Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ελληνικό «άνοιγμα» στη Δυτική Θράκη Ο Γ. Παπανδρέου μελετά πρόταση η οποία προβλέπει την υπαγωγή των θεμάτων της μειονότητας στο ΥΠΕΣ


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στην ατζέντα του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου υπάρχει μια έκθεση που προβλέπει την υπαγωγή των θεμάτων σχετικά με τους Τούρκους από το υπουργείο Εξωτερικών στο Εσωτερικών.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ χειρίζεται όλα τα θέματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, ακόμα και τα θέματα θρησκείας και παιδείας, παρότι είναι Έλληνες πολίτες.

Σε περίπτωση που γίνει το λεγόμενο άνοιγμα, θα έχουν τεθεί σε ισχύ ορισμένα δικαιώματα των Τούρκων που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης.

Το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας θα ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης όπως έλλειψη σχολικών κτιρίων και αριθμού διδασκάλων και μαθητών.

Σε αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία που θα προσφέρουν εκπαίδευση σε τουρκικά και ελληνικά.

Οι ιεροδιδάσκαλοι θα είναι μέλη της μειονότητας.

Η Παιδαγωγική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη όπου φοιτούν οι δάσκαλοι θα εξισωθεί με τις υπόλοιπες πανεπιστημιακές σχολές.

Επίσης προβλέπονται προσλήψεις μελών της τουρκικής μειονότητας στη δημόσια διοίκηση.

Σειρά εξελίξεων αναμένεται και σε σχέση με την εκλογή των μουφτήδων που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.

Η Ankara από την πλευρά της που τηρεί μια προσέγγιση μηδενικής τριβής με τους γείτονές της, υπογραμμίζει πως θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τις διμερείς και πολύπλευρες συμφωνίες με πρώτη τη Συνθήκη της Λωζάνης.

TRT

Read more...

BAN KI-MOON: Ανεπιθύμητος πλέον στην Κύπρο, και ανάξιος του ρόλου του στον ΟΗΕ


Το ότι ο Νοτιοκορεάτης γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θεωρείται από τους πάντες ως η πλέον ανεπαρκής προσωπικότητα που πέρασε ποτέ από αυτό το αξίωμα στα εξήντα πέντε χρόνια ύπαρξης του οργανισμού αυτού, αποτελεί κοινό τόπο για τους επαΐοντες. Το ότι ο άνθρωπος αυτός είναι τυφλό όργανο της αμερικανικής πολιτικής χωρίς ίχνος δικής του γνώμης ή παρέκκλισης από τη γραμμή που απαιτεί η Ουάσιγκτον, είναι επίσης πασίγνωστο. Το ότι θα έφτανε, όμως, μέχρι του σημείου να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Κύπρο με μοναδικό στόχο να προβεί σε πράξεις έμμεσης αναγνώρισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος του «Αττίλα», αυτό δεν μπορούσε να το φανταστεί ούτε καν η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία κατελήφθη εξαπίνης.

Υπερέβη κάθε όριο προκλητικότητας ο Μπαν Κι Μπουν με την εσκεμμένη κίνησή του να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ αλί Ταλάτ όχι στο σπίτι του τελευταίου, όπως είχαν ψευδώς ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση οι ανέντιμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, αλλά στο «προεδρικό μέγαρο» του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος.

Κάτω από τα σύμβολα του ψευδοκράτους και εν μέσω επίσημης τελετής με κόκκινα χαλιά κ.λπ., που προσδίδουν κρατική υπόσταση σε ό,τι αφορά το συμβολικό, τελετουργικό μέρος.

Δεν ωφελεί η απόκρυψη της αλήθειας. Η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο αποτέλεσε συντριπτικό διπλωματικό και πολιτικό πλήγμα κατά της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης και σοβαρότατη υποστήριξη προς τους Τούρκους εισβολείς και κατακτητές του 37% του κυπριακού εδάφους. Αντικειμενικά η στάση του γ.γ. του ΟΗΕ ενθαρρύνει την Αγκυρα να απαιτήσει ακόμη περισσότερα στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Ταλάτ, αφού με τις πράξεις του ο Μπαν Κι Μουν επιβράβευσε την τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποδείχτηκε ανίκανος να προστατεύσει τη μαρτυρική χώρα από τον εκτελούντα αμερικανική αποστολή Μπαν Κι Μουν, ο οποίος μπορεί εν γένει να είναι ανίκανος αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχτηκε εξαιρετικά επικίνδυνος για τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα.

Γιατί, βεβαίως, όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο κατ’ εξοχήν θεματοφύλακας των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού που καθορίζουν ρητά ως παράνομο το τουρκοκυπριακό καθεστώς, συναινεί να γίνει δεκτός με «κρατικές τιμές» στο «προεδρικό μέγαρο» αυτού ακριβώς του παράνομου καθεστώτος, είναι προφανές ότι αφενός παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και αφετέρου προσφέρει έμμεση, ντε φάκτο νομιμοποίηση στο κατοχικό ψευδοκράτος.

Η ζημιά που έκανε ο Μπαν Κι Μουν δεν τελειώνει στους συμβολισμούς της πράξης του. Οταν ο ΟΗΕ μέσω του γενικού γραμματέα του αναγνωρίζει ντε φάκτο κάποιες κρατικές λειτουργίες στο καθεστώς των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, αντικειμενικά ενθαρρύνει με τη στάση του τα διάφορα κράτη να πράξουν κι αυτά το ίδιο, αποκαθιστώντας σχέσεις με το τουρκοκυπριακό παράνομο ψευδοκράτος.

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι πλέον η ζημιά που προκάλεσε στην Κυπριακή Δημοκρατία ο Μπαν Κι Μουν, τον οποίον φυσικά ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν πια να ξαναδούν στο νησί τους οι Ελληνοκύπριοι. Το ζήτημα τώρα είναι η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της ζημιάς. Αποστολή δύσκολη, γιατί ούτως ή άλλως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει άλλο πλαίσιο διαπραγμάτευσης επίλυσης του Κυπριακού πέραν εκείνου του ΟΗΕ, όσο και αν το τελευταίο καθίσταται συνεχώς όλο και πιο ναρκοθετημένο.

Οι αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης στην πρόκληση του γ.γ. του ΟΗΕ με το «προεδρικό μέγαρο» του κατοχικού καθεστώτος υπήρξαν ανεπαρκέστατες. Τόσο υποτονικές που είναι βέβαιο ότι είτε ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν είτε επόμενος γ.γ. του ΟΗΕ θα επαναλάμβαναν την πρόκληση με την πρώτη ευκαιρία, βέβαιοι όντες ότι ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας ούτε καν να τους καταγγείλει δημόσια θα τολμούσε!

Εχουν δίκιο στην εκτίμησή τους. Γι’ αυτό και υπάλληλοι του ΟΗΕ «κόλλησαν στα μούτρα» της κυπριακής κυβέρνησης το γεγονός ότι πρόσφατα έγινε δεκτός και ο πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, ο Μπαρόζο, στο τουρκοκυπριακό «προεδρικό μέγαρο» χωρίς να τολμήσει να αντιδράσει η Λευκωσία!

Οι ηγέτες
Ανυπομονούν να τον ξεφορτωθούν

Αρνητικά έως πλήρως απαξιωτικά είναι σχεδόν όλα τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τον Μπαν Κι Μουν. «Δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διατηρήσει την ανεξαρτησία και τη νομιμότητα του ΟΗΕ», έγραφε η ισπανική «Ελ Παΐς» και συνέχιζε: «Οι άνθρωποι του Μπους που ήθελαν να μειώσουν τον ρόλο του γ.γ. του ΟΗΕ, βρήκαν στο πρόσωπο τον άνθρωπο που χρειάζονταν»! Πρόκειται επίσης για ξεροκέφαλο, αυταρχικό άτομο που «γίνεται έξω φρενών τις λίγες φορές που οι διεθνείς βοηθοί του στη γενική γραμματεία τολμούν να του προτείνουν κάτι αντίθετο προς τη γνώμη του», υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες του κόσμου θέλουν να τον ξεφορτωθούν μόλις λήξει η θητεία του.

Read more...

Να δοθούν άμεσα τα δικαιώματα που ζητούν οι “Τούρκοι” της Ελλάδας.


Διαβάζοντας την είδηση που ακολουθεί, αντιλαμβανόμαστε τα δίκαια αυτών των ανθρώπων που προσπαθούν να βγάλουν τίμια το ψωμί τους και να διαφυλάξουν τα αρχέγονα τους ένστικτα. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Τουρκικού κράτους ώστε να τους δώσουμε αυτή την “ονειρική” μεταχείριση που επικαλούνται ότι απολαμβάνουν οι Ρωμιοί που ζουν (μαύρο χιούμορ) στην Κωνσταντινούπολη.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να μιλήσει στον τουρκικό τύπο για τα προβλήματά τους.

Τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση του Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλερόρασης της Τουρκίας στην İstanbul (sic) όπου εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους που πάντοτε αισθάνθηκαν την TRT στο πλευρό τους στη δίκαια υπόθεσή τους.

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτής της Ξάνθης Ahmet Mete, ο εκλεγμένος μουφτής της Κομοτηνής İbrahim Şerif, ο γενικός πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης Ferruh Özkan και τα μέλη των Τουρκικών Ενώσεων έγιναν δεκτοί από τον διευθυντή της TRT-İstanbul Şakir Özbek.

Ο Ahmet Mete, δήλωσε ότι δεν είναι αρκετό το ενδιαφέρον που τους δείχνουν τα μέσα ενημέρωσης προσκαλώντας τον τουρκικό τύπο στη Δυτική Θράκη για να δει τα προβλήματά τους επί τόπου.

«Εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε την τουρκική ταυτότητα στην Ελλάδα όμως οι Ρωμιοί πολίτες που ζουν εδώ δεν έχουν τα ίδια προβλήματα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αψηφεί εμένα και τον μουφτή της Κομοτηνής και στις θέσεις μας κάθονται άλλοι», είπε μεταξύ άλλων ο Mete.

Επίσης ευχαρίστησε την TRT για την υποστήριξη που παρέχει εδώ και χρόνια στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.

Ο Şakir Özbek από την πλευρά του εκτίμησε ότι η TRT είναι η φωνή όχι μόνο των Τούρκων της Δυτικής Θράκης αλλά ολόκληρου του τουρκικού κόσμου.

Πηγή:ΤRΤ
TURKISH GREEK NEWS

Read more...

Ο Ιλχάν Αχμέτ ΔΕΝ θέλει τον Σαμαρά πρωθυπουργό. Φυλάξτε το να το βγάλετε προεκλογικά σαν διαφήμιση!


Κάποιοι αμετανόητοι που δεν κατάλαβαν τι έγινε στις 29 Νοεμβρίου του 2009, δημιούργησαν ένα γρούπ στο F/B με τον τίτλο ‘”ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ”. Μάλιστα στέλνουν και email για να αυξηθούν τα μέλη της ομάδας τους.


Read more...

Όλα ή Τίποτα…..


Δημοσιεύουμε απόσπασμα άρθρου της Χουριέτ με τίτλο “ Ankara, Athens set for diplomatic talks this month “With a relationship rapidly improving since the October 2009 Greek elections, Turkish and Greek diplomats will hold exploratory talks in Ankara this month before staging high-level visits.
“Diplomats from the Turkish and Greek foreign ministries will discuss everything, including upcoming high-level visits as well as the correspondence between the prime ministers,” a Greek Embassy spokesman told the Hürriyet Daily News & Economic Review.”

Σε καμιά περίπτωση δεν ασπαζόμαστε ούτε “πιστεύουμε”, όλα τα αναγραφόμενα στο άρθρο.
Σύμφωνα πάντα με το άρθρο, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής το θέμα της συζήτησης των πάντων-όλων των θεμάτων: “Diplomats from the Turkish and Greek foreign ministries will discuss everything, δήλωση που αποδίδεται στον εκπροσώπο της Ελληνικής πρεσβείας στην Χουριέτ.

Μπορεί να είμαστε άριστοι γνώστες της Αγγλικής, αλλά το “Diplomats from the Turkish and Greek foreign ministries will discuss everything”, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνίας ή λάθους στην μετάφραση.
Εμείς σε κάθε περίπτωση θέλουμε να πιστέυουμε ότι πρόκειται περί αβάσιμης και λανθασμένης-προβοκατόρικης ενέργειας.
Πάντως το ΟΛΑ (everything) μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί όμως να μην σημαίνει και τίποτα.
Καλό θα είναι όμως να ξέρουμε τι μας γίνεται και κυρίως τι λέμε (αν το λέμε) ιδιαίτερα όταν απέναντι μας έχουμε Τούρκους!!!!!
“Έχω Μάτια και βλέπω”

Read more...

Στην Κωνσταντινούπολη αποστολή από τη Δυτική Θράκη


Η "Συμβουλευτική Επιτροπή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης" βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να μιλήσει στον τουρκικό τύπο για τα προβλήματά τους.

Τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση του Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλερόρασης της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη όπου εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους που πάντοτε αισθάνθηκαν την TRT στο πλευρό τους στη δίκαια υπόθεσή τους.


"Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Τούρκων της Δυτικής Θράκης" και εκλεγμένος μουφτής της Ξάνθης Ahmet Mete, ο εκλεγμένος μουφτής της Κομοτηνής İbrahim Şerif, ο γενικός πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης Ferruh Özkan και τα μέλη των "Τουρκικών Ενώσεων" έγιναν δεκτοί από τον διευθυντή της TRT- Κωνσταντινούπολης Şakir Özbek.

Ο Ahmet Mete, δήλωσε ότι δεν είναι αρκετό το ενδιαφέρον που τους δείχνουν τα μέσα ενημέρωσης προσκαλώντας τον τουρκικό τύπο στη Δυτική Θράκη για να δει τα προβλήματά τους επί τόπου.

«Εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε την "τουρκική ταυτότητα" στην Ελλάδα όμως οι Ρωμιοί πολίτες που ζουν εδώ δεν έχουν τα ίδια προβλήματα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αψηφεί εμένα και τον μουφτή της Κομοτηνής και στις θέσεις μας κάθονται άλλοι», είπε μεταξύ άλλων ο Mete.

Επίσης ευχαρίστησε την TRT για την υποστήριξη που παρέχει εδώ και χρόνια στους "Τούρκους της Δυτικής Θράκης".Ο Şakir Özbek από την πλευρά του εκτίμησε ότι η TRT είναι η φωνή όχι μόνο των "Τούρκων της Δυτικής Θράκης" αλλά ολόκληρου του τουρκικού κόσμου.

Πηγή:ΤRΤ
TURKISH GREEK NEWS

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_9547.html#ixzz0eVBNxTib

Read more...

Επιχείρηση «Βαριά» και προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας


Νέες αποκαλύψεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τα σχέδια ανατροπής του Ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ από τον τουρκικό στρατό. Ωστόσο, τα σχέδια επέμβασης δεν αφορούν μόνο το ΑΚΡ, αλλά επιδιώκουν να εμπλέξουν και την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει την αντίληψη των στρατιωτικών περί της «ελληνο-τουρκικής φιλίας».
Ακόμη ένα σχέδιο επέμβασης του τουρκικού στρατού στα πολιτικά πράγματα της γείτονας αποκάλυψε η ημερήσια «Ταράφ» την εβδομάδα που πέρασε. Το σχέδιο αφορά την περίοδο μετά την άνοδο του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ στην εξουσία το 2002 και εμπεριέχει ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο δράσης για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Το σχέδιο «Βαριά» (Balyoz), όπως ονομάζεται το σχέδιο επέμβασης, στοχεύει στην «προάσπιση του λαϊκού χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος» θεωρώντας «εχθρική» για την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων την ισλαμική κυβέρνηση.

Το ογκώδες σχέδιο, το οποίο θυμίζει ίσως σενάρια από πολεμικές ταινίες του Χόλυγουντ, εμπνέεται από το σχέδιο «Σημαία» (Bayrak), που έφερε στην εξουσία τους στρατιωτικούς το Σεπτέμβριο του 1980.
Συγκεκριμένα, προβλέπει την ενεργό συμμετοχή περίπου 200 στρατηγών και αξιωματικών επιφορτισμένων με την υλοποίηση διαφόρων φάσεων του σχεδίου με στόχο, την ανατροπή της κυβέρνησης και την υποκατάστασή της από ένα «κηδεμονευόμενο» καθεστώς.
Χαρακτηριστικό του σχεδίου «Βαριά», είναι η εκτεταμένη χρήση μεθόδων ψυχολογικού πολέμου, που στοχεύουν στην πρόκληση έντασης με τον «εσωτερικό και τον εξωτερικό εχθρό». Το εν λόγω σχέδιο εμπεριέχει άλλα τρία σχέδια προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα Σχέδια «Σεντόνι» (Çarşaf) και «Γενειάδα» (Sakal) προέβλεπαν την πρόκληση αιματηρών επεισοδίων κατά την προσευχή της Παρασκευής στα τζαμιά της Πόλης Φατίχ και Μπαγιαζίτ, αντιστοίχως. Τα εν λόγω επεισόδια, αφού θα είχαν πάρει «ανεξέλεγκτες» διαστάσεις, θα πρόσφεραν την απαραίτητη δικαιολογία στους στρατιωτικούς να επέμβουν και να ελέγξουν την πολιτική ζωή του τόπου. Το τρίτο σχέδιο «Καταιγίδα» (Οraj), που μας αφορά, προβλέπει την κορύφωση της έντασης στο Αιγαίο με διάδοση ανυπόστατων πληροφοριών και την πρόκληση θερμού επεισοδίου, το οποίο θα κατέληγε σε κατάρριψη ακόμη και τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους από τους ίδιους τους Τούρκους! Και το επεισόδιο θα συνοδεύονταν από κινητοποίηση και στη Θράκη! Η πρόκληση θερμού επεισοδίου στόχευε να κατηγορηθεί η ισλαμική κυβέρνηση ως ανίκανη προάσπισης των τουρκικών εθνικών συμφερόντων.
Το δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού μετά την αποκάλυψη της «Ταράφ» έρχεται να επιβεβαιώσει το σχεδιασμό ποικίλων ψυχολογικών επιχειρήσεων εις βάρος μας. Μολονότι απέρριψε τις κατηγορίες περί πραξικοπήματος, αποδέχτηκε ότι το «Σχέδιο Βαριά» είχε εκπονηθεί στα πλαίσια ασκήσεων «Ασφάλειας και Δημόσιας Τάξης»! Και αυτή η δήλωση-ομολογία αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, που άμεσα ή έμμεσα επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο και στη Θράκη.
Η χρονική στιγμή της αποκάλυψης, βέβαια, προκαλεί εντύπωση, καθώς η τουρκική δικαιοσύνη εκδίκαζε την προσφυγή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος για ακύρωση νόμου ο οποίος ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο και βάσει του οποίου τα πολιτικά δικαστήρια θα ήταν ικανά να δικάσουν στρατιωτικούς για ορισμένης κατηγορίας αδικήματα. Επίσης παρατηρούμε ότι αναθερμαίνεται η συζήτηση περί αναθεώρησης κάποιων άρθρων του στρατιωτικού συντάγματος του 1982 και έμμεσα ενδιαφέρουν και τους στρατιωτικούς. Ακόμη, θα πρέπει κανείς να υπενθυμίσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στην εγγύς της Τουρκίας περιοχή την περίοδο που καταστρωνόταν το «Σχέδιο Βαριά»: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να επέμβουν στο Ιράκ για να ανατρέψουν το καθεστώς Χουσεΐν. Άραγε λειτούργησε ανασταλτικά ο διεθνής παράγων στην εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου; Αν ναι, τότε γιατί οι Αμερικανοί μετά την απόρριψη του αιτήματος χρήσης του τουρκικού εδάφους την 1η Μαρτίου 2003 δεν στήριξαν τους στρατιωτικούς; Τα ερωτήματα για τις εσωτερικές και τις διεθνείς συγκυρίες της περιόδους εκείνης είναι περίπλοκα.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι σχέσεις στρατού και ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ κινούνται σε τροχιά έντασης και ρήξης αρκετό καιρό. Είναι δε ιδιαίτερα ανησυχητική η διαπίστωση ότι σχέδια των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προσβλέπουν στη χρησιμοποίηση της χώρας μας ως άλλοθι σε μία ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα της γείτονας. Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα, όμως, είναι ότι η ύπαρξη τέτοιων σχεδίων ομολογείται ανερυθρίαστα από τους στρατιωτικούς ακυρώνοντας, εκ των πραγμάτων, τις τελευταίες εκδοχές της «ελληνο-τουρκικής φιλίας».
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Η Άγκυρα προωθεί τον ψευτομουφτή Αχμέτ Μέτε στη θέση του αρχηγού των "Τούρκων Δυτικής Θράκης"


Εκπαιδευμένος από τη νηπιακή ηλικία στην Τουρκία, ο Αχμέτ Μέτε, ο ψευτομουφτής Ξάνθης, θεωρείται πλέον δεδομένο πως προβάλλεται ως το καταλληλότερο πρόσωπο για να αναλάβει -με τις ευχές και φυσικά και την βοήθεια της Άγκυρας- την θέση του αρχηγού των "Τούρκων της Δυτικής Θράκης".
Εδώ και αρκετούς μήνες -από τις αρχές του 2009- ο ψευτομουφτής Μέτε κάνει συνεχή ταξίδια στην Τουρκία και δίνει συνεχώς συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και περιοδικά. Στα ταξίδια που πραγματοποιεί εντός της Ελλάδας ο Αχμέτ Μέτε, κύριος προορισμός του είναι η Ρόδος -ασχολείται με την οργάνωση της ανάδειξης μειονοτικού προβλήματος στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων-, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια έχει συναντηθεί αρκετές φορές με εκπροσώπους διαφόρων ΜΚΟ, μέλη του "Ουρανίου Τόξου" και ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Και όλα αυτά βέβαια με την ομπρέλα της "μητέρας πατρίδας" Τουρκίας, η οποία φροντίζει μέσω διπλωματικών -και όχι μόνο- κύκλων, να υποστηρίζει και να προωθεί τις κινήσεις "διαμαρτυρίας" του κυρίου Μέτε.

Έτσι, μέσα στα πλαίσια της "χορηγείας" προς τον Μέτε και σε μία σαφώς συντονισμένη κίνηση η Άγκυρα έστησε ένα βρώμικο παιχνίδι στην ελληνική πλευρά. Η "Συμβουλευτική Επιτροπή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης", τα ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου, θα βρίσκεται στο σύνολό της στην Κωνσταντινούπολη τις ίδιες μέρες που θα διεξάγεται η σύνοδος του ΝΑΤΟ και θα είναι παρόντες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Έχουν ήδη πογραμματιστεί συνεντεύξεις Τύπου και εμφανίσεις των μελών της σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση του Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλερόρασης της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη όπου "εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους που πάντοτε αισθάνθηκαν την TRT στο πλευρό τους στη δίκαια υπόθεσή τους".
"Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Τούρκων της Δυτικής Θράκης" και εκλεγμένος μουφτής της Ξάνθης Ahmet Mete, ο εκλεγμένος μουφτής της Κομοτηνής İbrahim Şerif, ο γενικός πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης Ferruh Özkan και τα μέλη των "Τουρκικών Ενώσεων" έγιναν δεκτοί από τον διευθυντή της TRT- Κωνσταντινούπολης Şakir Özbek ανακοινώθηκε από το TRT.
Ο Ahmet Mete, δήλωσε ότι "δεν είναι αρκετό το ενδιαφέρον που δείχνουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης" προσκαλώντας τον τουρκικό τύπο στη Δυτική Θράκη για να δει τα προβλήματά τους επί τόπου. «Εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε την "τουρκική ταυτότητα" στην Ελλάδα όμως οι Ρωμιοί πολίτες που ζουν εδώ δεν έχουν τα ίδια προβλήματα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αψηφεί εμένα και τον μουφτή της Κομοτηνής και στις θέσεις μας κάθονται άλλοι», είπε μεταξύ άλλων ο Mete.

Read more...

Τουρκικός "απομιλιταρισμός"


Ακόμη και αν πρόκειται για προσπάθεια προετοιμασίας ισχυρής εικόνας εν όψει πρόωρων εκλογών, οι κινήσεις και η φιλολογία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε σχέση με μια σειρά από ζητήματα «απομιλιταρισμού» της πολιτικής ζωής στην Τουρκία, είναι καταστάσεις πρωτόγνωρες για τα τουρκικά δεδομένα.
Και είναι βέβαιο ότι το κυβερνών κόμμα αξιοποιεί στο έπακρο τη διαμορφωμένη συγκυρία συνθηκών εκδημοκρατισμού.
Στη διαμόρφωση του εν λόγω κλίματος συνέβαλε πολύ η φιλολογία που έχει αναπτυχθεί στην Τουρκία ύστερα από τις αποκαλύψεις για το «Σχέδιο Βαριοπούλα» που έφεραν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τη μιλιταριστική διάσταση του καθεστώτος.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι εξελίξεις που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις, άρχισαν να αγγίζουν κάποια ουσιαστικά σημεία της «νομιμότητας» της μιλιταριστικής επιβολής.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφέρθηκε προχθές σε κάποια από αυτά, με τρόπο που δεν έχει κάνει, ή διανοηθεί να κάνει, κανείς μέχρι σήμερα. Ενα από τα ουσιαστικά αυτά σημεία είναι η περίφημη «βίβλος πολιτικής» ή αλλιώς το «έγγραφο στρατηγικής εθνικής ασφάλειας». Εχει ονομαστεί και «κόκκινη βίβλος» ή «κρυφό Σύνταγμα». Πρόκειται για το κείμενο που επεξεργάζεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για θέματα ασφάλειας και -εσωτερικών και εξωτερικών- απειλών. Λόγο περί αναθεώρησής του έκανε ο Ερντογάν. Ενα δεύτερο πολύ σημαντικό σημείο είναι ότι αποκάλυψε πως δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί το άρθρο 35 του εσωτερικού κανονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το άρθρο δίνει στις Ενοπλες Δυνάμεις το «καθήκον» να προασπίζονται τη «Δημοκρατία της Τουρκίας, όπως αυτή ορίζεται στο Σύνταγμα». Το άρθρο αυτό ήταν το πάτημα για όλες τις επεμβάσεις του στρατού, περιλαμβανομένου του πραξικοπήματος του 1980. Και να φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά προχωρούν παράλληλα με εξελίξεις όπως το ετοιμαζόμενο νομοσχέδιο για οικονομικό έλεγχο σε όλο το Δημόσιο εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα «4 στοιχεία»
Ολα αυτά παραπέμπουν στην εξίσωση που έχει διατυπωθεί περί εκλογικής επιτυχίας των κομμάτων από το 1950 μέχρι σήμερα. Η εναντίωση στην επιβολή της κατεστημένης εξουσίας, ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης, η υιοθέτηση των παραδοσιακών αξιών του λαού -μεταξύ των οποίων έχει ξεχωριστή θέση η θρησκεία- και το άνοιγμα στον έξω κόσμο, κατά κύριο λόγο τον ευρωπαϊκό, είναι τα τέσσερα συστατικά των κομμάτων που έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία.
Τα τέσσερα αυτά στοιχεία είναι εξάλλου και το κοινό χαρακτηριστικό των πολιτικών κομμάτων που σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες και άσκησαν μακρόχρονη εξουσία. Είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Αντνάν Μεντερές (περίοδος 1950-1960), το Κόμμα Δικαιοσύνης του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ (περίοδος 1965-1971), το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Τουργκούτ Οζάλ (περίοδος 1983-1991) και τέλος το σημερινό κυβερνών κόμμα.
Η «καραμπόλα»
Με βάση την εξίσωση αυτή και με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις περί «απομιλιταρισμού», υπάρχουν και μερικά άλλα πρόσθετα στοιχεία. Πρώτον, ο Ερντογάν εδώ και λίγες μέρες άρχισε να ασχολείται με το μεγάλο πρόβλημα των θιγόμενων από την ιδιωτικοποίηση εργατών της δημόσιας επιχείρησης ΤΕΚΕΛ. Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων περιλαμβάνουν απεργία πείνας, ενώ εμπεριέχουν την «απειλή» για γενική απεργία. Η δραστήρια ενασχόληση του Ερντογάν με το ζήτημα αυτό δεν αποκλείεται να δώσει ακόμη περισσότερες μετοχές στο κυβερνών κόμμα.
Ενα δεύτερο στοιχείο είναι η μαεστρία με την οποία χειρίζεται το κυβερνών κόμμα την υπόθεση της εξωτερικής πολιτικής, με τρόπο που η τελευταία έχει αποδέκτη όχι μόνο τη διεθνή διπλωματία, αλλά και το εσωτερικό της χώρας. Χαρακτηριστικά, μία πρόσφατη δημοσκόπηση η οποία ασχολήθηκε με διάφορα πράγματα, από τις εκλογές μέχρι επί μέρους καταστάσεις, αποκάλυψε και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Στην ερώτηση αν θεωρούν θετικούς τους χειρισμούς εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, το 71,5% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά!

Read more...

Την επομένη της απόφασης της Χάγης θα ξυπνήσουμε με τα ελληνικά νησιά να «επιπλέουν» στην τουρκική υφαλοκρηπίδα


Του Νίκου Κουρή, τέως υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Πριν από πολλά χρόνια απέκτησαν οι υπηρεσίες μας ένα απόρρητο κείμενο του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, το οποίο περιείχε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της τουρκικής στρατηγικής στην περιοχή μας. Ήταν γραμμένο σε απλοϊκή γλώσσα, αλλά τα όσα ανέφερε ήταν πολύ σοβαρά και δεν άφηναν αμφιβολίες για τους στόχους της πολιτικής της Άγκυρας σε σχέση με την Ελλάδα ούτε για την αυθεντικότητά του. Έγραφε το τουρκικό εγχειρίδιο: "Τα ανατολικά νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) περικλείουν τα παράλια της Ανατολίας στο Αιγαίο. Τα νησιά αυτά κατέχουν θέσεις στις προσβάσεις εισβολής στην Ανατολία και αποτελούν προφυλακή για την άμυνά της σε περίπτωση επίθεσης...".

Και συνέχιζε το κείμενο του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου: "...Οι παρακάτω πραγματικότητες αποδεικνύουν ότι σ' έναν πόλεμο η ελληνική αντίσταση θα είναι αδύνατη. Τα νησιά βρίσκονται πολύ μακριά από την Ελλάδα και η αποστολή δυνάμεων από τη μητέρα πατρίδα για την προστασία τους θα είναι πολύ δύσκολη. Ακόμη περισσότερο αφού, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης, είναι ανοχύρωτα...". Και καταλήγει η ανάλυση του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας: "Από απόψεως ασφάλειας της Τουρκίας, εκτός των σημερινών συνόρων, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας που να συμπεριλαμβάνει και τα κοντινά νησιά». Σαφές το κείμενο... Εξάλλου, μιλώντας από χειρογράφου, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Οζάλ, σε λόγο του στη Βουλιαγμένη στις 13 Ιουνίου 1988, ανέλυσε τα αίτια της ελληνοτουρκικής διαμάχης, όπως τα αντιλαμβάνεται η Τουρκία! «Το κύριο χαρακτηριστικό», είπε, «του εθνικού κράτους (της Τουρκίας) είναι η ευαισθησία στα εθνικά του συμφέροντα. Η περίοδος Βενιζέλου - Ατατούρκ, στην οποία οικοδομήθηκε το σημερινό στάτους κβο, δεν έχει ομοιότητα με τη σημερινή εποχή».

Επομένως, συμπληρώνουμε εμείς, πρέπει να αλλάξει...
Ανατρέχοντας στην Ιστορία, διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία καταβάλλει αυτήν την προσπάθεια από την εποχή του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά το διάστημα της κατοχής της χώρας μας από τις δυνάμεις του Άξονα, η Άγκυρα ζήτησε από τους εμπόλεμους να στείλει στρατό στα ανατολικά νησιά μας για να τους... απαλλάξει από τη δουλεία της φύλαξής τους! Στη διάρκεια των εργασιών για τη σύναψη της Συνθήκη Ειρήνης στο Παρίσι το 1947, προσπάθησε να ματαιώσει την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Εκμεταλλευόμενη το φιάσκο της απόσυρσης των δυνάμεών μας από την ενοποιημένη δομή της Συμμαχίας το 1975 αρνήθηκε να αποδεχθεί την επάνοδό τους αν δεν συμφωνούσαμε στην αναδιάταξη των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο. Την προσπάθεια της Άγκυρας την υποστήριζαν οι ΗΠΑ με τους εκπροσώπους τους στο ΝΑΤΟ. Η προσπάθεια της Άγκυρας δεν απέδωσε γιατί συνάντησε την αντίσταση ενός πατριώτη πολιτικού, του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, τον οποίο υποστήριξαν στον αγώνα του αξιωματικοί του Επιτελείου υπό τον Α’ Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Ο Αβέρωφ συγκρούστηκε με τον Μητσοτάκη, υπουργό Εξωτερικών τότε, ο οποίος συμφωνούσε με τους ΝΑΤΟϊκούς και ήθελε την εγκατάσταση των στρατηγείων στη χώρα μας χωρίς προηγουμένως να καθοριστούν τα όρια ευθύνης των ελλήνων (ΝΑΤΟϊκών) διοικητών, κάτι που ήταν αντίθετο με την εθνική μας πολιτική.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, μετά τις εκλογές του 1981 είχε καταστήσει σαφή την ελληνική θέση πάνω στο θέμα αυτό. Στις προγραμματικές δηλώσεις της 23ης Νοεμβρίου 1981 είπε: «Στο θέμα του Αιγαίου πρέπει να καταστήσουμε σαφές τόσο προς τους γείτονές μας όσο και προς την Ατλαντική Συμμαχία πως τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια σύνορά μας καθώς και τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Κατοχυρώνονται από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες και από τη διεθνή πρακτική».
Για την επίτευξη των επεκτατικών της σχεδίων η Άγκυρα «κατασκεύασε» στο παρελθόν διάστημα έναν αριθμό τεχνητών προβλημάτων για να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο και να προβάλλει τις απαιτήσεις της στο διεθνές περιβάλλον.

Τα προβλήματα αυτά κατά τους Τούρκους είναι:
• Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.
• Ο εθνικός μας εναέριος χώρος.
• Το εύρος των χωρικών μας υδάτων.
• Ο αφοπλισμός των νησιών μας στο Αιγαίο.
• Η εναέρια κυκλοφορία, η έρευνα - διάσωση.
• Οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».
Η εθνική μας πολιτική αναγνωρίζει ως υπαρκτό πρόβλημα μόνο εκείνο της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, που είναι νομικό θέμα.
Παρά την πίεση που δεχθήκαμε μετά την επανένταξη, δεν καμφθήκαμε και δεν συμφωνήσαμε στον επανακαθορισμό των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης. Όμως τον Δεκέμβριο του 1992, χωρίς να υπάρχει απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αλλαγή της εθνικής πολιτικής που ακολούθησαν επί σειρά ετών μεγάλοι έλληνες πολιτικοί, η αντιπροσωπεία μας στη Σύνοδο της DPC στις Βρυξέλλες, στις 11 Δεκεμβρίου 1992, δέχθηκε πρόταση του ΝΑΤΟ για κατάργηση των ορίων στη Νότια Περιοχή, γεγονός που υλοποιούσε τη θέση του Μητσοτάκη που είχε το 1981 προκαλέσει την οργή του Αβέρωφ.
Θα επαναλάβουμε εδώ ότι στο θέμα αυτό υπήρχε πλήρης συμφωνία δύο πολιτικών ανδρών διαφόρου ιδεολογικής τοποθέτησης, που όμως τους ένωνε ο αγνός πατριωτισμός.
Επακολούθησε σχεδόν μια δεκαετία διαβουλεύσεων για το νέο καθεστώς του Αιγαίου, στη διάρκεια της οποίας η Ουάσινγκτον πρόσφερε βοήθεια στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση των στόχων της.
Είναι γνωστή η ιστορία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Σώφλυ το 1977 «περί ασυνήθων γεωγραφικών ρυθμίσεων του παρελθόντος στο Αιγαίο», που ανάγκασε τον Γεώργιο Ράλλη να τον χαρακτηρίσει «persona non grata», ως και οι πρόσφατες δηλώσεις του State Department περί της ανάγκης «εκ νέου ανάγνωσης των κειμένων που καθορίζουν το καθεστώς του Αιγαίου».
Επαναλαμβάνεται ότι η εθνική πολιτική που εγκαινίασε ο Ε. Αβέρωφ στο θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας επανένταξης και γενικότερα τα θέματα του Αιγαίου, υπήρξε εθνική ομοφωνία και συνεχίστηκε η ίδια πολιτική από τον Ανδρέα Παπανδρέου, πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας.
Επανερχόμαστε στα τωρινά.
Αν δεχθούμε συζητήσεις εφ' όλης της ύλης, ποιο θα είναι το αντιστάθμισμα των απαιτήσεων της Τουρκίας, που σε τελευταία ανάλυση επιδιώκει την απόκτηση ελληνικών εδαφών στο Αιγαίο και στον Έβρο;
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης; Είναι αυτή ικανή παραχώρηση της Τουρκίας για ό,τι αυτή ζητά από εμάς;
Οι Τούρκοι ζητούν εθνικό μας χώρο, έδαφος, χωρικά ύδατα και αρμοδιότητες αεράμυνας πάνω από ελληνικά εδάφη. Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερης σημασίας. Έχοντας οι Τούρκοι εξασφαλίσει την ευθύνη αεράμυνας στο ανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα ακολουθήσει αναπόφευκτα η αναδιάρθρωση των FIR Αθηνών - Κωνσταντινούπολης. Έχοντας επικρατήσει από πλευράς αρμοδιοτήτων στο ανατολικό Αιγαίο, δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ελλάδας. Πιθανόν να επιχειρήσουν εναντίον μικρονησίδων. Τη στρατιωτική τους δύναμη οι γείτονες τη χρησιμοποιούν για την άσκηση πολιτικής κανονιοφόρων εναντίον μας και για επίδειξη δύναμης. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν άλλα πιθανά σενάρια για τη συνέχιση της τουρκικής επιθετικότητας.
Τις μέρες αυτές στάλθηκε επιστολή από τον πρωθυπουργό μας στον τούρκο ομόλογό του, με περιεχόμενο την προσεχή συνάντησή τους και τις σχετικές συνομιλίες. Από τη διατύπωση της επιστολής, του μέρους που δόθηκε στον Τύπο, δεν είναι σαφές αν οι συνομιλίες θα αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μόνο ή και άλλα «προβλήματα» του Αιγαίου, όπως τα εννοούν οι Τούρκοι.
Προσωπικά έχω επιφυλάξεις για την αντικειμενικότητα των διεθνών διαιτητικών οργάνων. Εκτιμώ ότι στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας θα λάβουμε πολύ λιγότερα απ' ό,τι προσδοκούμε και ότι την επομένη της απόφασης του δικαστηρίου θα ξυπνήσουμε με τα ελληνικά νησιά να «επιπλέουν» στην τουρκική υφαλοκρηπίδα! Το αίσθημα της ανησυχίας που με διακατέχει για την αντικειμενικότητα της Χάγης βασίζεται στη στάση των «φίλων» μας μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο απέναντι στη χώρα μας, στα χρόνια της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ και, τελευταία, με τον τρόπο αντιμετώπισης της Ελλάδας στην πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση.
Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν, για την ολοκλήρωση των επεκτατικών της οραμάτων, η Τουρκία χρησιμοποιούσε σαν «πολιορκητικό κριό» την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν οι γείτονές μας επιτύχουν πλήρη ένταξη. Σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Τουρκία, λόγω πληθυσμιακού μεγέθους, θα έχει ανάλογη ποσόστωση στα όργανα της Ένωσης. Αυτό θα της δίνει τη δυνατότητα σύναψης συμμαχιών στους μηχανισμούς της Ένωσης για την εξυπηρέτηση των στόχων της. Επομένως δεν θα είναι ακατόρθωτο να επιτύχει, σαν «προσφορά» της στην ασφάλεια και στην αναχαίτιση της λαθρομετανάστευσης, τη συγκρότηση μιας δύναμης Ακτοφυλακής για τον έλεγχο των κινήσεων στο στενό μεταξύ Ανατολίας και ελληνικών νησιών. Η δύναμη αυτή θα επιδιωχθεί να είναι μεικτή, από Έλληνες και Τούρκους.
Σε μια τέτοια (υποθετική) περίπτωση, εκτός από τη θάλασσα και τον αέρα του ανατολικού Αιγαίου, οι γείτονές μας θα αποκτήσουν και έδαφός μας. Την παρουσία τούρκων ενόπλων στο έδαφός μας θα ακολουθήσει έφοδος πλήθους «ευρωπαίων» Τούρκων από την απέναντι ακτή, μαζί με άφθονο χρήμα. Έτσι, η Τουρκία θα βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από τον τελικό της στόχο.
Δεν θα κουραστούν να μας περιμένουν οι Τούρκοι δεκαετίες πολλές. Μας έχουν μάθει. Απλώς θα μας περιμένουν να διαπράξουμε το επόμενο σφάλμα...

Read more...

Αναθεωρείται το τουρκικό Πρωτόκολλο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας


Στη επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας (Milli Guvenlik Siyaset Belgesi) προχωρά η Άγκυρα, με απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Tayyip Erdogan. Το κείμενο, γνωστό και ως "Μυστικό Σύνταγμα του Κράτους", αναθεωρείται από τη γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΜGK) λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές για την Τουρκική Δημοκρατία εντός του διεθνούς περιβάλλοντος. Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι πρόκειται για τη δεύτερη αναθεώρηση του σχετικού εγγράφου από την κυβέρνηση του AKP. Η πρώτη είχε γίνει το 2005 και από 100 σελίδες που ήταν πριν, περιορίσθηκε στις 25 και αναμένεται να περιορισθεί ακόμα περισσότερο τώρα, με απαλειφή της φράσης "θρησκευτικής οπισθοδρόμησης".

Στις εξωτερικές απειλές για την Ελλάδα, το ισχύον κείμενο αναφέρει ότι για τις βραχονησίδες των Ιμίων και για άλλες πλέον των 100 βραχονησίδων του Αιγαίου, που αμφισβητείται η κυριαρχία τους, δεν μπορεί να γίνει καμιά υποχώρηση. Αναφορά γίνεται επίσης και στο casus belli. Αν και αναμένεται με την αναθεώρηση να υιοθετηθούν πιο γενικές εκφράσεις όσον αφορά τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και εκτιμάται ότι οι διατυπώσεις θα επηρεαστούν από τον εξελισσόμενο διάλογο με την Ελλάδα, την Αρμενία και τις εξελίξεις στην Κύπρο, δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει κάποια θεαματική διαφοροποίηση στα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ UAV ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ?


Ένα τουρκικό «Χταπόδι» θα κυκλοφορεί τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο με στόχο να αλιεύσει κρίσιμες πληροφορίες.
Τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου το τουρκικό γενικό επιτελείο ναυτικού ανέθεσε στην τουρκική εταιρεία «Aselsan» τη ναυπήγηση μη επανδρωμένων υποβρυχίων.
Τα νέα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια θα φέρουν την ονομασία «Ahtapot» και θα χρησιμοποιηθούν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της συλλογής πληροφοριών σε λιμάνια και σε άλλες στρατηγικές περιοχές.

Το πρόγραμμα ναυπήγησης τελεί υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ οι οποίες διέθεσαν και τη σχετική τεχνογνωσία, όπως προβλέπει η σύμβαση που υπογράφτηκε.
Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια θα «ελέγχονται» από ένα υπερσύγχρονο κέντρο ελέγχου. Από εκεί θα γίνεται ο τηλεχειρισμός τους και εκεί θα μεταβιβάζονται όλες οι πληροφορίες που θα συλλέγει.
Εκτός από τις αποστολές του σε λιμάνια και γενικότερα σε περιοχές ενδιαφέροντος, μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί στην καταγραφή ύποπτων δραστηριοτήτων, στη ναρκοθέτηση και στην αποναρκοθέτηση σε υποβρύχια σημεία και σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης.

Read more...

Στην Αγκυρα ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ για συνομιλίες σχετικά με το ΡΚΚ


Ο ανώτατος Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ έφτασε στην Αγκυρα για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους για την δράση του ΡΚΚ από ορμητήρια στο βόρειο Ιράκ. Ο στρατηγός Ray Odierno θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον αρχηγό επιτελείου İlker Başbuğ, τον υπουργό εξωτερικών Ahmet Davutoğlu και τον υπουργό εσωτερικών Beşir Atalay.

Σκοπός των συνομιλιών όπως ανακοίνωσε ο Odierno είναι να δοθεί ένα τέλος στην τρομοκρατική δράση του ΡΚΚ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι λύσεις πρέπει να έχουν “ευρεία βάση” και τόνισε την σημασία να βρεθεί μια κοινή κατανόηση μεταξύ των τριών εμπλεκομένων χωρών (ΗΠΑ, Ιράκ, Τουρκία) σχετικά με βασικές αιτίες που τροφοδοτούν την βία.


Read more...

Μετάθεση ζητάει ο Τούρκος πρέσβης στο Ισραήλ


Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ Ahmet Oguz Celikkol εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει από το Ισραήλ μετά τον εξευτελισμό που υπέστη από τον ισραηλινό ΥΠΕΞ Daniel Ayalon.

Ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο εξωτερικών της Αγκύρας επιβεβαίωσε την αποστολή τηλεγραφήματος με αίτημα μετάθεσης από τον Celikkol. Πηγές στην Αγκυρα θεωρούν ότι θα τοποθετηθεί σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί ότι το αίτημα αφορά προσωπικούς λόγους, ενώ ο Ayalon εξέφρασε την λύπη του για την αποχώρηση του πρέσβη εκφράζοντας και την πεποίθηση του ότι «πρόκειται για εσωτερικό τουρκικό θέμα».


Read more...

Γροθιές στην Εθνοσυνέλευση μετά από σχόλιο για τη σύζυγο Ερντογάν


Σκηνές απείρου κάλλους έλαβαν χώρα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, λόγω ειρωνικού σχολίου που αφορούσε τη σύζυγο του τούρκου πρωθυπουργού από το εθνικιστικό κόμμα. Ακολούθησαν συμπλοκές βουλευτών, ενώ το λόγο έλαβε ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο οποίος υπερασπίστηκε τη σύζυγό του.

Όλα ξεκίνησαν από συνέντευξη του πρωθυπουργού σε τηλεοπτικό κανάλι, όπου ανέφερε περιστατικό κατά το οποίο, απαγορεύτηκε η είσοδος σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη γυναίκα του Εμινέ. Η κ. Ερντογάν, πριν τρία χρόνια είχε προσπαθήσει να επισκεφθεί τον ηθοποιό Ουιγκούρ, αλλά δεν μπόρεσε να μπει στο νοσοκομείο λόγω της μαντίλας που φορούσε.

Το εθνικιστικό κόμμα, του το "φύλαγε" και την Τρίτη, το μέλος του Οσμάρ Ντουρμούς έκανε ειρωνικό σχόλιο κατά του Ερντογάν και της συζύγου του. "Πώς είναι δυνατόν το νοσοκομείο να μην αφήνετε τη γυναίκα του πρωθυπουργού που τον βλέπουν σαν "Προφήτη" να μπει στο νοσοκομείο;" δήλωσε.

Τα λόγια του Ντουρμούς προκάλεσαν την οργή των κυβερνητικών βουλευτών και του ίδιου του πρωθυπουργού και ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ τους. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πρόκειται για την χειρότερη "έκρηξη βίας" στην Εθνοσυνέλευση - που δεν είναι ασυνήθιστη σε αυτά - εδώ και χρόνια.

Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν μερικοί βουλευτές, ενώ ένας χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Ερντογάν για να καταγγείλει τη στάση του εθνικιστικού κόμματος, μιλώντας για ανήθικη επίθεση. "Πρώτα από όλα, οι φίλοι μας δεν γνωρίζουν ότι η "αλυσίδα" των προφητών, τελείωσε με τον Προφήτη Μωάμεθ. Πρέπει να είστε αρκετά ανότηος για να υπερασπίζεστε αυτούς που δεν άφησαν τη σύζυγό μου να μπει στο νοσοκομείο" δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας για "βάναυση και ανήθικη επίθεση".

Το σχόλιο περί "προφήτη" το οποίο σχολίασε ειρωνικά ο Ντουρμούς αφορά μία αποστροφή του λόγου κυβερνητικού βουλευτή. Ο Ισμαήλ Χακί Εσέρ δήλωσε το Νοέμβριο ότι "ο Ερντογάν είναι σαν δεύτερος προφήτης για εμάς" - δήλωση που κατακρίθηκε και από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού.

Ρεπορτάζ του Anadolu

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP