Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη για τον Τουρκικό Στρατό


H Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας και η Εταιρεία Αεροσκαφών Cessna, θυγατρική της Textron Inc, υπέγραψαν σύμβαση προμήθειας 46 μονοκινητήριων Model 182 Turbo Skylane για τον Τουρκικό Στρατό, όπου θα αντικαταστήσουν τα Cessna T41 τα οποία βρίσκονται σε χρήση για διάστημα 30 ετών περίπου. Τ41 είναι η στρατιωτική ταξινόμηση μιας έκδοσης του Model 172 Skyhawk της Cessna.

Το Turbo Skylane είναι ολομεταλλικό υψηλοπτέρυγο μονοπλάνο εμβολοφόρου κινητήρα, για 4 επιβάτες περιλαμβανόμενου πληρώματος ενός ή δύο χειριστών. Ο κινητήρας είναι τύπου ΤΙΟ-540-ΑΚ1Α της Textron Lycoming, παρέχοντας μέγιστη ταχύτητα 176 κόμβων και ακτίνα 971 ναυτικών μιλίων. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει σύνολο αεροπορικών ηλεκτρονικών Garmin G1000 με την πρόσφατα πιστοποιημένη Τεχνολογία Συνθετικής Όρασης (SVT). Περιλαμβάνονται επίσης συστήματα επίγνωσης αναγλύφου και εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και αερόσακοι Amsage. Κατά την ανακοίνωση της Cessna, το Turbo Skylane θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες του Τουρκικού Στρατού, την ευελιξία και την ασφάλεια αποστολών, ενώ θα διατηρήσει την εύρωστη αξιοπιστία και την απλή, χαμηλού κόστους συντήρηση για τις οποίες φημίζονται τα αεροσκάφη της εταιρείας.
hellenicdefense.gr

Read more...

Θυρανοίξια του ναού του Aγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο


Παρουσία Βαρθολομαίου, Κασσίμη
Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο.
«Δεν παραδώσαμε την ελπίδα [...] επειδή υπάρχει ακριβώς ελπίδα και προοπτική αναστυλώνουμε τους ναούς μας και τα λοιπά σεβάσματα του γένους μας και της πίστεως μας» είπε ο κ. Βαρθολομαίος από το θρόνο του ναού.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι πολλοί Έλληνες, πολλοί Πριγκηπονησιώτες, αλλά και από την Ελλάδα βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο που είχαν πριν από δέκα χρόνια όταν σείστηκε ολόκληρο το νησί» από το μεγάλο σεισμό, δήλωσε ο κ. Κασσίμης.
Ο ναός ανακαινίστηκε εκ βάθρων με την χορηγία της οικογένειας του Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή: «Είναι σημαντικό το έργο που γίνεται υπό την αιγίδα του Πατριάρχη μας». «Έχουμε ανακαινίσει δυο εκκλησίες, την Μητρόπολη, τον Αγιο Δημήτριο και την Κοίμηση. Η Πρίγκηπος είναι μία όαση Ορθοδοξίας εκτός Ελλάδας, εδώ στην Πόλη, και πόλος έλξης για πολλούς Έλληνες προσκυνητές» είπε μετά τις τελετές.
Παρόντες ήταν επίσης ο πρέσβης τη Ελλάδας στην Αγκυρα Φωτής Ξύδας, ο δήμαρχος Πριγκηπονήσων Μουσταφά Φαρσάκογλου, ο έπαρχος Μεβλούτ Κουρμπάν και πλήθος προσκυνητών από την κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σχέδιο χρησιμοποίησης των Τουρκικών ΜΜΕ για την υποκίνηση εντάσεων εναντίον των Ελλήνων


Ο ισλαμιστής Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορείται ότι, μετά την αστυνομία, θέλει να «περικυκλώσει» και τις ένοπλες δυνάμεις. «Θα δημιουργηθεί χάος»: αυτό προέβλεπε πριν από μία εβδομάδα ο Μουράτ Γετκίν της «Ραντικάλ» αν ο Τούρκος πρόεδρος ενέκρινε τον νόμο ο οποίος προβλέπει την εκδίκαση των στρατιωτικών από πολιτικά δικαστήρια. Τελικά ο Αμπντουλάχ Γκιουλ προχώρησε σε αυτό το βήμα και οι σχέσεις στρατού και κυβέρνησης επιδεινώθηκαν.
O νέος γύρος αντιπαράθεσης στρατού - κυβέρνησης ξεκίνησε με το «Σχέδιο διάλυσης του ΑΚΡ και του Γκιουλέν» που δημοσίευσε η εφημερίδα «Ταράφ». Τι αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο υπογράφει ο αξιωματικός του Ναυτικού Ντουρσούν Τσιτσέκ; Το σχέδιο ήταν να διασπαστεί το κυβερνών κόμμα και να εξουδετερωθεί το κίνημα του ισχυρού ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν. Και αυτό θα γινόταν με την τοποθέτηση όπλων σε χώρους που χρησιμοποιεί το κίνημα ώστε να φανεί εμπλεκόμενο σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Το σχέδιο στρεφόταν ακόμη και εναντίον της Ελλάδας και της Αρμενίας, αν και τα τουρκικά μέσα δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με αυτήν τη πτυχή. Με βάση το έγγραφο, θα χρησιμοποιούνταν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για να κινητοποιήσουν την τουρκική κοινή γνώμη εναντίον της Ελλάδας και της Αρμενίας, με στόχο να ενισχυθεί η βάση των εθνικιστικών κομμάτων της Τουρκίας και να συρρικνωθεί το κυβερνών κόμμα.
Όλοι πάγωσαν. Στις 12 Ιουνίου, όταν αποκαλύφθηκε το έγγραφο, όλοι πάγωσαν. Ακόμη και η ηγεσία του στρατού χρειάστηκε μερικά 24ωρα για να αντιδράσει. Το σχέδιο έμοιαζε με ένα καμουφλαρισμένο πραξικόπημα. Γρήγορα όμως το πρώτο σοκ διαδέχθηκε ένα άλλο, που προκλήθηκε από την αμφισβήτηση της γνησιότητας του εγγράφου και την πιθανότητα να το είχαν ετοιμάσει οι «άνδρες του Γκιουλέν»- ο οποίος φέρεται να ελέγχει το αστυνομικό σώμα- με στόχο να πλήξουν τον στρατό! Και τα δύο σενάρια φαίνονταν εξ ίσου πιθανά, αφού και οι δύο πλευρές παρουσιάζονται ικανές για όλα προκειμένου να κυριαρχήσουν. Οι κοσμικοί εκτιμούν μάλιστα ότι οι ισλαμιστές είχαν δύο λόγους για να κάνουν αυτήν τη συνωμοσία. Πρώτον, έχει αποδειχθεί ότι η διαμάχη κυβέρνησης και στρατού ενισχύει το ΑΚΡ, αυξάνοντας την εκλογική του δύναμη. Δεύτερον, οι κοσμικοί εκτιμούν ότι στόχος του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι να «περικυκλώσει» και τις ένοπλες δυνάμεις, όπως έκανε και με την Αστυνομία, πετυχαίνοντας την υποταγή τους. Τότε θα είναι ανοιχτό το πεδίο για να οδηγήσει τη χώρα στον ισλαμικό νόμο.
Τα πραξικοπήματα
Από την άλλη οι ισλαμιστές εκτιμούν ότι και οι ένοπλες δυνάμεις είχαν τους λόγους τους για να ετοιμάσουν ένα τέτοιο σχέδιο: η πρακτική των πραξικοπημάτων που ακολούθησαν οι ένοπλες δυνάμεις από το 1960 και μετά, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη...
Πάντως το σκηνικό δεν ξεκαθάρισε ούτε και όταν βγήκε ο στρατός με το πόρισμά του, σύμφωνα με το οποίο το έγγραφο δεν ετοιμάστηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και ο Ντουρσούν Τσιτσέκ δεν ήταν ένοχος. «Κάτω τα χέρια σας από τον στρατό», δήλωσε προειδοποιητικά ο αρχηγός του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ, απευθυνόμενος προφανώς προς τον ισλαμιστή Γκιουλέν. Το ΑΚΡ αμφισβήτησε την έρευνα του στρατιωτικού δικαστή. Και το ερώτημα παραμένει: είναι ή δεν είναι τελικά γνήσιο το έγγραφο;
Οι ένοπλες δυνάμεις δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά δικαστήρια
Η αντιπαράθεση πυροδότησε νέες εξελίξεις, οι οποίες εξόργισαν ακόμη περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις: τον νέο νόμο για εκδίκαση των στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια. Το ΑΚΡ λέει από τη μία ότι επιβάλλεται για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ η αντιπολίτευση και ο στρατός αμφισβητούν το επιχείρημα αυτό υποστηρίζοντας ότι η τροποποίηση είναι αντισυνταγματική. Στην πραγματικότητα οι ένοπλες δυνάμεις δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά δικαστήρια, σύμφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ο οποίος θεωρεί σωστές τις αντιρρήσεις του στρατού.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης CΗΡ ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Φαίνεται ότι και αυτή η μάχη εκεί θα κριθεί. Ο ίδιος ο Ιλκέρ Μπασμπούγ απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος, αν και θα έλεγε κανείς ότι δεν χρειάζεται κατ΄ ανάγκην και η δική του συγκατάθεση για κάτι τέτοιο!

Read more...

Στην Άγκυρα πηγαίνει ο Ταλάτ για να πάρει τις τελευταίες οδηγίες


Άγκυρα και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καθορίζουν την πολιτική της τουρκικής πλευράς που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα στις συνομιλίες. Ο κατοχικός ηγέτης, μεταβαίνει τη Δευτέρα στην τουρκική πρωτεύουσα για να λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική που θα ακολουθήσει στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν» αξιολογεί ως σημαντική την επίσκεψη Ταλάτ στην τουρκική πρωτεύουσα, την οποία επισκέπτεται ως «επίσημος» προσκεκλημένος του Προέδρου της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ταλάτ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μπασμπούγ. Στις συνομιλίες, θα αξιολογηθεί η κατάσταση στην οποία έχουν φθάσει οι συνομιλίες και θα διαμορφωθεί η περαιτέρω στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς για τη συνέχεια.

Ο Ταλάτ, που επιστρέφει στα κατεχόμενα την Τρίτη, θα συνοδεύεται από τον ψευδοϋπουργό εξωτερικών Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.
Πολιτικοί παρατηρητές, σημειώνουν ότι η επίσκεψη Ταλάτ και η στάση που θα τηρήσει στις επόμενες συναντήσεις των συνομιλιών, πιθανόν να καταδείξουν εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στη σκληρή πολιτική που ακολουθεί μέχρι τώρα ο κατοχικός ηγέτης, και θα σφραγίσουν τις προθέσεις της Άγκυρας, η οποία καθοδηγεί την τουρκοκυπριακή πλευρά στη διαπραγμάτευση. Θα καταδείξουν ακόμη και το μέλλον των συνομιλιών, οι οποίες ουσιαστικά καρκινοβατούν, με τους δύο ηγέτες, να κλείνουν, πριν ανοίξουν τα κρίσιμα θέματα-αγκάθια των συνομιλιών, προφανώς γιατί δεν μπορούν να τα συζητήσουν, λόγω του χάσματος που υπάρχει στις θέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι το περιουσιακό, το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας έχουν μπει στο ψυγείο, πριν καν τοποθετηθούν στο τραπέζι.
Συμφωνία τέλος του χρόνου
Πάντως, ο Ταλάτ συνεχίζει να επιμένει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εξευρεθεί συμφωνία και αρχές του 2010 θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα για τη λύση.
Σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Ταλάτ τόνισε ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να διεξαχθούν πριν από τις «προεδρικές εκλογές» του Απριλίου 2010, ώστε να μην επηρεάσουν την προεκλογική περίοδο.
Τα κρίσιμα
Σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο θα υπάρξει διακοπή των συνομιλιών για τρεις βδομάδες, και το Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ο Ταλάτ ευχήθηκε όπως η συμφωνία που θα βρεθεί στα επόμενα κρίσιμα κεφάλαια, να συμπέσει με τη συνολική συμφωνία στο Κυπριακό.
Τα κεφάλαια που θεωρούνται κρίσιμα, είπε, είναι εκείνο της Ασφάλειας-Εγγυήσεων και του Εδαφικού. Το πιο σοβαρό, όμως, πρόσθεσε, είναι το περιουσιακό, στο οποίο δεν υπήρξε καθόλου πρόοδος. Απλώς συμφωνήθηκε, συμπλήρωσε, η δημιουργία επιτροπής για το Περιουσιακό και τα κριτήρια που θα διέπουν την επίλυση του προβλήματος, αλλά τα κριτήρια δεν έγιναν γνωστά.
Υπενθύμισε, ακόμη, ότι υπάρχει ασυμφωνία και στο κεφάλαιο Διακυβέρνηση, ειδικά στον τρόπο που θα εκλέγεται η τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Εκ περιτροπής προεδρία
Απαντώντας στον κατοχικό ηγέτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι, αν εξευρεθεί λύση στο τέλος του χρόνου, δεν είναι μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά που εξαρτάται, αλλά και από τις δύο πλευρές. Αν οι θέσεις που κατατίθενται στο διαπραγματευτικό τραπέζι, πρόσθεσε, συνάδουν με τη λογική και στηρίζονται στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τότε μπορούμε, με σκληρή δουλειά, να έχουμε κατάληξη το συντομότερο δυνατό.
Αναφερόμενος στη δήλωση Ταλάτ, ότι υπάρχει ασυμφωνία στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία, μέσα στο πλαίσιο ενος προεδρικού συστήματος με συγκεκριμένες προδιαγραφές, και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για προεδρικό συμβούλιο. Και σε αυτό το θέμα, κατέληξε, έχουν καταγραφεί συγκλίσεις και αποκλίσεις.

Read more...

Ο Ερντογάν δεν ξέρει τίποτα για τη Χάλκη


«Δεν έχουμε δεχθεί κάποιο αίτημα, ή πρόταση, σχετικά με το Θεολογική Σχολή. Αν δεχθούμε, θα το αξιολογήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ερώτηση σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκη.
Αλλά και ο πρόεδρος του τουρκικού Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας όταν κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα επαναλειτουργίας της Σχολής, αν και σημείωσε πως το Συμβούλιο βλέπει θετικά το ενδεχόμενο, τόνισε ότι «εμείς μπορούμε να το αξιολογήσουμε, μόνο αν τεθεί θέμα ανώτερης σχολής, ωστόσο δεν μας έχει έρθει τέτοια πρόταση».
Όπως είναι γνωστό η Σχολή παραμένει κλειστή από το 1971.
Έκτοτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέτει μονίμως στην τουρκική κυβέρνηση το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής.
Το θέμα έχει τεθεί επίσης επανειλημμένα στις διμερείς επαφές Ελλάδας-Τουρκίας ενώ σχετικό αίτημα έχει διατυπωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr



Read more...

Για γενοκτονία κατηγορεί ο Ερντογάν την Κίνα!


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «είδος γενοκτονίας» τα όσα συμβαίνουν στην κινεζική επαρχία Σιντγιάνγκ, με πληθυσμό Ουϊγούρων, τουρκόφωνων και μουσουλμάνων.

«Τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Κίνα αποτελούν είδος γενοκτονίας. Διαπράττονται ωμότητες, σκοτώνονται εκατοντάδες άνθρωποι, υπάρχουν περισσότεροι από χίλιοι τραυματίες. Πώς μπορεί η ηγεσία της Κίνας να παραμένει θεατής;»
Την ίδια στιγμή, η εξόριστη ηγέτης των Ουϊγούρων, υποστηρίζει ότι οι νεκροί από την κινέζικη επέμβαση στην επαρχία Σιντζαν, φτάνει τις χιλιάδες νεκρούς.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr



Read more...

ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ


Για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο έχουν προειδοποιήσει και την Αθήνα και την Άγκυρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ωστόσο αποφεύγουν επιμελώς να προβούν σε «κατανομή ευθυνών» για την ένταση στην περιοχή.

Αυτό θα αποτελέσει το κύριο θέμα συνάντησης μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Τούρκου ομολόγου της Αχμέτ Νταβούτογλου, που θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, στην Άγκυρα στις 18- 19 Αυγούστου. Οι Αμερικανοί εκτιμούν πως «ενέχει κινδύνους η παρούσα κατάσταση» στο Αιγαίο, από τις «δράσεις των αεροποριών», τις «τυχόν τριβές πάσης φύσεως» και «τις υπερπτήσεις». Αποφεύγουν, ωστόσο, να προβούν σε οποιαδήποτε «κατανομή ευθυνών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και θεωρούν πρώτιστο ζήτημα τη μείωση της έντασης και δευτερεύον τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό- με ελληνοτουρκικές συνομιλίες, που υποτίθεται ότι διεξάγονται, αλλά βρίσκονται εν υπνώσει, με «ιδέες» που θα μπορούσε να παράσχει η αμερικανική πλευρά, τις οποίες αντιμετωπίζουν και τα δύο μέρη με επιφύλαξη, ή με επιδιαιτησία, την οποία αρνούνται και τα δύο μέρη.

Η Αθήνα δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να αποκτήσουν ουσία οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα, που καρκινοβατούν από την εποχή που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Καραμανλή. Η περίφημη ώθηση που θα ελάμβαναν μετά τον Ιανουάριο του 2008 δεν ήρθε ποτέ και η Ντόρα Μπακογιάννη θα επιχειρήσει εκ νέου μια τέτοια ώθηση με την επίσκεψή της στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να ελπίζει πολλά. Διπλωματικές πηγές έλεγαν, με έκδηλη απογοήτευση, ότι το μέγιστο που μπορεί να προκύψει από τις συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι κάποια ακόμη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το βαθύ κράτος.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως το βαθύ κράτος- που ούτως ή άλλως ορίζει τα ζητήματα του Αιγαίου- δεν έχει αποφασίσει (τουλάχιστον όχι ακόμη) να επιλύσει τα ζητήματα του Αιγαίου, διότι τα συνδέει και αυτά με την εκκρεμότητα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Τα μηνύματα που παίρνει η Άγκυρα από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι όλο και πιο αρνητικά και δεν αποκλείεται ακόμη και τον ερχόμενο Δεκέμβριο κάποιοι, όπως ο κ. Σαρκοζί, να επιχειρήσουν να επισημοποιήσουν το «κλείσιμο της πόρτας» στην προοπτική να γίνει πλήρες μέλος η Τουρκία.

Έτσι, η θέση της Αθήνας καθίσταται όλο και πιο δύσκολη- από τη μια υποστηρίζει την προοπτική ένταξης της γείτονος και από την άλλη πληρώνει το τίμημα της άρνησης των εταίρων να τη δεχθούν. Γι΄ αυτό κορυφαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν πως και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της και να κάνει νέες συμμαχίες εντός της Ένωσης, ώστε να ωφεληθεί από τα καινούργια δεδομένα. «Ούτως ή άλλως», λένε, «η άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν εκτιμά την υποστήριξή μας»...

Read more...

Γιατί η Θράκη μετατρέπεται σταδιακά σε τούρκικη αποικία…


Η Θράκη δυστυχώς, όπως θ’ αναφέρω συγκεκριμένα γεγονότα, είναι …αποικία της Τουρκίας και την κάνανε οι άρχοντες Έλληνες της εξουσίας.

Απόδειξη 1η: Ο γενικός πρόξενος στην Τουρκία Μουσταφά Σαρινίτς σε όλες τις τουρκικές εκδηλώσεις που γίνονται από τους ανθέλληνες, Έλληνες μουσουλμάνους, πηγαίνει πάντοτε σαν καλεσμένος. Και βέβαια μιλάει σα να βρίσκεται σε τούρκικο έδαφος. Ιδού τί είπε στο ισλαμικό σχολείο στον Κέχρο στα Ελληνόπουλα: «Είστε το μέλλον της Τουρκίας, είστε Τουρκόπουλα, να διατηρήσετε τον τουρκισμό μας». Είναι δυνατόν τους Πομάκους να τους θεωρεί Τούρκους, που έφθασε η ανιστόρητη προπαγάνδα; Εδώ τον Όμηρο τον κάνανε Τούρκο και τον είπανε Ομέρ.

Απόδειξη 2η: Ο ψευτομουφτής της Ξάνθης Αχμέτ – Μετέ χωρίς να έχει την έγκριση του ελληνικού κράτους αυτοβαφτίστηκε «Μουφτής» και κάνει τουρκική πολιτική γυρίζοντας στα χωριά. Ακόμα, μιλάει για την μητέρα πατρίδα Τουρκία και κατηγορεί την ίδια του την πατρίδα την Ελλάδα.

Απόδειξη 3η: Τα εγκαίνια που έκανε η νέα τράπεζα της Τουρκίας για να λειτουργήσει στην πλατεία Κομοτηνής: οι υπεύθυνοι της τράπεζας θεώρησαν την πόλη της Κομοτηνής, τούρκικη. Στείλανε στους Έλληνες διοικούντες προσκλήσεις γραμμένες στα Τούρκικα – Αγγλικά. Τους πέρασαν για Τούρκους, όχι Έλληνες. Οι Έλληνες άρχοντες της εξουσίας: νομάρχης, δήμαρχος, φορείς συλλόγων κτλ, όχι μόνο δεν τις στείλανε πίσω ως ανθελληνικές και αντ’ εθνικές, αλλά μερικοί τους χειροκρότησαν, όπως ο νομάρχης Α. Γιαννκίδης, που έστειλε στα εγκαίνια τον αντινομάρχη Κωνσταντίνο Κατσιμίγα και ο δήμαρχος κ. Κοτσάκης τον αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Μιχελή. Όλοι οι άλλοι σιώπησαν, καμιά δημόσια αποδοκιμασία δεν έγινε. Ευτυχώς, ένας μόνο είχε την τόλμη και το θάρρος να φανεί έμπρακτα ότι είναι γνήσιος Έλληνας, ο νυν περιφερειάρχης Δ. Σταμάτης: έστειλε πίσω τις προσκλήσεις ως απαράδεκτες, έκανε δημόσια αποδοκιμασία και βέβαια και άλλες ενέργειες στους αρμόδιους στην Αθήνα για την αντ’ εθνική αυτή συμπεριφορά των αρμόδιων της τουρκικής τράπεζας στο χώρο της Ελλάδας.

Συμπέρασμα: Για τις τρεις αληθινές ανθελληνικές αντ’ εθνικές αποδείξεις στον τόπο της Θράκης που έπραξαν οι παραπάνω και συνεχίζουνε –δυστυχώς- να πράττουν. Είδατε καμία ενέργεια, αποδοκιμασία, τιμωρία, απέλαση από τους Έλληνες διοικούντες; Όχι, βέβαια; Ούτε ο εισαγγελέας επενέβη για την παραποίηση επαγγέλματος του Μουφτή, ούτε καμία ενέργεια για την απέλαση του Τούρκου πρόξενου για αντ’ εθνικές πράξεις στο χώρο της Ελλάδας, ούτε και για το κλείσιμο της τουρκικής τράπεζας για ανθελληνική «ξεφτίλα»; Αν οι ανωτέρω τα κάνουν αυτά σε όποια άλλη χώρα, τότε σε 24 ώρες θα τους είχανε στείλει «σηκωτούς» στην Τουρκία και η τράπεζα θα είχε κλείσει για πάντα. Οι γνήσιοι έλληνες της εξουσίας σαν τον περιφερειάρχη, δεν υπάρχουν. Κοντά στο συμφέρον, στην ψήφο των εδώ μουσουλμάνων φωνάζουνε: «Ζήτω η Τουρκία, κάτω η Ελλάδα». Είναι δυνατόν να φιλοξενώ κάποιον σπίτι μου και αυτός να με βρίζει και αντί να τον διώξω με τις κλοτσιές, του κάνω καφέ καθισμένο σε πολυθρόνα και τον χαϊδεύω;
Να γιατί η Θράκη είναι Τούρκικη αποικία. Την κάναμε εμείς, όχι οι Τούρκοι!

Γιώργος Κεφαλίδης

Read more...

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ


«Τα προβλήματα του παρελθόντος, μετεξελίσσονται σε πλεονεκτήματα της Θράκης»

Σε καίριες παρεμβάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης που οδήγησαν στον πενταπλασιασμό των σχολείων, στην αύξηση του αριθμού των μαθητών από τη μειονότητα που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκε εκτενώς ο Ευριπίδης Στυλιανίδης
Αμηχανία προκάλεσε παρέμβαση παρευρισκόμενου στην εκδήλωση όταν μιλούσε ο κοινοτάρχης Οργάνης, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί ενώ έχει γίνει έργο στο ορεινό όγκο γιατί και τις δύο φορές οι ψηφοφόροι των περιοχών καταψήφισαν το κόμμα της Ν.Δ.

Ένα τρίγλωσσο πολύπτυχο, ένας πρώην βουλευτής και δύο κοινοτάρχες του ορεινού όγκου, επιστρατεύτηκαν από τον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη για τον απολογισμό και τα αποτελέσματα της μειονοτικής πολιτικής που εξήγγειλε το 2000 η κυβέρνηση Καραμανλή και εφάρμοσε μέχρι σήμερα στη Θράκη. Ο υπουργός και βουλευτής Ροδόπης κατά την παρουσία του στην Κομοτηνή πριν τις ευρωεκλογές είχε δηλώσει την πρόθεσή του για να ένα ξεχωριστό απολογισμό των θεμάτων της μειονότητας, καθώς όπως είχε πει ήταν ένα ζήτημα που έμενε σε εκκρεμότητα από τότε που ήταν υπουργός Παιδείας.
«Ήταν μία οφειλόμενη πρωτοβουλία προς την μειονότητα της Θράκης», όπως τόνισε κ. Στυλιανίδης προκειμένου να παρουσιάσουμε την δουλειά που έχει γίνει από την πολιτεία και την κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Μια δουλειά η οποία, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός το 2000, αποσκοπεί στην εφαρμογή μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής, η οποία αποβλέπει στο να δημιουργήσει στην Θράκη ένα σύγχρονο μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας». Η πρόθεση έγινε πράξη το βράδυ της Πέμπτης σε ξενοδοχείο της πόλης μας, παρουσία αρχών, χριστιανών και μουσουλμάνων, λειτουργών της μειονοτικής εκπαίδευσης, αλλά και απλών μουσουλμάνων.
Στήριξη Στυλιανίδη από Ιλχάν Αχμέτ και κοινοτάρχες Κέχρου και Οργάνης
Τον απολογισμό του υπουργού προλόγισε πρώτος ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, που στήριξε την πολιτική της κυβέρνησης σε μειονοτικά ζητήματα, με πρώτο την εκπαίδευση, το ευνοϊκό μέτρο πρόσληψης στο δημόσιο και τη ρύθμιση χρεών στα βακούφια, ενώ επισήμανε ζητήματα που είναι ανοιχτά για διάλογο όπως το θέμα των βακουφιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αχμέτ, «για πρώτη φορά από το 2000 τέθηκαν στη Βουλή για συζήτηση ουσιαστική ζητήματα που απασχολούσαν τον μειονοτικό πληθυσμό της Θράκης». Τα έργα οδοποιίας και ύδρευσης, που δρομολόγησε και υλοποίησε στον ορεινό όγκο ο κ. Στυλιανίδης σε συνεργασία πάντα με την τοπική αυτοδιοίκηση, εξήραν στις ομιλίες τους οι δύο κοινοτάρχες Κέχρου Μεχμέτ Εμίνογλου και Οργάνης Αμπντούλ Καδήρ Χότζα. «Μακάρι να αναλάβει και το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη βοήθεια στην ανάπτυξη του ορεινού όγκου», είπε χαριτολογώντας, αλλά και ταυτόχρονα πολύ σοβαρά ο κ. Καδήρ.
Εφαρμόζονται οι εξαγγελίες που έκανε ο Καραμανλής το 2000 στην Κομοτηνή, είπε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης
Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δουλειάς, σε όλους τους τομείς, στα έργα υποδομής, στην ποιότητα ζωής, στην εκπαίδευση, στα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανάπτυξης των μειονοτικών οικισμών, παρουσίασε στην ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, σημειώνοντας ότι, «είμαστε σε καλό δρόμο, πολλά από τα έργα έχουν ολοκληρωθεί, πολλά είναι σε εξέλιξη, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι την φροντίδα που επιδεικνύει εμπράκτως το Ελληνικό κράτος και η Ελληνική κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά ακουμπά στις δεσμεύσεις που είχε πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής το 2000 όταν επισκέφτηκε την νομαρχία Κομοτηνής και εξήγγειλε τους βασικούς άξονες ενός σύγχρονου προγράμματος».
Η εκπαίδευση πρώτη προτεραιότητα μιας ισότιμης κοινωνίας
Ο κ. Στυλιανίδης έκανε εκτενή αναφορά στα έργα ύδρευσης, οδοποιίας, υποδομών, αναπλάσεων και νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, κυρίως όμως στάθηκε, στον τομέα της εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα, στον πενταπλασιασμό των σχολείων, στην αύξηση του αριθμού των μαθητών από τη μειονότητα που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα έκανε λόγο για τα 145 δημοτικά σχολεία που λειτουργούσε σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Παρόλα αυτά η πολιτεία συνεχίζει τη λειτουργία τους για να διευκολύνει τους μαθητές που σε άλλη περίπτωση θα ήταν υποχρεωμένοι να μετακινούνται σε άλλα σχολεία. Επίσης μίλησε για την λειτουργία 65 νηπιαγωγείων σε μειονοτικές περιοχές και την εισαγωγή από το σχολικό έτος 2007 – 2008 σε γυμνάσια και λύκεια της Ξάνθης και της Ροδόπης του μαθήματος της τουρκικής γλώσσας.
Αύξηση του αριθμού των μουσουλμάνων μαθητών που επιλέγουν τα δημόσια σχολεία, υποδεικνύουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2008 – 2009 φοιτούν 4.650 μαθητές και μαθήτριες σε δημόσια γενικά και επαγγελματικά λύκεια της Θράκης σε σχέση με τους 3.115 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούσαν το 2001 – 02. Ενενήντα έξι ολοήμερα μειονοτικά σχολεία λειτουργούν με 196 τμήματα, δηλαδή από το 2004 και μετά αυξήθηκαν κατά 427% τα ολοήμερα μειονοτικά σχολεία και κατά 340% τα αντίστοιχα τμήματα. Αυξήθηκαν κατά 80 οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών του μειονοτικού προγράμματος. Για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μουσουλμάνων έχουν δαπανηθεί τα τελευταία πέντε έτη 1,2 εκ. ευρώ. Αυξήθηκαν τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων»
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο μέτρο επέκτασης της ποσόστωσης 0,5% στην ανώτατη εκπαίδευση και για τους απόφοιτους των ΤΕΕ και ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ. Επίσης αναφέρθηκε στην θετική εξαίρεση των μουσουλμανοπαίδων από τη βάση του βαθμού 10 για είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση. Καταπολέμησης της σχολικής διαρροής των μουσουλμανίδων μαθητριών, αφού παρατηρήθηκε αύξηση κατά 33% των εγγραφών μαθητριών στα γυμνάσια και κατά 195% στα λύκεια της Θράκης. 102% αύξηση στις δαπάνες για τη μεταφορά μουσουλμάνων μαθητών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας μειονοτικής εκπαίδευσης κατά την τελευταία τετραετία.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Στυλιανίδης καμαρώνει όπως είπε γιατί αυξήθηκε το ποσοστό των μουσουλμάνων που πέτυχαν και σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 168%. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι ένα σχέδιο για την αναβάθμιση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης σε Πανεπιστημιακό Κέντρο Μετεκπαίδευσης για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, εξίσωση των πτυχίων των μέχρι τώρα αποφοίτων της ΕΠΑΘ με πτυχία παιδαγωγικών τμημάτων.
Σεβασμός στο μουσουλμανικό θρήσκευμα
Μέτρα σεβασμού του μουσουλμανικού θρησκεύματος περιελάμβανε ο απολογισμός του βουλευτή Ροδόπης. Σε αυτά είναι η πρόσληψη 240 ιεροδιδασκάλων για την κάλυψη των αναγκών των Μουφτειών της Θράκης, πρόσληψη 10 διοικητικών υπαλλήλων για την εύρυθμη λειτουργία των Μουφτειών. Επίσης, εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες για 31 τεμένη στους τρεις νομούς για ανεγέρσεις, προσθήκες και ανακατασκευές κατά την τελευταία δεκαετία. Ο υπουργός ανέφερε και τις επιθέσεις που δέχτηκε με αφορμή το ύψος των μιναρέδων, όπου τόνισε ότι εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις και αναλήφθηκαν θεσμικές πρωτοβουλίες, μερικές φορές κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών περιορισμών, με στόχο την ανέγερση νέων τεμενών ή την ανάδειξη ιστορικών ισλαμικών μνημείων, όπως για παράδειγμα τα τεμένη των οικισμών Βέννας και Καλλυντηρίου στη Ροδόπη και Λευκόπετρας στην Ξάνθη.
Παρεμβάσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής
Ανάπτυξη οδικού δικτύου στον ορεινό όγκο, εφαρμογή προγράμματος για την συγκοινωνιακή σύνδεση διάσπαρτων απομονωμένων οικισμών, έκτακτες χρηματοδοτήσεις, στήριξη καπνοπαραγωγών, επαναλειτουργία φυτωρίου Οργάνης, δημιουργία δικτύου σύγχρονων αγροτικών ιατρείων με 24ωρη κάλυψη και λειτουργία, είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης βέβαια προχώρησε και σε κάποιες εξαγγελίες όσο αφορά έργα οδοποιίας, ότι σύντομα θα δημοπρατηθεί ο δρόμος Ραγάδας-Εσοχής –Φιλύρας και ο δρόμος Κέχρου-Χλόης, αλλά και έργα και στους άλλους Δήμους και κοινότητες, ύψους 19 εκ. ευρώ. από το ΕΣΠΑ
Η προσπάθεια στη Θράκη για τη μειονότητα συνεχίζεται, είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών. Και η προσπάθεια αυτή σημαίνει εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων, αναβάθμιση της ΕΠΑΘ, δημιουργία διαπολιτισμικών νηπιαγωγείων, διδασκαλία του Κορανίου σε μουσουλμάνους μαθητές, αξιοποίηση εκπαιδευτικών της μειονότητας που έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια για τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία. Στις προτεραιότητες επίσης είναι η ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, αύξηση των ολοήμερων σχολείων με δωρεάν σίτιση των μαθητών, μεταφορά του Ιεροσπουδαστηρίου από τον Εχίνο στην Ξάνθη μέσα στην επόμενη τριετία και δημιουργία μουσικών τάξεων στα σχολεία του Δροσερού στο νομό Ξάνθης, της Κομοτηνής και των Σαπών στο νομό Ροδόπης και οδού Άβαντος της Αλεξανδρούπολης στο νομό Έβρου.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP