Οι τουρκικές μεθοδεύσεις με το κόκκινο χαλί
Ο έμπιστος φρουρός του Ταλάτ επιφορτίστηκε με την υλοποίηση της καλοστημένης παγίδας για τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όταν αυτός πέρασε στην κατεχόμενη Λευκωσία για τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ο φωτογραφικός φακός του Α. Μανόλη κατέγραψε βήμα προς βήμα πώς στήθηκε το σκηνικό από την άφιξη της αποστολής του διεθνούς οργανισμού στο χώρο της συνάντησης, πώς το αυτοκίνητο των Ηνωμένων Εθνών ουσιαστικά υποχρεώθηκε να σταματήσει εκεί που προσχεδίασε η τουρκική πλευρά μέχρι την ώρα υποδοχής του κ. Μπαν Κι Μουν από τον Ταλάτ.
Το κόκκινο χαλί ήταν έτοιμο μπροστά στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο του ψευδοκράτους για να περάσει στα ενδότερα τον υψηλό επισκέπτη. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ ακολούθησε την προδιαγεγραμμένη πορεία…
Τι προνοεί η εθιμοτυπία για το κόκκινο χαλί και ποιοι οι συμβολισμοί.
Δύο πρώην πρέσβεις κάνουν τη δική τους ανάγνωση για το σκηνικό που στήθηκε.
Η εθιμοτυπία λέει πως στρώνεται μόνο σε περιπτώσεις επίσημων επισκέψεων
Το στρώσιμο του κόκκινου χαλιού είναι εκείνο που σηματοδοτεί το επίσημο μέρος της τελετουργίας υποδοχής από έναν αρχηγό κράτους προς τιμήν υψηλού προσκεκλημένου του. Σηματοδοτεί μια επίσημη επίσκεψη και σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με μια επίσκεψη εργασίας, οπόταν η όλη διαδικασία είναι καθαρά τυπική. Αυτό ακριβώς το σκηνικό θέλησε να στήσει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ήθελαν ακριβώς η συνάντηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον κ. Μπαν να περάσει ως επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στο ψευδοκράτος και όχι ως επίσκεψη εργασίας στα πλαίσια της προσπάθειάς του για λύση του κυπριακού προβλήματος.
Αντιγράφοντας την υποδοχή της οποίας έτυχε ο Γενικός Γραμματέας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κατοχικό καθεστώς ενήργησε κατ’ ανάλογο τρόπο. Επίσημη υποδοχή, κόκκινο χαλί, συνομιλίες και επίσημο γεύμα. Όλα κύλησαν σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και το τι λέει το πρωτόκολλο σε ανάλογες επίσημες επισκέψεις σ’ ό,τι αφορά ηγέτη κράτους ή ηγέτη διεθνούς σώματος και οργανισμού. Μια λεπτομέρεια που διαφοροποιεί την επίσημη υποδοχή ενός αρχηγού κράτους με τον ηγέτη ενός διεθνούς οργανισμού είναι η απουσία τιμητικού αγήματος.
Το τι καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα καταδεικνύουν το ταυτόσημο των επαφών. Το βράδυ της Κυριακής ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ φτάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου βάσει του πρωτοκόλλου τον υποδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών. Ακολουθεί η επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο και επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μπαν Κι Μουν. Παρόντες στο δείπνο ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Μπαν μετά των συζύγων τους, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, οι συνεργάτες του Προέδρου και τα μέλη της συνοδείας του Γενικού Γραμματέα. Το επίσημο δείπνο περιελάμβανε χαιρετισμό και αντιφώνηση αλλά και το να δοθούν κάποια δώρα από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το Γενικό Γραμματέα.
Την επομένη ο Μπαν Κι Μουν μεταβαίνει στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στρώνεται κι εδώ κόκκινο χαλί και ο κ. Μπαν μαζί με τον κ. Ταλάτ συνομιλούν εντός του «προεδρικού». Ακόμα κι αν δεχθεί κάποιος τη θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι άλλα είχαν συμφωνήσει και άλλα είχαν γίνει από τουρκικής πλευράς γιατί ήταν μια συνάντηση εργασίας, σίγουρα αυτό ανατρέπεται με το τι επακολούθησε. Μετά την είσοδο του Μπαν Κι Μουν στο «προεδρικό» έφτασε στον ίδιο χώρο η σύζυγος του Γενικού Γραμματέα την οποία ανέμενε στο διπλανό κτίριο η σύζυγος του κατοχικού ηγέτη. Βάσει πρωτοκόλλου η πρώτη κυρία υποδέχεται τη σύζυγο του επίσημου επισκέπτη και της προσφέρει μια ανθοδέσμη.
Ακολουθεί το «επίσημο γεύμα» όπου και πάλι κινήθηκαν βάσει πρωτοκόλλου, με χαιρετισμό από τον κ. Ταλάτ και αντιφώνηση από μέρους του Μπαν Κι Μουν. Εκεί βρίσκονταν οι σύζυγοί τους, δείγμα του επίσημου της συνάντησης, οι ηγέτες των τ/κ πολιτικών κομμάτων καθώς και όλα τα μέλη της συνοδείας του Γενικού Γραμματέα. Πράξεις που αποδεικνύουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προγραμματίσει να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στο επίσημο της συνάντησης Ταλάτ-Μπαν.
Εάν επρόκειτο για συνάντηση εργασίας τότε δεν θα υπήρχε κόκκινο χαλί, δεν θα έδινε το παρών της η σύζυγος του Γενικού Γραμματέα και στο γεύμα θα παρευρίσκονταν μόνο οι συνεργάτες των δύο συνομιλητών. Ενδεικτικό του τι σημαίνει συνάντηση εργασίας ήταν η δεύτερη συνάντηση Χριστόφια-Μπαν. Τον υποδέχθηκε, βάσει πρωτοκόλλου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω και στη συνέχεια Χριστόφιας και Μπαν συνομίλησαν αρχικά μόνοι και εν συνεχεία με τους συνεργάτες τους.
Αυτό που μένει είναι η εικόνα στο «προεδρικό»
Άντρος Νικολαΐδης
Ο πρώην πρέσβης Άντρος Νικολαΐδης εκτιμά πως αυτό που θα μείνει είναι πως ο Γενικός Γραμματέας κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο είχε επίσημες συνομιλίες με τους δύο ηγέτες. Σημείωσε ακόμα ότι το επίσημο της υποδοχής του κ. Μπαν από τον κ. Ταλάτ στο «προεδρικό» είναι μια εικόνα που μένει.
Η ΕΘΙΜΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
Σύμφωνα με την εθιμική πρακτική, το υπουργείο Εξωτερικών, που τηρεί τα της εθιμοτυπίας, φροντίζει για το στρώσιμο κόκκινου χαλιού στο προεδρικό μέγαρο ή στη σκάλα του αεροπλάνου, για την επίσημη υποδοχή υψηλών φιλοξενουμένων, κυρίως αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων και ηγετών σημαντικών διακρατικών οργανισμών, όπως των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κόκκινο χαλί στρώνεται και στην επίσημη υποδοχή αρχηγών Εκκλησιών, όπως πατριαρχών και αρχιεπισκόπων, αλλά και για την επίσημη υποδοχή θρησκευτικών εικόνων και οστών των αγίων.
Δεν επιτεύχθηκε ο τουρκικός στόχος
Σώτος Ζακχαίος
Δύο πρώην πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Σώτος Ζακχαίος και Άντρος Νικολαΐδης, με δηλώσεις τους στον «Φ» σημειώνουν πως βάσει του πρωτοκόλλου το στρώσιμο κόκκινου χαλιού καταδεικνύει πως πρόκειται για επίσημη επίσκεψη. Σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι το στρώσιμο κόκκινου χαλιού είναι αυτό που σηματοδοτεί ότι πραγματοποιείται μια επίσημη επίσκεψη σ’ ένα κράτος. Το επίσημο της επίσκεψης, σύμφωνα με τους δύο πρέσβεις, σηματοδοτείται και από την παρουσία της συζύγου του επισκέπτη όπως και όλα τα άλλα που ακολούθησαν.
Σ’ ό,τι αφορά τον διεθνή αντίκτυπο οι εκτιμήσεις των δύο πρέσβεων είναι διαφορετικές. Ο κ. Ζακχαίος εκτιμά ότι από την ώρα που υπήρξαν αντιδράσεις και έγινε από μέρους των Ηνωμένων Εθνών μια διορθωτική δήλωση, τότε το μήνυμα έχει περάσει και διεθνώς δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της τουρκικής προσπάθειας που είχε να κάνει με την αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_9370.html#ixzz0ey35oOMw
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου