Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Η λύση, ο Συνεταιρισμός και η αποστρατιωτικοποίηση


ΕΝΑ συντεταγμένο κράτος δεν μπορεί να παραλύει ούτε να αποφεύγει να υπηρετεί και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού. Επειδή, λοιπόν, αναζητούμε λύση στο Κυπριακό, η συντεταγμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και πλειάδας διεθνών οργανισμών, πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί; Αυτή την παράλογη συλλογιστική προτάσσουν ως δικαιολογία η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, για να διατυπώνουν την...πείσμονα άρνησή τους όπως η Κύπρος υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και ο Κυβ. Εκπρόσωπος υποστηρίζουν ότι τώρα που διεξάγουμε συνομιλίες δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας να δίνουμε την εικόνα ότι επιδιώκουμε να ενταχθούμε σε έναν οργανισμό.

Τα επιχειρήματά τους είναι τρία: Πρώτον, επί Κληρίδη ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κασουλιδης, απαντώντας σε επιστολή-αίτημα του βουλευτή Πρ. Προδρόμου, διευκρίνιζε ότι δεν έπρεπε να υποβάλουμε αίτηση στο ΣγΕ επειδή διεξάγονταν συνομιλίες. Δεύτερον, επειδή επιδιώκεται αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, δεν πρέπει να ενταχθούμε στο ΣγΕ. Τρίτον, αν υποβάλουμε αίτηση, είναι σίγουρο ότι η Τουρκία θα αντιδράσει. Τα επιχειρήματα αυτά δεν αντέχουν στη βάσανο της λογικής. Πρώτον, οι εξελίξεις το 2002 ήταν τελείως διάφορες από ό,τι είναι σήμερα, εφτά χρόνια αργότερα. Εμείς κρίνουμε ότι ήταν μέγα λάθος του Κληρίδη να μην αιτηθεί ένταξη στο ΣγΕ. Δεύτερον, τα περί αποστρατιωτικοποίησης είναι η μεγαλύτερη απάτη που εφευρέθηκε σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού. Όλα τα κράτη στον κόσμο εξασφαλίζουν την επιβίωση και την ασφάλειά τους δι’ ιδίων στρατιωτικών μέσων.
Το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση προκαλούνται: Ποιοι θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Κύπρου, σε περίπτωση λύσης, έναντι της Τουρκίας; Στα λόγια, πολλοί. Στην πράξη, ΚΑΝΕΙΣ! Άλλωστε, όντας μέλος της Ε.Ε., η Κύπρος πρέπει να διαθέτει στοιχειώδεις, έστω, και ευπρόσωπες στρατιωτικές δυνάμεις για να μπορεί να συμμετέχει στους μηχανισμούς ασφάλεια και άμυνας της Ένωσης. Να το καταλάβουν, ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση: Η μικρή και ασήμαντη Κύπρος δεν είναι... υπερδύναμη, για να το παίζει μοναχικά. Τρίτον, ότι η Τουρκία θα αντιδράσει σε αίτησή μας για ένταξη στο ΣγΕ, είναι δεδομένο. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, όπως αυτές οι στήλες εξακολουθητικά και επίμονα έχουν αναλύσει, πρέπει να υποβάλουμε αίτηση, επειδή θα καταφανεί πειστικά σε όλους τους εταίρους μας και στους Ευρωπαίους ότι η Τουρκία ενσυνείδητα προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Σήμερα, κατηγορούμαστε με την Τουρκία ότι, εξαιτίας της διαμάχης μας για το Κυπριακό, δημιουργούμε δυσκολίες στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ε.Ε. - ΝΑΤΟ σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Θα υποβάλουμε ξανά και έντονα προς τον πρόεδρο Χριστόφια ότι η Κύπρος και ο ίδιος θα κερδίσουν πολλά αν υποβάλουμε αίτηση για ένταξη στο ΣγΕ. Οι μικρές και αδύναμες χώρες πρέπει να επιζητούν τη συνεργασία και τη συμμαχία με δυνατούς οργανισμούς, για να μπορούν να διασφαλίζουν την επιβίωση, τα συμφέροντα και την ασφάλειά τους. Υποβάλλοντας αίτηση, γωνιάζουμε την Τουρκία, στέλνουμε το ευκρινές μήνυμα ότι είμαστε ισότιμοι των Ευρωπαίων εταίρων μας, συμβάλλουμε ενεργά στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια και εξ αυτών προσποριζόμαστε πολλαπλά οφέλη και στο Κυπριακό και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, που απασχολούν την Ε.Ε. Θα το ξαναπούμε δυνατά προς κάθε κατεύθυνση: Για ένα μικρό και αδύναμο κράτος, όπως η Κύπρος, που απειλείται ως κρατική ύπαρξη και οντότητα και ως λαός, είναι προς το ύψιστο συμφέρον της να είναι ενεργά, αξιόπιστα και αποτελεσματικά μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς παρά έξω, στη δραματική και ολέθρια μοναξιά της αδυναμίας και των κινδύνων.
Το θεμελιώδες ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί... χτες, είναι το εξής: Ο πρόεδρος Χριστόφιας θέλει, σχεδιάζει, μεθοδεύει και είναι αποφασισμένος να γωνιάσει την Τουρκία; Και ας μη μας πει κανείς ότι αυτό δεν μας συμφέρει, διότι η απάντηση σε έναν τέτοιο ισχυρισμό είναι απλή, αλλά αποστομωτική: Η Τουρκία γωνιάζει, εκβιάζει, απειλεί, επιτίθεται και αποκλείει την Κυπριακή Δημοκρατία σε όσους διεθνείς οργανισμούς και άλλα διεθνή φόρα μπορεί να το πράξει. Εμείς, γιατί την αντιμετωπίζουμε με αυτόν τον ανεκδιήγητο ψοφοδεϊσμό; Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και αυτή μπορεί να γίνει μέσω της αξιοποίησης των μηχανισμών της Ε.Ε. Ο Δ. Χριστόφιας γιατί αποφεύγει να τους αξιοποιήσει;
SIMERINI

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP