Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Συνεχίζονται οι εντάσεις Τουρκίας – Ισραήλ


Υπερωρίες έκανε στις 4 Αυγ. το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αντικείμενο το Ισραήλ. Ο επιτετραμμένος της αμερικανικής Πρεσβείας και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα, κλήθηκαν στο υπουργείο. Διατυπώθηκαν αντιδράσεις στον μεν Αμερικανό διπλωμάτη για την δήλωση πως η ανακριτική επιτροπή του ΟΗΕ για το Ισραήλ δεν είναι διεθνής και στον δε Ισραηλινό πρέσβη για την κατηγορία ότι η Τουρκία διαρρέει πληροφορίες στο Ιράν. Σκληρή ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στις κατηγορίες που απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ σχετικά με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Hakan Fidan, πως έχει δηλαδή πολύ στενές σχέσεις με το Ιράν και ότι μπορεί να μοιράζεται με την Τεχεράνη τις πληροφορίες που έχει σχετικά με το Ισραήλ.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα Γκάμπι Λέβι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και εκφράστηκε η δυσφορία σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Του υπενθυμίστηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ διανύουν μια κρίσιμη περίοδο και ζητήθηκε να επιδεικνύεται προσοχή όταν γίνονται δηλώσεις.

Ένα άλλο όνομα το οποίο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του διατυπωθούν αντιδράσεις, ήταν από την Αμερική αλλά το θέμα είχε να κάνει πάλι με το Ισραήλ. Ρωτήθηκε στον επιτετραμμένο της Πρεσβείας η δήλωση της Ουάσιγκτον σχετικά με την επιτροπή που θα ανακρίνει το Ισραήλ.
Πρόκειται για το σχόλιο ότι η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που θα ανακρίνει την αιματηρή έφοδο του Ισραήλ στο πλοίο, δεν θα έχει παγκόσμια διάσταση.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι η πρόσφατη δήλωση της Ουάσιγκτον σημαίνει ελαχιστοποίηση του ζητήματος σαν να είναι θέμα μεταξύ δύο χωρών και ζητά να διερευνηθεί από μια διεθνή επιτροπή και με την αντίληψη ότι το Ισραήλ καταπατώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου διέπραξε το έγκλημα ενάντια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία η οποία πιστεύει ότι ο ΟΗΕ θα έκανε ένα θετικό βήμα, θα κινηθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα βγει από τις εργασίες της επιτροπής οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 10 Αυγούστου.
«Εμείς δεν είμαστε δικαστήριο, θα ανακρίνουμε το συμβάν» επισημαίνει ο Τζέφρι Πάλμερ, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ο οποίος θα προεδρεύσει της ανακριτικής επιτροπής του ΟΗΕ ενώ μετριοπαθείς είναι οι δηλώσεις που γίνονται από το Ισραήλ.
Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Νταν Μέριντορ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η ανάκριση θα φτιάξει τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία. «Η ανάκριση που θα διενεργήσει ο διεθνής οργανισμός προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως με τη συμμετοχή της χώρας του στην επιτροπή θέλει να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι «δεν έχει τίποτα να κρύψει». Ήδη τον περασμένο Ιούνιο, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας του στη διαλεύκανση της υπόθεσης και έθεσε μια σειρά από ερωτήματα: «Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις ομάδες των εξτρεμιστών; Ποιος τις χρηματοδοτεί; Πώς βρέθηκαν τσεκούρια, μπαστούνια, μαχαίρια και άλλα όπλα πάνω στο κατάστρωμα; Πώς βρέθηκαν τόσο μεγάλα ποσά στους ανθρώπους πάνω στο κατάστρωμα; Για ποιόν προορίζονταν αυτά τα χρήματα;» Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αρχικά αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια επιτροπή των ΗΕ και συνέστησε δική της επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από δυο τμήματα: ένα στρατιωτικό και ένα πολιτικό. Επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής είναι ο Γιάκοοβ Τούρκελ, πρώην ανώτατος δικαστής. «Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, που θα τηρηθεί, η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλους υψηλά ιστάμενους μάρτυρες. Έχει απαγορευθεί στην κυβέρνηση να θέσει χρονικό όριο στην επιτροπή για το πέρας των εργασιών. Είναι πάντως πρόθεση της επιτροπής να ολοκληρώσει το έργο της όσο πιο σύντομα γίνεται».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP