Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

ΕΠΑΦΕΣ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗΔΩΝ ΜΕ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


O εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ και ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης μετείχαν στις 31-7-2010 στον 5ο εθνικό διαγωνισμό ανάγνωσης Κορανίου που οργανώθηκε στην πόλη Κίρτζαλι της Βουλγαρίας. Ο διαγωνισμός που οργανώθηκε από τον αρχιμουφτή της Βουλγαρίας Δρ. Μουσταφά Χάτζι και με την συμμετοχή του λαού του Κίρτζαλι, υπήρξε υπέροχος. O διαγωνισμός διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κίρτζαλη σε πέντε κατηγορίες και διαγωνίστηκαν νέοι ηλικίας από 15 έως 25 χρονών. Οι νέοι με τις προσπάθειες τους στα μαθήματα Κορανίου, και με τη απαγγελία τους και με την προέλευση τους και με τις φωνές τους προσέφεραν στον κόσμο. Στο τέλος του διαγωνισμού κάθε κατηγορίας δόθηκαν χρηματικά έπαθλα στους πρώτους, και τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να μαθαίνουν και να απαγγέλουν το Κοράνιο.

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε ο λόγος στους εκλεγμένους μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, οι οποίοι συνεχάρησαν τις μάνες και τους πατέρες των νέων καθώς και τους δασκάλους που τα ανέθρεψαν. Επίσης εκτιμήθηκε ιδιαίτερα η διοργάνωση στη Βουλγαρία μετά από πολλά χρόνια ολοκληρωτισμού, τέτοιων ωραίων απαγγελιών Κορανίου. Σε αυτό το πλαίσιο οι μουφτήδες μας είχαν την ευκαιρία να γνωριστούνε με τους μουφτήδες στη Βουλγαρία και να ανταλλάξουν ιδέες.

Η ημερήσια αυτή επίσκεψη υπήρξε αποδοτική και για τις δύο πλευρές και ειπώθηκε πως και στους δικούς μας διαγωνισμούς Κορανίου τα επόμενα χρόνια, θα έρθουν μουφτήδες από την Βουλγαρία συμβάλλοντας σε αυτές τις ωραίες εκδηλώσεις.

Σχόλιο : Έτσι είναι, αν έχεις κοινό αφεντικό αποκτάς μια διαφορετική εξοικίωση με τον… συνάδελφο σου.

Read more...

Χαλήτ Χαμπίμπογλου: μια σχεδόν μόνιμη πρόκληση επί ελληνικού εδάφους


Ο άνθρωπος που έχει ως επάγγελμά του τη διεθνή κατασυκοφάντηση της χώρας μας για δήθεν έλλειμμα δημοκρατίας και παραβίαση των δικαιωμάτων των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» συνεχίζει να τριγυρνάει ανενόχλητος σε ελληνικό έδαφος και να ξεσαλώνει με προκλητικές δηλώσεις τουρκισμού!

Λέγεται Χαλήτ Χαμπίμπογλου και έχει αναγάγει το θράσος σε επιστήμη και τη χυδαιότητα σε επάγγελμα. Είναι ο πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης», της οργάνωσης δηλαδή που μάχεται σε όλα τα διεθνή φόρα, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας» της Θράκης και φυσικά επικρίνοντας ως «υποκινητές μίσους» όλους όσους τολμούν να μιλούν για Πομάκους και να επισημαίνουν απλώς τα αυτονόητα για την προκλητική δράση του Προξενείου Κομοτηνής (ως τέτοιους κατήγγειλαν, αν θυμάστε, και εμάς του proxeneio-stop). Ο πρακτοράκος λοιπόν αυτός συνεχίζει να μπαινοβγαίνει ανενόχλητος στη Θράκη και να ξεσαλώνει κυριολεκτικά σε όλα τα πανηγύρια και τις λοιπές τουρκοεκδηλώσεις, όπου ανελλιπώς πλέον παρίσταται.

Και επειδή το «παρών» το έδωσε βεβαίως και στο εκτουρκισμένο πανηγύρι του Χίλια πριν από μία εβδομάδα (βλ. σχετικά την προηγούμενή μας ανάρτηση), σας παραθέτουμε σήμερα την ομιλία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Προσέξτε πώς προσφωνεί ως…«συναγωνιστές» του τις πρακτοράντζες του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, προσέξτε πώς επαναλαμβάνει τις γνωστές πλέον μπούρδες για τη δήθεν τουρκική πολιτιστική παράδοση που διασώζουν τα (σ.σ. πρώην πομάκικα) πανηγύρια, προσέξτε όμως και πώς κομπορρημονεί για τη διεθνή δράση της οργάνωσής του – μιας οργάνωσης που επαναλαμβάνουμε ότι δρα ξεκάθαρα υπέρ της αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης.

ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗΣ

Read more...

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ 1000


Πραγματοποιήθηκε στις 6 με 8 Αυγούστου το πανηγύρι στην τοποθεσία 1000 στα σύνορα Ροδόπης-Έβρου. Το πανηγύρι αυτό όπως και το άλλο του Ακρίτα (Αλάντεπε) παλιότερα είχαν πομακικό χαρακτήρα, αλλά χάρη στην πολιτική της Ελλάδας και της Τουρκίας πλέον έχουν εκτουρκιστεί.
Το παρήγορο φέτος ήταν ότι δεν μετείχε κανένας αιρετός χριστιανός -καθώς με την παρουία τους νομιμοποιούσαν τα περί ¨τουρκικής μειονότητας¨- και επίσης το ότι δεν μετείχαν και αρκετοί μουσουλμάνοι παράγοντες. Ο κόσμος αισθητά λιγότερος από πέρσι.

Επί της ουσίας : Ομιλίες περί τουρκικής μειονότητας, συγκροτήματα μόνο με τουρκικούς χορούς και ελάχιστοι θεατές των εκδηλώσεων. Οι περισσότεροι προτιμούσαν τα κοτόπουλα και τα αρνιά ή τα ψώνια. Ο κόσμος που ήταν γύρω από τον χώρο των εκδηλώσεων ήταν λίγος και εντυπωσιακά αδιάφορος… Παραθέτουμε τις σημαντικότερες ομιλίες.
Αγάς του πανηγυριού Τζαφέρογλου Μουχαρέμ
Αξιότιμε μου αντινομάρχη Ανδριανούπολης, αξιότιμε μου πρόξενε της τουρκικής δημοκρατίας στη Κομοτηνή, αξιότιμε μου εκλεγμένε μουφτή, αξιότιμε μου πρόεδρε του DEB, αξιότιμοι μου δήμαρχοι, αξιότιμε μου πρόεδρε της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, αξιότιμοι εκπρόσωποι συλλόγων και αγαπητοί μου προσκεκλημένοι που έχετε έρθει από την μάνα-πατρίδα Τουρκία, καθώς και όλους τους θεατές, σας καλωσορίζω.
Το Σέτσεκ είναι σαν κάτι ιερό που έπεσε στον δρόμο μας. Ακόμα και αν δεν βρίσκουμε να παρκάρουμε τα αμάξια μας στο Σέτσεκ, ψυχή μου τι σημασία έχει αυτό ; Παρκάρουμε 1-2 χιλιόμετρα μακριά και παίρνουμε το δρόμο για την παλαίστρα.
Αξιότιμοι καλεσμένοι, μάνες, πατέρες, θείοι, νέοι, φίλοι, αποτελεί πραγματικότητα το εξής : Τα έθνη για όσο αναβιώνουν τις εκδηλώσεις τους, η ενότητα στη γλώσσα και στις εκδηλώσεις, όλα αυτά είναι που απαρτίζουν ένα έθνος.
Όπως το Σέτσεκ μας αφέθηκε ως παρακαταθήκη πριν 700 χρόνια, έτσι και εμείς το βλέπουμε σαν κληρονομιά που θα το αφήσουμε όπως το πήραμε από τους προγόνους μας, στις επόμενες γενιές. ¨Στο Σέτσεκ μην ψάχνεις εχθρούς, έλα σε εμάς, έλα στην καλύτερη εκδήλωση, έλα στο Σέτσεκ, έλα στο Σέτσεκ ¨ Εύχομαι επιτυχίες στα χορευτικά συγκροτήματα και στους καλλιτέχνες. Να είστε καλά και ευχαριστώ που με ακούσατε.
Πρόεδρος του συλλόγου 1000, Αλή Πεντζάλ
Αξιότιμε μου αντινομάρχη Ανδριανούπολης, αξιότιμε μου πρόξενε της τουρκικής δημοκρατίας στη Κομοτηνή, αξιότιμε μου εκλεγμένε μουφτή Κομοτηνής, αξιότιμε μου πρόεδρε του DEB, αξιότιμοι μου δήμαρχοι, αξιότιμε μου πρόεδρε της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, αξιότιμοι εκπρόσωποι συλλόγων και αγαπητοί μου προσκεκλημένοι που έχετε έρθει από την μάνα-πατρίδα Τουρκία, εκπρόσωποι συλλόγων.
Γιορτάζουμε φέτος με αγάπη και με ενθουσιασμό τις επί 7 αιώνες συνεχιζόμενες και πλέον παραδοσιακές εκδηλώσεις του οροπεδίου του Σέτσεκ.
Η γιορτή του Σέτσεκ ενισχύει την ενότητα και ομοψυχία του λαού, συμβάλει στην γνωριμία των νέων γενιών με τον πολιτισμό μας και στην ανάμιξη ανθρώπων που έρχονται εδώ από διάφορες περιοχές, και το κυριότερο, πετυχαίνει την διαφύλαξη της ενότητας και της συνοχής της τουρκικής μας μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Το Σέτσεκ είναι μια ιστορία, μια κουλτούρα. Οι πρόγονοι μας, οι παππούδες μας, αυτό το ριζωμένο έθιμο, για να το φέρουν μέχρι σήμερα πέρασαν πολύ δύσκολα και στενάχωρα χρόνια. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η Ελλάδα, η χώρα που ζούμε είναι μια δημοκρατία. Είναι ανάγκη στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι να εκφράζουν με άνεση την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους. Εδώ φυσικά το πιο μεγάλο καθήκον πέφτει σε εμάς, δηλαδή στη μειονότητα. Πρέπει να αγκαλιάσουμε σφιχτά και να στηρίξουμε την γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, τον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμα μας. Πρέπει να είναι γνωστό πως αν δώσουμε κάτι από αυτά, είναι αναπόφευκτο πως και τα άλλα θα επηρεαστούνε.
Αυτό που κάνει τα έθνη έθνη, είναι ακριβώς αυτά τα τρία βασικά στοιχεία. Όπως κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις του Σέτσεκ θα υπάρχουν παραδοσιακοί χοροί, τραγουδιστές παραδοσιακής τουρκικής μουσικής, απαγγελία ποιημάτων από παιδιά καθώς και η πατροπαράδοτοι αγώνες πάλης με λάδι.
Ο πιο μεγάλος υποστηρικτής αυτής της κουλτούρας μας στο Σέτσεκ είναι ο λαός μας. Για αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ομογενείς μας που ήρθαν από κοντά ή μακριά και μας παρείχαν υλική, αλλά και το κυριότερο ηθική στήριξη και σας εύχομαι να περάσετε καλά.
Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς
Αξιότιμοι ομοεθνείς και πολύτιμοι φιλοξενούμενοι,
Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου σας χαιρετίζω με αγάπη και σεβασμό και εγώ προσωπικά, αλλά και εκ μέρους των συνεργατών μου.
Ευχαριστώ τον πρόεδρο του μειονοτικού πολιτιστικού συλλόγου του Σετσέκ κύριο Αλή Πεντζάλ και τον γενικό γραμματέα Αχμέτ Καρά Χουσεΐν για την ευγενή καλοσύνη τους να με καλέσουν στους ιστορικούς αγώνες πάλης και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σετσέκ.
Πιστεύω ότι οι εκδηλώσεις, τις οποίες όπως παρατηρώ η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης διεκδικεί πάντα με την ίδια αποφασιστικότητα, συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην ενίσχυση του κλίματος ειρήνης, της αμοιβαίας κατανόησης και ανεκτικότητας όχι μόνο στην δυτική Θράκη, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι γιορτασμοί του Σέτσεκ, κυρίως σε μια περίοδο που ελληνοτουρκικές σχέσεις αποκτούν βαθμιαία επιτάχυνση, σχετικά με τον σκοπό αυτό έχουν επιτελέσει μια σημαντική αποστολή.
Τέτοιου είδους εκδηλώσεις βοηθούν στο να γνωριστούν καλύτερα οι λαοί μεταξύ τους, να βγουν στην επιφάνεια οι ανθρώπινες αξίες και να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις. Το σημαντικότερο είναι ότι οι εκδηλώσεις του Σέτσεκ εξασφαλίζουν την καλύτερη κατανόηση της δυναμικότητας της περιοχής.
Αξιότιμοι επισκέπτες,
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν επωφελείται όσο θα έπρεπε η περιοχή από την γειτνίασή της με τρεις χώρες, ενώ πιστεύω πως θα μπορούσαν να υλοποιηθούν προγράμματα σε θέματα οικονομίας και εμπορικής συνεργασίας.
Τα πρώτα που μου έρχονται κατά νου είναι έννοιες που αφορούν θέματα τουρισμού, πολιτισμού, γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασών και περιφερειακού εμπορίου.
Πιστεύω ότι η συνεργασία που θα αναπτυχθεί στους τομείς αυτούς θα μπορούσε να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική ευημερία του λαού της περιοχής.
Ακόμη μεγαλύτερη επένδυση μπορεί να γίνει στον τοπικό ιστορικό και πολιτιστικό τουρισμό.
Σκέπτομαι ότι μια καλή ευκαιρία θα αποτελέσει και η απαλλαγή «βίζας» στους κατόχους ειδικών διαβατηρίων τούρκους πολίτες. Το να βλέπουμε να γιορτάζονται με μεγαλύτερο ενθουσιασμό οι τριήμερες εκδηλώσεις με την συμμετοχή φολκλορικών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών από την Τουρκία, θα μας κάνει περισσότερο υπερήφανους.
Επί πλέον, συγχαίρω και εύχομαι επιτυχία στους παλαιστές χωρίς να εξετάζω ποιος κέρδισε ή έχασε, αλλά απλά και μόνο επειδή συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
Επί πλέον, χαιρετίζω τους αντινομάρχες της Αδριανουπόλεως, αξιότιμο κύριο Αίντενίζ και τον κύριο Αμπντουλλάχ που βρίσκονται μαζί μας, τους εκπροσώπους των νομαρχιακών διευθύνσεων, τα μέλη του εμπορικού επιμελητηρίου Αδριανούπολης και τους εκπροσώπους του πανεπιστημίου Θράκης (Τουρκίας).
Με την ευκαιρία, θεωρώ προσωπικά υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ιατρικής σχολής για την συμπαράστασή τους στην σύζυγό μου, η οποία υποβλήθηκε με επιτυχία σε χειρουργική επέμβαση την περασμένη εβδομάδα. Καλωσορίζω τους επισκέπτες από την Βουλγαρία και από την χώρα μας και εύχομαι οι εκδηλώσεις να λήξουν με επιτυχία. Ευχαριστώ.
Αντινομάρχης Αδριανουπόλεως, Αϊντενίζ
Αξιότιμοι ομοεθνείς μου,
Καταρχάς ευχαριστώ τους φίλους μου, τον αξιότιμο κύριο δήμαρχο και τον πρόεδρο του συλλόγου που έκαναν αυτή την διοργάνωση. Επιθυμώ να ξεκινήσω την ομιλία μου αφού πρώτα μεταφέρω τους χαιρετισμούς του αξιότιμου κυρίου Νομάρχη μας και των ομοεθνών Αδριανουπολιτών.
Θέλω να δηλώσω ότι είμαι εξαιρετικά υπερήφανος και ευτυχής που βρίσκομαι μαζί σας στο φεστιβάλ αυτό, το οποίο συμβολίζει την δύναμη, την ενότητα του τούρκου και ένα έθιμο 700 περίπου χρόνων.
Εμείς με την Ελλάδα είμαστε γείτονες. Είμαστε γείτονες, όχι όμως γείτονες σε πολυκατοικία. Είμαστε δύο χώρες πλάϊ πλάϊ. Όσο περνούν οι ημέρες οι σχέσεις μας γίνονται όλο και καλύτερες, όλο και πιο ωραίες και εξελίσσονται ακόμη περισσότερο.
Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να αφήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια καλύτερη παρακαταθήκη για καλύτερες ημέρες. Γι’ αυτό ασχολούμαστε, γι’ αυτό προσπαθούμε και βλέπουμε αυτές τις εξελίξεις από κοινού με την γείτονα και την φίλη μας χώρα Ελλάδα.
Αξιότιμοι ομοεθνείς μου,
Εσείς ταυτόχρονα είστε πολίτες του Ελληνικού κράτους και αδέλφια δικά μας. Θέλω να γνωρίζετε ότι ποτέ δεν θα είστε μόνοι σας.
Μας τιμήσατε με την πρόσκλησή σας και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Με την ελπίδα να είμαστε πάλι μαζί σας, σας ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες διοργανώσεις και πανηγυρισμούς στο μέλλον.
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίμπογλου
Αξιότιμε πρόεδρε και συνάδελφοι του, συναγωνιστές του προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Κομοτηνή, αξιότιμοι δήμαρχοι μας, αξιότιμοι καλεσμένοι, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς των ευρισκόμενων στην Γερμανία και σε άλλες χώρες και σας καλωσορίζω.
Σήμερα όπως ανέφεραν και οι άλλοι ομιλητές, αναβιώνουμε τα ήθη και τα έθιμα του τουρκικού πολιτισμού μας. Και κάνοντας αυτό, εκθέτουμε τον πλούτο μας στους γείτονες μας, στον Κώστα, στη Μαρία, και θέλω να εκφράσω την λύπη μου που οι γείτονες μας δεν είναι ανάμεσα μας. Αξιότιμοι φίλοι, αγαπημένοι μου συμπολίτες, εμείς που αποτελούμε ένα κομμάτι της Δυτικής Θράκης μεταναστεύσαμε στις χώρες της Ευρώπης λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Αλλά δεν σας ξεχάσαμε. Στήσαμε συλλόγους –όπως αυτός του Σέτσεκ- για να συνεχίσουμε τα ήθη και τα έθιμα μας. Από έναν αρχίσαμε και τώρα έχουμε τριάντα συλλόγους. Και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία –ως ανώτερο όργανο αυτών των συλλόγων-μεταφέρει στην διεθνή κοινή γνώμη τα οικονομικά προβλήματα και τις αδικίες.
Τον αγώνα που κάνετε εσείς εδώ, εμείς τον κάνουμε στην Ευρώπη. Όσο μπορούμε. Και σας έχω ένα δώρο. Πριν λίγες μέρες με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και του συμβουλίου εκπροσώπων, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, εκπροσωπώντας τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, ανοίγουμε ένα γραφείο στις Βρυξέλλες, για να μεταφέρουμε εκεί προβλήματα της μειονότητας.
Και πλέον με αυτό το γραφείο οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, όπως έχουν την εκπροσώπηση τους εδώ, έχουν και την εκπροσώπηση τους στις Βρυξέλλες που είναι η πρωτεύουσα όλης της Ευρώπης. Αυτό λοιπόν το δώρο ήθελα να σας το πω.
Σήμερα μέσα σε ενότητα και ομοψυχία, σήμερα που είναι μέρα αυτών που αγαπάνε τα σπορ, δεν θέλω να μιλήσω άλλο. Τελειώνοντας, ως οργάνωση των Τούρκων του εξωτερικού, παρευρισκόμενος εξ ονόματος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης μέσα σε αυτήν την εικόνα ομόνοιας και ομοψυχίας, είμαι πολύ χαρούμενος και συγχαίρω τον πρόεδρο και τους συναδέλφους του. Καλά να περάσετε.
Πρόεδρος του κόμματος Ειρήνης-Ισότητας –Φιλίας, Μουσταφά Αλή Τσαβούς
Αξιότιμοι μουσαφίρηδες, αξιότιμοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, σας χαιρετίζω με αγάπη και σεβασμό εξ ονόματος του κόμματος Ειρήνη-Ισότητα-Φιλία. Θέλω εκ βάθους καρδίας να ευχαριστήσω τον λαό της περιοχής που αναβιώνει τις ιστορικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σέτσεκ, να συγχαρώ τον πρόεδρο του συλλόγου Σέτσεκ, αδερφό μου και φίλο μου Αλή Πεντζάλ, όλους όσους μόχθησαν για αυτήν την εκδήλωση, όλους όσους έφεραν αυτές τις εκδηλώσεις μέχρι τώρα. Αξιότιμοι ομογενείς μου, μόλις πριν από είκοσι μέρες εξελέγην πρόεδρος του κόμματος Ειρήνης-Ισότητας –Φιλίας.
Παραλάβαμε την σημαία του κόμματος που ως παρακαταθήκη μας άφησε ο αείμνηστος Δρ. Αχμέτ Σαδίκ.
Και ο λόγος που το κάναμε ήταν διότι είχε κάποιες προθέσεις, κάποια πράματα που ήθελε να κάνει, κάποιους στόχους σχετικά με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Εμείς λοιπόν βγήκαμε ώστε να πάμε σε ψηλότερο σημείο αυτές του τις προσπάθειες και τους στόχους του, και για τα δικαιώματα της μειονότητας. Θέλω να σας μεταφέρω το εξής. Το κόμμα που ως παρακαταθήκη μας άφησε ο αείμνηστος Δρ. Αχμέτ Σαδικ, το κόμμα Ειρήνης-Ισότητας –Φιλίας, στον Έβρο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, είναι τόσο δυνατό όσο και τα άλλα κόμματα όπως ΠΑΣΟΚ ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Πλέον έχουμε ένα κόμμα που θα αναζητεί τα δικαιώματα της μειονότητας. Ας βγει επωφελές για όλους. Αξιότιμοι ομογενείς μου σας καλώ όλους να γίνετε μέλη στο κόμμα Ειρήνης-Ισότητας –Φιλίας, που ως παρακαταθήκη μας άφησε ο αείμνηστος Δρ. Αχμέτ Σαδίκ. Σας χαιρετίζω όλους με αγάπη και σεβασμό.

Read more...

Η υποκρισία της Τουρκίας όσον αφορά στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη


Tου καθηγητή Ν. Λυγερού, Στρατηγικός Αναλυτής

Το 1936, αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Montreux, η τουρκική κυβέρνηση αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει την Λήμνο και την Σαμοθράκη, όταν ο τότε υπουργός εξωτερικών Rüştü Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση δήλωσε:
«Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποκρατικοποιηθεί κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης της Λωζάνης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα» (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελίδα 309).

Ενώ υπάρχει αυτή η δήλωση και άλλες ανάλογες, όπως η επιστολή του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα Roussen Esret, η Τουρκία επιμένει να θεωρεί ότι τα νησιά αυτά πρέπει να παραμείνουν αποστρατικοποιημένα.
Σε διπλωματικό επίπεδο αυτή η υποκρισία δεν είναι πρωτοφανή και δεν μας ξαφνιάζει, αλλά δεν σημαίνει ότι έχει βάση.
Κάνοντας συστηματικά χρήση της αρχής της ουδετερότητας του ΝΑΤΟ, η Τουρκία προβάλει απαιτήσεις που δεν βασίζονται πάνω σε ορθολογικά επιχειρήματα μόνο και μόνο για να ακυρώσει στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτή την περιοχή.

Με την παθητική μας στάση όμως δεν αντικρούουμε συστηματικά τις δηλώσεις της και δημιουργούμε την εντύπωση ότι υπάρχει ένα πρόβλημα εκεί που δεν υφίσταται. Επιπλέον η Τουρκία, χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για να ενισχύσει τις θέσεις όσον αφορά στο Αιγαίο και παρεμπιπτόντως τη θεωρία της για τις γκρίζες ζώνες. Είναι λοιπόν απαραίτητο να προβάλουμε τις τουρκικές δηλώσεις της εποχής δίχως να κάνουμε καμία άλλη ορθολογική αναφορά. Δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης, διότι τα δεδομένα είναι απλά και ξεκάθαρα.

Όχι μόνο η Σύμβαση Montreux του 1936 επιτρέπει τον πλήρη εξοπλισμό των νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης αλλά αυτό το γεγονός έχει γίνει αποδεκτό από την ίδια την Τουρκία.
Είναι λοιπόν απαραίτητο στα πλαίσια της νατοϊκής μας αλληλογραφίας να υπενθυμίζουμε συστηματικά τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών έτσι ώστε να αναδειχτεί η υποκρισία τους ή να αναγκαστεί να προβάλει άλλη απαίτηση όχι όμως εναντίον μας αλλά εναντίον της ιστορίας μέσω των πρακτικών της σε επίσημο επίπεδο.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Read more...

Α.Νταβούτογλου: ¨Είμαστε μια οικογένεια και τα μοιραζόμαστε όλα στο Αιγαίο”


Ευκαιρία για να τονίσει ότι το Αιγαίο συνδιαχειρίζεται έδωσε για άλλη μια φορά στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο ΑΝΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας.
Σε δηλώσεις του κατά την διάκρεια της συνάντησης ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η θάλασσα του Αιγαίου είναι το κοινό μας σπίτι και όταν ήμουν στο Μποντρούμ τηλεφώνησα στο Δημήτρη για το αν θα ήταν δυνατόν να συναντηθούμε στη Ρόδο. Αυτός ευγενικά δέχτηκε να συναντηθούμε και είμαι ευγνώμων για αυτό.
Είμαστε σαν μία οικογένεια, Τούρκοι και Έλληνες, καθώς μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια πολιτιστική κληρονομιά, την ίδια τουριστικό περιβάλλον και μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά».

Οι Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου παρακάθισαν σε γεύμα στην Παλαιά Πόλη.

Ο Τούρκος υπουργός έφθασε στο νησί στις 12 το μεσημέρι με την θαλαμηγό Sea Wind από την Αλικαρνασσό όπου βρισκόταν για διακοπές, με μέλη της οικογενείας του, κατόπιν δικού του αιτήματος.

Ο Α. Νταβούτογλου ζήτησε και επισκέφθηκε το τέμενος του Μουράτ Ρέις που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Όλα αυτα την ώρα που το “Πίρι Ρέϊς” έκανε έρευνες για πετρέλαιο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και η Άγκυρα τον τελευταίο μήνα έχει καταπατήσειι όλα τα προωτόκολλα συμφωνιών για αποχή από πετρελαϊκές έρευνες σε αμφισβητούμνη υφαλοκρηπίδα, πόσο μάλλον στην ελληνική. Αλλά στο υπουργείο Εωτερικών και στην κυβέρνηση ουδείς πλέον δείχνει συγκινείται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: «Βαριοπούλα» στις κρίσεις των ενόπλων δυνάμεων


Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τις κρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αφού παρότι έχουν περάσει τρεις μέρες από την ολοκλήρωση της τακτικής καλοκαιρινής συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, παραμένουν κενές οι δύο πρώτες θέσεις στην ιεραρχία, δηλαδή αυτές του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και του αρχηγού του ΓΕΣ

Οι φετινές κρίσεις σφραγίστηκαν από την επίδραση του γεγονότος ότι ορισμένοι από τους ανώτατους αξιωματικού που θα κρίνονταν, είναι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις όπως ο “Κλωβός” και η “Βαριοπούλα”. Ένας από αυτούς ήταν ο διοικητής της Α΄ Στρατιάς στρατηγός Χασάν Ιγζίζ. Η κυβέρνηση, μέσω του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού άμυνας Βετζντί Γκιονούλ οι οποίοι μετέχουν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο άσκησαν βέτο στην προαγωγή του Ιγσίζ και το διορισμό του ως αρχηγού του ΓΕΣ. Κι αυτό επειδή είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση “Κλωβός”. Κατά τους τύπους, ο αρχηγός της Α΄ Στρατιάς προάγεται σε αρχηγό ΓΕΣ. Αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων αναλαμβάνουν στην Τουρκία κατά παράδοση οι αρχηγοί ΓΕΣ.

Κανονικά αρχηγός ενόπλων δυνάμεων θα διοριστεί ο μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ. Για την αρχηγία του ΓΕΣ, μετά το βέτο της κυβέρνησης σειρά είχε κανονικά ο νυν αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός Ατίλα Ισίκ, ο οποίος ωστόσο μετά από όλα αυτά ζήτησε τη συνταξιοδότησή του, πράγμα που αποδίδεται σε πιέσεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Χτες τα μεσάνυχτα ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον απερχόμενο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ. Προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάτι, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπαράθεση και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Οι δύο άντρες, όπως γράφουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ συζήτησαν και τη χτεσινή απόφαση τουρκικού δικαστηρίου περί άρσης του εντάλματος συλλήψεως για συνολικά 102 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών στην υπόθεση “Βαριοπούλα”. Από αυτούς οι 25 είναι εν ενεργεία ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί. Το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί πριν από 15 μέρες.

Πάντως σημερινό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας “Χαμπέρουρκ” αναφέρει ότι εάν καθυστερήσει ο διορισμός στις πρώτες δύο θέσεις της ιεραρχίας, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη συνταξιοδότηση όλης της ανώτερης ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει μέχρι τις 30 Αυγούστου να μην υπάρξει διορισμός στις θέσεις αυτές.

Read more...

Η πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων συζητήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων


Την πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων εξέτασε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σε ακροαματική διαδικασία προσφάτως. Η κριτική στάση που τήρησαν οι βουλευτές είναι ενδεικτική της δυσαρέσκειας που επικρατεί στις ΗΠΑ για τις επιλογές της Τουρκίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις κατά κοινή ομολογία διανύουν μια πολύ δύσκολη περίοδο. Μολονότι οι επίσημες δηλώσεις των αξιωματούχων αμφότερων των χωρών συνεχίζουν να διαψεύδουν την ένταση, η Ουάσινγκτον είναι μάλλον δυσαρεστημένη από την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στη διεθνή σκηνή. Χαρακτηριστικό είναι το κλίμα που επικράτησε στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ακροαματικής διαδικασίας με αντικείμενο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν μπορούσε να διαπιστώσει κανείς την αγωνία αμερικανών πολιτικών για τη στάση που τηρεί η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ σε θέματα που άπτονται τόσο των αμερικανικών συμφερόντων όσο και των πανανθρώπινων αξιών.

Την εβδομάδα που κύλησε διεξήχθη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ακροαματική διαδικασία με τίτλο «Ο νέος προσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: Επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας». Ο τίτλος της συζήτησης ίσως να αποκαλύπτει από μόνος του τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανοί πολιτευτές αντιλαμβάνονται την Άγκυρα. Αρκεί κανείς να κοιτάξει το παρελθόν και να κάνει μια σύγκριση με τον τίτλο της περσινής ακροαματικής διαδικασίας: «Οι ΗΠΑ και η Τουρκία: Μια υποδειγματική συνεταιρική σχέση». Οι συγκυρίες, όμως, τότε ήταν πολύ διαφορετικές. Η συζήτηση είχε λάβει χώρα μερικούς μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και λίγες μόλις εβδομάδες μετά την πρώτη επίσκεψη του «πλανητάρχη» σε μουσουλμανική χώρα, την Τουρκία. Η διαδικασία είχε λάβει χώρα στο πλαίσιο της υποεπιτροπής για τα θέματα της Ευρώπης, στην οποία προέδρευε ο πρώην βουλευτής Robert Wexler (μέλος του ΔΚ - Πολιτεία της Φλόριντα), γνωστός για τη φιλική του στάση απέναντι στην Άγκυρα. Η νέα διοίκηση διακατείχετο επίσης από προσδοκίες περί ενός «μεσολαβητικού» ρόλου που θα μπορούσε να αναλάβει η Άγκυρα μεταξύ των ΗΠΑ και του ισλαμικού κόσμου, με προφανή στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ανατολή και τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων. Έτσι, αγνοήθηκαν και δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη σημαντικές ενδείξεις, όπως η αψιμαχία του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ισραηλινό Πρόεδρο στο Νταβός για τη στάση που θα τηρούσε η Άγκυρα κυρίως στα θέματα της Μέσης Ανατολής.

Όσα διημείφθησαν στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας φέτος αποδεικνύουν τις λανθασμένες εκτιμήσεις της τότε νεοεκλεγμένης αμερικανικής κυβέρνησης για τις προθέσεις της Άγκυρας, αλλά και την τοποθέτηση της αμερικανικής αντιπολίτευσης στο επίμαχο θέμα. Μετά τις εισηγήσεις των Michael Rubin, Ian Lesser, Ross Wilson και του τούρκου Soner Cagaptay (όλοι τους ερευνητές με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις και την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και έμπειροι πρώην διπλωμάτες), ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακροαματικής διαδικασίας οι είκοσι περίπου αντιπρόσωποι επικεντρώθηκαν σε πέντε θέματα. Τα μέλη της Επιτροπής άσκησαν έντονη κριτική για την εν γένει αρνητική στάση που τηρεί η Άγκυρα έναντι των συμβατικών και άλλων υποχρεώσεών της απέναντι στους συμμάχους της. Εκφράστηκαν, όμως, με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια όσον αφορά την πολιτική της Τουρκίας κυρίως στη Μέση Ανατολή, καθώς, αφού πρώτα έστρεψε τα νώτα της στο Ισραήλ, φαίνεται να προσεγγίζει συστηματικά τη Συρία, το Ιράν και τη Χαμάς, χώρες και οργανώσεις με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν διατηρούν ομαλές σχέσεις. Μέλη της Επιτροπής κατέκριναν ακόμη την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχτεί τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Νεότουρκοι εις βάρος των Αρμενίων και την έλλειψη βούλησης όσον αφορά το θέμα της βελτίωσης των σχέσεών της με την Αρμενία. Οι αντιπρόσωποι συζήτησαν ακόμη και θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο και οι προβληματικές σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα, με αφορμή τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Τέλος, επικρίθηκαν το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, οι συνθήκες υπό τις οποίες είναι αναγκασμένο το Οικουμενικό Πατριαρχείο να επιτελεί το έργο του, η έλλειψη της ελευθεροτυπίας κ.ά.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές που ακολουθεί η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Και τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ συγκρούονται πια φανερά με εκείνα της Τουρκίας, ως συνέπεια της προπετούς στάσης της τελευταίας κυρίως στη Μέση Ανατολή. Συνεπώς, οι συγκυρίες δείχνουν να αλλάζουν και εξαιτίας των επιλογών της η Άγκυρα κινδυνεύει, μετά το Ισραήλ, να βρεθεί αντιμέτωπη και με τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία ότι η αλλαγή αυτή που σημειώθηκε στον διεθνή παράγοντα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στους στρατηγικούς σχεδιασμούς που αφορούν τη διαχείριση των εθνικών μας συμφερόντων.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Συνεχίζονται οι εντάσεις Τουρκίας – Ισραήλ


Υπερωρίες έκανε στις 4 Αυγ. το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αντικείμενο το Ισραήλ. Ο επιτετραμμένος της αμερικανικής Πρεσβείας και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα, κλήθηκαν στο υπουργείο. Διατυπώθηκαν αντιδράσεις στον μεν Αμερικανό διπλωμάτη για την δήλωση πως η ανακριτική επιτροπή του ΟΗΕ για το Ισραήλ δεν είναι διεθνής και στον δε Ισραηλινό πρέσβη για την κατηγορία ότι η Τουρκία διαρρέει πληροφορίες στο Ιράν. Σκληρή ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στις κατηγορίες που απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ σχετικά με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Hakan Fidan, πως έχει δηλαδή πολύ στενές σχέσεις με το Ιράν και ότι μπορεί να μοιράζεται με την Τεχεράνη τις πληροφορίες που έχει σχετικά με το Ισραήλ.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα Γκάμπι Λέβι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και εκφράστηκε η δυσφορία σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Του υπενθυμίστηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ διανύουν μια κρίσιμη περίοδο και ζητήθηκε να επιδεικνύεται προσοχή όταν γίνονται δηλώσεις.

Ένα άλλο όνομα το οποίο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του διατυπωθούν αντιδράσεις, ήταν από την Αμερική αλλά το θέμα είχε να κάνει πάλι με το Ισραήλ. Ρωτήθηκε στον επιτετραμμένο της Πρεσβείας η δήλωση της Ουάσιγκτον σχετικά με την επιτροπή που θα ανακρίνει το Ισραήλ.
Πρόκειται για το σχόλιο ότι η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που θα ανακρίνει την αιματηρή έφοδο του Ισραήλ στο πλοίο, δεν θα έχει παγκόσμια διάσταση.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι η πρόσφατη δήλωση της Ουάσιγκτον σημαίνει ελαχιστοποίηση του ζητήματος σαν να είναι θέμα μεταξύ δύο χωρών και ζητά να διερευνηθεί από μια διεθνή επιτροπή και με την αντίληψη ότι το Ισραήλ καταπατώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου διέπραξε το έγκλημα ενάντια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία η οποία πιστεύει ότι ο ΟΗΕ θα έκανε ένα θετικό βήμα, θα κινηθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα βγει από τις εργασίες της επιτροπής οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 10 Αυγούστου.
«Εμείς δεν είμαστε δικαστήριο, θα ανακρίνουμε το συμβάν» επισημαίνει ο Τζέφρι Πάλμερ, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ο οποίος θα προεδρεύσει της ανακριτικής επιτροπής του ΟΗΕ ενώ μετριοπαθείς είναι οι δηλώσεις που γίνονται από το Ισραήλ.
Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Νταν Μέριντορ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η ανάκριση θα φτιάξει τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία. «Η ανάκριση που θα διενεργήσει ο διεθνής οργανισμός προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως με τη συμμετοχή της χώρας του στην επιτροπή θέλει να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι «δεν έχει τίποτα να κρύψει». Ήδη τον περασμένο Ιούνιο, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας του στη διαλεύκανση της υπόθεσης και έθεσε μια σειρά από ερωτήματα: «Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις ομάδες των εξτρεμιστών; Ποιος τις χρηματοδοτεί; Πώς βρέθηκαν τσεκούρια, μπαστούνια, μαχαίρια και άλλα όπλα πάνω στο κατάστρωμα; Πώς βρέθηκαν τόσο μεγάλα ποσά στους ανθρώπους πάνω στο κατάστρωμα; Για ποιόν προορίζονταν αυτά τα χρήματα;» Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αρχικά αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια επιτροπή των ΗΕ και συνέστησε δική της επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από δυο τμήματα: ένα στρατιωτικό και ένα πολιτικό. Επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής είναι ο Γιάκοοβ Τούρκελ, πρώην ανώτατος δικαστής. «Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, που θα τηρηθεί, η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλους υψηλά ιστάμενους μάρτυρες. Έχει απαγορευθεί στην κυβέρνηση να θέσει χρονικό όριο στην επιτροπή για το πέρας των εργασιών. Είναι πάντως πρόθεση της επιτροπής να ολοκληρώσει το έργο της όσο πιο σύντομα γίνεται».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP