Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ


ΓΙΝΑΝΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΤΗΣ "ZIRAAT BANKASI" ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ.ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Read more...

Ο Ερντογάν είναι πολύ εξοργισμένος


Του Taha Akyol

Οι όροι της μονοκομματικής περιόδου της τουρκικής ιστορίας ήταν εντελώς διαφορετικοί. Οι πολιτικοί ηγέτες τότε ήταν «εθνικοί ήρωες». Γνωρίζουμε ότι τόσο ο Ατατούρκ, όσο και ο Ινονού είχαν περιόδους θυμού και κούρασης.
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, η οποία είναι δύσκολο να διοικηθεί, ότι δεν μπορεί να εξασφαλισθεί συναίνεση σε βασικά πολιτικά ζητήματα και ότι, δυστυχώς, συνεχίζονται οι αντιδικίες σε θέματα, όπως ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους, η δημοκρατία και η εθνική ταυτότητα. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η Τουρκία είναι «μια χώρα, η οποία αναπτύσσεται», με συνέπεια να έχει μεγάλες ανάγκες, αλλά και περιορισμένους πόρους.

Τα κερδοσκοπικά φαινόμενα, τα οποία έχουν διογκωθεί με την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η μη δίκαιη κατανομή των εσόδων, πυροδοτούν την κοινωνική ένταση. Οι κυβερνήσεις γενικά για τις υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρουν, αναμένουν την εκτίμηση της κοινής γνώμης. Όταν, όμως, ακούν παράπονα για τη μη επίλυση των προβλημάτων, τότε αυτό το εκλαμβάνουν ως μια εχθρική πράξη απέναντί τους, με συνέπεια να θυμώνουν και να αυξάνουν την ένταση στην κοινή γνώμη.

Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα, ακούω ότι τα μέλη του ΑΚΡ, τα οποία είχαν αγκαλιάσει τον Τούρκο Π/Θ κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, έχουν επιθυμήσει να ξαναδούν τον παλιό Ερντογάν. Βέβαια, το βράδυ εκείνο των περασμένων βουλευτικών εκλογών είχε και την έννοια του «θριάμβου», ενώ ακολούθησαν οι ημέρες των προβλημάτων και της μη επίτευξης κοινωνικής συναίνεσης, η λανθασμένη χρονική επιλογή για την ισλαμική μαντίλα, αλλά και η ένταση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά την περίοδο εκείνη του χαμού, όλοι έλεγαν «προσοχή στην οικονομία». Ο Ερντογάν, όμως, εξέλαβε την κίνηση αυτή ως μια εχθρική ενέργεια και έδειξε την αντίδρασή του με οργή. Όμως, δείτε τώρα τι λέει ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καισάρειας Mustafa Boydak, τον οποίο εκτιμώ και ιδιαιτέρως: «Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να μας αντιληφθεί! Ο επιχειρηματικός κόσμος προέβη στις ανάλογες προειδοποιήσεις. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, όμως η υπερβολική εμπιστοσύνη φέρνει και λάθη. Τριάντα οκτώ χώρες ετοίμασαν διάφορα οικονομικά πακέτα για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Θα έπρεπε να είχαμε κι εμείς!... Στις αραβικές χώρες δεν υπάρχουν χρήματα… Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια χώρα, όπου οι εσωτερικές αντιδικίες βιώνονται πολύ έντονα…».

Μήπως, άραγε, ο Boydak ανήκει στο CHP; Μήπως αναμένει από την κυβέρνηση παράνομη χρηματική βοήθεια; Ασφαλώς όχι! Ο άνθρωπος αναφέρει μόνο τις πραγματικότητες. Μακάρι ο Ερντογάν όλες αυτές τις έγκαιρες προειδοποιήσεις να μην τις είχε εκλάβει ως «εχθρότητες», να τις είχε αντιληφθεί εγκαίρως και να είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Έτσι, η παρούσα κρίση δεν θα μας είχε κτυπήσει τόσο πολύ. Ο Ερντογάν δεν πρέπει να παρασύρεται σε τόσα λάθη, πρέπει να συγκρατεί την οργή του και να μην δημιουργεί εντάσεις στην κοινή γνώμη, την οποία, απεναντίας, έχει χρέος να κατευνάζει.

Read more...

Η ΤΡΑΟ ανακάλυψε νέες πετρελαϊκές περιοχές στη Θράκη και στην Ανατολία


Η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας [ΤΡΑΟ] επιτάχυνε τις πετρελαϊκές εργασίες της για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στα δυτικά και στα ανατολικά της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο στην περιοχή της Θράκης, όσο και στη νοτιοανατολική περιοχή, εντόπισε νέα κοιτάσματα πετρελαίου. Αναφέρεται ότι στη νοτιοανατολική περιοχή οι έρευνες πραγματοποιούνται στις περιοχές Αντίγιαμαν και Ντιγιάρμπακιρ.


Παράλληλα, η ΤΡΑΟ επιτάχυνε και τις εργασίες της για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή της Ίμβρου. Ως γνωστόν, η ΤΡΑΟ είχε πραγματοποιήσει έρευνες σε βάθος 3.200 μέτρων εντός των χωρικών υδάτων των 6 μιλίων της Ίμβρου, όπου και είχε ανακαλύψει φυσικό αέριο. Κατόπιν αυτού, άρχισε έρευνες και πάνω στο νησί της Ίμβρου.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι η γνωστή εταιρεία της Βραζιλίας PETROBRAS φέτος θα πραγματοποιήσει δύο ξεχωριστές έρευνες στην περιοχή της δυτικής Μαύρης Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, στην περιοχή Κιρκλάρελι θα πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος 1.200 μέτρων, στη δε περιοχή της Σινώπης σε βάθος 2.200 μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται ότι για την πρώτη έρευνα η εταιρεία της Βραζιλίας εξασφάλισε πλοίο γεώτρησης από τη Ρουμανία, συνεχίζοντας παράλληλα την αναζήτησή της και για δεύτερο πλοίο για τη δεύτερη έρευνα.


CNN Türk
(16/2/2009)

Η CHEVRON στο παιχνίδι για το πετρέλαιο της Μαύρης Θάλασσας

Επιταχύνθηκαν οι συνομιλίες της TPAO με την αμερικανική εταιρία CHEVRON για έρευνες στα βαθιά νερά της Μαύρης Θάλασσας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η TPAO, που δέχθηκε προσφορές από πολλές εταιρίες για τις εργασίες ερευνών πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα, συναντήθηκε στην Τουρκία με τους αρμοδίους της αμερικανικής εταιρίας CHEVRON μετά από αλληλογραφία που έγινε κατά τον Ιανουάριο.

Κατά τη συνάντηση αυτή, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για ορισμένες βασικές λεπτομέρειες, που θα αποτελέσουν τα θεμέλια της συμφωνίας μεταξύ TPAO και CHEVRON.

Η TPAO, που είχε προβεί σε εργασίες με την PETROBRAS της Βραζιλίας νωρίτερα, τελευταία και ειδικότερα τον περασμένο Νοέμβριο προέβη και σε συμφωνία με την αμερικανική EXXON MOBIL.

Επειδή οι έρευνες πετρελαίου στη βαθιά θάλασσα είναι ακριβότερες απ’ ό,τι στην ξηρά, για τις θαλάσσιες έρευνες προτιμώνται οι από κοινού εργασίες τόσο για το διαμοιρασμό του κόστους όσο και για το διαμοιρασμό του ρίσκου.

Ο υποδιευθυντής της TPAO, Οζντάς, δήλωσε ότι μετά την αλληλογραφία που υπήρξε με τη CHEVRON, πραγματοποιήθηκαν απευθείας συνομιλίες που ήταν άκρως θετικές, και ότι δεν τίθεται κανένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρνητικό. Επίσης, δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και ότι για τη συμφωνία χρειάζεται χρόνος.

Read more...

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και τέσσερις μήνες διενεργούν μια μεγάλη ανάκριση στο εσωτερικό τους


Του Mehmet Ali Birand
Μετά τη δημοσίευση του προηγούμενου άρθρου μου, ένας ε.α. ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις μέσα στις ΤΕΔ, μου ανέφερε: «Είμαι βέβαιος ότι το Γενικό Επιτελείο εδώ και 4 μήνες έχει αρχίσει έρευνα για όλα τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα».


Επειδή απόρησα αναζήτησα την επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής και από άλλες πηγές. Πράγματι, το Γενικό Επιτελείο έχει αρχίσει αθόρυβα μια μεγάλη έρευνα, η οποία αφορά τα εξής κεφάλαια:

● Ποιος ε.ε. αξιωματικός έχει σχέση και με ποιο σωματείο. Το σωματείο αυτό τι είδους δραστηριότητες έχει.
● Ποιος ε.α. ανώτατος διοικητής έχει σχέση και με ποιο σωματείο, ποιος και σε ποια εφημερίδα αρθρογραφεί ή σε ποιο τηλεοπτικό σταθμό εμφανίζεται. [Σύμφωνα με δικές μου πληροφορίες ορισμένοι ε.α. αξιωματικοί έχουν προειδοποιηθεί τόσο για τα λεγόμενά τους, όσο και για τις δραστηριότητές τους, με την επισήμανση να απέχουν από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η πλειοψηφία αυτών έλαβε σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση, άλλοι πάλι όχι].
● Διερευνώνται οι τάσεις και οι σχέσεις αυτών που έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες αναφορικά με επιχειρήσεις, αλλά και σε πληροφορίες διαβαθμισμένου χαρακτήρα.
● Οι ισχυρισμοί για ατασθαλίες σε διαγωνισμούς, αλλά και σε αγοραπωλησίες.
● Οι κομματικές, αλλά και οι ιδεολογικές τάσεις τόσο του πολιτικού προσωπικού των ΤΕΔ, όσο και των ε.ε. αξιωματικών.

Μια άλλη απόφαση, η οποία με εξέπληξε, είναι και η διερεύνηση της υπόθεσης των «Ημερολογίων των Πραξικοπημάτων» του πρώην Αρχηγού των ναυτικών δυνάμεων Özden Örnek Ως γνωστόν, στα ημερολόγια αυτά είχε καταγραφεί ότι την περίοδο 2003 - 2005 σχεδιαζόταν πραξικόπημα εναντίον της θρησκευτικής αντίδρασης, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε, διότι δεν υπήρξε η κατάλληλη υποστήριξη από τον τότε Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Είναι τα γνωστά σχέδια πραξικοπήματος, τα οποία έφεραν την κωδική ονομασία «Sarıkız» και «Ayışığı».

Τώρα, βέβαια, μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί το Γενικό Επιτελείο δεν ανακοινώνει τις ενέργειές του αυτές. Κάτι τέτοιο δεν θα ικανοποιούσε την κοινή γνώμη;

Το έχω αναφέρει και άλλοτε ότι ο Μπασμπούγ, αν και είναι περισσότερο ανοικτός σε σύγκριση με τους προκατόχους του, εντούτοις όσον αφορά το θέμα των δημοσίων σχέσεων συνεχίζει να είναι ακόμη επιφυλακτικός. Προτιμά να είναι κλειστός στον εαυτό του. Συνεχίζουν οι παλιές συνήθειες.

Προτιμά να λύνει τα θέματα, πριν αυτά επεκταθούν περισσότερο. Αν και γνωρίζει να χρησιμοποιεί αρκετά καλά το θέμα της επικοινωνίας, εντούτοις όταν η υπόθεση ανάγεται στην ίδια τη δομή των ΤΕΔ, τότε προτιμά να κρατά τη σιωπή του. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι όσο υπάρχει διαφάνεια, τόσο θα αυξάνεται και η αξιοπιστία του, αλλά και η εκτίμηση, την οποία τρέφει η κοινή γνώμη στο πρόσωπό του.

Read more...

H Eλληνική υποκρισία στη Δυτική Θράκη και η Τουρκία


Η Ελλάς αναγνωρίζει (βάσει Συνθήκης Λοζάννης) μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και η Τουρκία αναγνωρίζει ελληνο-ορθόδοξη (Rum-Ortodoks) μειονότητα στη Πόλη, Ίμβρο και Τένεδο.
Περί της Τουρκικής κρατικής πολιτικής (από το 1924 και μετά) έναντι των Ρωμιών (Ελλήνων) της γείτονας χώρας, σε γενικές γραμμές, όλοι γνωρίζουμε (φόρος κεφαλαίου τη δεκαετία του ’40 και Τάγματα Εργασίας, Σεπτεμβριανά 1955, απελάσεις 1964, καθεστώς βίας και καταπίεσης σε ‘Ιμβρο και Τένεδο κλπ, Νόμος για τα Βακούφια κλπ)

Τα Ελληνικά αντίποινα

Τα Ελληνικά αντίποινα, τρόπον τινά και με καθυστέρηση, αρχίζουν να εφαρμόζονται από το 1983 («ίδρυση» ψευδοκράτους στη Κατεχόμενη Κύπρο). Συγκεκριμένα:

1)Οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης συναντούν δυσχέρειες στη σύσταση σωματείων, ιδίως όταν στον τίτλο τους αναφέρονται οι λέξεις "Τούρκος", "τουρκική". Ειδικότερα, απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση (το 1986) η λειτουργία νόμιμων σωματείων όπως η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (ιδρύθηκε το 1927) και “Πολιτιστική Ένωση Τούρκων Γυναικών” της περιοχής της Ροδόπης λόγω της επωνυμίας τους και όχι λόγω της δραστηριότητας τους. Το ΕΔΑΔ καταδίκασε πέρυσι την Ελλάδα και για τις δύο υποθέσεις.

2) Η κυκλοφορία και διανομή του εκδιδόμενου στην Τουρκία τύπου παρακωλύεται στη Θράκη (παραδοχή ΥΠΕΞ)

3) Καταβάλλεται προσπάθεια εγκατάστασης Ποντίων προερχομένων από την πρώην ΕΣΣΔ,
αλλά και άλλων Ελλήνων, προκειμένου να μεταβληθεί η αναλογία Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη. Ενθαρρύνεται, επίσης, η μετακίνηση Μουσουλμάνων προς τη νότια Ελλάδα για τον ίδιο λόγο (παραδοχή ΥΠΕΞ)

4) Διοικητικές κουτοπονηριές: Κατά την κατάρτιση των ορίων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ο νομός Ξάνθης συνυπολογίσθηκε μαζί με τους νομούς Δράμας και Καβάλας, ο δε νομός Ροδόπης συνενώθηκε με το νομό Έβρου προκειμένου να εξασφαλισθεί η μη εκλογή Μουσουλμάνου υποψηφίου νομάρχη.

5) Άλλα διοικητικά μέτρα περιλαμβάνουν τη κρατική μισθοδοσία - έλεγχο του μουφτή (ενώ υπάρχει και ο «θεσμός» του ψευδο-μουφτή), τη κρατική μισθοδοσία- έλεγχο για τα «αυτοδιοικούμενα μειονοτικά σχολεία» καθώς και «γραφειοκρατικά εμπόδια» για τη λειτουργία μειονοτικού τηλεοπτικού σταθμού, αντίστοιχου με το TRT6 (στη κουρδική γλώσσα) στη Τουρκία.


Η Σύμβαση – Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες και το «κρυφτούλι» του ΥΠΕΞ

Η Ελλάς που αναγνωρίζει μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη φοβάται να επικυρώσει τη Χάρτα Μειονοτικών και Περιφερειακών Γλωσσών καθώς και τη Σύμβαση –Πλαίσιο για τη προστασία των εθνικών μειονοτήτων (Συμβούλιο της Ευρώπης, 1994). Το κείμενο της Συνθήκης παρατίθεται στο (http://www.greek-language.gr/greekLang/studies/guide/thema_c5/05.html).
Έμμεσα λοιπόν η Ελλάδα ακυρώνει (η ίδια) τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης αναβαθμίζοντας την (λόγω του φόβου της για τη Σύμβαση-Πλαίσιο) σε εθνική μειονότητα.
Οι λόγοι της Ελληνικής υποκρισίας παρατίθενται με επίσημο κρατικό έγγραφο του ΥΠΕΞ στο http://www.iospress.gr/ios2006/ios20060611.htm και είναι άκρως αποκαλυπτικοί…Το επιχείρημα ότι πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της αμοιβαιότητας και της καλής γειτονίας δε μπορεί να πείσει πλέον τους διεθνείς παρατηρητές και οργανισμούς καθώς δεν υφίσταται πρακτικά ελληνο-ορθόδοξη μειονότητα στη Τουρκία για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους.

Η Τουρκική εκμετάλλευση της μειονότητας στη Θράκη

Στη τελευταία του επίσκεψη στη Δυτική Θράκη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ali Babacan προέτρεψε τα μέλη της μειονότητας να προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ για να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Στην Αθήνα σήμανε συναγερμός για την «προκλητική» του δήλωση. Δυστυχώς αυτά που θεωρούνται αυτονόητα σε ένα κράτος δικαίου για τους στενόμυαλους και δήθεν πατριώτες θεωρούνται απαράδεκτα. Άραγε η Ελλάς δε στηρίζει τις προσφυγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ΕΔΑΔ και τις προσφυγές Κυπρίων για τις περιουσίες τους στα Κατεχόμενα; Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν.

Συμπέρασμα:

Η προστασία των μειονοτήτων (από το 1990 και μετά) θεσμοθετείται με διεθνή κειμένα (Συμβάσεις, Χάρτες, Πράξεις, Ψηφίσματα κλπ) τόσο από την Ε.Ε όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΟΣΑ. Το ΕΔΑΔ του Συμβουλίου της Ευρώπης παραμένει ο μοναδικός αξιόπιστος μηχανισμός απονομής δικαιοσύνης σε ατομικό επίπεδο μελών εθνικής μειονότητας. Η Ελλάς καλείται να επιλέξει είτε το διεθνή διασυρμό και την αναξιοπιστία, τις καταδίκες από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και την επιβολή προστίμων είτε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου με αναβάθμιση της ήδη αναγνωρισμένης μειονότητας σε Τουρκική, Πομακική και Ρομά αντίστοιχα. Παράλληλα θα πρέπει να εντάξει τις μειονότητες στη σύγχρονη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Ισότητα και όχι προνομιακή μεταχείριση των μειονοτήτων. Αξιοποίηση της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της νέας γενιάς μειονοτικών με επένδυση στη μόρφωση και τις νέες τεχνολογίες. Θα προτιμούσα π.χ. οι Έλληνες επιχειρηματίες να αντλούν ανθρώπινο δυναμικό από τη μειονότητα στη Θράκη για τις επαφές τους με τις μουσουλμανικές αγορές παρά να «παρακαλάνε» Τούρκους businessmen να τους συμπεριλάβουν στα επενδυτικά τους σχέδια στο Καύκασο, στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή…
Αναρτήθηκε από Kostas Pikramenos

Read more...

Το σκάνδαλο "Θαλάσιος Φάρος"


Με ισχυρισμούς που αγγίζουν και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέρχεται η αντιπολίτευση στην Τουρκία στην υπόθεση του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με κατάχρηση χρημάτων από την φιλοϊσλαμική τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση «Θαλάσσιος Φάρος». Γερμανικό δικαστήριο, είχε καταδικάσει στελέχη του παραρτήματος της οργάνωσης στη Γερμανία, ενώ εκκρεμούσαν οι ισχυρισμοί περί ευθυνών τόσο των στελεχών της οργάνωσης στην Τουρκία, όσο και γνωστών ονομάτων από τον κυβερνητικό χώρο.

Πριν από λίγες μέρες, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε σκάφος που έχει αγοράσει ο γιος του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος έδωσε συνέντευξη τύπου κρατώντας στα χέρια του το φάκελο της δικογραφίας στη Γερμανία. Με βάση το φάκελο, διατύπωσε την ερώτηση αν μέρος των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκε το σκάφος, προήλθε από τα χρήματα της οργάνωσης. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής ισχυρίστηκε ότι από την όλη υπόθεση προκύπτουν υπόνοιες περί ανάμειξης της ανθρωπιστικής οργάνωσης σε εμπόριο ναρκωτικών.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ρωτήσει ο υπουργός δικαιοσύνης το υπουργείο εξωτερικών πώς περιήλθε ο γερμανικός φάκελος στα χέρια του βουλευτή.

Read more...

ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ


Όπως ανακοινώθηκε από το Γ.Ε.ΕΘ.Α., στις 11.04 τέσσερα (4) τουρκικά F-4 εκτέλεσαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι. στα 1500 πόδια. Ο σχηματισμός αποτελείτο από οκτώ (8) αεροσκάφη: τέσσερα (4) F-4 και τέσσερα (4) F-16 και εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11.22 μεταξύ Χίου-Σάμου. Αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν δυτικά της Ικαρίας.


Read more...

Επίθεση κουκουλοφόρων σε τράπεζες στην Ξάνθη - Ποιά η ανάμιξη του Indymedia σε αυτό;


Ιδιαίτερα βίαιη επίθεση δέχτηκαν τα μεσάνυχτα τα υποκαταστήματα τραπεζών που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Μ. Καραολή και Σμύρνης στο κέντρο της Ξάνθης καθώς και το ΚΕΠ του Δήμου Ξάνθης, όπου έσπασαν τις τζαμαρίες.
Ομάδα περίπου 10 ατόμων, άγνωστης προέλευσης, βρέθηκε λίγα λεπτά πριν τις 12 χθες το βράδυ στο σημείο της επίθεσης και σύμφωνα με πληροφορίες, από πολίτες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, με τσεκούρια και λοστούς προέβησαν σε καταστροφές στις προσόψεις των τραπεζών Εθνικής και Εμπορικής, συνέχισαν στο ΚΕΠ που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα και ακολούθως κινήθηκαν προς την οδό Δαγκλή απ' όπου και διέφυγαν.

Η Αστυνομία έφτασε στο σημείο της επίθεσης περίπου 10 λεπτά μετά το περιστατικό και δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσει τους δράστες της επίθεσης. Στο σημείο βρέθηκαν αμέσως αρκετοί περαστικοί καθώς και οι υπεύθυνοι των καταστημάτων που ειδοποιήθηκαν για τις καταστροφές.
Απορίας άξιο είναι πως οι αστυνομικές αρχές δεν πρόλαβαν τα συγκεκριμένα επεισόδια και πως οι άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης (που απέχει περίπου 200 μέτρα από τον χώρο της επίθεσης των «αγνώστων») δεν μετακινήθηκαν εγκαίρως στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να συλλάβουν επ’ αυτοφώρω τους 10 ταραξίες.
Να θυμίσουμε πως στις 24 Φεβρουαρίου θα εκδικαστεί στα Δικαστήρια Ξάνθης η υπόθεση ενός «κουκουλοφόρου» για εμπρησμό τραπεζικού καταστήματος στην πόλη της Ξάνθης. Μετά την δημοσιοποίηση του προβλήματός του, από τον ίδιο, το Indymedia κάλεσε σε επαγρύπνηση αλλά και σε «συμπαράσταση» όλους τους ανθρώπους του χώρου. Τα αποτελέσματα της συμπαράστασης έγιναν ορατά, αλλά η κοινωνία της Ξάνθης, απλοί πολίτες και επαγγελματίες, δηλώνουν πως δεν πρόκειται να ανεχθούν να γίνει η πόλη τους «γιάφκα» των ιδεολογικά μίζερων κουκουλοφόρων και προειδοποιούν τις αρχές πως αν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, τότε οι ταραχοποιοί θα βρεθούν μπροστά τον θυμό των πολιτών, οι οποίοι δεν πρόκειται να τους αφήσουν ατιμώρητους…
Η κοινωνία της Ξάνθης περιμένει και άλλο χτύπημα από τους "αγνώστους" και πολύ φοβάμαι πως η Αστυνομία θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να προφυλάσσει τους "κουκουλοφόρους" από την οργή των πολιτών... εκτός και αν αρκεστεί στο να κλείσει τους δρόμους πέριξ της Αστυνομικής Διεύθυνσης για να προφυλαχθεί η ίδια από τυχόν επίθεση των 10 "αγνώστων"...

Read more...

Το διεθνές δίκαιο δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να αποδεχτεί την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας


Τι προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες

Αθήνα, 2 Αυγούστου 1999
του Μιχαήλ Ρέλλου, Δικηγόρου παρʼ Αρείω Πάγω - Διεθνολόγου
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου περί μειονοτήτων πυροδότησαν πάμπολλες αντιδράσεις, αλλά και θετικές εκτιμήσεις.
Οι υποστηρικτές του Υπουργού δειλά-δειλά μίλησαν και έγραψαν για το διεθνές δίκαιο, για τις διεθνείς συνθήκες που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και για το δικαίωμα «αυτοπροσδιορισμού» των μελών της...μουσουλμανικής μειονότητας.
Όμως, προκαλεί απορίες γιατί ομιλούν για «διεθνείς συνθήκες» χωρίς να τις αναφέρουν, ή, όταν τις αναφέρουν, δεν αναφέρουν τα άρθρα και τα κείμενα των συνθηκών, για να καταλάβει το κοινό ποια είναι η αλήθεια.

Το κενό αυτό καλύπτει σήμερα ο Αχιλλεύς παρουσιάζοντας σε μετάφραση τα σχετικά χωρία των διεθνών συνθηκών, με τον ανάλογο σχολιασμό:
1. «Το άρθρο 2 της Διακηρύξεως της Βιέννης του 1993 προβλέπει ότι «όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού.»
Πρέπει να σημειωθεί ότι το άρθρο αυτό αναφέρεται σε λαούς και όχι σε μειονότητες, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού!
Ναι. Η μουσουλμανική μειονότητα δεν συνιστά λαό και δεν έχει το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού. Έχει μόνο τα δικαιώματα της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και όσα δικαιώματα προβλέπονται για όλες τις μειονότητες σε όλα τα κράτη.
2. Το άρθρο 19 της Διακηρύξεως της Βιέννης καθορίζει ότι «τα κράτη έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίζουν ότι τα πρόσωπα που ανήκουν σε μειονότητες μπορούν να ασκήσουν πλήρως και αποτελεσματικώς όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες χωρίς καμιά διάκριση και σε πλήρη ισότητα ενώπιον του νόμου...Τα πρόσωπα που ανήκουν σε μειονότητες έχουν το δικαίωμα να απολαύσουν την δική τους κουλτούρα, να ασκήσουν την δική τους θρησκεία και να χρησιμοποιήσουν την δική τους γλώσσα ιδιωτικώς και δημοσίως, ελευθέρως και χωρίς παρεμπόδιση και διάκριση.» Καθίσταται σαφές ότι η συνθήκη δεν επιτρέπει πουθενά τον εθνικό αυτοκαθορισμό των μειονοτήτων, ούτε ορίζει τι είναι μειονότητα! Η προβλεπόμενη «απόλαυση της κουλτούρας» δεν μπορεί να εξισωθεί με τον εθνικό αυτοκαθορισμό...
3. Επίσης, το Διεθνές Σύμφωνο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα στο άρθρο 1 αναφέρει ότι «όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού». Και σʼ αυτήν την περίπτωση ο αυτοκαθορισμός αφορά «λαούς» και όχι μειονότητες! Το πρόβλημα με τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε από ένα κείμενο που προετοίμασε κάποιο ...«Παρατηρητήριο των συμφωνιών του Ελσίνκι», το οποίο προσυπέγραψαν οι Έλληνες μουσουλμάνοι βουλευτές, εναρμονιζόμενοι με την πάγια πολιτική της ʼγκυρας, η οποία συστηματικώς παραβιάζει τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και τα δικαιώματα των πολυάριθμων μειονοτήτων της Τουρκίας.
4. Τι αναφέρει όμως η Τελική Πράξη του Ελσίνκι του 1975; Στο άρθρο VII αναφέρει ότι κράτη «στο έδαφος των οποίων υπάρχει εθνική μειονότητα, θα σέβονται τα δικαιώματα των προσώπων που ανήκουν σε τέτοιες μειονότητες στην ισότητα ενώπιον του νόμου, θα τους παρέχουν την πλήρη δυνατότητα για την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και κατʼ αυτόν τον τρόπο θα προστατεύουν τα εύλογα συμφέροντά τους σʼ αυτήν την σφαίρα».
Παρατηρούμε ότι η Τελική Πράξη αναφέρεται σε υπαρκτές εθνικές μειονότητες, την έννοια των οποίων δεν ορίζει.
Η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι θρησκευτική, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης (κατʼ απαίτηση της Τουρκίας, διότι οι Τουρκογενείς ήταν ελάχιστοι) και καμιά διεθνής συνθήκη δεν της δίνει το δικαίωμα του εθνικού αυτοκαθορισμού.
Επομένως, δεν υπάρχει καμιά νομική υποχρέωση της Ελλάδος να αποδεχθεί τον εθνικό καθορισμό της μουσουλμανικής μειονότητας σε Τουρκική, ούτε είναι πράγματι Τουρκική.
Οι 100.000 Έλληνες Μουσουλμάνοι ανήκουν σε τρεις βασικές κατηγορίες - Πομάκοι (γηγενείς Έλληνες Θρακιώτες της Ροδόπης, απόγονοι απομάχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εξισλαμίστηκαν βιαίως πριν 3 αιώνες περίπου), Αθίγγανοι και Τουρκογενείς (οι πλείστοι των οποίων είναι απόγονοι εξισλαμισμένων Ελλήνων και άλλων υποτελών της Οθωμανικής τυραννίας).
Η άφρων απόφαση της κυβερνήσεως του Εθνικού Συναγερμού το 1954 από τον φόβο της Βουλγαρίας, να αποκαλέσει την μουσουλμανική μειονότητα Τουρκική, που διήρκεσε μόνο λίγα χρόνια, δεν δίδει σε κανέναν Έλληνα πολιτικό το δικαίωμα να επανέλθει σήμερα σʼ αυτό το κλειστό ζήτημα.
Το συμπέρασμα είναι αυτονόητο για κάθε νουνεχή Έλληνα: Το αίτημα για μεταβολή της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας σε εθνική Τουρκική μειονότητα δεν στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και όλοι οι σχετικοί ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί πρέπει να χαρακτηριστούν επιεικώς αφελείς.
Όσο για το αίτημα αναγνωρίσεως της ανύπαρκτης δήθεν «μακεδονικής» (σλαβο-σκοπιανής) μειονότητας, δεν πρόκειται παρά για μια καθαρώς αντεθνική πράξη.
Το θέμα πρέπει να κλείσει εδώ μια για πάντα.
Αιδώς Αργείοι!

Read more...

Σοκ και δέος στην Τουρκία από τον «Φθινοπωρινό πόνο»


Ο «Φθινοπωρινός πόνος» («Guz Sancisi»), η ταινία της Τομρίς Γκιριτλίογλου, που μετέφερε στον κινηματογράφο την ιστορία αγάπης ενός Τούρκου μεγαλοαστού και μιας Ρωμιάς ιερόδουλης, με φόντο τα Σεπτεμβριανά το 1955 στην Κωνσταντινούπολη, «σπάει ταμεία» στην Τουρκία και σοκάρει το τουρκικό κοινό με την...αλήθεια της.
Μόνο στην πρώτη εβδομάδα της προβολής του, σε 92 κινηματογραφικές αίθουσες της γείτονος, ο «Φθινοπωρινός πόνος» έκοψε περισσότερα από 300.000 εισιτήρια, φέροντας στο φως ένα σκοτεινό κομμάτι της τουρικής ιστορίας, που με μαεστρία αφαιρέθηκε από τις σελίδες των τουρκικών σχολικών βιβλίων. Οι Τούρκοι θεατές διαπιστώνουν μια πραγματικότητα που αγνοούσαν, ενώ εκείνοι που εξέφραζαν φόβους ότι με την πρεμιέρα της ταινίας θα ξεσπούσε εθνικιστική έκρηξη, διαψεύστηκαν.

Το θέμα της ταινίας αντλήθηκε από το ομώνυμο βιβλίο του Γιλμάζ Καρακογιουνλού, συγγραφέα και βουλευτή του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και από τους ειδικούς αξιολογήθηκε ως «ειλικρινής συγγνώμη» για όσα συνέβησαν τότε.
Τρεις μέρες μετά την πρεμιέρα του «Φθινοπωρινού Πόνου», ο διευθυντής της «Χουριέτ», Ερτουγρούλ Οζκιόκ, αρθρογραφεί:
«Η ταινία αρχίζει με μια άκρως εντυπωσιακή σκηνή: Μια ομάδα αλητών, κρατώντας έναν κουβά με κόκκινη μπογιά, σημαδεύει με σταυρό πόρτες κάποιων σπιτιών, τα μεσάνυχτα. Το σημάδεμα των σπιτιών σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι οιωνός κάποιας δικτατορίας ή γενοκτονίας που πλησιάζει. Έτσι έγινε και στη ναζιστική Γερμανία, έτσι έκανε και η Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ. Έτσι σημαδεύτηκαν τα σπίτια στη Βοσνία και το Κόσοβο. Απ΄ ό,τι φάνηκε όμως, τα δικά μας αρχεία δεν είναι και τόσο καθαρά. Υπήρξε αυτό και σ΄ εμάς. Πριν από τα Σεπτεμβριανά, ορισμένοι αλήτες σημάδεψαν τα σπίτια στα οποία ζούσαν Ρωμιοί. Όταν έβγαινα από την ειδική προβολή της ταινίας, ένας φίλος ζήτησε τη γνώμη μου κι εγώ του είπα: Είθε μετά από 20-30 χρόνια, να μην αναγκαστούμε να κάνουμε μια παρόμοια ταινία. Ο θεός να φυλάει την Τουρκία απ΄ αυτό το ρεζιλίκι».
Το σοκ που προκάλεσε η συγκεκριμένη ταινία στην Τουρκία, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων και σε ευρωπαϊκές εφημερίδες. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ολλανδική «Trown» δημοσίευσε ανταπόκριση του Ερντάλ Μπαλτσί από την Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη ντρέπεται για το 1955» και υπέρτιτλο «Ταινία για το διωγμό των Ελλήνων προβάλει ξεχασμένη ιστορία». Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι «πρόκειται για ταινία, που αναφέρεται στα φρικτά γεγονότα του 1955, τη χρονιά που η ελληνική μειονότητα δέχθηκε επίθεση και εκδιώχθηκε από το τουρκικό κράτος».
«Οι Τούρκοι -συνεχίζει ο Μπαλτσί- έχουν εκπλαγεί με την ταινία. Φαίνεται πως πολλοί δεν γνωρίζουν το πογκρόμ».
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται, μεταξύ άλλων, δήλωση μίας Τουρκάλας: «Είμαι 63 χρονών και μέχρι σήμερα δεν γνώριζα τι είχε συμβεί τότε. Ντρέπομαι γι αυτό. Όμως, οι Τούρκοι ηγέτες ήξεραν καλά πώς να κρατήσουν αυτές τις πληροφορίες μυστικές».

«Μαθαίνω ότι ποσοστό 10% του πληθυσμού στην Κωνσταντινούπολη ήταν Έλληνες. Απίστευτο. Αν δεν είχαν εκδιωχθεί, τώρα θα ζούσαν εδώ, το λιγότερο, ένα εκατομμύριο Έλληνες», δηλώνει από την πλευρά της η 19χρονη Γιεσίμ.
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται και οι δηλώσεις ενός Έλληνα, του 69χρονου Μιχάλη Βασιλειάδη, ο οποίος διατηρεί ένα μικρό γραφείο στις στοές της Πόλης, εκδίδοντας καθημερινά μια εφημερίδα για τους 2.000 εναπομείναντες Έλληνες. Ήταν 15 χρόνων στα Σεπτεμβριανά και παρότι είδε την ταινία και διατυπώνει το θαυμασμό του για τη σκηνοθέτιδα, που άγγιξε ένα «τόσο ευαίσθητο θέμα», εκτιμά ότι και πάλι, δεν κατάφερε να αποδώσει τη φρίκη των δύο ημερών εκείνου του Σεπτέμβρη. Στέλνει, όμως, ένα μήνυμα: «Οι ηγέτες πρέπει να πουν ένα "συγγνώμη" στον τουρκικό λαό, τον οποίο χρησιμοποίησαν ως μαριονέττα».
Το βιβλίο του Καρακογιουνλού κυκλοφόρησε στην Ελλάδα πριν έντεκα χρόνια, από τις εκδόσεις «Τσουκάτου». Το μετέφρασε η Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, ειδική μελετήτρια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, Λιάνα Μυστακίδου, αποσπώντας μάλιστα, το 2000, τιμητική διάκριση από την Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, για την αριστοτεχνική απόδοση στα ελληνικά.
Η μεταφράστρια λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο Φθινοπωρινός Πόνος γράφτηκε από πολιτικό κι ως εκ τούτου, το πράγμα αποκτά άλλη βαρύτητα. Εκτιμώ ότι πρόκειται για συγγραφέα αληθινό και έντιμο, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται πάνω στο θέμα των δύο χωρών. Για δε το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έλαβε δραχμή από πνευματικά δικαιώματα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ-NAFTEMPORIKI

Read more...

Κατηγορώ για θρησκευτικές διώξεις στην Τουρκία


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, Του Δ.Π. ΔΗΜΑ
Με σκληρή γλώσσα και ιδιαίτερα επικριτικό τόνο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Διεθνών Θρησκευτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ (USCIRF) καταδικάζει την Τουρκία για τις «πρακτικές καταπίεσης» που έχει ασκήσει σε βάρος των χριστιανικών μειονοτήτων εκεί, από της συστάσεώς της ως κράτους μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι σχετικές καταγγελίες, που εν πολλοίς περικλείουν και συστηματική εξολόθρευση της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας της γείτονος μέσα από τις πρακτικές των τουρκικών αρχών, περιέχονται σε ανακοίνωση που...εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Επιτροπή, με αφορμή τη δικαστική διαμάχη στην Τουρκία για την περιουσία του μοναστηριού των Ασσυρίων, Mor Gabriel (σ.σ. παρόμοιες αναφορές υπήρχαν και στην έκθεση της Επιτροπής του περασμένου Μαΐου).

Κατά την επαναφορά των δημόσιων καταγγελιών της ανεξάρτητης ομοσπονδιακής αμερικανικής αρχής για τη διεθνή προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών, σε βάρος της Τουρκίας, επισημαίνεται ότι επί σειρά δεκαετιών «οι τουρκικές κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να κατασχέσουν εκτάσεις γης που ανήκουν σε ελληνορθόδοξες εκκλησίες» και πως από τότε που η Τουρκία έγινε κράτος «οι χριστιανικές μειονότητες έχουν συρρικνωθεί λόγω των καταπιεστικών κυβερνητικών πολιτικών».
Δίνεται, δε, έμφαση στο γεγονός ότι «ο πληθυσμός των Ασσυρίων χριστιανών έχει πέσει από 250.000 σε 20.000 περίπου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας... από 200.000 σε 2.500».
Η Επιτροπή σημειώνει πως στο παρελθόν είχε ζητήσει, επί ματαίω, από την τουρκική κυβέρνηση να πάψει να φέρνει εμπόδια στις θρησκευτικές μειονότητες και έχει εκφράσει την «ανησυχία» της για την απουσία δικαστικής δυνατότητας στην Τουρκία για την ανατροπή αποφάσεων κατασχέσεων περιουσιών.
Η Επιτροπή, μάλιστα, αναφέρει ενδεικτικά την προσφυγή του Ελληνικού Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ορφανοτροφείο στη νήσο Πρίγκιπο, και επισημαίνει πως η Επιτροπή έχει κάνει συστάσεις στην Τουρκία να σεβαστεί την απόφαση, αλλά αυτή εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με αυτήν.
Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται χαρακτηριστικά πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο ηγείται των 300 εκατομμυρίων απανταχού ορθοδόξων χριστιανών και επιχειρείται, έτσι, να δοθεί εμφατικά το μέγεθος της απαράδεκτης τουρκικής συμπεριφοράς.
Σημειωθήτω πως η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την αρμόδια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μετά την τελευταία ετήσια έκθεσή της υπήρξαν διαβουλεύσεις της ηγεσίας της με την πρώην ΥΠΕΞ Κ. Ράις για την κατάσταση στην Τουρκία, που, μεταξύ περίπου 10 άλλων χωρών, τελεί υπό παρακολούθηση για σοβαρές παραβιάσεις θρησκευτικών ελευθεριών.
dpdimas@hotmail.com, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/02/2009

Read more...

Στο εδώλιο συνταγματάρχης για τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ στην Τουρκία



Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα (Τρίτη) την παραπομπή ενός συνταγματάρχη και πέντε στρατιωτών σε δίκη για την υπόθεση δολοφονίας τού αρμενικής καταγωγής Τούρκου συγγραφέα, Χραντ Ντινκ το 2007.
Ο συνταγματάρχης Αλί Οζ διώχτηκε πέρυσι με την κατηγορία ότι δεν εξασφάλισε την αναγκαία προστασία στον Ντινκ, ο οποίος δεχόταν απειλές κατά της ζωής του πριν δολοφονηθεί στην Κωνσταντινούπολη από νεαρό υπερεθνικιστή.
Ο Οζ είχε απαλλαγεί στη συνέχεια της κατηγορίας, αλλά σήμερα ένα δικαστήριο της Τραπεζούντας αποφάνθηκε ότι πρέπει να δικαστεί για την υπόθεση.

Δύο στρατιώτες δικάζονται ήδη...κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος στη δολοφονία του συγγραφέα.
Ο Ντινκ είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του διότι σε άρθρα που είχε δημοσιεύσει καλούσε την Άγκυρα να αποδεχθεί την ευθύνη της Οθωμανικής τότε Τουρκίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.
Ανακρίσεις για τη διερεύνηση των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες εν ενεργεία αξιωματικοί οργάνωναν πραξικόπημα, ξεκίνησε η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταράφ», εννέα εν ενεργεία αξιωματικοί, που ήδη βρίσκονται υπό κράτηση, προετοίμαζαν πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Κεμάλ Γιαβούζ.
Η αστυνομία παρακολουθούσε εδώ και πολλούς μήνες τους στρατηγούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα των στρατηγών, υπό την ηγεσία του απόστρατου στρατηγού, Τουντζέρ Κιλίτς, στην Άγκυρα, και του απόστρατου στρατηγού, Κεμάλ Γιαβούζ, στην Κωνσταντινούπολη, ετοίμαζε πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο θα εκδηλωνόταν μέσα στο τρέχον έτος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Σε ανοδική πορεία το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκίας


Στην ανοδική πορεία του διμερούς εμπορίου Ελλάδας - Τουρκίας που πλησιάζει πλέον τα 5 δισ. δολ. αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ναζίμ Εκρέν, σε ομιλία του σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε σήμερα ο ΣΕΒ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Παράλληλα, υπογράμμισε το ρόλο των δυο κυβερνήσεων στην εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συνεργασία των δυο επιχειρηματικών κοινοτήτων και ειδικότερα για τις ΜμΕ. Εκτίμησε δε, ότι η ανάπτυξη των τραπεζικών σχέσεων με νέες...πρωτοβουλίες θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών επαφών και συνεργασιών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του ΣΕΒ και του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, με την ευκαιρία της παρουσίας στην Αθήνα πολυάριθμης τουρκικής αποστολής επιχειρηματικών και οικονομικών παραγόντων για τα εγκαίνια υποκαταστημάτων στην Ελλάδα της τουρκικής τράπεζας ZIRAAT BANK. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Τάκης Αράπογλου, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης, στελέχη ελληνικών τραπεζών και μέλη του Επιχειρηματικού Συμβουλίου.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ & Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων, κ. Θανάση Λαβίδα επεσήμανε ότι αρκετές ελληνικές εταιρίες έχουν εντάξει στον εξωστρεφή προσανατολισμό τους τη γειτονική μας χώρα προσβλέποντας στην αξιοποίηση μιας δυναμικής αγοράς 70 εκατ. καταναλωτών, αλλά και συγχρόνως στην επέκτασή τους ανατολικότερα σε νέες αγορές, μέσω συνεργασιών με Τούρκους εταίρους.
"Στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της παγκόσμιας κρίσης και της ύφεσης, το τραπεζικό σύστημα καλείται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στηρίζοντας τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με τα αναγκαία κεφάλαια που αιμοδοτούν υγιή και βιώσιμα σχέδια. Με τις απαραίτητες προσαρμογές, με τόλμη και με διορατικές κινήσεις, οι δυνάμεις της πρωτοβουλίας και της δημιουργίας αναζητούν την έξοδο από την κρίση. Οι επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό υπολογίζουν στην παρουσία τραπεζών της χώρας τους, στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται για την ανάπτυξη και εδραίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης" ανέφερε ο κ. Λαβίδας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ευχήθηκε η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην Τουρκία να συνεχιστεί και να εδραιωθεί μακροπρόθεσμα. Υπογράμμισε επιπλέον ότι οι επιχειρήσεις στρέφουν τα επενδυτικά τους σχέδια στις αγορές όπου υπάρχει ασφάλεια, σταθερότητα και ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας κ. Δημήτρης Παπανικολάου εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η τουρκική αγορά θα συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους βασικούς προορισμούς της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας με δυνατότητες ενίσχυσης των μεγεθών στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Με τη διορατικότητα και τη δημιουργικότητα που τις διακρίνει, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αναζητούν και να συνάπτουν συμμαχίες με Τούρκους εταίρους με κοινό παρονομαστή την ευημερία των δύο λαών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κυπριακό: Πλάνο για υπογραφές μέσα στον Νοέμβριο


Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ
Σε άτυπο χρονοδιάγραμμα για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ συμφώνησαν όλα τα μέρη, περιλαμβανομένης και της Ε.Ε., με καταληκτική ημερομηνία μονογραφής συμφωνίας τον ερχόμενο Νοέμβριο, πριν από την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, στο τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», έχει καταρτιστεί η ατζέντα των συναντήσεων για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, μέχρι και τον Απρίλιο, όταν αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των συνομιλιών. Ακολούθως θα αρχίσει ο δεύτερος γύρος του «πάρε - δώσε», όπου θα επιδιωχθεί η γεφύρωση των διαφορών, ενώ σ' έναν τρίτο και εντατικό γύρο θα επιδιωχθεί το τελικό κλείσιμο όλων των...εκκρεμοτήτων.

Ηδη τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αναθέσει σε εμπειρογνώμονες την κατάρτιση εναλλακτικών προτάσεων για όλες τις πτυχές του κεφαλαίου της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, όπου παραμένουν διαφωνίες. Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ συγκροτεί δική του ομάδα συμβούλων για όλες τις πτυχές του Κυπριακού.

Μπαρόζο, Ρεν
Εξάλλου, η Ε.Ε. προχώρησε στη σύσταση συντονιστικής επιτροπής για το Κυπριακό, στην οποία προεδρεύει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τη συντονίζει ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν. Η ομάδα αυτή θα μεριμνήσει ώστε να προετοιμαστεί σχέδιο πρότασης της Κομισιόν, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι πρόνοιες της λύσης στο Πρωτόκολλο, ενώ θα βοηθήσει για τη ρύθμιση των μεταβατικών διευθετήσεων εφαρμογής του κεκτημένου στη μελλοντική τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.
Ο Ολι Ρεν επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Κύπρο για να μεταφέρει στο νησί το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για την επανένωση της χώρας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times» ο Ολι Ρεν είπε ότι «είναι ρεαλιστικό να υποθέσει κανείς ότι η εντατική φάση των συνομιλιών θα διεξαχθεί μεταξύ Απριλίου και φθινοπώρου». Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του δήλωσε ότι είναι ρεαλιστική εξέλιξη μια συμφωνία αυτόν το χρόνο και διαβεβαίωσε ότι η λύση θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Ε.Ε. ενδιαφέρεται ζωηρά για λύση του Κυπριακού το οποίο ταλανίζει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Ε.Ε. τη θεωρεί στρατηγικό εταίρο, ιδιαιτέρως στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας. Με ή χωρίς πλήρη ένταξη της Τουρκίας, το άλυτο του Κυπριακού θα είναι ένας διαρκής πονοκέφαλος για την Ευρώπη.

Προς ρήξη, αν...
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται η «Financial Times», μόνο μια λύση μπορεί να προλάβει μια σοβαρή ρήξη στις ευρωτουρκικές σχέσεις στο τέλος του χρόνου, όταν θα τεθεί ξανά το ζήτημα του ανοίγματος των λιμανιών και των αεροδρομίων για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Τον Απρίλιο διεξάγονται στα κατεχόμενα εκλογές και είναι πολύ πιθανό να τις κερδίσει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας που ίδρυσε ο Ντενκτάς και έχει σήμερα ηγέτη του τον Ντερβίς Ερογλου. Ομως, αυτό δεν θα επηρεάσει τον συνομιλητή που είναι ο Ταλάτ, η θητεία του οποίου λήγει τον Απρίλιο του 2010.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία προετοιμάζει συνασπισμό μεταξύ των κομμάτων του Ταλάτ και του Ερογλου, για να μπορέσουν μαζί να περάσουν μια πιθανή συμφωνία από δημοψήφισμα.

Διαβεβαιώσεις
Ξένοι απεσταλμένοι που επισκέπτονται την Αγκυρα διαβεβαιώνουν την κυπριακή κυβέρνηση ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να κάνει το βήμα στο Κυπριακό, για να ξελασπώσει την ενταξιακή της πορεία. Η Τουρκία φέρεται να αναγνωρίζει ότι έκανε λάθος τόσο στην Κοπεγχάγη το 2002 όσο και στη Χάγη το 2003, όταν αρνήθηκε να υπογράψει την ιδρυτική συμφωνία του σχεδίου Ανάν, με αποτέλεσμα να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. με άλυτο το πρόβλημά της.
Η κυβέρνηση της Κύπρου είναι ακόμη επιφυλακτική για τις προθέσεις της Τουρκίας, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες χαμήλωσε τους τόνους και έκανε στο εσωτερικό πολιτικές κινήσεις που υποδηλώνουν προετοιμασία για βήματα στο Κυπριακό. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/02/2009

Read more...

Ο Πόλεμος στην Γάζα και οι Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις


Δύσκολες μέρες αναμένεται να περάσουν οι Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις μετά την επίθεση του Τελ-Αβίβ στην Γάζα.
Ενώ η κεμαλική ελίτ, δηλαδή το Γενικό Επιτελείο, δεν έχει, τουλάχιστον για την ώρα, προβεί σε κάποια «εμπρηστική» αντι-ισραηλινή δήλωση η ηγεσία του ισλαμικού κυβερνητικού κόμματος με επικεφαλής τον Τούρκο πρωθυπουργό Tayyip Erdoğan έχει απερίφραστα και έμπρακτα καταδικάσει τις ενέργειες του Τελ-Αβίβ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει...περιγράψει την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και ίσως να αποτελεί και τον μεγαλύτερο, για την ώρα, μη Άραβα ή Ιρανό, επίσημο ξένο ηγέτη, επικριτή της πολιτικής του Τελ-Αβίβ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ali Babacan ουσιαστικά υποστήριξε πως η συγκεκριμένη ενέργεια του Ισραήλ αποτελεί μέρος της «εσωτερικής αντιπαράθεσης» προφανώς εν’ όψη των εκλογών στην χώρα αυτή. Ο δε αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚP, Egemen Bagis παραιτήθηκε από την Τουρκο-Ισραηλινή επιτροπή φιλίας των μελών των δύο κοινοβουλίων. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από τις διαδοχικές αποχωρήσεις 3 μελών του ΑΚΡ από την συγκεκριμένη επιτροπή. Ο Bagis υποστήριξε πως η ισραηλινή επιθετική ενέργεια ουσιαστικά δείχνει και «ασέβεια» απέναντι στην Τουρκία, σχόλιο το οποίο έκανε και ο πρωθυπουργός της χώρας.
Η Τουρκία ως άμεσο «αντίμετρο» προς το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η διαμεσολάβησή της μεταξύ Τελ-Αβίβ και Δαμασκού είναι πλέον «αδύνατη» και ζητά τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων.
Ενδεικτικό των όλης ψύχρανσης των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων, αλλά και ενισχυτικό στην ανάπτυξη των αντι-εβραϊκών αντανακλαστικών του ισλαμικού AKP ήταν πως μόλις πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ ενώ βρισκόταν στην Τουρκία για συνομιλίες που στόχο είχαν την διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ Δαμασκού και Τελ-Αβίβ, δεν αποκάλυψε τίποτα προς τους Τούρκους συνομιλητές του σχετικά με τα Ισραηλινά σχέδια εξάλειψης της Χαμάς από την Γάζα.
Ακριβώς και η Ισραηλινή «φάρσα» με την συνέχιση των συνομιλιών μέσω Άγκυρας ενώ η επίθεση ήταν θέμα ημερών εξαγρίωσε την τουρκική πλευρά και έκανε τους Τούρκους επισήμους να μιλάνε για «ασέβεια» σε βάρος της χώρας τους.
Για την ώρα η πολιτική ηγεσία του ΑΚΡ μαζί με τον πρόεδρο Gul και την κοινή γνώμη επιτίθενται ανοιχτά κατά του Τελ-Αβίβ και ζητούν την άμεση διακοπή των επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως με μαζικές διαδηλώσεις εκφράζουν την αντίθεσή τους στις ενέργειες του Ισραήλ και στέλνουν ιατροφαρμακευτική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας.
Η όλη κατάσταση εκτιμάται πως θα επιδεινώσει τις ήδη ψυχρές, ή τουλάχιστον λιγότερο εγκάρδιες σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ-Αβίβ. Υπενθυμίζεται πως μετά την ανάδειξη της Χαμάς ως πρώτης δύναμης στις εκλογές στην Λωρίδα της Γάζας, η κυβέρνηση της Άγκυρας είχε καλέσει την ηγεσία της στην Τουρκία για συνομιλίες. Το γεγονός αυτό φυσικά εξαγρίωσε το Ισραήλ και δημιούργησε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο. Τα τελευταία δύο χρόνια και παρά την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Άγκυρας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, γεγονότα όπως η Ισραηλινή επίθεση στην Συρία με την προφανή χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου της Άγκυρας, η ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Κούρδους του βορείου Ιράκ αλλά και η τουρκική νέο-οθωμανική πολιτική στον Αραβικό χώρο καθώς και η προσέγγισή της με το Ιράν και το Σουδάν έχουν επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην «στρατηγική» σχέση που είχε δημιουργηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 90.
Με λίγα λόγια ο τομέας στον οποίο, για την ώρα, υπάρχει αξιοσημείωτη συνεργασία, αν και εκεί φαίνεται πως έχει χαθεί η αρχική δυναμική, είναι ο χώρος των εξοπλισμών. Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη απόκλιση απόψεων και συμφερόντων στην περιοχή αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά και την αμυντική συνεργασία κρατώντας πάντα την επιφύλαξη για την στάση που θα κρατήσει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και οι στρατηγοί στην πολύπλοκη και ευαίσθητη τουρκο-ισραηλινή πολιτκο-στρατιωτική «συμμαχία».
Τμήμα αναλύσεων www.defencenet.gr

Read more...

Επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Ανασταλτικός παράγοντας η διέλευση από την Τουρκία.


Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας την καθιστά μοναδική δίοδο για το φυσικό αέριο του Καυκάσου και του Ιράν, με κίνδυνο για τη Δύση να αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα τύπου Ουκρανίας, σε περίπτωση που επικρατήσουν στην Τουρκία δυνάμεις με αντιδυτικά αντανακλαστικά.

Η Τουρκία απαιτεί να αποκομίσει τα μέγιστα πολιτικά και οικονομικά οφέλη από το ρόλο της ως διαμετακομιστή του αζέρικου αερίου προς τις αγορές της Δύσης.
Χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα ήταν οι συναντήσεις που έγιναν χθες σε επίπεδο υπουργών και εταιρειών για επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Το ελληνικό αίτημα για πώληση 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, γίνεται μεν αποδεκτό από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο, η έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, προσκρούει στο ότι ούτε το Αζερμπαϊτζάν ούτε και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει με την Τουρκία για τους όρους διέλευσης του...φυσικού αερίου από το δίκτυο της γειτονικής χώρας, που αποτελεί και τη μοναδική δίοδο προκειμένου το αζέρικο αέριο να καταλήξει στις αγορές της Δύσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκρεμότητα αυτή, αποτελεί και τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση του έργου του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού, αλλά και για σχέδια ευρύτερης σημασίας, όπως ο αγωγός Νabucco, για τον οποίο ενδιαφέρεται πρωτίστως η Ε.Ε.
Από ελληνικής και ιταλικής πλευράς επιδιώκεται το πρόβλημα της διέλευσης του φυσικού αερίου από το τουρκικό δίκτυο, να λυθεί με την υπογραφή τετραμερούς συμφωνίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο, ελάχιστη πρόοδος έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή την τελευταία διετία. Γίνεται δε όλο και περισσότερο εμφανές, ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποκομίσει τα μέγιστα πολιτικά και οικονομικά οφέλη από το ρόλο της ως διαμετακομιστή του αζέρικου αερίου προς τις αγορές της Δύσης. Μάλιστα, πρόσφατα συνέδεσε τη συνεισφορά της στο θέμα αυτό, με το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Οι συμφωνίες
Με τα δεδομένα αυτά, το κείμενο που υπέγραψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με τον Αζέρο ομόλογό του, Ταρίκ Αλίεφ, περιορίστηκε στο επίπεδο ενός μνημονίου κατανόησης (memorandum of understanding) για τη συνεργασία των δύο χωρών στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σε γεύμα εργασίας που ακολούθησε και στο οποίο παρακάθισε και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, οι δύο υπουργοί έκαναν μία ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο και συζήτησαν τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, με έμφαση στον τομέα του φυσικού αερίου.
Επίσης, χθες, συναντήθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Ταρίκ Αλίεφ και τον επικεφαλής της αζέρικης εταιρείας φυσικού αερίου Socar στα γραφεία της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αζέρικη πλευρά συμφώνησε για πώληση επιπλέον ποσοτήτων αερίου στην Ελλάδα. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί της ουσίας για τις επιπλέον ποσότητες που μπορεί να φτάσουν και τα 2 δισ. κυβικά ετησίως, θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με την Τουρκία για τους όρους διέλευσης του αζέρικου αερίου προς την Ελλάδα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Read more...

Θέμα: Αρμενικό- Απαίτηση Εδαφών από Τουρκία


Τίτλος: Όταν Έρθει η Ώρα του Σκύλου να Ψοφήσει
Του Οκτάι Εκσί, Χουριέτ, 13 Μαρτίου 2001
Οι Αρμένιοι και πάλι συμπεριφέρονται με το γνωστό τρόπο. Σαν Αρμένιοι δηλαδή. Ζητούν τους νομούς Καρς και Αρνταχάν από την Τουρκία και την αυτόνομη δημοκρατία του Ναχιστεβάν από το Αζερμπαϊτζάν. Και αυτό με το αιτιολογικό της παραχώρησης αυτών των εδαφών στην Τουρκία και στο Αζερμπαϊτζάν με βάση τη συμφωνία του Καρς, τη στιγμή που...τα εδάφη αυτά τότε ανήκαν στην Αρμενία.

Το να ζητάς μια σπιθαμή εδάφους ή ολόκληρη την Τουρκία δεν έχει καμία διαφορά για ένα έθνος.
Όμως παρ’ όλα αυτά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αρμενικής Προεδρίας Παρουίρ Χαγιρκιάν που ζήτησε την ακύρωση της Συμφωνίας του Καρς και την επιστροφή των νομών Καρς, Αρνταχάν και Ναχιτσεβάν στη Δημοκρατία της Αρμενίας. Γιατί τα ίδια ακούσαμε από τρεις Αρμενίους σε ένα ξενοδοχείο του Λος Άντζελες το 1968. Μας είχαν πει τότε: ‘Θα σας πάρουμε έξι νομούς που μας ανήκουν’.
Τότε εμείς είχαμε πει σε εκείνους τους εκπροσώπους του Ντασνάκ. ‘Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Να τους πάρετε. Θα πρέπει όμως να πληρώσετε το τίμημα που δώσαμε για να κερδίσουμε τα εδάφη αυτά. Δηλαδή 500.000 ψυχές’.
Φυσικά δεν είναι σωστό, ούτε καν να παίρνει κανείς στα σοβαρά και να ασχολείται με τέτοιες ανοησίες. Όμως αν δεν το κάνεις, τότε αυτοί θεωρούν ότι δεν ασχολούμαστε επειδή δεν έχουμε επιχειρήματα και δεν μπορούμε να τους απαντήσουμε.
Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτή η Συμφωνία του Καρς.
Με την εκδήλωση της Κομουνιστικής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917, η κυβέρνηση των Μπολσεβίκων, την 5η Δεκεμβρίου 1917, υπέγραψε τη Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός του Ερζινγκιάν, για να πετύχει την παύση των εχθροπραξιών με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στη συνέχεια την 3η Μαρτίου 1918 υπογράφηκε η Συμφωνία Ειρήνης του Μπρεστ - Λιτόφσκ. Με τη συμφωνία αυτή, η κυβέρνηση των Μπολσεβίκων αποδέχεται την υποχώρησή της στα προ του πολέμου του 93 (1877) ρωσοτουρκικά σύνορα και στην επιστροφή των σαντζακίων Καρς, Αρνταχάν και Βατούμ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (υπό τον όρο της σύμφωνης γνώμης του τοπικού πληθυσμού). Τελικά, σε γενόμενη καταγραφή της θέλησης του τοπικού πληθυσμού, ο λαός δέχθηκε την τουρκική κυριαρχία.
Όμως, μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μοντρέ το 1918, οι τουρκικές δυνάμεις υποχώρησαν στα σύνορα του 1914. Με την υποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, εισήλθαν στα εδάφη της Ανατολικής Ανατολίας οι ένοπλες ομάδες της Αρμενικής Δημοκρατίας που είχε ιδρυθεί το Μάιο του 1918. οι ένοπλες ομάδες των Αρμενίων, έκαναν πολλά εγκλήματα και σφαγές. Η δράση τους διήρκεσε μέχρι τον Ιούνιο του 1920. Τότε παρενέβησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, υπό τη διοίκηση του Καζίμ Καραμπεκίρ και σταμάτησαν τις αρμενικές δυνάμεις στην πόλη Όλτου του Ερζερούμ. Σε ενάμιση μήνα ο Καραμπεκίρ ανακατέλαβε όλα τα εδάφη. Οι Αρμένιοι ζήτησαν συνθηκολόγηση και την 2α Δεκεμβρίου 1920 υπεγράφη η Συνθήκη Ειρήνης του Γκιουμρού. Στη συνέχεια υπεγράφησαν δύο συμφωνίες οι οποίες έχουν σαν βάση το ίδιο θέμα. Η πρώτη υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Σοβιετικής Ένωσης στη Μόσχα και η δεύτερη μεταξύ της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Καρς, την 11η Οκτωβρίου 1921. Επί πλέον η συμφωνία αυτή, δεν πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων, όπως έγινε με τη Συνθήκη των Σεβρών. Την 11η Σεπτεμβρίου 1922, δηλαδή δύο μέρες μετά την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων στη Σμύρνη, έγινε ανταλλαγή των επικυρωμένων αντιγράφων της συμφωνίας και η συμφωνία του Καρς τέθηκε σε ισχύ.
Μετά από όλα αυτά, μπορείτε να μου πείτε τι καμώματα είναι αυτά που μας κάνει αυτός ο Χαγιρκιάν και οι όμοιοί του;
Αν επικαλούνται το διεθνές δίκαιο, βλέπετε και σεις ότι στην κατάσταση όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη, δεν υπάρχει τίποτε αντίθετο από αυτό.
Αν όμως λένε ότι δεν αναγνωρίζουν το διεθνές δίκαιο, τότε έχουν υπολογίσει το κόστος και το τίμημα αυτού που διεκδικούν;

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP