Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Τουρκόφρονες και Μειονοτική Εκπαίδευση


Σας γράφαμε προχθές για την ψευτο-ημερίδα που διοργάνωσε για την ΕΠΑΘ στην Κομοτηνή η Θάλεια Δραγώνα και το Υπουργείο Παιδείας. Κανονικά θα έπρεπε βέβαια να θεωρείται περιττό, αλλά για να μην υπάρχει καμμιά αμφιβολία ακόμη και από τον πλέον αφελή, σχετικά με το πόσο θετική απήχηση είχε αυτή η εκδήλωση στους τουρκοπρακτοροκύκλους της Θράκης, αλλά και το πόση εκτίμηση τρέφουν οι κύκλοι αυτοί προς την κ.Δραγώνα και το πόσες προσδοκίες έχουν από αυτήν, διαβάστε το παρακάτω δημοσίευμα της θρακικής τουρκοφυλλάδας Μπιρλίκ (στις 30-6-2010) με μια ανακοίνωση που εξέδωσε η…«Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Απολαύστε το δημοσίευμα, όπως το βρήκαμε μεταφρασμένο στο http://tourkikanea.wordpress.com:
«H Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης έκανε μια ανακοίνωση που αναφέρει πως η έναρξη των σχετικών με την μειονοτική εκπαίδευση συναντήσεων του Υπουργείου Παιδείας είναι ικανοποιητικό στοιχείο.

Με βάση αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση και σε εφαρμογή των αποφάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTTADK), παραδόθηκε στην στην Ειδική Γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θάλια Δραγώνα μια αναφορά σχετικά με τα αιτήματα για την μειονοτική εκπαίδευση.
Η ανακοίνωση είναι η εξής:
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (30-6-2010)
Σε εφαρμογή των αποφάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTTADK), παραδόθηκε στην ειδική γραμματέα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Θάλια Δραγώνα μια αναφορά σχετικά με τα αιτήματα για την μειονοτική εκπαίδευση. Οι διοικούντες της Συμβουλευτικής Επιτροπής μετά από συναντήσεις με τους δύο βουλευτές, με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας, με τον σύλλογο αποφοίτων της ΕΠΑΘ Έβρου-Ροδόπης και Ξάνθης, με την Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία της μειονότητας της Δ. Θράκης, με τον σύλλογο κηδεμόνων μειονοτικών σχολείων και με τον σύλλογο δασκάλων αποφοίτων μεντρεσέδων, ετοίμασαν μια αναφορά με τα αιτήματα για την μειονοτική εκπαίδευση και στις 26-6-2010 την παρέδωσαν στην ειδική γραμματέα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Θάλια Δραγώνα.
Στο κείμενο που παραδόθηκε από μειονοτικούς εκπροσώπους στην κυρία Δραγώνα που είχε έρθει για να μετάσχει σε ημερίδα σχεικά με το μέλλον της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ζητείται : άνοιγμα μειονοτικών νηπιαγωγείων που θα εκπαιδεύουν στα τουρκικά και στα ελληνικά, κλείσιμο της ΕΠΑΘ και δημιουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού επιπέδου τετραετούς φοιτήσεως που θα βγάζει δασκάλους για τα μειονοτικά δημοτικά, στο οποίο στα πλαίσια των μειονοτικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από την συνθήκη της Λοζάνης θα εκπαιδεύονται μόνο νέοι της μειονότητας. Ζητείται να υπάρχει δυνατότητα διορισμού στα μειονοτικά δημοτικά των αποφοίτων από τουρκικά πανεπιστήμια και των δασκάλων που έχουν πάρει την επάρκεια, να ανοίξουν νέα μειονοτικά γυμνάσια επιπρόσθετα στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής και στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μουζαφέρ Σαλίχογλου της Ξάνθης, οι μεντρεσέδες Κομοτηνής και Εχίνου συνεργαζόμενοι με την Τουρκική Δημοκρατία να φτάσουν στο επίπεδο να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες για θρησκευτικούς λειτουργούς, να αυξηθεί ο αριθμός των ¨μετακλητών δασκάλων¨ που έρχονται από την Τουρκία και να τους δίνονται καθήκοντα και στην Ξάνθη, να διοργανωθούνε σεμινάρια από τους συγγραφείς των σχολικών τουρκικών βιβλίων προς τους δασκάλους αποφοίτους της ΕΠΑΘ, οι διορισμοί των διευθυντών στα μειονοτικά σχολεία να γίνονται με βάση το σύνταγμα, τους νόμους και με αντικειμενικά κριτήρια, οι μειονοτικοί μαθητές μέλη της Ισλαμικής θρησκείας με βάση το υπ΄αριθμόν 201/1998 ΠΔ να απαλάσσονται από τον εκκλησιασμό, καθώς και άλλα αιτήματα καθορισμένα από τις διεθνείς και διμερείς συνθήκες.
H Συμβουλευτική Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, εκτιμά ως ικανοποιητικό στοιχείο την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας και στους φορείς και θεσμούς της μειονότητας. Η Συμβουλευτική Επιτροπή ελπίζει πως ο διάλογος αυτός θα συμβάλει θετικά για την επίλυση των – κορυφαίας προτεραιότητας εκπαιδευτικών θεμάτων – προς την κατεύθυνση των αιτημάτων της μειονότητας.Η μεγαλύτερη επιθυμία και προσμονή της κοινότητας είναι, αφού ληφθούνε υπόψιν οι δυσκολίες στη μειονοτική εκπαίδευση και οι σχετικές προσδοκίες της μειονότητας σε αυτό το θέμα, να δοθεί θετική απάντηση στα παραπάνω δημοκρατικά αιτήματα.

Σχόλιο: Διάλογος με τους φορείς και κουραφέξαλα. Δεν έβαζαν τον πρόξενο καλύτερα να μας τα πει; Μήπως θα έλεγε κάτι διαφορετικό ; Και μια ερώτηση. Αληθεύει ότι ο κ. Χατζηοσμάν έδειχνε σε κεντρική καφετέρια της Κομοτηνής στον Πρόξενο την ομιλία που ο ίδιος θα έκανε την επόμενη μέρα στην ημερίδα για την ΕΠΑΘ;

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP