Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Πυρηνικό αντιδραστήρα στο προσκέφαλο της Ελλάδας ανακοίνωσε η Τουρκία


Στις Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκλαρελί), δυό ώρες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ετοιμάζει την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Χιλμί Γκουλέρ. Η τουρκική κυβέρνηση έχει στόχο μέχρι το 2023 να λειτουργήσει 3 πυρηνικούς σταθμούς συνολικής χωρητικότητας 15.000 μεγαβάτ. Έναν στην Νότια Τουρκία, βόρεια της Κύπρου, έναν στη Μαύρη Θάλασσα, και έναν στην Ανατολική Θράκη. Έτσι, ελπίζει η τουρκική κυβέρνηση, να αποτρέψει την πιθανή έλλειψη ενέργειας και να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της από άλλες χώρες.

Και οι τρείς αυτοί πυρηνικοί σταθμοί θα χτιστούν δίπλα σε θάλασσα για να λειτουργούν τα συστήματα ψύξης τους με θαλασσινό νερό.
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός ειδικά στην περίπτωση του πυρηνικού αντιδραστήρα στην Θράκη, υποστηρίζει ότι η επιλογή της τοποθεσίας αυτής είναι πολύ σωστή καθώς η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται από τις ασφαλέστερες σε περίπτωση σεισμού.
Πάντως, η Άγκυρα δεν έχει δώσει ακόμα καμία επίσημη απάντηση σε ότι αφορά την ύπαρξη κρυφών σεισμικών ρηγμάτων στην περιοχή και αν αυτά συνδέονται με το ενιαίο σεισμικό ρήγμα μήκους 105 χιλιομέτρων στον βυθό της θάλασσας του Μαρμαρά, το οποίο διέρχεται 10 χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακάλυψε το 2000, το τουρκικό ωκεανογραφικό Sismik-1. Για τα κρυφά σεισμικά ρήγματα δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη στην επιφάνεια της Γης.
Σύμφωνα με μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το σύνολο ρηγμάτων μήκους 10 χιλιομέτρων και άνω υπολογίζονται στα 300 σε όλη την Ελλάδα.
Ερευνητικές ομάδες έχουν χαρτογραφήσει και νέα μικρά ρήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στον Έβρο.

http://nationalpride.wordpress.com

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP