Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Η Ελλάς εκτίθεται μεταξύ άλλων και για τις μειονότητες


Η έκθεση του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Τόμας Χάμαμπεργκ έρχεται να ενισχύσει τη θέση που διατύπωσα στο προηγούμενο άρθρο μου περί "Ελληνικής υποκρισίας" στη Δυτική Θράκη. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι επικριτικές και για τη Τουρκία όσον αφορά την αναγνώριση και "διαχείριση" των μειονοτήτων. Φυσικά, το ΕΔΑΔ δε διαθέτει κυρωτικές αρμοδιότητες για μη τήρηση των προβλεπόμενων στη Σύμβαση-Πλαίσιο για τις μειονότητες παρά μόνο για παραβίαση ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος για τη μέχρι σήμερα ελληνική υποκρισία...και των δύο κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα.

Αναδημοσιεύω το άρθρο "Μειονότητες" του Γιάννης Καρτάλη, Το ΒΗΜΑ της Κυριακής
(22/2/2009)

Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα η έκθεση του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Τόμας Χάμαμπεργκ σχετικά με την κατάσταση των μειονοτήτων στην Ελλάδα. Και τούτο διότι ανατρέπει πλήρως τις...ελληνικές θέσεις για το εθνικά ευαίσθητο αυτό ζήτημα και ζητεί την προσαρμογή της χώρας μας στα ευρωπαϊκά πρότυπα, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι δεν έχει ανταποκριθεί σε σειρά ομόφωνων καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέσα στον γενικότερο χαμό που επικρατεί την περίοδο αυτή στην Ελλάδα ίσως το ζήτημα αυτό να μη συγκινεί κανέναν και πάντως να μην προκαλεί το γενικότερο ενδιαφέρον, δεν παύει όμως να έχει επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της χώρας (η οποία, ως γνωστόν, ιδιαίτερα σήμερα, δεν είναι και η καλύτερη) και να προκαλεί δυσχέρειες στον χειρισμό μιας αξιόπιστης εξωτερικής πολιτικής.
Η σοβαρότερη από τις διαπιστώσεις του επιτρόπου είναι η αμφισβήτηση της γνωστής ελληνικής θέσης ότι στη χώρα μας (με βάση της Συνθήκη της Λωζάννης) αναγνωρίζεται μόνο μια μειονότητα, η μουσουλμανική. Εκφράζει μάλιστα την ανησυχία του για την άρνηση των αρχών να αναγνωρίσουν την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης μειονότητας (αναφέρεται μάλιστα ονομαστικά σε «μακεδονική μειονότητα» στη Δυτική Μακεδονία) και για τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων να μην αναγνωρίσουν σωματεία μελών των μειονοτήτων. Καλεί έτσι την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει επειγόντως όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου τα μέλη των μειονοτήτων να ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων. Θεωρεί επιπλέον ασυμβίβαστη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα την εφαρμογή του Νόμου της Σαρία σε οικογενειακά και κληρονομικά ζητήματα από μουφτήδες που διορίζονται από το ελληνικό κράτος και ζητεί να ικανοποιηθεί το αίτημα για την εκλογή των μουφτήδων με παράλληλο περιορισμό της δικαιοδοσίας τους σε αυστηρώς πνευματικά καθήκοντα.
Υπάρχουν όμως και ορισμένες θετικές επισημάνσεις όπως η κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (για την αφαίρεση της ιθαγένειας). Ο επίτροπος χαιρετίζει τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές και τις προτρέπει να αποκαταστήσουν αμέσως την ιθαγένεια των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας (που είχε αφαιρεθεί με το καταργηθέν άρθρο) που συνεχίζουν να παραμένουν στη χώρα. Για όσους παραμένουν στο εξωτερικό ζητεί να τους δοθεί αποζημίωση. Ολα αυτά δείχνουν ότι σε μια περίοδο όπου τα ζητήματα των μειονοτήτων έχουν ευαισθητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και προκαλούν την ιδιαίτερη προσοχή η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει προσηλωμένη σε δόγματα του παρελθόντος, αλλά είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις επιταγές της νέας εποχής. Μόνον έτσι θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα καλώς εννοούμενα εθνικά της συμφέροντα, αποφεύγοντας να βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών επικρίσεων.

Read more...

ΕΚΤΑΦΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Με άδεια που εξασφάλισε από τον τούρκικο στρατό, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) θα προχωρήσει σε εκταφές λειψάνων σε στρατιωτικές περιοχές στα Κατεχόμενα.

Αυτό αποκάλυψε το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, Κριστόφ Ζιρόντ, σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, διευκρινίζοντας όμως ότι οι περιπτώσεις προσώπων, που τάφηκαν σε αυτές τις περιοχές δεν είναι πολλές.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζιρόντ η Επιτροπή προχώρησε μέχρι τώρα στην ταυτοποίηση λειψάνων, 104 Ελληνοκυπρίων και 31 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Ο κ. Ζιρόντ εξέφρασε ικανοποίηση από το μέχρι τώρα έργο της ΔΕΑ, το οποίο «από επιστημονικής σκοπιάς μπορεί να θεωρηθεί καλό».

Εν κατακλείδι σημείωσε, για τους συγγενείς των αγνοουμένων, αυτό που έχει σημασία είναι η επίσπευση της διαδικασίας για διακρίβωση της τύχης των οικείων τους.

Read more...

Εκλογές και σκάνδαλα


Ο πόλεμος σκανδάλων εν όψει των δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου και ο πόλεμος που έχει κηρύξει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του μεγαλύτερου ομίλου ΜΜΕ, τον όμιλο «Ντογάν». είναι το σκηνικό της έντασης αυτές τις μέρες στην Τουρκία.

Η σκανδαλολογία αναπαράγεται με πρωταγωνιστές αξιωματούχους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση).

Οι ατασθαλίες σε χειρισμούς του προσκείμενου στο κυβερνών κόμμα δημάρχου Κωνσταντινούπολης που είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου είναι το βασικό θέμα που προτάσσει στην εκστρατεία του ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τον δήμαρχο της Άγκυρας που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα και είναι επίσης υποψήφιος.

Μία άλλη διάσταση της σκανδαλολογίας είναι αυτή που αφορά τη φιλοϊσλαμική ανθρωπιστική οργάνωση «Θαλάσσιος Φάρος», μία υπόθεση που αγγίζει έμμεσα και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος πριν από μερικές μέρες υποστήριξε ότι προκύπτουν υπόνοιες για τον γιο του τούρκου πρωθυπουργού, από το φάκελο της δικογραφίας γερμανικού δικαστηρίου το οποίο είχε εκδικάσει το περασμένο καλοκαίρι την υπόθεση του παρατήματος της ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Φρανκφούρτη. Η υπόθεση αφορούσε την κατάχρηση χρημάτων. Το δικαστήριο καταδίκασε στελέχη της οργάνωσης.

Ωστόσο εκκρεμούν τόσο η έρευνα σχετικά με τις ατασθαλίες της ίδιας οργάνωσης στην Τουρκία, όσο η αποστολή της γερμανικής δικογραφίας στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει ζητήσει από τις γερμανικές αρχές το φάκελο, ο οποίος όμως δεν έχει φτάσει προς το παρόν στην Άγκυρα.

Ο βουλευτής είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχει ένα ποσό 400 χιλιάδων ευρώ από τα χρήματα της ανθρωπιστικής οργάνωσης που έχουν μεταφερθεί σε εταιρεία συγγενικού προς τον Ερντογάν προσώπου, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ιδιοκτήτης του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού καναλιού Kanal 7. Με βάση το στοιχείο αυτό, ο βουλευτής διατύπωσε το ερώτημα αν τα χρήματα αυτά ήταν μέρος των χρημάτων με τα οποία ο γιος του τούρκου πρωθυπουργού αγόρασε σκάφος.

Άλλη διάσταση της σκανδαλολογίας είναι οι κατηγορίες που δέχεται ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ότι μεσολάβησε σε μια υπόθεση αγοράς οικοπέδου. Από τα στοιχεία δεν προκύπτει ότι υπήρξε χρηματικό όφελος για τον γενικό γραμματέα. Ωστόσο κοινός τόπος είναι η άποψη ότι δεν ήταν ηθική η συμπεριφορά του γραμματέα. Αυτό διατυπώνεται και μέσα στο ίδιο το κόμμα, όπου πολλοί είναι αυτοί που ζητούν την παραίτηση του γραμματέα.

Τέλος, σημαντική εξέλιξη είναι ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ του Ερντογάν και του ομίλου Ντογάν ο οποίος ελέγχει εφημερίδες όπως η «Χουριέτ» και η «Μιλιέτ». Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου οικονομικών, επέβαλε στον όμιλο πρόστιμο 389 ευρώ για παράτυπη πώληση μετοχών σε γερμανική εταιρεία.

Ο όμιλος όμως αντιδρά και κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, αναφέροντας πως «υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι η σχετική έρευνα προέκυψε με την επίδραση του πολιτικού κλίματος. Οι κατηγορίες που απευθύνει ο πρωθυπουργός εναντίον του Ομίλου μας, αυξάνουν τις υποψίες αυτές».

Οι εφημερίδες και τα κανάλια του ομίλου είναι γεμάτα σήμερα, από ρεπορτάζ και σχόλια σχετικά με το πρόστιμο. Γίνεται λόγος για χρονική σύμπτωση της επιβολής του προστίμου με αποκαλύψεις σχετικά με οικονομικές δραστηριότητες συγγενικών προς τα κυβερνητικά στελέχη προσώπων. Για παράδειγμα, οι εφημερίδες του ομίλου, πρόβαλαν τις τελευταίες μέρες τους ισχυρισμούς γύρω από την ανθρωπιστική οργάνωση «Θαλάσσιος Φάρος».

Ο Ερντογάν, τις τελευταίες μέρες, βάλλει εναντίον του Ομίλου κατά τις ομιλίες που κάνει εν όψει των δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου.

Ο όμιλος Ντογάν ελέγχει έξι εφημερίδες μεταξύ των οποίων υπάρχουν η «Χουριέτ» και η «Μιλιέτ». Σε σύνολο 4.701.998 μέσου όρου ημερήσιων πωλήσεων για την εβδομάδα 9-15 Φεβρουαρίου, οι εφημερίδες του Ομίλου έχουν το 34,6% της αγοράς. Από την άλλη το 39,2% των πωλήσεων, έχουν οι 13 άμεσα φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Το 10,2% είναι αθλητικές εφημερίδες, ενώ στο χώρο της αντιπολίτευσης ανήκουν άλλες τρεις εφημερίδες με συνολικό ποσοστό 7.6 τοις εκατό. Οι υπόλοιπες είναι μικρές εφημερίδες του χώρου της αριστεράς και της άκρας δεξιάς.

Ως προς τα τηλεοπτικά κανάλια, με βάση το μέσο όρο της θεαματικότητας για το μήνα Ιανουάριο, προηγούνται με 20,4% και 19,1% τα κανάλια του Ομίλου Ντογάν, Starκαι KanalD και ακολουθεί το επίσης αντιπολιτευτικό Showμε 15,7%, Έπονται τα φιλοκυβερνητικά Kanal 7, Samanyolu και atv με 11,8%, 11,3% και 10,1% και τέλος το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης TRT1 με 2,8%.

Read more...

Ο νέος συσχετισμός Άγκυρας - Ουάσιγκτον


Της Δέσποινας Συριοπούλου
Την περασμένη Δευτέρα, ο αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε "μια θερμή αλλά και παραγωγική συζήτηση" και με τους δυο τούρκους ηγέτες, για θέματα κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Ο αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν, έδωσε έμφαση στην επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να ενισχυθούν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, καθώς και από κοινού να εργαστούν αποτελεσματικά στο ΝΑΤΟ.
Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού προέδρου με τους κ.κ. Γκιουλ και Ερντογάν αφορούσαν στην στήριξη των Ηνωμένων Πολιτείων στην αυξανόμενη τουρκοϊρακινή συνεργασία, στην σημασία της συνεργασίας στις προσπάθειες για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή, καθώς και στην αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας του Μπαράκ Ομπάμα με τους τούρκους ηγέτες, ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι διατύπωσε την Τετάρτη την άποψη ότι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν κατά την διάρκεια της θητείας Ομπάμα, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που είναι εταίροι της Τουρκίας. Ο Τζέφρι με αφορμή εκδήλωση προς τιμήν του από την ένωση τουρκο-αμερικανών επιχειρηματιών στην Άγκυρα, υπογράμμισε την σημασία της συνεργασίας, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης με τον δείκτη της ανεργίας να ανεβαίνει στην Τουρκία και την παραγωγή να πέφτει. Η συνεργασία, όπως σημείωσε ο αμερικανός πρέσβης, είναι υποχρεωτική προκειμένου να δοθεί τέλος στην κρίση στην οικονομία, δεδομένου ότι η Τουρκία αποτελεί έναν ιδiαίτερα ελκυστικό τόπο για ξένες επενδύσεις. Την ίδια στιγμή ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε την σημασία της συνεργασίας στο κομμάτι της ενέργειας, εκτιμώντας ότι η μεταφορά των ενεργειακών (κοιτασμάτων) μέσω της Τουρκίας θα ωφελήσει όχι μόνο την Τουρκία αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τζέφρι επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα είναι ευεργετικές για την ίδια την χώρα.
Οι θερμές αυτές εκδηλώσεις στήριξης εκ μέρους των αμερικανών, προφανώς όχι τυχαία ήρθαν λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Γκιουλ στην Μόσχα, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των ψυχρών σχέσεων και συνεργασίας με το Κρεμλίνο. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αντιμετωπίζουν την Τουρκία, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, ως χώρα κλειδί που έχει την δυνατότητα να ανακόψει την επανεμφάνιση της Ρωσίας, αλλά και ως πιθανή δίοδο για τους αγωγούς πετρελαίου της Κεντρικής Ασίας και της κασπίας.
Δίχως άλλο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν στην σχέση με την Τουρκία, ως στρατηγικό εταίρο μεγάλης σημασίας. Μπορεί βέβαια το ερώτημα που πλέον τίθεται από πολλούς αναλυτές και αφορά στον προσανατολισμό της γείτονος χώρας, σημειώνοντας αφενός το βλέμμα της Άγκυρας προς Ανατολάς και την επανασύνδεση της με τον μουσουλμανικό κόσμο ως ηγέτιδα χώρα, αφετέρου δε την προς δυσμάς πορεία της, τόσο ως υποψήφιο μέλος της Ευωπαϊκής Ένωσης, όσο και μέλος της ευρωατλαντικής συμμαχίας, να θεωρείται κρίσιμο, δεν φαίνεται ωστόσο να επηρεάζει πολύ την τουρκική ηγεσία. Η Άγκυρα θέλει -και φαίνεται ότι το κάνει πολύ καλά, παρά τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει-να εκμεταλλευτεί την θέση της στην περιοχή, παίζοντας το χαρτί κάθε φορά που θα της εξασφαλίσει τα συμφέροντά της. Παρά τα με μια αρνητική απόχρωση δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου για τον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν για το πού οδηγεί την χώρα, μετά την αντίδρασή του ενατίον του ισραηλινού Σιμόν Πέρες, η ουσία παραμένει ότι η Ουάσιγκτον φαίνεται να επενδύει αρκετά στην σχέση με την Άγκυρα, προσπαθώντας την ίδια στιγμή να επιβάλει διακριτικά προς το παρόν τους όρους και τις προϋποθέσεις, που θα κάνουν τις διμερείς σχέσεις ανέφελες...
Το German Marshall Fund και μια ενδεχόμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία
Το German Marshall Fund, ένα από τα πιο ισχυρά Think tanks των Ηνωμένων Πολιτειών για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, το τελευταίο διάστημα δημοσιεύει αλλά και φιλοξενεί αναλύσεις που αφορούν στην Τουρκία, παρουσιάζοντας την Τουρκία -η οποία παρά το γεγονός ότι έχει να επιλύσει το ζήτημα του προσανατολισμού του-ως σημαντικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή προς ανατολή και δύση.
Για την Αμπερίν Ζαμάν ανταποκρίτρια του περιοδικού Economist στην Τουρκία, ο τούρκος πρωθυπουργός περπατά πάνω σε μια λεπτή γραμμή, προσπαθώντας από την μια να ικανοποιήσει τους δυτικούς συμμάχουν και στο εσωτερικό τους υπέρμαχους του κοσμικού κράτους, και από την άλλη να κεφαλαιοποιήσει την στρατηγικής σημασίας παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή, αποκτώντας τον επιδιωκόμενο ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η Τουρκία αποτελεί την βασική λογική δίοδο των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά παράλληλα λειτουργεί και ως ενερεγειακός σύνδεσμος μεταξύ ανατολής και δύσης που μειώνει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ρωσία σε φυσικό αέριο, καθώς επίσης ως η μοναδική μουσουλμανική χώρα που μπορεί να σταθεί απένατντι στι Ιράν. Το σημαντικό ωστόσο της παρούσας ανάλυσης είναι η επισήμανση που γίνεται από την αναλύτρια ότι προϋπόθεση για την επίτευξη των σχεδίων και των στόχων της Τουρκίας και προς τα ανατολικά και προς την Δύση αποτελούν τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία στην διευθέτηση του ζητήματος των Κούρδων, των Αρμενίων, καθώς και του Κυπριακού.
Ο Ίαν Λέσερ, ειδικός στο German Marshall Fund για θέματα διεθνούς ασφαλείας, μεσογειακών υποθέσεων και Τουρκίας, σε αναλυσή του, αφιερώνει αρκετό χώρο, προλειαίνοντας ουσιαστικά το έδαφος για μια επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Τουρκία, εκτιμώντας παράλληλα ότι ένα τέτοιο γεγονός πιθανόν να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον -και κατ'επέκταση τον ενθουσιασμό- του τουρκικού λαού για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Το ενδεχόμενο της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία, στο άμεσο μέλλον, όπως επισημαίνεται, δεν θα αποτιμηθεί μόνο εκ της σημασίας που θα έχει αποκλειστικά και μόνο για τους τούρκους. Αλλά και από το -σημειολογικό-μήνυμα που θα σταλεί για την θέση που έχει η Τουρκία στην στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνδυασμό με το κρίσημο ερώτημα περί προτανατολισμού της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, ο αμερικανός αναλυτής θεωρεί ότι ένα ταξίδι του αμερικανού προέδρου στην Τουρκία, μέρος μιας ενδεχόμενης περιοδείας του στην Μέση Ανατολή, που πιθανά να περιλαμβάνει και την αναμενόμενη ομιλία του σε (μουσουλμανική) πρωτεύουσα προς τον μουσουλμανικό κόσμο, θα στείλει ένα τελείως λανθασμένο μήνυμα για τον ρόλο της Τουρκίας στην αμερικανική στρατηγική, η οποία δεν θα απέχει πολύ από το ρόλο που είχε κατά την διάρκεια της θητείας Μπους. Από την άλλη πλευρά, ο Ίαν Λέσερ πιστεύει ότι μια επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, μέρος μιας αναβαθμισμένης περιοδείας του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη, θα υπογραμμίσει την σημασία της Άγκυρας όχι απλά ως ένας εταίρος στα θέματα της Μέσης Ανατολής, αλλά ως εταίρος κλειδί στις διατλαντικές σχέσεις, την αμερική στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δίνοντας έναν τελείως διαφορετικό «τόνο», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Λέσερ το μέλλον της αμερικανικής στρατηγικής και της πολιτικής προς την Τουρκία.
Αναμφισβήτητα η ενίσχυση της Τουρκίας εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτείων, με την σημειολογία των κινήσεων να δημιουργούν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την πορεία περαιτέρω βελτίωσης των αμερικαν-τουρκικών σχέσων -έστω και αν βασίζεται στην λογική των αμοιβαίων συμφερόντων- δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ανησυχία στην ελληνική πλευρά. Όσο η παρουσία-θεωρητική ή πρακτική-της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή ενισχύεται, τόσο πιθανόν και να αυξάνονται οι τουρκικες επιδιώξεις (αλλά και προκλητικές συμπεριφορές) στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Γιατί ας μη γελιόμαστε, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν τηλεφώνησε στον έλληνα πρωθυπουργό, ούτε καν απάντησε στις προσκλήσεις του τελευταίου για συνάντηση. Τηλεφώνησε στον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν...

Read more...

Θα κάνουν τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου γενίτσαρους;


ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ αρέσκονται να αποκαλούν τους εγκλωβισμένους μας, ηρωικούς. Το κάνουν όχι γιατί το εννοούν ή επειδή συνειδητοποιούν την ηρωική, πράγματι, προσπάθειά τους να παραμείνουν στα χωριά και στις περιουσίες τους. Οι εγκλωβισμένοι είναι ήρωες επειδή δίνουν τη μάχη της ύπαρξης του Ελληνισμού στα κατεχόμενά μας. Δεν χρειάζονται, συνεπώς, ούτε πολιτικές γαλιφιές ούτε κομματικές φιοριτούρες. Απαιτούν, όμως, και δικαιούνται σεβασμού για τα δεινά, τους κινδύνους και τις απειλές, που καθημερινά βιώνουν εξαιτίας της τουρκικής κατοχής και του τέρατος του...εποικισμού. Αυτόν το σεβασμό, το Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός τον αρνούνται στους εγκλωβισμένους. Διότι αν τους σέβονταν, δεν θα τους προκαλούσαν με τόση βαναυσότητα. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να εξηγήσει στους πολίτες: Με ποιο σκεπτικό αποφάσισε να απαιτήσει όπως ανεβαστούν στο κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου θεατρικά έργα, που προσβάλλουν και ταυτόχρονα υπονομεύουν το φρόνημα των παιδιών και των γονιών τους;

Αν ο Υπουργός θέλει επαναπροσέγγιση, ας ξεκινήσει πρώτα με επαναπροσέγγιση μεταξύ των Ελλήνων, όχι με τους εποίκους! Διότι αυτό απαιτούν από τα Ελληνόπουλα της Καρπασίας: Να κάνουν επαναπροσέγγιση με τους εποίκους, που κάθε μέρα τούς απειλούν, τους εκφοβίζουν, τους τρομοκρατούν. Με ποιο σκεπτικό, κύριε Υπουργέ, απαιτείτε από τους γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να ντυθούν τουρκάκια για να ανεβάσουν ένα θεατρικό συνονθύλευμα και να το παίξουν ενώπιον των κατοχικών αρχών και των εποίκων; Με ποιο δικαίωμα μερικοί εκπαιδευτικοί το παίζουν επαναπροσεγγιστές αναλώμασι των θανάσιμων κινδύνων, που αντιμετωπίζουν τα Ελληνόπουλα του Ριζοκαρπάσου; Ποιοι είναι αυτοί οι άθλιοι, οι οποίοι κάρφωσαν στις κατοχικές αρχές τις αιτιολογημένες αντιδράσεις γονιών, που δεν ήθελαν τα παιδιά τους να παίξουν ως τουρκάκια ή να τραγουδούν τραγούδια στα τούρκικα; Διότι συμβαίνει και αυτό το πρωτοφανές: Υποχρέωσαν τα Ελληνόπουλα να εκμάθουν για να τραγουδήσουν τρία παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια στα τούρκικα!
Προκαλούμε τον Υπουργό Παιδείας: Γιατί οι μαθητές του τουρκικού Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου δεν τραγουδούν κι εκείνοι ελληνικά τραγούδια; Τι απάντηση μπορεί ο Υπουργός να δώσει σε εγκλωβισμένους γονείς, που με οργή απορρίπτουν τις μεθοδεύσεις κομματικής εκμετάλλευσής τους; Αυτοί οι γονείς με νύχια και με δόντια διαβιούν στην κατεχόμενη Καρπασία. Είναι υπερήφανοι που κάνουν αυτόν τον άνισο αγώνα και διά της παρουσίας τους διατρανώνουν την από χιλιετηρίδων ύπαρξη του Ελληνισμού σ' εκείνα τα χώματα. Γιατί, λοιπόν, αυτοί οι ήρωες επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν ως υποχείρια κομματικής πολιτικής και τα παιδιά τους να μετατραπούν σε γενίτσαρους; Το έργο, «Το Ποτάμι», υποβάλλει την αποδοχή της διχοτόμησης και των κατοχικών τετελεσμένων. Και το άλλο, «Παρουσιάζοντας την εμπειρία», υποβάλλει την εθνική αυτοπαραίτηση και την προσαρμογή στους κατακτητές. Τα Ελληνόπουλα της Καρπασίας ποια σχέση μπορεί να έχουν με τα παιδιά των εποίκων;
Σήμερα, η Επιτροπή Παιδείας συνέρχεται κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει το θέμα του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Ας σταλούν δύο ηχηρά μηνύματα προς επιτήδειους κομματικούς κράχτες: Πρώτον, να αφήσουν όλοι το Γυμνάσιο και τα Ελληνόπουλα στην ησυχία τους. Δεύτερον, ναι, τα παιδιά δικαιούνταν να ανεβάσουν το θεατρικό έργο της επιλογής τους και όχι όσα επιτάσσει η κομματική επιτηδειότητα. Κυρίως: Κόμματα και Κυβέρνηση να σεβαστούν και να διαφυλάξουν, ενισχύοντες παντοιοτρόπως, τον αγώνα και την αντίσταση των εγκλωβισμένων Ελλήνων. Μόνον αυτά. Τίποτε άλλο.

ΠΗΓΗ: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/02/blog-post_25.html

Read more...

«Ηγετικές» ατολμίες και η …«Γκιουμουλτζίνα»


Όταν πριν ένα χρόνο, η Ziraat Bank (πρόκειται για την Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας) κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) αίτηση για άδεια λειτουργίας τουρκικού τραπεζικού καταστήματος στην Αθήνα και στην Κομοτηνή, είχα κάποιες εύλογες επιφυλάξεις.
Όσοι γνωρίζουν καλά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της γείτονος, αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε τράπεζα , αλλά στην ουσία ….«Η Ziraat είναι το ίδιο τουρκικό κράτος»

Η σκοπιμότητα λοιπόν αυτής της κίνησης δεν εντάσσεται τόσο στη χρηματοπιστωτική σκακιέρα , όσο σε αυτή της γεωπολιτικής. Το σύνθημα…«τα δικά μας λεφτά σε δική μας τράπεζα», της άτυπης εκστρατείας του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής στην προσπάθειά του να προωθήσει την τουρκική τράπεζα, μπορεί κάποιοι να το εκλάμβαναν μόνο ως μια οικονομική κίνηση.

Αλλά αυτό ήταν ο … «φερετζές» που απέκρυπτε τις πραγματικές σκοπιμότητες, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Πίσω από τον «φερετζέ» αποκρύπτεται η διαρκής προσπάθεια της Άγκυρας για τη χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας.

Μετά τους …«τουρκικούς» συλλόγους, τα εκπαιδευτήρια, τα ΜΜΕ που έχουν εγκαθιδρύσει και λειτουργούν σε Ξάνθη και Ροδόπη ,δημιουργείται πλέον και ένας «οικονομικός οργανισμός» , μέσα από τον οποίο πληρώνονται ….περίπου 2.000 μουσουλμάνοι.(εφημ.Το Παρόν 15/2/09) Για ποιους λόγους και για ποιες υπηρεσίες ….δεν το γνωρίζω!

Αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι μετά και τις τελευταίες προ μηνός προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Τσετίν Μαντατζή , όπου είχε χαρακτηρίσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «τουρκική και αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους», και οι οποίες έγιναν αντικείμενο συζήτησης στο Κοινοβούλιο μας, το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης άφηνε να εννοηθεί , μέσω δημοσιευμάτων στον φιλικό τύπο , ότι με την έλευση του κ. Παπανδρέου από το εξωτερικό, θα υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις.

Τις είδατε ; Εγώ παρακολουθώντας το θέμα διαπίστωσα μόνο μια φιλική , απαλή και άνευ ηγετικής πυγμής , «σύσταση» του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Τσετίν Μαντατζή.
Όλα αυτά εσωτερικώς και … «υπογείως» της Χαριλάου Τρικούπη. Η «σύσταση» του κ. Παπανδρέου , (και.. εν δυνάμει Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις δημόσιες ομιλίες του) περιορίστηκε στην παραίτηση του βουλευτή από την θέση του προέδρου της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της «τουρκικής» μειονότητας δυτικής Θράκης (όπως αυτοαποκαλούνται).

Το «ανατολίτικο παζάρι» που διαδραματίστηκε στα γραφεία του ΠαΣοΚ προκειμένου να «κουκουλωθεί» η υπόθεση , μας προσβάλει βάναυσα ως Έλληνες, η δε τελική απόφαση περί παραιτήσεως του βουλευτή από την ως άνω ψευδεπίγραφη επιτροπή , μας προσβάλει και ως νοήμονες ανθρώπους , αφού έτσι και αλλιώς αυτή ήταν προγραμματισμένη καθότι η θητεία του έληγε πολύ σύντομα.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, ότι το ΠαΣοΚ δείχνει ατολμία στο όνομα της δήθεν ελευθερίας της έκφρασης, και των επικίνδυνων εθνικών «απόψεων» του προέδρου του (εδώ).

Αλλά δεν πρόκειται μόνο περί αυτού. Το ΠαΣοΚ είχε επιλέξει τον κ. Μαντατζή ως υποψήφιό του στις τελευταίες εκλογές, επειδή ήταν ένας από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες της μειονότητας (λόγω της θέσης του στην ψευδεπίγραφη Ένωση) και τους σίγουρους ψήφους που τον συνόδευαν.

Για τον κ. Παπανδρέου οι ψήφοι των φανατικών (υπέρ της Τουρκίας) μουσουλμάνων της Θράκης, είναι σημαντικότεροι από την ίδια την Θράκη και τους υπόλοιπους πολίτες της.

Τέτοιες συμπεριφορές από …. «εν δυνάμει Πρωθυπουργό» βλέπουν οι γείτονες και αποθρασύνονται, στέλνοντας πρόσκληση για τα εγκαίνια λειτουργίας του καταστήματος της Ziraat Bank στον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταμάτη, όπου την Κομοτηνή την αναφέρουν ως …. «Γκιουμουλτζίνα».

Φυσικά η πρόσκληση επεστράφη στην Τράπεζα με συνοδευτικό έγγραφο του κ. Σταμάτη όπου αναφέρει ότι : «θεωρώ ανεπίτρεπτο και προσβλητικό για τη χώρα που σας φιλοξενεί , την αναγραφή της πόλης της Κομοτηνής ως Γκιουμουλτζίνα».

Read more...

Η λύση, ο Συνεταιρισμός και η αποστρατιωτικοποίηση


ΕΝΑ συντεταγμένο κράτος δεν μπορεί να παραλύει ούτε να αποφεύγει να υπηρετεί και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού. Επειδή, λοιπόν, αναζητούμε λύση στο Κυπριακό, η συντεταγμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και πλειάδας διεθνών οργανισμών, πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί; Αυτή την παράλογη συλλογιστική προτάσσουν ως δικαιολογία η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, για να διατυπώνουν την...πείσμονα άρνησή τους όπως η Κύπρος υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και ο Κυβ. Εκπρόσωπος υποστηρίζουν ότι τώρα που διεξάγουμε συνομιλίες δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας να δίνουμε την εικόνα ότι επιδιώκουμε να ενταχθούμε σε έναν οργανισμό.

Τα επιχειρήματά τους είναι τρία: Πρώτον, επί Κληρίδη ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κασουλιδης, απαντώντας σε επιστολή-αίτημα του βουλευτή Πρ. Προδρόμου, διευκρίνιζε ότι δεν έπρεπε να υποβάλουμε αίτηση στο ΣγΕ επειδή διεξάγονταν συνομιλίες. Δεύτερον, επειδή επιδιώκεται αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, δεν πρέπει να ενταχθούμε στο ΣγΕ. Τρίτον, αν υποβάλουμε αίτηση, είναι σίγουρο ότι η Τουρκία θα αντιδράσει. Τα επιχειρήματα αυτά δεν αντέχουν στη βάσανο της λογικής. Πρώτον, οι εξελίξεις το 2002 ήταν τελείως διάφορες από ό,τι είναι σήμερα, εφτά χρόνια αργότερα. Εμείς κρίνουμε ότι ήταν μέγα λάθος του Κληρίδη να μην αιτηθεί ένταξη στο ΣγΕ. Δεύτερον, τα περί αποστρατιωτικοποίησης είναι η μεγαλύτερη απάτη που εφευρέθηκε σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού. Όλα τα κράτη στον κόσμο εξασφαλίζουν την επιβίωση και την ασφάλειά τους δι’ ιδίων στρατιωτικών μέσων.
Το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση προκαλούνται: Ποιοι θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Κύπρου, σε περίπτωση λύσης, έναντι της Τουρκίας; Στα λόγια, πολλοί. Στην πράξη, ΚΑΝΕΙΣ! Άλλωστε, όντας μέλος της Ε.Ε., η Κύπρος πρέπει να διαθέτει στοιχειώδεις, έστω, και ευπρόσωπες στρατιωτικές δυνάμεις για να μπορεί να συμμετέχει στους μηχανισμούς ασφάλεια και άμυνας της Ένωσης. Να το καταλάβουν, ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση: Η μικρή και ασήμαντη Κύπρος δεν είναι... υπερδύναμη, για να το παίζει μοναχικά. Τρίτον, ότι η Τουρκία θα αντιδράσει σε αίτησή μας για ένταξη στο ΣγΕ, είναι δεδομένο. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, όπως αυτές οι στήλες εξακολουθητικά και επίμονα έχουν αναλύσει, πρέπει να υποβάλουμε αίτηση, επειδή θα καταφανεί πειστικά σε όλους τους εταίρους μας και στους Ευρωπαίους ότι η Τουρκία ενσυνείδητα προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Σήμερα, κατηγορούμαστε με την Τουρκία ότι, εξαιτίας της διαμάχης μας για το Κυπριακό, δημιουργούμε δυσκολίες στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ε.Ε. - ΝΑΤΟ σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Θα υποβάλουμε ξανά και έντονα προς τον πρόεδρο Χριστόφια ότι η Κύπρος και ο ίδιος θα κερδίσουν πολλά αν υποβάλουμε αίτηση για ένταξη στο ΣγΕ. Οι μικρές και αδύναμες χώρες πρέπει να επιζητούν τη συνεργασία και τη συμμαχία με δυνατούς οργανισμούς, για να μπορούν να διασφαλίζουν την επιβίωση, τα συμφέροντα και την ασφάλειά τους. Υποβάλλοντας αίτηση, γωνιάζουμε την Τουρκία, στέλνουμε το ευκρινές μήνυμα ότι είμαστε ισότιμοι των Ευρωπαίων εταίρων μας, συμβάλλουμε ενεργά στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια και εξ αυτών προσποριζόμαστε πολλαπλά οφέλη και στο Κυπριακό και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, που απασχολούν την Ε.Ε. Θα το ξαναπούμε δυνατά προς κάθε κατεύθυνση: Για ένα μικρό και αδύναμο κράτος, όπως η Κύπρος, που απειλείται ως κρατική ύπαρξη και οντότητα και ως λαός, είναι προς το ύψιστο συμφέρον της να είναι ενεργά, αξιόπιστα και αποτελεσματικά μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς παρά έξω, στη δραματική και ολέθρια μοναξιά της αδυναμίας και των κινδύνων.
Το θεμελιώδες ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί... χτες, είναι το εξής: Ο πρόεδρος Χριστόφιας θέλει, σχεδιάζει, μεθοδεύει και είναι αποφασισμένος να γωνιάσει την Τουρκία; Και ας μη μας πει κανείς ότι αυτό δεν μας συμφέρει, διότι η απάντηση σε έναν τέτοιο ισχυρισμό είναι απλή, αλλά αποστομωτική: Η Τουρκία γωνιάζει, εκβιάζει, απειλεί, επιτίθεται και αποκλείει την Κυπριακή Δημοκρατία σε όσους διεθνείς οργανισμούς και άλλα διεθνή φόρα μπορεί να το πράξει. Εμείς, γιατί την αντιμετωπίζουμε με αυτόν τον ανεκδιήγητο ψοφοδεϊσμό; Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και αυτή μπορεί να γίνει μέσω της αξιοποίησης των μηχανισμών της Ε.Ε. Ο Δ. Χριστόφιας γιατί αποφεύγει να τους αξιοποιήσει;
SIMERINI

Read more...

Σλοβενία προς Κύπρο: Μάθημα 1ο


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Μικρή και ασήμαντη χώρα - μέλος της ΕΕ μπορεί να θεωρείται η Σλοβενία των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, στις Βρυξέλλες όμως τρέχουν και δεν φτάνουν από τη στιγμή που η Λουμπλιάνα έκανε καθαρό στους υπόλοιπους εταίρους της ότι αποκλείεται να συναινέσει στην ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, αν προηγουμένως δεν βρεθεί λύση που να την...ικανοποιεί στις μεθοριακές διαφορές που έχει με το Ζάγκρεμπ. Η κροατική πλευρά υπέβαλε κάποιους χάρτες στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, αλλά η σλοβενική πλευρά θεώρησε ότι, αν εγκρίνονταν, θα δημιουργούσαν τετελεσμένα γεγονότα στη διαμάχη της με την Κροατία για τον καθορισμό των θαλάσσιων κυρίων συνόρων των δύο χωρών, με αποτέλεσμα η Σλοβενία να μείνει χωρίς απευθείας πρόσβαση σε διεθνή ύδατα.

Η Λουμπλιάνα δεν δίστασε, λοιπόν, να επικαλεστεί λόγους υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων της και να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας.
Και επειδή στην ΕΕ στα λόγια δίχως έργα δεν δίνει κανένας σημασία, η Σλοβενία μπλόκαρε αμέσως... 11 από τα 33 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων - 9 δεν άφησε καν να ανοίξουν και 2 που είχαν ολοκληρωθεί δεν επέτρεψε να κλείσουν!
Ούτε στιγμή δεν κάθισε η Σλοβενία να σκεφθεί τι θα πει η Κομισιόν ή οι μεγάλες χώρες της ΕΕ, καθώς η Κροατία αποτελεί π.χ. τον στρατηγικό εταίρο της Γερμανίας στα Βαλκάνια. Πάγωσε όχι ένα ή δύο, αλλά έντεκα κεφάλαια για να προασπίσει τα συμφέροντά της.
«Οταν μια χώρα αισθάνεται ότι τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή ας πούμε τα εθνικά της συμφέροντα τίθενται σε κίνδυνο, νομίζω ότι έχει το δικαίωμα να πει στα άλλα κράτη - μέλη ότι υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα και να εγείρει πολιτικά κριτήρια. Αυτή είναι μια πολύ ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος» δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός στον απεσταλμένο της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Καθώς μάλιστα η Σλοβενία δεν έχει δίκιο με βάση τους υφιστάμενους, αν και διάτρητους, κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και έτσι η Λουμπλιάνα δεν θέλει επ ουδενί να πάνε οι δυο χώρες τη διαφορά τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, γιατί η Σλοβενία γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η απόφαση θα είναι ευνοϊκή για την Κροατία, οι Σλοβένοι εκβίασαν μέσω του παγώματος των διαπραγματεύσεων την Κομισιόν να αναλάβει και μεσολαβητική πρωτοβουλία για πολιτική και όχι δικαστική λύση του προβλήματος! Μέχρι τον Μάρτι Αχτισάαρι έσπευσε να προτείνει ως μεσολαβητή ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν για να σώσει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία.
Στις αρχές της εβδομάδας, μάλιστα, η σλοβενική Ακροδεξιά έκανε μια κίνηση μπλοκαρίσματος ακόμη και της ήδη επικυρωμένης από το σλοβενικό κοινοβούλιο ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ!
Περίπου 5.300 Σλοβένοι υπέγραψαν αίτηση προς τη Βουλή να τους δοθεί το χρονικό περιθώριο των 35 ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα για να μαζέψουν τις 40.000 υπογραφές που απαιτούνται για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα την έγκριση από τον λαό της ένταξης ή όχι της Κροατίας στο ΝΑΤΟ.
Αν γίνει δημοψήφισμα, καθόλου δεν αποκλείεται να επικρατήσει το «Οχι» παρά τη στάση των μεγάλων κομμάτων υπέρ του «Ναι», καθώς τα αντικροατικά αισθήματα του σλοβενικού λαού έχουν φουντώσει και κανείς δεν ξέρει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν.

ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΟΧΩΡΕΙ
Τη Λευκωσία όμως όλοι την πιέζουν
Τη Λουμπλιάνα που ύψωσε το ανάστημά της και μπλόκαρε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας, η Κομισιόν και η υπόλοιπη ΕΕ τρέχουν να την εξυπηρετήσουν, έστω κι αν έχει άδικο. Τη Λευκωσία όμως που με μισή καρδιά και τρέμοντας τόλμησε να μπλοκάρει ένα και μοναδικό κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας (αυτό της ενέργειας), όλοι έχουν πέσει πάνω της και την πιέζουν να υπαναχωρήσει. Φυσικό είναι όμως να πιέζουν την Κύπρο. Αφού Αθήνα και Λευκωσία επέτρεψαν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα χωρίς να βάλουν ούτε έναν όρο για τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, πώς να σεβαστούν οι Ευρωπαίοι την Κύπρο; Ας πάρουν τώρα τουλάχιστον κανένα μάθημα από τη Σλοβενία...
ETHNOS-STRATEGY-GEOPOLITICS

Read more...

Ο Ερντογάν βγήκε κερδισμένος από τη «μάχη»


Του Σταυρου Λυγερου
Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να εξαρθρώσει την πανίσχυρη παρακρατική οργάνωση Εργκένεκον είναι σύγκρουση του κυβερνώντος κόμματος με το «βαθύ κράτος», αλλά δεν πρόκειται για μάχη μέχρι τελικής πτώσεως με το σύνολο του μετακεμαλικού κατεστημένου. Εάν δεν υπήρχε ρήγμα στους κόλπους της στρατογραφειοκρατίας, οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές.
Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ισλαμογενούς Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το 2002 στην Τουρκία διαμορφώθηκε ένα είδος...δυαδικής εξουσίας. Ο στρατός δεν επενέβη τότε, λόγω του εκρηκτικού κοινωνικού κλίματος, που είχε προκαλέσει η οξύτατη οικονομική κρίση του 2001. Ανέχθηκε τη νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι θα είναι μια παρένθεση. Ο πόλεμος φθοράς και οι καθεστωτικές μεθοδεύσεις, όμως, αντί να φθείρουν φούσκωσαν τα εκλογικά πανιά του Ερντογάν.

Το διακύβευμα της αντιπαράθεσης δεν ήταν το κοσμικό κράτος, όπως ισχυριζόταν το κεμαλικό κατεστημένο. Hταν και παραμένει το εάν η Τουρκία θα παραμείνει εγκλωβισμένη ή αντιθέτως θα χειραφετηθεί από την κηδεμονία των στρατηγών. Το γειτονικό κράτος κουβαλάει στο πολιτικό DNA του το γεγονός πως δημιουργήθηκε από αξιωματικούς.
Η Τουρκία δεν βίωσε ποτέ μία δημοκρατική επανάσταση. Ο πολυκομματικός κοινοβουλευτισμός επεβλήθη μεταπολεμικά από το ίδιο το καθεστώς, προκειμένου να προσαρμοσθεί επιφανειακά στο δυτικό πρότυπο. Και βεβαίως, ο κοινοβουλευτισμός αυτός ήταν ελεγχόμενος από τη στρατογραφειοκρατία, τον κηδεμόνα και εγγυητή του κράτους.
Στην πραγματικότητα, ο Κεμαλισμός είναι κάτι περισσότερο από κρατική ιδεολογία. Eχει προσλάβει διαστάσεις «θεολογίας», γιατί αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό, που ενοποιεί τις κρατικές ελίτ. Με την ίδια ιδεολογία οι κρατικοί μηχανισμοί επιχειρούν να ενοποιήσουν την φυλετικά πολύχρωμη τουρκική κοινωνία, στη βάση του δόγματος «ένα κράτος, μία γλώσσα, ένα έθνος».
Στην Τουρκία οι στρατηγοί δεν χρειάζεται να συνωμοτούν. Ο στρατός εκφράζεται και παρεμβαίνει ως ενιαίο σύνολο μέσα από την ιεραρχία του. Γι’ αυτό και προσδίδει στις επεμβάσεις του διορθωτικό χαρακτήρα. Oποτε έκρινε ότι τα κόμματα ξεπερνούσαν τα όρια, τα καταργούσε, ή δημιουργούσε νέα. Αυτό συνέβη το 1960, το 1971 και το 1980. Υπάρχει και το έμμεσο πραξικόπημα του 1997.
Ενώ τα άλλα κόμματα αποτελούν περισσότερο ή λιγότερο εκφάνσεις του μετακεμαλικού καθεστώτος, το πολιτικό Ισλάμ άντλησε τη δυναμική του από τα φτωχά στρώματα και ενσωμάτωσε τη λαϊκή αμφισβήτηση προς την αυταρχική και διεφθαρμένη κυρίαρχη κεμαλική ελίτ. Από το 7,12% του 1987 εκτοξεύθηκε στο 22% του 1995 (είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα) και στο 35% του 2002.
Τότε, η λαϊκή ψήφος είχε προσλάβει διαστάσεις πογκρόμ για την κατεστημένη πολιτική τάξη. Το ΑΚΡ με 35% είχε κερδίσει το 65% των εδρών, λόγω του εκλογικού νόμου, που είχαν μαγειρέψει οι αντίπαλοί του. Η κυβέρνηση Ερντογάν ανέπτυξε την οικονομία και υποστήριξε τις λαϊκές τάξεις. Ταυτοχρόνως, χρησιμοποίησε την ευρωπαϊκή προοπτική σαν εμβρυουλκό για να επιβάλει κάποιες μεταρρυθμίσεις, που εν μέρει αποδυνάμωσαν το «βαθύ κράτος».
Το 2004, ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ εμπόδισε την εκδήλωση πραξικοπήματος, όπως ήθελαν οι αρχηγοί των κλαδικών επιτελείων. Η αποκάλυψη έγινε όταν δημοσιεύθηκαν αποσπάσματα από το ημερολόγιο του πρώην αρχηγού Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ. Το περιστατικό αυτό έδειξε ότι υπήρχε από τότε ρήγμα στην κορυφή της στρατογραφειοκρατίας.

Το ΑΚΡ στην εξουσία
Το 2007, το Γενικό Επιτελείο απείλησε τον Ερντογάν με πραξικόπημα, αλλά δεν το έκανε, λόγω και της έλλειψης πειστικού προσχήματος. Η Εργκένεκον εκμεταλλεύθηκε το κλίμα για να ενισχύσει τη θέση της. Μετά την άνοδο του ΑΚΡ στην εξουσία είχε αυξήσει σημαντικά τη δύναμή της, εμφανιζόμενη ως η μόνη ικανή να εμποδίσει την άλωση της κεμαλικής κληρονομιάς από το πολιτικό Ισλάμ.
Λόγω και των εσωτερικών αντιφάσεών της, η στρατογραφειοκρατία δεν έκανε πραξικόπημα, αλλά αποπειράθηκε να εμποδίσει με αντισυνταγματικές τρικλοποδιές την εκλογή στην Προεδρία Δημοκρατίας πολιτικού προερχόμενου από το κυβερνών κόμμα. Η ωμή αυτή παρέμβαση οδήγησε την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές (Ιούλιος 2007), το αποτέλεσμα των οποίων ήταν η εκτόξευση του ποσοστού του ΑΚΡ.
Η σκληροπυρηνική πτέρυγά του αντεπιτέθηκε τον Μάρτιο 2008. Ο γενικός εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να απαγορεύσει την λειτουργία του κυβερνώντος κόμματος και την πολιτική δράση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού!
Η προσφυγή αυτή είχε άμεση σχέση με τις πρώτες συλλήψεις μελών της Εργκένεκον. Από δικά της έγγραφα είχε από τότε αποδειχθεί ότι στόχος της ήταν η πρόκληση έντασης και χάους, ώστε να διευκολύνει την εκδήλωση πραξικοπήματος. Στο πλαίσιο αυτό είχε διαπράξει πολλές δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις.
Η Εργκένεκον λειτουργούσε σαν παρακρατικός μηχανισμός και συσπείρωνε σκληροπυρηνικά στοιχεία της στρατογραφειοκρατίας, ανώτατους αξιωματικούς και επίλεκτα μέλη του μετακεμαλικού κατεστημένου. Φοβούμενη περαιτέρω αποκαλύψεις, η οργάνωση κλιμάκωσε τις επιθέσεις και τις πιέσεις της. Είχε συνειδητοποιήσει ότι εάν δεν δρούσε εγκαίρως θα έχανε το παιχνίδι.

Διχασμός
Τελικώς, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έθεσε εκτός νόμου το κυβερνών κόμμα, κυρίως επειδή η στρατογραφειοκρατία είχε διχασθεί. Ο διχασμός αυτός συνδεόταν και με εσωτερικές αντιθέσεις για τον προσανατολισμό της Τουρκίας. Λόγω της αμερικανικής υποστήριξης αφενός στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ κι αφετέρου στην κυβέρνηση Ερντογάν και λόγω των ευρωπαϊκών πιέσεων για εκδημοκρατισμό, μία πτέρυγα της στρατογραφειοκρατίας (κυριότερος εκφραστής ο πρώην πανίσχυρος γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στρατηγός Τουνσέρ Κιλίντς) είχε αναπτύξει αντιδυτικές τάσεις. Το γεγονός αυτό ανησύχησε την Ουάσιγκτον, βάθυνε το ρήγμα στους κόλπους των πασάδων και εμπόδισε την κοινή δράση τους εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.
Σ’ αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός έκανε μία συμφωνία κυρίων αρχικά με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και στη συνέχεια με τον διάδοχό του Ιλκέρ Μπασμπούγ. Η Εργκένεκον είχε μετατραπεί σε εμπόδιο και για την κυρίαρχη τάση στο Γενικό Επιτελείο. Αυτή η συμφωνία κυρίων διευκόλυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συλλήψεις.
Η δυναμική των εξελίξεων στην Τουρκία αναμφισβήτητα ευνοεί τον Ερντογάν και το κόμμα του. Η διάσπαση της στρατογραφειοκρατίας αποδυνάμωσε τους αντιπάλους του και του επέτρεψε να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό την σκληροπυρηνική πτέρυγα, που συσπείρωνε η Εργκένεκον. Η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι της στρατογραφειοκρατίας έχει ενισχυθεί. Είναι ενδεικτικό ότι μετά το πρόσφατο νέο κύμα συλλήψεων στελεχών της Εργκένεκον, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μπασμπούγ έσπευσε στο γραφείο του πρωθυπουργού και του Προέδρου Δημοκρατίας με σκοπό να τεθεί ένα όριο στην αστυνομική έρευνα.

Πολιτικά ανοίγματαΕίναι σαφές ότι ο Ερντογάν έχει πάρει το πάνω χέρι, γεγονός που του επιτρέπει να πραγματοποιεί πολιτικά ανοίγματα, που μέχρι τώρα εθεωρούνταν αδιανόητα. Τέτοια ανοίγματα είναι η μετάδοση από την κρατική τηλεόραση εκπομπών στην κουρδική γλώσσα και η προσέγγιση της πολυπληθούς κοινότητας των Αλεβιτών.
Η διαφοροποίηση των ισορροπιών στο επίπεδο της εξουσίας διευκολύνθηκε και από τον αμερικανικό παράγοντα. Θορυβημένη από τις αντιδυτικές τάσεις ορισμένων σκληροπυρηνικών, η Ουάσιγκτον συνέβαλε στην εμβάθυνση του ρήγματος στο εσωτερικό της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και υποστήριξε τον Ερντογάν.
Η ανοχή που επέδειξαν οι Αμερικανοί στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον του ΡΚΚ στο εσωτερικό του βορείου Ιράκ είναι ένα αντάλλαγμα που δόθηκε στο Γενικό Επιτελείο. Δεν αποκλείεται να έχει δοθεί και αντάλλαγμα στο Αιγαίο, με την έννοια της ανοχής. Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έχει ζωτική ανάγκη να αναστυλώσει το τραυματισμένο κύρος της και προσπαθεί να το επιτύχει και έναντι της Ελλάδας. Ο Ερντογάν δεν είναι αντίθετος με την επεκτατική στρατηγική των πασάδων και ως εκ τούτου τους αφήνει ελεύθερο το πεδίο.
KATHIMERINI

Read more...

Οι Αρμένιοι προειδοποιούν για τον «γενοκτόνο» άξονα Τουρκίας-Σουδάν


Ο Σουδανός πρόεδρος Ομέρ Αλ Μπασίρ με τον Τούρκο ομόλογό του Αμντουλάχ Γκιούλ
Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής κάλεσε σε ετοιμότητα αυτήν την εβδομάδα μέλη του Κογκρέσσου, για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανθρωπότητα η δημιουργία ενός γενοκτόνου άξονα μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και του Σουδάν, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα παίζει ένα ολοένα και αυξανόμενο επικίνδυνο ρόλο στο να σταματήσουν αποφασιστικές διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να τεθεί ένα τέλος στη γενοκτονία του Νταρφούρ.
Τα καθεστώτα της Άγκυρας και του Χαρτούμ έχουν προωθήσει τους δεσμούς τους τα...τελευταία δύο χρόνια οδηγούμενα από τις προσπάθειες της Άγκυρας να υπονομεύσει τη διεθνή κοινότητα στην επιχείρησή της να απομονώσει το γενοκτόνο καθεστώς του Σουδάν.

Τα τρία πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι:
1) Η Τουρκία πουλά θανατηφόρα όπλα κατευθείαν στο Σουδάν
2) Υπάρχει μια τουρκική διπλωματική υποστήριξη στην άρνηση της γενοκτονίας από την κυβέρνηση του Σουδάν.
3) Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη θέση της στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να σταματήσει αντιγενοκτόνες προσπάθειες.Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία περιήλθε κάτω από αξιοσημείωτη διεθνή εξονυχιστική έρευνα για τη φιλοξενία του αντιπροέδρου του Σουδάν Αλί Οσμάν Μοχάμεντ Τάχα, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό Ερντογάν ζήτησε από την Τουρκία να ασκήσει την δυνατότητά της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για να σταματήσει τις προσπάθειες σύλληψης του προέδρου του Σουδάν Ομαρ Αλ Μπασίρ ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο αντιπρόεδρος του Σουδάν συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της τουρκικής βουλής κ. Κοκσάλ, με τον οποίο υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, διευρύνοντας τον αριθμό των επισκέψεων και των δεσμών μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων.

ANCA Warns Congress of Turkey’s Efforts to Block Decisive International Action to Stop Darfur Genocide
WASHINGTON, DC - The Armenian National Committee of America (ANCA) alerted Members of Congress this week to the human costs of the emerging axis of genocide forming between the governments of Turkey and Sudan, warning that Ankara is playing an increasingly dangerous role in blocking decisive international action to end the genocide in Darfur.

The genocidal Ankara and Khartoum regimes have grown markedly closer over the past two years, driven by Turkey’s increasingly brazen efforts to undermine the international community’s efforts to isolate Sudan’s genocidal regime. The main three areas of cooperation between the two countries have been:

1) Turkey’s sale of lethal weaponry directly to Sudan.

2) Turkish diplomatic support for the Sudanese government’s genocide denials.

3) Turkey’s use of its UN Security Council seat to block anti-genocide efforts.

In recent weeks Turkey came under considerable international scrutiny for hosting Sudanese Vice-President Ali Osman Mohammed Taha, who, during a meeting with Prime Minister Tayyip Erdogan, asked Turkey to use its position on the UN Security Council to block any possible attempts to arrest Sudanese President Omer al-Bashir on charges of genocide. During his visit, Taha and his delegation also met with Turkish Parliament Speaker Koksal Toptan and signed a cooperation protocol between their two parliaments, expanding the number of visits and expanding ties between the legislative bodies.
www.anixneuseis.gr

Read more...

Κινητοποίηση κατά «Ηγεμόνα»


Από την Αθήνα, ώστε να μη λάβουν μέρος τρίτες χώρες στην τουρκική άσκηση
Της Δωρας AντωνιουΩς ιδιαίτερα λεπτή διαπραγμάτευση χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τις συνεχιζόμενες επαφές, προκειμένου να περιορισθεί η συμμετοχή τρίτων χωρών στην άσκηση «Ηγεμών», που θα πραγματοποιήσει στο Αιγαίο η Τουρκία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «καταρχήν θετική» αντίδραση στις ελληνικές θέσεις, προσθέτουν όμως ότι πρόκειται για διπλωματική μάχη, η οποία άρχισε πριν από...τρεις εβδομάδες και θα εξελίσσεται κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Και τούτο, καθώς η Αγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξασφαλίσει διεθνή συμμετοχή, την οποία, προφανώς, σκοπεύει να αξιοποιήσει ως έμμεση νομιμοποίηση των πάγιων διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

Από ελληνικής πλευράς, η διπλωματική προσέγγιση γίνεται σε διμερές επίπεδο προς τις τέσσερις χώρες στις οποίες έχει απευθύνει πρόσκληση η Αγκυρα: Τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Οπως επισημαίνεται, η πρόσκληση δεν απευθύνθηκε στο πλαίσιο κάποιου διεθνούς οργανισμού -για παράδειγμα του ΝΑΤΟ- αλλά σε κάθε χώρα ξεχωριστά και, ως εκ τούτου, σε αντίστοιχο επίπεδο γίνεται η προσπάθεια αποτροπής της συμμετοχής.
Η ενημέρωση που κάνει προς τις τέσσερις χώρες η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει, πέρα από τη διατύπωση των ελληνικών θέσεων, παράθεση των τουρκικών προκλήσεων και των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Αγκυρα, προκειμένου να επιτύχει παγίωση των διεκδικήσεών της. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, και στο παρελθόν από τουρκικής πλευράς έγιναν αντίστοιχες προσπάθειες νομιμοποίησης μέσω τρίτων των διεκδικήσεών της, ωστόσο αποτράπηκαν έπειτα από έγκαιρη ελληνική αντίδραση. Προσθέτουν ότι στόχος δεν είναι να μη λάβουν μέρος στην άσκηση οι τέσσερις χώρες, αλλά να μη συμμετέχουν σε τμήματα της άσκησης, τα οποία θα θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θεωρούν ότι για την Τουρκία, το να επιτύχει στη συγκεκριμένη άσκηση να έχει τη συμμετοχή δυνάμεων τρίτων χωρών στα «επίμαχα» για την Ελλάδα τμήματά της, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η Αγκυρα επιζητά μια κίνηση – απάντηση στην επιτυχία της Αθήνας να πραγματοποιηθεί, τελικά, έπειτα από δύο αναβολές, η άσκηση «Τολμηρός Τοξότης», με νατοϊκή συμμετοχή και τον Αγιο Ευστράτιο να συμπεριλαμβάνεται στην περιοχή διεξαγωγής της.
KATHIMERINI

Read more...

Βάση των ΗΠΑ η Τραπεζούντα;


Η Yeni Şafak στις εσωτερικές της σελίδες και με τίτλο «Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την Τουρκία την Τραπεζούντα» γράφει ότι η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν δέχθηκε ένα ιστορικό πλήγμα από την Κιργισία, το κοινοβούλιο της οποίας έλαβε ομόφωνα την απόφαση να κλείσει η αμερικανική Βάση, η οποία υπάρχει στην πόλη Μανάς. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις πρωτοβουλίες της Ρωσίας, η οποία θέλει να δημιουργήσει ένα «εναλλακτικό ΝΑΤΟ» στην περιοχή αυτή. Προς αυτό το σκοπό, η κυβέρνηση της Κιργισίας έλαβε οικονομική βοήθεια ύψους 2 δις. δολαρίων.

Μετά από αυτό, οι ΗΠΑ άρχισαν να καταβάλουν έντονες προσπάθειες, προκειμένου να...βρουν μια νέα Βάση. Εάν οι επιλογές για το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν δεν καρποφορήσουν, Αμερικανοί και Ρώσοι ειδήμονες αναφέρουν ότι η πρώτη επιλογή θα είναι η πόλη της Τραπεζούντας, πράγμα το οποίο θα αποτελέσει ιστορικό σταθμό στη στρατηγική σχέση μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η απόφαση της Ρωσίας για την Κιργισία αποτελεί τμήμα του σχεδίου για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού ΝΑΤΟ, το οποίο θα αποτελείται από τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία, την Κιργισία, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.
Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Κεντρική Ασία, στρατηγός Πετράους, προχθές άρχισε περιοδεία στην περιοχή. Τώρα, εάν ο Αμερικανός στρατηγός τις προσεχείς ημέρες έλθει και στην Τουρκία, δεν θα υπάρξουν και πολλά ερωτηματικά, όσον αφορά το σκοπό της επίσκεψής του.
Η Yeni Şafak στις εσωτερικές της σελίδες και με τίτλο «Μήνυμα Αρμενίας από τον Γκιούλ στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ» γράφει ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ συναντήθηκε με το Γερουσιαστή Ντάρμπιν και την αντιπροσωπεία, η οποία τον συνόδευε.
Κατά τις συνομιλίες, ήλθε στο προσκήνιο και το νέο ψήφισμα, το οποίο θέλει να παρουσιάσει το αρμενικό λόμπι, αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί αρμενικής γενοκτονίας.
Έγινε γνωστό ότι ο Γκιούλ ανέφερε τα εξής: «Ένα τέτοιο ψήφισμα θα προκαλέσει βλάβη στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ. Υπάρχουν, επίσης, πρωτοβουλίες και κινήσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας. Το ψήφισμα αυτό θα προκαλέσει βλάβη σε αυτό το χρονοδιάγραμμα».
www.anixneuseis.gr

Read more...

Τουρκοεβραίος επιχειρηματίας μεσολαβεί για τις σχέσεις των δύο χωρών


O εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας Jak Kamhi
Όπως αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της Hürriyet με τον τίτλο «Ο Jak Kamhi μυστικός μεσολαβητής με το Ισραήλ», ο εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας Jak Kamhi, που ζει στην Κων/πολη, διαμεσολάβησε μυστικά για την εκτόνωση της έντασης, που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ μετά το Νταβός.
Ο Kamhi μετέβη στο Ισραήλ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Πέρες, τον Π/Θ Όλμερτ και την ΥΠΕΞ Λίβνι.

Λέγεται ότι ο Kamhi επεσήμανε στους Ισραηλινούς επισήμους ότι οι δύο χώρες είναι δύο σημαντικές δημοκρατικές δυνάμεις της περιοχής και ότι οι εκατέρωθεν σκληρές εκφράσεις δεν θα επιφέρουν όφελος σε κανέναν. Λέγεται, επίσης, ότι ο Kamhi κατά τις επαφές του προέβη σε βολιδοσκόπηση για μια πιθανή επίσκεψη στο μέλλον του Προέδρου Γκιούλ στο Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι ο
μεγαλοεπιχειρηματίας Kamhi είχε παραλάβει από τον 10ο Πρόεδρο της Τουρκίας Σεζέρ, στις 16/8/2007, το Βραβείο Υψηλής Προσφοράς. Ακόμη, αναφέρεται ότι ο ίδιος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην άρση του εμπάργκο, που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τουρκία μετά την “ειρηνευτική επιχείρηση” στην Κύπρο, το 1974.
Η Sabah και η Cumhuriyet γράφουν για το ίδιο θέμα στις εσωτερικές τους σελίδες ειδησεογραφικά με τους αντίστοιχους τίτλους «Ο επιχειρηματίας Kamhi συναντήθηκε με τον Πέρες» και «Επίσκεψη από τον Kamhi στο Ισραήλ».
Η Hürriyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Συγνώμη από το Ισραήλ στον στρατηγό Μπασμπούγ» γράφει ότι ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Μπασμπούγ, την περασμένη Δευτέρα είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Gabi Askenazi. Κατά τη συνδιάλεξη αυτή, ο στρατηγός Μπασμπούγ ανέφερε την ενόχλησή του σχετικά με τις δηλώσεις του Αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ, Misrahi, και ζήτησε να μάθει ποια είναι η αξιολόγηση του Askenazi επί του θέματος. Ο Askenazi, απαντώντας στον στρατηγό Μπασμπούγ, είπε: «Είναι δική του άποψη. Δεν απηχεί τις δικές μας θέσεις. Δεν είναι αυτή συμπεριφορά και πολιτική του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ».
Στο μεταξύ, η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ότι ο Askenazi, που επιθυμεί να αποτρέψει την επιδείνωση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ζήτησε συγνώμη από τον στρατηγό Μπασμπούγ. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ που μίλησαν στην εφημερίδα, ο Askenazi θα στείλει στον Τούρκο ομόλογό του και επίσημη επιστολή σχετικά με το θέμα.
Στο μεταξύ, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NTV [ώρα 13:00] αναφέρθηκε ότι ο επικεφαλής της Δ/νσης Επικοινωνίας του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, ταξίαρχος Γκιουράκ, κατά τη σημερινή καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, επιβεβαίωσε την ανωτέρω τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι ο Ισραηλινός Γενικός Επιτελάρχης εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις Misrahi. Όσον αφορά την επιστολή που αναφέρεται στο ανωτέρω δημοσίευμα της Hürriyet, ο Γκιουράκ είπε ότι ήδη έφθασε στον παραλήπτη της.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Türk, ο ευρισκόμενος στην Άγκυρα συμπρόεδρος της Ομάδας Τουρκίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Robert Wexler, πραγματοποίησε επαφές υψηλού επιπέδου και μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.
Ο Wexler, απαντώντας σε ερώτηση «αν η Αμερική θα πάψει πλέον να συντάσσεται με το Ισραήλ σε οποιοδήποτε ανθρωπιστικό θέμα ή θέμα ασφάλειας παρουσιάζεται στη Μέση Ανατολή», είπε: «Όχι, αυτό δεν θα αλλάξει και δεν πρέπει να αλλάξει. Όμως, υπάρχει κάτι που είναι ελλιπές. Ένα Ισραήλ που αισθάνεται ασφαλές, μπορεί να προβεί σε ειρήνη και εμείς, ως Αμερική, προσπαθούμε αυτό να το εξασφαλίσουμε». Ο Wexler είπε ότι μίλησε με τον ίδιο τον Ερντογάν για το θέμα της στάσης, που τήρησε στο Νταβός, και είπε: «Αυτό ας το αφήσουμε πλέον. Στο σημείο αυτό, το καλύτερο είναι να αφήνουμε πίσω τα γεγονότα που αναζωπυρώνουν την ένταση στις σχέσεις. Οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας είναι σημαντικές, όπως σημαντικές είναι και οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ. Μπορεί στο θέμα του διαλόγου με τη Χαμάς να υπάρχουν ορισμένες διαφορές τακτικής. Αυτά είναι πράγματα, που μπορούν να συζητούνται μεταξύ των φίλων, αλλά ο σκοπός μας είναι κοινός. Πρέπει να φθάσουμε σε μια λύση δύο κρατών στην περιοχή».
Στη συνέχεια της είδησης, αναφέρεται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κρίσης λόγω των αρμενικών ισχυρισμών περί γενοκτονίας, και τονίζεται ότι επ’ αυτού, σύμφωνα με τον Wexler, σημασία έχει το χρονοδιάγραμμα που έχει ξεκινήσει την τελευταία περίοδο μεταξύ Έρεβαν και Άγκυρας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος καταλήγοντας είπε: «Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρέπει να δει πόσο σημαντική είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Δεν πρέπει να συμβεί κάτι, το οποίο θα επιδράσει αρνητικά στην κατάσταση αυτή».

Read more...

Ο ισραηλινός στρατός «επανορθώνει» για δηλώσεις στρατηγού κατά Ερντογάν


Την επίμαχη δήλωση Ισραηλινού στρατηγού που κάλεσε τον Ερντογάν να... «κοιταχτεί πρώτα στον καθρέφτη» (εννοώνοντας την κατοχή της βόρειας Κύπρου, το Κουρδικό και τη γενοκτονία των Αρμενίων) πριν επικρίνει το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα επιχειρεί να «μαζέψει» ο ισραηλινός στρατός με επιστολή «συγγνώμης» στην Αγκυρα. Η ηγεσία του ισραηλινού στρατού εξέφρασε «λύπη και απογοήτευση» για τις δηλώσεις του αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ Αβί Μιζραχί, στις οποίες προέβη στον απόηχο του...«θερμού επεισοδίου» μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Σιμόν Πέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τις αιματηρές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας ο Αβί Μιζραχί είπε ότι ο Ερντογάν «θα έπρεπε να έχει κοιτάξει στον καθρέφτη» πριν επιτεθεί στον Σιμόν Πέρες, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να κατακρίνει την ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών όταν τα στρατευμάτα της βρίσκονται στη βόρεια Κύπρο.
Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία για την καταστολή της κουρδικής μειονότητας και τη σφαγή των Αρμενίων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, εξοργίζοντας την τουρκική διπλωματία και το στρατό που προειδοποίησε ότι θα πληγούν οι σχέσεις των δύο χωρών.
Η Αγκυρα κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ να δώσει εξηγήσεις και του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία χαρακτήριζε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις, ενώ το περιστατικό απείλησε να διαταράξει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών, οι οποίες κλυδωνίστηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ιλκέρ Μπασμπούγ και στη συνέχεια απέστειλε και επιστολή, στην οποία υπογράμμιζε ότι οι δηλώσεις του στρατηγού Μιζραχί δεν εκφράζουν την επίσημη άποψη του ισραηλινού στρατού.

Ο Γκάμπι Ασκενάζι υπογράμμισε στον Ιλκέρ Μπασμπούγ τη σημασία που προσδίδει το Ισραήλ στις σχέσεις του με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας.
www.analitis.com

Read more...

«Γίνονται οι ενδεδειγμένες ενέργειες για την τουρκική άσκηση»


Από πλευράς Ελλάδας γίνονται όλες οι απαραίτητες και ενδεδειγμένες ενέργειες για την τουρκική άσκηση, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση που σχεδιάζει η Τουρκία το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, με τη συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων νατοϊκών χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία και Βέλγιο).

Με την άσκηση, η Αγκυρα επιχειρεί να εμφανίσει νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θάσο μέχρι το Καστελλόριζο, ως αποστρατικοποιημένα, και διχοτομημένο το Αιγαίο στον...25ο Μεσημβρινό. Επιπρόσθετα, η Τουρκία δεσμεύει 20 περιοχές σε όλο το μήκος του FΙR Αθηνών για πτήσεις αεροσκαφών χωρίς να υποβάλλει σχέδια πτήσεων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, αμφισβητώντας και πάλι το εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.
Κληθείς να διευκρινίσει ποιές είναι αυτές οι ενέργειες της χώρας μας, ο κ. Αντώναρος δήλωσε: «Πέραν των όσων σας είπα, για λόγους που πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε, δεν έχω να προσθέσω κάτι».

Read more...

Κωνσταντινούπολη- Συνέντευξη στη Χουριέτ του εκδότη της εφημερίδας «Απογευματινή» Μιχάλη Βασιλειάδη


Συνέντευξη στη δημοσιογράφο της Χουριέτ, Αϊσέ Αρμάν, και η οποία δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Ηurriyet Pazar» στις 8 Φεβρουαρίου, παραχώρησε ο εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, Μιχάλης Βασιλειάδης.

Στον πρόλογο της συνέντευξης, με τίτλο «Τι έζησα στην Πόλη στις 6 Σεπτεμβρίου 1955», η δημοσιογράφος σημειώνει: «Δεν το ήξερα, το ΄μαθα… Στις 6/7 Σεπτεμβρίου του ’55, στα γεγονότα που σημειώθηκαν τότε, πυρπολήθηκαν στην Πόλη 73 ορθόδοξοι ναοί και υπέστησαν επιθέσεις 5.317 χώροι, μεταξύ των οποίων 4.214 οικίες, 1.004 καταστήματα, 26 σχολεία, εργοστάσια, ξενοδοχεία, μαγειρεία κτλ. Στο τέλος, η κυβέρνηση κατέβαλε συνολικά 60 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Ναι, αλλά ποιος είχε οργανώσει τα γεγονότα αυτά, αναρωτιέται. Ορισμένοι που αναμίχθηκαν, συνελήφθηκαν τη νύχτα της 7ης Σεπτεμβρίου.

Υπήρξαν και ορισμένοι που είχαν έρθει για λεηλασία και από αλλού, εκτός Πόλης. Συνελήφθησαν και εκείνοι. Στην πλειοψηφία, ήταν νέοι εργάτες και φοιτητές. Αλλά ήταν περίπου βέβαιο ότι υποκινήθηκαν και οργανώθηκαν από πολύ ψηλά, διότι είχαν κινητοποιηθεί ταυτόχρονα και κατά τον ίδιο τρόπο σε πολλά σημεία.

Δηλαδή «βαθύ κράτος» υπήρχε και τότε…

Αφορμή για τη συνέντευξη στάθηκε η προβολή στην Τουρκία της ταινίας «Φθινοπωρινός Πόνος» από το βιβλίο του Yılmaz Karakoyunlu, που αναφέρεται στα γεγονότα εκείνα και όπως επισημαίνει η Αϊσέ Αρμάν

• Πήραν ακόμη και το κρεβάτι του κατάκοιτου πατέρα μου

Σε ερώτηση αναφορικά με το Φόρο Περιουσίας ο Μιχάλης Βασιλειάδης απάντησε: «Ο πατέρας μου ήταν κατάκοιτος στο σπίτι και δεν είχε κανένα εισόδημα. Παρόλα αυτά, μας επέβαλαν Φόρο Περιουσίας. Επειδή δεν μπόρεσε να πληρώσει, ήρθαν στο σπίτι για κατάσχεση. Τότε, το κρατικό εργοστάσιο υφασμάτων της Sümerbank έδινε στους δημοσίους υπαλλήλους δύο υφάσματα το χρόνο για κουστούμι, ένα χειμωνιάτικο κι ένα καλοκαιρινό. Έτσι όλοι τους ήταν παρόμοια ντυμένοι, σαν στολή. Επίσης κρατούσανε και τσάντα. Η μάνα μου φοβόταν πολύ αυτούς «με την τσάντα». «Δεν είναι για καλό αυτή η επίσκεψη» είπε. Πράγματι, αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο. Τότε ήμουν περίπου 4 – 5 ετών, αλλά θυμάμαι το γεγονός λες και ήταν χθες. Ο εφοριακός κουβαλούσε μαζί του κι έναν αχθοφόρο. Ένα ρακένδυτο φουκαρά. Μετέφεραν ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε στο σπίτι, ακόμα και το κρεβάτι του κατάκοιτου πατέρα μου, σ΄ ένα δωμάτιο για να τα σφραγίσουν, επειδή δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε το Φόρο Περιουσίας. Σήκωσαν τον πατέρα μου και τον άφησαν κατάχαμα, σαν πακέτο. Μαζί με τα πράγματα, πήραν και το δικό μου ξύλινο αλογάκι. Ο αχθοφόρος σε λίγο θα κλείδωνε το δωμάτιο που είχαν βάλει τα πράγματα. Την τελευταία στιγμή, κατάλαβε ότι ήθελα εγώ το παιγνίδι μου.

Άνοιξε την πόρτα και μου το έδωσε. Εγώ του χαμογέλασα. Την ίδια όμως στιγμή είδα στα μάτια του τον τρόμο. Πριν προλάβω να γυρίσω να δω, ένα χέρι από πίσω μου, μου πήρε το αλογάκι και το πέταξε μέσα στο δωμάτιο, φωνάζοντας στον αχθοφόρο «σφράγισε την πόρτα». Εκείνος ο ρακένδυτος αχθοφόρος, επειδή δεν είχε και καμία παιδεία, έβλεπε απέναντί του ένα παιδί, το οποίο ήθελε να το κάνει ευτυχισμένο, ενώ τον υπάλληλο δεν τον ένοιαζε.

Εκείνος δεν με αξιολογούσε σαν ένα μικρό παιδί. Στα μάτια εκείνου ήμουν

ένα βρωμορωμιόπαιδο».

• Μας έσωσε ο θυρωρός, ο Αχμέτ Εφέντης

Για το βράδυ των Σεπτεμβριανών ο Μ. Βασιλειάδης θυμάται: «Την ημέρα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όταν έφθασα μπροστά στο σπίτι μου, με είδε ο θυρωρός και μου είπε: «Μιχάλη, ήρθες ακριβώς στην ώρα. Κάνε γρήγορα. Μπες στην πολυκατοικία, πριν φθάσουν τα πλήθη». Μόλις μπήκα, έκλεισε πίσω μου την πόρτα. Τα πλήθη είχαν ήδη φθάσει, και σταμάτησαν μπροστά στο σπίτι. Ο Αχμέτ, κρατώντας στο ένα του χέρι την τουρκική σημαία, φώναξε:

«Στη δική μας πολυκατοικία δεν υπάρχει γκιαούρης. Συνεχίστε, συνεχίστε».

Εκείνοι κατευθύνθηκαν προς τις άλλες πολυκατοικίες. Αργότερα, ο Αχμέτ Εφέντης πήγε και εκείνος να πάρει μέρος μαζί τους. Στα μάτια εκείνου, εμείς ήμασταν η Κατερίνα και ο Μιχάλης. Ήμασταν φίλοι του, δεν ήμασταν απλά Ρωμιοί. Άλλοι ήταν οι Ρωμιοί που είχε κατά νου εκείνος. Ενώ εμάς μας έσωσε, δεν είχε κανένα ενδοιασμό να σπάσει και να λεηλατήσει τα μαγαζιά των άλλων».

• «Για σένα λένε ότι είσαι Ρωμιός»

Και μια ανάμνηση του Μ. Βασιλειάδη από το στρατό: «Όταν υπηρετούσα ως αξιωματικός, είχα έναν λοχία, τον Χατζή Τσαβούς, ο οποίος με αγαπούσε πολύ. Συνεχώς κοίταζε πάνω στο γραφείο τα γυαλιά του ηλίου που είχα, με θαυμασμό. Μια μέρα, του είπα να τα φορέσει και στη συνέχεια του είπα ότι του πάνε πολύ και ότι του τα χαρίζω. Το χάρηκε πολύ, ήταν πανευτυχής. Στη συνέχεια της θητείας του, κυκλοφορούσε όλο με εκείνα τα γυαλιά. Μια μέρα ήρθε στο γραφείο μου και κατάλαβα ότι ήθελε να πει κάτι, αλλά δίσταζε. Του είπα: «Λέγε». Η απάντησή του ήταν: «Ξέρεις τι λένε για σένα; Λένε ότι είσαι Ρωμιός. Είσαι Ρωμιός;» Το έλεγε με τόσο πόνο, που εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα τι να κάνω και του είπα: «Κοίταξε Χατζή τσαβούς, εμένα η μάνα μου και ο πατέρας μου είναι Ρωμιοί». Με μιας χάρηκε πάρα πολύ και μου είπε:

«Δεν το λες; Τώρα να δεις εγώ τι θα τους κάνω». Ο Χατζή τσαβούς δεν ήξερε τι είναι Ρωμιός. Του παιδιού του είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου. Νόμιζε ότι αυτό είναι κάτι το πολύ κακό. Δεν του άρεσε να είναι Ρωμιός ο διοικητής του, που τον αγαπούσε τόσο πολύ».

• Μη ζητάτε συγνώμη από μας, ζητήστε από τον τουρκικό λαό

Σε άλλο μέρος της συνέντευξης ο Μιχάλης Βασιλειάδης αναφέρει: «Γνωστά ονόματα, όπως ο Cem Οzdemir, η Ayse Onal κ.α, με κάλεσαν στην Τουρκία και θέλησαν να ζητήσουν στο πρόσωπό μου συγνώμη από τους Ρωμιούς. Η απάντησή μου ήταν: «Αυτός από τον οποίο πρέπει να ζητηθεί συγνώμη στην ουσία, είναι ο τουρκικός λαός, διότι αυτός υπέστη πλύση εγκεφάλου και πιέστηκε να κάνει όλα αυτά…»

Πηγή: «Απογευματινή», Κωνσταντινούπολης

Read more...

Η Κύπρος στον προθάλαμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ


Η Oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες έκθεση του Φινλανδού ευρωβουλευτή Αρι Βατάνεν για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, στην οποία καλείται η κυπριακή κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη σημερινή θέση της και να υποβάλει αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη, που αποτελεί τον προθάλαμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τροπολογία που υπέβαλε ο Κύπριος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης, η οποία έρχεται σε...αντίθεση με την επίσημη θέση του ΑΚΕΛ και γενικά της Λευκωσίας.

Η Ολομέλεια βρέθηκε διχασμένη, απόδειξη ότι η τροπολογία υιοθετήθηκε με οριακή πλειοψηφία (293 ψήφοι υπέρ και 283 κατά). Την ψήφισαν όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές εκτός του ΑΚΕΛ. Την καταψήφισαν όμως οι Eλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του Συνασπισμού και του ΚΚΕ.
Στην ίδια έκθεση όμως το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη βαθειά του λύπη διότι οι σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας "εξακολουθούν να παρακωλύουν σοβαρά την ανάπτυξη της συνεργασίας Ε.Ε. - ΝΑΤΟ". Η έκθεση αναφέρει ότι "από τη μία πλευρά η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει στην Κύπρο να συμμετάσχει σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Aμυνας (ΕΠΑΑ) στις οποίες εμπλέκονται πληροφορίες και πόροι του ΝΑΤΟ και από την άλλη πλευρά η Κύπρος αρνείται να επιτρέψει στην Τουρκία να συμμετάσχει στη συνολική ανάπτυξη της ΕΠΑΑ, σε βαθμό ανάλογο με το στρατιωτικό βάρος και τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και την υπερατλαντική συμμαχία".
Επίσης το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και την Τουρκία, να αποφύγουν τη χρήση βέτο για να αποτρέψουν κράτη - μέλη της Ενωσης να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ (βλέπε Κύπρος).
Πηγή: Express.gr

Read more...

Ταλάτ «μουτζαχίντ» ΤΜΤ '74 & Αιχμάλωτοι


ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ
Σ Υ Ν Τ Ρ Ο Φ Ο ΚΑΙ φίλο αποκαλούσε, ως γνωστόν, τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Π.τ.Δ. και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ κ. Χριστόφιας. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο που ο Ταλάτ τού «έφτυσε κατάμουτρα» τη «συντροφικότητα» και απαίτησε δημοσίως να μην τον αποκαλέσει ξανά «σύντροφο»! Προχθές, ο Π.τ.Δ. θύμωσε κιόλας που οι δημοσιογράφοι διέπραξαν το…έγκλημα να ρωτήσουν αν στη συνάντησή του με τον Ταλάτ έθεσε το ζήτημα της ομολογίας του «βετεράνου» της εισβολής, «ηθο»ποιού Αττίλα Ολγκάτς, για τις διετεταγμένες, εν ψυχρώ εκτελέσεις, Αδηλώτων Αιχμαλώτων το 1974. «Τι σχέση έχει ο Ταλάτ;», απάντησε εκνευρισμένα ο… απωλέσας τη «συντροφικότητα», κ. Χριστόφιας.

Ο Μ Ω Σ ο κ. Ταλάτ υπήρξε «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ. Εκπαιδεύτηκε στον Άγ. Ιλαρίωνα από αξιωματικούς του Γραφείου Ειδικού Πολέμου και υπηρέτησε στον 77 λόχο της ΤΜΤ. «Με το βιβλίο το πρωί, με τ' όπλο στο χέρι τα βράδια», όπως ο ίδιος διαφήμιζε το ένοπλο παρελθόν του, στη «Ζαμάν» 24.9.06. Και είπε ότι «είναι πράγματα που δεν λέγονται», όταν η εφημερίδα τον ρώτησε για την ένοπλη δράση του ως «μουτζαχίντ» στις επιχειρήσεις μαζί με τις μονάδες εισβολής το 1974. Κερυνειώτες Ε/κ αιχμάλωτοι θυμούνται και τα νταηλίκια του Ταλάτ όταν, ένστολος και οπλισμένος με «Τόμσον», τους έλουσε μια «βραστή ΚΕΑΝ» στον αστυνομικό σταθμό Κερύνειας, που ψοφισμένοι της δίψας τού ζήτησαν νερό!
Ο ΛΟΧΙΑΣ Χατζί Κιοφέν της διμοιρίας ΠΑΟ του 61 Συντάγματος της 28ης Μεραρχίας του στρατού εισβολής, με διοικητή τον συνταγματάρχη Χουσνού Εμεκλί και λοχαγό τον Τουφάν Σανλί, στη δική του μαρτυρία για τις εν ψυχρώ εκτελέσεις Αιχμαλώτων το 1974, περιγράφει ότι «οι παραστρατιωτικές ομάδες των Τ/κ, οι λεγόμενοι Μουτζαχίντ της ΤΜΤ, ήταν αιμοβόροι και απάνθρωποι, σάπιοι πέρα για πέρα, γεμάτοι μίσος και σκληρότητα… Οι Μουτζαχίντ κυρίως, αλλά και μερικοί αξιωματικοί, δολοφονούσαν και βίαζαν σε όλη τη διαδρομή (στις περιοχές Πενταδακτύλου). Περικυκλώσαμε ένα ορεινό χωριό. Δόθηκε εντολή να μαζευτούν οι κάτοικοι στην πλατεία. Ένας λοχίας διάλεξε περίπου 10-15 άτομα από τους συγκεντρωμένους και τους έβαλε στη σειρά κατά μήκος ενός τοίχου. Μεταξύ των ανθρώπων αυτών υπήρχαν και γυναίκες. Αφού τους αφαίρεσαν τα σκουλαρίκια από τα αυτιά, τις αλυσίδες από το λαιμό, τα ρολόγια από το χέρι, τα λεφτά και τα πολύτιμα πράγματα που είχαν στις τσέπες τους, άρχισαν να τους πυροβολούν χωρίς οίκτο» (Ρ. Άλασορ «Διαταγή: Εκτελέστε τους Αιχμαλώτους!» εκδ. Καστανιώτη σελ. 54). Στο βιβλίο δημοσιεύεται στη σελ. 45 και φωτοτυπία της τουρκικής ταυτότητας του Haci Kofen ως «ήρωα - βετεράνου» της τουρκικής εισβολής…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ώστε το κότζαμ «καθηγητηλίκκι» και δη του «Παν/μίου της Οξφόρδης» του δόκτορος των «σφαγών 1963-64» της κότζαμ κυβερνώσας «Χαραυγής», περί ου τα μάλα ενθουσιάστηκαν οι τουρκικές εφημερίδες, ήταν, τελικά, ένα «visiting fellow» στο St. Cross College της Οξφόρδης; Σαν να πούμε δεύτερο νούμερο θαλαμοφύλακας που παριστάνει τον… ταγματάρχη; Μέχρι και περί… «ομαδικού τάφου 20 περίπου Τ/κ, στον Αγ. Βασίλειο τον Ιανουάριο του 1964», περιεχόμενο δοκτοράτης Ακελικής επιστημονικότητος, που διαψεύδει η ίδια η τότε «Χαραυγή» της 14.1.1964;

Read more...

Προσπάθεια να σωθεί η κουρδική γλώσσα


Πρόταση για αλλαγή του νόμου περί καθιέρωσης και εφαρμογής του τουρκικού αλφαβήτου του 1928, κατέθεσε στην τουρκική εθνοσυνέλευση βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας, ζητώντας την...πρόσθεση γραμμάτων διαφορετικών γλωσσών και διαλέκτων.

Η βουλευτής Γκιουλτάν Κισανάκ είπε ότι το κόμμα της «επιθυμεί την άρση των εμποδίων, που περιλαμβάνονται στους νόμους και το Σύνταγμα, με σκοπό να αρθούν οι απαγορεύσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η κουρδική γλώσσα». Σκοπός της πρότασης είναι να μη συνιστά ποινικό αδίκημα η χρήση γραμμάτων της κουρδικής και άλλων γλωσσών.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Read more...

Διαμεσολάβηση από τις ΗΠΑ ζητά ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν


Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα μεταξύ του ιρακινού αυτόνομου Κουρδιστάν και της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης, πριν αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το ιρακινό έδαφος, τόνισε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν.

"Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει πεί επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποχωρίσουν με υπεύθυνο τρόπο από το Ιράκ. Αυτό που αναμένουμε από μια υπεύθυνη αποχώρηση, είναι όπως οι ΗΠΑ επιλύσουν προωτίστως τα προβλήματα που υφίστανται στο Ιράκ και να βοηθήσουν τους Ιρακινούς, να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα", δήλωσε ο Νεσιρβάν...Μπαρζανί.
"Επαναλαμβάνω ότι, ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να βοηθήσουν να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα στο Ιράκ, όπως το άρθρο 140 του νόμου για το πετρέλαιο και του νόμου της διανομής του πετραλαϊκού πλούτου", δήλωσε ο κ. Μπαρζανί, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Το άρθρο 140 του Συντάγματος του Ιράκ αφορά τη διευθέτηση του θέματος των αμφισβητούμενων εδαφών, περιλαμβάνόμενου του Κιρκούκ μετά από την πολιτική εξαραβισμού που ακολουθήθηκε από τον Σαντάμ Χουσέϊν.
Υπενθυμίζεται ότι το Κιρκούκ που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, είναι μια μεγάλη επαρχία πολύ πλούσια σε πετρέλαιο, όπου ζούν Τουρκομάνοι, Κούρδοι, και Αραβες.
Επισκεπτόμενος τον Ιανουάριο την πόλη αυτή ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι το ζήτημα του Κιρκούκ αποτελεί "μεγάλη ανησυχία για την αμερικανική κυβέρνηση".
Ο κ. Μπαρζανί παράλληλα ανέφερε ότι οι πετρελαϊκες συμφωνίες που έχουν γίνει με ξένες εταιρείες στο Κουρδιστάν είναι νόμιμες και ισχυρές και εκτίμησε ότι ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Χουσείν Σαχριστάνι δνε μπορεί να τις ακυρώσει.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι εντάσεις με τους Κούρδους έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα μετά και από την επιθυμία του ιρακινού πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μάλικι να εργαστεί προς την κατεύθυνση ενός κράτους πιό επικεντρωμένου στην κεντρική διοίκηση, στη Βαγδάτη.

Πηγή: www.athina984.gr, capital.gr

Read more...

Τουρκική άσκηση διχοτόμησης του Αιγαίου με συμμετοχή ΗΠΑ και Βρετανίας


Τη γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου, πάνω στον 25ο μεσημβρινό, θα επιχειρήσει να θέσει η τουρκική πλευρά με την τουρκική αεροναυτική άσκηση «EGEMEN» («Ηγεμόνας»), που θα διεξαχθεί το δεύτερο 15ήμερο του Μάρτη και στην οποία προβλέπεται να πάρουν μέρος με δυνάμεις τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Η άσκηση αυτή που είναι η πρώτη με το όνομα «Ηγεμόνας», σηματοδοτεί τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και μάλιστα φιλοδοξεί να...έχει και συμμαχική νομιμοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουρκικές αρχές για τις ανάγκες της άσκησης έχουν εκδώσει χάρτη, όπου τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος κλπ) εμφανίζονται με άλλο χρώμα, ως δήθεν αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Οπως είναι γνωστό η Τουρκία εδώ και χρόνια, με διάφορα μέσα, επιχειρεί να κάνει πράξη τη γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό με απώτερο στόχο της αλλαγή της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Ως πρώτο βήμα, διεκδικεί όλη τη θαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται ανατολικά αυτής της κάθετης από βορρά προς νότο γραμμής, εντός της οποίας υπάρχουν τα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ως δική της ζώνη έρευνας και διάσωσης, ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας (FIR) αλλά και επιχειρησιακού - στρατιωτικού ελέγχου.
RIZOSPASTIS

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP