Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Mεγάλη εαρινή επίθεση ετοιμάζουν τα τουρκικά Επιτελεία κατά του ΡΚΚ στις κυριότερες βάσεις του


Mεγάλη εαρινή επίθεση κατά θέσεων του ΡΚΚ στο Ιράκ και στους θύλακες που θεωρούνται "ζωντανοί" και επιχειρησιακοί στην νοτιοανατολική Τουρκία προετοιμάζει, σύμφωνα όσαν έχουν διαρρεύσει από τα τουρκικά Επιτελεία στα τουρκικά ΜΜΕ. Η επίθεση αναμένεται να εκδηλωθεί σε ένα χρονικό "παράθυρο" μεταξύ αρχών Μαρτίου και αρχών Απριλίου. Το παράξενο είναι ότι αφέθηκε να διαρρεύσει η επιχείρηση. Μετά από μία "δύσκολη" άνοιξη, πέρσι το PKK κήρυξε μονομερή εκεχειρία από τις 13 Αυγούστου του 2010.

Ενδεικτικό των προετοιμασιών του τουρκικού στρατού αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες είναι η κατασκευή εκατοντάδων νέων στρατιωτικών φυλακίων στις περιοχές Batman, Μπίγκολ, Ντιγιαρμπακίρ, Χακάρι, Σιρνάκ, Σιίρτ, Mus, Ερζερούμ, Καρς, Dersim και Urfa και η διάθεση 650 εκατ. δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε, για τη συντήρηση των υπαρχόντων οχυρών θέσεων.
Επίσης, για φέτος προβλέπεται η οργάνωση επαγγελματικών στρατιωτικών μονάδων, συνολικής δυνάμεως αρχικά 10.000 ανδρών, οι οποίοι θα αμείβονται με τον εξαιρετικά υψηλό μισθό για τα τουρκικά δεδομένα των 1.700 δολαρίων τον μήνα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μονάδες αυτές αρχικά θα αναπτυχθούν στις περιοχές Χακάρι, Σιίρτ και Σιρνάκ. Είναι γεγονός ότι και οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν πληροφορηθεί την μετακίνηση δύο μονάδων των ειδικών δυνάμεων σε περιοχές που γειτονεύουν με την ζώνη επιχειρήσεων, ενώ επίσης υπάρχουν πληροφορίες για είσοδο στο Ιράκ ομάδων των τουρκικών δυνάμεων με αποστολές στοχοποίησης.
Επίσης έχουν ενταθεί οι ασκήσεις που προβλέπουν στενή συνεργασία της Αεροπορίας σε αποστολές υποστήριξης μικρών μονάδων χερσαίων δυνάμεων, όπως αυτές που στέλνονται μέσα στο Ιράκ στις αποστολές κατά των στρατοπέδων του ΡΚΚ.
Η Άγκυρα είναι γεγονός ότι ζητεί να επισπευθούν παραδόσεις ελικοπτέρων, συστημάτων τηλεπικοινωνιών κλπ εξοπλισμού κατάλληλου για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

defencenet

Read more...

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ερντογάν και Τουρκοκυπρίων-Aνανέωσις.


Νέες σκληρές δηλώσεις έκανε την Κυριακή ο τούρκος πρωθυπουργός ενόψει εκδήλωσης διαμαρτυρίας την Δευτέρα στην κατεχόμενη Κύπρο. Και αυτή τη φορά η συμμετοχή ΜΚΟ θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά στο μέλλον αναμένονται μαζικές κινητοποιήσεις, όπως τονίζει και η «Γενί Ντουζέν» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της.

Ο Ερντογάν ζήτησε την παραπομπή Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια προσβολή εναντίον της». Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου από τον οποίο ζήτησε να επιδείξει «την αναγκαία στάση».

«Είμαστε αποφασισμένοι για νέες κινητοποιήσεις, νέες δραστηριότητες ώστε να καταλάβουν ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θέλουμε με αυτές τις κινητοποιήσεις να δείξουμε ότι επιθυμούμε να κυβερνούμε εμείς τον τόπο μας», τόνισε ο Αμπτουλάχ Κορκμαζχάν, στέλεχος του κόμματος «Ενωμένη Κύπρος».

Με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της Συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ διέψευσε ότι οι διαδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. «Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις τις Τουρκίας προσπαθούν να ξεγελάσουν με ψέματα την τουρκοκυπριακή κοινότητα», συμπλήρωσε.
Για την ενόχληση Ερντογάν από το γεγονός ότι στο πρόσφατο συλλαλητήριο υπήρχε σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όχι της Τουρκίας, ο κ. Ελτζίλ είπε ότι αυτό δεν αφορά τον κύριο Ερντογάν. Διευκρίνισε ότι αυτός που κρατούσε την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απέκρυψε την ταυτότητα του. Χαρακτήρισε ακόμη αντιδημοκρατική την αξίωση Ερντογάν να οδηγηθούν διαδηλωτές ενώπιον δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Read more...

«Η Τουρκία θέλει να μας διώξει»! – Με ταμπούρλα και βουβουζέλες η εξέγερση στα Κατεχόμενα!


Οι Τουρκοκύπριοι φαίνεται ότι θα δώσουν την λύση που οι πολιτικοί δεν μπορούν να βρουν εδώ και σαράντα σχεδόν χρόνια. Οι διαδηλώσεις και η εξέγερση στα Κατεχόμενα διαρκούν από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παρατηρείται ένα παράξενο έλλειμμα ενημέρωσης.

Η Αίγυπτος και όσα διαδραματίζονται εκεί, τράβηξε όπως ήταν φυσικό την προσοχή στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, ενώ η Τουρκία έσπευσε να προβληθεί ως παράγων στην περιοχή, προβάλλοντας την «επιτυχημένη» κατά την Δύση συνταγή της ισλαμικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ήδη, οι έρευνες δείχνουν ότι πολιτικά έχει επωφεληθεί και έχει ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή. Και επομένως, μια εξέγερση στην Κατεχόμενη Κύπρο είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αλλά τα γεγονότα και οι εξελίξεις στα Κατεχόμενα δεν φαίνεται να έχουν αξιολογηθεί, τα δε προβλήματα των Τουρκοκυπρίων εξαιτίας της Κατοχής και όσα συμβαίνουν εκεί δεν αξιοποιούνται με σκοπό την ταχύτερη επίλυση του Κυπριακού.

Οι συζητήσεις, όπως αυτές που διεξήχθησαν πρόσφατα στη Γενεύη υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ, είναι αμφίβολο αν περιλαμβάνουν και το θέμα της καταπίεσης και εξαθλίωσης των Τουρκοκυπρίων, ενώ άγνωστο είναι αν το ζήτημα αυτό περιλαμβάνεται στην φαρέτρα των επιχειρημάτων με την ένταση που επιβάλλεται.

Ακόμη και αν έχουν κάποιοι ασχοληθεί με το θέμα ή αν αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στα διεθνή φόρα ή στις συναντήσεις, όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας, των πολιτικών ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου, ουδέποτε έχει βγει κάτι προς τα έξω.

Οι Τουρκοκύπριοι κατέληξαν να αποτελούν στη συνείδηση όλων ως ένα ενσωματωμένο κομμάτι της «νέας πραγματικότητας», ενώ οι εδώ και χρόνια πράξεις αντίστασης, όπως αυτές του δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, αντιμετωπίζονται ως… φολκλορικές νότες.

Είναι γνωστό ότι ο Σενέρ Λεβέντ έχει επανειλημμένα διωχθεί και φυλακιστεί για τις απόψεις του, ενώ όταν οι αρχές κατοχής έκλεισαν την εφημερίδα του, την «Αβρούπα» (Ευρώπη), αυτός σε ένδειξη διαμαρτυρίας την επανεξέδωσε με τον εύγλωττο τίτλο «Αφρίκα».

Την απάντηση σ’ αυτό το τείχος της σιωπής δίνουν οι Τουρκοκύπριοι που βγαίνουν πάλι σήμερα στους δρόμους με ταμπούρλα και… βουβουζέλες. Στα Κατεχόμενα οργανώνεται νέο συλλαλητήριο, αυτή τη φορά όχι μόνο κατά της πολιτικής σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλλει η Τουρκία, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες προσβλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά του λαού που διαδηλώνει ζητώντας να φύγει η Άγκυρα από τον τόπο τους.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που από τον Αύγουστο του 2010 οργανώνει η αποτελούμενη από σαράντα οργανώσεις Τουρκοκυπριακή Συνδικαλιστική Πλατφόρμα, έχουν ως αίτημα την απομάκρυνση της Τουρκίας από τα Κατεχόμενα, την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Άγκυρα προκειμένου να διατηρεί και τον οικονομικό έλεγχο της περιοχής και την δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών ζωής για τους ντόπιους.

Στην γραπτή ανακοίνωσή της, η Πλατφόρμα εγκαλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό που «δεν μπόρεσε να χωνέψει τη διαμαρτυρία εναντίον του οικονομικού και πολιτικού πακέτου και των μέτρων που επέβαλε η Τουρκία και το πιο φυσικό δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού να γεμίζει τις πλατείες» και «κατηγορεί και το συνεργάτη που διοικεί αυτή τη χώρα και τις χιλιάδες των ανθρώπων που γέμισαν τις πλατείες».

Επίσης, καλεί τον Ερντογάν να μην κρύβεται πίσω από το «Ναι» των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα του 2004 για το Σχέδιο Ανάν και καταγγέλλει ότι το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, το ΑΚΡ, ακολουθεί πολιτική εξανδραποδισμού και ισλαμικής προπαγάνδας στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού.

Σύμφωνα με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών, το ΑΚΡ «με τζαμιά, συγκροτήματα πανεπιστημίων και θρησκευτική προπαγάνδα συνεχίζει την πολιτική της πολιτιστικής και κοινωνικής διάβρωσης των Τουρκοκυπρίων, της πτώχευσης των εργαζομένων, μετατρέποντάς τους σε πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα». Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και κατηγορούν το ΑΚΡ για νεοφιλελεύθερη ισλαμική πολιτική, στην οποία δεν σκοπεύουν να δώσουμ καμιά ευκαιρία.

Μάλιστα υπενθυμίζουν στο Ερντογάν τις πρόσφατες παραινέσεις του προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να ακούσει τις φωνές των διαδηλωτών και να δείξει σεβασμό στον λαό, αλλά σημειώνουν πως όταν ήλθε η δική του η σειρά να ακούσει τις φωνές των Τουρκοκυπρίων δεν έδειξε κανέναν σεβασμό στη βούληση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και αποκάλυψε χωρίς ντροπή το πραγματικό του πρόσωπο.

Η Πλατφόρμα δεν είναι η μόνη που αντέδρασε στις δηλώσεις Ερντογάν, καθώς δηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και από τουρκοκυπριακά κόμματα.

Η δραματική οικονομική κατάσταση στα Κατεχόμενα οδηγεί πολλούς νέους στον δρόμο της ξενιτιάς και προκαλεί την οργή του λαού που βλέπει τους εποίκους και τις τουρκικές εταιρίες να αρπάζουν τα πάντα στο νησί.

Τα πράγματα χειροτερεύουν συνεχώς και οι Τουρκοκύπριοι εκτός από τις χιλιάδες λόγχες του στρατού κατοχής, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανεργία, την ακρίβεια και την ανέχεια. Η τουρκική προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία για όλα φταίει η Λευκωσία και η Αθήνα, που επιβάλλουν τον αποκλεισμό του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου έχει από καιρό πάψει να πείθει και τώρα όλο και πιο πολλοί Τουρκοκύπριοι θεωρούν την Άγκυρα υπεύθυνη για τα δεινά τους.

Ο Μουράτ Κανατλί, γενικός γραμματέας του αριστερού κόμματος «Κόμμα της Νέας Κύπρου», υποστηρίζει ότι η Άγκυρα σχεδίασε και επέβαλε τα μέτρα λιτότητας με σκοπό να διώξει τους Τουρκοκύπριους από τη χώρα.

«Βαρεθήκαμε τις επεμβάσεις της Τουρκίας», λένε οι διαδηλωτές, κατηγορώντας την Τουρκία πως χάνουν τις δουλειές τους επειδή οι κρατικές εταιρίες ξεπουλιούνται σε Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο εποικισμός, συνοδευόμενος από ένα σοβαρό μεταναστευτικό κύμα, καθώς στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει συρρεύσει κάθε καρυδιάς καρύδι, οδηγεί σε ασφυξία την περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τομέας της δημόσιας υγείας τελεί υπό κατάρρευση, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός αφύσικα διογκούμενου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2000 τα νοσοκομεία στα Κατεχόμενα περιέθαλψαν 100.000 άτομα, ενώ το 2008 ο αριθμός των ατόμων που χρειάστηκαν βοήθεια έφθασε τις 700.000!

Οι συνδικαλιστές στον χώρο της υγείας υποστηρίζουν πως τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες υγείας καταρρέουν υπό το βάρος της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Οι επικεφαλής των ιατρικών συλλόγων υποστηρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι ξένοι, ενώ οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ραντεβού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις στα Κατεχόμενα πήραν συστηματική μορφή τον περασμένο Αύγουστο με δύο αφορμές: Η μία ήταν οι συχνές διακοπές ρεύματος, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης ενέργειας (ενώ έχει αυξηθεί δυσανάλογα ο πληθυσμός και οι ανάγκες του).

Η άλλη αφορμή ήταν η σύλληψη, στις 3 Αυγούστου 2010, 24 συνδικαλιστικών στελεχών που είχαν λάβει μέρος σε διαδήλωση κατά της πολιτικής λιτότητας και του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων που έχει επιβάλει η Τουρκία, με σκοπό την εξαγορά όλων των υποδομών και των κρατικών εταιριών από Τούρκους επιχειρηματίες.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ – «Ανοιχτή θάλασσα» από σήμερα στο Αιγαίο


Ειδικού Συνεργάτη

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Enterprise θα βρεθεί σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στην περιοχή του Καστελόριζου.

Το αεροπλανοφόρο θα φθάσει στο Αιγαίο προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την τουρκική αεροναυτική άσκηση Acik Deniz («Ανοιχτή Θάλασσα») που πραγματοποιεί η Τουρκία στο Αιγαίο από σήμερα και ως τις 11 Φεβρουαρίου.

Έγκυροι αναλυτές συνδέουν την – για πρώτη φορά σε τέτοια άσκηση – παρουσία αμερικανικού αεροπλανοφόρου με το ζωηρό αμερικανικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ.

Με αυτήν την εξέλιξη συνδέεται άλλωστε και η πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Τζέιμς Μάτις στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισίκ Κοσάνερ.

Μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών δεν έγινε καμία ανακοίνωση στον Τύπο.

Read more...

Ερτογάν: Τούρκος, Άραβας και… σταυροφόρος.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Υδροηλεκτρικό φράγμα, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας θεμελίωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Σύρο ομόλογο του Νατζί Ιτρί. Ο τούρκος πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του στην τελετή θεμελίωσης, προσπάθησε να στείλει μήνυμα ενότητας Τούρκων και Αράβων, δίνοντας παραδείγματα από την ιστορία. « Στην Αντιόχεια, Στην Κωνσταντινούπολη, στα Ιεροσόλυμα, στη Συρία, τον Λίβανο, στην Παλαιστίνη υπάρχουν απομεινάρια από κάστρα.

Αυτά τα κάστρα, χτίστηκαν για να προστατευθούν οι λαοί μας από τον εχθρό, από τις Σταυροφορίες. Τούρκοι, Άραβες και άλλες εθνότητες πολεμήσαμε μαζί, πεθάναμε μαζί. Και μετά τις Σταυροφορίες, για χίλια χρόνια στα εδάφη αυτά ζήσαμε μαζί.. Γίναμε αδέλφια.
Τώρα λέμε πως ανάμεσα στα αδέλφια δεν μπορούν να υπάρχουν προβλήματα, αν υπάρχουν θα βρεθούν λύσεις».
Ο Ερντογάν τόνισε για άλλη μια φορά τον «ηγετικό ρόλο» που θέλει να παίξει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή, δηλώνοντας πως η χώρα του έχει ενδιαφέρον για οτιδήποτε συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή.
«Η υπόθεση στον Λίβανο δεν είναι ζήτημα μόνο του Λιβάνου, είναι και δικό μας ζήτημα. Το ζήτημα της Αιγύπτου, της Τυνησίας, δεν είναι υπόθεση μόνο των αδελφών μας που μάχονται , είναι και δική μας υπόθεση.
To Παλαιστινιακό δεν είναι μόνο ζήτημα των Παλαιστινίων είναι ζήτημα και της Συρίας και της Τουρκίας…. Στη Ραμάλα, στα Ιεροσόλυμα, κάθε παιδί που πεθαίνει από την πείνα, από την εξαθλίωση, από τη βία, από την πίεση είναι δικό μας παιδί» δήλωσε ο Ερντογάν δείχνοντας πως θέλει τη στενή συνεργασία με όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Read more...

Αντιτορπιλικό σύστημα made in Turkey, από την εταιρία Aselsan


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

H τουρκική Αμυντική Βιομηχανία Aselsan ανακοίνωσε ότι κατάφερε να παράγει ειδικό αντιτορπιλικό σύστημα. Το συγκεκριμένο σύστημα με την ονομασία “Hızır” θα τοποθετηθεί στην νεα τουρκική κορβέτα Ηeybeliada , η οποία είναι εξ ολοκλήρου τουρκικής κατασκευής.

Το «Ηizir” σύμφωνα με τις ανακοινώσεις εντοπίζει τις τορπίλες που εκτοξεύονται και ανάλογα την επικινδυνότητα μπορεί να προστατεύει το πλοίο επιφανείας στο οποίο είναι τοποθετημένο.
Αρχικά εκπέμπει παραπλανητικά σήματα για να αλλάξει πορεία η τορπίλη, αργότερα μπορεί να εκτοξεύσει παραπλανητικούς στόχους μέσα στο νερό, ή να προκαλέσει έντονες ηχητικές εκρήξεις στο νερό για να χάσει η τορπίλη την πορεία της.

Οι υπεύθυνοι της ASELSAN,υποστηρίζουν ότι το “Hizir” είναι αξιόπιστη λύση για την άμυνα των πλοίων επιφανείας και τονίζουν ότι είναι ένα σύστημα εξελίξιμο στις νέες τεχνολογίες του μέλλοντος.

Read more...

Ο Ερντογάν, που ζήτησε από τον Μουμπάρακ “να ακούσει τη φωνή του λαού”, ζήτησε την παραπομπή Τουρκοκύπριων διαδηλωτών στη Δικαιοσύνη


Κάτω από δρακόντεια μέτρα των δυνάμεων ασφαλείας του κατοχικού καθεστώτος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα έξω από την τουρκική «πρεσβεία» στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας εκδήλωση διαμαρτυρίας Τουρκοκυπρίων. Η κόντρα με την Τουρκία φουντώνει μετά από σκληρές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τους διαδηλωτές που μετείχαν πρόσφατα σε μεγάλο συλλαλητήριο εναντίον του πακέτου οικονομικών μέτρων της Άγκυρας στα κατεχόμενα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας χαρακτηρίστηκε συμβολική από εκπρόσωπο της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας. Η διαδήλωση έγινε με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε «ξεδιάντροπους» τους διαδηλωτές που μετείχαν στο ογκώδες συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου κατά των οικονομικών μέτρων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την παραπομπή στη Δικαιοσύνη των διαδηλωτών, που προσέβαλαν όπως είπε, την Τουρκία.
Η Τουρκοκυπριακή Συνδικαλιστική Πλατφόρμα προγραμματίζει προσεχώς νέο μεγάλο συλλαλητήριο.
Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε τη Δευτέρα στην Άγκυρα συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν με θέμα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα.
Εν τω μεταξύ, το ΑΚΕΛ προσβλέπει ότι ο λαϊκός ξεσηκωμός των Τουρκοκυπρίων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συγκρότηση ενός ισχυρού κοινού μετώπου πάλης και αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της.
Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι η δήλωση Ερντογάν πως η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία, «επιβεβαιώνει με επίσημα διακηρυγμένο τρόπο τα πραγματικά κίνητρα της Άγκυρας για τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Οι λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, τα κατεχόμενα και η ερντογανική διπροσωπία


Υπέρ της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο τάχθηκε τελικά ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας, επιδιώκοντας να αυξήσει το κύρος του στον αραβικό κόσμο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή στα κατεχόμενα πραγματοποιούνταν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που στρέφονταν προς την Άγκυρα.

Οι αντικαθεστωτικές εξεγέρσεις που λαμβάνουν χώρα στις αραβικές χώρες από τις αρχές του νέου έτους, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορες τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Μια τέτοια χώρα είναι και η Τουρκία, η οποία επιδιώκει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, η ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας αντέδρασε με αρκετή καθυστέρηση τόσο στην εξέγερση που έλαβε χώρα στην Τυνησία όσο και σ’ εκείνη της Αιγύπτου. Έχοντας τηρήσει μια στάση αναμονής για αρκετό χρονικό διάστημα, ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έλυσε τελικά τη σιωπή του την εβδομάδα που πέρασε. Απευθυνόμενος στον αιγύπτιο ηγέτη, Χόσνι Μομπάρακ, τον ζήτησε να δώσει βάσει στα αιτήματα του Αιγυπτιακού λαού, προτρέποντας του σε άμεση αποχώρηση από την εξουσία. Από την άλλη, απηύθυνε έκκληση και στον αιγυπτιακό λαό, από τον οποίο ζήτησε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αποφεύγοντας την προσφυγή στη βία.

Η διστακτικότητα της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ στο να τοποθετηθεί δημόσια στα γεγονότα που διαδραματίζονταν στον αραβικό κόσμο, δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στην περιορισμένη επιρροή που ασκεί η Τουρκία στην περιοχή. Όπως σχολίαζε ο έμπειρος αναλυτής Τζενγκίζ Τσαντάρ, η απαθής στάση της Άγκυρας τόσο στην περίπτωση της Τυνησίας όσο και στην περίπτωση της Αιγύπτου είναι απόδειξη της αδυναμίας της να παίξει ηγετικό ρόλο όχι μόνο σε επίπεδο διεθνούς συστήματος, όπως φαίνεται να επιθυμεί η ίδια, αλλά σε επίπεδο ακόμη και περιφερειακού υποσυστήματος (Ραντικάλ, 1/2/2011). Εξάλλου, ας υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η τουρκική ηγεσία επέδειξε τις αδυναμίες της πρόσφατα στην περίπτωση της κρίσης του Λιβάνου, η οποία ξέσπασε στα μέσα του Ιανουαρίου. Η Άγκυρα, σε συνεργασία με το Κατάρ, είχε επιχειρήσει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ σουνιτών και σιιτών στον Λίβανο, προσπάθεια η οποία δεν καρποφόρησε άμεσα, δημιουργώντας έτσι εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές ικανότητες της χώρας στη διεθνή σκηνή. Ας σημειωθεί ακόμη ότι άλλος γνωστός δημοσιογράφος, ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, υπογράμμιζε στη στήλη του ότι η οικονομική πρόοδος που σημείωσε η χώρα το τελευταίο διάστημα, δεν αρκεί από μόνη της να την καθιερώσει ως μια σημαντική δύναμη στη διεθνή σκηνή. Για δικούς του λόγους προέτρεπε την κυβέρνηση να «συμφιλιωθεί» με το στράτευμα ούτως ώστε η χώρα σύντομα να αποκτήσει και στρατιωτική ισχύ! (Πόστα, 2/2/2011) Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, σημείωνε σε μεταγενέστερο άρθρο του ο Μπιράντ, δεν μπορεί να καλύψει το κενό που ενδεχομένως να δημιουργηθεί στην περιοχή – και ειδικότερα στον αραβικό κόσμο - εξαιτίας των ανατρεπτικών αλλαγών που παρατηρούνται στην Αίγυπτο (Πόστα, 4/2/2011).

Η καθυστέρηση με την οποία τοποθετήθηκε η ισλαμική κυβέρνηση στις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στον αραβικό κόσμο, πέραν από τους λόγους τακτικής που θα μπορούσαν να υπαγορεύουν μια τέτοια στάση, δεν θα ήταν αδόκιμο να συνδεθεί και με τις αδυναμίες της στο κυπριακό. Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα κατεχόμενα στις 28 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου, είναι μια τέτοια περίπτωση. Οι διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από τουρκοκυπριακές οργανώσεις, και καταφέρονταν εναντίον του τούρκου δυνάστη, προφανώς ήταν κάτι που η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ θα ήθελε να αποφύγει πάση θυσία.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στα κατεχόμενα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ισλαμιστή πρωθυπουργού. Από το Κιργιστάν όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, ο Ερντογάν, κατηγόρησε τους διαδηλωτές λέγοντας ότι είναι αδιανόητο «άνθρωποι οι οποίοι τρέφονται από εμάς» να καταφέρονται εναντίον μας. «Τους παρέχουμε», τόνισε ο Ερντογάν, «υποστήριξη», αναρωτώμενος «δεν θα πρέπει να υπάρχει και μια ανταπόκριση [εκ μέρος τους];». Για να συνεχίσει λέγοντας ότι οι εν λόγω διαδηλώσεις είναι «προβοκατόρικες» και ότι σε αυτές συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη, ότι οι τουρκοκύπριοι «δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται εναντίον της Τουρκίας!». Γιατί ακόμη και «ο πιο χαμηλόμισθος υπάλληλός τους εισπράττει 10.000 ΝΤΛ (περίπου 5.000)». «Παίρνει τα λεφτά, και μάλιστα 13 μισθούς, και σαν δε ντρέπεται οργανώνει και διαδήλωση» σημείωσε έξαλλος ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «ζητάνε από την Τουρκία να φύγει. Ποιος είσαι εσύ βρε άνθρωπε [που θα τολμήσεις να ξεστομίσεις τέτοια κουβέντα]; Δώσαμε μάρτυρες [στον πόλεμο κατά των απίστων], έχουμε γαζίδες (άτομα που τραυματίστηκαν κατά τη διεξαγωγή του ιερού πολέμου), μας ενδιαφέρει η στρατηγική θέση [του νησιού]. Ότι συμφέρον έχει η Ελλάδα στην Κύπρο το ίδιο έχει και η Τουρκία. […] Θα καλέσουμε τους υπαίτιους και θα λογοδοτήσουν. Είναι αδιανόητο να προλειαίνουν το έδαφος για διαδηλώσεις εναντίον της Τουρκίας» (Μιλιέτ, 4/2/2011).

Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στα κατεχόμενα δεν είναι πρωτόγνωρα γεγονότα. Έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Η ιδιαιτερότητα, όμως, των εν λόγω διαδηλώσεων έγκειται στις ειδικές περιστάσεις που επικρατούν στην περιοχή αυτή την περίοδο. Ο Ερντογάν, λοιπόν, έχει κάθε λόγο να φοβάται μήπως και το κύμα των λαϊκών εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο κατακλύσει και τα κατεχόμενα! Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έφερνε στην επιφάνεια το έγκλημα που συντελείται για δεκαετίες τώρα στην μαρτυρική Κύπρο και το οποίο η διεθνής κοινότητα προτιμά να παραβλέπει. Σε κάθε περίπτωση οι διαδηλώσεις στα κατεχόμενα αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθεί η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ στο κυπριακό, και ιδιαίτερα την διπροσωπία του Ερντογάν.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP