Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Εκλογές και σκάνδαλα


Ο πόλεμος σκανδάλων εν όψει των δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου και ο πόλεμος που έχει κηρύξει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του μεγαλύτερου ομίλου ΜΜΕ, τον όμιλο «Ντογάν». είναι το σκηνικό της έντασης αυτές τις μέρες στην Τουρκία.

Η σκανδαλολογία αναπαράγεται με πρωταγωνιστές αξιωματούχους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση).

Οι ατασθαλίες σε χειρισμούς του προσκείμενου στο κυβερνών κόμμα δημάρχου Κωνσταντινούπολης που είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου είναι το βασικό θέμα που προτάσσει στην εκστρατεία του ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τον δήμαρχο της Άγκυρας που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα και είναι επίσης υποψήφιος.

Μία άλλη διάσταση της σκανδαλολογίας είναι αυτή που αφορά τη φιλοϊσλαμική ανθρωπιστική οργάνωση «Θαλάσσιος Φάρος», μία υπόθεση που αγγίζει έμμεσα και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος πριν από μερικές μέρες υποστήριξε ότι προκύπτουν υπόνοιες για τον γιο του τούρκου πρωθυπουργού, από το φάκελο της δικογραφίας γερμανικού δικαστηρίου το οποίο είχε εκδικάσει το περασμένο καλοκαίρι την υπόθεση του παρατήματος της ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Φρανκφούρτη. Η υπόθεση αφορούσε την κατάχρηση χρημάτων. Το δικαστήριο καταδίκασε στελέχη της οργάνωσης.

Ωστόσο εκκρεμούν τόσο η έρευνα σχετικά με τις ατασθαλίες της ίδιας οργάνωσης στην Τουρκία, όσο η αποστολή της γερμανικής δικογραφίας στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει ζητήσει από τις γερμανικές αρχές το φάκελο, ο οποίος όμως δεν έχει φτάσει προς το παρόν στην Άγκυρα.

Ο βουλευτής είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχει ένα ποσό 400 χιλιάδων ευρώ από τα χρήματα της ανθρωπιστικής οργάνωσης που έχουν μεταφερθεί σε εταιρεία συγγενικού προς τον Ερντογάν προσώπου, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ιδιοκτήτης του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού καναλιού Kanal 7. Με βάση το στοιχείο αυτό, ο βουλευτής διατύπωσε το ερώτημα αν τα χρήματα αυτά ήταν μέρος των χρημάτων με τα οποία ο γιος του τούρκου πρωθυπουργού αγόρασε σκάφος.

Άλλη διάσταση της σκανδαλολογίας είναι οι κατηγορίες που δέχεται ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ότι μεσολάβησε σε μια υπόθεση αγοράς οικοπέδου. Από τα στοιχεία δεν προκύπτει ότι υπήρξε χρηματικό όφελος για τον γενικό γραμματέα. Ωστόσο κοινός τόπος είναι η άποψη ότι δεν ήταν ηθική η συμπεριφορά του γραμματέα. Αυτό διατυπώνεται και μέσα στο ίδιο το κόμμα, όπου πολλοί είναι αυτοί που ζητούν την παραίτηση του γραμματέα.

Τέλος, σημαντική εξέλιξη είναι ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ του Ερντογάν και του ομίλου Ντογάν ο οποίος ελέγχει εφημερίδες όπως η «Χουριέτ» και η «Μιλιέτ». Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου οικονομικών, επέβαλε στον όμιλο πρόστιμο 389 ευρώ για παράτυπη πώληση μετοχών σε γερμανική εταιρεία.

Ο όμιλος όμως αντιδρά και κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, αναφέροντας πως «υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι η σχετική έρευνα προέκυψε με την επίδραση του πολιτικού κλίματος. Οι κατηγορίες που απευθύνει ο πρωθυπουργός εναντίον του Ομίλου μας, αυξάνουν τις υποψίες αυτές».

Οι εφημερίδες και τα κανάλια του ομίλου είναι γεμάτα σήμερα, από ρεπορτάζ και σχόλια σχετικά με το πρόστιμο. Γίνεται λόγος για χρονική σύμπτωση της επιβολής του προστίμου με αποκαλύψεις σχετικά με οικονομικές δραστηριότητες συγγενικών προς τα κυβερνητικά στελέχη προσώπων. Για παράδειγμα, οι εφημερίδες του ομίλου, πρόβαλαν τις τελευταίες μέρες τους ισχυρισμούς γύρω από την ανθρωπιστική οργάνωση «Θαλάσσιος Φάρος».

Ο Ερντογάν, τις τελευταίες μέρες, βάλλει εναντίον του Ομίλου κατά τις ομιλίες που κάνει εν όψει των δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου.

Ο όμιλος Ντογάν ελέγχει έξι εφημερίδες μεταξύ των οποίων υπάρχουν η «Χουριέτ» και η «Μιλιέτ». Σε σύνολο 4.701.998 μέσου όρου ημερήσιων πωλήσεων για την εβδομάδα 9-15 Φεβρουαρίου, οι εφημερίδες του Ομίλου έχουν το 34,6% της αγοράς. Από την άλλη το 39,2% των πωλήσεων, έχουν οι 13 άμεσα φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Το 10,2% είναι αθλητικές εφημερίδες, ενώ στο χώρο της αντιπολίτευσης ανήκουν άλλες τρεις εφημερίδες με συνολικό ποσοστό 7.6 τοις εκατό. Οι υπόλοιπες είναι μικρές εφημερίδες του χώρου της αριστεράς και της άκρας δεξιάς.

Ως προς τα τηλεοπτικά κανάλια, με βάση το μέσο όρο της θεαματικότητας για το μήνα Ιανουάριο, προηγούνται με 20,4% και 19,1% τα κανάλια του Ομίλου Ντογάν, Starκαι KanalD και ακολουθεί το επίσης αντιπολιτευτικό Showμε 15,7%, Έπονται τα φιλοκυβερνητικά Kanal 7, Samanyolu και atv με 11,8%, 11,3% και 10,1% και τέλος το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης TRT1 με 2,8%.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP