Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Τουρκική υπέρπτήση πάνω από το Αγαθονήσι


Του ΚΩΣΤΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
Το γνωστό σκηνικό της κλιμακούμενης έντασης συνέχιζα να συντηρεί η Άγκυρα στο Αιγαίο, καθώς μετά ης θαλάσσιες έρευνες του ωκεανογραφικού « Τσεσμέ » Βόρεια της Σαμοθράκης και του “μαϊμού” συναγερμό για Ερευνά- Διάσωση στους Καλόγηρους, χθες είχαμε υπέρπτηση 8 τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αγαθονήσι!
Αρκετό καιρό είχαν να πετάξουν πάνω από ελληνικό νησί τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και αυτό ακριβώς έκαναν χθες το απόγευμα, “εγκαινιάζοντας” προφανώς νέα εποχή υπερπτήσεων. Το…συνηθίζουν άλλωστε οι γείτονες, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο…

Έτσι λοιπόν, 4 F-16 και 4 F4 προσομοίασαν Βομβαρδισμό του Αγαθονησίου σας 16.19 το απόγευμα και ενώ λίγο νωρίτερα είχαν αναχαιτιστεί από ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής !

Κατά τη διάρκεια της υπέρπτησης τα 2 F-16 και τα 4 F4 του τουρκικού σχηματισμού πετούσαν σε ύφος από 9.500 έως 11.000 πόδια, ενώ τα άλλα 2 F-16 πετούσαν σε ύφος 24.600 ποδών. Ο σχηματισμός των τουρκικών μαχητικών είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών από την περιοχή Βόρεια της Σάμου σας 15:59, ενώ εξήλθε από την περιοχή νότια της Σάμου στις 16:21. Είναι φανερό ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αγαθο­νήσι ενώ αποχωρούσαν από την περιοχή μετά την αναχαίτιση τους από τα ελληνικά μαχητικά. Εμπλοκές ωστόσο δεν σημειώθηκαν.
Συνολικά χθες, 2 σχηματισμοί αποτελούμενοι από 16 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 8 οπλισμένα με Βλήματα αέρος-αέρος, προχώρησαν σε 8 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 2 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.
Στο Πεντάγωνο υπάρχει έντονος προβληματισμός για ης προκλητικές ενέργειες των Τούρκων το τελευταίο χρονικό διάστημα (ας μην ξεχνάμε και την τουρκική άσκηση στο… Ιόνιο) και οι επιτελείς προβλέπουν συνέχιση των υ­περπτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια ίου καλοκαιριού και πιθανόν νέες “βόλτες” τουρκικών φρεγατών σε ελληνικά ύδατα. υπό το “μανδύα” των λεγόμενων αβλαβών διελεύσεων”…

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP