Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Περιορίζει τη δύναμη του στρατού στην πολιτική ο Ερντογάν


Η κυβέρνηση Ερντογάν σκοπεύει να περιορίσει τη δυνατότητα του στρατού να ελέγχει και να παρεμβαίνει στις πολιτικές υποθέσεις της Τουρκίας, καταργώντας το Πρωτόκολλο Αλληλεγγύης για την Ασφάλεια και τη Δημόσια Τάξη (EMASYA), το οποίο υπεγράφη μετά τη σοβαρή συνταγματική κρίση του 1997, όπως αναφέρουν την Πέμπτη τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το επίμαχο πρωτόκολλο επιτρέπει στο στράτευμα να προβαίνει εσωτερικά σε συγκέντρωση πληροφοριών και να διεξάγει επιχειρήσεις χωρίς τη συναίνεση των πολιτικών αρχών.


Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι αναμένεται να καταργήσει το πρωτόκολλο πριν από την επέτειο του λεγόμενου Μεταμοντέρνου Πραξικοπήματος του Φεβρουάριο του 1997, όταν ο στρατός απέπεμψε τον τότε πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, με την κατηγορία ότι ακολουθούσε πολιτική στρεφόμενη κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Ζαμάν ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Σουάτ Κιλίτς, το πρωτόκολλο EMASYA επιφέρει «περιορισμούς ακόμα πιο αυστηρούς από εκείνους που επιφέρει η κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Η Τουρκία δεν είναι αστυνομικό κράτος. Δεν είναι ένα κράτος δικαστών και στρατιωτικών». «Αν είμαστε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, το δίκαιο και οι πράξεις μας θα πρέπει να συνάδουν με αυτό», υπογράμμισε ο Κιλίτς.

Read more...

Δεν είναι λύση η διχοτόμηση


Ο Πρόεδρος σκιαγραφεί τις επιλογές του, εξακολουθεί όμως να δέχεται πυρά

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δηλώνει ότι άλλο πράγμα είναι ο συμβιβασμός και άλλο η υποταγή, ενώ το ΕΥΡΩΚΟ λέει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας εγκλωβίστηκε σε συγκλίσεις που άπτονται των τουρκικών στόχων.

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Ζητά ρεαλιστική λογική απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ
«Άλλο συμβιβασμός κι άλλο υποταγή»

Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει και ούτε η διχοτόμηση αποτελεί λύση, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας την αποφασιστικότητά του να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να μιλήσει για δυσκολίες που συναντά στο εσωτερικό, εννοώντας σαφώς τις κατηγορίες που εκτοξεύονται επί καθημερινής σχεδόν βάσης εναντίον του για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, τόσο από τα συγκυβερνώντα κόμματα όσο και από την αντιπολίτευση.

«Η τελευταία ευκαιρία»
Από πλευράς ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν σε ομιλία του για το Κυπριακό έστειλε μήνυμα «σε όσους ενδεχομένως επενδύουν σε πιέσεις επί της δικής μας πλευράς ότι αποκλείεται να δεχθούμε λύση στη βάση των τουρκικών όρων».
«Άλλο συμβιβασμός, είπε, και άλλο υποταγή στους όρους του κατακτητή».
Πρόσθεσε ότι αν με τις απευθείας διαπραγματεύσεις υπάρξει μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, σίγουρα δεν πρέπει να χαθεί.
Από την άλλη, όμως, είπε, «θα διαπράτταμε μείζον ιστορικό και πολιτικό λάθος αν αποδεχθούμε τη θεωρία περί τελευταίας ευκαιρίας. Σίγουρα η λύση του Κυπριακού θα είναι προϊόν συμβιβασμού, ο συμβιβασμός, όμως, δεν πρέπει να είναι ετεροβαρής, πρέπει να είναι αμοιβαίος και κυρίως δίκαιος».


«Να υποστηρίξουμε τον Πρόεδρο»
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εξάλλου, σε δική του ομιλία για το Κυπριακό, χθες, κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουν με σύνεση, ψυχραιμία και με ρεαλιστική πολιτική λογική».

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες, ανέφερε, θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουμε με σύνεση, ψυχραιμία και με ρεαλιστική, πολιτική λογική. Η τουρκική πλευρά επιμένει στην αδιαλλαξία της. Σε διεθνές επίπεδο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για ένα μικρό αγωνιζόμενο λαό που παλεύει για το δίκαιο, σε έναν κόσμο όπου ο κανόνας είναι το δίκαιο του ισχυρού. Δεν έχουμε, όμως, άλλη επιλογή, θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών να πετύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».
Ο κ. Κυπριανού κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Γνώμονας του Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ, είπε, δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του συνόλου του κυπριακού λαού και η εδραίωσή τους σε ένα επανενωμένο κράτος».


Πυρά και από το ΕΥΡΩΚΟ
Πυρά για την τακτική του στις συνομιλίες δέχθηκε για άλλη μια φορά χθες ο πρόεδρος Χριστόφιας και από το ΕΥΡΩΚΟ.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε πως το κόμμα του εκτιμά ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει εγκλωβιστεί σε συγκλίσεις, που άπτονται επικίνδυνα πάγιων τουρκικών στόχων, με πρώτη την εκ περιτροπής προεδρία.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι «με τα σημερινά δεδομένα είναι φανερό ότι η πλευρά μας μπήκε σε μια πορεία διολίσθησης και με επίκληση των ευθυνών και του κόστους διακοπής, κινδυνεύει να υιοθετήσει και άλλα απαράδεκτα στοιχεία και προτάσεις, προκειμένου να μην καταρρεύσει η αναποτελεσματική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Κάλεσε εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, που ανησυχούν για την πορεία του Κυπριακού, να αντιδράσουν άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.
«Η πορεία διολίσθησης του Κυπριακού», είπε, «πρέπει να ανακοπεί τώρα πριν είναι πολύ αργά».
Αναφερόμενος στον Αλεξάντερ Ντάουνερ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι δίνει την εικόνα ότι ασκεί προσωπική πολιτική και ότι έχει προσωπική ατζέντα για το Κυπριακό.
«Καλούμε, είπε, την Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι ο Αυστραλός διπλωμάτης με τις ενέργειές του έπληξε τη διαδικασία που καλέστηκε να περιφρουρήσει, υπονόμευσε την Κυπριακή Δημοκρατία και καταστρατήγησε ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Εδώ που έχουμε φτάσει απαιτείται η επίσπευση της καθόδου του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, για να παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε από κοινού να ανακοπεί η σημερινή διολίσθηση», κατέληξε.

Λύση από τους Κυπρίους

Στην ομιλία του χθες στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι παραμένει προσηλωμένος στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια στις αρχές λύσης, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται.
«Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει και ούτε η διχοτόμηση αποτελεί για εμάς λύση στο πρόβλημά μας», συνέχισε και πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, «προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».
«Μιας λύσης», συνέχισε, «που θα προέλθει από εμάς, τους Κυπρίους, και θα καθιστά το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Για τη φετινή χρονιά, είπε ότι αυτή είναι σημαδιακή καθώς εορτάζονται τα 50 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η διεθνής αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για συνέχιση του αγώνα μας, ώστε η ενωμένη Κύπρος και η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει να είναι το κοινό σπίτι για όλα τα παιδιά της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επίσης και στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου τον Ιούνιο, μια επίσκεψη, που, όπως είπε, «θα σφραγίσει τις σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Βατικανό».

Ψευδεπίγραφη η πρόοδος

Μιλώντας, εξάλλου, στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων το 1964 στον Αγίο Σωζόμενο, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι την τελευταία περίοδο, «παρά την κάποια ψευδεπίγραφη και επίπλαστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», υπάρχουν σαφή δείγματα κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας. Πρόσθεσε ότι με τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά, επιβεβαιώνει το σταθερό στόχο της για συνομοσπονδία και προβάλλει κατά τρόπο απροκάλυπτο και προκλητικό θέσεις χειρότερες και από εκείνες που προέβαλλε την περίοδο του σχεδίου Ανάν.
Πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά «προφανώς δοκιμάζει τις αντοχές και τις αντιστάσεις μας. Επιδιώκει να διαμορφώσει συνθήκες και ψυχολογία που να οδηγήσουν σε απογοήτευση το λαό μας».
Απευθυνόμενος προς το διεθνή παράγοντα, υπογράμμισε ότι «θα διαπράξει ολέθριο σφάλμα αν διαμορφώσει τη θέση και την τακτική του στο Κυπριακό στη βάση των μηνυμάτων που παίρνει από εκείνους που είχαν αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν. Θα απογοητευθούν οικτρά αν διαπράξουν τέτοιο σφάλμα». Όπως ανέφερε, «οι απόψεις και οι θέσεις του κυπριακού λαού δεν ταυτίζονται με τις απόψεις εκείνων που θεώρησαν το σχέδιο Ανάν ως αποδεκτή λύση».
Τέλος ανέφερε ότι «δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας που ‘κάνουν πλάτες’ ή δεν αντιδρούν όπως πρέπει στην αδιαλλαξία και τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας. Η στάση αυτή μάς εξοργίζει, όμως δεν μας οδηγεί σε απελπισία».

ΤΑΛΑΤ
Δεν γνωρίζει το Κυπριακό ο πρόεδρος της Ευρωβουλής

Χθες ο τουρκοκυπριακός Τύπος έγραψε ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέστρεψε από τις Βρυξέλλες όπου είχε διάφορες επαφές και ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Ταλάτ είπε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν γνωρίζει το Κυπριακό και έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να του αναπτύξει τις θέσεις της τ/κ πλευράς και ότι ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής επιθυμεί να επισκεφθεί το νησί.
Ανέφερε, επίσης, ότι με άλλους αξιωματούχους της ΕΕ συζήτησε τα των κανονισμών της Πράσινης Γραμμής και του απευθείας εμπορίου.
Για το Κυπριακό ανέφερε ότι για ένα ασφαλές μέλλον οι Τ/κ θα πρέπει να ενσωματωθούν στον κόσμο και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξή τους στην ΕΕ, αφού επιλυθεί το Κυπριακό, ενώ για την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί, είπε ότι το αίτημα για αποχώρησή του είναι «παράλογο».
Εξάλλου, ο σύμβουλος του κ. Ταλάτ Οζντίλ Ναμί, σε δηλώσεις του στη «Χαβαντίς», είπε ότι ως τ/κ πλευρά θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες μέχρι το Μάρτιο σε τρία κεφάλαια.
Είπε ακόμη ότι η τ/κ πλευρά πρότεινε όπως από τη Δευτέρα επαναρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς, ωστόσο, να πάρει απάντηση από την ε/κ, σύμφωνα με τον ίδιον. Όπως ανέφερε ο κ. Ναμί, κανένας δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει τις συνομιλίες.

ΕΡΟΓΛΟΥ
Θα ηγούμαι των συνομιλιών αν εκλεγώ

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Ντερβίς Έρογλου, σε ομιλία του στην τουρκοκυπριακή παροικία του Λονδίνου, δήλωσε ότι σε περίπτωση που κερδίσει τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, θα ηγείται των συνομιλιών με την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων, ο Έρογλου είπε ότι την επίτευξη συμφωνίας την επιθυμούν αμφότερες οι πλευρές και ότι προς τούτο θα πρέπει στο τραπέζι να κατατεθούν οι προτάσεις αμφοτέρων των πλευρών.
Υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά αναζητεί τη λύση και ότι για χάρη της έχει προβεί σε παραχωρήσεις, ισχυριζόμενος ότι η ε/κ πλευρά τηρεί αρνητική στάση.
Επανέλαβε δε, τη θέση του ότι το κατοχικό καθεστώς είναι ένα «χωριστό κράτος με τη θρησκεία του, το λαό του, γλώσσα του, πολιτισμό του», κατά την έκφρασή του.
Στο Λονδίνο, ο κ. Έρογλου συναντήθηκε και με τον Ε/κ Δήμαρχο του Ένφιλτ Ελευθέριο Σάββα, με τον οποίο τέλεσαν από κοινού εγκαίνια επιχείρησης Τ/κ.

Read more...

Οι τουρκικές μεθοδεύσεις με το κόκκινο χαλί


Ο έμπιστος φρουρός του Ταλάτ επιφορτίστηκε με την υλοποίηση της καλοστημένης παγίδας για τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όταν αυτός πέρασε στην κατεχόμενη Λευκωσία για τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ο φωτογραφικός φακός του Α. Μανόλη κατέγραψε βήμα προς βήμα πώς στήθηκε το σκηνικό από την άφιξη της αποστολής του διεθνούς οργανισμού στο χώρο της συνάντησης, πώς το αυτοκίνητο των Ηνωμένων Εθνών ουσιαστικά υποχρεώθηκε να σταματήσει εκεί που προσχεδίασε η τουρκική πλευρά μέχρι την ώρα υποδοχής του κ. Μπαν Κι Μουν από τον Ταλάτ.

Το κόκκινο χαλί ήταν έτοιμο μπροστά στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο του ψευδοκράτους για να περάσει στα ενδότερα τον υψηλό επισκέπτη. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ ακολούθησε την προδιαγεγραμμένη πορεία…


Τι προνοεί η εθιμοτυπία για το κόκκινο χαλί και ποιοι οι συμβολισμοί.
Δύο πρώην πρέσβεις κάνουν τη δική τους ανάγνωση για το σκηνικό που στήθηκε.
Η εθιμοτυπία λέει πως στρώνεται μόνο σε περιπτώσεις επίσημων επισκέψεων

Το στρώσιμο του κόκκινου χαλιού είναι εκείνο που σηματοδοτεί το επίσημο μέρος της τελετουργίας υποδοχής από έναν αρχηγό κράτους προς τιμήν υψηλού προσκεκλημένου του. Σηματοδοτεί μια επίσημη επίσκεψη και σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με μια επίσκεψη εργασίας, οπόταν η όλη διαδικασία είναι καθαρά τυπική. Αυτό ακριβώς το σκηνικό θέλησε να στήσει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ήθελαν ακριβώς η συνάντηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον κ. Μπαν να περάσει ως επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στο ψευδοκράτος και όχι ως επίσκεψη εργασίας στα πλαίσια της προσπάθειάς του για λύση του κυπριακού προβλήματος.

Αντιγράφοντας την υποδοχή της οποίας έτυχε ο Γενικός Γραμματέας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κατοχικό καθεστώς ενήργησε κατ’ ανάλογο τρόπο. Επίσημη υποδοχή, κόκκινο χαλί, συνομιλίες και επίσημο γεύμα. Όλα κύλησαν σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και το τι λέει το πρωτόκολλο σε ανάλογες επίσημες επισκέψεις σ’ ό,τι αφορά ηγέτη κράτους ή ηγέτη διεθνούς σώματος και οργανισμού. Μια λεπτομέρεια που διαφοροποιεί την επίσημη υποδοχή ενός αρχηγού κράτους με τον ηγέτη ενός διεθνούς οργανισμού είναι η απουσία τιμητικού αγήματος.
Το τι καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα καταδεικνύουν το ταυτόσημο των επαφών. Το βράδυ της Κυριακής ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ φτάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου βάσει του πρωτοκόλλου τον υποδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών. Ακολουθεί η επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο και επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μπαν Κι Μουν. Παρόντες στο δείπνο ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Μπαν μετά των συζύγων τους, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, οι συνεργάτες του Προέδρου και τα μέλη της συνοδείας του Γενικού Γραμματέα. Το επίσημο δείπνο περιελάμβανε χαιρετισμό και αντιφώνηση αλλά και το να δοθούν κάποια δώρα από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το Γενικό Γραμματέα.

Την επομένη ο Μπαν Κι Μουν μεταβαίνει στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στρώνεται κι εδώ κόκκινο χαλί και ο κ. Μπαν μαζί με τον κ. Ταλάτ συνομιλούν εντός του «προεδρικού». Ακόμα κι αν δεχθεί κάποιος τη θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι άλλα είχαν συμφωνήσει και άλλα είχαν γίνει από τουρκικής πλευράς γιατί ήταν μια συνάντηση εργασίας, σίγουρα αυτό ανατρέπεται με το τι επακολούθησε. Μετά την είσοδο του Μπαν Κι Μουν στο «προεδρικό» έφτασε στον ίδιο χώρο η σύζυγος του Γενικού Γραμματέα την οποία ανέμενε στο διπλανό κτίριο η σύζυγος του κατοχικού ηγέτη. Βάσει πρωτοκόλλου η πρώτη κυρία υποδέχεται τη σύζυγο του επίσημου επισκέπτη και της προσφέρει μια ανθοδέσμη.

Ακολουθεί το «επίσημο γεύμα» όπου και πάλι κινήθηκαν βάσει πρωτοκόλλου, με χαιρετισμό από τον κ. Ταλάτ και αντιφώνηση από μέρους του Μπαν Κι Μουν. Εκεί βρίσκονταν οι σύζυγοί τους, δείγμα του επίσημου της συνάντησης, οι ηγέτες των τ/κ πολιτικών κομμάτων καθώς και όλα τα μέλη της συνοδείας του Γενικού Γραμματέα. Πράξεις που αποδεικνύουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προγραμματίσει να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στο επίσημο της συνάντησης Ταλάτ-Μπαν.

Εάν επρόκειτο για συνάντηση εργασίας τότε δεν θα υπήρχε κόκκινο χαλί, δεν θα έδινε το παρών της η σύζυγος του Γενικού Γραμματέα και στο γεύμα θα παρευρίσκονταν μόνο οι συνεργάτες των δύο συνομιλητών. Ενδεικτικό του τι σημαίνει συνάντηση εργασίας ήταν η δεύτερη συνάντηση Χριστόφια-Μπαν. Τον υποδέχθηκε, βάσει πρωτοκόλλου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω και στη συνέχεια Χριστόφιας και Μπαν συνομίλησαν αρχικά μόνοι και εν συνεχεία με τους συνεργάτες τους.

Αυτό που μένει είναι η εικόνα στο «προεδρικό»
Άντρος Νικολαΐδης
Ο πρώην πρέσβης Άντρος Νικολαΐδης εκτιμά πως αυτό που θα μείνει είναι πως ο Γενικός Γραμματέας κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο είχε επίσημες συνομιλίες με τους δύο ηγέτες. Σημείωσε ακόμα ότι το επίσημο της υποδοχής του κ. Μπαν από τον κ. Ταλάτ στο «προεδρικό» είναι μια εικόνα που μένει.

Η ΕΘΙΜΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
Σύμφωνα με την εθιμική πρακτική, το υπουργείο Εξωτερικών, που τηρεί τα της εθιμοτυπίας, φροντίζει για το στρώσιμο κόκκινου χαλιού στο προεδρικό μέγαρο ή στη σκάλα του αεροπλάνου, για την επίσημη υποδοχή υψηλών φιλοξενουμένων, κυρίως αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων και ηγετών σημαντικών διακρατικών οργανισμών, όπως των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κόκκινο χαλί στρώνεται και στην επίσημη υποδοχή αρχηγών Εκκλησιών, όπως πατριαρχών και αρχιεπισκόπων, αλλά και για την επίσημη υποδοχή θρησκευτικών εικόνων και οστών των αγίων.

Δεν επιτεύχθηκε ο τουρκικός στόχος
Σώτος Ζακχαίος
Δύο πρώην πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Σώτος Ζακχαίος και Άντρος Νικολαΐδης, με δηλώσεις τους στον «Φ» σημειώνουν πως βάσει του πρωτοκόλλου το στρώσιμο κόκκινου χαλιού καταδεικνύει πως πρόκειται για επίσημη επίσκεψη. Σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι το στρώσιμο κόκκινου χαλιού είναι αυτό που σηματοδοτεί ότι πραγματοποιείται μια επίσημη επίσκεψη σ’ ένα κράτος. Το επίσημο της επίσκεψης, σύμφωνα με τους δύο πρέσβεις, σηματοδοτείται και από την παρουσία της συζύγου του επισκέπτη όπως και όλα τα άλλα που ακολούθησαν.

Σ’ ό,τι αφορά τον διεθνή αντίκτυπο οι εκτιμήσεις των δύο πρέσβεων είναι διαφορετικές. Ο κ. Ζακχαίος εκτιμά ότι από την ώρα που υπήρξαν αντιδράσεις και έγινε από μέρους των Ηνωμένων Εθνών μια διορθωτική δήλωση, τότε το μήνυμα έχει περάσει και διεθνώς δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της τουρκικής προσπάθειας που είχε να κάνει με την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_9370.html#ixzz0ey35oOMw

Read more...

Αεροπορική βάση Dalaman: ένας "γνωστός-άγνωστος"


Η "επιθετική πολιτική της Άγκυρας στο Αιγαίο" είναι μια φράση που ακούμε σχεδόν καθημερινά στα ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ. Προσηλωμένη στους γεωπολιτικούς της στόχους, η ηγεσία της γειτονικής χώρας με μεθοδικότητα και συνέπεια ακολουθεί τις εθνικές της σταθερές, οι οποίες ως απώτερο σκοπό έχουν όχι μόνο τον περιορισμό της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας ανατολικά του 25ου παραλλήλου αλλά την αναχαίτιση της ελληνικής παρουσίας από το τριεθνές του Έβρου μέχρι την Πράσινη Γραμμή στην ημικατεχόμενη Μεγαλόνησο. Και ενώ το καουμποϊλίκι των ιπταμενων της ΤΗΚ στο Ελληνικό αρχιπέλαγος έχει περάσει πλέον στην συνείδηση του μέσου Έλληνα σαν μέρος της καθημερινής του ρουτίνας, μία άλλη δραστηριότητα των Τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων, η οποία αποτελεί ίσως ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελληνική ασφάλεια, παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τις τελευταίες δεκαετίες λαμβάνει χώρα μια πρωτοφανής ενίσχυση κρίσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων των γειτόνων στα μικρασιατικά παράλια με μοναδικό στόχο την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης έναντι της Ελλάδος. To "Εν Κρυπτώ" παρακολουθεί εδώ και αρκετό καιρό τις ενέργειες της Τουρκίας προς αυτή τη κατεύθυνση και έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει την ενίσχυση συγκεκριμένων βάσεων της ΤΗΚ τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης είναι η εργασίες επέκτασης της αεροπορικής βάσης του Dalaman με την οποία θα ασχοληθεί η σημερινή μας ανάρτηση.

Το αεροδρόμιο του Dalaman, μιας μικρής επαρχιακής κωμόπολης της Λυκίας 22.000 περίπου κατοίκων είναι μεικτό, πολιτικό (με το 3ο μεγαλύτερο terminal της Τουρκίας) και στρατιωτικό με σύγχρονες εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν μικρό αριθμό μαχητικών. Λίαν προσφάτως το όνομα Dalaman επανήλθε στην επικαιρότητα μέσα από τις σελίδες του απόρρητου σχεδίου "Βαριοπούλα" των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καταδεικνύοντας την σημασία που προσδίδουν οι "φίλοι και σύμμαχοι" στην συγκεκριμένη μονάδα για την εξυπηρέτηση της επιθετικής πολιτικής τους σε βάρος της Ελλάδας: "Η ένταση θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να επιτηρούν τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα. Το Τουρκικό Ναυτικό θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές του ασκήσεις στο Αιγαίο πέλαγος, δίνοντας την εντύπωση πως προετοιμαζόμαστε για πόλεμο με την Ελλάδα. Μαχητικά αεροσκάφη θα είναι σε πολεμική επιφυλακή στις αεροπορικές βάσεις Παλαιοκάστρου (Balikesir), Πανόρμου (Bandirma) Çiğli, Τυρολόης (Çorlu) και Dalaman. Μια ομάδα υψηλόβαθμων στρατιωτικών θα αυξήσει τις συναντήσεις με επιχειρηματίες δικηγόρους και άλλους παράγοντες με στόχο να τονώσει την εικόνα των ΤΕΔ στα μάτια της κοινής γνώμης. . "

Νέα ενισχυμένα καταφύγια α/φ, τύπου TAB-V

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το αεροδρόμιο παίζει τον ρόλο προκεχωρημένης βάσης της ΤΗΚ, η θέση της οποίας την καθιστά εξαιρετικά πολύτιμη: απέχει 60 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, βρίσκεται μόλις νοτίως του ναυστάθμου του Ακσάζ και το κυριότερο: δεσπόζει στον νοητό άξονα Ρόδου-Κύπρου. Χαρακτηριστικά, τις λιγοστές φορές που ελληνικά μαχητικά βρέθηκαν στους ουρανούς της Κύπρου για την άσκηση Νικοφόρος-Τοξότης οι προσπάθειες της τουρκικής αεροπορίας να παρεμποδίσει την μετάβαση τους στην Μεγαλόνησο υποστηρίχθηκαν κυρίως από τις αεροπορικές βάσεις Dalaman και Αττάλειας. H ενίσχυση του Νοτίου Τομέα από πλευράς ΠΑ (νέα μαχητικά-Σούδα, ενεργοποίηση Καστελίου) η οποία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας και συνεχίζεται μέχρι της μέρες μας, όπως ήταν φυσικό ανησύχησε το τουρκικό επιτελείο το οποίο δεν φάνηκε να πείθεται από την σταδιακή απομάκρυνση της τότε Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος-Κύπρου, το οποίο διακηρύχθηκε το 1993 επί υπουργίας Αρσένη. Παρά την ελληνική υπαναχώρηση, η τουρκική πλευρά συνέχισε ακάθεκτη την προσπάθεια ενίσχυσης των εγκαταστάσεων που θα της επέτρεπαν να αντιμετωπίσει πιθανή αεροπορική εμπλοκής της ΠΑ στην Κύπρο. Αυτό έγινε κυρίως με την επέκταση των εγκαταστάσεων στις προωθημένες αεροπορικές βάσεις του Dalaman και της Αττάλειας καθώς και με την βελτίωση της κάλυψης ραντάρ της περιοχής μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, μέσω της τοποθέτησης κινητών σταθμών ραντάρ, ιδίου τύπου με αυτά στα οποία αναφερθήκαμε προσφάτως (βλέπε To TRS-22XX της Datca).

Επέκταση σε τρεις φάσεις
Όπως φαίνεται στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παραθέτουμε, στα τέλη του 2006 η αεροπορική βάση του Νταλαμάν διέθετε μόλις 7 ενισχυμένα καταφύγια (ΗAS) για τα αεροσκάφη της ΤΗΚ που φιλοξενούνται στην βάση . Ειρήσθω εν παρόδω στην α/β Νταλαμάν φιλοξενούνται επί μονίμου βάσεως 1-2 ζεύγη μαχητικών F-16 τα οποία μετασταθμεύουν από βάσεις της ενδοχώρας( 6η AJU Balikesir/9η AJU Bandirma) καθώς και ένα ελικόπτερο AS-532 Cougar σε ρόλο έρευνας διάσωσης. Το πτητικό έργο τους έργο δεν περιορίζεται στις προκλητικότατες υπερπτήσεις Ελληνικών νησιών και στην καθημερινή παραβίαση του ΕΕΧ. Το F-16 Βlock50 του (υπόδικου πλέον) υποσμηναγού Χαλίλ Οζντεμίρ το οποίο συγκρούστηκε με το μαχητικό του Σμηναγού Ηλιάκη στις 23/05/06, αποτελούσε μέρος σχηματισμού 2 F-16 τα οποία απογειώθηκαν απο την α/β Dalaman,για να συνοδεύσουν αεροσκάφος RF-4 σε αποστολή τακτικής αναγνώρισης στόχων στην Ανατολική Κρήτη. Διαδικασία που γινόταν σε τριμηνιαία σχεδόν βάση. Μετά την μοιραία σύγκρουση, το Dalaman αποτέλεσε το επίκεντρο ιδιαιτέρως έντονης αεροπορικής δραστηριότητας. Στα τέλη του 2007 ξεκινάει η δεύτερη φάση επέκτασης των εγκαταστάσεων, με την έναρξη κατασκευής ακόμη 6 νέων ΗAS νατοικών προδιαγραφων, τύπου ΤΑΒ-V, σε έκταση μεταξύ των ήδη υπαρχόντων HAS και του τέρμιναλ του αεροδρομίου. Μετά το πέρας των εργασιών ο αριθμός των καταφυγίων αεροσκαφών ανέβηκε στα 13. Ανάλογες επεμβάσεις έλαβαν χώρα την περίοδο 2005-2006 και στο στρατιωτικό κομμάτι του αεροδρομίου Αττάλειας με κατασκευή καινούργιων σέλτερ κ.α.

Η προσπάθεια ενίσχυσης των εγκαταστάσεων της Α/Β όμως δεν σταματάει εδώ. Μετά το πέρας των εργασιών κατασκευής των ενισχυμένων καταφυγίων, στα μέσα του 2008 μια νέα επέκταση αρχίζει να λαμβάνει άρκα και οστά. Σειρά παίρνουν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες νοτίως του συμπλέγματος HAS με το μπάζωμα του παρακείμενου ρέματος, πάντα εντός της περιμέτρου της βάσης (η οποία εφάπτεται σχεδόν με την θάλασσα). Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών ξεκινά η κατασκευή συγκροτήματος κτηρίων, πίστας apron καθώς και του απαραίτητου συνδετήριου τροχοδρόμου. Τα συγκεκριμένα έργα είναι ακόμα υπο κατασκευή, πιθανώς δε να σχετίζονται με το πρόγραμμα Meltem II/III.
Tα παραπάνω δεν είναι παρα ένα κλάσμα της συστηματικής ενίσχυσης μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εγκαταστάσεων καθ΄όλο το μήκος των παραλίων της μικρασιατικής χερσονήσου, την ίδια στιγμή που η ελληνική πλευρά φαίνεται να εξετάζει το κλείσιμο ή την υποβάθμιση κρίσιμων μονάδων στρατηγικής σημασίας ( Ο ακήρυχτος πόλεμος φθοράς έχει πλέον αποτελέσματα). Η τουρκική αυτή τάση βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το 1999, xρονιά κατα την οποία εντελώς -μα εντελώς- συμπτωματικά η επίθεση φιλίας του τότε ΥΠΕΞ και σημερινού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου (διπλωματία των σεισμών, ΜΟΕ, "ελληνοτουρκική φιλία") οδηγεί σε πλήρη αποθράσυνση των γειτόνων με κατακόρυφη κλιμάκωση των παραβιάσεων του ΕΕΧ: Από τις 931 παραβιάσεις το 1999 (1ος χρόνος υπουργίας ΓΑΠ στο Εξωτερικών), περάσαμε στις 1892 το 2001, στις 6010 το 2002 και στις 5809 το 2003.
Η σημερινή εικόνα δυστυχώς δεν διαφέρει σημαντικά: αν εξαιρέσουμε την "στρατηγική ψυχραιμία", τα "μερίσματα ειρήνης" και τα υπόλοιπα χρεωκοπημένα ευφυολογημάτα που εισήγαγε η τωρινή πολιτική ηγεσία στο πολιτικό λεξιλόγιο, ώς αλλα φύλλα συκής για να κρύψει την αυτοκτονική πολιτική που ακολουθείται, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Η φρενήρης πραγματικά στρατικοποίηση των Μικρασιατικών παραλίων βαίνει αμείωτη, οι τουρκικοί σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση του ΕΑΧ ζούν και βασιλεύουν (ενώ το ΕΑΧ μας άφησε χρόνους), το γαιτανάκι των παραβιάσεων στο Αιγαίο καλά κρατεί. Και η "ηδονική παράλυση" κατα Π. Κονδύλη συνεχίζεται.

Read more...

Αποχωρεί η ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση στην Κύπρο - Ακολουθεί το ΔΗΚΟ - Αντιδρούν στις υποχωρήσεις


Ραγδαίες εξελίξεις στη Κύπρο ως αντίδραση στην πολιτική υποχωρήσεων του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια: Πρόταση για αποχώρηση του Κινήματος των Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου. Επίσης και το ΔΗΚΟ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό!

Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, το απόγευμα της Δευτέρας, με βασικό θέμα συζήτησης την αποτίμηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, ο Γ. Ομήρου αναμένεται να αναπτύξει επιχειρήματα που θα αφορούν στη διαφωνία με τις προτάσεις του προέδρου Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή πενήντα χιλιάδων εποίκων.

Ενδεχόμενη αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση θα σηματοδοτήσει την απόσυρση των υπουργών Γεωργίας, Μιχάλη Πολυνείκη και Συγκοινωνιών, Νίκο Νικαλαΐδη.

Με δεδομένο ότι το πολίτευμα της Κύπρου είναι προεδρικό, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ως εκ τούτου, η αποχώρηση οποιουδήποτε κόμματος από την κυβέρνηση δεν έχει επιπτώσεις στην παραμονή του Κύπριου προέδρου στο αξίωμα του.

Η πλειοψηφία των στελεχών της ΕΔΕΚ φαίνεται να τάσσεται υπέρ της εξόδου από την Κυβέρνηση.

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετά στελέχη τα οποία προβληματίζονται σε σχέση με ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει το Κίνημα από τέτοια απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι το 1998 η ΕΔΕΚ είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση Κληρίδη, επειδή ματαιώθηκε η εγκατάσταση στην Κύπρο των πυραύλων S-300.

Read more...

Παρά την σφοδρή θύελλα δύο σχηματισμούς έβγαλαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο


Δύο σχηματισμούς με συνολικά 16 αεροσκάφη έστειλε η τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο σήμερα παρά την σφοδρότατη κακοκαιρία.

Οι δύο σχηματισμοί που πέταξαν στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις των κανόνων στο FIR Αθηνών και 6 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Εξι από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά.


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP