Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Τουρκία: Σοκάρει η στάση του Ιράν έναντι της αρμενικής γενοκτονίας


Η προβολή στην Τεχεράνη μιας ταινίας με αντικείμενο τη γενοκτονία των Αρμενίων, προκαλεί δικαιολογημένο σοκ στην Άγκυρα... Πρόκειται για την ταινία «Η Γενοκτονία» (The Genocide) του αρμενικής καταγωγής Αμερικανού σκηνοθέτη Τιγκράν Κιζμαλιάν, το περιεχόμενο της οποίας aντιπροσωπεύει τους χειρότερους εφιάλτες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στο Ιράν στις 24 Απριλίου, παρουσία μελών του ιρανικού Κοινοβουλίου, μια εξέλιξη η οποία θεωρείται από την Τουρκία τουλάχιστον ως «μη φιλική ενέργεια». Η ταινία αναμένεται να μεταδοθεί και από τη ιρανική τηλεόραση, αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί η μεταγλώττισή της (ή απλά η προβολή της με υποτίτλους).

Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, απηχώντας τις σκέψεις της ηγεσίας, εμφανίζονται έκπληκτα απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, αφού η εικόνα που έχει περάσει το επίσημο τουρκικό κράτος είναι αυτή των καλών διμερών σχέσεων με το Ιράν.

Το «defencepoint.gr» έχει πολλές φορές αναφερθεί στο ότι οι σχέσεις Άγκυρας – Τεχεράνης συνιστούν εν πολλοίς «λυκοφιλία» και ότι τα συμφέροντα των δυο χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής – και όχι μόνο – δεν μπορούν να θεωρηθούν συμβατά.

Στην εικόνα αυτή να προστεθούν τα προβλήματα στις σχέσεις Ιράν – Αζερμπαϊτζάν, υπενθυμίζοντας ότι η Αρμενία είναι ο μεγάλος αντίπαλος των Αζέρων με επίκεντρο την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο κατέχετε από το Ερεβάν, με το Μπακού να έχει απειλήσει ανοιχτά ότι θα κινηθεί να το ανακαταλάβει...

http://www.defencepoint.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP