Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Νέα ανερχόμενη ποδοσφαιρική δύναμη στη Θράκη;


Ξαφνιαστήκατε εεεεεε??????...Κι εμείς το ίδιο και φυσικά το ψάχνουμε...για να δούμε

Read more...

Τι διακυβεύεται στην Θράκη κ. Πρόεδρε της Βουλής;


Κατά την διήμερη επίσκεψη τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου στην Θράκη μας, ο Οθωμανιστής Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, συνοδευόταν στην περιοδεία του από πολλούς «εκλεκτούς» μεταξύ των οποίων προεξέχουσα θέση είχαν τα μέλη της οργάνωσης «Συμβουλευτική επιτροπή Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης».

Στο καταστατικό της ως άνω οργάνωσης αναφέρονται μεταξύ πολλών τα εξής:
« Τα μέλη της Ανωτάτης Επιτροπής αποτελούνται από άτομα που έχουν εκλεγεί στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου από ψήφους των Τούρκων της Δυτικής Θράκης…» καθώς επίσης:
« Η Ανωτάτη Επιτροπή είναι ένας οργανισμός που συμμετέχουν οι περισσότεροι εκπρόσωποι από το Τουρκικό στοιχείο της Δυτικής Θράκης…».

Μέχρι πρότινος μέλη της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης» ήταν οι κκ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης και Τσετίν Μάντατζη, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ξάνθης και από τις αρχαιρεσίες του σωματείου στις 25 Φεβρουαρίου 2011 στην Κομοτηνή, ομόφωνα εξελέγησαν ο κ. Χατζηοσμάν ως πρόεδρος και ο κ. Μάντατζη ως αντιπρόεδρος της επιτροπής.
Ευλόγως λοιπόν, δημιουργούνται αμείλικτα ερωτήματα στον Ελληνικό λαό για όλα όσα διακυβεύονται σε μία Εθνικά ευαίσθητη περιοχή της πατρίδος μας με την ανοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Γι’ αυτό και απέστειλα στις 04/04/2011 την παρακάτω επιστολή στον πλέον αρμόδιο, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, η οποία έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 817.

Κύριο Μαρούσι 4 Απριλίου 2011
Φίλιππο Πετσάλνικο
Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων
Αθήνα
Κε Πρόεδρε,
Ασφαλώς έχει περιέλθει σε γνώση σας ότι, η καταργημένη με ανέκκλητη και οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου, «Συμβουλευτική επιτροπή Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης», κατά την σύνοδό της στην Κομοτηνή την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011, εξέλεξε ομοφώνως ως πρόεδρό της τον Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν και ως αντιπρόεδρό της τον επίσης Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ξάνθης, Τσετίν Μάντατζη.
Παρακαλούμε όπως υπό την υψηλή θεσμική ιδιότητά σας, αυτής του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ενημερώσετε τους ευλόγως ανησυχούντες Έλληνες πολίτες και την Βουλή των Ελλήνων, πώς είναι δυνατόν Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ηγούνται «Τουρκικής» οργάνωσης η οποία με την αντισυμβατική και εν πολλοίς έκνομη δραστηριότητά της στην Θράκη, προσβάλλει το Εθνικό μας συναίσθημα και περιφρονεί την Ελληνική πολιτική τάξη και τους νόμους του Κράτους.
Επίσης, να μας γνωρίσετε ποιά μέτρα έχετε λάβει ή προτίθεσθε να λάβετε κατά των ως άνω Βουλευτών, προκειμένου να αποκατασταθεί η ήδη διαταραχθείσα εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος της Πατρίδος μας από τις δραστηριότητες παρανόμων τουρκικών σωματείων, συλλόγων κλπ, που εξακολουθούν να λειτουργούν με την ανοχή των Ελληνικών διοικητικών και εισαγγελικών αρχών στην Θράκη.
Πιστεύουμε πως θα συμφωνήσετε μαζί μας, ότι είναι ασυμβίβαστο το λειτούργημα του Έλληνα Βουλευτού με την προεδρεία «Τουρκικού» σωματείου, στην Εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, στην οποία ως καλώς γνωρίζετε δεν κατοικούν Τούρκοι πολίτες!

Μετά τιμής
Παναγιώτης Αποστόλου

antinews.gr

Read more...

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


Εφ. Μπιρλίκ 21-3-2011

Η ABTTF συνεχίζει τις συναντήσεις με τους συλλόγους-μέλη
Η Ευρωπαική Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) συνεχίζει τις επισκέψεις σε συλλογους-μέλη.
Στο διάστημα 18 με 20 Μαρτίου 2011, επιτροπή της ABTTF αποτελούμενη από τον πρόεδρο Χαλίτ Χαμπίμπογλου, τον αντιπρόεδρο Σεμπαετίν Μουμίν, τον Γενικό Γραμματέα Οζκάν Ρεσίτ, τον υπεύθυνο Ν. Ευρώπης Τζενγκίζ Ισμαήλ, τον υπεύθυνο για αθλητικά, πολιτιστικά και εκπαισδευτικά θέματα Αϊντίν Μεχμέτ και το με΄λος του Ελεγκτικού συμβουλίου Ενγκίν Ισμαήλ, επισκέφτηκαν τον Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης του Γκίζεν, τον Σύλλογο τουρκικών οικογενειών Δυτικής Θράκης του Σβάινφουρτ, τον Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης του Χερζογκενάουραχ, τον Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης του Λάουφ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τούρκων Δ. Θράκης Σβάμπαχ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τούρκων Δ. Θράκης του Φόχτβάνγκεν, τον Σύλλογο Τούρκων Δυτικής Θράκης Μπαβιέρα, και τον Σύλλογο Τούρκων Οικογενειών Δυτικής Θράκης Μπαβιέρα.

Η ABTTF κατά την διάρκεια των συνομιλιών με τα μέλη, ενημέρωσε για τις πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις και για τις κινήσεις λόμπι που έχουν γίνει, καθώς και για τις κινήσεις που σχεδιάζεται να γίνουν στο μέλλον.Στις συναντήσεις συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Επίσης η επιτροπή της ABTTF άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι στις περιοχές τους.

tourkikanea.gr

Read more...

Παραπονιέται η Ziraat επειδή βρίσκει εμπόδια για να εξαπλωθεί στην Ελλάδα


Το γεγονός είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όλοι εμείς που παρακολουθούμε από κοντά τις... δραστηριότητες της τουρκικής τράπεζας Ziraat Bank. Βεβαίως, τα εύσημα για την μεταφορά του συγκεκριμένου θέματος μέσα στο Κοινοβούλιο, πρέπει να δοθούν στον κ. Ιωάννη Κοραντή, βουλευτή Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. Για τις ενστάσεις που ακούγονται στο ελληνικό κοινοβούλιο σχετικά με τα επεκτατικά της σχέδια στην Ελλάδα, «γκρινιάζει» η TC Ziraat Bankasi, η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, η τουρκική τράπεζα δηλώνει πως τα σχέδιά της για την εξαγορά μιας ελληνικής, έχουν μπλοκαριστεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ziraat, Can Akin Caglar, τονίζει σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα ότι «σχεδόν καθημερινώς εγείρονται ζητήματα στην Ελλάδα για την δραστηριότητα της Ziraat, μεταξύ άλλων και κατηγορίες ότι (η τράπεζα) χρησιμοποιεί φθηνά δάνεια για να εξαγοράσει ελληνική γη και να καταλάβει τη βιομηχανία ζάχαρης».

Ο ίδιος προσθέτει μάλιστα πως «η Εθνική Τράπεζα δεν αντιμετώπισε τέτοια προβλήματα όταν εξαγόρασε την τουρκική Finansbank πριν από πέντε χρόνια».

Τόνισε δε πως «φοβάμαι ότι εάν πάμε να αγοράσουμε μια ελληνική τράπεζα, δεν θα τύχουμε της ίδιας υποδοχής που έτυχε η Εθνική όταν αγόρασε την Finansbank».

Παραδέχεται ακόμη πως η Ziraat δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, τονίζοντας πως θα ήθελε να ανοίξει υποκαταστήματα ή να αγοράσει μια ελληνική τράπεζα. Ήδη έχει υποκαταστήματα στην Αθήνα, την Κομοτηνή και την Ξάνθη.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/ziraat.html

Read more...

Μας περίσσευαν... λεφτά για το τέμενος Βαγιατζήτ;


Την ώρα που κλείνουν Σχολεία και δεν έχουν βενζίνη τα Αστυνομικά οχήματα στον Έβρο, οι “σκορπαλευριές” της Κυβέρνησης συνεχίζονται. - Εγκρίνουν 4 εκατομμύρια ευρώ για να ευχαριστήσουν μήπως τον κ. Νταβούτογλου; - “Φαίνεται ότι τα λεφτά υπάρχουν, μόνο για εκεί που θέλουν να τα δώσουν”. Την ώρα που η Κυβέρνηση κόβει μισθούς και συντάξεις, την ώρα που από την άγρια φορολογία κλείνουν συνέχεια τα μαγαζιά στην αγορά, και την ώρα που κάθε ικμάδα της οικονομίας μας πηγαίνει στους τοκογλύφους, της τρόικας, οι σκορπαλευριές στο ελληνικό “δοβλέτι” συνεχίζονται.

Μέσα λοιπόν σε καιρούς χαλεπούς αποφασίσθηκε (βλέπε φύλλο Ε.Θ. 19 Μαρτίου 2011) η αναστήλωση του τεμένους Βαγιατζήτ στη Θράκη. Υποθέτουμε ότι αυτή η επιλογή, προφανώς θα βασίζεται στο επιχείρημα “σεβασμού προς τα ιστορικά μνημεία που θα προσελκύσουν τουριστικό ενδιαφέρον στην περιοχή...”.

Και όμως, η προτεραιότητα αυτή μας εκπλήσσει, τη στιγμή μάλιστα που το κονδύλιο δεν είναι αμελητέο, παρά εκτιμάται περίπου 4 εκ. ευρώ.

Την ίδια εποχή που το κράτος ήθελε κλείσει τη βιβλιοθήκη στα Πομακοχώρια λόγω περιορισμού δημοσιονομικών δαπανών (και ανέλαβε τη λειτουργία της ο ευπατρίδης κ. Εμφιετζόγλου!!), αποφασίζουν να αναστηλώσουν το τέμενος ενός Σουλτάνου που αν δεν τον αναχαίτιζε ο Ταμερλάνος τον 140 αιώνα, θα είχε αφανίσει όλη τη Βυζαντινή αυτοκρατορία μαζί με τους λοιπούς λαούς των Βαλκανίων από τότε;

Τι σπουδή επιτέλους να ευχαριστήσουμε την Τουρκία, μια που ο Νταβούτογλου μας έκανε την “τιμή” να περιοδεύσει στη Θράκη, υπενθυμίζοντας επίμονα “τα περί δικαιωμάτων των τουρκικών μειονοτήτων της Θράκης”!

Και επιτέλους, αν η Τουρκία αναλάμβανε τα έξοδα, δεν θα είχαμε να σχολιάσουμε κάτι, εφ' όσον είμαστε πάντα καλόβολοι απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες που φιλοξενούνται στην ελληνική επικράτεια.

Αν αποφασίσαμε να τιμήσουμε την Οθωμανική Ιστορία, τότε να βάλουμε δίπλα στο τέμενος και ένα .. κλουβί, για να θυμίζει το ατιμωτικό τέλος που είχε ο Βαγιατζήτ από τον Ταμερλάνο. Έτσι θα ξέρουμε όλη του την ιστορία, όχι μισές δουλειές! Για το θέμα αυτό πάντως, ο τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρώην Βουλευτές Ξάνθης, κ, Παναγιώτης Σγουρίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Δεν είμαι εναντίον της αναμόχλευσης του πολιτιστικού παρελθόντος και της ανάδειξης πολιτιστικών μνημείων. Αντιθέτως, πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πιστεύει και να λατρεύει το Θεό από την δική του οπτική γωνία. Όταν, όμως αφενός το πολιτιστικό παρελθόν έχει σκοτεινές πλευρές που η Τουρκία λησμονά, όπως τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς του ελληνικού έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και αφετέρου όλα όσα υπέστη ο ελληνικός λαός εκείνη την εποχή.

Όταν επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κύρος Α. Νταβούτογλου μαζί με τον πρωθυπουργός της Τουρκίας, κύριο Ερντογάν, επιχειρούν μέσα από τον πολιτισμό να αναβιώσουν τον Νεοοθωμανισμό και να ασκήσουν την εξωτερική πολιτική τους εις βάρος των γειτονικών χωρών, τότε, κάθε σώφρονας χώρα θα πρέπει να είναι προσεκτική στο να ρίχνει νερό στο μύλο της θεωρίας του “στρατηγικού βάθους” του κ. Νταβούτογλου”. “Πολύ μάλλον, όταν αυτά τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, τα έχει ανάγκη η χώρα μας, για να καλύψει άλλες τρύπες. Φαίνεται, ότι λεφτά υπάρχουν, μόνον, για εκεί που θέλουν να τα δώσουν”.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/blog-post_9319.html

Read more...

Επικίνδυνοι χειρισμοί στο Αιγαίο


Με τον Πέτρο Στυλιανού

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποκάλυψε απλά ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανεκάλυψε εκ των υστέρων ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο, που εκτελούσε εργασίες τοποθέτησης καλωδίων ιταλοϊσραηλινών συμφερόντων ανοικτά της Κάσου, και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είχε υποχρεωθεί παράνομα να ζητήσει και τουρκική άδεια για συνέχιση των εργασιών του μέσα στην ελληνική περιοχή!

Το υπουργείο Εξωτερικών, εξάλλου, που αρχικά διαβεβαίωνε πως δεν είχε ζητηθεί από το ιταλικό πλοίο και η τουρκική άδεια για εξακολούθηση των εργασιών του, με οποιονδήποτε εν προκειμένω τρόπο δεν αντέδρασε!

Κι όμως, φίλη σύνταξη, 300 ολόκληρα χιλιόμετρα απέχει η Κάσος από την Τουρκία με παράλληλη παρεμβολή της Καρπάθου και της Ρόδου, με την Τουρκία να μην έχει έννομα συμφέροντα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην περιοχή της Κάσου.

Έτσι -σύμφωνα με ελληνικές δημοσιογραφικές πηγές- το υπουργείο Άμυνας ανακάλεσε τις άδειες στο ιταλικό σκάφος για έρευνες ανοικτά της Πελοποννήσου.

Συμπληρωματικές πληροφορίες μιλούν για εκμετάλλευση, από μέρους της Τουρκίας, της Νατοϊκής απόφασης -συναινέσει Ελλάδας / Τουρκίας- να μην πετούν ελληνικά και τουρκικά αεροπλάνα σε απόσταση 30 μιλίων από τα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα η Τουρκία να εκλάβει την απόφαση ως απόδειξη του γεγονότος ότι τα ελληνικά νησιά σε αυτή την περιοχή δεν έχουν υφαλοκρηπίδα!

Να πως εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι μιαν -πολύ φαινομενικά όμως- αθώα απόφαση, με αποτέλεσμα να διεκδικούν ολόκληρο εναέριο και θαλάσσιο της περιοχής χώρο.

Ας γίνει και για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα το γεγονός αυτό παράδειγμα προς αποφυγήν παρόμοιων, φαινομενικά λέμε και πάλι, χειρονομιών / αποδοχών από μέρους μας.

Και το συνεπακόλουθο που προκύπτει ερώτημα: Γιατί ακυρώθηκε η διεξαγωγή ερευνών στα ανατολικά της Πελοποννήσου μόνο και όχι και στα νερά της Κάσου;

http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/blog-post_1560.html

Read more...

Η τύχη του ΑΚΡ θα κρατήσει μόνο για όσο διάστημα η Τουρκία εξακολουθεί να είναι απαραίτητη


Όπως αποκαλύφθηκε από έγγραφα που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον Ιστότοπο Wikileaks τα οποία δημοσιεύτηκαν από τους New York Time και αφορούσαν τις συνομιλίες του πρέσβη των ΗΠΑ Κρίστοφερ Χιλ στη Βαγδάτη και του Τούρκου ομόλόγου του Μουράτ Ozcelik , η Τουρκία προσπάθησε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιράκ που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2010.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν σημαντικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που η Τουρκική διπλωματία με επικεφαλής τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη Murat Ozcelik είχε εργαστεί συστηματικά ώστε να αντικατασταθεί ο Πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι και το σύστημα διοίκησης του, με ένα σύστημα ελεγχόμενο από τους Σουνίτες και παράλληλα να αποδυναμωθεί ο Κούρδος ηγέτης και Πρόεδρος του Ιράκ Τζελάλ Ταλαμπανί και να αντικατασταθεί με σουνιτική πολιτική προσωπικότητα. Ο Αλ Μαλίκι θεωρήθηκε ότι θα αύξανε την δύναμη του σε περίπτωση εκ επαναδιορισμού του και δεν θα ήταν θετικός στην επίλυση των σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει το Ιράκ..

Η παρέμβαση αυτή θεωρήθηκε ως άνευ προηγουμένου στην Διεθνή διπλωματία. Ο Αλ-Μαλίκι σύμφωνα με φήμες εκνευρίστηκε τόσο ώστε όταν έμαθε ότι ο Τούρκος Πρέσβης βρίσκεται στο Ιρακινό Κοινοβούλιο έστειλε αξιωματούχους να του ζητήσουν να εγκαταλείψει το χώρο. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο διπλωμάτης θα είχε κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα είχε ζητηθεί η αποχώρηση του όμως αυτό δεν συνέβη στο Ιράκ (στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρατζί Ταγίπ Ερντογάν τον συνόδευσε κατά την συνάντηση του με τον Νουρί αλ Μαλίκι η οποία και διήρκησε μία ώρα.)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης της διπλωματικής παρέμβασης της Άγκυρας στο Ιράκ αποτελεί η μυστική οικονομική στήριξη της Σουνιτικής πολιτικής αραβικής πτέρυγας Αl Hadba στις εκλογές στην επαρχία Νινευή στο Ιράκ ώστε να επικρατήσει σε βάρος των Κούρδων υποψηφίων. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή αυτή οι επιθέσεις εναντίον των Κούρδων είναι συνεχείς.. Η υποστήριξη της Τουρκίας στην Αραβική Συμμαχία της Allawi ήταν γνωστή σε όλους στο Ιράκ όμως η Άγκυρα επ ουδενί δεν θα ήθελε να δούν το φώς της δημοσιότητας λεπτομέρειες της δράσης της .

.Η Τουρκία δεν πέτυχε τους στόχους της στο Ιράκ, ο Αλ-Μαλίκι ορίστηκε εκ νέου σε Πρωθυπουργός και ο Τζελάλ Ταλαμπανί παραμένει Πρόεδρος. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν διαφάνηκε κάποια εχθρότητα όμως όπως αναφέρουν και τούτο γιατί η Τουρκία παραμένει μια σημαντική χώρα για το Ιράκ.

Όμως καθώς γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η Τουρκία πιστεύει ότι ο δρόμος για την σταθερότητα και την ευημερία του Ιράκ περνά μέσα από την συμμετοχή των Σουνιτικών Πολιτικών Ομάδων οι ανησυχίες των Αραβικών Κράτων για την άνοδο της Ιρανικής επιρροής αλλά και οι αντιδράσεις των Σιιτών και των Κούρδων αναμένεται να αποκτήσουν ιδιαίτερη δυναμική.

Τούρκοι αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν διαθέτει εμπειρία σε αυτό τον τομέα με αποτέλεσμα να κάνει συνεχή λάθη .

Στην περίπτωση της Λιβύης ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σαφώς τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την στρατιωτική παρέμβαση τους και παράλληλα εξέφρασε την αντίδραση της στην επέμβαση του ΝΑΤΟ.Στην συνέχεια η Τουρκική Διπλωματία αποδέχθηκε τον ρόλο του ΝΑΤΟ, προσδίδει ουσιαστική σημασία στη διεξαγωγή των νατοϊκών επιχειρήσεων στη Λιβύη, προκειμένου να σταματήσουν οι ένοπλες επιθέσεις κατά των αμάχων και συμμετέχει στη διεξαγωγή επιχειρήσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα.


Οπως αναφέρουν πληροφορίες από το ΝΑΤΟ παρά τα όσα δημόσια ισχυρίζονται Τουρκοι αξιωματούχοι η Τουρκία δεν έχει ζητήσει την επιβολή κανενός όρου στους κανόνες εμπλοκής.

Η ανεξέλεγκτη αυτή ρητορική ενισχύει το ήδη ισχυρό αντιδυτικό ρεύμα που κυριαρχεί στην Τουρκική Κοινή Γνώμη. Βραχυπρόθεσμα αυτό προσφέρει οφέλη όμως μακροπρόθεσμα θα έχει δυσάρεστες συνέπειες καθώς θα δυσχεραίνει τα περιθώρια ελιγμών της Τουρκίας και θα καταστήσει την τουρκική διπλωματία όμηρο της Κοινής Γνώμης κάτι που δεν θα τις επιτρέπει να δραστηριοποιείται παρασκηνιακά

Επιπλέον, η νέα διεκδικητική πολιτική της Τουρκίας παίρνει τη δύναμή της από την ενίσχυση της δημοκρατίας. Η δυναμική της εξαρτάται από το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί ως υπεύθυνη και καλοπροαίρετη Δύναμη αυτό όμως προυποθέτει την αναβάθμιση της δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης των Δημοκρατικών θεσμών.

Το αντίστροφο δεν ισχύει.
*ΑΚΡ:κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Read more...

Τουρκία: Επίσημη πρόταση για την παραγωγή του μοντέλου Amarok στην Wolkswagen


Επίσκεψη στην Κάτω Σαξονία πραγματοποιεί ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, ο οποίος συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Βιομηχανικής Έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται στο Ανόβερο.
Στο οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο της επίσκεψης του, βρίσκεται πρόταση προς τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Wolkwagen, για την παραγωγή του μοντέλου Amarok, στην Τουρκία. Η Κάτω Σαξονία ελέγχει το 20% του μετοχικού πακέτου της Wolkswagen, ενώ είναι η 4η μεγαλύτερη οικονομία, στην ομόσπονδη διοικητική συγκρότηση της Γερμανίας. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου, συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Wolkswagen.Η οικονομική αποτίμηση των εμπορικών σχέσεων της Τουρκίας με την Κάτω Σαξονία φτάνει στα 1,3 δισ. δολάρια, ενώ το συνολικό οικονομικό ύψος του εξαγωγικού εμπορίου στο αναφερόμενο κρατίδιο καταγράφεται στα 200 δισ. δολάρια. Από την οικονομική αυτή αποτίμηση, τα 100 δισ. δολάρια αντιστοιχούν στις εισαγωγές προϊόντων στην τοπική αγορά.

Στην περίπτωση που η τουρκική πρόταση έχει θετική εξέλιξη, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση επένδυσης οικονομικού ύψους 400-500 εκατ. δολάρια, για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής της Wolkwagen στην Τουρκία. Αναφορικά με τη βιομηχανική έκθεση, η Τουρκία έχει παρουσία 228 αντιπροσωπειών, καλύπτοντας το δεύτερο μεγαλύτερο εμβαδόν εκθεσιακού χώρου 6.700 τ.μ.

imerisia

Read more...

Τουρκική χλεύη. Ποτέ το διεθνές κύρος της Ελλάδας δεν ήταν τόσο αξιοθρήνητα χαμηλό όσο σήμερα


«Οι Έλληνες θα ζητιανεύουν···»
Βαθύτατα απαξιωτική και περιφρονητική για τη χώρα μας ήταν η γνωστή πλέον δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Aριντς: «Σε λίγο οι Έλληνες θα ανοίξουν μαντίλι για να ζητιανεύουν»!

Το ζήτημα που πληγώνει δεν είναι φυσικά η ανύπαρκτη ακρίβεια και επιστημονικότατα της δήλωσης του Τούρκου αντιπροέδρου. Το ψεύδος του παραμυθιού, άλλωστε, ότι το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας έχει δήθεν ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια αποδεικνύεται από μια απλή ματιά στα σχετικά στοιχεία του αρμόδιου οργάνου, της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία ελέγχει το εξωτερικό χρέος όλων σχεδόν των κρατών του πλανήτη.

Το εξωτερικό χρέος της χώρας μας, δημόσιο και ιδιωτικό μαζί, είναι πολύ χαμηλότερο πολλών ευρωπαϊκών κρατών και ανερχόταν σε 2·78 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2010, βάσει των στοιχείων της τράπεζας των κεντρικών τραπεζών».
Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Παρά τα όσα λέει και ξαναλέει ο πρωθυπουργός, ότι δήθεν η κυβέρνηση του «αποκατέστησε την αξιοπιστία της Ελλάδας», η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Το Μνημόνιο και η μέσω αυτού υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς οικονομικής υποτέλειας έχουν καταρρακώσει το διεθνές κύρος της χώρας σε επίπεδα που δεν είχε ξαναπέσει τουλάχιστον τα τελευταία
σαράντα χρόνια, από την κατάρρευση της χούντας και την εποχή της μαζικής μετανάστευσα της δεκαετίας του 1960.
Δυστυχώς, η γενικευμένη από πέρυσι στην Ευρώπη εικόνα μιας Ελλάδας- παράσιτου που τεμπελιάζει και ζει με δανεικά, τρώγοντας τα λεφτά των ξένων τους οποίους τώρα εκλιπαρεί να τη δανείσουν για να μη χρεοκοπήσει, είναι αυτό που όχι μόνο επέτρεψε, αλλά και ώθησε τον Τούρκο αντιπρόεδρο να περιγράψει δημοσίως τους Έλληνες ως «ζητιάνους».
Η Κάσος ανήκει… στην τουρκική ΑΟΖ!
ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ που ο τούρκος αντιπρόεδρος μας είπε «ζητιάνους»; Ορθώς. Μήπως, όμως, έπρεπε να μας είχε πειράξει πολύ περισσότερο το πολιτικά τραγικό γεγονός ότι η Άκυρα απαίτησε και η Ρώμη ζήτησε τουρκική άδεια ώστε ιταλικό πλοίο να κάνει, έρευνες για πόντιση καλωδίων στην περιοχή της Κάσου, μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ); Είτε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν πήρε όντως χαμπάρι
Η εξαιρετικά πλαδαρή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή σίγουρα εμπέδωσε στους Τούρκους αυτήν την εικόνα.
Το θέμα δεν περιορίζεται, όμως, στην ενόχληση που μας προκαλεί η χλεύη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να μας πικάρει, αλλά είναι το λιγότερο και τελικά ασήμαντο.
Το σοβαρό και εξαιρετικά επικίνδυνο από πλευράς πολιτικών συνεπειών είναι το ζήτημα ότι αν η κυβέρνηση Ερντογάν αισθάνεται τέτοια περιφρόνηση και αλαζονεία απέναντι στην κυβέρνηση των «ζητιάνων» του Γιώργου Παπανδρέου και τη χώρα μας, πως είναι δυνατόν να διαπραγματευθεί κανείς ουσιαστικά μαζί της;
Αν διακατέχεται η Άγκυρα από αυτήν τη νοοτροπία απέναντι στην Αθήνα, πως είναι ποτέ δυνατόν να ελπίζει ελληνική κυβέρνηση ότι οι «αφέντες» Τούρκοι θα κάνουν όπως τους «ζητιάνους» Έλληνες προτάσεις για τη διευθέτηση ελληνοτουρκικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση συζήτησης;
Δεν είναι τυχαία η προβολή από την Άγκυρα των Ελλήνων ως «ζητιάνων». Κανένας δεν θεωρεί ότι μια «χώρα ζητιάνων» μπορεί να έχει και εθνικά συμφέροντα και εθνικά δικαιώματα, τα οποία μπορεί να διεκδικήσει μαχητικά – πόσο μάλλον να οικοδομήσει και συμμαχίες για τον σκοπό αυτόν. Ποιός δέχεται να συμμαχήσει με «ζητιάνους»;
Το ακόμη χειρότερο, όμως, είναι ότι ο Μπουλέντ Aριντς δεν αξιοποιεί απλώς την καταβαράθρωση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας.
Η υπεροψία του πηγάζει και από τη στάση ins κυβέρνησης Παπανδρέου στις ελληνοτουρκικές διαμάχες που ανακύπτουν διαρκώς.
Μπορεί ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης να χαρακτηρίσει «ιταμή πρόκληση» τις δηλώσεις Άριντς και να υπογράμμισε ότι «καμία δυσκολία δεν πρόκειται να pas κάνει να απεμπολήσουμε την υπεράσπιση των εθνικών pas δικαίων», αλλά ο Τούρκος αντιπρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να τα θεωρεί αυτά «λόγια του αέρα» και μάλιστα από την αντιπολίτευση, όταν οι κυβερνητικές πράξεις εντελώς άλλα πράγματα δείχνουν.

ΕΘΝΟΣ ΣΕΛ 16

Read more...

H ANATOMIA TOY ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ-ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑ


Το ατύχημα στο Σουσουρλούκ στις 3 Νοεμβρίου 1996 αποκάλυψε το τρίγωνο των σχέσεων μαφίας, πολιτικής και αστυνομίας. Με τις ομολογίες του τέως στελέχους των ειδικών μονάδων Αϊχάν Τσαρκίν αυτό το σκοτεινό δίκτυο των σχέσεων μπορεί να φωτισθεί λίγο περισσότερο. Οι αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν μια πολύ σκοτεινή εποχή για την Τουρκία. Υπήρχαν θάνατοι από βασανιστήρια και εκτελέσεις χωρίς δίκη. Ακόμα κανείς δεν είχε δει όμως απτά το παρακράτος. Σκοτεινά γεγονότα συνέβαιναν όμως.

17 Απριλίου 1992 : Τρία μέλη της οργάνωσης Ντεβσόλ σκοτώνονται κατά την επίθεση σε γιάφκα στην περιοχή του Καντίκιοι.
13 Αυγούστου 1994 : Κατά την διάρκεια επιχείρησης σε βάρος της οργάνωσης DHKP-C σκοτώθηκαν πέντε άτομα. Έγινε δίκη με κατηγορίες για εκτέλεση, αλλά οι αστυνομικοί αθωώθηκαν.
2 Μαρτίου 1995 : Το στέλεχος της ΜΙΤ Ταρίκ Ουμίτ και απαγάγεται και έκτοτε εξαφανίζεται
12 Μαρτίου 1995 : Πυροβολισμοί σε βάρος καφενείου στην περιοχή Γκαζί. Πέθανε ένας άνθρωπος. Στα γεγονότα που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα.
28 Ιουλίου 1996 : Δολοφονείται ο Ομέρ Λουτφί Τοπάλ
3 Νοεμβρίου 1996 : Σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Σουσουρλούκ σκοτώνεται ο Αμπντουλλάχ Τσατλί, η κοπέλα του Γκόντζα Ους, ο αστυνομικός διευθυντής Χουσείν Κοτζαντάγ, ενώ τραυματίζεται βαριά ο βουλευτής Σεντάτ Μπουτζάκ. Έτσι αποκαλύφθηκε το τρίγωνο των σχέσεων πολιτικής, μαφίας και αστυνομίας.
1996 : Η εφημερίδα Ραντικάλ δημοσίευσε φωτογραφίες που έδειχναν τον Αμπντουλλάχ Τσατλί να χορεύει μαζί με τον Διευθυντή του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραήμ Σαχίν και το στέλεχος της ειδικής μονάδας της αστυνομίας Αϊχάν Ακτσά. Τα ΜΜΕ άρχισαν να αποκαλύπτουν
1996-2011 : Το δίκτυο των σκοτεινών σχέσεων φτάνει πρώτα στους αστυνομικούς ειδικών μονάδων και αργότερα σε ονόματα όπως Βελί Κιουτσούκ, Κορκούτ Εκέν και στο τέλος στον Μεχμέτ Αγάρ. Σε όλα τα περιστατικά που αναφέρθηκαν υπήρχαν υποψίες για εμπλοκή της συμμορίας του Σουσουρλούκ. Εντέλει λίγοι αστυνομικοί τιμωρήθηκαν με ποινές από 1 έως 6 χρόνια. Ο Μεχμέτ Αγάρ δικάστηκε μετά την άρση της ασυλίας του το 2008 και η δίκη ακόμα συνεχίζεται. Χρόνια μετά την δίκη για το Σουσουρλούκ, οι Βελί Κιουτσούκ, Ιμπραήμ Σαχίν και Σαμί Χοστάν βρέθηκαν ανάμεσα στους κατηγορούμενους για την υπόθεση Εργκενέκον.
Ποιοι ήταν ;
ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ ΤΣΑΤΛΙ : Ο Αμπντουλλάχ Τσατλί ήταν πρόσωπο κλειδί σε αυτό το δίκτυο σκοτεινών σχέσεων. Το 1977 ήταν πρόεδρος των Ülkü Ocakları-Άγκυρας (Γκρίζοι Λύκοι). Το 1978 ενώ ερευνούνταν ως σχεδιαστής και πρωταγωνιστής τη δολοφονίας 7 μελών του κόμματος ΤΙΡ στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ της Άγκυρας, διέφυγε στο εξωτερικό. Υπήρχαν ισχυρισμοί πως στο εξωτερικό ενεπλάκη σε εμπόριο ναρκωτικών. Όταν σκοτώθηκε στο Σουσουρλούκ, καταζητούνταν με ερυθρό δελτίο από την Ιντερπόλ. Μετά το ατύχημα αποκαλύφθηκαν οι στενές σχέσεις που διατηρούσε με το κράτος. Η πρώτη στενή σχέση που αποκαλύφθηκε ήταν αυτή που είχε με τον Διευθυντή του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραήμ Σαχίν και τους αστυνομικούς ειδικών μονάδων. Το δίκτυο των σκοτεινών αυτών σχέσεων θα αποκαλυφθεί πιο καθαρά όταν εξετασθεί το παρελθόν τους.
ΧΟΥΣΕΙΝ ΚΟΤΖΑΝΤΑΓ : Ο Χουσείν Κοτζαντάγ, τέως υποδιοικητής της Αστυνομίας Κωνσταντινούπολης, όταν σκοτώθηκε στο Σουσουρλούκ υπηρετούσε ως Διευθυντής της σχολής αστυνομίας Κεμαλετίν Ερογέ στην Κωνσταντινούπολη.
ΓΚΟΝΤΖΑ ΟΥΣ : Η Γκοντζά Ους που σκοτώθηκε στο ατύχημα ήταν η κοπέλα του Αμπντουλλάχ Τσατλί.
ΣΕΝΤΑΤ ΜΠΟΥΤΖΑΚ : Σώθηκε τραυματισμένος από το ατύχημα στο Σουσουρλούκ. Ο Μπουτζάκ που ήταν και αρχηγός της φυλής Μπουτζάκ ήταν τότε βουλευτής Σανλιούρφας του κόμματος DYP. Μετά την άρση της ασυλίας του δικάστηκε για ¨παροχή βοήθειας σε συμμορία¨ και τιμωρήθηκε σε ποινή 1 έτους και 15 ημερών, ποινή που ανεστάλη.
ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ : Η τότε πρωθυπουργός που αναφερόμενη στο Σουσουρλούκ είχε δηλώσει πως «Όποιος είτε δέχεται είτε πυροβολεί για το κράτος είναι ήρωας» .
ΜΕΧΜΕΤ ΑΓΑΡ : Η περίοδος που υπηρέτησε ο Αγάρ ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής και Υπουργός Εσωτερικών συνέπεσε με την εποχή που είχαν αποκαλυφθεί οι ισχυρισμοί για την υπόθεση Σουσουρλούκ. Όταν μετά την δολοφονία του Ομέρ Λουτφί Τοπάλ συνελήφθησαν σχετικά κάποιοι αστυνομικοί ειδικών μονάδων, αυτός διασφάλισε την μεταφορά τους στην Άγκυρα και την απελευθέρωση τους. Κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος καθώς αυτός ήταν που είχε παράσχει διαβατήριο και άδεια οπλοφορίας στους Αμπντουλλάχ Τσατλί και Γιασάρ Οζ. Λόγω της βουλευτικής ασυλίας και σαν παλιός νομάρχης επί μακρόν δεν δικάστηκε. Τον Νοέμβριο του 2008 άρχισε η δίκη σε βάρος του σχετικά με το Σουσουρλούκ, και ακόμη συνεχίζεται.
ΒΕΛΗ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ : Ο ταξίαρχος Βελή Κιουτσούκ ήταν μια από τις πιο σκοτεινές φιγούρες που αντιμετώπισε η Τουρκία μετά το ατύχημα στο Σουσουρλούκ. Γνώριζε τον Τσατλί και μετά το ατύχημα επικοινώνησε με την Αστυνομία του Μπαλίκεσίρ και ζήτησε να αναλάβει τα σχετικά με την κηδεία του. Ακουγόταν πως ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες στην περιοχή Ντούζτζε-Μπόλου- Σαπάντζα. Στην δίκη του Σουσουρλούκ δεν δικάστηκε. Χρόνια μετά όμως, στις 27-1-2008 συνελήφθη στα πλαίσια της υπόθεσης Εργκενέκον. Κρατείται ακόμη στις φυλακές Σηλυβρίας με τις κατηγορίες της σύστασης και διοίκησης οργάνωσης και αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΑΧΙΝ : Διορίστηκε στο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων από τον Μεχμέτ Αγάρ. Ήταν προϊστάμενος της ειδικής μονάδας της αστυνομίας και στενός φίλος του Αμπντουλλάχ Τσατλί. Η στενή αυτή σχέση αποκαλύφθηκε μετά το ατύχημα, με την φωτογραφία από το γαμήλιο γλέντι. Στην δίκη του Σουσουρλούκ τιμωρήθηκε με 6 χρόνια φυλάκιση. Του δόθηκε αμνηστία για λόγους υγείας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνελήφθη στα πλαίσια της υπόθεσης Εργκενέκον στις 7 Ιανουαρίου 2009. Κατηγορείται πως ίδρυσε οργάνωση αποτελούμενη από νέους αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Επίσης δικάζεται με την κατηγορία πως είχε δώσει εντολή για την δολοφονία ενός επιφανούς στελέχους της αρμενικής κοινότητας στην Σεβάστεια. Συνεχίζεται η κράτηση του στις φυλακές της Σηλυβρίας.
ΚΟΡΚΟΥΤ ΕΚΕΝ : Υπηρέτησε ως ιδρυτής της μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, και στην εκπαίδευση τους. Τιμωρήθηκε με 6 χρόνια φυλάκιση για σύσταση και διοίκηση συμμορίας στα πλαίσια της δίκης για το Σουσουρλούκ. Όταν βγήκε οπό την φυλακή έγινε δεκτός σαν ήρωας.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Οι πρώτες σχέσεις του Τσατλί που αποκαλύφθηκαν ήταν αυτές που είχε με τον Διευθυντή του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραήμ Σαχίν και τους αστυνομικούς ειδικών μονάδων. Στις εξωδικαστικές εκτελέσεις που γινόταν εκείνη την εποχή, πάντα εμπλέκονταν τα ονόματα τους. Αυτοί λέγεται πως ήταν οι δράστες στο περιστατικό στο Γκάζι. Εξετάζοντας τις χρονολογίες και πλησιάζοντας προς την ημέρα που έγινε το ατύχημα του Σουσουρλούκ αποκαλύπτονται οι σχέσεις μαφίας και ναρκωτικών. Από αυτήν την ομάδα λέγεται πως δολοφονήθηκε και ο ¨βασιλιάς των καζίνων¨ Ομέρ Λουτφί Τοπάλ. Συνελήφθησαν σχετικά με αυτό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά με εντολή του Μεχμέτ Αγάρ μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα από όπου και αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα. Από τους υπαλλήλους αυτής της μονάδας μετά από την δίκη Σουσουρλούκ, εξέτισαν στην φυλακή ο μεν Μουσταφά Αλτουνόκ 284 μέρες, ο Αμπντουλκανί Γκιζίλκαγιά 193 μέρες, και ο Ενβέρ Ουλού 141 μέρες.
ΑΙΧΑΝ ΤΣΑΡΚΙΝ : Χρόνια πολλά μετά την θητεία του σε αυτή τη μονάδα, μίλησε στην εφημερίδα Ραντικάλ, φέρνοντας ξανά την υπόθεση στην επικαιρότητα. Ισχυρίζεται πως μετείχε σε εξωδικαστικές εκτελέσεις. Ανάμεσα σε αυτές που λέει πως μετείχε ήταν και η δολοφονία του Ομέρ Λουτφί Τοπάλ. Στην δίκη της υπόθεσης Σουσουρλούκ τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλάκιση. Εξέτισε 290 μέρες.
ΟΓΟΥΖ ΓΙΟΡΟΥΛΜΑΖ : Τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλάκιση στην δίκη του Σουσουρλούκ. Σκοτώθηκε σε καβγά σε μπαρ το 2009. Η μάνα του είχε δηλώσει πως «Το κράτος έκανε τον γιό μου δολοφόνο».
ΕΡΤΖΑΝ ΕΡΣΟΙ :Συνελήφθη για την δολοφονία του Τοπάλ, αφέθηκε ελεύθερος και μπήκε στην φρουρά του Μπουτζάκ. Τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλάκιση στην δίκη του Σουσουρλούκ.
ΑΙΧΑΝ ΑΚΤΣΑ : Μεταξύ των άλλων κατηγοριών για αυτούς τους αστυνομικούς ήταν και η δολοφονία του στελέχους της ΜΙΤ Ταρίκ Ουμίτ. Μετά την δίκη του Σουσουρλούκ έμεινε 184 μήνες στη φυλακή.
ΖΙΓΙΑ ΜΠΑΝΤΙΡΜΑΛΙΟΓΛΟΥ : Λέγεται πως ενεπλάκη στην απαγωγή του Ταρίκ Ουμίτ. Αφού εξέτισε 184 μέρες για την υπόθεση Σουσουρλούκ, ακολούθως δικάστηκε και για άλλα αδικήματα.
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΧΑΛΟΥΚ ΚΙΡΤΖΙ : Τέως μέλος των ülkücü, ήταν μέλος στην συμμορία του Σουσουρλούκ.
ΟΜΕΡ ΛΟΥΤΦΙ ΤΟΠΑΛ : Ο βασιλιάς των καζίνο δολοφονήθηκε στις 28-7-1996. Λέγεται πως σε ένα από τα όπλα που τον πυροβόλησαν βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του Τσατλί. Βασικοί ύποπτοι ήταν οι προαναφερθέντες αστυνομικοί.
ΑΛΗ ΦΕΒΖΗ ΜΠΙΡ : Συνεταίρος του Ομερ Λουτφί Τοπάλ. Το όνομα του ενεπλάκη στην δολοφονία του Τοπάλ.
ΣΑΜΙ ΧΟΣΤΑΝ : Έμπορος ναρκωτικών. Με σχέσεις με τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Σουσουρλούκ.
ΓΙΑΣΑΡ ΟΖ : Λέγεται πως ήταν έμπορος ναρκωτικών. Η πλαστή άδεια οπλοφορίας που είχε έφερε την υπογραφή του Μεχμέτ Αγάρ. Καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση στην υπόθεση Σουσουρλούκ, και ενώ κρατούνταν για άλλο αδίκημα είχε απειλήσει τον Αγάρ λέγοντας ¨θα μιλήσω¨.

tourkikanea.gr

Read more...

Ο Μπαγίς και οι Έλληνες


Δήθεν έκπληξη και οργή, προκάλεσαν τόσο σε πολιτικούς όσο και σε δημοσιογράφους στην χώρα μας, οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντς Αρίτς, κατά την διάρκεια σεμιναρίου για τον περιφερειακό τύπο της Τουρκίας.

Στην ομιλία του, ο τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στην χώρα μας είπε ότι “Σε λίγο θα ανοίξουν μαντήλι, για να ζητιανεύουν”, ενώ πρόσθεσε ότι το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας έχει ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ότι η παραγωγή σε όλα τα ελληνικά εργοστάσια έχει σταματήσει και ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να τα αγοράσει, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι είναι μια από τις πέντε κορυφαίες χώρες του κόσμου με ρυθμό ανάπτυξης 9%.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι το τι “ψέμμα” ή “συκοφαντία” είπε ακριβώς ο Τούρκος υπουργός. Όντως είμαστε στην κατάσταση που περιγράφει. Όντως είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μαντήλι και να ζητιανέψουμε. Και αυτό φαίνεται και στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας, και ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ακολουθεί απλά μια πολιτική κατευνασμού. Αντιθέτως, έχει σκοπό, με αφορμή την οικονομική κρίση και την “ανάγκη” της χώρας για “ανάπτυξη” να έλθει σε άμεσα συμφωνία με την Τουρκία για μία σειρά ζητημάτων, έτσι ώστε να έλθει η “πολυπόθητη” συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Είναι φανερό ότι αυτό έχει γεμίσει με αυτοπεποίθηση τους Τούρκους – όχι μόνο πολιτικούς – αλλά και επιχειρηματίες και απλούς πολίτες, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί το δόγμα του “στρατηγικού βάθους” του κ. Νταβούτογλου, και πιστεύουν ότι θα μπορέσουν πολύ σύντομα να εντάξουν την χώρα μας στην “σφαίρα επιρροής” της Τουρκίας, δίχως να χρειαστεί καν πόλεμος, αλλά με οικονομική διείσδυση και … διαπραγματεύσεις.
Αυτό ακριβώς φαίνεται όχι μόνο από τις δηλώσεις του κ. Μπαγίς, αλλά και από τις αντιδράσεις πάρα πολλών Τούρκων, οι οποίοι όπως διαβάζουμε συνεχώς σε οικονομικές εφημερίδες, είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην … φτωχή και κλαίουσα Ελλάδα.
Όσο κι αν ενοχλεί κάποιους, σήμερα η τουρκία αντιμετωπίζει την χώρα μας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάποιοι Ελληναράδες των αγορών, αντιμετώπιζαν το κράτος των Σκοπίων εκεί γύρω στο 92-93, όταν έλεγαν ότι θα τους … κατακτήσουμε με σούπερ μάρκετ και επενδύσεις. Είναι η ίδια ακριβώς αντιμετώπιση.
Όπως και να έχει, αυτό που χρειάζεται ο Τούρκος υπουργός, δεν είναι η “καταδίκη” των λεγομένων του, αλλά η διάψειση των προσδοκιών του.
Η διάψευση των προσδοκιών της χώρας του ιδιαίτερα όσον αφορά στο Αιγαίο. Τα υπόλοιπα είναι για το θεαθήναι και μόνο.
Ας ελπίζουμε ότι εκεί που είναι η ουσία, δεν θα συμβεί κάτι κακό. Κάτι κακό, όπως αυτό που … σκέφτεται ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αμερικάνικες πηγές, οι οποίες διέρρευσαν στα wikileaks, παρόλο που στην ελληνική Βουλή, τα διαψεύδει συνεχώς:
“«Αν θέλετε τα νησιά μας, δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε λύση», είπε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το οποίο συνεχίζει: «Αλλά, πρόσθεσε ότι εάν το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι να αποκτήσει πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, στον εναέριο χώρο, στην υφαλοκρηπίδα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν.
Αντίδραση της ΝΔ
Στις δηλώσεις αυτές του κ. Μπαγίς αντέδρασε η ΝΔ, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, να δηλώνει ότι: “ας γνωρίζει ο Τούρκος αντιπρόεδρος ότι καμία δυσκολία δεν πρόκειται να μας κάνει να απεμπολήσουμε την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, ενώ τόνισε και ότι η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η μόνιμη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί οδηγεί σε επαίσχυντες δηλώσεις».
Καλή η δήλωση του κ. Μιχελάκη. Δεν ξέρουμε όμως αν μπορεί να πείσει, καθώς και το ίδιο του το κόμμα, το οποίο ήταν κυβέρνηση επί τόσα χρόνια, ακριβώς την ίδια πολιτική κατευνασμού ακολουθούσε.

elkosmos.gr

Read more...

Κοινή ελληνοτουρκική άσκηση διάσωσης....σε αλλους καιρούς ίσως να ήταν καλή δικαιολογία για προσέγγιση


Έλληνες και Τούρκοι διασώστες αφήνουν τα … μίση και τα πάθη και ενώνουν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό. Στις 6 και 7 Απριλίου θα τα εθνικά σκέλη Ελλάδας και Τουρκίας της Μικτής Ελληνοτουρκικής Εφεδρικής Μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών θα συναντηθούν στη Σμύρνη της Τουρκίας για μια σειρά ασκήσεων.

Η Μικτή Ελληνοτουρκική Εφεδρική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Joint Hellenic Turkish – Standby Disaster Response Unit /JHET-SDRU) έχει συσταθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του σχετικού Πρωτοκόλλου που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2001, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό τη συνεργασία στην αντιμετώπιση εκτάκτων ανθρωπιστικών αναγκών.

newsbomb.gr

Read more...

Πυρηνικό αντιδραστήρα στο προσκέφαλο της Ελλάδας ανακοίνωσε η Τουρκία


Στις Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκλαρελί), δυό ώρες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ετοιμάζει την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Χιλμί Γκουλέρ. Η τουρκική κυβέρνηση έχει στόχο μέχρι το 2023 να λειτουργήσει 3 πυρηνικούς σταθμούς συνολικής χωρητικότητας 15.000 μεγαβάτ. Έναν στην Νότια Τουρκία, βόρεια της Κύπρου, έναν στη Μαύρη Θάλασσα, και έναν στην Ανατολική Θράκη. Έτσι, ελπίζει η τουρκική κυβέρνηση, να αποτρέψει την πιθανή έλλειψη ενέργειας και να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της από άλλες χώρες.

Και οι τρείς αυτοί πυρηνικοί σταθμοί θα χτιστούν δίπλα σε θάλασσα για να λειτουργούν τα συστήματα ψύξης τους με θαλασσινό νερό.
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός ειδικά στην περίπτωση του πυρηνικού αντιδραστήρα στην Θράκη, υποστηρίζει ότι η επιλογή της τοποθεσίας αυτής είναι πολύ σωστή καθώς η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται από τις ασφαλέστερες σε περίπτωση σεισμού.
Πάντως, η Άγκυρα δεν έχει δώσει ακόμα καμία επίσημη απάντηση σε ότι αφορά την ύπαρξη κρυφών σεισμικών ρηγμάτων στην περιοχή και αν αυτά συνδέονται με το ενιαίο σεισμικό ρήγμα μήκους 105 χιλιομέτρων στον βυθό της θάλασσας του Μαρμαρά, το οποίο διέρχεται 10 χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακάλυψε το 2000, το τουρκικό ωκεανογραφικό Sismik-1. Για τα κρυφά σεισμικά ρήγματα δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη στην επιφάνεια της Γης.
Σύμφωνα με μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το σύνολο ρηγμάτων μήκους 10 χιλιομέτρων και άνω υπολογίζονται στα 300 σε όλη την Ελλάδα.
Ερευνητικές ομάδες έχουν χαρτογραφήσει και νέα μικρά ρήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στον Έβρο.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Τουρκία: Διαδήλωση Κούρδων στα γενέθλια του Οτζαλάν…


Σταδιακή είναι η ενεργοποίηση των Κούρδων της Τουρκίας (που θέλει να λύσει τα προβλήματα άλλων αδιαφορώντας για τα δικά της) στο πνεύμα όσων συμβαίνουν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή το τελευταίο διάστημα… Διαδήλωση με τη συμμετοχή 50.000 ατόμων περίπου πραγματοποιήθηκε στο χωριό Αμάρα, στην πόλη Χαλφέτι, για να γιορτάσουν τα γενέθλια του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Ταυτόχρονα, απότισαν φόρο τιμής στους δύο ομοεθνείς τους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους το 2009 συμμετέχοντας στις ίδιες εορταστικές εκδηλώσεις… Επικεφαλής στη διαδήλωση τέθηκαν στελέχη του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, ενώ το πλήθος κρατούσε σημαίες του PKK, φωτογραφίες του Οτζαλάν και κομουνιστικά λάβαρα… Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πόλη Χαλφέτι και κατέληξε στο χωριό Αμάρα, τη γενέτειρα του ηγέτη του PKK.

defencepoint.gr

Read more...

Τουρκική οργή για την αναγνώριση από την Αργεντινή της γενοκτονίας των Ποντίων


Η Άγκυρα καταδίκασε την πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου της Αργεντινής, με την οποία αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία κατά την διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Το τουρκικό κράτος διέπραξε το έγκλημα της γενοκτονίας κατά του λαού της Αρμενίας, από το 1915 έως το 1923» αποφάνθηκε η δικαιοσύνη της Αργεντινής. «Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε αυτήν την απόφαση, που στερείται σοβαρότητας και ελήφθη από ένα τοπικό δικαστήριο της Αργεντινής, που αγνόησε τις παγκόσμιες αρχές και ειρωνεύθηκε τις διεθνείς συμφωνίες» ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η απόφαση είναι ένα παράδειγμα του τρόπου, με τον οποίο τα υπερεθνικιστικά μέλη της αρμενικής διασποράς αξιοποιούν το δικαστικό σύστημα των χωρών, στις οποίες είναι ισχυρά» προσθέτει η ανακοίνωση. Το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι οι εξελίξεις αυτές δεν εξυπηρετούν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της μεταξύ τους φιλίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Χωρίς παιδιά.....τα σχολεία στην Πόλη


Κλείνουν το ένα μετά το άλλο ελληνικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη, λόγω έλλειψης μαθητών.
Η εφημερίδα «HaberTurk» έγραψε χθες ότι έκλεισε ιδιωτικό σχολείο στα Ταταύλα.
Η διεύθυνση του σχολείου υπέβαλε μήνυση κατά του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, ζητώντας να αποδεχθεί το κλείσιμο του σχολείου, καθώς μαθητές δεν υπήρχαν και δεν προβλέπεται να υπάρξουν τα επόμενα χρόνια.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα. Μετά την απόφαση, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κλείσουν ακόμη δύο ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης λόγω έλλειψης μαθητών: το δημοτικό σχολείο στο Αρναούτκι- οΐ και το περίφημο Ιωακείμειο λύκειο στο Φανάρι. Αναμένεται δε ανάλογη απόφαση και για το ελληνικό δημοτικό σχολείο της Ίμβρου, ενώ δημιουργείται προηγούμενο και για ακόμη 13 ελληνικά σχολεία. Λέγεται ότι σε όποια χώρα του κόσμου και να πας θα βρεις Έλληνες. Φαίνεται ότι στην Τουρκία αυτό σε λίγα χρόνια δεν θα ισχύει. Δυστυχώς…

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΣΕΛ 8

Read more...

"Φοβούνται τουρκική εισβολή στο Καστελόριζο λόγω ΑΟΖ"


Εντυπωσιακή αποκάλυψη του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Ηλία Τσεκερίδη για την προοπτική ανακήρυξης της ελληνική ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου φυσικά του Καστελόριζου συμπεριλαμβανομένου και τις σκέψεις Ελλήνων διπλωματών για το συγκεκριμένο θέμα.

Πιο αναλυτικά την Πέμπτη 31 Μαρτίου στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης Ηλία Τσεκερίδη σε ομιλία του ενώπιον σημαντικών στελεχών της ομογένειας δήλωσε ότι Έλληνες διπλωμάτες – τους οποίους πάντως δεν κατονομάζει – εκφράζουν φόβους για πιθανή τουρκική εισβολή, στην περίπτωση που η χώρα μας προχωρούσε τα ζητήματα που σχετίζονται με την οροθέτηση ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) στο Καστελλόριζο!

Η αποκάλυψη αυτή έγινε στα πλαίσια των εξηγήσεων που έδωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για το ζήτημα της μη προβολής των εθνικών θεμάτων (Σκοπιανό, Κυπριακό, Ποντιακό και ΑΟΖ) ούτε στο ετήσιο συλλεκτικό λεύκωμα αλλά ούτε και στην παρέλαση. Όπως ανέφερε ο Τσεκερίδης η επιλογή της μη προβολής των εθνικών θεμάτων έγινε λόγω του φόβου που εκφράζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές για τις τουρκικές αντιδράσεις.

Όπως ακούγεται στο ηχητικό ντοκουμέντο που έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο ο Τσεκερίδης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: “Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι ότι δεν ήθελα εγώ να το κάνουμε θέμα… Mε αυτούς τους ίδιους που μιλάτε, τους διπλωμάτες… είπανε… πήγαμε στο Καστελόριζο και κάναμε αυτό που λέμε να κάνουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και έρχεται η Τουρκία. Είμαστε εις θέση να αναχαιτίσουμε την εισβολή των Τούρκων; Η Ελλάδα λέει όχι ! Φοβούνται να κάνουν κάτι τέτοιο! Σας το λέω … φοβούνται μήπως έρθει η αρβύλα από δίπλα και μας πατήσει! Και οικονομικά δεν είμαστε καλά και πιθανόν και στρατιωτικά να μην είμαστε καλά!”…

Σημειώνεται ότι το Καστελόριζο πλέον βρίσκεται σε ΟΛΑ τα σχέδια επιθετικής ενέργειας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είτε αυτά αφορούν τον Έβρο, είτε την νησιωτική περιοχή.

Αν τα λεγόμενα του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης είναι αληθή, αν πράγματι αυτά που δήλωσε αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, τότε ίσως να δίνεται η απάντηση στο ερώτημα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά μετά από τόσες πιέσεις από την κυπριακή Δημοκρατία από το Ισραήλ στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ στην Αν Μεσόγειο.

http://www.defencenet.gr

Read more...

Χαμό προκάλεσε η αποκάλυψη Ντένι Πλέσσα στην Τουρκία


H αποκάλυψη του αντιπροέδρου της Lockheed Martin, Ντένι Πλέσσα στην πρόσφατη συνέντευξη της εταιρείας σε κεντρικό ξενοδοχείο, ότι "Ανταλλακτικά για τα τουρκικά μαχητικά κατασκευάζονται στην Ελλάδα, στην ΕΑΒ" φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει πολύ και πολλούς στην γειτονική χώρα. Σήμερα ο τουρκικός τύπος αντιμετωπίζει την είδηση με ... οργή:

Η εφημερίδα Χουριέτ κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Ελλάδα παράγει για την αμερικανική εταιρεία και η Τουρκία χρησιμοποιεί τα F-16», η "Ακσάμ" με τίτλο «Το 29% των F-16 από την Ελλάδα», η "Μπουγκιούν" με τίτλο «αερομαχίες με ελληνικής παραγωγής F-16», η "Σαμπάχ" με τίτλο «Ας μην είναι τουρκικά και ό,τι θέλει ας είναι», η "Ταράφ" με τίτλο «Τα εξαρτήματα των F-16 ήρθαν από την Ελλάδα», η "Τουρκιέ" με τίτλο «Τα F-16 μας παράγονται στην Ελλάδα», κι η "Γιενί Σαφάκ" με τίτλο «Ισχυρισμός ότι παρήχθησαν στην Ελλάδα».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: Σοκάρει η στάση του Ιράν έναντι της αρμενικής γενοκτονίας


Η προβολή στην Τεχεράνη μιας ταινίας με αντικείμενο τη γενοκτονία των Αρμενίων, προκαλεί δικαιολογημένο σοκ στην Άγκυρα... Πρόκειται για την ταινία «Η Γενοκτονία» (The Genocide) του αρμενικής καταγωγής Αμερικανού σκηνοθέτη Τιγκράν Κιζμαλιάν, το περιεχόμενο της οποίας aντιπροσωπεύει τους χειρότερους εφιάλτες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στο Ιράν στις 24 Απριλίου, παρουσία μελών του ιρανικού Κοινοβουλίου, μια εξέλιξη η οποία θεωρείται από την Τουρκία τουλάχιστον ως «μη φιλική ενέργεια». Η ταινία αναμένεται να μεταδοθεί και από τη ιρανική τηλεόραση, αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί η μεταγλώττισή της (ή απλά η προβολή της με υποτίτλους).

Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, απηχώντας τις σκέψεις της ηγεσίας, εμφανίζονται έκπληκτα απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, αφού η εικόνα που έχει περάσει το επίσημο τουρκικό κράτος είναι αυτή των καλών διμερών σχέσεων με το Ιράν.

Το «defencepoint.gr» έχει πολλές φορές αναφερθεί στο ότι οι σχέσεις Άγκυρας – Τεχεράνης συνιστούν εν πολλοίς «λυκοφιλία» και ότι τα συμφέροντα των δυο χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής – και όχι μόνο – δεν μπορούν να θεωρηθούν συμβατά.

Στην εικόνα αυτή να προστεθούν τα προβλήματα στις σχέσεις Ιράν – Αζερμπαϊτζάν, υπενθυμίζοντας ότι η Αρμενία είναι ο μεγάλος αντίπαλος των Αζέρων με επίκεντρο την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο κατέχετε από το Ερεβάν, με το Μπακού να έχει απειλήσει ανοιχτά ότι θα κινηθεί να το ανακαταλάβει...

http://www.defencepoint.gr

Read more...

Τουρκία: Δεν είναι όλα ρόδινα στην οικονομία της...


Αντί υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι να βγάζουν τα συμπλέγματά τους απέναντι στην Ελλάδα παρουσιάζοντάς την ως επαίτη, καλό θα ήταν να κοιτάξουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα στη δική τους χώρα... Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στη σημερινή «Χουριέτ», ένας στους πέντε Τούρκους, δηλαδή το 20% του πληθυσμού της γείτονος, επιβιώνει μόνο μέσω κρατικής βοήθειας. Αυτό, σύμφωνα με την έγκυρη τουρκική εφημερίδα, αποδίδεται σε πλειάδα κοινωνικών και πολιτισμικών περίπλοκων αιτιών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλειας (SGK) της Τουρκίας, περίπου τέσσερα εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες γίνονται αποδέκτες κρατικής βοήθειας. Εάν σε αυτούς προστεθούν τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους, το Ίδρυμα καταλήγει ότι περί τα 16 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες επιβιώνουν μέσω της κρατικής βοήθειας.

Οι αναλυτές στην Τουρκία μιλούν για άδικη κατανομή εισοδήματος, καθώς η ανάπτυξη της χώρας δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη των κοινωνικών δομών, οπότε η χώρα αναπτύσσεται... γενικώς, χωρίς σχέδιο, ήταν το σχόλιο καθηγητή κοινωνιολογίας σε τουρκικό πανεπιστήμιο.

Το πρόβλημα, επισημαίνεται αρμοδίως, εστιάζεται στο ότι ο «μη προνομιούχος πληθυσμός» βρίσκεται συγκεντρωμένος γεωγραφικά, κυρίως στις ανατολικές επαρχίες της χώρας και τα προάστια μεγαλουπόλεων, προσθέτει καθηγητής του πανεπιστημίου Bilkent. Η κατάσταση αυτή περιπλέκει το πρόβλημα, αφού είναι δύσκολο να αναπτύξεις τις συγκεκριμένες περιοχές και τους ανθρώπους τους.

Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα η ανάλυση και οι απόψεις που διατυπώνονται από Τούρκους ακαδημαϊκούς για αυτό το φλέγον – και πιθανότατα εν υπνώσει – κοινωνικό πρόβλημα στην Τουρκία. Αποδεικνύεται, ότι στη γειτονική χώρα υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται ψύχραιμα και ορθολογικά και αφήνουν τους κάθε είδους παρορμητισμούς σε γραφικούς πολιτικούς.

Συνιστούμε στους αγγλομαθείς εκ των αναγνωστών μας να επισκεφτούν τη διεύθυνση της τουρκικής εφημερίδας και να ρίξουν μια ματιά στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο που φιλοξενεί, στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=one-out-of-five-people-live-with-state-aid-2011-04-04

Read more...

Τουρκική επιχείρηση στην Λιβύη


Η Τουρκία υλοποίησε γιγάντια επιχείρηση επίδειξης δύναμης στην Λιβύη με μηνύματα προς όλες τις πλευρές. Πιο συγκεκριμένα τουρκικό πλοίο απομάκρυνε 230 τραυματίες από το λιμάνι Misratah, μεταφέροντας τους σε τουρκικά νοσοκομεία για περαιτέρω θεραπεία. Το τουρκικό πλοίο συνοδευόταν στενά στην επιχείρηση από τουρκική φρεγάτα, ενώ άλλα δυο τουρκικά πολεμικά περιπολούσαν σε απόσταση επιβλέποντας την ευρύτερη περιοχή. Είναι αξιοσημείωτο ότι το τουρκικό πλοίο περίμενε στα ανοικτά του λιβυκού λιμανιού επί τέσσερις ημέρες έως ότου τουρκικό διπλωματικό κλιμάκιο κατόρθωσε να εξασφαλίσει 12ωρη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ακόμη πιο εντυπωσιακή όμως είναι η κάλυψη που προσέφεραν 12 τουρκικά F-16, μια τετράδα από τα οποία ήταν συνεχώς παρούσα πάνω από τα τουρκικά πλοία έως ότου απομακρύνθηκαν από τα λιβυκά παράλια. Την επιχείρηση υποστήριξαν τέσσερα KC-135R, ενώ αναφέρθηκε και ένα CN235, πιθανότατα σε ρόλο συντονιστή.

http://www.defencepoint.gr

Read more...

Αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στην τουρκική βάση Ιντσιρλίκ!


Την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν επίθεση τρομοκρατών εναντίον της βάσης του Ιντσιρλίκ στη Νοτιοανατολική Τουρκία... Η κρατική ασφάλεια της Τουρκίας και η υπηρεσία πληροφοριών MIT διέθεταν πληροφορίες ότι δύο άτομα συριακής καταγωγής τα οποία συμμετείχαν σε πυρήνα της Αλ Κάιντα, σχεδίαζαν επίθεση εναντίον της προαναφερθείσας αεροπορικής βάσης.

Όπως έγραψε η εφημερίδα «Ζαμάν», την επίθεση θα την πραγματοποιούσαν με ρουκέτες τύπου BM-1 για να καταστρέψουν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που σταθμεύουν στη βάση. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι στόχος του πυρήνα της Αλ Κάιντα ήταν επίσης εβραϊκές συναγωγές και αστυνομικά τμήματα σε όλη την Τουρκία. Οι αστυνομικές αρχές φέρονται να έχουν αυξήσει τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας στους δυο αυτούς στόχους.

Ωστόσο, όσο εύσχημο κι αν ακούγεται το δημοσίευμα, απαιτεί την τήρηση κάποιων αποστάσεων, αφού θα μπορούσε να αποτελεί και εφεύρημα με σκοπό να υπενθυμίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση γενικότερα, τη στρατηγική σημασία της Τουρκία, καθώς επίσης και να «ανανεώσει» την δυτική πεποίθηση ότι η χώρα αποτελεί προπύργιο εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού, στα σύνορα του δυτικού κόσμου.

Να μας συγχωρήσουν οι φίλοι Τούρκοι, αλλά τόσα που έχουν δει τα μάτια μας και άλλα τόσα έχουν ακούσει τα αυτιά μας για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας τους (πολλά τα έχουν αποκαλύψει οι ίδιες οι τουρκικές εφημερίδες), ώστε παραμένουμε αθεράπευτα καχύποπτοι!

http://www.defencepoint.gr/index.php

Read more...

Λιβύη: Επίθεση στο τουρκικό προξενείο στη Βεγγάζη!


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου, εξαγριωμένο πλήθος 500–600 αντικυβερνητικών Λίβυων πολιτών επιτέθηκαν στο τουρκικό προξενείο στη Βεγγάζη! To πλήθος προκάλεσε φθορές, προσπαθώντας να καταλάβουν το προξενείο και να σκίσουν την τουρκική σημαία.

Αιτία της επίθεσης είναι το γεγονός ότι η Τουρκία δεν τους αναγνώρισε. Ιδιαίτερα εξαγριωμένοι είναι με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την πολιτική που ακολουθεί, κατηγορώντας τον ως υποστηρικτή του Μοάμαρ Καντάφι κι ότι... σκοτώνει τα παιδιά τους. Οι υπάλληλοι του προξενείου παρέμειναν κλειδωμένοι εντός του κτιρίου φοβούμενοι τα χειρότερα. Τη φύλαξη της διπλωματικής αποστολής έχουν αναλάβει Τούρκοι καταδρομείς.

http://www.defencepoint.gr

Read more...

Ενώ η ΕΥΠ παρακμάζει, η ΜΙΤ μπαίνει σε νέα εποχή


Η νέα αρμοδιότητα της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναδεικνύει το ρόλο της στο τουρκικό σύστημα εξουσίας και την αντίστοιχη ελληνική ολιγωρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης αμυντικής εφημερίδας Defense News, η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών θα αναλάβει την ευθύνη συντονισμού των επιχειρήσεων ηλεκτρονικής επιτήρησης, με κάθε μέσο που διαθέτει το τουρκικό κράτος.

Η εξέλιξη αυτή παρουσιάζεται από την τουρκική προπαγάνδα ως δημοκρατικό επίτευγμα με το αιτιολογικό ότι οι επιχειρήσεις αυτές τίθενται υπό μη στρατιωτικό έλεγχο. Μέχρι στιγμής, η επιχειρησιακή ευθύνη στον εν λόγω τομέα ανήκε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Προφανώς όμως εντάσσεται στην προσπάθεια των ισλαμιστών να αποδυναμώσουν τους κεμαλιστές, με ότι αυτό σημαίνει για την κατανομή εξουσίας στη σύγχρονη Τουρκία... Η συμφωνία ανάμεσα στο στράτευμα και τη ΜΙΤ ολοκληρώθηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους στρατιωτικούς τελικά να αποδέχονται το γεγονός ότι η διατήρηση δύο υπηρεσιών με παραπλήσιες αρμοδιότητες, αυξάνει θεαματικά το κόστος.

Το ζητούμενο είναι εάν όντως έχει εξευρεθεί η φόρμουλα συνεργασίας των δύο πλευρών, αφού η ανάδειξη του Δρ. Χακάν Φιντάν στην ηγεσία της ΜΙΤ, έχει δυσχεράνει την επικοινωνία επειδή ο νέος αρχηγός θεωρείται ισλαμικού «προσανατολισμού». Σε κάθε περίπτωση στην υπηρεσία θα παραμείνει το στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο οι Τούρκοι ευελπιστούν να αποτελέσει «γέφυρα» για την αγαστή συνεργασία του στρατεύματος με τη ΜΙΤ.

Προσφάτως υπεγράφη πρωτόκολλο μεταξύ της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της ΜΙΤ, με το οποίο το στράτευμα συμφωνεί να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά κάθε ρόλο στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικής επιτήρησης. Η υπηρεσία η οποία είχε μέχρι σήμερα την ευθύνη των επιχειρήσεων ηλεκτρονικής επιτήρησης αποτελούνταν από προσωπικό πενήντα ατόμων υψηλής εξειδίκευσης, ενώ είχε στη διάθεσή της και δύο πλοία για τον ίδιο σκοπό. Ωστόσο, μέρος των αρμοδιοτήτων της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποτελούν οι υποκλοπές παντός είδους και τηλεπικοινωνίες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ΜΙΤ αναφέρεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, αφού κι η ίδια διέθετε τη δική της μονάδα συλλογής πληροφοριών με ηλεκτρονικά μέσα. Τη στιγμή που καταγράφονται όλες αυτές οι εξελίξεις στην Τουρκία, η ΕΥΠ προσπαθεί να φέρει σε πέρας το έργο της με πενιχρά μέσα και με μια πολιτική ηγεσία που αρνείται πεισματικά να κατανοήσει την κομβική της σημασία στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας.

Και σε όσους αντιτείνουν ότι ο πρότερος βίος της ΕΥΠ δεν είναι απολύτως έντιμος, απαντάμε ότι το πολιτικό σύστημα ολιγώρησε χαρακτηριστικά και σε αυτόν τον τομέα. Αντί να διαμαρτυρόμαστε αναμασώντας τα ίδια συνεχώς, θα έπρεπε... χθες να είχαν φροντίσει ώστε να προωθήσουν τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ώστε να σταματήσει η χώρα να θυμίζει ξέφραγο αμπέλι.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP