Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Υπέρπτηση στο Αγαθονήσι την ώρα που αποφεύχθηκε τραγωδία με την πτώση του μαχητικού (συνεχής ροή)


Στις 10:27, δηλαδή ακριβώς έξι λεπτά πριν το ατύχημα με το F-16, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν του Αγαθονησίου σε ύψος 1.500 ποδών.
Τα αεροσκάφη της Άγκυρας αναχαιτίσθηκαν από μαχητικά της ΠΑ, η οποία αντιμετώπιζε ταυτοχρόνως δύο κρίσεις στις δύο άκρες της Ελλάδας, μία στην Ήπειρο και μία στο ανατολικό Αιγαίο.


) Το αεροσκάφος φαίνεται να έχει πέσει περίπου 5 μίλια νότια των Ιωαννίνων, στο δημοτικό διαμέρισμα Μιχαλιτσίου του Δήμου Τζουμέρκων. Στην περιοχή, από την πτώση του αεροσκάφους έχει ξεσπάσει πυρκαγιά και έχουν ήδη σπεύσει τρία οχήματα της Πυροσβεστικής, το έργο όμως της κατάσβεσής της, είναι δύσκολο μιας και η περιοχή είναι δύσβατη.
Η πτήση του μαχητικού γινόταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς ενώ εκτιμάται πως μάλλον το αεροσκάφος δεν θα πρέπει να μετέφερε το ατρακτίδιο LANTIRN, η πτήση ήταν πρωινή, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
-----------------------
(Ανανέωση 11:35) Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) ανακοινώθηκε πως περί τις 11:20, ο ιπτάμενος περισυνελλέγη από το ελικόπτερο ΑΒ-205 το οποίο έχει σπεύσει στην περιοχή, ενώ για προληπτικούς λόγους θα μεταφερθεί, με αεροσκάφος C-130, στο 251 ΓΝΑ.
-----------------------
(Ανανέωση 11:30) Επιβεβαιώνεται πως ο ιπτάμενος του μονοθέσιου μαχητικού είναι κάλα στην υγεία του και έχει επικοινωνία με τα διασωστικά μέσα. Στην επιχείρηση περισυλλογής συμμετέχουν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 καθώς και δύο ελικόπτερα, ένα Super Puma και ένα ΑΒ-205.
Σύμφωνα δε με τις πρώτες πληροφορίες η πτώση του αεροσκάφους αποδίδεται σε εισρόφηση πτηνού στον κινητήρα του αεροσκάφους, γεγονός που θα πρέπει να είχε και ακαριαία αποτελέσματα αναφορικά με τα περιθώρια αντίδρασης του χειριστή.
------------------------

Το διθέσιο μαχητικό 082 της 341 (c) φωτογραφία αρχείου
Mε διαφορά έξι λεπτών, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) αντιμετώπισε δύο επικίνδυνες κρίσεις οι οποίες όμως αποδεικνύουν και την ετοιμότητά της. Ενώ αναχαίτιζε τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αγαθονήσι, ταυτοχρόνως είχε να αντιμετωπίσει και το ατύχημα με το F-16. Τα δύο γεγονότα τα οποία λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα καταδεικνύουν και την "λογική" της σκληρής εκπαίδευσης της ΠΑ και υπογραμμίζουν πως η ΠΑ θα εξακολουθεί να εκπαιδεύεται όπως θα πρέπει να πολεμήσει, "πληρώνοντας" όμως και το ανάλογο τίμημα ...
Πιο συγκεκριμένα, στις 10:33 μαχητικό τύπου F-16 της 347 Μοίρας έπεσε στην περιοχή των Ιωαννίνων. Ο χειριστής του αεροσκάφους κατάφερε να χρησιμοποιήσει το αλεξίπτωτο και να προσγειωθεί με ασφάλεια. Ο πιλότος έχει ήδη μιλήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΑ και αυτή τη στιγμή ελικόπτερο σπεύδει να τον παραλάβει.
Η 347 Μοίρα "Περσεύς" εδρεύει στην 111 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου και επειχειρεί με αεροσκάφη F-16 C/D Block 50 και χρησιμοποιεί το σύστημα LANTIRN.
Tα μαχητικά τα οποία υπηρετούν στην 347 είναι μέρος των 40 αεροσκαφών, 32 μονοθέσια F-16C και 8 διθέσια F-16D, τα οποία αποκτήθηκαν μέσω του προγράμματος Peace Xenia II, στα μέσα της προυγούμενης δεκαετίας. Η δεύτερη μοίρα που χρησιμοποιεί αεροσκάφη του προγράμματος Peace Xenia II, είναι η 341 Μοίρα "Βέλος", η οποία εκτελεί αποστολές SEAD.
Ας σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, στα αεροσκάφη του Peace Xenia II δεν είχε σημειωθεί κάποιο μείζον ατύχημα. Το σημερινό συμβάν ουσιαστικά αποτελεί και την πρώτη απώλεια αεροσκάφους της συγκεκριμένης έκδοσης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP