά ένα ταξίδι μερικών λεπτών κοστίζει από 2.000 έως 5.000 Δολάρια, ενώ για διαδρομές από τη Τουρκία στην Βόρεια Ευρώπη αγγίζει μέχρι και τα 15.000 Δολάρια.

Οι μετανάστες που προέρχονται από τις Αφρικανικές χώρες, φθάνουν στη Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Μερσίνα μέσω πλοίων ή και αεροπλάνων. Οι Άραβες περνούν τα σύνορα με τη Συρία και οι Ιρανοί , Αφγανοί και Πακιστανοί μέσω των Ιρανικών συνόρων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τουρκία και το Ιράν δεν έχουν καθεστώς βίζας μεταξύ τους, διευκολύνοντας κατά αυτό τον τρόπο τη μεταφορά ανθρώπων...

Άμα την άφιξη τους στο Τουρκικό έδαφος, οι λαθρομετανάστες οδηγούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένες παράνομες αποθήκες ή κτίσματα, στα προάστια των προαναφερθέντων πόλεων. Σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν έναντι ελαχίστων χρημάτων σε μικρές βιοτεχνίες ή στο τουριστικό τομέα έως ότου προετοιμαστεί το ταξίδι προς την Ελλάδα και Ευρώπη. Το μεσοδιάστημα αυτό διαρκεί μέχρι 2 έτη και κατά αυτό τον τρόπο οι μικρομεσαίες Τουρκικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν μεγάλη μείωση του εργατικού κόστους.

Σύμφωνα με τις απόρρητες εκθέσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας, τα βασικά σημεία αναχώρησης σκαφών με λαθρομετανάστες από Τουρκία είναι τα εξής: Ayvalik, Ayvacik, Izmir, Kusadasi, Foca, Alacati, Sigacik, Didim, Bodrum, Datca, Marmaris, Bozburuk. Οι σύγχρονοι δουλέμποροι συνεχίζουν τη χρυσοφόρα επιχείρηση που έχουν στήσει στο Αιγαίο μεταφέροντας μαζικά χιλιάδες πρόσφυγες έναντι αδράς αμοιβής, αφού έχουν εξασφαλισμένη την ανοχή, αν όχι και τις ευλογίες των τουρκικών αρχών.

Το κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών προς τη Λέσβο δρα στην περιοχή Μπαλικεσίρ, υπογραμμίζεται στις απόρρητες εκθέσεις των διωκτικών αρχών. Και σημειώνεται πως η «μίζα» για τους Τούρκους λιμενικούς ανέρχεται στο 30% με 40% επί του συνόλου των 3.000 δολαρίων ΗΠΑ που δίνει κάθε μετανάστης στους δουλεμπόρους για να τους περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα… H Ελλάδα και η Ιταλία, όπως διαπιστώνεται σε εκθέσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών Αρχών Ασφαλείας, αποτελούν τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα για τους λαθρομετανάστες που φθάνουν από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια από χώρες της Αφρικής. Οι «καραβιές» των προσφύγων ξεκινούν συνήθως από τα τουρκικά παράλια και τις χώρες της M. Ανατολής, ενώ αρκετούς από τους λαθρομετανάστες «αδειάζουν» στα ελληνικά νησιά. Όσοι θέλουν να φθάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία κρύβονται σε νταλίκες που ταξιδεύουν με πλοία της γραμμής από Πάτρα και Ηγουμενίτσα στην Ιταλία.

Την «πολυεθνική του σύγχρονου δουλεμπορίου» αποτελούν δύο μεγάλα τουρκικά δίκτυα με βάση την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ενώ οι «εγκέφαλοι» κινούν τα νήματα από την Άγκυρα και προωθούν μαζικά τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι λαθρομετανάστες συγκεντρώνονται στην περιοχή Κουμ Καπί και από εκεί μεταφέρονται στην περιοχή Γεσίλκιοι. Στην Κωνσταντινούπολη μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια 40 με 50 άτομα μαζί (συνήθως λευκοί) έως ότου βρεθεί το μέσο να φύγουν για την Ευρώπη, κυρίως για Γερμανία, πληρώνοντας 3.000-4.000 δολάρια. Στη Σμύρνη οι λαθρομετανάστες συγκεντρώνονται στην περιοχή Μπασμάν, κοντά στο ζωολογικό κήπο, και μένουν σε δύο ξενοδοχεία. Όπως τονίζει αξιωματικός του Λιμενικού, «οι δουλέμποροι περνούν όσους έχουν χρήματα με ταχύπλοα ή αλιευτικά σε κάποιο ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου (συνήθως στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στο Αγαθονήσι, στο Φαρμακονήσι, στην Κω και στη Σύμη).

Το Τουρκικό κράτος μεγαλέμπορος ναρκωτικών.

Γι’ αυτήν την όψη μιλάει ο Χουσεΐν Μπαΐμπασίν, μεγαλομαφιόζος της Τουρκίας, κουρδικής καταγωγής:

«Τα πρώτα χρόνια μετά το 1980, την περίοδο της ρωσικής εισβολής, τα πράγματα πήγαιναν άσχημα στο Αφγανιστάν. Η παραγωγή ηρωίνης είχε πέσει αλλά, όταν αποσύρθηκαν οι Ρώσοι, ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Το προϊόν έφτανε [στην Τουρκία] πρώτα μέσω Ιράν στην περιοχή του τουρκικού Κουρδιστάν. Στα σύνορα, τη μεταφορά αναλάμβανε ο τουρκικός στρατός… Υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος, όπως στο παρελθόν η Turkish Airlines, των οποίων τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται ειδικά γι’ αυτό το σκοπό… Από τότε [μετά το 1991] η ηρωίνη διακινείται από μία πύλη εξόδου στη θέση Μαζάρ ι Σαρίφ και φθάνει στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν μέσω της περιοχής του στρατιωτικού διοικητή Ντοστούμ, ο οποίος συνεργάζεται με την Τουρκία. Από ‘κει το προϊόν πετάει προς την Τουρκία ή τη Ρωσία. Η Τουρκία στέλνει στον Ντοστούμ μεγάλα αεροπλάνα με αγαθά που έχει ανάγκη… Για να παρασκευαστεί ένας τόνος ναρκωτικών χρειάζονται είκοσι τόνοι άλλων υλών, νερό, ασβέστιο κ.λπ. Εάν υπολογίσουμε το σύνολο, τότε μιλάμε για υλικά πολλών χιλιάδων τόνων. Από την Τουρκία φεύγουν μεγάλα αεροπλάνα που τα μεταφέρουν στο Αφγανιστάν…»

Αυτά και άλλα πολλά αναφέρει ο για τις δραστηριότητες του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας.

Άντλησα τις πληροφορίες από το βιβλίο, των Φρανκ Μπόφενκερκ – Γιουτζέλ Γεσιλγκόζ, Η Τουρκική Μαφία, μετάφραση από τα ολλανδικά: Μαρία Ιωσηφίδου, Μαργαρίτα Μπονάτσου, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 1999.

Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο πέρασε μάλλον απαρατήρητο στην Ελλάδα (δεν αναφέρεται καν στον διαδικτυακό τόπο του εκδοτικού οίκου!), ίσως λόγω της μονομερούς ελληνικής φιλίας προς το μαφιόζικο– πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας. Γραμμένο από τον Frank Bovenkerk, που είναι καθηγητής της Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, και τον Yesilgoz, που είναι συνεργάτης του Εγκληματολογικού Ινστιτούτου Willem Pompe της Ουτρέχτης, εκδόθηκε στην Ολλανδία το 1998. Οι συγγραφείς αναλύουν τις παραδοσιακές σχέσεις του τουρκικού κράτους με τον υπόκοσμο, ήδη από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φτάνουν μέχρι σήμερα.

Ο Χουσεΐν Μπαϊμπασίν (γεννημένος το 1956 στην επαρχία του Ντιαρμπακίρ) καταγόταν από οικογένεια μεγαλοκτηματιών που είχε πλουτίσει από το εμπόριο οπίου, το οποίο μετέφεραν από το Αφιόν στο Ιράν και το αντάλλασσαν εκεί με χρυσό και σκληρό συνάλλαγμα. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που συνήψε στενές σχέσεις με τον τουρκικό υπόκοσμο και εξελίχτηκε, συν τω χρόνω, σε νονό της τουρκικής μαφίας.

Τα προβλήματα άρχισαν όταν αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν οι μεγαλονονοί εκείνοι που ήλεγχαν τις εγκληματικές δραστηριότητες στην Τουρκία, αλλά το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο. [Ο Μπαϊμπασίν αναφέρει συχνά ονόματα όπως εκείνα του σημερινού προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ αλλά και της τέως πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, σε σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες, για να μην μιλήσουμε για υπουργούς, βουλευτές, αστυνομικούς, στρατιωτικούς…] Μία άλλη πηγή προβλημάτων για τον Μπαϊμπασίν αποτέλεσε η από πλευράς του συνειδητοποίηση του κουρδικού προβλήματος και η βοήθεια που προσέφερε σε κουρδικές οργανώσεις. Γι’ αυτό το λόγο, όπως ισχυρίζεται, κυνηγήθηκε από το τουρκικό κράτος.

Ο Μπαϊμπασίν έχει συλληφθεί αρκετές φορές και εκτός Τουρκίας – στην Αγγλία παρέμεινε φυλακισμένος για τέσσερα χρόνια, ενώ συνελήφθη και στην Ολλανδία, αφέθηκε ελεύθερος και αργότερα συνελήφθη ξανά. Οι συγγραφείς του βιβλίου τον συνάντησαν στις ολλανδικές φυλακές και συζήτησαν μαζί του για 40 συνολικά ώρες.

Πόσο αξιόπιστες, όμως, είναι οι πληροφορίες που έδωσε στους συγγραφείς ο Μπαϊμπασίν; Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, «… η εξιστόρηση των γεγονότων [από τον Μπαϊμπασίν] συμπίπτει με εκπληκτικό τρόπο με την εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία… του οποίου αποτελεί αναμφίβολα τη ζωντανή έκφραση. Το καλύτερο κριτήριο για να εκτιμήσουμε την αξιοπιστία ενός μάρτυρα είναι να διασταυρώσουμε τα γεγονότα, στα οποία αναφέρεται, και την ερμηνεία τους, με πληροφορίες από άλλες πηγές, πράγμα που ισχύει στην περίπτωση αυτή».

Το «Δόγμα Οζάλ» φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εκτέλεση με δραματικές και ολέθριες συνέπειες, για το μέλλον της Πατρίδος μας.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ-Έκλεισε ο κύκλος για τα μέλη της Αλ Κάιντα...


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, επικύρωσε την ποινή ισόβιας κάθειρξης ορισμένων κατηγορουμένων που πραγματοποίησαν τη βομβιστική επίθεση το 2003 στην Κωντσαντινούπολη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, με την απόφαση αυτή επικύρωσε την απόφαση της ισόβιας κάθειρξης ορισμένων κατηγορουμένων που πήραν μέρος στην επίθεση και του ηγέτη της οργάνωσης «Sakka».

Το 10ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης, είχε αποφασίσει ισόβια κάθειρξη στους 5 κατηγορουμένους μεταξύ αυτών και του Louai Sakka υπεύθυνου της βομβιστικής επίθεσης στις Συναγωγές, στο Αγγλικό Προξενείο και στην τράπεζα HSBC, της Κωνσταντινούπολης.


Read more...

Στρατιωτική συνεργασία Άγκυρας-Βαγδάτης




Τουρκία και Ιράκ υπέγραψαν "Μνημόνιο Συμφωνίας Τεχνικής και Επιστημονικής Συνεργασίας στους Τομείς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης".-

Νέα εποχή στις στρατιωτικές σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και κάποιο διάστημα μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ κατέληξαν σε σημαντικό αποτέλεσμα.

Στο Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υπεγράφη "Μνημόνιο Συμφωνίας Τεχνικής και Επιστημονικής Συνεργασίας στους Τομείς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης" μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών.

Το Μνημόνιο Συμφωνίας υπέγραψαν ο Υπαρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χασάν Ίγσιζ (Hasan Iğsız) και ο Υπαρχηγός των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων Naseer Abadi.

Συζητήθηκαν επίσης, θέματα συνεργασίας, για την πάταξη της δράσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στο Βόρειο Ιράκ.




Read more...

Πρόθυμο το ΝΑΤΟ για την προστασία αγωγών υδρογονανθράκων


Ο Γενικός Διευθυντής Άμυνας και Οικονομικών Ασφάλειας του ΝΑΤΟ (NATO Defence and Security Economics Directorate) Μάικλ Γκωλ (Michael Gaul) στις δηλώσεις που προέβη από το Αζερμπαϊτζάν όπου βρίσκεται είπε πως στο Νότιο Καύκασο την προστασία εξασφαλίζουν οι χώρες από τα εδάφη των οποίων περνούν οι αγωγοί.

Ο Μάικλ Γκωλ λέγοντας ότι προσπαθούν να ενισχύσουν τις σχέσεις ενεργειακής ασφάλειας με τις χώρες που είναι μέλη ή αποτελούν πλευρά της Συμμαχίας έκανε νύξη και στη μείζονα σημασία των υφιστάμενων αγωγών που μεταφέρουν τους υδρογονάνθρακες της Κασπίας στην Ευρώπη και του σχεδίου αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο.

Ο Γενικός Διευθυντής Άμυνας και Οικονομικών Ασφάλειας του ΝΑΤΟ τόνισε πως σε περίπτωση που ζητηθεί, το ΝΑΤΟ μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην προστασία των αγωγών.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ερτογάν-Ομπάμα-Βραβείο Ειρήνης.-

Η Habertürk με τίτλο "Ο Ερντογάν θα πάρει βραβείο ειρήνης μαζί με τον Ομπάμα" γράφει ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταξιώνονται με το διεθνές βραβείο ειρήνης του "Prix de la Fondation".

Στην είδηση διαβάζουμε ότι το βραβείο αυτό απονέμεται από το 1989 έως σήμερα στον τομέα της ειρήνης, δημοκρατίας και ελευθερίας και ότι η φετινή τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στα τέλη του Ιουνίου.

Η Zaman δημοσιεύει ότι μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των πολιτών για το κέντρο τηλεφωνικών κλήσεων στα κουρδικά το οποίο εγκαινιάστηκε από τη νομαρχία του Ντιγιαρμπακίρ.

Σύμφωνα με την είδηση το κέντρο θα εξυπηρετήσει τους πολίτες που δεν ξέρουν τουρκικά σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν όλα τα δημόσια ιδρύματα.

Η Star με τίτλο "Βουλγαρία: Ηταν ατιμία η εκδίωξη των Τούρκων" μας ενημερώνει ότι η Σόφια στην 20η επέτειο της υποχρεωτικής μετανάστευσης των Τούρκων ομογενών της Βουλγαρίας, άρχισε να αντιμετωπίζει την ιστορία της.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ (Jelu Jelev) έκανε την πρώτη ιστορική αυτοκριτική λέγοντας:
"Η υποχρεωτική μετανάστευση των Τούρκων και η υποχρεωτική αλλαγή των ονομάτων δεν ήταν εφαρμογή του βουλγαρικού λαού όμως μερικών ανέντιμων και του κομουνιστικού καθεστώτος που τους υποστήριζε".


Read more...

ΜΑΧΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΡΚΚ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΠΗΛΑΙΑ.


Συνεχίζονται αδιάκοπα οι επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών.

Στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας-Ιράκ, γίνονται σφοδρές και σκληρές συγκρούσεις. Οι Τούρκοι μεταφέρουν επιπρόσθετες δυνάμεις.

Οι μάχες ξεκίνησαν όταν οι Τουρκικές δυνάμεις εντόπιησαν μια ομάδα Κούρδων μαχητών, στην περιοχή Μπεστλέρ Ντερελέρ.

Στην περιοχή μεταφέρθηκαν στρατιώτες με ελικόπτερα τύπου Sιkorsky και ξεκίνησαν έντονες συγκρούσεις.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος πολλοί καταδρομείς και μονάδες ειδικών δυνάμεων της στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι μαχητές είναι οχυρωμένοι μέσα στα πολλά σπήλαια της ορεινής περιοχής, γεγονός που δυσκολεύει πολύ τις επιχειρήσεις των Τουρκικών Δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ ένα άτομο που καταζητούνταν με την κατηγορία ότι είναι μέλος του ΡΚΚ, συνελήφθη στην Ακτσαντάγ της Μαλάτια.

Ακόμα ένας Κούρδος αντάρτης συνελήφθη, στο Άγρι.

Οι μάχες συνεχίζονται με μεγάλη ένταση.

Read more...

Πρόσκληση Ταλαμπανί στον Μπαϊκάλ


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ιράκ Τζελάλ Ταλαμπανί προσκάλεσε στη χώρα του τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Ο Ταλαμπανί σημείωσε τα εξής στην επιστολή πρόσκλησης "Σας προσκαλώ στο Ιράκ με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των ριζικών και διευρυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο φίλων χωρών".

Εντωμεταξύ ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ιράκ Νάσερ Αμπάντι πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο των επαφών του Ιρακινού στρατηγού θα συζητηθεί ο αγώνας ενάντια των ενόπλων ομάδων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.




Read more...

Περιοδεία Νταβούτογλου σε Πακιστάν και Αφγανιστάν


Η Τουρκία θα δώσει προτεραιότητα στα θέματα του Πακιστάν και Αφγανιστάν κατά την προεδρία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στις ΗΠΑ βγήκε σε μια περιοδεία που συμπεριλαμβάνει το Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Ο Νταβούτογλου στα πλαίσια των επαφών του στο Ισλαμαμπάντ θα παραδώσει στις πακιστανικές αρχές μια επιταγή 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Και η ανθρωπιστική βοήθεια των 10 τόνων της Τουρκίας θα φτάσει στο Πακιστάν στο πλαίσιο της ίδιας επίσκεψης.

Θα συνεχιστεί και η διαδικασία τριμερών συνόδων ανάμεσα σε Τουρκία, Πακιστάν και Αφγανιστάν και θα προστεθούν και άλλες χώρες στις διπλωματικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία θα φιλοξενήσει διεθνείς συνεδριάσεις όπως "Οι γείτονες του Αφγανιστάν και οι φιλικές χώρες του δημοκρατικού Πακιστάν". Είναι πάλι στην επικαιρότητα η Άνκαρα να διευκολύνει τις επαφές ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Αφγανιστάν.

Ο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου την πρώτη του συνάντηση στο Ισλαμαμπάντ είχε με τον ομόλογό του της χώρας αυτής Μαχμούντ Κουρεσί.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας που θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Γιουσάφ Ραζά Γκιλάνι, θα συναντηθεί με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ναβάζ Σαρίφ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Ο κος Νταβούτογλου θα επισκεφτεί επίσης τον καταυλισμό των εκτοπισμένων Σαχ Μανσούρ.

Read more...

Στην Τουρκία ο Αφγανός πολέμαρχος Ρασίντ Ντοστούμ


Οι δεσμοί αίματος, του Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ με το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας και την Μαφία.-

Διαψεύσθηκαν οι ειδήσεις περί εξορίας του στρατηγού Ρασίντ Ντοστούμ στην Τουρκία.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώθηκε πως ο στρατηγός Ντοστούμ βρίσκεται στην Τουρκία για λόγους υγείας.

"Ο στρατηγός Ντοστούμ που ήρθε στην Τουρκία με δικιά του θέληση μπορεί να μείνει όσο θέλει εδώ και να πάει μετά σε όποια χώρα επιθυμεί, συμπεριλαμβανομένου και του Αφγανιστάν" αναφέρθηκε κατά λέξη στην ίδια ανακοίνωση.

Ο καλός στρατιώτης Ντοστούμ…

Ο Ρασίντ Ντοστούμ. Ο Ντοστούμ, γεννημένος το 1954, ανήκει στη φυλή των Ουζμπέκων, μία από τις δεκάδες φυλές του Αφγανιστάν και είναι από τις πλέον αμφιλεγόμενες –τουλάχιστον– προσωπικότητες στο Αφγανιστάν. Για ένα πράγμα δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς: για σταθερότητα στις πολιτικές και στρατιωτικές συμμαχίες του.

Ο «στρατηγός» έχει πολεμήσει ενάντια στους Σοβιετικούς αλλά έχει αγωνιστεί και στο πλευρό των φιλοσοβιετικών κατά των μουτζαχεντίν. Έχει συμμαχήσει με τις πιο εξτρεμιστικές ομάδες των μουτζαχεντίν και κατά διαστήματα έχει συγκρουστεί με όλους τους πολέμαρχους της Βόρειας Συμμαχίας, του Μασούντ μη εξαιρουμένου. Η Μαζάρ ι Σαρίφ αποτελεί τη βάση του τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια – εκτός, βέβαια, από τις περιόδους που η πόλη βρισκόταν στα χέρια των Ταλιμπάν. Οι περιοχές που ελέγχονταν από τους πολιτοφύλακες του Ντοστούμ δεν υπάκουσαν ποτέ και σε καμία κεντρική κυβέρνηση του Αφγανιστάν – νόμιμη ή παράνομη.

Ο ηρωι[νι]κός στρατιώτης Ντοστούμ…

Μία άλλη όψη της ζωής του «στρατηγού» Ντοστούμ δεν αναφέρεται ποτέ στις «ειδήσεις». Χρειάζεται να ψάξει κάποιος για να βρει τα στοιχεία. Γι’ αυτήν την όψη μιλάει ο Χουσεΐν Μπαΐμπασίν, μεγαλομαφιόζος της Τουρκίας, κουρδικής καταγωγής:

«Τα πρώτα χρόνια μετά το 1980, την περίοδο της ρωσικής εισβολής, τα πράγματα πήγαιναν άσχημα στο Αφγανιστάν. Η παραγωγή ηρωίνης είχε πέσει αλλά, όταν αποσύρθηκαν οι Ρώσοι, ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Το προϊόν έφτανε [στην Τουρκία] πρώτα μέσω Ιράν στην περιοχή του τουρκικού Κουρδιστάν. Στα σύνορα, τη μεταφορά αναλάμβανε ο τουρκικός στρατός… Υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος, όπως στο παρελθόν η Turkish Airlines, των οποίων τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται ειδικά γι’ αυτό το σκοπό… Από τότε [μετά το 1991] η ηρωίνη διακινείται από μία πύλη εξόδου στη θέση Μαζάρ ι Σαρίφ και φθάνει στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν μέσω της περιοχής του στρατιωτικού διοικητή Ντοστούμ, ο οποίος συνεργάζεται με την Τουρκία. Από ‘κει το προϊόν πετάει προς την Τουρκία ή τη Ρωσία. Η Τουρκία στέλνει στον Ντοστούμ μεγάλα αεροπλάνα με αγαθά που έχει ανάγκη… Για να παρασκευαστεί ένας τόνος ναρκωτικών χρειάζονται είκοσι τόνοι άλλων υλών, νερό, ασβέστιο κ.λπ. Εάν υπολογίσουμε το σύνολο, τότε μιλάμε για υλικά πολλών χιλιάδων τόνων. Από την Τουρκία φεύγουν μεγάλα αεροπλάνα που τα μεταφέρουν στο Αφγανιστάν…»

Αυτά και άλλα πολλά αναφέρει ο Ντοστούμ για τις δραστηριότητες του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας. Άντλησα τις πληροφορίες από…

…Το βιβλίο…

Φρανκ Μπόφενκερκ – Γιουτζέλ Γεσιλγκόζ, Η Τουρκική Μαφία, μετάφραση από τα ολλανδικά: Μαρία Ιωσηφίδου, Μαργαρίτα Μπονάτσου, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 1999.

Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο πέρασε μάλλον απαρατήρητο στην Ελλάδα (δεν αναφέρεται καν στον διαδικτυακό τόπο του εκδοτικού οίκου!), ίσως λόγω της μονομερούς ελληνικής φιλίας προς το –και μαφιόζικο– πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας. Γραμμένο από τον Frank Bovenkerk, που είναι καθηγητής της Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, και τον Yesilg, που είναι συνεργάτης του Εγκληματολογικού Ινστιτούτου Willem Pompe της Ουτρέχτης, εκδόθηκε στην Ολλανδία το 1998. Οι συγγραφείς αναλύουν τις παραδοσιακές σχέσεις του τουρκικού κράτους με τον υπόκοσμο, ήδη από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φτάνουν μέχρι σήμερα.

Ο Χουσεΐν Μπαϊμπασίν (γεννημένος το 1956 στην επαρχία του Ντιαρμπακίρ) καταγόταν από οικογένεια μεγαλοκτηματιών που είχε πλουτίσει από το εμπόριο οπίου, το οποίο μετέφεραν από το Αφιόν στο Ιράν και το αντάλλασσαν εκεί με χρυσό και σκληρό συνάλλαγμα. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που συνήψε στενές σχέσεις με τον τουρκικό υπόκοσμο και εξελίχτηκε, συν τω χρόνω, σε νονό της τουρκικής μαφίας.

Τα προβλήματα άρχισαν όταν αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν οι μεγαλονονοί εκείνοι που ήλεγχαν τις εγκληματικές δραστηριότητες στην Τουρκία, αλλά το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο. [Ο Μπαϊμπασίν αναφέρει συχνά ονόματα όπως εκείνα του σημερινού προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ (του οποίου έκθεση φωτογραφίας οργανώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα – Α! ο πολιτισμός, πολιτισμός!) αλλά και της τέως πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, σε σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες, για να μην μιλήσουμε για υπουργούς, βουλευτές, αστυνομικούς, στρατιωτικούς…] Μία άλλη πηγή προβλημάτων για τον Μπαϊμπασίν αποτέλεσε η από πλευράς του συνειδητοποίηση του κουρδικού προβλήματος και η βοήθεια που προσέφερε σε κουρδικές οργανώσεις. Γι’ αυτό το λόγο, όπως ισχυρίζεται, κυνηγήθηκε από το τουρκικό κράτος.

Ο Μπαϊμπασίν έχει συλληφθεί αρκετές φορές και εκτός Τουρκίας – στην Αγγλία παρέμεινε φυλακισμένος για τέσσερα χρόνια, ενώ συνελήφθη και στην Ολλανδία, αφέθηκε ελεύθερος και αργότερα συνελήφθη ξανά. Οι συγγραφείς του βιβλίου τον συνάντησαν στις ολλανδικές φυλακές και συζήτησαν μαζί του για 40 συνολικά ώρες.

Πόσο αξιόπιστες, όμως, είναι οι πληροφορίες που έδωσε στους συγγραφείς ο Μπαϊμπασίν; Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, «… η εξιστόρηση των γεγονότων [από τον Μπαϊμπασίν] συμπίπτει με εκπληκτικό τρόπο με την εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία… του οποίου αποτελεί αναμφίβολα τη ζωντανή έκφραση. Το καλύτερο κριτήριο για να εκτιμήσουμε την αξιοπιστία ενός μάρτυρα είναι να διασταυρώσουμε τα γεγονότα, στα οποία αναφέρεται, και την ερμηνεία τους, με πληροφορίες από άλλες πηγές, πράγμα που ισχύει στην περίπτωση αυτή».

Οι δεσμοί αίματος…

… του καλού στρατιώτη Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ με το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας επιβεβαιώνονται και από άλλες –επίσημες– πηγές. Εξάλλου οι Ουζμπέκοι (η φυλή του Ντοστούμ) και οι Τούρκοι είναι συγγενικά φύλα. Ο Ντοστούμ έζησε κατά περιόδους αρκετούς μήνες εξόριστος στην Τουρκία, και είχε ανωτάτου επιπέδου επαφές εκεί. Ίσως έτσι εξηγείται και η αποστολή Τούρκων κομμάντος στο Αφγανιστάν, ερήμην του ΝΑΤΟ…

Οι σχέσεις του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου με το «στρατηγό» Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ υπήρξαν πάντα άριστες. Ο Ντοστούμ έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την Τουρκία, όπου μάλιστα διέμεινε και για μεγάλα χρονικά διαστήματα όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν.

Φυσικά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία άνοιξε το Γενικό Προξενείο της στη Μαζάρ ι Σαρίφ αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης από τις υπό τον Ντοστούμ δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, όπως επίσης και την πρεσβεία της στην Καμπούλ. Η Τουρκία μάλιστα επιθυμεί να διαδραματίσει και σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα του Αφγανιστάν στην μετά Ταλιμπάν εποχή. Ο δε στρατηγός Ντοστούμ θα επιθυμούσε να είναι ο νέος ηγέτης της χώρας, με τις ευλογίες των Τούρκων αλλά και των Αμερικανών.

Ο Ντοστούμ, που είχε επισκεφτεί και την Ουάσινγκτον το 1995, είχε στις πρόσφατες επιχειρήσεις για την κατάληψη της Μαζάρ ι Σαρίφ και τη βοήθεια 20 Αμερικανών στρατιωτικών «συμβούλων» που, μεταξύ άλλων, φρόντισαν και για τις ρίψεις πολεμοφοδίων προς τις δυνάμεις του Ντοστούμ από αμερικανικά αεροπλάνα (Guardian). Από την άλλη δέχεται –όπως και στο παρελθόν– τη γενναία οικονομική βοήθεια της Άγκυρας.

Οι λόγοι για τους οποίους η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον βοηθούν έναν περιβόητο έμπορο ναρκωτικών –όπως είδαμε την περασμένη εβδομάδα– είναι νομίζω ευνόητοι. Αρκεί να έχουμε υπόψη μας ότι ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε τις διάφορες ανά τον κόσμο κυβερνήσεις αυτό που οι ίδιες θέλουν να τις θεωρούμε. Διότι απλά πρόκειται για "συμμορίες". Και όταν τα ναρκωτικά κάνουν έναν τζίρο 500-600 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο τότε…

Σύμφωνα με έκθεση του ρωσικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ασφαλείας (FSB – διαδόχου της KGB), τον Αύγουστο του 1997, υπεύθυνοι για τη ραγδαία επιδείνωση της πολιτικο-στρατιωτικής κατάστασης στο Τατζικιστάν ήταν οι Αφγανοί πολέμαρχοι και συγκεκριμένα ο Ντοστούμ. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι απεσταλμένοι του Ντοστούμ ήταν «ο κύριος παράγων» για την ανταρσία κάποιων στρατιωτικών μονάδων του Τατζικιστάν υπό τον συνταγματάρχη Χουνταμπέρντιεφ. Η ανταρσία τελικώς είχε κατασταλεί. Γιατί ενδιαφέρονται οι άνθρωποι του Ντοστούμ να διατηρήσουν ένα αποσταθεροποιημένο Τατζικιστάν; Μα επειδή μια τέτοια κατάσταση, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, διευκολύνει το λαθρεμπόριο τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών προς το Τατζικιστάν και στη συνέχεια προς τη Ρωσία, την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Η έκθεση επισημαίνει μάλιστα ότι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τις διάφορες αντιμαχόμενες φράξιες στο Αφγανιστάν, των Ταλιμπάν μη εξαιρουμένων.

Αφγανιστάν και Ντοστούμ: Βίοι παράλληλοι…

Ο Ντοστούμ από τα τέλη ήδη του 1985 είχε υπό τις διαταγές του ένα στρατό 20.000 πολιτοφυλάκων (ο αριθμός μάλλον είναι υπερβολικός) που πολεμούσαν στο πλευρό των σοβιετικών δυνάμεων κατοχής εναντίον των μουτζαχεντίν. Φυσικά οι πολιτοφύλακες του Ντοστούμ χρηματοδοτούνταν και εκπαιδεύονταν από τους σοβιετικούς.

Μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων το Φεβρουάριο του 1989, τη χώρα –ή μάλλον κάποιες πόλεις και τις κύριες οδούς της χώρας– κυβερνούσε μια φιλοσοβιετική κυβέρνηση υπό τον Μοχάμεντ Νατζιμπουλάχ. Τον Απρίλιο του 1992, η κυβέρνηση Νατζιμπουλάχ ανετράπη όταν ο Ντοστούμ, που μέχρι τότε στήριζε το καθεστώς Νατζιμπουλάχ, συμμάχησε με τον Ραμπανί και κάποιες ομάδες μουτζαχεντίν που προέρχονταν από τη Σιχ μειονότητα των μουσουλμάνων της χώρας.

Απρίλιος 1992: Στο Πεσαβάρ του Πακιστάν συναντούνται οι ηγέτες των διάφορων ομάδων του Αφγανιστάν και συμφωνούν να καταλαμβάνουν διαδοχικά την προεδρία του Αφγανιστάν και να προκηρύξουν γενικές εκλογές σε δύο χρόνια. Τον Ιούνιο γίνεται πρώτος πρόεδρος ο Ραμπανί.

Αύγουστος 1992: Ο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, που είχε δεχτεί στα χρόνια της σοβιετικής κατοχής τη γενναία και αποκλειστική βοήθεια της CIA και των άλλων μυστικών υπηρεσιών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής, επιχειρεί να καταλάβει την Καμπούλ. Τα θύματα ξεπερνούν τις 2500. Οι επιθέσεις συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες, ενώ το Δεκέμβριο ο Ραμπανί εκλέγεται πρόεδρος για δύο χρόνια, αλλά τη συνδιάσκεψη μποϋκοτάρουν ο Χεκματιάρ και άλλοι ηγέτες των Μουτζαχεντίν.

Μάρτιος 1993: Υπογράφεται νέα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ από τους ηγέτες των σημαντικότερων ομάδων των μουτζαχεντίν. Ο Ραμπανί θα παραμείνει πρόεδρος για 18 μήνες, ενώ πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Χεκματιάρ. Εντός οκτώ μηνών θα έπρεπε να διεξαχθούν εκλογές για τη συγκρότηση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

Ιανουάριος 1994: Χεκματιάρ και Ντοστούμ συμμαχούν και εξαπολύουν επί δύο χρόνια συνεχείς επιθέσεις για να καταλάβουν την Καμπούλ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ραμπανί και του Μασούντ. Είναι η περίοδος που η Καμπούλ μεταβάλλεται σε σωρό ερειπίων. Μόνον το 1994 τα αθώα θύματα των επιθέσεων κατά της Καμπούλ ξεπερνούν τις 25.000.

Οι δυο τους υποστηρίζονταν από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν. Ο Ντοστούμ δεχόταν ήδη βοήθεια από το Ουζμπεκιστάν ενώ κατά διαστήματα δεχόταν και τη βοήθεια του Ιράν αλλά και της Σαουδικής Αραβίας. Το 1995 επί αρκετούς μήνες το Πακιστάν προσπαθούσε να συμφιλιώσει τον Ντοστούμ με τους Ταλιμπάν. Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη Χεράτ το Σεπτέμβριο του 1995, ο Ντοστούμ έστειλε ουζμπέκους μηχανικούς για να βοηθήσει στην επισκευή δέκα αεροπλάνων MIG και κάποιων ελικοπτέρων που είχαν πέσει στα χέρια τους. Οι προσπάθειες αυτές, ωστόσο, δεν οδήγησαν σε κάποια συμφωνία. Το Φεβρουάριο του 1996 έγινε συνάντηση στο Ισλαμαμπάντ μεταξύ Χεκματιάρ, Ντοστούμ και Ταλιμπάν για να σχηματιστεί μια νέα συμμαχία. Το Πακιστάν απέτυχε να πείσει τους Ταλιμπάν ότι αν συμμαχούσαν με τον Ντοστούμ η αξιοπιστία τους θα ήταν μεγαλύτερη στις δυτικές πρωτεύουσες. Οι Ταλιμπάν αρνούνταν να μοιραστούν την εξουσία τους, αν και οι Πακιστανοί συνέχισαν τις προσπάθειες για συμφιλίωση Ντοστούμ-Ταλιμπάν ακόμα και μετά την κατάληψη της Καμπούλ το 1996 από τους τελευταίους.

Ιούνιος 1996: Ο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ συμμαχεί με τον Ραμπανί και επιστρέφει στην Καμπούλ ως πρωθυπουργός.

27 Σεπτεμβρίου 1996: Κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Ο πρόεδρος της χώρας Μπουρχανουντίν Ραμπανί διέφυγε στο βορρά και συμμάχησε με τον Ντοστούμ.

Μάιος 1997: Στις 19 Μαΐου ο υπαρχηγός του Ντοστούμ, στρατηγός Αμπντούλ Μαλίκ, στασιάζει κατά του Ντοστούμ και στις 24 Μαΐου κατορθώνει να ελέγξει τη Μαζάρ ι Σαρίφ, υποχρεώνοντας τον Ντοστούμ να καταφύγει στην Τουρκία, από όπου επέστρεψε στις 12 Σεπτεμβρίου 1997. Τρεις χιλιάδες Ταλιμπάν μπαίνουν στην πόλη και αρχίζουν συνομιλίες Μαλίκ-Ταλιμπάν. Ο Μαλίκ, ανησυχώντας για τη βιασύνη των Ταλιμπάν να αφοπλίσουν τα στρατεύματά του στρέφεται εναντίον τους και τους υποχρεώνει, μετά από σκληρές μάχες, να εγκαταλείψουν την πόλη στις 28 Μαΐου. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν 2.000 μαχητές τους, που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι, σφαγιάστηκαν. Μία ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ που ερεύνησε το θέμα ανακάλυψε εκατοντάδες πτώματα.

Τους λόγους για τους οποίους ο Μαλίκ στράφηκε εναντίον του αρχηγού του μάλλον θα πρέπει να τους αναζητήσουμε στη μοιρασιά των κερδών του εμπορίου ναρκωτικών. Ο Ντοστούμ κατηύθυνε τις επιχειρήσεις από την πολυτελή βίλα του (με τη στεγασμένη θερμαινόμενη πισίνα) στη Μαζάρ ι Σαρίφ. Οδηγούσε ο ίδιος μια θωρακισμένη Κάντιλακ και είχε τη δική του αεροπορική εταιρεία που εκτελούσε δρομολόγια στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

8 Αυγούστου 1998: Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν τη Μαζάρ ι Σαρίφ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και την οργάνωση Human Rights Watch περισσότεροι από 6.000 πολίτες σφαγιάστηκαν από τους Ταλιμπάν.

15 Μαρτίου 2000: Οι Ουζμπέκοι στρατηγοί Ντοστούμ και Μαλίκ συναντούνται στο Ιράν, μετά από πρωτοβουλία της ιρανικής κυβέρνησης, και ανακοινώνουν ότι συμμαχούν ξανά στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν. Οι απόπειρες που είχαν γίνει από τους Τούρκους για τη συμφιλίωση των δύο ανδρών τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποτύχει. Το 1998, για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών του Γραφείου του (Τούρκου) Πρωθυπουργού, ο Ντοστούμ, μετά την κατάληψη της Μαζάρ ι Σαρίφ από τους Ταλιμπάν στις 8 Αυγούστου 1998, επισκέφτηκε την Άγκυρα στα τέλη του ίδιου μήνα, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Την ίδια περίοδο προσπαθούσαν να συμβιβάσουν τους δύο «στρατηγούς», χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι σχέσεις Ντοστούμ-Τουρκίας ήταν άριστες και δεν ήταν καθόλου κρυφές. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε στις 3-10-1996, ότι η Τουρκία «έχει άμεσες διπλωματικές σχέσεις με τον Ντοστούμ. Το προξενείο μας στη Μαζάρ ι Σαρίφ βρίσκεται υπό την προστασία των δυνάμεών του». Ο Ντοστούμ είχε συναντηθεί στο παρελθόν και με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο αρχαιοκάπηλος στρατηγός Ντοστούμ…

Την περίοδο 1992-1996, όταν οι διάφορες φατρίες των μουτζαχεντίν προσπαθούσαν να καταλάβουν την Καμπούλ πέρα από τα δεκάδες χιλιάδες αθώα θύματα και την ολοκληρωτικά κατεστραμμένη Καμπούλ, προκάλεσαν και τρομερές καταστροφές στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, λεηλατώντας τα μουσεία της Καμπούλ.

Το 1939 σε ανασκαφές που έγιναν στο Μπαγκράμ, 50 χιλιόμετρα βορείως της Καμπούλ, ανακαλύφθηκε ένας αμύθητος αρχαιολογικός θησαυρός που περιλάμβανε 1800 αντικείμενα από την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, την Αίγυπτο, την Κίνα, την Ινδία και την Κεντρική Ασία. Το Μπαγκράμ, όπου οι σοβιετικοί κατασκεύασαν τη μεγαλύτερη βάση τους στο Αφγανιστάν, είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία πόλη της Καπίσα, της θερινής πρωτεύουσας του βασιλιά Κανίσκα τον 2ο αιώνα π.Χ., το βασίλειο του οποίου κατελάμβανε ολόκληρη την Κεντρική Ασία. Η συλλογή του Μπαγκράμ αποτέλεσε όπως ήταν φυσικό το κύριο πιάτο στο μενού των αρχαιοκαπήλων. Οι διάφορες φράξιες των μουτζαχεντίν λεηλάτησαν κυριολεκτικά τη συλλογή, έχοντας ως «εμπειρογνώμονες» αρχαιοκαπήλους από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, και τα αντικείμενα κατέληξαν στη Μαζάρ ι Σαρίφ, στα χέρια του Ντοστούμ και από εκεί στην Ευρώπη. Δώδεκα αγαλματίδια πωλήθηκαν σε έμπορο του Λονδίνου έναντι 300.000 δολαρίων. Στη συνέχεια ο έμπορος τα πούλησε σε Ιάπωνα συλλέκτη έναντι 600.000 δολαρίων.

Η συλλογή του μουσείου σε νομίσματα ήταν εκπληκτική και περιλάμβανε 40.000 νομίσματα, από τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Τα πάντα εξαφανίστηκαν. Τα ισλαμικά νομίσματα κατέληξαν σε συλλέκτες στη Μέση Ανατολή, τα βουδιστικά αγαλματίδια σε Ιάπωνες. Ένα συμπαγές χρυσό άγαλμα του Βούδα από το Μπαμιάν, όπου είχαν καταστραφεί από τους Ταλιμπάν τα τεράστια αγάλματα του Βούδα, και που ζύγιζε 2 τόνους, κατέληξε στην Ιαπωνία.

Το μουσείο είχε επίσης μια τεράστια συλλογή με 21.000 αντικείμενα του ελληνιστικού βασιλείου της Βακτριανής (100 π.Χ.-100 μ.Χ.) Η συλλογή αυτή κατέληξε στα χέρια του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, του ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας που δολοφονήθηκε στις 9-9-2001, και υπάρχουν φόβοι ότι πουλήθηκε κομμάτι κομμάτι…

Από την άλλη ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι η Βόρεια Συμμαχία είναι ένας από τους κυριότερους παραγωγούς οπίου στον πλανήτη. Λεπτομέρεια: Τα αποθέματα οπίου στο Αφγανιστάν φτάνουν για να προμηθεύουν με ηρωίνη μια χώρα 80 εκατομμυρίων ανθρώπων για 20 χρόνια!


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP