Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Σε δίλλημα ο Ερντογάν μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου


Έχοντας ενώπιον του την συνταγματική μεταρρύθμιση που ενέκρινε πρόσφατα η τουρκική βουλή, το δικαστήριο ενέκρινε την συνταγματική αναθεώρηση, βγάζοντας όμως εκτός κάποια άρθρα που αφορούν στην σύσταση των δικαστών, τόσο στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ωστόσο, η απόφαση θέτει σε δίλλημα τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα άθρα που πήραν κόκκινη κάρτα συγκαταλέγονταν στα πιο σημαντικά, και συγκεκριμένα σε αυτά που ήθελε η κυβέρνηση να αλλαχθούν, προκειμένου να εξαλειφθεί το κεμαλικό κατεστημένο που εκτιμά ότι υπάρχει στον θεσμό των δικαστηρίων. Μπορεί με την ακύρωση μόνο κάποιων άρθρων, το υπόλοιπο πακέτο να μπορεί να πάει σε δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου, ωστόσο όλα εξαρτώνται από τον Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει πως σε δημοψήφισμα θα πάει ολόκληρο το πακέτο.
Εναλλακτική λύση για τον Τούρκο Πρωθυπουργό, η προκύρηξη πρόωρων εκλογών, προκειμένου να ανανεώσει την λαϊκή βούληση και να βγει πιο ενισχυμένος.
Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς κυβέρνησης είναι αρνητικές. Κάνουν λόγο για παρέμβαση του συνταγματικού δικαστηρίου στις αρμοδιότητες του νομοθετικού σώματος.

Read more...

Νέα πρόκληση του Προξενείου και των πρακτόρων του στον Εχίνο


πτόητοι ο πρόξενος της Τουρκίας Σαρνίτς, ο ψευτομουφτής Μέτε και τα υπόλοιπα όργανα της Άγκυρας, συνεχίζουν – δίχως καμμία αντίδραση – να περιφρονούν κάθε έννοια νομιμότητας στη Θράκη

Στις 16 Ιουνίου έγινε στον Εχίνο ακόμη μια εκδήλωση με διοργανωτή τον τουρκομουφτή Αχμέτ Μέτε και με τον Πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς να είναι πα(τ)ρών και επί σκηνής. Για την ακρίβεια διοργανώθηκε ποδοσφαιρικό τουρνουά και…διαγωνισμός απαγγελίας ποίησης. Φυσικά ακούγοντας για ¨ποίηση¨ δεν φαντάζομαι να σκεφτήκατε τίποτε όπως Σεφέρη, Ελύτη, Καβάφη-ή έστω Μεβλανά ή Γιουνούς Εμρέ-αφού είναι γνωστό το τι ενοοεί το τουρκικό ασκέρι με τον όρο αυτόν. Όμως πως νομιμοποιείται ο Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής να προσφωνεί δημόσια εκδήλωση όπου δεσπόζει το ανωτέρω εικονοζόμενο πανώ; Γράφει (με…κόκκινα γράμματα σε λευκό φόντο): ¨Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης-Μουφτεία Ξάνθης-5ο ποδοσφαιρικό τουρνουά των μαθημάτων Κορανίου-ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ¨! Έχουμε λοιπόν τα παράνομα μαθήματα Κορανίου, μιας μουφτείας που παρανόμως ονομάζεται ¨Ξάνθης¨ (άλλος φέρει τον τίτλο αυτόν) και μία μειονότητα…τουρκική! Πόσες άλλες αποδείξεις χρειαζόμαστε για τον ρόλο ορισμένων και για να ξαποστείλουμε από την χώρα όσους περιφρονούν συστηματικά τη νομιμότητα στον τόπο μας;

Μια που ήδη όμως κάναμε λόγο και για το…ρεσιτάλ ποίησης στην ίδια εκδήλωση, δώστε τώρα βάση και στο κάτωθι νοσταλγικό ποίημα που βάλανε τα κοριτσάκια –νικήτρια ‘ηταν μια τσιγγανοπούλα από το Γκαζχανέ της Ξάνθης- να απαγγείλουν στη γιορτή που έγινε στον Εχίνο (εντός Ελλάδας δηλαδή) κι όπου πάλι μόνο ο ¨Αντιφωνητής¨ ήταν παρών από τα πλειονοτικά ΜΜΕ.

Ιστάνμπουλ

Είσαι στο τριαντάφυλο που μύρισε ο Πορθητής Σουλτάνος Μεμέτ

Επί αιώνες βρίσκεσαι στις καρδιές, στα τραγούδια, στην γλώσσα,

Είσαι στο χέρι που δείχνει τον Προφήτη

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να σμίξουν μαζί σου.

Είσαι η όμορφη των όμορφων, αγαπημένη μου Ιστάνμπουλ.

Σαν άλλος Ουλουμπατλί*, η καρδιά ακουμπά στα τείχη

Τρόπαια από την Μεδίνα, μπουμπούκια τριαντάφυλλα στο Εγιούπ

Με τα φώτα του Ακσεμετίν, σηκώθηκαν τα μυστικά πέπλα

Μπες στο νόημα, βρες την ψυχή σου εκεί

Οι άγιοι περιμένουν, τα χώματα σου Ιστάνμπουλ

Πάνω από τους επτά σου λόφους, βλέποντας τον κόσμο

Λεπτά λεπτά υψώνονται, τα πέτρινα μολύβια του Σινάν

Στο στόμα σου γεύτηκα σαν ποίημα την γλώσσα μου

Οι χαράκτες δούλεψαν, δεν μπορείς να σβηστείς να είσαι σίγουρη

Του μάστορα Γιαχγιά Κεμάλ, η αγάπη είσαι, αγία Ιστάνμπουλ.

Ο χρόνος είναι γαλάζιο νερό, από το Βόσπορο στάζει παρελθόν

Λαμπαδιάζουν οι φλόγες καθώς ο ήλιος βουλιάζει στο Σκούταρι

Διαβάζεται από τους τρούλους, στο πρόσωπο σου εκείνη η ιεροπρέπεια

Το Εμιργκάν πράσινο σμαράγδι, σιωπηλό τριαντάφυλο του Γκιούλχανε

Είσαι των καρδιών μας ο σουλτάνος, η πόλη των σουλτάνων, Ιστάνμπουλ.

*Πρόκειται για τον Οθωμανό εκείνον που, κατά την τουρκική παράδοση, ανέβηκε πρώτος στα τείχη της Πόλης το 1453. Αυτό θα πει να έχεις …πρότυπα στην ελληνική Θράκη του 21ου αιώνα!

Read more...

''Αυξάνονται οι πιθανότητες πολέμου'' μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, σύμφωνα με την ''Jerusalem Post''


Για πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ γίνεται λόγος. Ο πρόεδρος της Συρίας Beşar Esad ανέφερε, ότι η ένταση που παρατηρείται στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ αυξάνει ολοένα και περισσότερο τις πιθανότητες πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», ο Beşar Esad προέβηκε στις πιο πάνω δηλώσεις σε δημοσιογραφική συνέντευξη μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρόεδρο Jose Luis Rodriguez Zapatero. Η είδηση αυτή δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Jerusalem Post» και στεγάζεται κάτω από τον τίτλο «Αυξάνονται οι πιθανότητες πολέμου». Ωστόσο, πολύ απειλητικό ήταν το μήνυμα του ΥΠΕΞ Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που προβλήθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TGRT ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Το Ισραήλ οπωσδήποτε θα λογοδοτήσει για αυτή του την πράξη».

Δηλώσεις Γκιουλ
Στο μεταξύ, σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά του Ισραήλ προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, λέγοντας ότι η ετοιμότητα του εβραϊκού κράτους να απομονωθεί περισσότερο οδηγεί τις σχέσεις του με την Τουρκία σε κρίση. Δημοσίευμα της εφημερίδας «The Observer» αναφέρει, πως ο Γκιουλ είπε, ότι το Ισραήλ δεν έχει πολλούς συμμάχους στην περιοχή και τώρα «δείχνει να θέλει να απαλλαγεί και από το μοναδικό μουσουλμάνο φίλο που έχει». Το πρόβλημα εστιάζεται στην σκληρή εσωτερική πάλη στο Ισραήλ, αφού σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «τον κυβερνητικό συνασπισμό κυριεύουν οι αντιζηλίες, με αποτέλεσμα να υπονομεύει ο ένας τον άλλο». Με αυτά τα δεδομένα «το Ισραήλ δεν μπορεί να ενεργήσει λογικά εμποδίζοντας την κάθε προσπάθεια προσέγγισης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Read more...

Θερμάνθηκε... και πάλι το Αιγαίο - Καμία αποκλιμάκωση


Καμία αποκλιμάκωση στο Αιγαίο δεν έφεραν οι διμερείς συναντήσεις και οι αλληλοεπισκέψεις πρωθυπουργών σε Ελλάδα και Τουρκία. Η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», υπό τον τίτλο «Στο Αιγαίο τα νερά θερμάνθηκαν και πάλι» γράφει ότι η ένταση στο Αιγαίο καλά κρατεί και σημειώνει πως μόνο τον Ιούνιο τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «παρενόχλησαν» 29 φορές τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις «στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου». Παράλληλα, «παραβιάστηκαν» δύο φορές και τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η εφημερίδα σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση κατηγόρησε την 'Αγκυρα για αναζήτηση πετρελαίου στο Αιγαίο και εκτός των χωρικών της υδάτων. «Παράλληλα, προειδοποίησε τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην περνούν πλησίον του Ακρωτηρίου του Σουνίου, το οποίο απέχει 69 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Η Αθήνα ειδοποίησε ακόμη ότι θα αρχίσει έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή, την οποία η Τουρκία προσδιορίζει ως διεθνή ύδατα» αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι στις 13 και 30 Ιουνίου τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος «πραγματοποίησαν είσοδο στην περιοχή των Ιμίων, που βρίσκεται εντός των χωρικών τουρκικών υδάτων. Όμως, μετά την έλευση των τουρκικών ακταιωρών, τα ελληνικά σκάφη απομακρύνθηκαν. Η 'Αγκυρα, για τα 31 αυτά συμβάντα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο, επέδωσε ρηματική διακοίνωση στην Ελλάδα». Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα επέδωσε ρηματική διακοίνωση προς την 'Αγκυρα όσον αφορά το πλοίο «Τσεσμέ» για τις έρευνες πετρελαίου που πραγματοποίησε «στην περιοχή, όπου η μεν Αθήνα υποστηρίζει ότι είναι δικά της χωρικά ύδατα, η δε Τουρκία τα αποδέχεται ως διεθνή».

Read more...

Τουρκόφρονες και Μειονοτική Εκπαίδευση


Σας γράφαμε προχθές για την ψευτο-ημερίδα που διοργάνωσε για την ΕΠΑΘ στην Κομοτηνή η Θάλεια Δραγώνα και το Υπουργείο Παιδείας. Κανονικά θα έπρεπε βέβαια να θεωρείται περιττό, αλλά για να μην υπάρχει καμμιά αμφιβολία ακόμη και από τον πλέον αφελή, σχετικά με το πόσο θετική απήχηση είχε αυτή η εκδήλωση στους τουρκοπρακτοροκύκλους της Θράκης, αλλά και το πόση εκτίμηση τρέφουν οι κύκλοι αυτοί προς την κ.Δραγώνα και το πόσες προσδοκίες έχουν από αυτήν, διαβάστε το παρακάτω δημοσίευμα της θρακικής τουρκοφυλλάδας Μπιρλίκ (στις 30-6-2010) με μια ανακοίνωση που εξέδωσε η…«Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Απολαύστε το δημοσίευμα, όπως το βρήκαμε μεταφρασμένο στο http://tourkikanea.wordpress.com:
«H Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης έκανε μια ανακοίνωση που αναφέρει πως η έναρξη των σχετικών με την μειονοτική εκπαίδευση συναντήσεων του Υπουργείου Παιδείας είναι ικανοποιητικό στοιχείο.

Με βάση αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση και σε εφαρμογή των αποφάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTTADK), παραδόθηκε στην στην Ειδική Γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θάλια Δραγώνα μια αναφορά σχετικά με τα αιτήματα για την μειονοτική εκπαίδευση.
Η ανακοίνωση είναι η εξής:
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (30-6-2010)
Σε εφαρμογή των αποφάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTTADK), παραδόθηκε στην ειδική γραμματέα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Θάλια Δραγώνα μια αναφορά σχετικά με τα αιτήματα για την μειονοτική εκπαίδευση. Οι διοικούντες της Συμβουλευτικής Επιτροπής μετά από συναντήσεις με τους δύο βουλευτές, με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας, με τον σύλλογο αποφοίτων της ΕΠΑΘ Έβρου-Ροδόπης και Ξάνθης, με την Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία της μειονότητας της Δ. Θράκης, με τον σύλλογο κηδεμόνων μειονοτικών σχολείων και με τον σύλλογο δασκάλων αποφοίτων μεντρεσέδων, ετοίμασαν μια αναφορά με τα αιτήματα για την μειονοτική εκπαίδευση και στις 26-6-2010 την παρέδωσαν στην ειδική γραμματέα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Θάλια Δραγώνα.
Στο κείμενο που παραδόθηκε από μειονοτικούς εκπροσώπους στην κυρία Δραγώνα που είχε έρθει για να μετάσχει σε ημερίδα σχεικά με το μέλλον της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ζητείται : άνοιγμα μειονοτικών νηπιαγωγείων που θα εκπαιδεύουν στα τουρκικά και στα ελληνικά, κλείσιμο της ΕΠΑΘ και δημιουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού επιπέδου τετραετούς φοιτήσεως που θα βγάζει δασκάλους για τα μειονοτικά δημοτικά, στο οποίο στα πλαίσια των μειονοτικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από την συνθήκη της Λοζάνης θα εκπαιδεύονται μόνο νέοι της μειονότητας. Ζητείται να υπάρχει δυνατότητα διορισμού στα μειονοτικά δημοτικά των αποφοίτων από τουρκικά πανεπιστήμια και των δασκάλων που έχουν πάρει την επάρκεια, να ανοίξουν νέα μειονοτικά γυμνάσια επιπρόσθετα στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής και στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μουζαφέρ Σαλίχογλου της Ξάνθης, οι μεντρεσέδες Κομοτηνής και Εχίνου συνεργαζόμενοι με την Τουρκική Δημοκρατία να φτάσουν στο επίπεδο να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες για θρησκευτικούς λειτουργούς, να αυξηθεί ο αριθμός των ¨μετακλητών δασκάλων¨ που έρχονται από την Τουρκία και να τους δίνονται καθήκοντα και στην Ξάνθη, να διοργανωθούνε σεμινάρια από τους συγγραφείς των σχολικών τουρκικών βιβλίων προς τους δασκάλους αποφοίτους της ΕΠΑΘ, οι διορισμοί των διευθυντών στα μειονοτικά σχολεία να γίνονται με βάση το σύνταγμα, τους νόμους και με αντικειμενικά κριτήρια, οι μειονοτικοί μαθητές μέλη της Ισλαμικής θρησκείας με βάση το υπ΄αριθμόν 201/1998 ΠΔ να απαλάσσονται από τον εκκλησιασμό, καθώς και άλλα αιτήματα καθορισμένα από τις διεθνείς και διμερείς συνθήκες.
H Συμβουλευτική Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, εκτιμά ως ικανοποιητικό στοιχείο την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας και στους φορείς και θεσμούς της μειονότητας. Η Συμβουλευτική Επιτροπή ελπίζει πως ο διάλογος αυτός θα συμβάλει θετικά για την επίλυση των – κορυφαίας προτεραιότητας εκπαιδευτικών θεμάτων – προς την κατεύθυνση των αιτημάτων της μειονότητας.Η μεγαλύτερη επιθυμία και προσμονή της κοινότητας είναι, αφού ληφθούνε υπόψιν οι δυσκολίες στη μειονοτική εκπαίδευση και οι σχετικές προσδοκίες της μειονότητας σε αυτό το θέμα, να δοθεί θετική απάντηση στα παραπάνω δημοκρατικά αιτήματα.

Σχόλιο: Διάλογος με τους φορείς και κουραφέξαλα. Δεν έβαζαν τον πρόξενο καλύτερα να μας τα πει; Μήπως θα έλεγε κάτι διαφορετικό ; Και μια ερώτηση. Αληθεύει ότι ο κ. Χατζηοσμάν έδειχνε σε κεντρική καφετέρια της Κομοτηνής στον Πρόξενο την ομιλία που ο ίδιος θα έκανε την επόμενη μέρα στην ημερίδα για την ΕΠΑΘ;

Read more...

Τουρκική υπέρπτήση πάνω από το Αγαθονήσι


Του ΚΩΣΤΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
Το γνωστό σκηνικό της κλιμακούμενης έντασης συνέχιζα να συντηρεί η Άγκυρα στο Αιγαίο, καθώς μετά ης θαλάσσιες έρευνες του ωκεανογραφικού « Τσεσμέ » Βόρεια της Σαμοθράκης και του “μαϊμού” συναγερμό για Ερευνά- Διάσωση στους Καλόγηρους, χθες είχαμε υπέρπτηση 8 τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αγαθονήσι!
Αρκετό καιρό είχαν να πετάξουν πάνω από ελληνικό νησί τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και αυτό ακριβώς έκαναν χθες το απόγευμα, “εγκαινιάζοντας” προφανώς νέα εποχή υπερπτήσεων. Το…συνηθίζουν άλλωστε οι γείτονες, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο…

Έτσι λοιπόν, 4 F-16 και 4 F4 προσομοίασαν Βομβαρδισμό του Αγαθονησίου σας 16.19 το απόγευμα και ενώ λίγο νωρίτερα είχαν αναχαιτιστεί από ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής !

Κατά τη διάρκεια της υπέρπτησης τα 2 F-16 και τα 4 F4 του τουρκικού σχηματισμού πετούσαν σε ύφος από 9.500 έως 11.000 πόδια, ενώ τα άλλα 2 F-16 πετούσαν σε ύφος 24.600 ποδών. Ο σχηματισμός των τουρκικών μαχητικών είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών από την περιοχή Βόρεια της Σάμου σας 15:59, ενώ εξήλθε από την περιοχή νότια της Σάμου στις 16:21. Είναι φανερό ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αγαθο­νήσι ενώ αποχωρούσαν από την περιοχή μετά την αναχαίτιση τους από τα ελληνικά μαχητικά. Εμπλοκές ωστόσο δεν σημειώθηκαν.
Συνολικά χθες, 2 σχηματισμοί αποτελούμενοι από 16 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 8 οπλισμένα με Βλήματα αέρος-αέρος, προχώρησαν σε 8 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 2 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.
Στο Πεντάγωνο υπάρχει έντονος προβληματισμός για ης προκλητικές ενέργειες των Τούρκων το τελευταίο χρονικό διάστημα (ας μην ξεχνάμε και την τουρκική άσκηση στο… Ιόνιο) και οι επιτελείς προβλέπουν συνέχιση των υ­περπτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια ίου καλοκαιριού και πιθανόν νέες “βόλτες” τουρκικών φρεγατών σε ελληνικά ύδατα. υπό το “μανδύα” των λεγόμενων αβλαβών διελεύσεων”…

Read more...

Μας έτριψαν το «Τσεσμέ» στη μούρη Τούρκικες έρευνες στο Αιγαίο για πετρέλαιο επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εκνευρισμός στην Αθήνα


Την ώρα που οι πάντες στην Αθήνα ασχολούνταν με την… υφαλοκρηπίδα της Τζούλιας κι αν αυτή παραβιάστηκε εντός του Πολεμικού Μουσείου, η Άγκυρα έστελνε μήνυμα με έρευνες διαρκείας για πετρέλαιο επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας !
Η παρουσία του τούρκικου ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ» στα ανοιχτά της Σαμοθράκης έθεσε σε κατάσταση συναγερμού Πεντάγωνο και υπουργείο Εξωτερικών.

Για τους επιτελείς των δύο υπουργείων, στρατιωτικών και διπλωματών, η παρουσία και μόνο του πλοίου στη συγκεκριμένη περιοχή ερμηνεύτηκε ως ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα της Άγκυρας προς την Αθήνα: «Στο Αιγαίο δεν είστε πια μόνοι σας». Το μήνυμα δεν εστάλη απλώς, αλλά. όπως έλεγε εκνευρισμένος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, «μας το έτριψαν στη μούρη»!

Γενικώς, στο Πεντάγωνο υπάρχει μεγάλη νευρικότητα σε σχέση με τη συμπεριφορά και τις κινήσεις των Τούρκων.
Η Τουρκία του Tαγίπ Ερντογάν, παρά τις ανοιξιάτικες «επιθέσεις φιλίας» στην Αθήνα, εξακολουθεί να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Πριν συνέλθουν στο Πεντάγωνο από τους 3.500 λαθρομετανάστες που μας ήρθαν μέσω Έβρου από Τουρκία, μέσα σε μόλις έναν μήνα (στοιχεία ΜαΤου), κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την παρουσία του ερευνητικού σκάφους στη Σαμοθράκη.
Ενδείξεις γιο πετρέλαιο
Το αν έκανε έρευνες ή όχι το «Τσεσμέ». δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τους χειριστές του θέματος στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Το γεγονός ότι η Άγκυρα έστειλε το ερευνητικό σκάφος στη Σαμοθράκη τώρα, δεν είναι τυχαίο.
Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη στον Real Fm, το «Τσεσμέ» βρέθηκε για έρευνες στη Σαμοθράκη. Τι σχέση έχει η συνέντευξη;
Ο Μανιάτης είχε προαναγγείλει σ” αυτήν την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εντός των χωρικών μας υδάτων σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους. «Πόσα πιθανά αποθέματα έχουμε, θα ήταν αστείο να πει κανείς από τώρα. γιατί ουσιαστικά δεν έχουν υπάρξει έρευνες. Μπορώ να σας πω όμως ότι οι ενδείξεις – γιατί έτσι δουλεύει η πετρελαϊκή βιομηχανία – που έχουμε στα εθνικά μας χωρικά ύδατα, είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μας πείθουν άτι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμό, ώστε να έρθουν σοβαροί επενδυτές για να ψάξουν για πετρέλαιο στη χώρα μας» είπε ο Μανιάτης.
Πριν από τους «σοβαρούς επενδυτές», εμφανίστηκαν οι Τούρκοι με το «Τσεσμέ», το οποίο επί δύο ημέρες έκανε έρευνες βόρεια και βορειοδυτικά της Σαμοθράκης.
Στο Πεντάγωνο δεν έκρυψαν την ανησυχία τους. Αξιωματικοί οι οποίοι είχαν ζήσει και την κρίση των Ιμίων του 1996. υπενθύμιζαν ότι «τότε η κρίση άρχισε να «χτίζεται» από το φθινόπωρο του 1995. όταν ο τότε υφυπουργός Άμυνας Μανώλης Μπεντενιώτης ανακοίνωσε πρόγραμμα εποικισμού βραχονησίδων στο Αιγαίο». Τον Ιανουάριο του 1996 είχαμε την κορύφωση της κρίσης, έλεγαν, αν και οι συνθήκες σήμερα είναι συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσαν να αντληθούν 200.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως, προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον της Άγκυρας. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι όλες οι ελληνοτουρκικές κρίσεις που προέκυψαν με την έξοδο ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο, είχαν ως επίκεντρο τον Μπάμπουρα.
Μπορεί να διατηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι σε διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο υπήρξε σχετική κινητοποίηση, με τη λήψη πρόσθετων μέτρων επιφυλακής, κυρίως σε κρίσιμες στρατιωτικές μονάδες στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.
Οι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι η πίεση της Άγκυρας θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα ενταθεί. Δεν λείπουν εισηγήσεις για πιο δραστικά μέτρα αντίδρασης, όπως για παράδειγμα διαρκή δέσμευση «ευαίσθητων» περιοχών του Αιγαίου για διεξαγωγή μικρής κλίμακας ασκήσεων Στην περιοχή που κινήθηκε το «Τσεσμέ», γίνονται βολές διαφόρων οπλικών συστημάτων και άρα η περιοχή μπορεί να δεσμευτεί.
Τούρκικος κλοιός
Η Άγκυρα, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο τιμόνι της διπλωματίας της. δημιουργεί σταθερά και σχετικά γρήγορα έναν διπλωματικό κλοιό, ο οποίος έχει πλέον και «στρατιωτική έκφραση». Οι ασκήσεις τούρκικων φρεγατών και υποβρυχίων 6υτκά της Κεφαλλονιάς σηματοδότησαν την τούρκικη ναυτική παρουσία και στο Ιόνια. Η Άγκυρα, έχοντας εξασφαλίσει σημαντικές στρατιωτικές συμφωνίες με την Αλβανία και δύο ναυτικές βάσεις (Δυρράχιο – Αυλώνας), μπορεί πλέον να στέλνει με άνεση τα πολεμικά της πλοία σ” όλη τη Μεσόγειο. Η Τουρκική Ναυτική Δύναμη Μεσογείου ολοκλήρωσε μόλις χθες τον διάπλου όλης της Μεσογείου και θα επαναλάβει σύντομα τις περιπολίες της. Και δεν είναι μόνο οι συμφωνίες με την Αλβανία. Στο Πεντάγωνο διαπιστώνουν με μεγάλη ανησυχία ότι η Άγκυρα έχει κατορθώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να έρθει πιο κοντά σχεδόν μ’ όλες της χώρες των Βαλκανίων.
Πρόβα νέων Ιμίων στα νησιά Καλόγηροι
Σοβαρότατο επεισόδιο, ενδεικτικό των σχεδιασμών για την de facto διχοτόμηση του Αιγαίου, εξελίχτηκε στην καρδιά του αρχιπελάγους την περασμένη Δευτέρα, μεταξύ ελληνικών και τούρκικων μέσων έρευνας και διάσωσης.
Στα νησιά Καλόγηροι, ακριβώς στη μέση του Αιγαίου, οι Τούρκοι επιχείρησαν να στήσουν σκηνικό έντασης. Τέσσερα τούρκικα F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στις π.ΐ5· Κατά τη διάρκεια της αναχαίτισής τους από ελληνικά Μ-2οοο, ο αρχηγός του τούρκικου σχηματισμού ανέφερε σε δικό του ραντάρ ότι ένα πλοίο βυθίζεται στους Καλόγηρους.
Ο θάλαμος επιχειρήσεων της τούρκικης ακτοφυλακής ενημέρωσε το ελληνικό Λ.Σ. Σήμανε συναγερμός, και πάνω από τα νησιά πέταξαν τα ελληνικά Μ-2000. τα οποία είχαν αναχαιτίσει τους Τούρκους, αλλά και βομβαρδιστικά Α-7, τα οποία πετούσαν στην περιοχή. Λίγο αργότερα πέταξε πάνω από τους Καλόγηρους και ελικόπτερο του Λ.Σ. Κανένα από τα εναέρια μέσα δεν εντόπισε το παραμικρό. Ξαφνικά στην περιοχή εμφανίστηκαν δύο τούρκικα ελικόπτερα, τα οποία άρχισαν να κάνουν κι αυτά έρευνα και διάσωση!
Από ελληνικής πλευράς στάλθηκαν άλλα δύο ελικόπτερα και στο σημείο επέστρεψαν και τα τούρκικα F-16 αλλά και μία τούρκικη φρεγάτα. Η περιοχή άρχιζε να θυμίζει περισσότερο πεδίο μάχης παρά περιοχή έρευνας – διάσωσης. Τελικά, ύστερα από τέσσερις περίπου ώρες οι Τούρκοι άρχισαν σιγά σιγά να αποχωρούν.

Read more...

Αναπάντητα τα ερωτήματα από τα επεισόδια SAR – Που καταλήγει η ανάλυση των γεγονότων


ε ανάλυση των συνθηκών των επεισοδίων της 5ης και της 6ης Ιουνίου με τους ψευδοσυναγερμούς για αποστολές έρευνας και διάσωσης που έστησαν οι Τούρκοι, προχωρά η ελληνική πλευρά. Στην πρώτη περίπτωση το τουρκικό κέντρο έρευνας και διάσωσης ενημέρωσε το ελληνικό ΕΚΣΕΔ στις 11:45 ότι αεροσκάφος που πετούσε στην περιοχή είδε πλοίο να βυθίζεται. Στις 12 ξεκίνησε η ελληνική κινητοποίηση, περιέργως καθυστερημένα, κι ενώ είχε προϋπάρξει έκδοση NAVTEX από την Τουρκία και ΝΟΤΑΜ από ελληνικής πλευράς, ενώ οι Τούρκοι είχαν ήδη δώσει σήμα στη φρεγάτα και στα Ε/Π να σπεύσουν στο σημείο. Οι Τούρκοι το «έστησαν» κατ’αυτό τον τρόπο το συμβάν για να είναι βέβαιοι ότι θα φτάσουν πρώτοι, αλλά … ατύχησαν γιατί δεν έλαβαν υπ’όψιν τους το Dauphin του Λιμενικού που βρισκόταν κάπου στις Κυκλάδες κοντά στην Σέριφο και το οποίο πήρε αμέσως εντολή να σπεύσει βόρεια στο σημαίο του συμβάντος.Το γεγονός ότι πρώτα πέρασαν κάποια τουρκικά μαχητικά επάνω από τους Καλόγηρους δε νομίζουμε ότι έχει κάποια πρακτική σημασία. Έτσι πρώτο έφτασε το ελληνικό ελικόπτερο και εν συνεχεία το τουρκικό Cougar.

Η τουρκική φρεγάτα TCG F-503 Beykoz, ήταν βορειοδυτικά της Χίου. Πέρασε ανάμεσα Χίο – Ψαρά (παραβίαση χωρικών υδάτων) και κινήθηκε δυτικά προς την περιοχή. Την εικόνα για τη θάλασσα το ΕΚΣΕΔ την παίρνει από το Πολεμικό Ναυτικό. Ένα ερώτημα είναι αν είχε δώσει εικόνα το Ναυτικό στο ΕΚΣΕΔ. Από το ΕΚΣΕΔ δόθηκε σήμα σε ένα πορτογαλικό καράβι να ερευνήσει για το ναυάγιο. Αυτό έχει «πολιτική» σημασία γιατί τουλάχιστον δείξαμε ότι το ΕΚΣΕΔ είναι αρμόδιο για την όλη επιχείρηση, κάτι που είναι και το διακύβευμα της όλης υπόθεσης
Στη συνέχεια έφτασε ένα τουρκικό Puma Cougar στην περιοχή και έρχονταν και άλλα από πίσω. Τότε δώσαμε κι εμείς εντολή για απογείωση του Super Puma της Χίου και των υπολοίπων Super Puma, ενώ τα τουρκικά έφτασαν κανονικά στην περιοχή και έκαναν έρευνα μαζί με τα δικά μας. Η τουρκική φρεγάτα αποχώρησε στις 14.41, οπότε και θεωρήθηκε ότι έληξε το επεισόδιο ενώ στην περιοχή έσπευδε η ελλληνική φρεγάτα F-455 “Σαλαμίς”.
Το τουρκικό ΕΚΣΕΔ ειδοποίησε το ελληνικό στις 11:45. Το ερώτημα είναι γιατί ξεκίνησε τότε η αποστολή από ελληνικής πλευράς ενώ είχαν εκδοθεί αρκετά ενωρίτερα και η τουρκική NΑVTEX και η ελληνική ΝΟΤΑΜ.
Στο περιστατικό της επόμενης ημέρα, στις 6 Ιουλίου, η κινητοποίηση ήταν σαφώς μικρότερη από τουρκικής πλευράς, αλλά πιο ύπουλη: Δεν εξέδωσαν ούτε NAVTEX, ούτε ΝΟΤΑΜ και εκτέλεσαν αποστολή πάλι στον 25ο Μεσημβρινό στον Άη Στράτη. Εδώ έχουμε υποκλοπή του σήματος από ελληνικής πλευράς (θεωρούμε βέβαιο ότι οι Τούρκοι ήξεραν ότι το σήμα θα το υπέκλεπτε η ελληνική πλευρά) έγκαιρη κινητοποίηση, παρά το γεγονός ότι δόθηκαν δύο ή τρία διαφορετικά στίγματα (και στις 5 Ιουλίου, λάθος στίγμα είχε η τουρκική NAVTEX!) και σωστό «άπλωμα» των μέσων.
Επικοινωνιακά η κατάσταση δεν εξελίχθηκε ευνοϊκά για την ελληνική πλευρά, καθώς και τις δύο φορές επιχειρήθηκε να αποκρυβούν τα γεγονότα, ενώ στο περιστατικό της 5ης Ιουλίου υπήρξε και ατυχής διατύπωση στο ενημερωτικό SMS του ΓΕΕΘΑ με αποτέλεσμα να υπάρξει προς στιγμήν εντύπωση ότι υπάρχει παραδοχή κοινής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης (!) Ελλάδας και Τουρκίας.
Ελπίζουμε τα παθήματα να γίνονται μαθήματα γιατί πολύ συχνά διαπιστώνουμε ότι τα συμπεράσματα των Ιμίων στο επίπεδο της επικοινωνίας δεν έχουν αφομοιωθεί αρκούντως…

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Προς Τουρκία: To Eurofighter είναι η Ferrari του ουρανού!


Με έναν άκρως εντυπωσιακό παραλληλισμό της Ferrari με το Eurofighter, ο Εντζο Καζολίνι της ιταλικής Finmeccanica, μέρος της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το ευρωμαχητικό, πρότεινε στις 5 Ιουλίου στην Τουρκία να προχωρήσεις εντός του 2011 στην προμήθεια του αεροσκάφους.
Ο Καζολίνι προχώρησε σε αποκαλυπτικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης προς την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, όπου ανέφερε ότι η επένδυση 4,5 δις ευρώ στην αγορά μαχητικών δεν θα αποφέρει μόνο επιχειρησιακά αλλά και ευρύτερα οικονομικά πλεονεκτήματα.

Εφόσον η Άγκυρα επιλέξει την είσοδο στο πρόγραμμα νέες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην ΤΑΙ (Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία) και στην Aselsan (βιομηχανία ηλεκτρονικών). Ο υψηλόβαθμος Ιταλός εκπρόσωπος τόνισε ότι μια σύντομη απόφαση υπέρ του μαχητικού εντός του 2011 θα εξασφάλιζε στις τουρκικές βιομηχανίες, σημαντικό φόρτο εργασίας, καθώς και τη δυνατότητα προώθησής του σε τρίτες χώρες. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν το ήδη εκπεφρασμένο ενδιαφέρον της Τουρκικής Αεροπορίας για το Eurofighter και συγκεκριμένα για προμήθεια τουλάχιστον 40 μαχητικών. Υπογραμμίζεται το τεράστιο ιταλικό ενδιαφέρον για την εξασφάλιση συμβολαίου πώλησης στην Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρείται από την Ρώμη η υποβάθμιση (έως εκμηδένιση) του συντηρούμενου ελληνικού ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα. Η Ιταλία προσπαθεί με όλους τους τρόπους να συμβάλλει στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία, με την οποία άλλωστε έχει οικοδομήσει στρατηγικές σχέσεις μέσω της υλοποίησης άλλων προγραμμάτων (επιθετικών ελικοπτέρων Τ129, δορυφόρος Gokturk) και τη διεκδίκηση νέων συμβολαίων (πρόγραμμα μεταφορικών ελικοπτέρων κ.α.).

Read more...

Οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν πάλι πισώπλατα την Τουρκία;


Είναι σε όλους γνωστό ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία ένα δεδομένο σύμμαχο (πέρδικα μέσα στο σακί)…
Είναι επίσης γνωστό ότι όποτε το θελήοσουν, οι ΗΠΑ υποχρεώνουν την Τουρκία να πληρώσει αντίτιμο για κάτι…
Οι ΗΠΑ, τα τελευταία δέκα χρόνια οι ΗΠΑ (που δεν έχουν λησμονήσει την άρνηση της 1ης Μαρτίου 2003 να παραχωρήσουμε το έδαφός μας για επίθεση εννατίον του Σαντάμ), ξεκίνησαν την εκδίκηση με τη σύλληψη και το πέρασμα τσουβαλιού στα κεφάλια των Τούρκων αξιωματικών στο Βόρειο Ιράκ, για ένα διάστημα σταμάτησαν, όμως τώρα υπάρχουν ενδείξεις που μας επιτρέπουν να πούμε ότι κάτι θα γίνει!

Η διοίκηση Ομπάμα μας έδωσε ένα “ζαχαρωμένο μήλο”, ανακοινώνοντας ότι “σας αποδεχόμαστε ως χώρα-εκπρόσωπο στο διάλογο με τον ισλαμικό κόσμο”. Όμως, όπως φαίνεται, η ζάχαρι αυτή δεν είναι πραγματική ζάχαρι…
Άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια πιέσεις για υποχωρήσεις στο Αρμενικό, το Κυπριακό, για τη συμμετοχή μας στο Αφγανιστάν με στόχο να ‘βυθιστούμε’ στη λάσπη του, ενώ το “άνοιγμα” προς τους Κούρδους άρχισε να παίρενι χαρακτηριστικά παράδοσής μας.
Τα παιχνίδια των ΗΠΑ.
Να χρησιμοποιήσουμε την Τουρκία στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν (Βάζουμε την Τουρκία να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί συμφωνία με την Τεχεράνη, καθορίζουμε τους όρους και όταν οι όροι γίνονται αποδεκτοί, τότε αφήνουμε ξεκρέμαστη Τουρκία. Όλα αυτά τα έκαναν οι ΗΠΑ).
Βάζουμε την Τουρκία να κινηθεί και να επαναφέρει το Ισραήλ στο σωστό δρόμο, από τον οποίο έχει εκτραπεί και μόλις το Ισραήλ λάβει το μήνυμα, αφήνουμε την Τουκρία στη μέση του δρόμου…
Και όταν η Τουρκία υψώνει τη φωνή της στα τσαλίμια των ΗΠΑ, τότε έρχονται στο τραπέζι μια σειρά ‘λογαριασμών’ που πρέπει να πληρώσει η Τουρκία.
Η τρομοκρατία που έχει ενταθεί τελευταία, είναι η πιο μεγάλη απόδειξη.
Ο πρωθυπουργός δεν λέει έτσι στην τύχη ότι οι τρομοκράτες είναι ‘εργολάβοι’ άλλων…
Το μήνυμα που έδωσε ο Ομπάμα με τον Νετανιάχου, κατά την προχθεσινή τους συνάντηση, δεν σχετίζεται με τις ψήφους των Εβραίων των ΗΠΑ στις προσεχείς εκλογές.
Ο Ομπάμα, στηρίζοντας πλήρως τον Νετανιάχου, έδωσε ταυτόχρονα και ένα μήνυμα στην Τουρκία.
Ένα πολύ προωθημένο και σκληρό μήνυμα, το εξής…
Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ray Odierno, δήλωσε ότι στο Βόρειο Ιράκ μπορεί να εγκατασταθούν στρατιωιτκές δυνάμεις του ΟΗΕ…
Τί σημαίνει αυτό;
Ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ που σταθμεύουν στο όρος Κανδήλι, θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι στην Τουρκία.
Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, όπου αναλαμβάνουν καθήκοντα, δεν ‘αναμειγνύονται’ στις διαφορές και παίζουν πιο πολύ το ρόλο του παρατηρητού… Το ΡΚΚ θα συνεχίσει να διεισδύει στο έδαφος της Τουρκίας, όμως η Τουρκία δεν θα μπορεί να επέμβει, επειδή ο χώρος εκεί θα είναι “περιοχή του ΟΗΕ”. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά την τακτική του Βρούτου!

Read more...

Έρευνα Ισραήλ για πωλήσεις όπλων από Τουρκία σε Ιράν, Συρία


Στην εξειδικευμένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα MEDIA LINE στις 6/7, ο στρατιωτικός αναλυτής Arieh O’Sullivan, καταγράφει τις ανησυχίες που εκφράζονται στο Τελ Αβίβ για το ενδεχόμενο μεταφοράς ευαίσθητης τεχνογνωσίας από την Άγκυρα, στη Συρία και το Ιράν. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στους Ισραηλινούς στρατιωτικούς κύκλους υπάρχουν υπόνοιες, ότι περίπλοκη αμυντική τεχνογνωσία που είχε πωληθεί στην Τουρκία, διέρρευσε σε εχθρικά κράτη, όπως η Συρία και το Ιράν. Από το Υπουργείο Αμύνης του Ισραήλ διεξάγεται λεπτομερής καταγραφή όλων των πωλήσεων στρατιωτικού υλικού από το Ισραήλ στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των ετών, για να προσδιοριστεί εάν ζωτικής σημασίας πληροφορίες, τεχνογνωσία και τεχνολογία, έχει μεταφερθεί σε τρίτα κράτη. Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας παραδέχονται, ότι το τμήμα Εξωτερικής Αμυντικής Βοήθειας και Προμηθειών διεξάγει έρευνα, αλλά δεν δίνουν περισσότερες εξηγήσεις.

Όπως επισημαίνεται, αν και η διπλωματική σχέση μεταξύ των δύο κρατών έχει επιδεινωθεί — ιδιαίτερα από το επεισόδιο του στολίσκου στις 31 Μαΐου όταν οι Ισραηλινοί καταδρομείς σκότωσαν εννέα επιβαίνοντες σταματώντας τον πλου του σκάφους που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα – οι στρατιωτικοί δεσμοί δεν έχουν καταρρεύσει στον ίδιο βαθμό.
Όπως δήλωσε, ο επικεφαλής των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Gabi Ashkenazy στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Κοινοβουλίου, οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές και πρέπει να διατηρηθούν.
Ο Ashkenazy φέρεται ειπών, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την πολιτική ηγεσία της Άγκυρας δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τον Τουρκικό στρατό.
Τη Δευτέρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan δήλωσε από το Τορόντο, ότι η χώρα του επανεκτιμά τους στρατιωτικούς δεσμούς της με το Ισραήλ. Εντούτοις, η Τουρκία πρόσφατα χρησιμοποίησε 10 από τα προηγμένου ισραηλινού-σχεδιασμού και κατασκευής, μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, κατά τη διάρκεια των αιματηρών της επιθέσεων κατά Κουρδικών στόχων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 300 επαναστάτες τις περασμένες λίγες ημέρες.

Read more...

Σε γενικευμένο πόλεμο οι Κούρδοι στην Τουρκία!


Ρεπορτάζ του Gerd Höhler δημοσιεύεται στη σημερινή Stuttgarter Zeitung με τον τίτλο «Ο πόλεμος επιστρέφει στις κουρδικές περιοχές» και τον υπότιτλο «Τουρκία: Εξασθενούν οι ελπίδες για μία ειρηνική επίλυση του Κουρδικού». Αντάρτες του ΡΚΚ επιτέθηκαν προχθές το βράδυ κατά φυλακίου παραστρατιωτικής χωροφυλακής στο Beyyurdu στα ΝΑ της Τουρκίας. Τρεις στρατιώτες και δέκα αντάρτες του ΡΚΚ έχασαν τη ζωή τους από τις ανταλλαγές πυρών, που ακολούθησαν. Το Beyyurdu βρίσκεται σε δύσβατη ορεινή περιοχή, περίπου 15 χλμ. από το Aktütün, όπου Κούρδοι αντάρτες είχαν σκοτώσει 17 στρατιώτες το 2008. «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί ασχέτως κόστους», είχε δηλώσει τότε ο Πρόεδρος της χώρας, Abdullah Gül.

Ο πόλεμος επιστρέφει σήμερα στις κουρδικές περιοχές. Περισσότεροι από 50 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τον περασμένο Μάϊο σε συμπλοκές στα ΝΑ της χώρας, 20 μόνο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός των πεσόντων από πλευράς ΡΚΚ εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.
Μία ειρηνική επίλυση του Κουρδικού, που από το 1984 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, φαινόταν πέρσι εφιτκή. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan είχε υποσχεθεί στους Κούρδους περισσότερα πολιτικά και πολιτισμικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις στις υποβαθμισμένες κουρδικές περιοχές και χαλάρωσε τις απαγορεύσεις σε ό, τι αφορά την κουρδική γλώσσα. Το ΡΚΚ φαινόταν να συμμετέχει στη «Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατία» του Erdogan ανακοινώνοντας εκεχειρία τον Απρίλιο του 2009.
Διακηρύξεις και έργα της κυβέρνησης βρέθηκαν, ωστόσο, πολύ σύντομα σε πλήρη αντίφαση. Ο τουρκικός στρατός δεν ανταποκρίθηκε στην εκεχειρία του ΡΚΚ. Λίγες ημέρες μετά τη διενέργεια τοπικών εκλογών συνελήφθησαν 1.500 Κούρδοι πολιτικοί. Το έτος 2009 έκλεισε με την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος DTP, το οποίο στις κουρδικές περιοχές εξασφάλισε ψήφους άνω του 70% και εξέλεξε Δημάρχους σε περισσότερες από 58 πόλεις.
Η ειρηνευτική διαδικασία έχει, εντωμεταξύ, αδρανήσει. Ο επικεφαλής του ΡΚΚ, Öcalan, κήρυξε τις προσπάθειές του για μία ειρηνική επίλυση του Κουρδικού ως αποτυχημένες. Το ΡΚΚ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα παύση της εκεχειρίας και απείλησε για χτυπήματα στα δυτικά της χώρας, καθώς και σε τουριστικές περιοχές. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πριν από δύο εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη, όταν το ΡΚΚ πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση κατά ενός στρατιωτικού λεωφορείου.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP