Τουρκία: «Βαριοπούλα» στις κρίσεις των ενόπλων δυνάμεων
Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τις κρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αφού παρότι έχουν περάσει τρεις μέρες από την ολοκλήρωση της τακτικής καλοκαιρινής συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, παραμένουν κενές οι δύο πρώτες θέσεις στην ιεραρχία, δηλαδή αυτές του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και του αρχηγού του ΓΕΣ
Οι φετινές κρίσεις σφραγίστηκαν από την επίδραση του γεγονότος ότι ορισμένοι από τους ανώτατους αξιωματικού που θα κρίνονταν, είναι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις όπως ο “Κλωβός” και η “Βαριοπούλα”. Ένας από αυτούς ήταν ο διοικητής της Α΄ Στρατιάς στρατηγός Χασάν Ιγζίζ. Η κυβέρνηση, μέσω του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού άμυνας Βετζντί Γκιονούλ οι οποίοι μετέχουν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο άσκησαν βέτο στην προαγωγή του Ιγσίζ και το διορισμό του ως αρχηγού του ΓΕΣ. Κι αυτό επειδή είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση “Κλωβός”. Κατά τους τύπους, ο αρχηγός της Α΄ Στρατιάς προάγεται σε αρχηγό ΓΕΣ. Αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων αναλαμβάνουν στην Τουρκία κατά παράδοση οι αρχηγοί ΓΕΣ.
Κανονικά αρχηγός ενόπλων δυνάμεων θα διοριστεί ο μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ. Για την αρχηγία του ΓΕΣ, μετά το βέτο της κυβέρνησης σειρά είχε κανονικά ο νυν αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός Ατίλα Ισίκ, ο οποίος ωστόσο μετά από όλα αυτά ζήτησε τη συνταξιοδότησή του, πράγμα που αποδίδεται σε πιέσεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.
Χτες τα μεσάνυχτα ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον απερχόμενο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ. Προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάτι, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπαράθεση και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Οι δύο άντρες, όπως γράφουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ συζήτησαν και τη χτεσινή απόφαση τουρκικού δικαστηρίου περί άρσης του εντάλματος συλλήψεως για συνολικά 102 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών στην υπόθεση “Βαριοπούλα”. Από αυτούς οι 25 είναι εν ενεργεία ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί. Το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί πριν από 15 μέρες.
Πάντως σημερινό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας “Χαμπέρουρκ” αναφέρει ότι εάν καθυστερήσει ο διορισμός στις πρώτες δύο θέσεις της ιεραρχίας, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη συνταξιοδότηση όλης της ανώτερης ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει μέχρι τις 30 Αυγούστου να μην υπάρξει διορισμός στις θέσεις αυτές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου