Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Η κάποτε απαγορεύμενη κουρδική γλώσσα μπαίνει σε τουρκικό πανεπιστήμιο


Την πρόταση να διδάσκεται η κουρδική γλώσσα σε πανεπιστήμιο της νοτιοανατολικής Τουρκίας ενέκρινε το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για «φιλοκουρδική στροφή».
Τα κουρδικά θα προσφέρονται από το ινστιτούτου «Ζωντανών Γλωσσών στην Τουρκία» του δημόσιου πανεπιστήμιου Μαρντίν Αρτουτκλού, μαζί με τα Περσικά, τα Αραβικά και τα Συριακά.

Αρχικά, τα μαθήματα θα παρακολουθούν μόνο μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, καθώς στόχος του προγράμματος είναι η «κατάρτιση μελλοντικού ακαδημαϊκού προσωπικού που θα χρειαστεί όταν ξεκινήσουν προπτυχιακά μαθήματα», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου, Γιουσούφ Οζτζάν.


Τον Ιανουάριο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του κρατικός τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός που μετέδιδε το πρόγραμμά του στα κουρδικά, με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λέει και δύο λόγια στα κουρδικά την πρώτη ημέρα μετάδοσης τους. Τα κουρδικά ήταν απαγορευμένα στην Τουρκία μέχρι το 1991.

«Ένα ταμπού σπάει, πρόκειται για σημαντικό βήμα» ανέφερε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Κούρδος πολιτικός του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού κόμματος.

Συμπλήρωσε όμως ότι αποτελεί «μάλλον άτολμη» κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης, και ότι τα κουρδικά θα έπρεπε να διδάσκονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP