Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Δεν είναι λύση η διχοτόμηση


Ο Πρόεδρος σκιαγραφεί τις επιλογές του, εξακολουθεί όμως να δέχεται πυρά

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δηλώνει ότι άλλο πράγμα είναι ο συμβιβασμός και άλλο η υποταγή, ενώ το ΕΥΡΩΚΟ λέει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας εγκλωβίστηκε σε συγκλίσεις που άπτονται των τουρκικών στόχων.

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Ζητά ρεαλιστική λογική απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ
«Άλλο συμβιβασμός κι άλλο υποταγή»

Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει και ούτε η διχοτόμηση αποτελεί λύση, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας την αποφασιστικότητά του να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να μιλήσει για δυσκολίες που συναντά στο εσωτερικό, εννοώντας σαφώς τις κατηγορίες που εκτοξεύονται επί καθημερινής σχεδόν βάσης εναντίον του για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, τόσο από τα συγκυβερνώντα κόμματα όσο και από την αντιπολίτευση.

«Η τελευταία ευκαιρία»
Από πλευράς ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν σε ομιλία του για το Κυπριακό έστειλε μήνυμα «σε όσους ενδεχομένως επενδύουν σε πιέσεις επί της δικής μας πλευράς ότι αποκλείεται να δεχθούμε λύση στη βάση των τουρκικών όρων».
«Άλλο συμβιβασμός, είπε, και άλλο υποταγή στους όρους του κατακτητή».
Πρόσθεσε ότι αν με τις απευθείας διαπραγματεύσεις υπάρξει μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, σίγουρα δεν πρέπει να χαθεί.
Από την άλλη, όμως, είπε, «θα διαπράτταμε μείζον ιστορικό και πολιτικό λάθος αν αποδεχθούμε τη θεωρία περί τελευταίας ευκαιρίας. Σίγουρα η λύση του Κυπριακού θα είναι προϊόν συμβιβασμού, ο συμβιβασμός, όμως, δεν πρέπει να είναι ετεροβαρής, πρέπει να είναι αμοιβαίος και κυρίως δίκαιος».


«Να υποστηρίξουμε τον Πρόεδρο»
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εξάλλου, σε δική του ομιλία για το Κυπριακό, χθες, κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουν με σύνεση, ψυχραιμία και με ρεαλιστική πολιτική λογική».

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες, ανέφερε, θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουμε με σύνεση, ψυχραιμία και με ρεαλιστική, πολιτική λογική. Η τουρκική πλευρά επιμένει στην αδιαλλαξία της. Σε διεθνές επίπεδο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για ένα μικρό αγωνιζόμενο λαό που παλεύει για το δίκαιο, σε έναν κόσμο όπου ο κανόνας είναι το δίκαιο του ισχυρού. Δεν έχουμε, όμως, άλλη επιλογή, θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών να πετύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».
Ο κ. Κυπριανού κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Γνώμονας του Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ, είπε, δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του συνόλου του κυπριακού λαού και η εδραίωσή τους σε ένα επανενωμένο κράτος».


Πυρά και από το ΕΥΡΩΚΟ
Πυρά για την τακτική του στις συνομιλίες δέχθηκε για άλλη μια φορά χθες ο πρόεδρος Χριστόφιας και από το ΕΥΡΩΚΟ.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε πως το κόμμα του εκτιμά ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει εγκλωβιστεί σε συγκλίσεις, που άπτονται επικίνδυνα πάγιων τουρκικών στόχων, με πρώτη την εκ περιτροπής προεδρία.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι «με τα σημερινά δεδομένα είναι φανερό ότι η πλευρά μας μπήκε σε μια πορεία διολίσθησης και με επίκληση των ευθυνών και του κόστους διακοπής, κινδυνεύει να υιοθετήσει και άλλα απαράδεκτα στοιχεία και προτάσεις, προκειμένου να μην καταρρεύσει η αναποτελεσματική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Κάλεσε εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, που ανησυχούν για την πορεία του Κυπριακού, να αντιδράσουν άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.
«Η πορεία διολίσθησης του Κυπριακού», είπε, «πρέπει να ανακοπεί τώρα πριν είναι πολύ αργά».
Αναφερόμενος στον Αλεξάντερ Ντάουνερ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι δίνει την εικόνα ότι ασκεί προσωπική πολιτική και ότι έχει προσωπική ατζέντα για το Κυπριακό.
«Καλούμε, είπε, την Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι ο Αυστραλός διπλωμάτης με τις ενέργειές του έπληξε τη διαδικασία που καλέστηκε να περιφρουρήσει, υπονόμευσε την Κυπριακή Δημοκρατία και καταστρατήγησε ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Εδώ που έχουμε φτάσει απαιτείται η επίσπευση της καθόδου του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, για να παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε από κοινού να ανακοπεί η σημερινή διολίσθηση», κατέληξε.

Λύση από τους Κυπρίους

Στην ομιλία του χθες στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι παραμένει προσηλωμένος στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια στις αρχές λύσης, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται.
«Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει και ούτε η διχοτόμηση αποτελεί για εμάς λύση στο πρόβλημά μας», συνέχισε και πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, «προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».
«Μιας λύσης», συνέχισε, «που θα προέλθει από εμάς, τους Κυπρίους, και θα καθιστά το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Για τη φετινή χρονιά, είπε ότι αυτή είναι σημαδιακή καθώς εορτάζονται τα 50 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η διεθνής αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για συνέχιση του αγώνα μας, ώστε η ενωμένη Κύπρος και η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει να είναι το κοινό σπίτι για όλα τα παιδιά της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επίσης και στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου τον Ιούνιο, μια επίσκεψη, που, όπως είπε, «θα σφραγίσει τις σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Βατικανό».

Ψευδεπίγραφη η πρόοδος

Μιλώντας, εξάλλου, στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων το 1964 στον Αγίο Σωζόμενο, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι την τελευταία περίοδο, «παρά την κάποια ψευδεπίγραφη και επίπλαστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», υπάρχουν σαφή δείγματα κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας. Πρόσθεσε ότι με τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά, επιβεβαιώνει το σταθερό στόχο της για συνομοσπονδία και προβάλλει κατά τρόπο απροκάλυπτο και προκλητικό θέσεις χειρότερες και από εκείνες που προέβαλλε την περίοδο του σχεδίου Ανάν.
Πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά «προφανώς δοκιμάζει τις αντοχές και τις αντιστάσεις μας. Επιδιώκει να διαμορφώσει συνθήκες και ψυχολογία που να οδηγήσουν σε απογοήτευση το λαό μας».
Απευθυνόμενος προς το διεθνή παράγοντα, υπογράμμισε ότι «θα διαπράξει ολέθριο σφάλμα αν διαμορφώσει τη θέση και την τακτική του στο Κυπριακό στη βάση των μηνυμάτων που παίρνει από εκείνους που είχαν αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν. Θα απογοητευθούν οικτρά αν διαπράξουν τέτοιο σφάλμα». Όπως ανέφερε, «οι απόψεις και οι θέσεις του κυπριακού λαού δεν ταυτίζονται με τις απόψεις εκείνων που θεώρησαν το σχέδιο Ανάν ως αποδεκτή λύση».
Τέλος ανέφερε ότι «δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας που ‘κάνουν πλάτες’ ή δεν αντιδρούν όπως πρέπει στην αδιαλλαξία και τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας. Η στάση αυτή μάς εξοργίζει, όμως δεν μας οδηγεί σε απελπισία».

ΤΑΛΑΤ
Δεν γνωρίζει το Κυπριακό ο πρόεδρος της Ευρωβουλής

Χθες ο τουρκοκυπριακός Τύπος έγραψε ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέστρεψε από τις Βρυξέλλες όπου είχε διάφορες επαφές και ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Ταλάτ είπε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν γνωρίζει το Κυπριακό και έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να του αναπτύξει τις θέσεις της τ/κ πλευράς και ότι ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής επιθυμεί να επισκεφθεί το νησί.
Ανέφερε, επίσης, ότι με άλλους αξιωματούχους της ΕΕ συζήτησε τα των κανονισμών της Πράσινης Γραμμής και του απευθείας εμπορίου.
Για το Κυπριακό ανέφερε ότι για ένα ασφαλές μέλλον οι Τ/κ θα πρέπει να ενσωματωθούν στον κόσμο και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξή τους στην ΕΕ, αφού επιλυθεί το Κυπριακό, ενώ για την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί, είπε ότι το αίτημα για αποχώρησή του είναι «παράλογο».
Εξάλλου, ο σύμβουλος του κ. Ταλάτ Οζντίλ Ναμί, σε δηλώσεις του στη «Χαβαντίς», είπε ότι ως τ/κ πλευρά θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες μέχρι το Μάρτιο σε τρία κεφάλαια.
Είπε ακόμη ότι η τ/κ πλευρά πρότεινε όπως από τη Δευτέρα επαναρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς, ωστόσο, να πάρει απάντηση από την ε/κ, σύμφωνα με τον ίδιον. Όπως ανέφερε ο κ. Ναμί, κανένας δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει τις συνομιλίες.

ΕΡΟΓΛΟΥ
Θα ηγούμαι των συνομιλιών αν εκλεγώ

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Ντερβίς Έρογλου, σε ομιλία του στην τουρκοκυπριακή παροικία του Λονδίνου, δήλωσε ότι σε περίπτωση που κερδίσει τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, θα ηγείται των συνομιλιών με την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων, ο Έρογλου είπε ότι την επίτευξη συμφωνίας την επιθυμούν αμφότερες οι πλευρές και ότι προς τούτο θα πρέπει στο τραπέζι να κατατεθούν οι προτάσεις αμφοτέρων των πλευρών.
Υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά αναζητεί τη λύση και ότι για χάρη της έχει προβεί σε παραχωρήσεις, ισχυριζόμενος ότι η ε/κ πλευρά τηρεί αρνητική στάση.
Επανέλαβε δε, τη θέση του ότι το κατοχικό καθεστώς είναι ένα «χωριστό κράτος με τη θρησκεία του, το λαό του, γλώσσα του, πολιτισμό του», κατά την έκφρασή του.
Στο Λονδίνο, ο κ. Έρογλου συναντήθηκε και με τον Ε/κ Δήμαρχο του Ένφιλτ Ελευθέριο Σάββα, με τον οποίο τέλεσαν από κοινού εγκαίνια επιχείρησης Τ/κ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP