Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Σε δίλλημα ο Ερντογάν μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου


Έχοντας ενώπιον του την συνταγματική μεταρρύθμιση που ενέκρινε πρόσφατα η τουρκική βουλή, το δικαστήριο ενέκρινε την συνταγματική αναθεώρηση, βγάζοντας όμως εκτός κάποια άρθρα που αφορούν στην σύσταση των δικαστών, τόσο στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ωστόσο, η απόφαση θέτει σε δίλλημα τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα άθρα που πήραν κόκκινη κάρτα συγκαταλέγονταν στα πιο σημαντικά, και συγκεκριμένα σε αυτά που ήθελε η κυβέρνηση να αλλαχθούν, προκειμένου να εξαλειφθεί το κεμαλικό κατεστημένο που εκτιμά ότι υπάρχει στον θεσμό των δικαστηρίων. Μπορεί με την ακύρωση μόνο κάποιων άρθρων, το υπόλοιπο πακέτο να μπορεί να πάει σε δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου, ωστόσο όλα εξαρτώνται από τον Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει πως σε δημοψήφισμα θα πάει ολόκληρο το πακέτο.
Εναλλακτική λύση για τον Τούρκο Πρωθυπουργό, η προκύρηξη πρόωρων εκλογών, προκειμένου να ανανεώσει την λαϊκή βούληση και να βγει πιο ενισχυμένος.
Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς κυβέρνησης είναι αρνητικές. Κάνουν λόγο για παρέμβαση του συνταγματικού δικαστηρίου στις αρμοδιότητες του νομοθετικού σώματος.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP