Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Επικίνδυνοι χειρισμοί στο Αιγαίο


Με τον Πέτρο Στυλιανού

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποκάλυψε απλά ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανεκάλυψε εκ των υστέρων ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο, που εκτελούσε εργασίες τοποθέτησης καλωδίων ιταλοϊσραηλινών συμφερόντων ανοικτά της Κάσου, και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είχε υποχρεωθεί παράνομα να ζητήσει και τουρκική άδεια για συνέχιση των εργασιών του μέσα στην ελληνική περιοχή!

Το υπουργείο Εξωτερικών, εξάλλου, που αρχικά διαβεβαίωνε πως δεν είχε ζητηθεί από το ιταλικό πλοίο και η τουρκική άδεια για εξακολούθηση των εργασιών του, με οποιονδήποτε εν προκειμένω τρόπο δεν αντέδρασε!

Κι όμως, φίλη σύνταξη, 300 ολόκληρα χιλιόμετρα απέχει η Κάσος από την Τουρκία με παράλληλη παρεμβολή της Καρπάθου και της Ρόδου, με την Τουρκία να μην έχει έννομα συμφέροντα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην περιοχή της Κάσου.

Έτσι -σύμφωνα με ελληνικές δημοσιογραφικές πηγές- το υπουργείο Άμυνας ανακάλεσε τις άδειες στο ιταλικό σκάφος για έρευνες ανοικτά της Πελοποννήσου.

Συμπληρωματικές πληροφορίες μιλούν για εκμετάλλευση, από μέρους της Τουρκίας, της Νατοϊκής απόφασης -συναινέσει Ελλάδας / Τουρκίας- να μην πετούν ελληνικά και τουρκικά αεροπλάνα σε απόσταση 30 μιλίων από τα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα η Τουρκία να εκλάβει την απόφαση ως απόδειξη του γεγονότος ότι τα ελληνικά νησιά σε αυτή την περιοχή δεν έχουν υφαλοκρηπίδα!

Να πως εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι μιαν -πολύ φαινομενικά όμως- αθώα απόφαση, με αποτέλεσμα να διεκδικούν ολόκληρο εναέριο και θαλάσσιο της περιοχής χώρο.

Ας γίνει και για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα το γεγονός αυτό παράδειγμα προς αποφυγήν παρόμοιων, φαινομενικά λέμε και πάλι, χειρονομιών / αποδοχών από μέρους μας.

Και το συνεπακόλουθο που προκύπτει ερώτημα: Γιατί ακυρώθηκε η διεξαγωγή ερευνών στα ανατολικά της Πελοποννήσου μόνο και όχι και στα νερά της Κάσου;

http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/blog-post_1560.html

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP